Jak przygotować?
-
Gdy podałam pierogi na Wielkanoc, goście uznali, że zwariowałam. Dziś dzwonią, by je zrobić
Pierogi kojarzą się większości z nas z Bożym Narodzeniem. Wielkanoc to czas, gdy zajadamy się jajkami. Ale w tamtym roku postanowiłam przełamać ten schemat i podałam pierogi na wielkanocny stół. Goście byli zaskoczeni, a później spałaszowali wszystko, aż nie został ani jeden.
-
Ta przekąska zniknie szybciej niż sałatki i dania główne. Znajdzie swoje miejsce na świątecznym stole
Wielkanoc już za rogiem i to idealny czas na myślenie o tym, co znajdzie się na stole. Oprócz żurku i barszczu białego warto zaserwować gościom przekąski, które, mimo że wyglądają niepozornie, są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
-
Zjesz raz i już o nich nie zapomnisz. Te ciastka zasługują na złoty medal
Wszystkie wypieki, które mają w sobie cytrynę, są dobre. Nie mamy co do tego żadnych wątpliwości. Dlatego te ciastka cytrynowe, czy też batoniki, na które przepis chcemy ci zaproponować, są absolutnym mistrzostwem. To pierwsza klasa wśród ciasteczek.
-
Zrobisz ją w 10 minut i każdy będzie zachwycony. Idealna na śniadanie, obiad lub szybką przekąskę
Sałatki to tego typu dania, które pasują jako potrawa śniadaniowa, dodatek do obiadu lub nawet samodzielna przekąska. Ta propozycja jest często spotykana w restauracjach, jednak i tak najlepiej wychodzi w domu. Nie pobrudzisz sobie przy niej rąk, a przygotowanie jej nie zajmie dłużej niż kilka minut.
-
Ile prądu zużywa piekarnik przez godzinę? Policzyliśmy, czy pieczenie się opłaca
Niedzielny poranek bez kawałka samodzielnie upieczonego ciasta dla wielu gospodyń jest niewyobrażalny. Ale czy w obecnych czasach, gdy koszty energii elektrycznej stale rosną, samodzielne wypieki się opłacają? Sprawdź, ile płacisz za godzinę używania piekarnika.
-
Lekceważąc ten przepis tracisz pyszny obiad. Aksamitne mięso w sosie rozpływa się w ustach
Jeśli uwielbiasz sprawdzone smaki i do tego lubisz gotować, to musisz zrobić ten przepis. Mięso i sos, jakie z niego wychodzi jest delikatne, rozpływa się w ustach i od razu pragnie się dokładki. Zrobienie go jest tak proste, że nawet początkujący sobie z nim poradzi.
-
Kluski ziemniaczane w kilka minut. Tani obiad, gdy do wypłaty daleko, a na koncie nie ma ani grosza
Kluski ziemniaczane to świetna propozycja na obiad, gdy budżet nie pozwala nam poszaleć. Świetnie smakują też, kiedy nasza sytuacja jest nieco lepsza, ale mamy chęć na smaki dzieciństwa. Jak zatem błyskawicznie zrobić kluski kładzione łyżką? Oto sposób mojego dziadka.
-
Zamiast ćwikły podaj tę sałatkę z gotowanych buraków. Wielkanocny akcent podbija jej smak
Sałatka z gotowanych buraków świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Wszystko przez dodatek gotowanych jaj, których oczywiście w te święta pod żadnym pozorem nie może zabraknąć. Oto przepis, który zaskoczy twoich gości.
-
Taką jajecznicą zajadają się w Turcji. Dodają 2 łyżki na 4 jajka. Menemen wychodzi puszysta jak krem
Zastanawiasz się co najlepiej jeść na śniadanie? Opcji jest wiele, ale warto spróbować tej orientalnej propozycji prosto z Turcji. Menemen to wyjątkowa jajecznica, która potrafi zaskoczyć nas smakiem. Wszystko dzięki dodatkom.
-
Wszyscy źle gotowaliśmy makaron? Dzięki tej metodzie jest smaczniejszy. Nawet znany kucharz tak robi
Wydaje się, że ugotowanie makaronu to żadna fizyka kwantowa. Wystarczy trzymać się instrukcji podanej na opakowaniu, a wszystko pójdzie dobrze. Okazuje się, że wcale nie musimy trzymać się sztywno jednej metody. Co powiesz na to, by makaron wrzucić do zimnej wody, zamiast do wrzątku? Tak, to działa i robi tak nawet znany amerykański kucharz.
- Sezon na sadzenie cebuli trwa! Poznaj proste triki i ciesz się plonami
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Chwila nieuwagi i po zupie. Kiedy dodawać liście laurowe do rosołu?
- Za taką sałatkę jarzynową wszyscy będą cię jutro całować po rękach
- Grecka przekąska podbija polską Wielkanoc. Poznaj prosty przepis
- Szybkie ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Przypomina tiramisu, ale ma dodatkowy składnik
- Jajka nie będą nudne dzięki temu składnikowi. Idealne na święta
- Jajka faszerowane na Wielkanoc robię inaczej. Nie stawiam na pieczarki, a na pyszną rzecz z puszki
-
Zamiast przepłacać w sklepie, zrób je samodzielnie. Są proste, pyszne i każdy je kocha
By zrobić szybki deser idealny do ciepłego napoju, czasem nie trzeba wiele. Bardzo często nawet nie trzeba wychodzić z domu. Ten przysmak znamy ze sklepowych półek, jednak w szybki sposób zrobisz go samodzielnie. Każdy przepada za tymi ciasteczkami, a zrobienie ich to strzał w dziesiątkę.
-
Megaprosty przepis na domową musztardę. Żeby wyszła pyszna, przyda się wielkanocny dodatek
Domowa musztarda to wbrew pozorom bardzo prosty przepis i gwarantuję, że nie ma lepszego sosu do mięs, wędlin i kanapek. Nie musisz biegać po sklepach i kupować niewielkich słoiczków - wystarczą małe ziarenka, kilka przypraw i wielkanocny przysmak.
-
Zupa czosnkowa - przepis, który przywiozłam z Podhala. Jest tak kremowa, że została królową moich obiadów
Zupa czosnkowa to od jakiegoś czasu królowa moich obiadów. Ostatnio byłam na krótkim urlopie w Zakopanem i w jednej z restauracji jadłam najlepszą zupę czosnkową w swoim życiu. Ubłagałam szefową kuchni, żeby zdradziła mi przepis. Na dobre zapomniałam o rosole i pomidorowej.
-
Dlaczego w restauracjach do solniczek wsypują ryż? Powody są dwa, jeden mniej oczywisty
Bez soli nie ma gotowania, a na pewno nie ma smacznego gotowania. Oczywiście nadmiar soli potrafi zepsuć każdą potrawę i właśnie dlatego lepiej sobie dosolić na talerzu, niż głowić się, jak "odsolić" danie. Doskonale wiedzą o tym właściciele restauracji i doświadczeni kucharze, dlatego robią z solniczkami jedną rzecz, która z pewnością wielu zastanawia. Po co ryż w solniczce?
-
Co je księżna Kate na śniadanie? Od lat to samo! Znamy sekret jej smukłej sylwetki
Księżna Kate jest inspiracją dla milionów kobiet. Wiele z nich podpatruje jej styl, a część zastanawia się, w czym tkwi sekret jej smukłej sylwetki. Okazuje się, że od lat jada takie samo śniadanie. Znamy przepis.
-
Włóż do piekarnika, a później zrób z tego zupę. Dzięki tej metodzie jest smaczniejsza od klasyka
Przygotowując zupę zazwyczaj trzymamy się jednego sprawdzonego przepisu. Dzięki temu za każdym razem wychodzi ona taka sama, a smaki nie są w żaden sposób zmienione. Jednak dzięki tej jednej zmianie danie zyska na smaku i oryginalności. Wystarczy użyć piekarnika.
-
Z czego jest salami? Polacy się zajadają i nie mają pojęcia. Skład może niektórych zaskoczyć
Z czego jest salami? To nie tylko popularna przekąska. Od wieków było nieodłączną częścią wielu kultur, stanowiąc symbol tradycji i umiejętności mistrzów wędliniarstwa. Proces jego produkcji skrywa tajemnice przekazywane z pokolenia na pokolenie.
-
Racuchy - przepis, którym zajadali się nasi dziadkowie. Nie ma tam drożdży ani jogurtu, jest coś lepszego
Przepis na racuszki zna na pewno większość. W zasadzie wersji racuszków jest bardzo dużo, ale te, które dziś wam zaprezentujemy, są uwielbiane zwłaszcza przez starsze pokolenie. Najważniejszym składnikiem zajadali, a w zasadzie zapijali się nasi dziadkowie i rodzice. Młodsi chyba nie przepadają, ale to się zmieni, gdy spróbują tych racuszków. Są delikatne jak chmurka.
-
Zamknął pierogi w kanapce. "Nie wiem, czy jestem zachwycona, czy przerażona tym pomysłem"
Pierogi ruskie to nasze dobro narodowe, którego będziemy zawsze bronić. Przepis każdy zna na pamięć, bowiem ziemniaczano-serowy farsz układa się na cienkim cieście i zlepia. Mało kto próbuje to zrobić inaczej. Jednak są i ci odważni, którzy eksperymentują i pokazują nowe odsłony tego smaku.
-
Ten sernik na zimno pasuje na każdą okazję i jest ekspresowy. Zawsze dodaję owoce i kolorowy dodatek
Sernik to słodka duma całej Polski. Kultowe ciasto doczekało się wielu wersji, jednak ta na zimno bez pieczenia to prawdziwy majstersztyk. Wystarczy zadbać o ciasteczkowy spód, zmiksować nabiał i udekorować całość kolorową galaretką. Wisienką na torcie są soczyste owoce, które dodadzą charakteru i słodyczy.
-
Mrozisz pieczarki? Lepiej zmień metodę, bo grzyby stracą cały smak i będą gumowe jak żelki
Mrożenie pieczarek to grzech? Wcale nie, jednak ważna jest odpowiednia metoda i przygotowanie grzybów. Zanim trafią do ujemnej temperatury, warto je "zahartować", co ciekawe samo przechowywanie jest równie istotne - wówczas nasze grzyby zachowają smak, jakość i co najważniejsze, nie będą gumowe.
-
Obiad, który robi się prawie sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika. Prosty i pyszny
Zwolennicy szybkich i prostych dań z pewnością polubią ten przepis. Przygotowanie takiej smacznej potrawy jest banalnie proste i na pewno każdy sobie z nią poradzi. Wystarczy ułożyć produkty w naczyniu żaroodpornym, a później włożyć całość do piekarnika. Po wypieczeniu porcji starczy na dwa pełne obiady.
-
Unikaj tego ryżu jak ognia. Po ugotowaniu działa na organizm jak trutka
Gotowanie ryżu czy kaszy w woreczkach wydaje się proste i szybie. Jednak takie zachowanie może okazać się niebezpieczne dla naszego zdrowia. W swojej kuchni od teraz warto postawić na produkty gotowane w formie sypkiej. Wiąże się to z kilkoma korzyściami.
-
Odwieczny konflikt o najlepszy majonez w końcu będzie rozwiązany. Najsmaczniejszy jest z tego przepisu
Co roku można natknąć się na konflikt, który dotyczy tego, jaki majonez jest najlepszy. Wiele osób jest w stanie się nawet o to pokłócić. Jednak poznając ten przepis może się to skończyć. Aby w Wielkanoc najlepiej ugościć swoich gości, przygotuj dla nich ten sos. Jest idealnie wyważony, smaczny i kremowy.
-
Co najlepiej zasadzić obok pietruszki? Dzięki tym sąsiadom plony przejdą najśmielsze oczekiwania
Pietruszka to jedno z najchętniej uprawianych warzyw ogródkowych. Zwykle wiemy kiedy i jak ją zasadzić, mało kto jednak jest świadomy, że odpowiedni "sąsiedzi" mogą wpłynąć na wielkość i jakość plonów. Co najlepiej sadzić obok pietruszki? Wyjaśniamy.
-
Zrób go już dziś, by zdążyć przed Wielkanocą. Dzięki temu twój żurek będzie najlepszy na świecie
Żurek to danie wielkanocne, które jest elementem obowiązkowym tych świąt. Jednak by go zrobić, trzeba mieć zakwas. Ten składnik dostępny jest w sklepach, lecz zawsze lepiej zrobić go samodzielnie. By nie przeszukiwać internetu w poszukiwaniu przepisu, spróbuj zrobić go z naszej receptury. Na pewno się nie zawiedziesz.
-
Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra - znika w chwilę
Sałatka na Wielkanoc w każdym domu jest inna i chociaż w większości rodzin króluje sałatka jarzynowa, istnieje przepis, który moim zdaniem bije ją na głowę. Sałatka z jajkami na Wielkanoc to był jeden z obowiązkowych przepisów "za komuny", a lista składników jest krótka i tania. Moja rodzina i rodzina narzeczonego niemal je ją prosto z salaterek, taka jest pyszna.
-
Najzdrowszy i łatwy domowy chleb. Jest tak pyszny, że jem go bez masła
Domowe pieczywo to jedna z największych kulinarnych miłości każdego z nas. Przepisów na domowych chleb jest mnóstwo, ale tylko jeden jest najzdrowszy, długo świeży i pyszny tak, że można go jeść bez krojenia na kromki. Jak zrobić chleb żytni na zakwasie? Najlepiej szybko, jeśli chcesz zacząć tracić na wadze.
-
Tulipany z pomidorków koktajlowych zrobią furorę na stole! "Są słodkie" i banalnie proste
Szukasz kreatywnej przystawki na przyjęcie lub jadalnych ozdób na wielkanocny stół? Poznaj tulipany z pomidorków koktajlowych. Każdy z gości będzie zachwycony twoją pomysłowością i estetyką potrawy.
-
Przybysze robili je w kociołku, ty możesz w piekarniku. Co to są ziemniaki po cabańsku i dlaczego są takie pyszne?
Wszyscy kochamy ziemniaki i zajadamy się nimi pod wieloma postaciami. Przepis na ziemniaki, który dziś zaprezentujemy, jest nie tylko przepyszny, lecz także ma ciekawą historię. Co to są ziemniaki po cabańsku i bez jakich składników nie będą smaczne? Pocieknie ci ślinka.
-
Kiedy sadzić ziemniaki? Kalendarz ogrodnika nie kłamie, wybierz ten moment, a będą zdrowe i dorodne
Kiedy sadzić ziemniaki, by pięknie się przyjęły i wcześniej dały plony? Kalendarz ogrodnika jasno podpowiada, w którym okresie to zrobić, by uniknąć przymrozków, które mogłyby zniweczyć nasze starania. Uprawa od A do Z, wcale nie jest tak wymagająca, jak mogłoby się wydawać - wystarczy znać kilka ważnych szczegółów.
-
Wszyscy robią placki i chlebek, ale inna wersja bananów jest najlepsza. Przyda się sporo masła
Placki bananowe, chlebek bananowy, kopiec kreta, czy nawet najlepszy koktajl nijak się mają do tego przepisu. Banany w tej wersji są kochane w niemal całej Azji, ale w Polsce mało kto o nich słyszał, a jeszcze mniej osób miało okazję zajadać się tym smakołykiem. Przepis na smażone banany skradnie ci serce, masz to jak w banku.
-
Smakiem przebijają racuchy, a są prostsze w przygotowaniu. Głównego składnika używasz do obiadów
Wiele osób jest szaleńczo zakochanych w różnego rodzaju plackach. W internecie można znaleźć różnorodne przepisy na te smakołyki, ale takiego może jeszcze nie widziałeś. Głównym produktem jest składnik, którego używasz do obiadów. W takiej wersji jest naprawdę pyszny.
-
Zawsze dodaj do ciast ten kremowy składnik. Dzięki niemu sernik jest puszysty i kremowy jak z cukierni
Sekretem udanych ciast są czasami dość nietypowe składniki. Tak też jest w przypadku mleka skondensowanego, które nie tylko nadaje wypiekom słodyczy, ale i lekkości oraz charakterystycznego posmaku. To mistrzowski patent na idealny sernik czy wielkanocną babkę.
-
Wielkanocna rolada w wersji na bogato. Poza mięsnym nadzieniem jest też miejsce na niespodziankę
Nic nie zrobi takiej furory na wielkanocnym stole, jak ta obłędna rolada z łopatki wieprzowej i kilku kolorowych dodatków. Jednak to nie samo nadzienie jest tu największą rewelacją, a chrupiąca, złocista skórka, która scali wszystkie produkty. Takie połączenie nie tylko smakuje, ale i prezentuje się niemal luksusowo!
-
Smak i sposób podania tych gołąbków zwali cię z nóg. Przed pieczeniem wrzuć je na patelnię
Gołąbki to kultowe danie, które powtarzamy przy większych okazach, lub gdy mamy za dużo czasu. Jest czasochłonne, ale ten smak jest wart długiego stania w kuchni. Dzięki tej metodzie stają się one smaczniejsze. To zasługa panierowania i smażenia.
-
Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju? Zdania są podzielone, ale wszystko zależy od produktu
Chrupiące warzywa, złociste frytki, soczyste kotlety - wszystkie te potrawy łączy odróbka cieplna, a dokładniej smażenie na oleju. Zastanawiasz się jednak, czy można korzystać z tłuszczu więcej niż jeden raz? Zdradzamy metodę, która powinna być znana w każdej kuchni, w przeciwnym razie możemy być narażeni na rakotwórcze substancje.
-
Niedoceniana zupa, którą warto zrobić. Dodasz jej smaku, gdy ugotujesz ją na tym mięsie
Pomimo że dość często przygotowujemy zupy, i tak wiele z nich jest przez nas niedocenianych. Taką zupą jest ta propozycja. Jednak dzięki odpowiednim składnikom może ona częściej gościć na naszych stołach. Po prostu użyj do niej tego mięsa, a poczujesz różnicę.
-
Czekasz i czekasz, a ciasto drożdżowe nie rośnie? Dzięki trikowi piekarzy podwoi wielkość ekspresowo
Poznaj przepis na najlepsze ciasto drożdżowe. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale tkwi w nim jeden sekret. Dzięki technice najlepszych piekarzy wyrasta dużo szybciej niż z normalnych przepisów. Wykorzystaj ten trik i nie trać czasu.
-
Sernik pistacjowy zniknie ze stołu jako pierwszy. Swój głęboki smak zawdzięcza temu składnikowi
Pistacja stała się niezwykle popularna i wszędzie można znaleźć ten smak. Zamknięty on jest w lodach, pączkach i deserach. Nawet sernik może być z nią smaczniejszy. Jak go zrobić? Poniżej przedstawiamy przepis, który zawsze się sprawdza.