Grzyby marynowane to obowiązkowe jesienne przetwory i jak tylko szczęście nam dopisze i wrócimy z lasu z koszem pełnym niewielkich grzybków, nawet się nie zastanawiamy, co z nich zrobić. Do marynowania najlepiej sprawdzają się małe podgrzybki, koźlarze, kurki, gąski, opieńki i borowiki. Każdy, kto jednak lubuje się w marynowanych grzybkach, wie, że nie ma lepszych grzybów do marynowania niż maślaki. Jednak bez względu na to, jakie grzyby wybierzesz, najważniejsza jest zalewa. Proporcje 1:4 pozwolą ci osiągnąć grzybkową perfekcję. Pamiętaj jednak, że maślaki są jak małżeństwo - żeby było idealne, trzeba o nie zadbać. W przypadku maślaków trzeba zadbać o nie nożem, obieranie jest bardzo ważne.
Zobacz wideo Z tego dziwnego grzyba zrobiliśmy najlepszą przekąskę. Musisz to zobaczyć
Maślaki do słoików. Najlepsze grzybki zrobisz tylko tak
Składniki:
- 1 szklanka octu spirytusowego,
- 4 szklanki wody,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki cukru,
- 10 kulek ziela angielskiego,
- 6 listków laurowych,
- 1 łyżka gorczycy,
- 1 łyżka ziarnistego pieprzu,
- ok. 2 kg niewielkich maślaków (obranych).
Marynowane maślaki - sposób wykonania:
- Grzybki dokładnie obierz i oczyść. Następnie obgotuj w wodzie z niewielką ilością soli - wystarczy 5 minut. Później odcedź i przełóż do zimnej wody.
- Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i resztę składników. Następnie zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj słoiczki. Powinny być czyste i suche. Następnie włóż do nich maślaki. Nie układaj ich zbyt ciasno. Nie musisz też układać ich aż do końca.
- Grzyby w słoikach zalej zalewą. Słoiczki szczelnie zakręć. Następnie włóż je do dużego garnka i zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości.
- Zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia i przenieś w ciemne, chłodne miejsce.