porady
-
Chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku. Dodaj płaską łyżeczkę do bezy. Wyjdzie biała jak śnieg
Jak zrobić bezę idealną? Wbrew pozorom to nie takie proste, bo wystarczy niewielki błąd, aby masa opadła, zrobiła się mokra i brązowa. Dlatego w trakcie przyrządzania koniecznie pamiętaj o kilku zasadach.
-
Bierzesz słoik z ogórkami, a tam biały nalot. Wyrzucasz czy zostawiasz? Dobra odpowiedź może zaskoczyć
Co oznacza biały nalot na kiszonych ogórkach? To pytanie przynajmniej raz w życiu zadał sobie każdy z nas. Wiele osób od razu wyrzuca taki słoik, bo martwi się, że to objaw pleśni. W rzeczywistości mówi nam jednak o czymś zupełnie innym.
-
Soczyste sznycelki drobiowe. Zanim zapanierujesz, zadbaj o marynatę. Pokonają nawet schabowe
Sznycelki drobiowe przez niektórych uważane są za "brzydszą siostrę Kopciuszka", czyli schabowego. Nie z naszym dzisiejszym przepisem. Podpowiemy ci, jak zrobić przepyszne, soczyste i delikatne sznycelki w obłędnej panierce bez bułki tartej. Jedna...
-
Naleśniki robię tylko tak. Są cieniutkie i elastyczne. To przez składnik, który masz w lodówce
Naleśniki to dowód na to, że świat jednak bywa dobrym miejscem. Wiele z nas naleśniki robi po prostu na oko, ale ta metoda nie zawsze daje sto procent szans na sukces. Nasz dzisiejszy przepis sprawi, że za każdym razem będziesz robić naleśniki...
-
Kiedy siać pietruszkę do gruntu? To najlepszy termin. Zbierzesz plony jak marzenie
Pietruszka to warzywo, które wiele osób uprawia w przydomowym ogródku. Nie jest trudna w hodowli i wystarczą niewielkie nakłady pracy, aby zebrać obfite plony. Kluczowy jest jednak termin wysiewu. Kiedy siać pietruszkę do gruntu?
-
Wygląda jak imbir, ale nic bardziej mylnego. Wiele osób omija z daleka. Szkoda, bo to samo zdrowie
Choć wyglądem przypomina niebo imbir, to pochodzące z Ameryki Północnej warzywo smakuje zupełne inaczej oraz skrywa wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Niestety, w Polsce nie jest zbyt popularne i co najwyżej wzbudza zdziwienie. Jak...
-
Siedzący kurczak to moje popisowe danie. Mięso jest tak soczyste, że aż cieknie po brodzie
Kurczak to jeden z najczęstszych wyborów obiadowych Polaków. Gotujemy na nim zupy, smażymy na patelni, grillujemy i oczywiście pieczemy. I właśnie pieczonego kurczaka dziś bierzemy na tapet. Nie będą to jednak oklepane udka z piekarnika, a cały...
-
Zupa rybna z pieczoną niespodzianką. W restauracjach tak pysznej nie serwują
Zupa rybna nie gości na naszych stołach tak często jak choćby pomidorowa czy krupnik, ale głęboko wierzę, że z tym przepisem ta sytuacja się zmieni. Nasza dzisiejsza zupa rybna będzie intensywna, pożywna i treściwa, będzie tam mnóstwo warzyw,...
-
Smażysz pyszną rybkę, a panierka zostaje na patelni? To sprawka błahego błędu, przyda się papier
Staropolskie porzekadło brzmi: dobra rybka nie jest zła. Ale kucharz lub kucharka już na pewno będą źli, a nawet wściekli, kiedy podczas smażenia pysznej, soczystej rybki cała panierka odpadnie i zostanie na patelni. Dlaczego panierka odpada podcz...
-
Zakwas na żurek. Czy można go już robić na Wielkanoc? Musisz wiedzieć dwie rzeczy
Zakwas na żurek to jeden z tych produktów, które muszą znaleźć się w naszym domu podczas przygotowań do Wielkanocy. Oczywiście można go kupić niemal w każdym sklepie, ale wiadomo, że to, co domowe, zawsze jest najlepsze. Jak zrobić zakwas na żurek...
-
Te warzywa pomagają obniżyć cukier. Naukowcy potwierdzają
-
Rośnie w polskich lasach, a prawie jej nie znamy. Jest podporą dla serca
-
Pierogi książęce. W farszu są ziemniaki i mają przednie towarzystwo
-
Zakazana herbata. Szkodzi wątrobie i nie tylko. W Polsce wciąż kupisz
-
Babka piaskowa na Wielkanoc i do kawki. Tak łatwa, że zawsze się udaje
- Jak zrobić idealną bezę? Jeden składnik to klucz do sukcesu
- Gdzie należy wyrzucać fusy z kawy? Zapamiętaj raz na zawsze
- Kochasz polską kuchnię? Udowodnij! 12/12 w tym quizie zdobędzie smakosz!
- Kochasz polską kuchnię? Udowodnij! 12/12 w tym quizie zdobędzie smakosz!
- Niby pizza, a pieróg. Zrobiłam na obiad. Aż zabrakło na dokładki
-
Już nie mleko czy śmietanka. Do tupanych ziemniaków używam czegoś innego. Są boskie
Chyba każdy w dzieciństwie słyszał ten nieśmiertelny tekst od mamy "mięsko zjedz, ziemniaczki zostaw". Dziś mamy taki przepis, który sprawi, że już nigdy nie zostawisz ziemniaków, a na pewno nie z własnej woli. Jak zrobić najlepsze tupane...
-
Wypływa z mięsa podczas smażenia. Czy to zły znak? Wiele osób nadal nie wie
Wrzucasz mięso na patelnię, smażysz i wtedy zaczyna wyciekać z niego woda? Pewnie przemknęło ci przez myśl, że winni są producenci, którzy celowo nastrzykują mięso płynem, co oznacza, że jest niskiej jakości. Prawda jest jednak zgoła inna....
-
Placki ziemniaczane bez mąki? Też byłam zaskoczona. Gdy spróbowałam, przepadłam na dobre
To zawsze świetny pomysł na prosty i sycący obiad bez wielu godzin spędzonych w kuchni. Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Alternatywna wersja będzie jeszcze bardziej rozpływająca się w ustach.
-
Karniszówkę robię przed Wielkanocą. Szynki i balerony nie mogą się z nią równać, ale ważny jest czas
Niby do Wielkanocy jeszcze szmat czasu, ja jednak już powolutku myślę nad świątecznymi smakołykami. Oprócz barszczu chrzanowego, białej kiełbasy w piwie i żeberek, nie może zabraknąć na stole karniszówki. To zdecydowanie najpyszniejsza wędlina, ja...
-
Czerstwe pączki? Nigdy nie wyrzucam. Po tłustym czwartku odświeżam lub zamieniam je w pyszną przekąskę
Czy można odświeżyć czerstwe pączki? W tłusty czwartek często kupujemy je w nadmiarze, więc możemy mieć problem, co zrobić z nimi na drugi dzień. Na szczęście są proste sposoby, by znów były miękkie i pyszne.
-
Problem wraca co tłusty czwartek. Nie rób tego z olejem po pączkach. Jeden błąd może sporo kosztować
Już dzisiaj świętujemy tłusty czwartek, a w wielu domach trwa smażenie różnorodnych słodkości. Zastanawiasz się, czy można wykorzystać olej po smażeniu pączków? Wiele osób nie wie, jak postąpić z nim w prawidłowy i bezpieczny sposób.
-
Tak kupisz dobre pączki. Katarzyna Bosacka przestrzega. "Unikaj"
Katarzyna Bosacka słynie z udzielania porad dotyczących zdrowszych wyborów zakupowych i żywnościowych. Uczy również, jak czytać etykiety i składy produktów. Przy okazji tłustego czwartku podzieliła się kilkoma cennymi wskazówkami dotyczącymi tego,...
-
Zrobiłam przepyszne cząpuchy. Na tłusty czwartek nie ma nic lepszego, a to zaledwie kwadrans
Kto z nas nie lubi sobie połasuchować od czasu do czasu? Nie wiem, czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która pogardziłaby pysznym, mięciutkim cząpuchem. Co to tak naprawdę jest? Historia jest ciekawa i związana z moją rodziną. Te pączki smakują...
-
Moja babcia nie podawała ogórkowej z ziemniakami. Jej wersja robiła furorę w całej rodzinie
Zupa ogórkowa zajmuje miejsce w ścisłej czołówce, jeśli chodzi o ulubione zupy Polaków. Przepis z pewnością każdy mniej więcej zna, ale wersja mojej babci zasługuje na szczególne uznanie. Babcia nie dodawała ziemniaków, a z ogórkami robiła pewien...
-
Zapamiętaj te zasady. Twoja wątróbka będzie ociekać perfekcją niczym Miss Polonia
Ach, wątróbka... Ilu Polaków, tyle opinii na jej temat, ale nasi rodacy w większości dzielą się na dwa obozy: kocham albo nienawidzę. Dziś sprawimy, że miłośnicy wątróbki pokochają ją jeszcze bardziej, a sceptycy z chęcią spróbują. Te zasady powin...
-
Nie tylko cynamon i kurkuma. Ta przyprawa również skrywa wiele dobrego. Wiele osób jej nie docenia
Po tę przyprawę najczęściej sięgamy podczas robienia mięsnego obiadu, gdyż doskonale podkręca smak pieczeni, gulaszu lub drobiu. Oprócz tego stosuje się ją w niektórych zupach, zwłaszcza w popularnej kwaśnicy. Nie każdy wie, że poza smakiem, skryw...
-
Sycąca, aromatyczna i naładowana białkiem. Przed gotowaniem fasolki po bretońsku zrób jedną rzecz
Fasolka po bretońsku to bezsprzecznie jedno z najlepszych dań kuchni polskiej i chociaż nazwa na to nie wskazuje, potrawa nie ma nic wspólnego z Bretanią. Uwielbiamy ją nie tylko za smak i aromat, lecz także za dużą zawartość białka i za kopa...
-
Zamiast kupować, zrób w domu. Dodasz do ciasta i usuniesz kamień z czajnika
Proszek do pieczenia to niezbędny składnik w kuchni. Zwłaszcza dla osób, które lubią piec. Nie będzie raczej nadużyciem stwierdzenie, że 99 procent z nas kupuje go w sklepie. Tymczasem bardzo prosto można zrobić proszek do pieczenia samemu....
-
Jedni się krzywią, ja myślę, że to rarytas. Aromatyczne flaczki zawsze robię na dwóch mięsach
Flaczki wołowe to jedna z tych potraw, którą albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie da się przejść obok nich obojętnie. Ja jestem wielką miłośniczką tej zupy i od wielu lat robię ją ze starego i sprawdzonego przepisu. Babcia wbi...
-
Wyciągnęłam od kucharki sekret idealnych placków ziemniaczanych. Trik z cebulką sprawi, że będą złociste
Placki ziemniaczane to chyba jedna z najbardziej pocieszających i poprawiających humor potraw. Są przepyszne i możemy się kłócić o to, jak najlepiej je podawać. Bez względu na to, czy jesz je z cukrem, czy z sosem czosnkowym, zawsze powinny być...
-
Elastyczne i aksamitne jak jedwab. Te naleśniki po prostu rządzą
Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, elastyczne i aksamitne niczym policzek niemowlęcia? Mamy na to sprawdzony przepis, z którym poradzi sobie nawet maluch (oczywiście pod okiem dorosłych). Sekretem jest jeden składnik, którego nie powinno s...
-
Jemy go zazwyczaj od święta, a szkoda. Ma mnóstwo błonnika oraz więcej witaminy C niż cytryna
Czy chrzan jest zdrowy? Choć na co dzień nie cieszy się tak ogromną popularnością jak ketchup, majonez czy musztarda, w okresie świąt jest obowiązkowym wyposażeniem każdego stołu, gdyż tak nakazuje tradycja. Okazuje się, że ma to praktyczne...
-
Zakwas na chleb wyjdzie jak włosy dziadkowi, a nawet lepiej. Uważaj na proporcje i łyżkę
Jak zrobić zakwas na chleb, oto jest pytanie. A odpowiedź brzmi - jak najprościej. To w zasadzie woda i mąka w odpowiednich proporcjach i teoretycznie ciężko byłoby coś tu zepsuć. A jednak trzeba uważać na łyżkę. Zakwas musisz mieszać, ale obiadow...
-
Wszyscy źle soliliśmy jajecznicę? Wcale nie wyschnie i nie zrobi się twarda
Ktoś mógłby zapytać: co jest takiego trudnego w zrobieniu jajecznicy? Ot, podsmażenie jajek na patelni do momentu, aż osiągną pożądaną konsystencję. Z dodatkami lub bez, w zależności od tego, co kto lubi. Rzeczywiście, nie jest to fizyka kwantowa,...
-
Ciocia robi najlepszy biszkopt na Mazowszu. Rośnie jak ego polityków, to przez ten dodatek
Biszkopt to absolutna podstawa, jeżeli chodzi o umiejętności kulinarne i dawniej mówiło się, że panna jest gotowa pójść za mąż, kiedy umie zrobić rosół, bigos i biszkopt. Nie bez powodu wiele osób drży na samą myśl o wykonaniu biszkoptu, bo umówmy...
-
Tę zupę robię jak starsze panie. Nigdy nie zapominam o tym mięsie. Pachnie lepiej niż w Sephorze
Polacy to zupomaniacy, nawet się rymuje. Jednak prawda jest taka, że uwielbiamy wszelkie polewki, a jedną z naszych ukochanych jest oczywiście fasolowa. Jak zrobić zupę fasolową, żeby była najlepsza pod słońcem? Ja stosuję stary przepis, a...
-
Jeden fałszywy ruch i całe nadzienie wypłynie. Trzymaj się tej zasady, a pączki już nigdy nie pękną
Usmażenie idealnych pączków nie jest czymś, co da się zrobić z zamkniętymi oczami. Choć nie jest to najbardziej wymagający przepis, trzeba odpowiednio o nie zadbać i poświęcić im należytą uwagę, by wyszły tak, jakbyśmy dopiero co przynieśli je z...
-
Widzą biały nalot na czekoladzie i wyrzucają do kosza. To nie pleśń. Powstaje z prostego powodu
Biały nalot na produktach spożywczych najczęściej kojarzy nam się z zepsuciem, dlatego mało kto decyduje się na ich wykorzystanie. Jednak czy zawsze tak jest? Co w przypadku, gdy pojawi się na czekoladzie?
-
Tak wybierzesz najlepszy olej rzepakowy. Katarzyna Bosacka zdradza prosty patent. Nie chodzi o markę
Czy olej rzepakowy jest niezdrowy do smażenia? Na przestrzeni lat powstało wokół niego wiele szkodliwych mitów oraz błędnych przekonań. Katarzyna Bosacka postanowiła rozprawić się z nimi raz na zawsze. Jaki werdykt wydała?
-
Otwierasz słoik z miodem, a tam biała pianka. Mało kto wie, że to ważny sygnał o jakości
Z pewnością nie raz zastanawialiście się, co oznacza biała piana w miodzie. Może to budzić niepokój i obawę o bezpieczeństwo jego spożywania. Prawda może zaskoczyć, a obecność nalotu na powierzchni to ważny znak.
-
Bez zagniatania, brudzenia rąk i przekleństw pod nosem. Ta szarlotka jest lepsza od klasycznej
Lubisz szarlotkę? No ba, każdy lubi. Jest to bezsprzecznie jedno z ulubionych ciast Polaków, ale ileż to osób przeklinało zagniatanie twardego, kruchego ciasta, chłodzenie go i wszystkie inne ceregiele z robieniem szarlotki? Na pewno znajdą się...
-
To nie "puste kalorie". Przyspieszają metabolizm i dodają energii. Kto powinien je jeść, a kto unikać?
Niektórzy uwielbiają, podczas gdy inni unikają jak ognia. Warto dać im szansę i włączyć do diety. To skarbnica naturalnej słodyczy i wielu cennych składników odżywczych. Na co są zdrowe rodzynki i ile powinniśmy spożywać w ciągu dnia?
-
Wiele osób zapomina o tej zasadzie. Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Sanepid wyjaśnia
Ile może leżeć mięso w zamrażarce? Z pewnością nie w nieskończoność. Aby zachowało właściwości i było bezpieczne do spożycia, warto przestrzegać ważnych terminów. Te jasno wyznacza Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.
-
Mięso na rosół wkładać do zimnej czy gorącej wody? Jedna opcja jest znacznie lepsza
Zrobienie rosołu to z jednej strony dość prosta sprawa, a z drugiej trzeba pamiętać, by trzymać się kilku żelaznych zasad. Jedna z nich dotyczy np. momentu solenia - powinno się to robić na około 10 minut przed końcem gotowania. Nie mniej ważna je...
-
Muffinki tak pyszne i mięciutkie, że nawet teściowej zmięknie serce. Przyda się jogurt
Uwaga, wszystkie łasuchy tego świata, mam dla was przepis, za który będziecie chcieli obsypać mnie złotem. To najlepsze muffinki, jakie możecie zjeść i wszystkie cukiernie powinny zazdrościć. Muffinki wychodzą mięciutkie, słodziutkie i delikatne, ...