Maślaki do marynaty. Zapamiętaj proporcje, a będą najlepsze

Marynowane grzyby to idealna przekąska, składnik sałatek i różnych zakąsek podczas spotkań w większym gronie. Jakie grzyby są najlepsze do marynaty? Możecie się zgodzić, możecie się także kłócić, ale mało który grzyb smakuje tak obłędnie w marynacie, jak złoty, malutki maślak. Jak zrobić maślaki w occie? Proporcje łatwo zapamiętać.

Grzyby marynowane to obowiązkowe jesienne przetwory i jak tylko szczęście nam dopisze i wrócimy z lasu z koszem pełnym niewielkich grzybków, nawet się nie zastanawiamy, co z nich zrobić. Do marynowania najlepiej sprawdzają się małe podgrzybki, koźlarze, kurki, gąski, opieńki i borowiki. Każdy, kto jednak lubuje się w marynowanych grzybkach, wie, że nie ma lepszych grzybów do marynowania niż maślaki. Jednak bez względu na to, jakie grzyby wybierzesz, najważniejsza jest zalewa. Proporcje 1:4 pozwolą ci osiągnąć grzybkową perfekcję. Pamiętaj jednak, że maślaki są jak małżeństwo - żeby było idealne, trzeba o nie zadbać. W przypadku maślaków trzeba zadbać o nie nożem, obieranie jest bardzo ważne. 

Zobacz wideo Z tego dziwnego grzyba zrobiliśmy najlepszą przekąskę. Musisz to zobaczyć

Maślaki do słoików. Najlepsze grzybki zrobisz tylko tak

Składniki:

  • 1 szklanka octu spirytusowego,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • 6 listków laurowych,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżka ziarnistego pieprzu,
  • ok. 2 kg niewielkich maślaków (obranych).

Marynowane maślaki - sposób wykonania:

  1. Grzybki dokładnie obierz i oczyść. Następnie obgotuj w wodzie z niewielką ilością soli - wystarczy 5 minut. Później odcedź i przełóż do zimnej wody.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i resztę składników. Następnie zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj słoiczki. Powinny być czyste i suche. Następnie włóż do nich maślaki. Nie układaj ich zbyt ciasno. Nie musisz też układać ich aż do końca.
  4. Grzyby w słoikach zalej zalewą. Słoiczki szczelnie zakręć. Następnie włóż je do dużego garnka i zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości.
  5. Zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia i przenieś w ciemne, chłodne miejsce.
Więcej o: