Jak przygotować?
-
Nieduża ilość sprawi, że mięso będzie zawsze soczyste i miękkie. Wykorzystaj ten trik zamiast wody
Przygotowanie mięsa nie należy do najłatwiejszych czynności. Bardzo często zdarza się, że wychodzi ono nie tylko suche, ale również twarde. W konsekwencji danie nie jest zbyt apetyczne. Jak temu zaradzić? Wystarczy jeden składnik, dzięki któremu mięso zawsze wyjdzie idealne.
-
Ciastka owsiane - przepis trzy razy "P", pyszne, proste i piorunujące. Zrobisz je w 20 minut, a znikną jeszcze szybciej
Ciastka owsiane to świetny pomysł na małe co nieco, kiedy w domu brak słodkości, a ochota nie odpuszcza. Dziś pokażemy wam, jak zrobić najpyszniejsze ciasteczka, którymi można zajadać się do woli, bez obaw, że coś pójdzie w boczki. Od czego trzeba zacząć? Od wybrania odpowiednich płatków. Najlepsze będą błyskawiczne.
-
Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce? Będą gotowe w 10 minut. Prosty sposób, który ułatwi życie
Tradycyjnie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Aby były miękkie, zazwyczaj potrzebują około 20 minut. Istnieje jednak szybszy sposób z wykorzystaniem kuchenki mikrofalowej.
-
Kurczaka wrzuć do ciasta i dodaj ser. Tak powstaną kotlety, które się nie znudzą. Na piątkową kolację jak znalazł
Gdy tradycyjne kotlety schabowe i mielone stanął się nudną propozycja, na ratunek przychodzą mało znane, ale równie smaczne potrawy. Kotlety francuskie to oryginalny powiew świeżości, a zrobienie ich nie jest wcale trudne. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe.
-
Jak zrobić najlepszą sałatkę jarzynową? Ugotuj warzywa tak jak moja babcia, a smak będzie nie do podrobienia
Sałaka jarzynowa to niekwestionowana królowa polskich imprez i świąt. Niby zawsze robi się ją tak samo, ale w każdym domu smakuje inaczej. Dziś jednak mamy dla was pewien trik, który stosowała moja babcia, a jej jarzynowa była najlepsza na świecie. Otóż chodzi o obieranie wazryw - babcia robiła to dopiero po ugotowaniu.
-
Najlepszy deser to nie ciasteczka lub sernik. Dalgona Coffee to raj dla zmysłów, a to dzięki pysznej piance
Dalgona Coffee to napój i deser w jednym oraz dowód na to, że z kilku składników można wyczarować coś pysznego i orzeźwiającego. Dalgona Coffee obecnie bije rekordy popularności w social mediach i nic w tym dziwnego - jest po prostu pyszna, a esencją jej smaku jest kawowa pianka. Jednak kawa musi być konkretna - tylko i wyłącznie rozpuszczalna.
-
Babka majonezowa będzie o wiele lepsza niż z cukierni, jeśli postąpisz według przepisu. A jest dziecinnie prosty
Najlepsze ciasta to te, które są smaczne i proste w przygotowaniu. To bardzo istotne szczególnie gdy przygotowujemy się do świąt i przyjmowania gości. Nie każda gospodyni ma czas, by spędzać długie godziny nad ciastem dlatego doskonałym wyborem na Wielkanoc jest babka majonezowa. Będzie idealnie piaskowa i wilgotna, a przy tym zrobisz ją w godzinę.
-
Jak udekorować jajka faszerowane? Proste przepisy na farsz i ciekawe dekoracje wielkanocnych jajek
Jak udekorować jajka faszerowane na Wielkanoc? Pomysłów jest całe mnóstwo. Przedstawiamy inspiracje na najpiękniejsze proste dekoracje i pyszne przepisy na farsz do jajek.
-
Zupa gulaszowa z przepisu Magdy Gessler. Jest obłędnie aromatyczna. Jej zapach unosi się w całym domu
Zupa gulaszowa coraz częściej gości w naszych domach. Nic dziwnego, ponieważ jest obłędnie aromatyczna i przepyszna. Magda Gessler zdradza, jak ją przygotować, by zaskoczyć domowników.
-
Siostra Anastazja wie, jak zaskoczyć. Robi sałatkę, która ma szansę zdetronizować jarzynową
Siostra Anastazja dała się poznać jako bardzo dobra kucharka. Jej przepisy doceniane są przez wiele osób, które lubią tradycyjną kuchnię, a od czasu do czasu mają ochotę trochę poeksperymentować. Dobrym polem do testów mogą być np. sałatki. Zakonnica w swoich zbiorach ma przepis na sałatkę koperkową, która ma szansę zdetronizować popularną jarzynową.
-
Naleśniki - przepis. Będą dużo pyszniejsze i delikatne, jeśli dodasz składnik znany z sernika i nie jest to twaróg
-
Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Smaku nie opisze nawet tysiąc słów
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Surówka z kapusty pekińskiej to klasyk, jednak w tej odsłonie robi prawdziwą furorę
-
Matteo Brunetti pokazał swój sernik. "Jest niesamowicie smaczny, 10/10"
- Tak smakował PRL! Zobacz, czy pamiętasz jeszcze co się jadło w tych czasach!
- Jajko po ugotowaniu ma siną obwódkę? Nie każdy wie, o czym to świadczy
- Zakwas na żurek - Ewa Wachowicz ma na to sprytny i zdrowy sposób
- Nie zgadniesz, z czym Bosacka robi majonez. Wiosenny dodatek to hit na święta
- Kruche ciasto - przepis rodem z podlaskiej wsi z zaledwie pięciu składników
-
Farsz do jajek z różnymi dodatkami. Proste i pyszne przystawki na Wielkanoc
Farsz do jajek można przygotować w różny sposób. Niezwykle istotne jest to, aby zadbać o właściwe wykonanie. Z odpowiednią recepturą, przystawka będzie pysznie smakować i pięknie wyglądać na stole.
-
Wielkanocny mazurek Lewandowskiej to uczta dla podniebienia. Jest smaczny, zdrowy i egzotyczny
Zaraz obok świątecznej babki, zawsze dumnie stoi mazurek wielkanocny. To po niego wiele osób sięga zaraz po zjedzeniu śniadania. Ten z przepisu Anny Lewandowskiej różni się od klasyka, ale jest równie smaczny. Połączenie składników jest bardzo oryginalne.
-
Sernik bez pieczenia i bez jajek. Włoch pokazuje ciasto "bez niczego". "Żarty na bok, niesamowicie smaczny"
Serniki to jedne z najpopularniejszych ciast. Swoją sławę zawdzięczają nie tylko smakowi, lecz takżemu temu, że można je robić na setki różnych sposobów. Ciekawą wersją podzielił się na Instagramie włoski kucharz Matteo Brunetti. Proponuje sernik bez pieczenia, bez jajek i bez żelatyny. Włoch twierdzi, że choć może brzmieć to kuriozalnie, to ciasto ocenia 10/10.
-
Piękna, rumiana i apetyczna - taka właśnie powinna być ćwikła. Dodaj ten składnik, a buraki nie zszarzeją
Wielkanocne mięsiwa bez ćwikły? No nie żartujmy - akurat tego dnia na stole ćwikła i chrzan muszą być. Jednak umówmy się - ćwikła ze sklepu jest okej, ale ta domowa jest najpyszniejsza. Niestety, czasem buraki szarzeją i przez to wizualnie potrawa nie zachęca do konsumpcji. Jak tego uniknąć i jednocześnie dodać ćwikle trochę charakteru? Ten składnik, niby niepozorny, potrafi zdziałać cuda.
-
Sałatka na Wielkanoc Ewy Wachowicz. Banalna, ale obłędnie pyszna sałatka warstwowa w 10 minut
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc warto zastanawiać się już nad menu na te dwa wyjątkowe dni. Sałatka warstwowa z przepisu Ewy Wachowicz będzie w tym roku prawdziwym hitem. Szybka w przygotowaniu, z prostych składników, a jednocześnie obłędnie pyszna.
-
Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler lub Ewy Wachowicz. Które smakują lepiej?
Pierogi z białą kiełbasą mogą zaskakiwać. Chociaż pierogi w Polsce jada się nader często, to jednak farsz w postaci kiełbasy nie jest, aż tak popularny. Sprawdź, jak wykonać nadzienie do pierogów z białej kiełbasy.
-
Te kultowe dania wcale nie są tak wiekowe, jak myślisz. Tiramisu jest młodsze niż możesz podejrzewać!
Wiele tradycyjnych dań i przepisów uchodzi za wiekowe i przekazywane przez wiele pokoleń. Prawda jest jednak zaskakująca, ponieważ wiele regionalnych specjałów to tak naprawdę twór nowoczesnych czasów. Mowa tu m.in. o tiramisu, chlebku ciabatta czy słynnej tikka masali.
-
Podawane jako oddzielne danie, teraz znalazły miejsce w żurku. To one dodają prawdziwego charakteru
Świąteczna zupa, jaką jest żurek musi pojawić się w wielkanocnym menu. Zazwyczaj podawana w bochenku chleba, lub bezpośrednio na talerzu co roku znajduje swoich smakoszy. Aby podkręcić smak potrawy, warto dodać do niej nietypowy składnik. Zazwyczaj jest oddzielnym daniem, ale z zupą smakuje równie rewelacyjnie.
-
Jak zrobić kruszonkę do ciasta na Wielkanoc? Potrzebne będą tylko 3 składniki, które masz w kuchni
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Kruszonka to dla wielu jeden z ulubionych elementów ciasta. Kruchutka, pachnąca i rozpływająca się w ustach. Kruszonka pasuje do różnego rodzaju ciast i deserów.
-
Domowy pasztet lubi nie wychodzić. Babcia zdradza, co zrobić, by nie był suchy. Uniknij wtopy w święta
Domowy pasztet to prawdziwy rarytas, jednak najbardziej wprawione w gotowaniu gospodynie muszą przyznać, że często nie wychodzi tak, jak byśmy sobie tego życzyli. Moja babcia podpowiada co zrobić, by pasztet nie był suchy i smakował obłędnie.
-
Czerstwą babkę odśwież tajnym sposobem Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Pamiętaj o metodzie kieliszka i łyżeczki
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Z tego powodu lepiej zawczasu poznać sprytne triki kulinarne i przygotować się na świąteczne szaleństwo. Poza sprawdzonymi przepisami warto również wiedzieć, jak wychodzić z kryzysowych sytuacji. Przedstawiamy więc genialny sposób na odświeżenie czerstwej babki wielkanocnej.
-
Przepis na chleb Ezechiela. Recepturę z kart Biblii można odtworzyć we własnej kuchni
Chleb Ezechiela, znany tez jako chleb esseński - to najstarszy opisany rodzaj chleba, którego receptura widnieje na kartach Biblii i jednocześnie jeden z najzdrowszych. Bochenek jest obłędnie smaczny i długo pozostaje świeży, a to za sprawką naturalnego składu, wieloletniej tradycji i odpowiedniemu przygotowaniu.
-
Jak udekorować stół na Wielkanoc? Poznaj inspiracje na nadchodzące święta
Jak udekorować stół na Wielkanoc? To kwestia, która zaczyna zaprzątać nasze głowy z racji zbliżających się wielkimi krokami świąt Wielkanocnych. Odpowiednia dekoracja wielkanocnego stołu sprawia, że ten czas staje się jeszcze bardziej wyjątkowy i uroczysty. Przy ładnie nakrytym stole milej spędza się czas, a potrawy od razu lepiej smakują.
-
Pankejki - przepis na najlepsze śniadanie. Gazowany składnik sprawi, że będą megapuszyste
Pankejki to chyba najlepszy pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek. Dziś jednak mamy dla was coś ekstra - pankejki puszyste jak chmurka i to bez mleka. Jak je zrobić? Zamiast mleka dodaj kefir, a po usmażeniu zanurzysz zęby w najdelikatniejszym placuszku, jaki kiedykolwiek wylądował na twoim talerzu.
-
Wielkanocna zupa naszych sąsiadów. Przebije nasze specjały? Przez jeden składnik jest to możliwe
Zagraniczna kuchnia coraz częściej gości na polskich stołach. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem tamtejsze specjały pełne są nietuzinkowych smaków, które w naszych regionalnych potrawach często nie są znane. Aby spróbować jak najciekawszych dań, sięgnij po niemiecką zupę, która podawana jest w okresie Wielkanocy. Aromat jest nie do opisania.
-
Jajka z czerwonej zalewy będą wielkanocnym hitem. Wyrazisty krem uzupełni ich smak
Kolorowe jajka faszerowane aromatycznym kremem to nietuzinkowa propozycja na świąteczny stół. Dzięki zabarwieniu będą wszystkich kusić do zjedzenia. Aby uzyskać oryginalny kolor, wykorzystaj popularne warzywo. Z dodatkiem wyrazistego kremu znikną szybciej niż inne smakołyki.
-
Jak zrobić zakwas na chleb? Przepis jest prostszy niż konstrukcja cepa, ale błąd w mieszaniu wszystko zniszczy
Jak zrobić zakwas na chleb? Jeśli istnieje prostszy przepis na cokolwiek, to chętnie się dowiem (herbata z cukrem się nie liczy). Żeby przygotować zakwas na domowy chleb, potrzebujesz dwóch składników - odpowiedniej mąki oraz wody. Jednak zakwas nie robi się w kwadrans - codziennie trzeba go mieszać. I tu właśnie można popełnić najgorszy błąd.
-
Mazurek czekoladowy - przepis babci, bez którego nie ma Wielkanocy. Smakuje jak popularny baton
Mazurek czekoladowy to wspaniałe ciasto na Wielkanoc, które dla wielu jest miłym wspomnieniem z dzieciństwa. Dziś coraz rzadziej pojawia się na naszych stołach, ponieważ jest wypiekiem bardzo wymagającym. Jednak jeśli poznacie przepis mojej babci, który dzięki masie kajmakowej niezwykle przypomina popularnego batona, nie będziecie mogli się oprzeć.
-
Ta wielkanocna zalewajka jest lepsza od niejednego żurku. Dodanie mrożonego składnika to cały jej sekret
Wybór dań na ucztę wielkanocną nie jest łatwym zadaniem. Oczywiste jest, że niektóre potrawy muszą się na niej pojawić. Jednak w tym roku możesz postawić na oryginalny wybór potraw. Ewa Wachowicz zamiast żurku i białego barszczu proponuje zalewajkę. Wyróżnią ją mrożony szczegół, którego nie znajdziesz w wielkanocnych zupach.
-
To ciasto je się tylko raz w roku. Pascha wielkanocna nie wyjdzie, jeśli popełnisz błąd z twarogiem
Oprócz babek i mazurków, wśród wielkanocnych słodkości nie może zabraknąć paschy. To ciasto tradycyjnie robi się jeden jedyny raz w roku, dlatego jeśli na etapie przygotowań coś pójdzie nie tak, płacz i lament będą miały swoje uzasadnienie. Jak zrobić paschę wielkanocną, by mieć pewność, że wyjdzie doskonała? Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest twaróg - nie może być byle jaki.
-
Potrawka z kurczaka - sprytny sposób na obiad. Wykorzystaj wkład z rosołu i dodaj te składniki
Jeśli w lodówce zalega wczorajszy rosół, warto na drugie danie przyszykować pożywną potrawkę z kurczaka. Ekspresowy przepis to klasyka wśród domowych obiadów, a banalnie prosty skład to gwarancja smaku. Drobiową ucztę warto jednak odrobinę podrasować zielonym akcentem.
-
Barszcz biały na bogato. Będzie gęsty i aromatyczny dzięki sekretnemu dodatkowi - pijesz go w upały
Barszcz biały to obok żurku najczęściej gotowana zupa na Wielkanoc, co nie powinno dziwić - taka jest tradycja, a sama zupa jest po prostu pyszna. Dziś zdradzimy przepis na barszcz biały na bogato, który dzięki sekretnemu składnikowi jest jeszcze smaczniejszy i intensywniejszy. Co to za cudo? Nie żadne cudo, tylko zsiadłe mleko.
-
Deviled eggs - amerykańskie jajka z piekła rodem. Te przyprawy sprawią, że to będzie ostra Wielkanoc
Jajka to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Nie oznacza to jednak, że i w tym roku muszą być podane w tradycyjny, a czasami nawet nudny sposób. Deviled eggs, czyli amerykański specjał z nutą pikanterii, gwarantuje obłędną ucztę i zachwyt gości. Oryginalny farsz to nie wszystko - chrupiąca posypka podkręci smak i walory estetyczne.
-
Sałatka szwabska z mortadeli Magdy Gessler. W "Kuchennych Rewolucjach" robi furorę, więc w twoim domu też
Sałatka szwabska z mortadeli Magdy Gessler to prawdziwy hit "Kuchennych Rewolucji". Nie musimy jednak odwiedzać restauracji, by jej spróbować. Teraz może pojawić się i w naszych domach. Jak przygotować sałatkę szwabską z mortadelą? Odpowiadamy.
-
Jaka jest różnica między barszczem a żurkiem? Chodzi o mąkę, ale są jeszcze dwie kwestie
Za pasem Wielkanoc, więc czas barszczu i żurku. Te dwie zupy, chociaż wyglądają nieco podobnie, różnią się smakiem i sposobem przygotowania. Czym jest barszcz biały, a czym jest żurek? Oczywiście odróżnia je mąka użyta do przygotowania zakwasu. Są jeszcze dwie, mniej oczywiste kwestie.
-
Najlepsza przekąska na Wielkanoc? Nie z majonezem i nie faszerowane - podaj jajka w ten sposób, a goście będą zajadać
Jeśli chodzi o przekąski na Wielkanoc, prym wiodą jajka w każdej postaci. Najczęściej przygotowujemy jajka z majonezem - bo proste i każdy lubi. Czasem pojawiają się także faszerowane pieczarkami lub tuńczykiem. Dziś jednak mamy dla was taki przepis, który zwróci uwagę i zachwyci każdego wielkanocnego gościa. Co powiesz na jajka i białą kiełbasę w jednym?
-
Prosta babka marmurkowa. Przepis na szybkie ciasto nie tylko na Wielkanoc. Nie tylko pyszna, ale i piękna
Babka marmurkowa to proste ciasto, które z powodzeniem może przyrządzić każdy. Jednak to nie jedyna zaleta popularnego deseru. Brak kremu pozwala dłużej przechowywać wypiek, dzięki czemu przez wiele dni możemy sięgać po babkę do porannej kawy.
-
Koniec z nudnymi kanapkami i suchymi jajkami. To śniadanie jest puszyste i sycące. Wszystko przez jeden składnik
Dobry początek dnia to połowa sukcesu udanej doby. A co najlepiej poprawia humoru? Oczywiście, że smaczne i treściwe jedzenie. Aby poranek był smakowity, proponujemy to śniadanie. Dzięki wymieszaniu kilku składników, na talerzu pojawi się puszysty i słodki przysmak.
-
Warstwowa sałatka na Wielkanoc. Jeden sekretny składnik sprawi, że goście będą się nią zajadać
Wielkanoc stoi pod znakiem wielu tradycyjnych potraw. Oprócz żurku i babki piaskowej na stole nie powinno zabraknąć sałatki, która zasmakuje gościom. Warto postawić na warstwową, która jest prosta i szybka w przygotowaniu. Aby osiągnąć sukces, wystarczy dodać jeden składnik.
-
Babka wielkanocna. Najłatwiejszy przepis na puszyste ciasto. Wystarczy kilka prostych składników
Babka piaskowa to obowiązkowy element każdej Wielkanocy. Jednak kiedy rzadko pieczemy dane ciasto, szybko zapominamy jak je przygotować. Najlepiej sięgnąć po prosty przepis. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu i unikniemy zakalca.