Jak przygotować?
-
Mielone przy nich to oklepana klasyka. Postaw soczyste na kotlety lwowskie z niespodzianką w środku
Zamiast po raz kolejny szykować klasyczne mielone, postaw na nieco odważniejszą wersję mięsnego klasyka. Kotlety lwowskie to soczysta alternatywa, która urzeknie najbardziej wymagających. Kluczem do sukcesu jest ukryta w środku niespodzianka, która nada całości obłędnego smaku i aromatu.
-
Suchy biszkopt odejdzie w zapomnienie, gdy wcielisz w życie te zasady. Od teraz twoje ciasta będą puszyste i ultra wilgotne
Jaki powinien być idealny biszkopt? Takie ciasto powinno być przede wszystkim puszyste. Co więcej, musi być także wilgotne. W końcu kto chciałby jeść suchy tort lub inny deser stający w gardle? Kluczem do sukcesu jest jego odpowiednie nasączenie. Nalewki i herbatę odłóż jednak na półkę. Ten produkt konkurencję zostawia w tyle.
-
Niebywałe, co moja znajoma dodaje do babki. Ten składnik można teraz znaleźć w każdym sklepie
Babka to najbardziej klasyczne ciasto, o którym można pomyśleć. Przygotowuje się je zarówno na czas Świąt Bożego Narodzenia jak i na Wielkanoc. Zazwyczaj wykonuje się ją w klasycznej wersji lub z dodatkiem owocowych ekstraktów. Tym razem jednak warto wrzucić do niej coś jeszcze. Składnik, o którym jest można, można teraz kupić w każdym sklepie.
-
Kruche ciasteczka z nietypowym składnikiem. Wystarczy zagnieść składniki i słodkie deser jest gotowy
Zapomnij o sklepowych łakociach i postaw na domowe wypieki. Obejdzie się jednak bez długiej listy produktów i skomplikowany receptur. Nasz przepis jest dziecinnie prosty, a smakuje jak z najlepszej cukierni. Wszystko to za sprawą jednego składnika.
-
Przechowywanie orzechów włoskich, to trudny orzech do zgryzienia. Te błędy mogą sprawić, że zapasy całkiem zgniją
Późna jesień to czas nie tylko grzybobrania i przygotowań do świąt, ale także zbiorów orzechów włoskich. Większość z nich z pewnością samoistnie już spada z drzewa, a właściciele działek i ogródków zapełniają nimi kolejne skrzynki. Jak więc przechowywać orzechy, by były świeże całą zimę? Pamiętaj o kilku ważnych zasadach.
-
W piekarniku wyczarujesz aromatyczny obiad. Wrzuć do niego mięso mielone z tym sosem i ciesz się smakiem
Gdy chcemy przyrządzić obiad i kiedy zależy nam na czasie, warto wrzucić składniki do piekarnika. To właśnie tam może zadziać się magia, a po wypieczeniu będziemy mieć obiad, który od razu można zjeść. Tak właśnie przygotowuje się klasyk, który znany jest wszystkim. Z tym sosem, mięso jest obłędnie miękkie.
-
Sól do ziemniaków? W żadnym wypadku. Ta przyprawa o wiele lepiej wzbogaci smak warzyw
Do gotujących się ziemniaków dodajemy zwykle nieco soli. Choć nadaje warzywom smaku, to spożywana w nadmiernych ilościach szkodzi. Warto zamienić ją na inne przyprawy, które nie tylko wzbogacą ich aromat, ale i nie wpłyną negatywnie na zdrowie. Dodatki te znajdują się w każdej kuchni.
-
Jej porcja kosztuje niecałe 7 zł, a smak jest lepszy od rosołu. Nie możesz nie zrobić jej w ten weekend
W niedzielę na polskich stołach ląduje danie, które każdy dobrze zna. Rosół jest najpopularniejszą zupą, która pojawia się nie tylko w ten dzień, a także na wielu uroczystościach. Jednak zdaniem niektórych istnieje smaczniejsza potrawa, która przebija ten klasyk. Trudno uwierzyć, a jednak jest to możliwe.
-
Rozgrzewająca zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku są obłędnie mięciutkie kluseczki
W chłodne dni nic nie rozgrzeje i nie nasyci tak jak obłędna zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zamiast skomplikowanych specjałów warto wrócić do prostych produktów i tradycji - smak gwarantują dwa dodatki, które dosłownie rozpływają się w ustach.
-
Zakwas na barszcz czerwony z przepisu Ani Starmach. Dzięki jednemu składnikowi wychodzi jeszcze lepszy
Czerwony barszcz to potrawa, bez której święta Bożego Narodzenia nie byłyby takie same. Najlepiej smakuje ten na domowym zakwasie buraczanym. Jak przygotowuje go Ania Starmach? Bardzo prosto. Dodaje do niego jeden nietypowy składnik, który przyspiesza jego fermentację.
-
Tak pyszne, że błyskawicznie znika ze stołu. Nie opada i jest puszyste
-
W święta nie możesz patrzeć na karpia, bo czuć muł? Przed smażeniem zrób jedną rzecz
-
Każdy ma swój sposób na kawę o porankuMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Błyskawiczny obiad, który zasmakuje wszystkim. Wystarczą trzy składniki
-
Słodkie jak marzenie, kruche ciasteczka. Zrobisz je z trzech składników
- Ta zapiekanka nie ma sobie równych. Zapełnia brzuch na długo
- Gdy podasz go wraz z mięsem, rodzina oszaleje. Każdy zapyta o przepis
- Na świąteczny obiad podaj swoje nowe popisowe danie! Oto przepisy na świąteczne mięsa
- Jak zrobić lukier? Trzy składniki sprawią, że świąteczne pierniczki będą piękniejsze i smaczniejsze
- Zupa ta odkrywana jest na nowo. Kiedyś stanowiła przełom, w walce z niedożywieniem
-
Do surówki dodałam składnik, który zwykle dodaje się do ciast. Moja mama była w szoku, jakie to smaczne
Dietetycy twierdzą, że do każdego posiłku powinniśmy spożywać porcję warzyw i owoców. Jak jednak przemycić takie ilości zieleniny do codziennej diety? Jednym z dobrych pomysłów jest przygotowanie zdrowej i smakowitej surówki. Ta z marchewką to hit w moim domu.
-
Zwyciężczyni MasterChefa zdradza przepis na karpatkę. "Najlepsze ciasto na świecie" z tajnym składem
Jeśli szukasz przepisu na najlepsze ciasto na świecie, postaw na kultową słodycz, czyli wyborną karpatkę. Zwyciężczyni 2 edycji MasterChefa zdradza niezawodny patent na wypiek, który "wygląda jak tort". Nie obejdzie się bez małej kombinacji - dodaj do masy ten kremowy, puszysty nabiał, a zadzieje się magia.
-
Jakie ziemniaki najlepsze do klusek? O tym wie każda mama i babcia. "Przypatrz się im już w warzywniaku"
Kto nie kocha klusek? Choć pewnie znajdą się tacy, którzy w menu wolą inne pozycję, to jednak domowe polskie kluchy nie mają sobie równych. W czym tkwi sekret ich wybornego smaku? To nie tylko sos lub okrasa, ale przede wszystkim samo ciasto. Aby kluski były najlepsze na świecie, trzeba użyć odpowiednich ziemniaków. Za każdym razem sprawdza się konkretny typ tych warzyw.
-
Pokrój, ułóż w naczyniu żaroodpornym i zrób najsmaczniejszy obiad. Jest go tyle, że starczy na 2 dni
Gdy chcę przyrządzić szybki obiad, zawsze sięgam po ten przepis. Przygotowanie składników zajmuje kilka chwil, a całą resztą zajmuje się piekarnik. Śmiało mogę powiedzieć, że taka porcja wystarczy na dwa dni, lecz jej smak i aromat sprawi, że zniknie w kilka chwil.
-
Deska do krojenia i blacha w lodówce, moneta i folia w zamrażalce. Te domowe triki ułatwiają życie
Lodówka to stały element wyposażenia kuchni. Służy nam do przechowywania żywności, jednak mało kto wie, że w środku warto umieścić także kilka nietypowych przedmiotów. Te znane triki znacznie ułatwiają życie. Co powinno się włożyć do lodówki, a co do zamrażarki? Podpowiadamy.
-
Przepis na piernik staropolski. To ostatni dzwonek, jeśli chcesz zdążyć przed świętami Bożego Narodzenia
Piernik staropolski to deser, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodkie ciasto o aromatycznym, korzennym zapachu świetnie sprawdza się jako poczęstunek dla rodziny i przyjaciół. Jego przygotowania warto zacząć odpowiednio wcześnie, tak by zdążyć przed samym Bożym Narodzeniem.
-
Ania Starmach dodaje do bigosu tę mieszankę owoców. Dzięki niej kolejki ustawiają się po dokładkę
Bigos to pospolite danie, które na naszych stołach ląduje zazwyczaj w okresie jesieni i zimy. Dzięki obfitej mieszance składników można poczuć jego aromat z daleka. Ania Starmach postanawia dodać do niego jeszcze więcej smaku i wrzuca owocową mieszankę. Oprócz tego nie oszczędza na mięsie i innych produktach.
-
Zapomnij o nudnym i tłustym maśle. Posmaruj kanapkę tym, a nie skończy się na jednej kromce
Jeśli znudziły ci się już tradycyjne kanapki z masłem i wędliną, to smarowidło to strzał w dziesiątkę. Przygotowuje się je bardzo szybko, a koszt jest dużo mniejszy niż w sklepie. Co więcej, ta pasta jest bardzo zdrowa, więc nie pozostaje nic innego tylko się nią zajadać.
-
Wystarczy "uturlać" ziemniaki i zalać mlekiem. To alternatywa dla klusek i sposób na szybki obiad
Zamiast przygotowywać klasyczne kluski postaw na smaczny i ekspresowy zamiennik. Te ziemniaczane kulki mogą konkurować nawet ze śląskim rarytasem - są obłędnie mięciutkie, sprężyste i delikatne. Mleczna kąpiel nada im jeszcze lepszego wyrazu.
-
Obiad w 10 minut według Tomasza Strzelczyka. Główny składnik może doprowadzić cię do łez
Tomasz Strzelczyk jak zawsze potrafi zaskoczyć nietuzinkowymi pomysłami na obiad. Dzięki niemu wiele osób przypomina sobie również smaki, o których już dawno zapomniało. Tym razem również przygotował coś, co będzie często powtarzane w naszych domach. To szybkie danie gotowe jest w 10 minut.
-
Najprostsze ciasto bez pieczenia z dwóch składników. Idealne na osłodę w ponury dzień
Sernik z dwóch składników to doskonała propozycja subtelnie słodkiego deseru na ponure, jesienne popołudnie. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmie ci wiele czasu. Prosty, szybki i absolutnie pyszny deser - czego chcieć więcej?
-
Zamiast kurczaka sięgnij po rybę. Wysmaż ją na złoto, lecz wcześniej zanurz w tej marynacie
Wybór składników na obiad nie zawsze jest prosty. Zazwyczaj więc sięgamy po najprostsze i najbardziej oczywiste produkty. Jednak dziś warto zamienić klasycznego kotleta na kawałek ryby, a jej przyrządzenie sprawi, że będziesz chciał częściej do niej wracać. By wyszła, musi trochę poleżakować.
-
Wygrzebałam ten przepis ze starego zeszytu rodzinnego. Prostota i smak przemawiają przez to danie
Kuchnia polska bogata jest w smaki i aromaty, o których już dawno mogliśmy zapomnieć. Pęd, który nas otacza, również nie jest naszym sprzymierzeńcem, a szybkie i proste dania przeważają nad innymi potrawami. Jednak czasem warto cofnąć się do wcześniejszych lat i zasmakować tego, co jadało się kiedyś. By to zrobić, sięgnij po ten przepis.
-
Gdy dostali rybę w smażalni, natychmiast chwycili za telefon. "Nie chcieliśmy, żeby ktoś nas wykiwał"
Urlop nad polskim morzem nie należy do najtańszych. Ci jednak, którzy wybierają ten kierunek po sezonie, liczą, że uda im się trochę zaoszczędzić. Wiele osób zastanawia się, czy drożyzna w restauracjach znika. Oto ile trzeba zapłacić za rybę w jednej z restauracji w Gdyni.
-
Polacy wydają krocie, a posłowie napełniają brzuchy za pół ceny. Ile trzeba wydać na obiad w sejmowej stołówce?
Praca "na głodnego" to nic przyjemnego. Z tego powodu posłowie regularnie jadają w stołówce sejmowej przy ul. Wiejskiej, by mieć siłę obradować do późnych godzin wieczornych. Co można tam zjeść i ile kosztują posiłki? Pod lupę wzięto ofertę śniadaniową i obiadową.
-
Te ekspresowe kotlety to hit. Zamiast mięsa użyj tego, a po chwili będziesz się raczyć pysznym obiadem
Kotlety jajeczne to danie, które przygotowuje się szybko i bardzo łatwo. W podstawowej wersji wymaga jedynie kilku prostych składników, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by popuścić wodze fantazji i urozmaicić je swoimi ulubionymi przyprawami i dodatkami.
-
Tej słodkiej potrawy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ania Starmach dodaje zaskakujący składnik
Kutia to przepis typowo bożonarodzeniowy. Niektórzy czekają cały rok, aby w końcu posmakować tego słodkiego świątecznego dania. Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem na kutię. Musicie go wypróbować.
-
Ciasta bez pieczenia to nie twoja bajka? Po kęsie tego deseru zmienisz zdanie. Połączenie kajmaku i orzechów zwala z nóg
Boże Narodzenie już za pasem, a ty nadal zastanawiasz się co upichcić dla wigilijnych gości? A może na samą myśl o pieczeniu ciasta jest ci słabo? Na ratunek przychodzi przepis na znakomity deser, do którego nie potrzebujesz posiadać piekarnika. W składzie takie przysmaki jak orzechy, kajmak i masa budyniowa. Musisz tego spróbować.
-
Aromatyczna zupa grzybowa na Boże Narodzenie. Magda Gessler ma na nią sprytny sposób
Zupa grzybowa to jedno z najbardziej uwielbianych dań serwowanych podczas świąt Bożego Narodzenia. Przygotowana odpowiednio zachwyca intensywnym aromatem i wyjątkowym smakiem. Magda Gessler podzieliła się kiedyś swoim przepisem na tę właśnie potrawę. Wychodzi rozgrzewająca i obłędnie pyszna.
-
Ciasto Rzeszowiak to połączenie czterech słodkich warstw. Piętrowy rarytas idealny na święta i do kawy
Tęsknisz za domowymi łakociami? Sięgnij po niezawodną recepturę prosto z przepiśnika babci. Rzeszowiak to regionalny specjał, który łączy aż cztery znakomite smaki. Kolorowe warstwy gwarantują niebanalny efekt i piękną prezencję. Wystarczy zadbać o dobry skład i estetyczne, piętra.
-
Już czas na zimową herbatę! Z tymi dodatkami będzie obłędnie smaczna, ale i zdrowa i pełna witamin
Zamiast przepłacać w restauracjach i kawiarniach, postaw na herbatę zimową domowej roboty. Rozgrzewający napój to nie tylko plasterki cytryny i porcja miodu. Sprawdź, jakie owoce, przyprawy i zioła dadzą obłędny smak oraz podreperują zdrowie w okresie przeziębień.
-
Pod każdym względem przebija świąteczną zupę grzybową. To za sprawą pierzynki, która dodaje smaku
Zupa grzybowa kojarzyć się może z Wigilią. To właśnie ona często serwowana jest w różnych domach zamiast czerwonego barszczu. By w tym roku zaskoczyć nią całą rodzinę, proponujemy przygotować ten przepis. Krucha pierzynka robi niesamowite wrażenie.
-
Miodownik - przepis na najlepsze ciasto świąteczne z orzechami i budyniem. Jest wilgotne i aromatyczne
Miodownik to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka masa budyniowa w połączeniu z miękkim, aromatycznym ciastem i chrupiącymi orzechami sprawia, że rozpływamy się z wrażenia. Goście zawsze są nim zachwyceni. Poniżej znajdziecie prosty przepis, który sprawdza się w mojej rodzinie od lat.
-
Idealne kartacze, to te domowej roboty. Jak złapać proporcje? Moja ciocia twierdzi, że wystarczy odjąć zero
Kartacze są nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni podlaskiej, choć równie ważne są również w kuchni litewskiej i ukraińskiej. Ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale nie ma się czego obawiać. Jeśli zapamiętasz te proporcje, kartacze spod twojej ręki zawsze będą idealne.
-
Tym placuszkom nie da się oprzeć. Wystarczy kilka składników, by wyczarować instagramowe śniadanie
Placki bananowe z różnorodnymi dodatkami to najlepsze słodkie śniadanie, jakie istnieje. Na szczęście, choć smakuje obłędnie, to w przygotowaniu jest banalnie proste. Wiele też zależy od użytych dodatków.
-
Dziadek Heniek robił ją na święta. Aromat było czuć w całym domu, a znikała szybciej niż krokiety i gołąbki
Na wigilijnym stole możemy znaleźć wiele smacznych różnorodności. Królują przede wszystkim kapusta, krokiety, paszteciki i barszcz czerwony. Na moim rodzinnym stole stawia się jeszcze coś. To mięso znika w mgnieniu oka, a przepis nie jest wcale skomplikowany.
-
Niebiańsko mięciutkie kopytka. Trik z mlekiem całkowicie odmieni ich smak, pamiętaj też o proporcjach
Zastanawiasz się przygotować kopytka idealne? To prostsze niż mogłoby się wydawać, jednak warto pamiętać o kilku szczegółach. Dobrze dobrane ziemniaki to połowa sukcesu - dodatek mleka także zrobi swoje. Wlej nabiał w odpowiednim momencie, a otrzymasz miękkie, delikatne kluseczki.
-
Babunia nauczyła mnie tego przepisu i powtarzała, że mięso to klucz. Do dziś się do tego stosuję
Polska kuchnia bogata jest w dania pełne smaku i aromatu. Dodatkowo można w niej znaleźć ciekawe połączenia smakowe, które później co jakiś czas powtarzane są w naszych domach. W dużej liczbie receptur powtarza się jeden składnik, a mianowicie kapusta. Tym razem również ją wykorzystamy, by zrobić danie jak od babci.
-
Garść tego składnika odmieni smak klasycznej szarlotki. Babcia spróbuje i nie wyjdzie z podziwu
Szarlotka to najpopularniejsze jesienne ciasto. Chociaż raz w sezonie jest robione przez każdego z nas. By jednak nieco zmienić jego smak, warto dodać odrobinę jednego składnika. Dzięki niemu każdy zapyta o ten przepis.
-
Zapisz ten przepis, bo przyda się przed Wigilią. W tej wersji ryba jest smaczniejsza od karpia
Pomimo że mamy listopad, nasze myśli coraz częściej kierowane są w stronę Świąt Bożego Narodzenia. Domowa kolacja musi być przygotowana na tip-top, dlatego już dziś warto znaleźć receptury na najlepsze dania. Ta ryba jest świetnym wyborem, dlatego zapisz ten przepis.