maślaki
-
Nie ma lepszego sosu. Prawdziwki i kurki wypadają słabo, zbieraj te grzyby
Sos grzybowy kocha chyba każdy i nie ma wątpliwości, że nie ma lepszego przyjaciela kopytek, klusek śląskich i najróżniejszych mięs. Najlepszy sos grzybowy nie powstaje wcale z kurek lub prawdziwków. Te grzyby większość omija i to błąd nad błędy.
-
Grzybiarze omijają i niech plują sobie w brodę. Te grzyby są lepsze od podgrzybków i śmiesznie się nazywają
Są grzyby, które grzybiarze traktują jak trofeum. Są też takie, które na grzybobraniu są uważane za nagrodę pocieszenia. Wielu tak właśnie traktuje maślaka pstrego, a to przecież wielki błąd i pora się o tym przekonać. Jak wygląda maślak pstry,...
-
Maślaki do marynaty. Zapamiętaj proporcje, a będą najlepsze
Marynowane grzyby to idealna przekąska, składnik sałatek i różnych zakąsek podczas spotkań w większym gronie. Jakie grzyby są najlepsze do marynaty? Możecie się zgodzić, możecie się także kłócić, ale mało który grzyb smakuje tak obłędnie w...
-
Mówi się o nim strojniś i borowik piękny. "W marynacie prima sorcik". Zanim zjesz, zrób jedną rzecz
W koszykach grzybiarzy bardzo często lądują maślaki. Przede wszystkim zwyczajne, sitarze i żółte. Koleżanka z redakcji przekonuje, że te ostatnie w marynacie smakują najlepiej. "Prima sorcik, serio, nie ma lepszych grzybów" - mówi. Zatem gdzie ros...
-
Chcesz zbierać grzyby? Najpierw musisz je dobrze poznać. Dziś pod lupą aromatyczny maślak sitarz
Aby zbierać grzyby odpowiedzialnie, trzeba wiedzieć, które z nich są jadalne. Niektóre gatunki łatwo bowiem pomylić z odmianami trującymi, a tych w swoim koszyku nie chce żaden grzybiarz. Na całe szczęście nie dotyczy to maślaka sitarza. Tego grzy...
-
Znalazła rzadki w Polsce gatunek grzyba. "Widziałam go tylko dwa razy w życiu"
Świat grzybów nie przestaje zadziwiać. Oprócz popularnych i bardzo smacznych borowików, kani czy koźlarzy w polskich lasach można też trafić na dużo rzadsze okazy. Jednym z takich znalezisk pochwaliła się na TikToku autorka profilu pieprznik.pl -...
-
Wrzesień to miesiąc pełen grzybów. W tych miejscach z lasu wyjdziemy z dorodnymi sztukami
Zastanawiasz się gdzie najlepiej we wrześniu wybrać się na grzyby? Mapa leśnych skarbów nie kłamie, podobnie jak zdjęcia internautów, którzy przechwalają się pełnymi koszami i dorodnymi okazami podgrzybków, kurek i kani. Nie ma zatem co czekać, cz...
-
Zjedzenie tych popularnych grzybów często kończy się zatruciem pokarmowym. Wszystko przez jeden błąd
Lada moment będziemy świętować astronomiczny początek jesieni. Już teraz w wielu polskich lasach można znaleźć liczne grzyby jadalne. Hojny wysyp ucieszył grzybiarzy, którzy czym prędzej chwycili za kosze i ruszyli "na zwiady". Choć dary lasu...
-
Zupa grzybowa ze świeżych darów lasu smakuje najlepiej. Zrób ją tymi dodatkami, a wyjdzie doskonała
Sezon na grzybobranie rozpoczął się na dobre, co za tym idzie, leśne skarby często goszczą w domowym menu. Najlepszym przepisem z ich wykorzystaniem jest oczywiście zupa grzybowa, a ta z babcinej receptury nie ma sobie równych. Wystarczy zadbać o...
-
Jak zrobić sos z maślaków i wydobyć ich jesienny smak? Sprawdzony przepis na grzybowy dodatek
Jak zrobić sos z maślaków i wydobyć jesienny smak potraw? Podajemy sprawdzony przepis na grzybowy dodatek do dań. Śmietanowy sos sprawdzi się przy wykwintnych potrawach mięsnych, kluskach, makaronach i kaszach.
- Przebija jajecznicę i omlet i staje się najlepszym śniadaniem. Połącz te warzywa
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- Troska o zdrowie pracowników to najlepsza inwestycja, jaką możesz zrobić w swojej firmieMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Gdzie wyrzucić chleb? To wciąż nie jest takie oczywiste
- Jak długo mogą stać ogórki kiszone w słoikach? Zepsute rozpoznasz nosem
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Idealnie chrupiąca kapusta czerwona do słoików na zimę? To mój hit
- Jesteś studentem? Pokochasz ten przepis. Gotowy w 15 minut i nie wydasz kroci
- Rozpoznasz grzyby na zdjęciu? Rozwiąż quiz i zostań grzybiarzem roku!
-
Jak zrobić sos z maślaków? Ze śmietaną będzie smaczny, ale to kremowy ser zapewni efekt wow
Wielu grzybiarzy ma dość pejoratywny stosunek do maślaków. Z jednej strony są pyszne i aromatyczne, z drugiej - "maślaczą się" i trzeba je obierać. Jednak kiedy odpowiednio obejdziemy się z tymi grzybami, możemy zrobić najlepszy sos z maślaków....
-
Maślaki - przepisy na aromatyczne grzyby smażone, duszone na maśle i przygotowane w zalewie
Maślaki to jedne z najpopularniejszych i smaczniejszych grzybów, które można napotkać w polskich lasach. Aromatyczny produkt doskonale nadaje się do smażenia, marynowania, duszenia, a także jako dodatek do zup czy sosów. Przedstawiamy babcine...
-
Dlaczego trzeba obierać maślaki? Zrobisz z nich boski sos i najlepszą grzybową, ale skórka nie przysporzy zdrowia
Jeśli jesteś miłośnikiem grzybowych smaków, maślaków raczej nie muszę ci przedstawiać. To grzyby dość charakterystyczne i, obok borowików, najsmaczniejsze w sosie, zupie i marynacie. Niestety, wielu grzybiarzy omija maślaki, ponieważ należy je...
-
Maślaki w occie - przepis na marynowane grzyby. Kwaśny przysmak, który możesz dorzucić do sałatki
Przepis na maślaki w occie sprawi, że szybko i sprawnie zamarynujecie grzyby. Przystawka pasuje do wielu dań - świetnie komponuje się z mięsnymi potrawami, na przykład z tatarem lub kotletami.
-
Jak szukać grzybów? Wiele zależy od ich gatunku. Zdradzamy, gdzie najłatwiej je znaleźć
Kiedy upały zaczynają powoli odpuszczać, a jesienna aura wkrada się w naszą codzienność, warto wybrać się do lasu na grzyby. Co, jednak jeśli nie mamy w tej kwestii dużego doświadczenia? Jak i gdzie szukać grzybów jadalnych? Podpowiadamy.
-
To jedne z najbardziej lubianych grzybów, ale jest pewien problem. Czy trzeba obierać maślaki? I tak, i nie
Maślaki należą do najbardziej lubianych grzybów wśród grzybiarzy. Po deszczu w lasach pojawia się ich mnóstwo, a podduszone na patelni smakują wyśmienicie. Czy maślaki trzeba obierać? Wyjaśniamy wszystkie wątpliwości.