Jak przygotować?
-
Wśród szarlotek i jabłeczników to deser nieco zapomniany. Oto genialne pieczone jabłka z maślano-orzechową kruszonką
Szarlotki, jabłeczniki, apple pie... To pozycje obowiązkowe na jesienny deser. Ale czy pamiętacie taki przysmak jak pieczone jabłko? Sprawdźcie przepis na pyszne pieczone jabłka z maślano-orzechową kruszonką. Jak je zrobić?
-
IKEA wprowadza znaczące zmiany w menu. Kultowe klopsiki uratowane
W związku z nowymi zobowiązaniami dotyczącymi zrównoważonego rozwoju IKEA wprowadzi zmiany w menu swoich restauracji. Czy oznacza to, że trzeba pożegnać się z klopsikami? Na szczęście nie.
-
Miękkie ciasteczka z malinami - bo nie zawsze muszą chrupać. Podpowiadamy, jak je zrobić
Miękkie ciasteczka z malinami to świetny pomysł na prosty deser. Zwłaszcza jeśli za oknem chłodno i ponuro, a wy macie ochotę przywołać letnie wspomnienia. Jak zrobić miękkie ciastka z malinami? Sprawdźcie.
-
"Cinnamon rolls" są pyszne, ale czasochłonne. A co powiecie na ekspresową wersję w pół godziny? Mamy przepis
Cinnamon rollsy robione na cieście drożdżowym są pyszne, ale wymagają sporo pracy. Jeśli nie lubicie czekać, mamy dla was prostszą wersję tego przysmaku. I co najmniej tak samo pyszną. Sprawdźcie, jak zrobić cynamonowe ślimaczki w wersji ekspresowej.
-
Podatek cukrowy. Większość Polaków nie wierzy w efekty takiej walki z otyłością
Aż 60% Polaków uważa, że podatek cukrowy nie jest rozwiązaniem problemu otyłości czy alkoholizmu. Wierzy w to tylko 25% badanych.
-
Czy twaróg można mrozić? Tak, ale są ważne zasady. Wyjaśniamy
Mrożenie jest doskonałym sposobem na to, by zachować na dłużej niewykorzystane jedzenie i nie marnować go. Do mrożenia jednak nadają się nie wszystkie produkty. Czy można mrozić twaróg? Wszystko wyjaśniamy.
-
To nie jest najprostszy przepis, ale gdy go zrobicie, będziecie do niego wracać. Oto dyniowe pianki domowej roboty
Macie ochotę na gorącą czekoladę lub kawę z piankami? Zróbcie je własnoręcznie. Dyniowe pianki nie należą do najprostszych do wykonania smakołyków, ale efekt jest rewelacyjny. Gorący, aromatyczny napój z piankami z dyni domowej roboty będzie smakował wyśmienicie. Sprawdźcie przepis.
-
Kotlety lwowskie - rozwiązanie dylematu: "mielone czy z piersi kurczaka?". Mamy przepis
Nie możesz się zdecydować, czy na obiad przyrządzić kotlety mielone, czy z piersi kurczaka? Zrób kotlety lwowskie! Dzięki temu osiągniesz kompromis i co nieco urozmaicisz menu - w końcu ile można jeść zwykłe mielone z buraczkami czy filety z piersi? Sprawdź, jak zrobić kotlety lwowskie - podajemy przepis.
-
Ciasto czekoladowe na kefirze - proste i szybkie [DWA PRZEPISY]
Ciasto czekoladowe na kefirze to wypiek dla wszystkich, którzy lubią szybkie i proste, ale wyśmienite desery. Tak przygotowane ciasto jest bardzo aromatyczne i cudownie wilgotne. Bez problemu przygotuje je każdy, nawet jeśli nie ma wybitnych zdolności cukierniczych. Jak zrobić ciasto czekoladowe na kefirze?
-
Babeczki na śniadanie - czemu nie? Przepis na popovery z rozmarynem i miodowym masłem
Masz ochotę na śniadanie w wersji premium? A może czeka cię pierwszy luźny poranek od dłuższego czasu? Każdy powód jest dobry, by na śniadanie zrobić pyszne, wytrawne popovery. Czym one są? Jak je przygotować? Podpowiadamy.
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur
-
Przywołaj święta ciastem żurawinowym. Mamy wspaniały przepis
Nie możesz doczekać się tych wszystkich aromatów wspaniałych potraw świątecznych? Przygotuj pyszne ciasto żurawinowe. Ten wspaniały wypiek jest bardzo prosty do zrobienia, a wygląda i smakuje wybornie. Jak upiec ciasto żurawinowe? Mamy przepis.
-
Co na obiad w piątek? Mamy kilka pomysłów na dania bez mięsa lub z rybą [PRZEPISY]
Co na obiad w piątek? W ten dzień wiele osób decyduje się na tradycyjny post. Co zamiast mięsa można podać na obiad? Mamy propozycje zarówno dla tych, którzy wolą dobrze znane dania, jak i osób lubiących kuchenne eksperymenty. Sprawdźcie nasze pomysły i przepisy!
-
Ciasto od razu w porcjach? Australijska mama wpadła na banalny, ale genialny pomysł
Pewna mama z Australii znalazła sposób, by upiec ciasto, które od razu podzielone jest na porcje. Wykorzystała kuchenny gadżet, który wiele osób ma w swoich domach.
-
Naleśniki budyniowe - genialne na śniadanie, deser czy kolację. Jak je zrobić? Podpowiadamy
Lubicie naleśniki na słodko? To jeden ze smaków dzieciństwa. Te z budyniem można podać na śniadanie lub kolację, ale będą też doskonałym deserem. Jak je zrobić? Sprawdźcie przepis na doskonałe naleśniki budyniowe.
-
Sernik na budyniach - prosty, pyszny i bez mącznego posmaku. Jak go zrobić? [PRZEPIS]
Sernik z rodzynkami czy bez nich? Tym razem to bez znaczenia, dobrze wiemy, że są zwolennicy zarówno jednej, jak i drugiej wersji. Dziś mamy dla Was przepis na wspaniały sernik na budyniach, który wprost rozpływa się w ustach! Jak go zrobić?
-
Piernik staropolski - już czas go przygotować!
Piernik staropolski to jeden z pierwszych zwiastunów świąt. Na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem zapach korzennych przypraw roznosi się po całym domu, wprowadzając namiastkę świątecznej atmosfery w szare, listopadowe dni. Jak zrobić piernik staropolski dojrzewający? Przepis nie jest trudny.
-
Opieńki marynowane: przepis. Ile gotować opieńki?
Opieńki marynowane to świetna przekąska, która sprawdzi się zarówno jako dodatek do różnych dań, jak i samodzielnie. Sprawdź, jak je przygotować.
-
Patate al forno, czyli włoski sposób na pieczone ziemniaki. Mamy wspaniały przepis i garść wskazówek
Jak zrobić pyszne pieczone ziemniaki? Takie naprawdę idealne - dobrze doprawione, chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku? Mamy dla was przepis i porady na patate al forno, czyli ziemniaki z piekarnika po włosku. Jak je zrobić?
-
Niektóre dynie można jeść na surowo. Które i co z nich zrobić? Przepis na wspaniałe carpaccio
Carpaccio z buraka to już klasyka. A próbowaliście przyrządzić je z dyni? To rewelacyjna przystawka na jesień. Sprawdźcie, którą z dyń można jeść na surowo i jak zrobić pyszne dyniowe carpaccio.
-
Wspomnij ostatni wyjazd w góry. Jak? Przygotuj wspaniałą kwaśnicę [PRZEPIS]
Kwaśnica jest tradycyjną potrawą kuchni góralskiej, którą można dostać w większości tamtejszych restauracji, jadłodajni i schronisk. Chcecie przyrządzić ją samodzielnie? Sprawdźcie przepis. Podpowiadamy, jak zrobić kwaśnicę.
-
To ciasto wymaga nieco pracy, ale efekt... Poezja! Jak zrobić tort Napoleon? Podpowiadamy
Tort Napoleon to pyszny deser doskonale znany w różnych krajach. Jego upieczenie jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy - po prostu bajeczny. Jaka jest historia tego wypieku? Jak zrobić tort Napoleon? Sprawdźcie przepis.
-
Nie jesteś ze Śląska? To słowo może wydawać się zabawne, ale ciapkapusta to świetny dodatek do dań. Jak ją zrobić?
Jeśli nie jesteście ze Śląska, słowo "ciapkapusta" może wydawać wam się zabawne. Jeżeli jednak wiecie coś niecoś o tradycyjnej śląskiej kuchni, na pewno wiecie, że jest to nazwa pysznego dodatku do obiadu. Dziś przybliżymy wam tę potrawę - co to jest ciapkapusta? Jak ją zrobić? Wszystko wyjaśniamy.
-
Krem angielski, creme anglaise, custard - wiele nazw, wiele zastosowań. Jak go zrobić? [PRZEPIS]
Krem angielski to wspaniały dodatek do wielu ciast i deserów. Pojawia się w wielu angielskich przepisach na smakołyki domowej roboty. I wcale nie jest trudny do przygotowania. Sprawdźcie, jak zrobić krem angielski - mamy przepis i instrukcję.
-
Gęsina - jak przygotowuje ją Magda Gessler i inne gwiazdy kulinariów? Sprawdzamy
"Gęsina na świętego Marcina", jak głosi polskie porzekadło. 11 listopada to dobry pretekst, by spróbować pysznego dania z gęsi. Dla wszystkich, którzy lubią prawdziwe rarytasy, mamy kilka przepisów. To inspiracje od największych polskich gwiazd kulinarnych: Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, Ani Starmach czy Karola Okrasy. Sprawdźcie, jak gęsinę przygotowują mistrzowie kuchni.
-
Czekoladowa kula - jak zrobić deser na miarę MasterChefa? Podpowiadamy
Czekoladowa kula to niezwykle efektowny i przepyszny deser. Jej przygotowanie nie jest łatwym zadaniem, ale jeśli lubicie cukiernicze wyzwania, nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować ją zrobić we własnym domu. Czekoladowa kula - przepis i instrukcja. Jak ją przyrządzić? Sprawdźcie.
-
Zimny deser owocowy - genialny nie tylko na lato [TRZY PRZEPISY]
Zimny deser owocowy to pyszna przekąska nie tylko na lato. Nawet jeśli za oknem deszcz i plucha, jak długo można jeść korzenne ciasteczka, dyniowe muffiny czy popijać gorącą czekoladę... Co przygotować, gdy najdzie nas ochota na zimny deser owocowy? Mamy kilka pomysłów.
-
Jabłka pieczone - przepis na szybki i zdrowy deser
Gdy jesień w pełni i inne owoce sezonowe powoli się kończą, warto przygotować jabłka pieczone. Przepis na ten smaczny i zdrowy deser znajdziemy w każdej książce kucharskiej. Przygotowanie jabłek pieczonych nie jest trudne ani pracochłonne, a gdy raz spróbujesz - będziesz po nie sięgać częściej!
-
Konfitura z dyni i pomarańczy - wspaniały dodatek do deserów. Jak ją zrobić? [PRZEPIS]
Trudno zliczyć, ile pysznych potraw można przygotować z dyni. Zupa, wypieki, placuszki... Dziś zachęcamy was do przygotowania czegoś na słodko. Konfitura z dyni i pomarańczy - przepis. Jak zrobić pyszną konfiturę dyniową? Sprawdźcie.
-
7 listopada to Dzień Kotleta Schabowego. Jak go przyrządzić, by był idealny? Jest prosty sposób, dzięki któremu zawsze się uda
7 listopada to Dzień Kotleta Schabowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was kilka porad, jak przyrządzać kotlety schabowe i schab, by nie były za twarde. Jest bardzo prosty, domowy sposób, dzięki któremu zawsze wyjdą miękkie i soczyste.
-
Lubicie kopytka? Pewnie próbowaliście już klasycznych i ze szpinakiem. A co powiecie na te z dyni? [PRZEPIS]
Kopytka z dyni to kolejne danie, które musicie przygotować jesienią. Podobnie jak tradycyjne kopytka ziemniaczane, te przygotowane z dyni można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Sprawdźcie, jak zrobić kopyta z dyni i jak je podawać.
-
Rogale marcińskie to symbol Poznania i 11 listopada. Jak je zrobić w domu? Prosty przepis
Poznaniakom trzeba przyznać jedno - doskonale wiedzą, jak rozgromić ponury nastrój listopada: oczywiście przygotowując rogale marcińskie! Świeżość ciasta, aromat makowego nadzienia i słodycz lukru sprawią, że zapomnicie o chłodzie czekającym na zewnątrz. Sprawdźcie prosty przepis na rogale marcińskie.
-
Ciasteczka, które zrobicie w 20 minut? Oto klasyczne czekoladowe shortbready
Macie ochotę na pyszną, mocno czekoladową przekąskę? Mamy dziś dla was przepis na rewelacyjne "shortbready", czyli proste ciasteczka, których przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 20 minut. Sprawdźcie przepis i delektujcie się prawdziwą czekoladową rozkoszą.
-
Pierś z kurczaka można podawać na wiele sposobów. Próbowaliście w wersji piccata? Mamy przepis
Szukacie przepisu na niecodzienne, ale proste danie z kurczaka? Dobrze trafiliście! Pyszny kurczak piccata to potrawa elegancka i łatwa w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na romantyczną kolację. To przepis rewelacyjny dla osób, które wciąż są w niedoczasie - zrobienie dania nie zajmie więcej niż 30 minut! Kurczak piccata - jak go przygotować? Podpowiadamy.
-
Przetwory z rydzów na zimę. Podpowiadamy, co przygotować ze skarbów lasu
Rydze należą do ulubionych grzybów wielu grzybiarzy. Koszyk pełen rydzów przyniesiony z lasu to prawdziwy powód do radości. Co zrobić ze świeżo zebranych grzybów? Mamy dwa przepisy na przetwory z rydzów na zimę - sprawdźcie, jak je przyrządzić.
-
Ciasto dyniowe Ewy Wachowicz czy zupa Magdy Gessler? Podpowiadamy, jak wykorzystać najlepsze jesienne warzywo
Dynia zdecydowanie jest zwyciężczynią plebiscytu na najlepsze jesienne warzywo. Można z niej przygotować zarówno pyszne dania obiadowe, jak i desery. A co z dyni robią najpopularniejsi szefowie i szefowe kuchni? Sprawdźcie.
-
Jak zamrażać gotowe potrawy? Poradnik nie tylko na święta
Mrożenie gotowych potraw to świetny sposób na przechowanie nadwyżki jedzenia, które np. zostało nam z obiadu. Przyda się również wtedy, kiedy na gotowanie mamy czas tylko w weekendy. Zobacz jak dobrze zamrozić: zupę, pierogi, kotlety czy gołąbki?
-
Pierogi z omastą - sycące danie na chłodny dzień
Pierogi z omastą to dla wielu z nas wspomnienie domowej kuchni mamy lub babci. Gorące pierogi okraszone tłuszczykiem i cebulką nie należą do najbardziej dietetycznych dań, ale smakują tak wyśmienicie, że trudno się im oprzeć. Jak zrobić pierogi z omastą? Zapraszamy po przepisy!
-
Jak zrobić pyszny sernik dyniowy?
Jeśli jeszcze nie zaczęliście notować przepisów z dynią, to chyba nadszedł najwyższy czas. Dziś mamy dla Was prawdziwy przebój: sernik dyniowy. To wspaniały deser na jesienne popołudnia. Sprawdźcie, jak zrobić sernik dyniowy i do dzieła!
-
Szybkie powidła śliwkowe dla niecierpliwych
Przygotowanie domowych powideł kojarzy wam się z kilkoma dniami spędzonymi na sprawdzaniu, mieszaniu, studzeniu, gotowaniu...? Mamy dla was przepis na szybkie powidła śliwkowe. Spokojnie zrobicie je w jeden dzień!
-
Makaron z parówkami - proste danie dla oszczędnych
Makaron z parówkami to smaczne danie, które może przygotować każdy, bez względu na umiejętności kulinarne. Ta tania i prosta potrawa może być doskonałym rozwiązaniem na obiad zarówno dla wielbicieli parówek, jak i w sytuacjach kryzysowych. Makaron z parówkami - jak go przygotować?