porady
-
Kiedy sadzić pomidory? Nie tylko termin ma znaczenie. Zasada 7 dni jest kluczowa. Inaczej nie wyrosną
To jedne z najchętniej uprawianych warzyw w przydomowych ogródkach. Jednak, by pięknie rosły, trzeba o nie odpowiednio zadbać. Jak sadzić pomidory, aby w sezonie zebrać obfite plony? Wyjaśniamy.
-
Jak zrobić idealne krokiety? Zacznij od naleśników, z tym składnikiem nie będą się rwać
Jak zrobić idealne krokiety? Teraz nie będziemy iść tropem "pokaż kotku, co masz w środku", bo do krokietów można włożyć niemalże wszystko. Podstawą są naleśniki. Nie mogą się rwać, muszą być delikatne, cienkie i elastyczne. Jak je zrobić? Nie...
-
Przed majówką zajmij się gnojówką. Twój ogród utonie w kwiatach, a pomidory obrodzą jak nigdy
Nawóz z pokrzywy, nazywany też (nie bez powodu) gnojówką, to coś w rodzaju magicznego napoju dla naszych roślin i warzyw, po którym rosną jak szalone i obradzają jak jeszcze nigdy wcześniej. Jeśli stawiasz na naturalne środki w ogrodzie, musisz...
-
Nie daj się oszukać na straganie. Tak odróżnisz polskie truskawki od importowanych
Jak rozpoznać truskawki polskie od zagranicznych? Ekspertka radzi, na co zwrócić uwagę, gdy na etykiecie zabraknie kluczowej informacji - kraju pochodzenia, a sprzedawca nie jest pewien. Pomocne będą dwa wyznaczniki.
-
Zupa szparagowa w wersji "poproszę dokładkę". Podkręci ją trik z masłem
Wiosna to ukochana pora roku wszystkich miłośników szparagów i kiedy w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się zielone i białe warzywa, do woli możemy się nimi zajadać. Co można zrobić ze szparagów? Cóż, wszystko jest pyszne, ale nasza...
-
Przepis na de volaille. Nie musisz gimnastykować się z zawijaniem, ale zwróć uwagę na masło
Kotlety de volaille, devolay lub już całkiem spolszczone dewolaje znamy doskonale z wesel i innych ważnych uroczystości rodzinnych. Jak zwał, tak zwał, ale przecież nieważne, jak mówimy, ważne, jak te kotlety smakują i jak je zrobić w domu, żeby...
-
Siekam, dodaję kilka rzeczy i smażę. Mięso z rosołu zamieniam w najlepsze kotlety
W niedzielę oczywiście był rosołek i zostało ci sporo mięsa? Możesz zrobić z nim kilka rzeczy: zamrozić i kiedyś zrobić farsz do pierogów lub krokietów, możesz zrobić potrawkę z marchewką i groszkiem lub podać w sosie chrzanowym. Możesz też zrobić...
-
Mięciutkie i delikatne pyzy zupełnie jak u babci. Najważniejsze są ziemniaki i proporcje
Pyzy to bez wątpienia jedno z naszych ukochanych dań i najbardziej kojarzą nam się z babciną kuchnią. Przepis na pyzy wydaje się łatwy - wystaczy zrobić farsz i zamknąć w kulce z ziemniaczanego ciasta. Poniekąd tak właśnie jest. Jednak żeby pyzy...
-
Młoda kapusta z boczkiem. Ten dodatek sprawi, że kołdra nie będzie fruwać
Sezon na młodą kapustę w końcu wystartował i do woli możemy rozkoszować się smakiem naszego ukochanego wiosennego warzywa. Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem, żeby była pyszna jak u babci, ale przy tym nie pompowała nam brzuchów? Ta przyprawa...
-
To najlepszy sposób na mrożenie szparagów. Będziesz mieć zapas na długie miesiące
Jak mrozić szparagi? Przestrzegaj kilku zasad, a po wyjęciu z zamrażalnika będą pyszne i świeże jak zaraz po zakupie. Dzięki temu będziesz cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej, na długo po tym, jak zakończy się sezon.
-
Leczo na bogato. Ten polski składnik niebywale podkręci smak
Leczo to potrawa, która ma węgierski rodowód, ale Polacy ją pokochali i zaczęli robić ją po swojemu. Powstała więc potrawa inspirowana węgierską klasyką, którą kochamy wszyscy i robimy ją po swojemu. Jak zatem zrobić najlepsze leczo po polsku?...
-
Jak zrobić soczystego burgera? Przed tym dodatkiem powinni ostrzegać w wiadomościach
Nie wiem, czy ktoś nie kocha burgerów. Chyba wszyscy kochają bułę wypełnioną po brzegi soczystą wołowiną, dodatkami i aromatycznym sosem. Wiemy jednak, że podstawą zawsze jest mięso i dziś podpowiemy, jak zrobić perfekcyjnego burgera. Kupujesz...
-
Wiele osób pomija tę czynność. Przez to syrop z pędów sosny dużo traci
Sezon właśnie wystartował i na sosnach zaczęły pojawiać się młode pędy. Kto interesuje się domowymi sposobami na przeziębienie, ten wie, że syrop z pędów sosny to świetny sposób na kaszel. Dodatkowo świetnie smakuje i można nim słodzić na przykład...
-
Tłuczesz kotlety przez folię? Od teraz przestaniesz. "Prowadzi do dysfunkcji narządów"
Schabowe to jeden z największych przysmaków polskiej kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale już na samym początku wiele osób popełnia błąd. Katarzyna Bosacka zapytała ekspertkę, czy można tłuc kotlety przez folię.
-
Poszatkuj, ugnieć i dodaj do mięsa. Te kotlety mielone zapamiętasz do końca życia
Podobno wszyscy Polacy to jedna rodzina, ale w rodzinach zdarzają się różne rzeczy, które nas różnią. Nie różnią nas jednak miłość do wiosny i miłość do kotletów mielonych. Dziś ta miłość może eksplodować, jeśli spróbujesz naszego przepisu. Jak...
-
Czy sernik można mrozić? To zależy. O tym pamiętaj, by nie skończyło się klapą
Mrożenie to bardzo wygodny sposób przedłużania świeżości jedzenia. Zwykle jako pierwszy przychodzi nam do głowy, gdy zrobimy czegoś za dużo i nie chcemy wyrzucać. Po świętach jest to szczególnie przydatne. Ale czy sprawdzi się w przypadku ciast?...
-
Na kapuście pojawiły się czarne kropki? Ostrożność wskazana. Nie zawsze winne jest zimno
Co oznaczają czarne plamy na kapuście pekińskiej? Zanim machniesz na nie ręką, lepiej sprawdź. Okazuje się bowiem, że mogą być oznaką poważnej choroby, przez co samo odkrojenie nieapetycznych fragmentów może nie wystarczyć.
-
Placki ziemniaczane rozpadają się przy smażeniu? Winny częsty błąd. Tak go naprawisz
Przepis na uwielbiane przez Polaków placki wydaje się prosty. W praktyce jednak wystarczy niewielki błąd, by zamiast idealnego kształtu zyskać nieapetyczną breję, która nie tylko niemiłosiernie nasiąknie tłuszczem, lecz także będzie się rozpadać....
-
Nigdy nie rób tego z miodem. Popularny nawyk odbije ci się czkawką. Straci wszystkie cenne właściwości
Herbata to pyszny napój, którym raczymy się przez cały rok. Zamiast dodawać do niej cukru, warto zmienić przyzwyczajenia i sięgnąć po naturalne słodzidło. Trzeba tylko pamiętać o jednej, ważnej zasadzie. W przeciwnym wypadku starania pójdą na marn...
-
Jak zapomnisz, będzie klapa. Żurek bez tego jest jak Bolek bez Lolka
Żurek to niekwestionowany symbol Wielkanocy i większość Polaków nie wyobraża sobie tego dnia bez solidnej porcji esencjonalnej i kwaśnej zupy. Kiedyś żurek uchodził za "bieda-zupę", jednak smak jest bogatszy, niż niejeden właściciel ziemski w...
-
Ciasto kruche czy kruche nerwy? To dlatego za każdym razem pęka. Zdradzamy, jak temu zapobiec
Pieczenie to sztuka, a każdy chce, by wypiek był smaczny i wyglądał idealnie. Dlaczego ciasto kruche pęka? To sytuacja, która może zdarzyć się nawet doświadczonemu cukiernikowi. Warto więc poznać przyczyny i rozwiązania.
-
Ścięte białko i płynne żółtko. Pomiń jedną czynność, a jajka sadzone będą zawsze idealne
Jajko sadzone to świetna opcja na pożywne śniadanie, a podane z kalafiorem i zsiadłym mlekiem jest świetnym obiadem na szybko lub wyśmienitym dodatkiem do żurku, barszczu i zupy chrzanowej. Niestety, nie zawsze jajko sadzone wychodzi jak z obrazka...
-
Jaja kurze biją na głowę. Są zdrowsze i bardziej odżywcze. Mało kto po nie sięga
Które jajko jest zdrowsze - kurze czy kacze? Choć niewątpliwie większą popularnością w kuchni polskiej cieszą się te pierwsze, to niekoniecznie zawsze najlepszy wybór. Czasami warto przyjrzeć się mniej znanym propozycjom. Znajdziesz w nich znaczni...
-
Tak odratujesz gorzką masę makową. Zastosuj zasadę "3 razy", a nikt się nie zorientuje
Jak uratować zbyt gorzki makowiec? Święta wielkanocne nie mogą obejść się bez tego ciasta, jednak czasem może się zdarzyć, że masa makowa wyjdzie gorzka i niesmaczna. Na szczęście można temu zapobiec.
-
Miał być ozdobą stołu, a opadł i popękał. Dlaczego? Oto prawdopodobny winowajca
Każdy marzy o pięknie wyrośniętym i równym serniku. Niestety to ciasto ma to do siebie, że czasem lubi sprawić nam przykrość i postanawia opaść. Lub popękać. Albo, w najgorszym wariancie, jedno i drugie. Dlaczego sernik pęka i opada? Niestety, cho...
-
Jakie ogórki do jarzynowej są najlepsze? Na jedno uważaj. Inaczej sałatka podejdzie wodą
Jakie ogórki do sałatki jarzynowej będą najlepsze oraz na co uważać, by nie podeszła wodą? Wiele osób popełnia podstawowy błąd, który sprawia, że już po krótkim czasie cała miska nadaje się tylko do kosza. Na to uważaj w szczególności.
-
Chcesz zrobić idealną pieczeń na święta? Nie zapomnij o jednej czynności, mięso będzie lepsze
Nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu jest pieczone mięso. I bez względu na to, czy planujesz podać pieczeń na ciepło, czy zrobić pieczoną wędlinę na kanapki, mięso zawsze musi smakować idealnie. Tutaj samo obsypanie przyprawami nie wystarczy...
-
Przepis na biszkopt z sześciu jajek. Pięknie się wspina i nie opada
Zrobienie biszkoptu spędza ci sen z powiek? A może już masz dość biszkoptowych porażek i zastanawiasz się, czy da się go zrobić idealnie? Jeśli tak, mamy dla ciebie sprawdzony przepis na biszkopt z sześciu jajek, który rośnie jak na sterydach i ni...
-
Co na obiad w Wielki Piątek? Ta zupa kiedyś królowała. W roli głównej konkretna ryba
Wielki Piątek to dzień szczególnie ważny dla osób wierzących i zgodnie z tradycją i zaleceniami Kościoła Katolickiego, tego dnia obowiązuje post. Dziś mamy dla was przepis na obiad na Wielki Piątek, a w roli głównej będzie ryba. Ale nie klasyczny...
-
Najlepsze gofry. Wyjmij z lodówki karton, ale nie mleka. Inny składnik to gwarancja miękkości
Chyba większość z was się ze mną zgodzi, że próżno szukać bardziej pocieszającego jedzenia niż delikatne, słodkie gofry. Kojarzą nam się głównie z wakacyjnymi spacerami po nadmorskich deptakach lub rynkach pięknych miast, jednak najlepsze zrobisz...
-
Ten farsz do jajek zbiera wszystkie nagrody. Mało kto wpadnie na takie połączenie
Jajka faszerowane to rzecz, którą każdy bez wyjątku uwielbia i możemy tylko próbować kłócić się, który farsz jest najlepszy. Ja dotychczas myślałam, że najlepsze są jajka faszerowane pieczarkami, ale zmieniłam zdanie. Wymyśliłam przepis, który z...
-
W koszyczku nie może ich zabraknąć, ale tradycja mówi jasno. Czy jajka do święconki się obiera?
Tuż przed Wielkanocą w głowach wielu Polaków pojawia się jedno pytanie. Czy jajka do święconki się obiera? Wyjaśniamy, co powinno znaleźć się w koszyczku wielkanocnym i skąd wzięła się ta tradycja.
-
Wlewam pół szklanki do zupy gulaszowej. Jest lepsza, a mięso rozpada się pod językiem
Wszyscy chyba uwielbiamy zupę gulaszową i coraz częściej pojawia się na naszych niedzielnych i świątecznych stołach zamiast rosołu. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo łatwy, a podstawą jest oczywiście mięso. Dziś zdradzimy ci trik, dzięki które...
-
Babka wielkanocna - łatwiejszego przepisu nie ma. Wystarczy zmiksować i upiec. Będzie miękka kilka dni
Babka na Wielkanoc to rzecz tak samo obowiązkowa, jak karp w Wigilię. Jeśli nie pojawi się na stole, święta się odbędą, ale będą jakieś niepełne. Jeśli więc masz w planach upiec wielkanocną babkę i chcesz mieć pewność, że wyjdzie idealna, mamy dla...
-
Masz dość kanapek? To dosłownie śniadanie mistrzów. Pół porcji nasyci aż do wieczora
Znudziły ci się już kanapki na śniadanie i masz także dość nudnej jajecznicy? Jeśli tak, mamy dla ciebie świetny przepis na mistrzowskie śniadanie, które nasyci cię na wiele, wiele godzin. Przydadzą się jajka, mięso mielone i kilka smaczności. Jaj...
-
W żadnym wypadku nie przechowuj tak wędliny. To dlatego szybko się psuje i robi się oślizgła
Jak przechowywać wędlinę? Jeśli chcesz, żeby zachowała świeżość, pamiętaj o tej zasadzie. Wystarczy jeden błąd, a po włożeniu do lodówki szybko zrobi się oślizgła i będzie nadawała się do kosza.
-
Kajmakowa powódź na mazurku? Sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z 6 słodkich grzechów
Czy kajmak trzeba podgrzewać? Czasami zdarza się, że masa do mazurka nie twardnieje, a wręcz spływa z ciasta niczym lawa, przez co psuje finalny efekt. Czas przyjrzeć się najczęstszym przyczynom.
-
Sałatka z surimi. Ostatnio wygrała z gyrosem, goście szturchali się o dokładkę
Dziś mamy dla was przepis na sałatkę do zadań specjalnych. Nie będzie to babunia jarzynowa ani zmęczona imprezami sałatka gyros. W roli głównej będą paluszki, ale nie te chrupiące - sałatka z paluszkami surimi zrobi wielkie WOW na najbliższej twoj...
-
Zakupy przed świętami zrobisz, ale nie o każdej porze. Do której będą czynne sklepy?
W święta wielkanocne i dni poprzedzające placówki handlowe działają inaczej niż na co dzień. Czy w Wielką Sobotę sklepy są otwarte? I czy w Niedzielę Wielkanocną będzie można zrobić zakupy? Wyjaśniamy.
-
Taka patelnia to bomba z opóźnionym zapłonem. Jeśli na niej smażysz, szkodzisz zdrowiu
Jakie patelnie są najmniej szkodliwe, a których należy unikać jak ognia? Na rynku roi się od naczyń obiecujących szybkie smażenie i stuprocentową nieprzywieralność. Ale czy zastanawialiście się, jaki wpływ mają na zdrowie? Czas przyjrzeć się bliże...