porady
-
Najłatwiejsze na świecie ciasto na pierogi. Znajoma kucharka zwraca uwagę na wodę
Ciasto na pierogi to tak naprawdę najłatwiejszy przepis świata. Ale jak to bywa z tymi łatwymi przepisami, łatwo także coś zepsuć. Ja ciasto na pierogi robię od lat ze starego przepisu pani Zosi, przyjaciółki rodziny, która pracuje w barze mleczny...
-
Paprykarz możesz zrobić domu. Porzuć sklepowe puszki, ale wybierz dobrą rybę
To ukochane smarowidło do chleba, które wybierają Polacy zaraz za pasztetem. Jednak wcale nie musimy wkładać okrągłych puszek z marketu do koszyka, a wykonanie domowego paprykarzu to bajka. Jak go zrobić? Odpowiednia ryba to podstawa.
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Przez ten błąd będzie ohydny już na drugi dzień
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i nie ma się co dziwić. Ta potrawa gości podczas spotkań rodzinnych, imprez i podczas paskudnego choróbska. Rosół żywi, smakuje i bawi, ale niestety, przez podstawowy błąd może szybciej się zepsuć....
-
Placki ziemniaczane chrupiące i najpyszniejsze. Babcia dodawała do nich nietypowy składnik
Placki ziemniaczane to rzecz, którą kocha każdy, bez względu na wiek, pochodzenie i poglądy. Placki ziemniaczane potrafią łączyć ludzi, ale muszą być naprawdę pyszne. Jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane? Moja babcia dodawała składnik, o który...
-
Jak doczyścić patelnię? Smaruję tym spód i czekam 15 minut. Schodzi nawet stary brud i przypalenia
Często najgorszą czynnością podczas sprzątania kuchni okazuje się czasochłonne szorowanie patelni. Jednak wystarczy tylko jeden trik, aby pozbyć się brudu w kilka minut bez wysiłku. Wszystko, czego potrzebujesz, masz już w domu.
-
Co dodać do wody, żeby jajka nie pękały? Mój sposób może zadziwić
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Nie ma chyba nic gorszego, niż nieestetycznie wypływające białko spod skorupek. Można jednak tego uniknąć w bardzo łatwy sposób. Co dodać do wody, żeby jajka nie pękały? Mam na to swój, nieco...
-
Kiedy siać rzeżuchę, żeby była gotowa na Wielkanoc? Mama robi to zawsze tego dnia
Kiedy siać rzeżuchę, żeby na Wielkanoc była piękna i zielona? Cóż, ani za wcześnie, ani za późno. Ta smaczna zielenina jak żadna inna kojarzy się z tymi radosnymi świętami, ale niektórzy albo zapominają ją wysiać w odpowiednim momencie, albo czeka...
-
Do tego nie używaj ręczników papierowych. Możesz tylko pogorszyć sprawę
Ręczniki papierowe to rewelacyjny przybór kuchenny, który przydaje się w wielu sytuacjach. Odsączamy na nim potrawy z nadmiaru tłuszczu, wycieramy rozlany na podłodze płyn lub owijamy w niego zieleninę, by przedłużyć jej świeżość. Nie we wszystkic...
-
Jak zrobić zakwas na żurek? Będzie kwaśny i pyszny, ale ważny jest trik z czosnkiem
Wielkanoc założyła wygodne buty i już do nas biegnie. To najlepszy moment, żeby zrobić zakwas na żurek. Jak się do tego zabrać? To nic prostszego. Jednak żeby wyszedł tak pyszny, jak spod babcinej ręki, robię jedną rzecz, a dotyczy ona czosnku.
-
Inni je wyrzucają do śmieci, babcia zbierała do pudełka po butach. Przed Wielkanocą są niezastąpione
Przygotowania wielkanocne już powoli ruszają. Robimy listę potraw do zrobienia, myślimy nad dekoracjami oraz umawiamy się z rodziną na spotkania. U mnie w domu bardzo ważną rzeczą do zrobienia przed Wielkanocą jest zgromadzenie odpowiedniej ilości...
- Biszkopt jest jak chmurka i nie opada. Wykorzystuje trik babci
- Stary przepis na sałatkę z jajkami. W PRL-u każdy robił ją na Wielkanoc
- Mój głos w sprawie zwierząt - rozmowa z Dorotą Sumińską, weterynarką, dziennikarką radiową i autorką książek MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Niby kurczaki, a jednak jajka. Te faszerowane cudeńka robią furorę
- Często robię czeskie placki ziemniaczane. Sąsiadki proszą o przepis
- Mrożone pieczarki wychodzą gumowe i bez smaku? To przez złą metodę
- Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę
- Obiad, który zrobi się sam. Wystarczy włożyć go do piekarnika i gotowe
- Pieczywo nie jest naszym wrogiem? ?Wszystko możemy, jeżeli umiemy?
- Czy ryż jest zdrowy? Jednego rodzaju unikaj jak ognia
-
Jajogrzybki zrobię na Wielkanoc. Kapelusiki nie są z czekolady, a najlepszy jest środek
Zbliża się Wielkanoc i już mnóstwo z nas szuka przepisów na wielkanocne jajka, babki i inne pyszności. Ja także niedawno zaczęłam poszukiwania wielkanocnych inspiracji i trafiłam na YouTube. Znalazłam tam przepis na jajogrzybki, które nie są...
-
Ciasto na pierogi będzie jędrne i elastyczne. Babcia mi włożyła do głowy ważną zasadę
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Wbrew pozorom to wcale nie jest taka łatwa sprawa. Nic bowiem tak nie psuje frajdy z gotowania, jak twarde jak bryła lub rwące się ciasto. Jeśli mieliście taki problem, z chęcią podpowiem wam jak zrobić ciasto...
-
Podlej tym rośliny, a wystrzelą w kosmos. "Babcia kazała mi w tym moczyć pupę"
Co zrobić, żeby rośliny rosły szybko, były zdrowe i przynosiły radość ogrodnikom? Niewiele osób wie, ale doświadczeni ogrodnicy doskonale wiedzą, że ten napar działa cuda. Mi babcia mówiła, żeby młode dziewczyny moczyły w tym pupę, żeby mieć dziec...
-
Najlepsza przyprawa rośnie w Polsce. Sprawdzi się nie tylko w kuchni
Czosnek niedźwiedzi to roślina, która ma wiele zastosowań. Jest nie tylko cenioną przyprawą, ale także rośliną, która powinna gościć w naszych apteczkach czy kosmetyczkach. Jak go pozyskiwać, by nie złamać prawa? I do czego powinno się go dodawać?...
-
Jak zrobić pulpety? Będą mięciutkie i soczyste, ale nie dodawaj jednego składnika
Jak zrobić pulpety, które są miękkie, soczyste i pełne smaku? Nic łatwiejszego. Przepis na pulpety jest banalny, a najlepsze robiła babcia mojego przyjaciela. Co było ważne? Jeden składnik - ma go nie być.
-
Jak zrobić zakwas na chleb? Przepis jest łatwy, ale łyżka może wszystko zniszczyć
Domowy chleb zawsze wygra z każdym kupionym w piekarni i nie zapraszam do dyskusji. Oczywiście chleb na drożdżach jest pyszny, ale chleb na zakwasie to coś ponad to. Jak zatem zrobić zakwas na chleb? Łatwiejszego przepisu nie ma, ale jeden...
-
Z ucha Judasza zrobisz pyszną zupę. Zakładaj kalosze i ruszaj w las
Grzyby rosną także zimą i to jedne z tych najsmaczniejszych. Zimowe grzyby to spełnienie naszej tęsknoty za zupą grzybową ze świeżych grzybów, a smacznych gatunków rosnących zimą jest kilka. Dziś zajmiemy się tymi, które mają ciekawy smak i jeszcz...
-
Wzięłam z lodówki twaróg, jajka i dwa dodatki. Za chwilę miałam najlepszy serek
Każdy wie, że to, co domowe, jest najlepsze. Przekonuję się o tym od lat, ale jeszcze nie miałam okazji zrobić domowego serka topionego. Wstałam wcześniej, wyjęłam twaróg z lodówki i za kilka chwil miałam pyszne kanapki. Jedno jest pewne - sklepow...
-
Bardzo soczystego kurczaka zrobisz tylko tak. Kluczem jest marynata, ale nie chodzi o przyprawy
Soczysty kurczak z piekarnika to marzenie niejednej pani domu i niejednego pana domu. Oczywiście to nic trudnego, jeśli ktoś wie, jak się do tego zabrać. Dziś podpowiemy wam jak zrobić naprawdę soczystego i delikatnego kurczaka, a kluczem - co nie...
-
Odkrył ukrytą funkcję miski i się zaczęło. "Wszystko, czego się nauczyłem, jest kłamstwem"
Znasz tę ukrytą funkcję miski do miksowania? Okazuje się, że wielu internautów nie miało o niej wcześniej pojęcia, a znacznie ułatwia życie. Nie rozlejesz tyle płynu, a samo używanie naczynia będzie prostsze. Sprawdź, czy masz je w szafce i...
-
Surówkę z kapusty urozmaicam o jeden dodatek. Teściowa przecierała oczy, a teraz też tak robi
Surówka w kapusty jest świetnym dodatkiem do obiadu, po który sięga wielu z nas. Nic dziwnego - przygotowuje się ją szybko, jest smaczna, a na dodatek zdrowa. Jeśli nudzą cię tradycyjne przepisy, warto urozmaicić surówkę o ciekawy, na pierwszy rzu...
-
Nikt nie robi takich jajek jak ja. Wychodzą pyszne i nie trzeba obierać
Gdyby w pewnej chwili z powierzchni ziemi zniknęły jajka, wielu z nas załamałoby się z rozpaczy. Jajka jemy praktycznie cały czas - na śniadanie, na przekąskę, w ciastach i prawda jest taka, że z jajek można zrobić mnóstwo pysznych rzeczy....
-
Nie wrzucam kotletów od razu na patelnię. Wcześniej robię tę rzecz, a panierka się nie odkleja
Kotlety schabowe, drobiowe sznycle, boczniaki smażone, ryba, a nawet mortadela. Wszystkie te składniki wiąże jedna rzecz - najlepiej smakują w panierce. Jednak nie zawsze panierka chce trzymać się na swoim miejscu i bezczelnie odpada podczas...
-
Zupa gulaszowa wyjdzie aromatyczna i pyszna. Zapamiętaj zasadę pół na pół
Zupa gulaszowa to hit rodzinnych imprez, wesel i niedzielnych obiadów. Przepis na zupę gulaszową nie jest trudny i chociaż lista składników nie jest krótka, zawsze najważniejsze jest mięso. Na jakim mięsie ugotować najlepszą gulaszową? "Kiedyś...
-
Jak szybko rozmrozić rybę? Wiele osób robi rzecz, która zagraża zdrowiu, a wystarczy trochę soli
Jak szybko rozmrozić rybę na obiad? Sprawa nie jest tak prosta jak się wydaje, a wizja zatrucia może błyskawicznie się pojawić, gdy popełnisz błąd. Okazuje się, że dotychczas mnóstwo z nas rozmrażało rybę od A do Z źle. Podpowiemy wam, jak to zrob...
-
Jak zrobić ciasto na krokiety? To nie takie zwykłe naleśniki - jeden składniki jest ważny
Jak zrobić ciasto na krokiety? Cóż, to jest banalne, ale jeśli użyjemy zwykłych naleśników, możemy spodziewać się niepowodzenia. Jakie ma być idealne ciasto na krokiety? Po pierwsze cieniutkie i sprężyste. Nie każdy dodaje do ciasta ten składnik.
-
Kluski ziemniaczane z tym składnikiem to bajka nad bajki. Ten owoc wszystkich zdziwi
Jak zrobić perfekcyjne kluski ziemniaczane? Do masy z ziemniaków warto dodać starte jabłko. Ciasto będzie soczyste i dużo smaczniejsze. Za ten trik będziecie wysyłać nam listy do redakcji.
-
Sos do gołąbków ciocia z Koszalina robi mistrzowsko. Jeden składnik wymiata
Sos do gołąbków to banalnie prosty przepis, ale nie znacie cioci Zosi spod Koszalina. Ona robi gołąbki tak pyszne, że z machnięciem ręki można sprzedać za nie duszę. Nie chodzi bynajmniej o potrawę samą w sobie, a o sos do gołąbków. Ciocia nie...
-
Najlepszy stek zrobisz tylko tak. Przetestowałam dwa sposoby - jeden powinien być zabroniony
Jak zrobić perfekcyjny stek? Kupiłam dwa kawałki sezonowanej wołowiny, nagrzałam patelnię i grill elektryczny. Sprawdziłam dwa sposoby. Jeden wygrywa.
-
Kurczak w majonezie to obiad nad obiady. Nigdy nie wyszedł tak soczysty i delikatny
Kurczak na obiad to zawsze dobry pomysł. Nie zawsze jednak kurczak wychodzi tak smaczny, jak byśmy sobie tego życzyli. Jednak to się zmieni, gdy wypróbujecie nasz przepis na kurczaka w majonezie. Mięso jest soczyste, delikatne i naprawdę...
-
Czosnek w słoiku zrobił się siny? Sprawdź, czy musisz wyrzucić przetwory
Znasz to? Idziesz do spiżarni lub piwnicy po słoik ogórków konserwowych i widzisz, że czosnek zrobił się siny? Pewnie zastanawiasz się, czy spokojnie można jeść przetwory, w których znajduje się taki właśnie czosnek. Podpowiadamy, czy nie grozi ci...
-
Przetestowałam dwa przepisy na kotlety mielone - tradycyjny i... dziwny. Wybór jest tylko jeden
Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i mnóstwo osób spiera się o to, jaki przepis jest najlepszy. Robię je rzadko, ale kiedyś byłam świadkiem sporu o to, jak powinno się je robić. Okazuje się, że zwykła bułka może skłócić dwie bliskie osoby...
-
Gimnastykujesz się nad łososiem? Z tym trikiem zdejmiesz skórę w chwilę i to bez noża
Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Polacy bardzo chętnie sięgają po ten gatunek zarówno w restauracji, jak również podczas przygotowania domowego obiadu. Jednak zanim włożymy filet z łososia do piekarnika lub na patelnię, należy usunąć skórę. Nie...
-
Co zrobić, żeby banany nie czerniały? Przyda się trik z końcówką, ale uważaj na towarzystwo
Banany to zdecydowanie jedne z ulubionych owoców Polaków i przez cały rok można je dostać w każdym sklepie. Te owoce nie tylko są pyszne i mają szerokie zastosowanie w kuchni, lecz także dostarczają nam mnóstwa witamin i minerałów oraz mają wysoki...
-
Jak zrobić najlepsze mielone? Będą soczyste tylko z konkretnego mięsa. Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Kotlety mielone mają być soczyste, pełne smaku, delikatne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Przepis na kolety mielone jest banalny - bierzemy mięso, kilka dodatków i smażymy. Niby żadna filozofia, ale często nie zdajemy sobie sprawy, że...
-
Moja babcia robiła najlepszą pomidorową. Dopiero po dziesięciu latach zdradziła mi sekretny składnik
Zupa pomidorowa nie pyta - zupa pomidorowa rozumie. To jedna z tych potraw, którą lubi naprawdę każdy i czasami zastanawiałam się nad fenomenem tego dania, bo myślałam, że tylko ja jestem gotowa dla tego smaku skoczyć w ogień. Moja babcia była...
-
Na śniadanie i kolację jem "odchudzające" kanapki. Są pyszne i kolorowe, ale zmieniłam jedną rzecz
Kanapki to najczęściej wybierana opcja śniadaniowa, najlepsza przekąska i pomysł na pyszną kolację gotową w kilka chwil. Ja kanapki uwielbiam i mogę jeść je non stop, jednak od jakiegoś czasu zmieniłam zwykłe kanapki na prawdziwą bombę witaminową....
-
Babcie to wiedzą, młodzi niekoniecznie. Jakie zupy wychodzą najlepsze na żeberkach? Jedna zaskoczy
Podstawą każdej zupy jest oczywiście wywar. Często korzystamy ze zrobionego już wcześniej wywaru lub bulionu, często także wykorzystujemy rosół, jednak jeśli chcemy ugotować zupę od podstaw, warto wiedzieć, co na czym ugotować. Jakie zupy wychodzą...
-
Jak zrobić sos czosnkowy, żeby nie był "bezczelny"? Zrezygnuj z siekania, a zachowasz świeży oddech
Sos czosnkowy to życie. Jest nie tylko idealnym dodatkiem do zapiekanek, kanapek i hot-dogów ze stacji benzynowej, lecz także łączy składniki sałatek i różnych makaronów. Ma jednak jedną wadę - potrzafi bezczelnie "wgryźć" się w naszą jamę ustną i...
-
Bigos prawie spalił kawalerkę. To, co zrobiła z nim znajoma, przeszło ludzkie pojęcie
Na pewno każdy z nas ma takiego znajomego lub znajomą, którego eufemistycznie można określić jako osobę nieporadną. Na studiach miałam współlokatorkę, której poczynania nadają się na powieść komediową. Jednak podczas jednej sytuacji wcale nie było...