Jak przygotować?
-
Soczysty schab na kanapkę w siedem minut. Nie dość, że doskonały w smaku, to jeszcze tani jak barszcz
Soczysty schab na kanapce to prawdziwe złoto. Nie ma nic lepszego niż doprawione, soczyste mięso i to jeszcze nie za ponad 60 zł za kilogram, które oferowane są w sklepach. Co więcej, jeśli zrobimy takie mięso samodzielnie, mamy pewność co do tego, co jemy. Oto przepis na schab w siedem minut.
-
Rosjanie wcinają bez umiaru, a Polacy nie dowierzają. W zupie znajdziesz nawet głowy
Często tradycyjne dania z innych państw mogą być dla nas dziwne. Jedne wywołują zaciekawienie, inne niesmak. Taką mieszankę uczuć może wywołać przykładowo zupa ucha, która dla wielu osób może być trudna do zaakceptowania ze względu na swoją nietypową recepturę i składniki.
-
Babka na Wielkanoc, która zniknie szybciej od sernika i mazurka. Takiej jeszcze nie jadłeś
Babka to wypiek, który musi pojawić się na świątecznym stole. Jej wykonanie jest proste, a przepis znamy prawie na pamięć. Jednak tym razem przygotuj ją w nieco inny sposób. Wykorzystując ten przepis będziesz miał pewność, że zniknie ze stołu jako pierwsza.
-
Przepis na placki ziemniaczane. Babcia robiła je najlepsze. Przyda się trik z cebulką
Placki ziemniaczane to wymarzony obiad, podwieczorek lub sposób na skuteczną poprawę humoru po ciężkim dniu. Przepis na placki ziemniaczane jest prosty, ale jak je zrobić, żeby były chrupiące i złociste? Chodzi o sposób na cebulkę - tutaj liczy się dobry moment. Tak uczyła mnie babcia.
-
Marzy ci się sernik jak chmurka? Wnętrze ciasta nie musi być loterią. Pewność da ci ten sprytny trik
Twardy sernik z grudami sera musi odejść w zapomnienie. Teraz zajadamy się puszystymi jak chmurka deserami. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, jednak nie można bać się eksperymentowania. Okazuje się, że ten składnik robi robotę.
-
Obiad na Niedzielę Palmową. Tak soczystego kurczaka nie robi się hop-siup, ważna jest marynata
Kurczak to najczęściej wybierane mięso w polskich domach. Nic dziwnego - jest łatwodostępne, stosunkowo tanie i łatwe w przygotowaniu. Niestety, czasami kurczak pieczony w piekarniku wychodzi twardy, wiórowaty i zwyczajnie pozbawiony smaku. Mamy na to sposób - gęsta marynata z jogurtu. Jednak nie wystarczy tylko włożyć do niego kurczaka - dziś zdradzimy sekret idealnie soczystej pieczeni.
-
Olej czy smalec? Tylko na tym tłuszczu smażę kotlety mielone. Inny może wywołać żołądkowe rewolucje
Chcesz, aby twoje mielone były zawsze soczyste i smakowały obłędnie? Okazuje się, że kluczem do osiągnięcia sukcesu może być dobranie odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Wiemy, co lepiej wybrać, a po co pod żadnym pozorem nie sięgać.
-
Cebula w sałatce jest zbyt zajadliwa? Zrób wcześniej jedną rzecz przy krojeniu
Krojenie cebuli nie jest naszą ulubioną czynnością kulinarną. Jest jednak pewien trik, który sprawi, że cebula będzie smaczniejsza, delikatniejsza i lepsza ogólnie w sałatkach i wielu innych potrawach. A wystarczy jedna rzecz.
-
Przepis na omlet, który smakuje najlepiej, gdy robi go mąż. No i przez tajny, nieoczywisty składnik
Jajka to świetna propozycja na śniadanie. Mają dużo białka, są sycące i dodają energii. Jeśli jednak znudziła nam się jajecznica czy kanapki z gotowanymi jajkami, możemy postawić na omlet. Ten przepis jest dość nietypowy, bo na liście składników znalazł się dość nieoczywisty składnik.
-
Sekret tej pasty nie tkwi w jajkach. Jedno warzywo gwarantuje wyrazistość i chrupkość. Palce lizać!
Jajka stanowią doskonałą propozycję na śniadanie, bo są bogate w białko i składniki odżywcze. Jednak jeszcze lepszym pomysłem jest pasta jajeczna z jednym nieoczywistym składnikiem. To właśnie w nim tkwi sekret idealnego smarowidła na kanapki. Zdradzamy, jak je przygotować.
- Kilka zasad wystarczy, aby cebula rosła bujna i zdrowa. Poznaj je
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Chcesz podkręcić atmosferę w swojej sypialni? Wypróbuj ten sposóbMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Kiedy dodajesz liście laurowe do rosołu? Minuta nieuwagi i po zupie
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Nie tylko do jajek, ale też do mięs. To dodatek na wielkanocny stół
- Żurek odejdzie w zapomnienie, jeśli przygotujesz tę zupę Magdy Gessler
- Wilgotna i puszysta babka wielkanocna. Najłatwiejszy przepis na święta
- Z tym deserem nie ma żartów. Zapiekane jabłka z cynamonem to istna magia
- Jak zrobić najlepszy żurek? Zapamiętaj te trzy zasady, a pobijesz nawet Gessler
-
Zupa ziemniaczana z tym zielonym dodatkiem jest przepyszna. Nie zjesz jej inaczej
Zupy to proste dania obiadowe, które bardzo chętnie gotujemy. Ta zrobiona z ziemniaków jest jedną z łatwiejszych, dlatego tak często można ją znaleźć na naszych stołach. Gdy dodasz do niej ten zielony składnik, nabierze nie tylko kolorów, lecz także smaku. Zrób ją i przekonaj się, jaka jest pyszna.
-
Marzysz o pięknym, zadbanym ogrodzie? Wielka moc tkwi w nawozach, a szczególnie tych naturalnych
Sezon ogródkowy zaczyna się na dobre, dlatego jeszcze przed pikiem sezonu warto poznać najlepsze nawozy naturalne. Proste mieszanki bez grama chemii pozwolą pięknie rosnąć warzywom, kwiatom czy owocowym krzewom. Tu nie ma wielkiej filozofii, wystarczy do gatunków przypisać odpowiednie składniki.
-
Sałatka na piątek. To połączenie niemal tak idealne, jak Bolek i Lolek. W roli głównej tuńczyk
Ktoś kiedyś raz powiedział, że kobieta jest w stanie z niczego zrobić trzy rzeczy - zupę, kapelusz i sałatkę. Ktoś dodawał jeszcze coś o awanturze, ale o tym mniejsza. Oczywiście pyszną sałatkę może zrobić dosłownie każdy, a my dziś z chęcią zdradzimy sprawdzony przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem.
-
Szybka zupa, która smakuje jak z restauracji? Postaw na paprykową. Przyda się piekarnik
Zupa paprykowa to świetna propozycja obiadowa, kiedy znudziły ci się krupniki i pomidorówki. Przepis jest banalny, a smak naprawdę wyjątkowy i jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników daniem jak z najlepszej restauracji, warto go wypróbować. Do podbicia smaku przyda się piekarnik, a dokładnie mocno przypieczone papryki.
-
Zrób ją na Wielkanoc, a zniknie szybciej niż jarzynowa i barszcz. Z tym sosem można jeść ją codziennie
Kruche i pełne aromatu mięso to marzenie każdego kucharza. Każdy, kto przygotowuje posiłki, chce, by efekt końcowy był właśnie taki. Do tego dodatek aromatycznego sosu i mamy danie, które przebija wszystkie inne. Zrób ją i postaw na stole, a zobaczysz, jak szybko zniknie.
-
Ciasto kora orzechowa. Jest tak dobre, że będziesz mieć ochotę krzyknąć: Klękajcie narody!
Uwielbiamy ciasta, które mają zabawne i nietypowe nazwy. A jeszcze bardziej uwielbiamy te, które mają i dziwne nazwy, i świetnie smakują. Właśnie takie jest ciasto kora orzechowa. Trzeba mu poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto! Dzielimy się więc przepisem siostry Leonii. Gdy spróbujesz tego wypieku, wydasz z siebie okrzyk zachwytu.
-
Ta zupa może śmiało zastąpić biały barszcz. Główny składnik zasiej już teraz, by był gotowy na Wielkanoc
Ile domów tyle tradycji i niespotykanych dań, które nie są dla wszystkich oczywiste. Okazuje się, że u niektórych na święta wcale nie podaje się barszczu lub żurku. Te dwa klasyki zastępuje się prostą i kremową potrawą. Główny składnik warto już posiać i czekać na wyrośnięcie.
-
Koniec z nudnymi mielonymi. Teraz cały obiad zrobisz w jednym naczyniu, a wszystko dopełni sos
Kotlety mielone to bardzo tradycyjne danie, a jego przepis jest wszystkim bardzo dobrze znany. Podaje się je z ziemniakami i sałatką, a ich przygotowanie może trochę trwać. Tą recepturą ułatwiliśmy ten proces, ponieważ wrzucając wszystkie produkty do naczynia żaroodpornego robi się je łatwiej.
-
Ten sok postawi cię na nogi i wzmocni. Pije go Ewa Wachowicz
Wiosną nie tylko rośliny i zwierzęta budzą się do życia. My też stajemy się coraz aktywniejsi po długich miesiącach chłodu i ciemności. Czasem proces przyzwyczajania się do nowej rzeczywistości trwa, ale możemy sobie pomóc, pijąc zdrowe napoje, które dodają energii i wzmacniają organizm. Przepisem na jeden z nich podzieliła się Ewa Wachowicz.
-
Barszcz biały na Wielkanoc. Jak zrobić zakwas? Mąka może wszystko zniszczyć
Jak zrobić barszcz biały na Wielkanoc? Przepis jest wbrew pozorom bardzo łatwy, ale cały sukces zaczyna się od dobrego zakwasu. Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Musisz użyć odpowiedniej mąki. Liczy się rodzaj i stopień przemiału.
-
Jarzynowej w takiej odsłonie jeszcze nie widziałeś. Będzie hitem Wielkanocy dzięki sposobowi podania
Temat jarzynowej przewija się zawsze, gdy zbliżają się święta. Wymyśla się różnorodne sposoby, by tylko urozmaicić jej smak. W tegoroczną Wielkanoc również możesz to zrobić. Jeśli podasz ją w ten sposób, jaki podany jest poniżej, gwarantujemy, że każdy będzie w szoku. Dzięki temu świetnie smakuje i idealnie się komponuje.
-
Najlepszy sernik zrobisz z zamkniętymi oczami. Wyjdzie kremowy i delikatny dzięki mleku
Puszysty sernik to marzenie każdej domorosłej cukierniczki lub cukiernika i prawdę mówiąc, wcale nie jest tak łatwo osiągnąć sernikowy sukces. Nie tym razem. Dziś zdradzimy przepis na sernik, który jest delikatny, puszysty i po prostu pyszny. Wśród listy składników rzecz, którą uwielbiały dzieci - mleko. Ale nie takie zwykłe mleko.
-
Kiedy sadzić cebulę? Zaznacz datę w kalendarzu i działaj. Musisz jednak przestrzegać zasad
Sadzenie cebuli to ważny temat, który powraca cyklicznie. Warto pamiętać o właściwym sposobie oraz optymalnym czasie na wykonanie tego zadania. Dziś przedstawimy kilka kluczowych wskazówek, które pomogą osiągnąć sukces w uprawie tego warzywa. Kiedy sadzić cebulę?
-
Cytrynowa, czy piaskowa przegrywają z tą babką. Gdy zobaczysz przepis przetrzesz oczy ze zdziwienia
Wielkanoc bez babki nie może mieć miejsca. By przygotować na ten dzień ciasto najlepsze z najlepszych, polecamy wykorzystać ten przepis. Gdy pierwszy raz go zobaczyłam, nie mogłam uwierzyć, że jest on prawdziwy. Jeden składnik szczególnie mnie zaskoczył. Kiedy go poznasz, możesz być w wielkim szoku.
-
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były soczyste i delikatne? Moja babcia nie dodawała jednej rzeczy
Kotlety mielone to nasze małe bóstwo obiadowe. Każdy je kocha, każdy robi trochę inaczej i na swój sposób. Jednak chciałam się dziś podzielić trikiem mojej babci na delikatne, soczyste mielone. Nie dodawała do nich bułki. Ani tartej, ani moczonej w mleku. Robiła coś innego.
-
Zamiast ziemniaków, smażę frytki z... egzotycznego owocu. Za ten trik ktoś powinien dostać medal
Moda na awokado nie tylko trwa, ale także się pogłębia. Coraz odważniej wykorzystujemy je w kuchni. Jego odświeżający smak i konsystencja stają się inspiracją dla kulinarnych eksperymentów, włączając w to nawet nietypowe pomysły, takie jak przyrządzenie frytek.
-
Chlebek bananowy jeszcze nigdy nie był tak pyszny i wilgotny. To dzięki dwóm dodatkom
Chlebek bananowy to tak naprawdę dwa w jednym. Z jednej strony można go traktować jako słodkie pieczywo idealne do dżemu lub kremu czekoladowego, z drugiej zaś jako ciasto. Przepis jest bardzo prosty i na pewno nikomu nie sprawi trudności. Jednak żeby chlebek był smaczniejszy, przydadzą się dwa dodatki.
-
Poznałam ten przepis przez przypadek i stał się numerem jeden. Przez ten składnik jest tak smaczny
Jeśli marzysz o pożywnym śniadaniu, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Dzięki niemu zapomnisz o wszelkich kanapkach, omletach i owsiankach. Placuszki z tego przepisu wychodzą lekkie, aksamitne, a ich smak pasuje do wszystkich dodatków. Są nawet smaczniejsze od klasycznych racuchów.
-
Podhalańskie halyszki to smak, którego nie da się podrobić. Podawaj je z tą oryginalną okrasą
Polska kuchnia regionalna jest pyszna, pożywna i sycąca. Gdzie się nie wybierzesz, możesz tam zajadać się różnymi specjałami. Podhale również ma na swoim koncie same pyszności i właśnie po nie warto tam pojechać. Jeśli nie masz jednak takiej możliwości, możesz odtworzyć je w domu. Ten przepis ci w tym pomoże.
-
Wybieram ją zawsze, gdy mam dość ogórkowej i pomidorowej. Te dwa dodatki dodadzą jej charakteru
Nawet najbardziej smaczne i najpopularniejsze danie może nam się kiedyś znudzić. Wtedy na ratunek przychodzą potrawy, które każdy zna, ale rzadko kiedy decyduje się je robić. Jedną z nich jest ta zupa. W moim rodzinnym domu była często robiona, lecz ja o niej zapomniałam. Dodatki dodają jej smaku.
-
Fantastyczne kotlety, które biją mielone na głowę. Już po jednym gryzie się zakochasz
Wszyscy czasami mamy taki dzień, że starcza nam czasu tylko na szybki obiad. Nie mamy możliwości, by czekać wiele minut, aż danie się upiecze. W takich chwilach z pomocą przychodzi ten przepis na szybki obiad z brokułem i jajkami. To pyszne kotlety, które są lepsze nawet od uwielbianych mielonych.
-
Bardziej banalnego przepisu na ciasto cytrynowe nie znajdziecie. Robię je w kwadrans i do razu zajadam
Ciasto cytrynowe lubi chyba każdy. Znika więc z talerza w trymiga. Warto więc przygotować od razu podwójną porcję. Świetnie smakuje pokryte lukrem lub posypane cukrem pudrem. Będzie idealne do kawy.
-
Zamiast klepać schabowe, sięgam po trik sąsiadki na kotlety francuskie. Soczyste i chrupiące
Jeśli poszukujesz alternatywy na niedzielny obiad, zdecyduj się na pyszne kotlety francuskie. Ich wyjątkowy smak jest warty skosztowania. Zwłaszcza serowa panierka, która otacza ten przysmak, to niezapomniana uczta dla zmysłów. Z pewnością pozostanie w pamięci na długo.
-
Delikatne, kruche, a do tego wypełnione kremem. To wielkanocne ciastka, które musisz zrobić
Każdy wie, że na stole zawsze musi pojawić się jakiś deser. W tym przypadku proponujemy taki, który idealnie pasuje na Wielkanoc. Ich kształt i wygląd bardzo przypomina jajka, co tylko dodaje im uroku. Są kruche, pyszne i wypełnione smacznym kremem.
-
Na to ciasto można złapać męża. "Możecie spróbować i dać mi znać, jak poszło?"
"Przez żołądek do serca" - z pewnością każdy z nas zna to przysłowie. W mediach społecznościowych pojawił się przepis na ciasto, które ma być pomocne w złapaniu męża. Czy to prawda, że nie oprze mu się żaden mężczyzna? Sprawdźmy.
-
Ta sałatka sprawiła, że teściowa zaczęła mnie lubić. Może stać nawet pięć dni i nie podchodzi wodą
Sałatka, która się długo nie psuje, świetnie smakuje i nie podchodzi wodą? Nie, to nie jarzynowa. Kiedyś zrobiłam sałatkę z kalafiorem i moja rodzina prawie oszalała. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc lub do lunch boxa. Przepis jest prosty i nie ma nic lepszego do zagryzki podczas wspólnych spotkań przy stole.
-
Odstaw w kąt mascarpone i budyń. Ten puszysty krem będzie pasował do każdego ciasta
Kremy na bazie mascarpone i budyniu od lat cieszyły się popularnością, jednak teraz, poszukując nowych smaków i tekstur, warto sięgnąć po te z białą czekoladą. Ich delikatna konsystencja i subtelny smak idealnie komponują się z różnymi wypiekami, dodając im elegancji i wyjątkowego wyglądu.
-
Leniwe z twarogiem to już przeszłość. Kluseczki z miseczki wyjdą miękkie i delikatne jak obłoczki
Babcine pierogi leniwe zna niemal każdy, co, jednak gdyby bazowy składnik zamienić na nieco inny i bardziej kremowy? Tak właśnie powstają obłędne i puszyste poduszeczki z lekkiego serka, który śmiało może zastąpić twaróg. Taki duet sprawdzi się na szybki obiad lub deser rodem z czasów dzieciństwa.
-
Jaką kiełbasę dodać do żurku na Wielkanoc? Masz do wyrobu kilka, tylko jedna się sprawdzi
Wielkanoc depcze nam po piętach i już w niebawem staniemy przed wielkim garem z nadzieją ugotowania najlepszego żurku świata. My pomożemy, bo od czego jest Haps.pl. Jaka biała kiełbasa jest najlepsza do żurku? Odpowiedź brzmi: najlepsza. Tylko, co to znaczy? Już tłumaczę.
-
Jak zrobić najlepszą sałatkę jarzynową? Jeden błąd zniszczy wszystko
Sałatka jarzynowa to zdecydowanie jedna z najważniejszych świątecznych potraw i chociaż pojawia się także z okazji innych uroczystości, to właśnie w Wielkanoc smakuje najlepiej. Od wielu lat to ja jestem odpowiedzialna za jej wykonanie i przez długo czas popełniałam błąd, który także popełniała moja babcia. Chodziło o cebulę.