porady
-
Jak upiec bezę? Wystarczy połączyć z białkami kilka kropli tego składnika, a będzie doskonała
Beza to jeden z najtrudniejszych do przygotowania wyrobów cukierniczych. Aby mieć pewność, że się uda, należy dodać do niej kilka kropli soku z cytryny. Do bezy można przyrządzić krem ze śmietanki i mascarpone. Pychota!
-
Jak wyczyścić piekarnik? Proste i skuteczne domowe metody na usunięcie zaschniętego tłuszczu
Jeśli zamierzacie czyścić piekarnik, dobrze jest znać kilka kuchennych sztuczek, które wam w tym pomogą. Podajemy proste, domowe sposoby, dzięki którym tłuszcz zniknie w mgnieniu oka. Te metody są nie tylko skuteczne, ale też przyjazne dla...
-
Jak wykorzystać papierek po maśle? Istnieje prosty sposób, dzięki któremu nie zmarnujecie jedzenia
Jeśli został wam papierek po maśle i jego resztki ciągle na nim się znajdują, zamiast go wyrzucać, warto skorzystać z pewnego prostego triku. Dzięki niemu unikniemy marnowania jedzenia zgodnie z ideą zero waste.
-
Używasz tego produktu tylko do czyszczenia czajnika? To błąd! Dolej go do ziemniaków, a będą najpyszniejsze
Trudno wyobrazić sobie bardziej przydatny produkt niż ocet. Zapewne znajduje się w każdym domu, a najczęściej używamy go do czyszczenia czajnika, polerowania okien i mycia lodówki. Nie każdy jednak wie, że już niewielki dodatek tego składnika...
-
Sposób na ciemniejące ziemniaki. Wystarczy dodać do wody jeden z tych produktów
Ziemniaki to podstawa kuchni polskiej. Są często podawane jako dodatek do obiadu. Jeśli podczas gotowania robią się ciemne i mało apetyczne, warto spróbować skorzystać z jednego ze sposobów, które temu zapobiegną.
-
Młynek nie tylko do kawy. Ma wiele innych zastosowań. Oto kilka z nich
Młynek do kawy to wielofunkcyjne urządzenie, które służy nie tylko do mielenia ziaren. Jak jeszcze wykorzystać ten kuchenny gadżet? Przyda się m.in. do rozdrobnienia przypraw oraz do przygotowania cukru pudru.
-
Pieprz nie leci z pieprzniczki? Radzimy, co można zrobić w takim przypadku. Istnieje kilka trików
Pieprz to przyprawa, którą używa się do wielu potraw. Dodaje się go do zup, mięs i sosów. Co można zrobić, kiedy pieprz przestaje wylatywać z pieprzniczki? Można spróbować jednego z bardzo prostych sposobów.
-
Soczyste, chrupiące i aromatyczne żeberka. Prosty przepis Jakuba Kuronia. Goście będą prosić o dokładkę
Żaden grill nie może obyć się bez pieczonych żeberek. Niestety, na sezon grillowy musimy jeszcze trochę poczekać. Nie oznacza to jednak, że nie możemy równie aromatycznych i soczystych żeberek przyrządzić w domowych piekarniku. Jakub Kuroń doskona...
-
Sos wyszedł za rzadki? Nie panikuj. Znamy sposób na to, jak uratować twój obiad
Każda gospodyni doskonale wie, jak często zdarzają się wpadki w kuchni. Nie raz winę możemy zgonić na pośpiech, a niekiedy jest to zwykłe niedopatrzenie czy pech. Szczególnie podczas przygotowywania sosów, można zaliczyć niejedną wtopę. Historii o...
-
Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była twarda? Ważny jest moment, w którym dodajemy popularną przyprawę
Ludzie dzielą się na tych, którzy uwielbiają wątróbkę i na tych, którzy jej nie znoszą. Okazuje się, że jak to bywa w przypadku każdej potrawy, wiele zależy od jej przygotowania i ostatecznego smaku. Kiedy trafimy na niezbyt smaczne danie, możemy...
-
Poznaj przepis na słodkie i miękkie oponki serowe
-
W którym momencie dodać do pomidorowej koncentrat? Ten element zaważy o smaku
-
Odgrzewane kotlety też mogą być dobre. Podpowiadamy, jak podgrzać schabowe
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Jak zrobić najlepsze faworki? Magda Gessler zzielenieje z zazdrości
- Dowiedz się kiedy siać pomidory. To już niedługo
- Przepis na rogaliki. Nadzienie słodkie czy wytrawne? Wybór należy do ciebie!
- Przepis na wyśmienite i mięciutkie knedle z morelami
- Królewski rosół Ewy Wachowicz. Znajdziesz w nim jajka poszetowe i pieczarki
- Hiszpański omlet z dodatkami, czyli tortilla de patatas - pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny
-
Przechowywanie żywności. Obalamy najpopularniejsze mity. Tych produktów w ogóle nie powinno się jeść
Istnieje wiele mitów na temat przechowywania żywności. Dotyczą one między innymi produktów, na których pojawiła się pleśń. Czy po jej usunięciu można je jeść? Czy wszystkie produkty spożywcze nadają się do trzymania ich w lodówce?
-
Jak zamrozić mięso, żeby zachowało smak i wygląd? Tę banalną czynność mogą zepsuć dwie rzeczy
Mrożenie mięsa to czynność prozaiczna, do której niewielu przykłada uwagę. Po prostu kawałek wkładamy do zamrażalnika i już. Niestety, to wcale nie jest takie proste, jak się wydaje, ponieważ bardzo łatwo o błąd. Jak zamrozić mięso, żeby nie...
-
Czy można wkładać do lodówki gorące potrawy? Odpowiedź jest niejednoznaczna, ale rozwiewamy mit
Wstawianie gorących potraw bezpośrednio do lodóki nie jest zalecane. Jedzenie przed schowaniem go do lodówki powinno zostać schłodzone do temperatury pokojowej. Należy jednak pamiętać, aby nie trzymać dań zbyt długo poza lodówką.
-
Tego sposobu czyszczenia piekarnika mogłeś nie znać. Od teraz sprzątanie będzie o wiele łatwiejsze
Istnieje wiele różnych metod skutecznego czyszczenia piekarnika. Podajemy prosty sposób, który ułatwi wam to zadanie i już nie będziecie musieli długo szorować jego wnętrza. Chodzi o użycie zwykłej tabletki do zmywarki.
-
Ile czasu można trzymać sałatkę jarzynową w lodówce? Oto jak długo nadaje się do jedzenia po zrobieniu
Sałatka jarzynowa jest tradycyjną potrawą, która gości na polskich stołach podczas różnych świąt. Niektórzy robią ją również na co dzień. To, czy szybko się zepsuje, jest uzależnione głównie od składników, z jakich ją zrobimy.
-
Jak otworzyć słoik? Jeśli robisz to w ten sposób, popełniasz błąd. Są prostsze metody
Pewnie nie raz zdarzyło ci się mieć problem z odkręceniem słoika. Brak otwieracza tylko utrudnia sprawę, a mocno zassana czy zaczopowana nakrętka może przysporzyć nie lada problemów. Jak otworzyć słoik? Na pewno nie popełniaj tego błędu. Lepiej...
-
Wyrzucasz łupiny po orzechach laskowych? Niepotrzebnie! Przydadzą się podczas codziennych obowiązków
Orzechy laskowe posiadają wiele cennych właściwości, dlatego powinno się je spożywać regularnie. Warto pamiętać, że łupiny, które po nich pozostają, można wykorzystywać na wiele sposobów, dlatego lepiej ich nie wyrzucać. Podajemy kilka przykładów...
-
Matias, czy a la matias? Czym się różnią i które śledzie wybrać na święta? Różnica jest oczywista
W okresie przedświątecznym na sklepowych półkach nie brakuje dużego wyboru śledzi, które producent reklamuje jako "prawdziwe matiasy" lub "płaty solone ? la matias". Co znaczy to zagadkowe "a la matias" i czy zwykłe śledzie to też matiasy? Różnica...
-
Do czego lepiej nie używać ręczników papierowych? Błędy, które popełnia każdy
Ręczniki papierowe to obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni. Podczas gotowania używamy ich do odsączania nadmiaru tłuszczu np. z placków ziemniaczanych, można nimi owinąć zioła, by dłużej zachowały świeżość lub użyć jako awaryjnego filtra ...
-
Usuń tę rybę ze świątecznego menu! Podpowiadamy, których gatunków nie powinno się jeść i dlaczego
Ryby dostarczają wysokie ilości kwasów omega-3, dlatego powinno się je spożywać regularnie. Niektóre gatunki jednak nie są tak zdrowe, jak byśmy chcieli. Należy do nich tak chętnie jedzona przez wiele osób panga. Dlaczego lepiej jej unikać?
-
Sprytna metoda na pachnącą lodówkę. Takiego zastosowania gąbki do mycia naczyń możesz nie znać
Gąbka do mycia naczyń ma bardzo dużo zastosowań w domu. Używa się jej często do czyszczenia różnych powierzchni. Tym razem zdradzamy sposób, który pozwoli usunąć nadmiar wilgoci i sprawi, że w lodówce nie będzie unosił się nieprzyjemny zapach.
-
Czy w Wigilię można jeść mięso? Kościół wypowiada się jednoznacznie, ale jest jeszcze polska tradycja
Czy w Wigilię można jeść mięso? To bardzo popularne pytanie przed świętami. Odpowiedź na nie jest prostsza niż by się mogło wydawać. Podczas wieczerzy wigilijnej na stole nie znajdziemy dań mięsnych. Wszystko ze względu na polską tradycję.
-
W którym momencie powinno się solić wodę na ziemniaki? Ten sposób pozwoli zmniejszyć rachunki za gaz
Gotowanie ziemniaków to tylko z pozoru bardzo proste zadanie. Warto pamiętać, że moment solenia wody, w której będziemy przygotowywali warzywa, ma bardzo duże znaczenie. Zależy od niego między innymi to, ile czasu potrwa ich gotowanie.
-
Jak usmażyć wigilijnego karpia? W te święta będzie idealny. Oto najlepszy sposób na chrupiącą skórkę
Jak prawidłowo smażyć karpia na Wigilię? Aby był doskonale chrupiący, warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Podajemy wskazówki, które z pewnością będziecie mogli wykorzystać podczas świątecznych przygotowań.
-
"Najbrzydziej obrane jajko w województwie". Dlaczego jajka czasem źle się obierają? Chodzi o właściwość białka
Chyba nie ma w Polsce osoby, której nie zdarzyło się, by ugotowane na twardo jajko fatalnie się obierało. Skorupka nie chce oddzielić się od białka, jego kawałki przywierają do niej, przez co duża część produktu trafia do kosza zamiast do naszych...
-
Jak uratować zbyt słony bigos? Nie załamuj się! Jest kilka kuchennych trików na pozbycie się soli
Jak uratować zbyt słony bigos? Nie martw się, jeśli przez przypadek wrzuciłaś zbyt dużo soli, albo, co gorsza posoliłaś potrawę dwa razy, to nie oznacza, że nadaje się do kosza. Istnieją sprawdzone kuchenne triki, dzięki którym uratujesz wigilijną...
-
Jaki olej do śledzi? Możesz je łatwo schrzanić, a oliwa jest do tego pierwszym krokiem
Umówmy się - nie ma świąt bez śledzi. Polacy uwielbiają rybne przystawki, a przepisów jest mnóstwo. Jednymi z ulubionych są oczywiście śledzie w oleju. Niestety, naprawdę łatwo zepsuć te przepisy, jeśli wybierzemy nie ten olej, co trzeba. Tylko...
-
Jak uratować zbyt słony bigos? Dzięki kilku prostym metodom będziesz mógł odzyskać jego właściwy smak
Bigos to tradycyjna polska potrawa, którą chętnie gotujemy na Boże Narodzenie. Czasem może się zdarzyć, że dodamy do niego za dużo soli, co może popsuć pożadany efekt. Jeśli twój bigos wyszedł za słony, nic straconego. Możesz go uratować na kilka...
-
Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie zapleśniał? Oto prosty sposób, który temu zapobiegnie
Jeśli w twoim słoiku z zakwasem pojawiła się pleśń, niestety nie będzie on już dobry do użycia i należy go wyrzucić. Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie zapleśniał? Podajemy metodę, dzięki której unikniesz kuchennej porażki.
-
Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Wyjdzie jednolity i wyrośnięty, jeśli zastosujesz cukierniczy trik
Wśród domowych wypieków i deserów sernik zajmuje szczególne miejsce, a przepisów na to ciasto jest multum. Często jednak zdarza się, że sernik opada, choć początkowo bardzo ładnie rósł. Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Te cukiernicze triki w łat...
-
Jak smażyć kotlety mielone? Tych błędów lepiej nie popełniać - mogą zniszczyć ich smak i konsystencję
Kotlety mielone to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni polskiej. W jaki sposób je smażyć, aby zachowały odpowiednią soczystość? Radzimy, jakich błędów należy unikać, aby przygotować doskonałe danie obiadowe.
-
Kiedy zacząć przygotowanie wigilijnych potraw? Część można zrobić wcześniej i nie czekać do 24 grudnia
Przygotowanie dwunastu potraw na wigilijny stół może stać się nie lada wyzwaniem. Najlepiej zaplanować sobie wcześniej, co będziemy szykować i kiedy można się za to zabrać. Wiele bożonarodzeniowych dań dobrze jest przyrządzić kilka tygodni przed...
-
Czy płukać kapustę kiszoną przed gotowaniem? Lepiej będzie dodać do niej kilka przypraw
Kapusta kiszona to bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Ma silnie kwaśny smak, dlatego niektórzy płuczą ją przed jej użyciem. Nie trzeba tego robić. Aby złagodzić jej smak, zamiast płukania można zastosować inne metody. Podajemy kilka alternatywnych...
-
Tych produktów nie "zostawiaj na później"! Odgrzewanie może skończyć się źle dla twojego zdrowia
Odgrzewanie jedzenia ma głównie na celu ograniczenie jego marnowania. Choć to zdecydowanie dobra postawa, są produkty, których nie należy zjadać po powtórnej obróbce termicznej. Kwestia dotyczy także warzyw. Ta praktyka znana od pokoleń może...
-
Jak zagęścić sos bez mąki? Czy da się to zrobić? Znamy sprawdzone sposoby [TOP 5]
Kiedy przygotowujemy domowy gulasz, zastanawiamy się czasami jak zagęścić sos bez mąki. Okazuje się, że jest to dosyć proste. Można to zrobić przy użyciu podstawowych produktów, które zazwyczaj posiadamy w domu. Przygotowaliśmy kilka propozycji.
-
Zrób zdjęcie kuchence, za każdym razem, gdy wychodzisz lub wyjeżdżasz. Naprawdę warto!
Wyjeżdżasz na dłuższy urlop i po setnym sprawdzeniu, czy wyłączyłeś gaz, nadal masz co do tego wątpliwości? Za każdym razem, gdy wychodzisz z domu, zastanawiasz się, czy wszystko zrobiłeś? Na szczęście istnieje prosta sztuczka, dzięki której nie...
-
Chcesz zaoszczędzić? Nie płucz naczyń przed ich umyciem. Marnujesz nie tylko czas, ale i pieniądze
Chcesz zaoszczędzić? Nie płucz naczyń przed ich umyciem w zmywarce. To mija się z celem. Jeśli boisz się, że twój sprzęt nie porodzi sobie z talerzami, na których pozostały resztki przyschniętego jedzenia, przetrzyj je kuchennym papierem. Nie musi...
-
Aksamitny sos - w czym tkwi jego tajemnica? Wystarczy pamiętać o tych zasadach, a będzie idealny
Sosy tworzy się na bazie różnych składników. Można dodawać je do ryb, mięs, makaronów i sałatek. Jak przyrządzić sos, który będzie doskonale aksamitny? Należy pamiętać o kilku prostych zasadach, a wyjdzie perfekcyjnie gładki.
-
Jak rozłupać orzechy włoskie bez użycia dziadka do orzechów? Podajemy sprytny sposób
Orzechy to bardzo zdrowa przekąska, po którą powinno się sięgać jak najczęściej. Można dodawać je do różnych potraw i deserów. Łupanie orzechów to jednak niezwykle żmudna czynność. Jak ułatwić sobie to zadanie? Podajemy kilka sprytnych metod.
-
Jaki ma sens dodawanie cukru do mięsa? Wyjątkowy smak to tylko jeden z powodów
Kiedy przygotowujemy mięso, raczej nie przyprawiamy go cukrem. Zazwyczaj stawiamy na sól, pieprz i zioła, a dodatek cukru raczej nie jest czymś, o czym myślimy, mając w planach pieczeń. Co zatem daje łodki proszek podczas obróbki mięsa? Oczywiście...