Jak przygotować?
-
Ciasto jamajka: co to za ciasto i jak je przygotować?
Ciasto jamajka to wielowarstwowy wypiek, który trafi w gust nawet największych smakoszy. Zawdzięcza to doskonałemu połączeniu smaków i wilgotnej, miękkiej strukturze.
-
Babka na białkach. Wielkanocne ciasto w trochę innej wersji. Próbowaliście?
Pyszną, puszystą babkę jadamy co roku podczas świąt wielkanocnych. Nie może jej zabraknąć i w tym roku. Dziś mamy dla was przepis na babkę na samych białkach. Sprawdźcie, jak ją upiec.
-
Idealne ciasto na naleśniki - nie za rzadkie, nie za gęste. Jak je zrobić? Podpowiadamy
Mówi się, że pierwszy naleśnik na pewno się rozpadnie, ale kolejne już usmażą się bez problemu. A co jeśli tak nie jest? Wiele zależy od ciasta. Sprawdźcie, jak przygotować idealne ciasto na naleśniki.
-
Żurek a barszcz biały. Czy znasz różnicę?
Żurek i barszcz biały to bardzo podobne dania po względem wizualnym, jednak nawet kuchenny laik rozpozna każdą z tych zup po smaku. Sprawdź, czym różni się żurek wielkanocny od białego barszczu.
-
Co dziś na obiad? Szaleńczo proste przepisy
Nie macie czasu ani ochoty na długie gotowanie? To wcale nie oznacza, że wasz obiad będzie niesmaczny albo niezdrowy. Mamy dziś trzy propozycje na bardzo łatwe i smaczne dania obiadowe. Jak je przygotować?
-
Czekoladki wielkanocne - można kupić, ale warto zrobić samodzielnie. Podpowiadamy, jak
Jak zrobić czekoladki wielkanocne? Zamiast kupować je w sklepie, spróbujcie własnych sił jako cukiernicy. Jeśli lubicie domowe słodkości, takie wyzwanie jest wprost idealne dla was. Zapraszamy po przepis na czekoladki wielkanocne.
-
Ciasto na mazurek. Jak przygotować spód pod tradycyjny mazurek wielkanocny?
Ciasto na mazurek może być wykonane według różnych przepisów. Które z nich będzie najlepsze na wielkanocny wypiek?
-
Suszone żółtka - znacie? Wzbogacą smak, zastąpią parmezan. Jak je zrobić?
Suszone żółtka są bardzo proste do przygotowania i doskonale sprawdzą się w kuchni. Wszystko, czego potrzebujemy do ich przygotowania to dobre gatunkowo jajka i spora ilość soli. Jak zrobić suszone żółtka?
-
Szynka pieczona na Wielkanoc. Jak ją przyrządzić, aby rozpływała się w ustach?
Szynka pieczona to doskonały pomysł na wielkanocny obiad, ale również do podania na zimno. Odpowiednio przygotowana jest krucha i aromatyczna.
-
Patent z TikToka na idealne rozbicie jajka na pół zachwycił internautów. Szybko i sprawnie
Do przygotowania niektórych ozdób świątecznych wykorzystuje się skorupki jaj. Potrzebujesz równych połówek? TikToker znalazł genialny sposób, by podzielić je idealnie.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu
-
Chleb szpinakowy - zaskakująca odsłona pieczywa. Idealna na co dzień i na wielkanocny stół
Skoro idzie wiosna, to znaczy, że zaraz wszędzie będzie zielono. Aby to uczcić, możecie upiec zielony... chleb! Taki wypiek idealnie sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień. Sprawdźcie, jak zrobić chleb szpinakowy.
-
Znacie wszystkie przepisy na idealne frytki? Brytyjczycy dodają do nich nietypowy składnik
W kąpieli lub jako sos do zamaczania. Brytyjczycy do frytek dodają ocet. Dlaczego? Są ku temu dwa powody.
-
Próbowaliście tortu Dobosa? Jeśli nie, czas to zmienić. Zrozumiecie, dlaczego Węgrzy go uwielbiają
Tort Dobosa nie tylko doskonale smakuje, ale także prezentuje się naprawdę pięknie. Jeśli jeszcze nie znacie tego wypieku, koniecznie go wypróbujcie. Od razu zrozumienie, za co kochają go Węgrzy.
-
Naleśniki na słodko? Z serem czy owocami to klasyki, ale wersja a la Snickers podbija serca
Naleśniki z serem? Na słodko można je zrobić także na inne sposoby. Na przykład z karmelem, orzeszkami i czekoladą. Brzmi znajomo?
-
Ciasto królewicz na Wielkanoc. Prosty sposób na zaspokojenie każdego łasucha
Ciasto królewicz to doskonałe połączenie puszystego biszkopta i delikatnej masy budyniowej. Zdradzamy, jak je przygotować krok po kroku.
-
Chrzan to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Sprawdź, przepis na domowy chrzan
Chrzan podkręca smak wielkanocnych potraw, ale może być też skutecznym lekarstwem na ból i naturalnym środkiem na poprawę trawienia. Szukasz pomysłu jak przyrządzić chrzan? Sprawdź naszą propozycję.
-
Mięsa na Wielkanoc. Soczyste, aromatyczne, zawsze smaczne. Co przygotować na wielkanocny obiad?
Zastanawiasz się, jakie mięso na Wielkanoc przygotować? Możliwości jest sporo, więc rzeczywiście wybór może nie być prosty. Postaramy się ci go ułatwić. Sprawdź nasze propozycje i przepisy na mięsa na wielkanocny obiad.
-
Jajka pękają podczas gotowania? Każdy choć raz miał ten problem. Jest trik, który temu zaradzi
Jajka podczas gotowania często pękają. Na szczęście są proste sposoby, by temu zaradzić. Koniecznie wypróbujcie je przed Wielkanocą.
-
Ciasto kataifi, czyli genialny pomysł na proste, a zaskakujące wypieki na słodko i słono
Czy słyszeliście o cieście kataifi? Na jego bazie można przygotować rewelacyjne wypieki, zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Sprawdźcie, czym jest ciasto kataifi i co pysznego można z niego zrobic
-
Mała, niepozorna, a niezwykle zdrowa. Do czego wykorzystać rzeżuchę? Kiedy ją posiać i jak długo rośnie?
Wielkanoc za pasem, a to oznacza jedno: trzeba posiać rzeżuchę. Mamy dla was kompletny rzeżuchowy poradnik. Sprawdźcie, jak ją posiać, ile rośnie, a także do czego wykorzystać tę roślinkę.
-
Chleb z jogurtową skórką. Miękki w środku, megachrupiący na zewnątrz
Pieczecie jeszcze domowy chleb? A może zastanawiacie się, czy do tego nie wrócić? Na zachętę mamy dla was przepis na pyszny chleb z jogurtową skórką. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku - na pewno zasmakuje każdemu.
-
Marynowane karczochy często omijamy w sklepie. A szkoda! Można z nimi zrobić najlepszy makaron
Marynowane karczochy to dla wielu osób prawdziwa zagadka kulinarna. Następnym razem, gdy zobaczycie je na sklepowej półce, nie wahajcie się przed zakupem. Z ich dodatkiem zrobicie pyszne danie. Sprawdźcie przepis na makaron z marynowanymi karczochami.
-
Naleśniki przywierają do patelni? Wypróbuj sposób, z którego korzystają nasze mamy i babcie
Przygotowanie naleśników to zawsze dobry pomysł. Ale co zrobić, gdy przywierają do patelni, a potem rwą się lub przypalają? Wypróbujcie sposób, z którego korzystały nasze babcie
-
Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów, zna ją każdy. A czy wiesz, czym jest szałot?
Sałatka jarzynowa pojawia się na naszych stołach i od święta, i bez okazji. Znają ją wszyscy. Ale czy wiecie, co to jest szałot jarzynowy? To sałatka jarzynowa po śląsku. Jak się robi tradycyjny szałot śląski? Zapraszamy po przepisy!
-
Do czego wykorzystać kalarepę? Podpowiadamy, w których daniach sprawdzi się świetnie
Kalarepę najczęściej jadamy na surowo, gdyż jest chrupiąca, soczysta i odświeżająca. Na dodatek to prawdziwa bomba witaminowa. Co z niej zrobić? Dziś mamy dla was kilka innych propozycji na dania z kalarepą.
-
Obiad w rękawie do pieczenia. Przepisy na turbosoczyste mięsa - idealne nie tylko na święta
Pieczone mięso to doskonała propozycja na obiad - nie tylko ten świąteczny. Jak je upiec, by było pyszne, aromatyczne i soczyste? Mamy dziś dla was przepisy na mięso pieczone w rękawie, które zawsze się udają.
-
Kawa z pianką i syropem to przeżytek. Próbowaliście tej z surowym jajkiem? Taką piją Norwegowie
Wiele osób zaczyna swój dzień od wypicia kawy. Czarna, biała, z cukrem, z syropem smakowym... opcji jest mnóstwo. Ale czy wiecie, jaką kawę pija się w Norwegii?
-
Romans włosko-polski w kuchni. Penne alla vodka, czyli makaron z wódką
Wódka nie ma zbyt mocnej pozycji w kuchni, jeśli chodzi o gotowanie. Przeważnie służy za trunek, czasem jako dodatek do deserów (na przykład do nasączania ciast). Okazuje się jednak, że i w daniach wytrawnych można ją wykorzystać - a przepis na jedno z takich dań wcale nie pochodzi z Polski.
-
Jedne ciemniejsze, drugie jaśniejsze - o czym świadczy kolor żółtek? Które zdrowsze? Sprawdzamy
Dlaczego niektóre żółtka są jaśniejsze, natomiast inne ciemniejsze? O czym świadczy ich kolor? Rozwiewamy wątpliwości dotyczące żółtek. Sprawdźcie, które są zdrowsze i smaczniejsze.
-
Rozbijasz jajko, a tam czerwona plamka? Sprawdzamy, skąd się to bierze i czy takie jajko można jeść
Czym jest czerwona plamka, którą można niekiedy znaleźć w surowym jajku? Czy jedzenie takiego jajka jest bezpieczne? Wyjaśniamy.
-
Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]
Obiad wielkanocny to ważna część świąt wielkanocnych. Przy stole spotyka się cała rodzina, jest okazja, aby spędzić ten czas z najbliższymi. Być może zastanawiasz się, co najlepiej podać na obiad wielkanocny. Możliwości jest naprawdę dużo. Wybraliśmy kilka propozycji.
-
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
Sałatka jarzynowa to potrawa, która w czasie świąt króluje na polskich stołach. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt - zarówno Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocy. Co ciekawe, co dom, to obyczaj - każdy przygotowuje ją po swojemu, z różnymi składnikami, są choć oczywiście i takie, które muszą znaleźć się w każdej sałatce jarzynowej.
-
Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
Najpopularniejszy brytyjski kucharz, Jamie Oliver, przygotował w programie telewizyjnym pizzę z winogronami. Wielu fanów jest oburzonych taką kompozycją smakową.
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
Pierogi należą do czołówki najbardziej lubianych przez Polaków potraw. Choć w tradycyjnej formie są uznawane za polskie danie, pojawiają się też na talerzach innych narodów - ale w nieco innych wersjach. Jakich? Przed wami pierogowy atlas świata.
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
Przez ostatni rok temat dbania o higienę, a także mycia spożywanych produktów, stał się dużo głośniejszy ze względu na pandemię. A jak jest z myciem jajek? Wszystko wyjaśniamy i podpowiadamy, jak je przechowywać.
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
Znowu sczerstwiał wam chleb? Trudno, to się zdarza, ale ani myślcie go wyrzucać! Zobaczcie, jakie pyszne danie przygotował z czerstwego chleba Robert Makłowicz.
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
Na drzwiach burgerowni z Torunia zawisł kontrowersyjny plakat. Właściciele odmawiają przyjmowania funkcjonariuszy policji i ich rodzin. Decyzja wzbudziła ogromne kontrowersje.
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale o daniach, które przygotujemy na Święta warto pomyśleć wcześniej. Dziś mamy dla was garść inspiracji na świąteczny stół. Sprawdźcie, jakie dania z jajkami przygotować na Wielkanoc 2021.
-
Ciasto a la mleczna kanapka. Mamy prosty przepis na domową wersję
Lubicie słodkości typu "mleczna kanapka"? Mamy dla was zatem ciasto idealne, inspirowane właśnie tym słodyczem. Sprawdźcie, jak je zrobić.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
Macie ochotę na ciasto kakaowe? Dziś mamy dla was przepis na pysznego murzynka w nieco innej wersji. Sprawdźcie, jak upiec murzynka na budyniach czekoladowych