Jak przygotować?
-
Ta wielkanocna zalewajka jest lepsza od niejednego żurku. Dodanie mrożonego składnika to cały jej sekret
Wybór dań na ucztę wielkanocną nie jest łatwym zadaniem. Oczywiste jest, że niektóre potrawy muszą się na niej pojawić. Jednak w tym roku możesz postawić na oryginalny wybór potraw. Ewa Wachowicz zamiast żurku i białego barszczu proponuje zalewajkę. Wyróżnią ją mrożony szczegół, którego nie znajdziesz w wielkanocnych zupach.
-
To ciasto je się tylko raz w roku. Pascha wielkanocna nie wyjdzie, jeśli popełnisz błąd z twarogiem
Oprócz babek i mazurków, wśród wielkanocnych słodkości nie może zabraknąć paschy. To ciasto tradycyjnie robi się jeden jedyny raz w roku, dlatego jeśli na etapie przygotowań coś pójdzie nie tak, płacz i lament będą miały swoje uzasadnienie. Jak zrobić paschę wielkanocną, by mieć pewność, że wyjdzie doskonała? Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest twaróg - nie może być byle jaki.
-
Potrawka z kurczaka - sprytny sposób na obiad. Wykorzystaj wkład z rosołu i dodaj te składniki
Jeśli w lodówce zalega wczorajszy rosół, warto na drugie danie przyszykować pożywną potrawkę z kurczaka. Ekspresowy przepis to klasyka wśród domowych obiadów, a banalnie prosty skład to gwarancja smaku. Drobiową ucztę warto jednak odrobinę podrasować zielonym akcentem.
-
Barszcz biały na bogato. Będzie gęsty i aromatyczny dzięki sekretnemu dodatkowi - pijesz go w upały
Barszcz biały to obok żurku najczęściej gotowana zupa na Wielkanoc, co nie powinno dziwić - taka jest tradycja, a sama zupa jest po prostu pyszna. Dziś zdradzimy przepis na barszcz biały na bogato, który dzięki sekretnemu składnikowi jest jeszcze smaczniejszy i intensywniejszy. Co to za cudo? Nie żadne cudo, tylko zsiadłe mleko.
-
Deviled eggs - amerykańskie jajka z piekła rodem. Te przyprawy sprawią, że to będzie ostra Wielkanoc
Jajka to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Nie oznacza to jednak, że i w tym roku muszą być podane w tradycyjny, a czasami nawet nudny sposób. Deviled eggs, czyli amerykański specjał z nutą pikanterii, gwarantuje obłędną ucztę i zachwyt gości. Oryginalny farsz to nie wszystko - chrupiąca posypka podkręci smak i walory estetyczne.
-
Sałatka szwabska z mortadeli Magdy Gessler. W "Kuchennych Rewolucjach" robi furorę, więc w twoim domu też
Sałatka szwabska z mortadeli Magdy Gessler to prawdziwy hit "Kuchennych Rewolucji". Nie musimy jednak odwiedzać restauracji, by jej spróbować. Teraz może pojawić się i w naszych domach. Jak przygotować sałatkę szwabską z mortadelą? Odpowiadamy.
-
Jaka jest różnica między barszczem a żurkiem? Chodzi o mąkę, ale są jeszcze dwie kwestie
Za pasem Wielkanoc, więc czas barszczu i żurku. Te dwie zupy, chociaż wyglądają nieco podobnie, różnią się smakiem i sposobem przygotowania. Czym jest barszcz biały, a czym jest żurek? Oczywiście odróżnia je mąka użyta do przygotowania zakwasu. Są jeszcze dwie, mniej oczywiste kwestie.
-
Najlepsza przekąska na Wielkanoc? Nie z majonezem i nie faszerowane - podaj jajka w ten sposób, a goście będą zajadać
Jeśli chodzi o przekąski na Wielkanoc, prym wiodą jajka w każdej postaci. Najczęściej przygotowujemy jajka z majonezem - bo proste i każdy lubi. Czasem pojawiają się także faszerowane pieczarkami lub tuńczykiem. Dziś jednak mamy dla was taki przepis, który zwróci uwagę i zachwyci każdego wielkanocnego gościa. Co powiesz na jajka i białą kiełbasę w jednym?
-
Prosta babka marmurkowa. Przepis na szybkie ciasto nie tylko na Wielkanoc. Nie tylko pyszna, ale i piękna
Babka marmurkowa to proste ciasto, które z powodzeniem może przyrządzić każdy. Jednak to nie jedyna zaleta popularnego deseru. Brak kremu pozwala dłużej przechowywać wypiek, dzięki czemu przez wiele dni możemy sięgać po babkę do porannej kawy.
-
Koniec z nudnymi kanapkami i suchymi jajkami. To śniadanie jest puszyste i sycące. Wszystko przez jeden składnik
Dobry początek dnia to połowa sukcesu udanej doby. A co najlepiej poprawia humoru? Oczywiście, że smaczne i treściwe jedzenie. Aby poranek był smakowity, proponujemy to śniadanie. Dzięki wymieszaniu kilku składników, na talerzu pojawi się puszysty i słodki przysmak.
-
Ten biszkopt zawsze wyrasta i jest wilgotny. Nie ma szans, aby się nie udał
-
Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Smaku nie opisze nawet tysiąc słów
-
Nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu. Jak zadbać o jego prawidłowy poziom? Jaką wodę wybrać?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Obcokrajowiec przetestował polskie specjały. Te zasmakowały mu najbardziej
-
Wiesz, kiedy sadzić cebulę? Pamiętaj o tych kilku zasadach
- Co można zrobić z jajek na Wielkanoc? Sprawdzone przepisy na wielkanocne menu
- Chrzan na Wielkanoc - przepis tradycyjny i nietypowe dodatki, które podkręcą smak
- Sprawdź, czy znasz te wypieki. Pytamy głównie o pieczywo, które przecież każdy zna
- Jak zrobić lukier do babki wielkanocnej, żeby był gęsty i się nie rozlewał?
- Tylko świadomi konsumenci mogą liczyć w tym quizie na komplet. Należysz do nich?
-
Warstwowa sałatka na Wielkanoc. Jeden sekretny składnik sprawi, że goście będą się nią zajadać
Wielkanoc stoi pod znakiem wielu tradycyjnych potraw. Oprócz żurku i babki piaskowej na stole nie powinno zabraknąć sałatki, która zasmakuje gościom. Warto postawić na warstwową, która jest prosta i szybka w przygotowaniu. Aby osiągnąć sukces, wystarczy dodać jeden składnik.
-
Babka wielkanocna. Najłatwiejszy przepis na puszyste ciasto. Wystarczy kilka prostych składników
Babka piaskowa to obowiązkowy element każdej Wielkanocy. Jednak kiedy rzadko pieczemy dane ciasto, szybko zapominamy jak je przygotować. Najlepiej sięgnąć po prosty przepis. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu i unikniemy zakalca.
-
Czas jarzynowej mija. Najlepsza sałatka na Wielkanoc jest jak ogr - ma warstwy, a wśród nich szynka i jajka
Jeśli uważacie, że królowa jarzynowa jest tylko jedna, nie mamy zamiaru udowadniać na siłę, że jest inaczej. Dziś jednak chcielibyśmy pokazać wam przepis na najlepszą sałatkę na Wielkanoc, gdy lubicie próbować nowych smaków lub chcecie zaskoczyć gości pięknie prezentującą się na stole sałatką z kilku warstw. Jak zrobić sałatkę z ryżem, jajkiem i szynką? Odrobina ketchupu idealnie połączy składniki.
-
Pieczeń rzymska z jajkiem to kultowa przystawka na Wielkanoc. Ten składnik nada jej charakteru
Pieczeń rzymska z jajkiem to świetne danie, które może być zarówno przystawką, jak i daniem obiadowym. Wygląda pięknie, smakuje świetnie i jest aromatycznie obłędna. Przepis na nią jest krótki, a wykonanie bajecznie proste. Prezentujemy najlepszy przepis na pieczeń rzymską z przepiśnika babci.
-
Ciasto na pierogi bez jajka. Już nie będą twarde jak kamień. W końcu zjesz mięciutkie pierogi
Istnieją różne szkoły robienia pierogów, każdy ma swój ulubiony przepis. Nie brakuje jednak zwolenników przepisów na ciasto na pierogi bez jajka. Przede wszystkim dlatego, że bez tego składnika jest ono bardziej miękkie i elastyczne. Jeśli chcecie sami to sprawdzić, łapcie nasz przepis.
-
Słodka przyjemność w sam raz na Wielkanoc. Ten przepis na babkę przetrwał pokolenia
Święta bez klasycznej babki nie mogą mieć miejsca. Dlatego proponujemy wypiek, który zawsze wychodzi odpowiednio słodki i wilgotny. Wszystko za sprawą jednego składnika. Wlej całą szklankę, a później posmakuj efektu. Na pewno nie pożałujesz.
-
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu? To super trik! Wykorzystaj to, co zostało z tradycyjnej zupy
Sałatka jarzynowa to klasyka, która gości w polskich domach niemal na każdą okazję. Jedną z nich jest domowy rosół - wówczas warzywa z bulionu wystarczy drobno pokroić, połączyć z jajkami, majonezem i pozostałymi składnikami. To stara babcina metoda, która jest gwarancją tradycyjnego smaku. Ważny jest także kontrowersyjny, owocowy dodatek.
-
Zupa szczawiowa - przepis babci, który nie może równać się z innymi. Idealnie kwaśna i rozgrzewająca
Zupa szczawiowa z przepisu babci nie może równać się z innymi. Tak pyszną, idealnie kwaśną i aromatyczną zupę pamiętasz wyłącznie z dzieciństwa? Teraz możesz zrobić ją samodzielnie. Zastosuj się do odpowiednich proporcji, a na pewno wyjdzie obłędna.
-
Jak zrobić najlepszą fasolkę po bretońsku? Dodaj ten składnik i zamieszaj. Rodzina spróbuje i oszaleje
Treściwy i gorący posiłek jest jak największy skarb. Ta zupa z pewnością taka jest, a zjedzenie zaledwie jednej miski zapełni brzuch i nie będziesz czuł głodu. Aby wyszła najsmaczniej dodaj ten składnik i dokładnie zamieszaj. Smak będzie nie do opisania.
-
Słodkie, soczyste i duże truskawki możesz wyhodować samodzielnie. Wystarczy, że wykonasz kilka trików
Gdy tylko na niebie pojawiają się pierwsze promienie wiosennego słońca, ogrodnicy i miłośnicy roślin chwytają za narzędzia. Część z nas z pewnością hoduje uwielbiane przez wszystkich truskawki i wczesna wiosna to dobry moment na jej wsadzenie. Co jednak zrobić, by owoce były słodkie, soczyste i rosły duże?
-
Zapomnij o karkówce i schabie na obiad wielkanocny. Anna Lewandowska dzieli się nietypowym przepisem
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc już teraz warto zaplanować menu. Warto w tym roku zaskoczyć swoich gości i przygotować na obiad coś wyjątkowego. Warto zaczerpnąć inspirację z tradycji i postawić na swojskie smaki. Anna Lewandowska dzieli się bajecznie prostym i dość nietypowym pomysłem na obiad.
-
Zrobiłam pierwszy w życiu chleb na zakwasie. Ten na drożdżach może się schować
Do zrobienia chleba na zakwasie przymierzałam się już od dłuższego czasu, ale zawsze zniechęcał mnie proces przygotowania zakwasu. Do tej pory robiłam więc chleb na drożdżach. Kiedy jednak mama dała mi część swojego, nie miałam już wymówki i wzięłam się za pieczenie. I nie żałuję. Chleb na drożdżach, choć szybszy do zrobienia, nawet się nie umywa.
-
Zostawiasz jedzenie do podgrzania? Tych produktów nie odgrzewaj. Staną się rakotwórcze!
Odgrzewanie jedzenia to idealny sposób, aby nie tylko zaoszczędzić na kolejnych zakupach, ale także zminimalizować marnowanie żywności. Jednak okazuje się, że są produkty, których nie powinniśmy spożywać kolejnego dnia, a zwłaszcza podawać ich powtórnej obróbce termicznej.
-
Jak zrobić kiełbasę na Wielkanoc? Nie potrzebujesz wędzarni, ale pamiętaj o czosnku i długim kiju
Nie od dziś wiadomo, że wszystko co domowe, jest najlepsze. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną, aromatyczną domową kiełbasę bez wędzarni. To nie magia, tylko dwie zasady i sprytna sztuczka, a do wykonania przyda się kij od szczotki i trochę czosnku.
-
Łazanki - przepis na tanie i ekspresowe danie babcinej receptury. Połącz pięć składników i gotowe
Kuchnia polska słynie z kapuścianych rarytasów. Łazanki to obiadowa klasyka, która na stole gości na co dzień i od święta. Danie jest tanie, ekspresowe i obłędnie smaczne, a wszystko przez swojski skład rodem z polskiej wsi. Wystarczy wszystko połączyć w odpowiedniej kolejności, doprawić i gotowe!
-
Obłędne jajka faszerowane szynką. Mięsny dodatek to nie koniec - nowalijki i łyżeczka tego sosu to podstawa
Przepis na faszerowane jajka to już wielkanocna klasyka, warto jednak duży nacisk położyć na wizualne kwestie, a także kolorowe dodatki. To gwarantuje spektakularny efekt i piękne danie na świąteczny stół. Szynka w połączeniu z kremowym sosem spawdzi się idealnie, jednak to nowalijki i wiosenne składniki dadzą efekt wow!
-
Racuchy - przepis mojej babci. Żeby się udały, muszą być spełnione dwie żelazne zasady. Jedna dotyczy miski
Racuchy to przepis, do którego chętnie wracamy, kiedy mamy ochotę zanurzyć zęby w czymś puszystym jak chmurka i pysznym jak spełnione marzenia. Dziś mamy dla was przepis na racuchy mojej babci, które były po prostu idealne. Jak je zrobić? Oczywiście ważna jest mąka - musi być taka "żeby drożdże uciągnęły", ale nie mniej ważna jest zasada miski. Babcia strzegła jej jak oka w głowie.
-
Jak zrobić żurek, by smakował jak mistrzowskie danie babci? Naturalny skład i zakwas to podstawa
Przepis na mistrzowski żurek to przysłowiowa bułka z masłem. Z odpowiednim składem wielkanocna zupa będzie gotowa w mgnieniu oka. Sekret tkwi jednak w kolorowych dodatkach i szklance swojskiego produktu. Babcina receptura gotowa jest w zaledwie kilkanaście minut!
-
Jak pozbyć się mrówek z domu? Na pewno nie znasz tych tanich sposobów. Zwiewają, gdzie pieprz rośnie
Mrówki w domu to niechciani goście. Wszystkim nam zależy na tym, by pozbyć się ich jak najszybciej, najskuteczniej i oczywiście jak najtaniej. Okazuje się, że domowe sposoby mogą działać równie dobrze, jak środki chemiczne. Jak pozbyć się mrówek z domu?
-
Jajecznica nie ma szans z tymi jajkami. To śniadanie możesz postawić nawet na wielkanocnym stole
Nudne śniadania to już przeszłość. Zapomnij o kanapkach, zbyt suchej jajecznicy lub nudnej sałatce. Lepiej wybierz to hiszpańskie danie, które bogate jest w smak, a do tego jest banalnie proste. Dlaczego jest tak dobre? Bo łączy najlepsze dostępne produkty. Dzięki niemu zaczniesz dzień smacznie i pożywnie.
-
Zakwas na barszcz biały przygotujesz samodzielnie w domu. To dziecinnie proste, ale uzbrój się w cierpliwość
Przygotowanie tradycyjnych dań wielkanocnych to nie lada wyzwanie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że do gotowania należy się odpowiednio przygotować. Z tego powodu podpowiadamy jak przygotować znakomity zakwas na barszcz biały. Należy wykonać go co najmniej kilka dni przed świętami.
-
Wilgotna babka w keksówce? Postaw na dodatek tych składników i zaskocz rodzinę w święta
Wytrawna babka w keksówce to oryginalne danie, które zaskakuje smakiem. Do jej przygotowania potrzeba między innymi suszonych pomidorów, szpinaku oraz sera feta. Składnik, który sprawi, że zachowa odpowiednią konsystencję to masło orzechowe.
-
Przepis na bułeczki drożdżowe? Połóż na nich widelec, a efekt cię zachwyci!
Domowe bułeczki to przysmak, który kochają nie tylko maluchy, ale także dorośli. Chrupiąca skórka i mięciutki środek, a do tego roznoszący się aromat pieczenia. To wszystko sprawia, że trudno oprzeć się takiej pokusie. Zdradzamy kuchenny trik, dzięki któremu bułki będą nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo ładne.
-
Kiedy sadzić cebulę? Już niedługo będzie na to najlepszy moment. Pamiętaj o tych zasadach
Uprawa cebuli dymki jest naprawdę bardzo prosta. Aby wyrosła dorodna, warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Nie wiesz, kiedy dokładnie sadzić cebulę? Na początku kwietnia będzie na to najlepszy moment.
-
Babka ziemniaczana to kultowe dania Podlasia - doskonałe w trudnych czasach. Potrzebujesz kilku tanich składników
Kiedy chcemy zjeść coś staropolskiego, warto poszukać prostych rozwiązań. Przykładem jest babka ziemniaczana. Przepis składa się z niewielu produktów. Danie jest sycące i smakuje wyśmienicie także po podgrzaniu.
-
Ciasto z galaretką na Wielkanoc i na co dzień. Poznaj przepisy na pyszne, wiosenne desery
Ciasto z galaretką na Wielkanoc to wspaniały dodatek na świąteczny stół. Nic nie smakuje lepiej jak lekkie, smaczne ciasto z owocami i galaretką. Taki deser nie tylko świetnie wygląda, ale też smakuje obłędnie. Jeśli nie wiecie jak zrobić wyśmienity deser, znajdziecie tu kilka przepisów, które ułatwią Wam to zadanie. Do dzieła!
-
Zasmażka do zupy mojego dziadka jest najlepsza. Bez niej na stole nie mogła pojawić się żadna zupa
Zasmażka do zupy to idealna propozycja zagęszczenia. Jednak nie tylko o konsystencję tu chodzi. Dobrze wykonana zasmażka potrafi wpłynąć na smak dania. Dlatego też często dodawana jest nie tylko do zup, ale i sosów. Jak zrobić idealną zasmażkę? Zdradzam recepturę z przepiśnika dziadka.
-
Pascha: deser, którego nie może zabraknąć w święta wielkanocne. Skąd pochodzi?
Pascha wielkanocna to tradycyjny deser, który pochodzi z terenów Rosji. Przygotowuje się ją z twarogu, masła, śmietany, mleka a dodatek stanowią jajka, wanilia i bakalie, które odgrywają w tym deserze kluczową rolę, ponieważ bakalie mają symbolizować dobrobyt i bogactwo.
-
Kruche ciasteczka do pochrupania przy kawce. Dodaj kleks marmolady, a będą smakowały jak u babci
Kruche ciasteczka to przepis, który musi znać każda szanująca się gospodyni oraz szanujący się gospodarz. Przepis jest banalny - nie ma żadnych tajemniczych składników, a ciasteczka wychodzą chrupiące i słodziutkie. Jeśli dołożysz do nich odrobinę owocowej marmolady, przypomną ci się beztroskie chwile dzieciństwa spędzone w babcinej kuchni.
-
Najlepszy dodatek do wielkanocnych mięs i jaj. Zapomnij o chrzanie i ćwikle, ten "chrupiący" sos to mistrzostwo smaku
Wielkanoc już za pasem i nasze stoły będą uginać się od najróżniejszych mięs, wędlin, kiełbas oraz jaj. Najczęściej jako dodatek do tych smakołyków wybieramy chrzan, ćwikłę lub musztardę. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić pyszny, nietuzinkowy sos, który idealnie podkreśla smak mięs i jajek. Nie, to nie jest zwykły sos tatarski - coś do niego dodaliśmy.