porady
-
Czy ogórki kiszone są zdrowe? Podobno zajadała się nimi sama Kleopatra
Uznawane są za naturalny probiotyk, zaś sok z tych fermentowanych warzyw działa jak doskonały izotonik. Ogórki kiszone korzystnie wpływają na naszą mikroflorę jelitową i są niskokaloryczne - 100 g ma zaledwie 11 kcal. Podobno zajadała się nimi naw...
-
Nietuzinkowy pomysł na przyrządzenie sałaty. Tego sposobu nie znaliście. Efekt może zaskoczyć
Sezon na grilla już trwa. Najczęściej na ruszt wrzucamy boczek, karkówkę i kiełbaski. Czasem grillujemy też warzywa lub szaszłyki. Co jednak powiecie na sałatę? Zazwyczaj dodajemy ją do kanapek i do prostych surówek. Okazuje się, że można...
-
Ogórki w zalewie gyrosowej. Aromatyczny przetwór, nie tylko na jesień i zimę. Smak podkreślają dodatki
Ogórki w zalewie gyros z papryką, marchewką i cebulką stanowią niebanalny pomysł na przetwory. Dzięki dodatkowi przyprawy gyros zyskują oryginalny, nieco orientalny smak. Ich zapach jest równie niepowtarzalny. Choć ogórki konserwowe przygotowuje s...
-
Polskie truskawki a zagraniczne. Co je różni? Wystarczy spojrzeć na jeden szczegół
Chcemy, by truskawki były nie tylko smaczne, ale i zdrowe oraz hodowane w odpowiednich warunkach. Dlatego też często zastanawiamy się nad tym, jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. Jak to zrobić?
-
Kiedy i jak siać ogórki gruntowe? Sam proces jest łatwy, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach
Ogórki stanowią dla większości z nas część codziennego jadłospisu. Używa się ich do sałatek, na marynaty, do kiszenia. Kiedy siać ogórki gruntowe i o czym pamiętać? Przede wszystkim to warzywo ciepłolubne - najmniejszy przymrozek jest w stanie...
-
Jak usunąć nieprzyjemny zapach ryby? Potrzebujesz tylko jednego składnika. Masz go w lodówce
Ryba to specyficzne danie - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Wiele osób rezygnuje z jej przygotowywania ze względu na specyficzny zapach. Nie należy on do najprzyjemniejszych. Co trzeba zrobić, by się go pozbyć? Pomoże w tym mała sztuczka.
-
Przepis na ogórki małosolne na sucho - wyjdą chrupiące. Przygotowanie? To łatwiejsze niż się wydaje
Wielu z nas uwielbia przetwory. Dlatego też podrzucamy wam przepis na ogórki małosolne na sucho. Czym różnią się od tych tradycyjnych i jak je zrobić? Podpowiadamy.
-
Prażuchy - przepis na staropolskie danie ziemniaczane. W Polsce jest znane pod wieloma nazwami
Prażuchy ziemniaczane to nieco zapomniany przepis na danie obiadowe, które wywodzi się z kuchni najniższych warstw społecznych. Smakują doskonale okraszone skwarkami i cebulką. Nadaje się również jako wkładka do zupy. Jej smak powinien szczególnie...
-
Jak szybciej ugotować ziemniaki? Wrzuć do wody produkt używany do pieczenia, a skrócisz czas o połowę
Ziemniaki to klasyczny dodatek do obiadu, zarówno jedno, jak i dwudaniowego. Dodaje się je praktycznie do każdego rodzaju mięsa i ryb, także ze szczyptą szczypiorku lub koperku, które wzbogacają ich smak. Niestety, zwykle trzeba długo czekać aż bę...
-
Mielone bez glutenu? To da się zrobić. Ten zamiennik robi ogromną różnicę
Rośnie liczba osób, które pragną wyeliminować gluten ze swojej diety. Jest to spowodowane nietolerancją na ten składnik oraz pojawiającymi się w związku z tym dolegliwościami. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z niektórych potraw....
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Racuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki
-
Lekki obiad z wiosennymi składnikami. Trzy łatwe przepisy dla każdego
-
Kapuśniak - przepis. Z młodą kapustą wyjdzie boski, ale nie możesz zapomnieć o nietypowym dodatku
- Wszyscy wszędzie tylko ciasto z rabarbarem. Opcji jest więcej. Co jeszcze można z niego zrobić?
- Przepis na kiszone rzodkiewki. Warzywa trzeba kisić co najmniej trzy dni
- Kotlety mielone bez jajka - czy to w ogóle możliwe? Owszem i nie wpływa na smak
- Aromatyczne boczniaki - dwa przepisy na wiosenne, grzybowe dania. Są całkowicie bezmięsne
- Proste pierogi ruskie. Przepis babci sprawi, że powróci smak dzieciństwa
-
Bogracz po polsku. Wypróbuj przepis na zupę gulaszową rodem z Węgier
Nazwa proponowanego dania bogracz (węg. Bogracs) wzięła się od kociołka służącego do przygotowywania potraw na ognisku. Czy więc oznacza to, że zupa ta nadaje się tylko do przygotowania w warunkach obozu harcerskiego? Niekoniecznie, zdecydowanie...
-
Te błędy powodują, że niektóre rośliny stają się toksyczne. Czego unikać uprawiając warzywa?
Uprawa żywności w domowych czy balkonowych ogródkach zyskuje coraz większą popularność. Okazuje się jednak, że bardzo popularna metoda stosowana przez większość osób hodujących rośliny, zioła czy warzywa może zwiększyć ryzyko pojawienia się...
-
Szefowie kuchni w Nowym Jorku banują czosnek. Londyńscy kucharze stają w jego obronie i dają cenne rady
W prestiżowych nowojorskich restauracjach zapanował kryzys, kiedy okazało się, że szefowie kuchni zrezygnowali z dodawania czosnku do większości dań. Powodem tego stanu rzeczy było uskarżanie się ze strony klientów na nieprzyjemny zapach z ust ora...
-
Przez te błędy ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Jak tego uniknąć?
Kiszenie ogórków, wbrew pozorom, nie jest taką łatwą sprawą, jakby się mogło zdawać na pierwszy rzut oka. Wystarczy jedno niedopatrzenie, aby proces ich fermentacji został zaburzony, a nasze przetwory wyszły puste w środku i pozbawione smaku oraz...
-
Rewelacyjne właściwości skórki z ziemniaka. Ma więcej zalet niż sama bulwa
Niewiele osób wie, ile cennych składników i minerałów kryje się w skórce ziemniaka, która niestety najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Tymczasem to właśnie w zewnętrznej warstwie warzywa znajdziemy cenne wartości odżywcze, o wiele bogatsze i...
-
Zaplanuj pracę w ogrodzie w zgodzie z fazami Księżyca! Sprawdź kalendarz księżycowy na maj 2022
Maj to szczyt sezonu ogrodniczego. W tym miesiącu wykonuje się szereg prac, takich jak sadzenie, plewienie, koszenie trawy czy nawożenie gleby. To szczególnie intensywny czas, ponieważ nie tylko wiele roślin już rośnie i kwitnie, ale również sadzi...
-
Sezonowe owoce i warzywa. Które są najsmaczniejsze i najzdrowsze właśnie teraz?
Sezonowe owoce i warzywa uchodzą za najzdrowsze. Dlaczego? Uprawiane w najbliższych okolicach, są nieobciążone składnikami chemicznymi, które stosuje się, aby nie uległy zepsuciu podczas transportu. Ponadto właśnie teraz rosną w naturalnym dla...
-
Jarmuż - jak go wykorzystać? Proste wiosenne przepisy na dania, które są odżywcze i dodają energii
Jarmuż można śmiało określić królem warzyw. Jest to rodzaj kapusty o zielonych sztywnych i karbowanych liściach. Można go nabyć w całości np. na bazarze lub poszatkowany, paczkowany - w supermarketach i sklepach spożywczych.
-
Cukierniczka pokazała, co znalazła w opakowaniu mąki. "Nigdy nie przechowuj jej w ten sposób"
Melissa Rose jest profesjonalną cukierniczką, która prowadzi bloga, a na TikToku obserwuje ją ponad 300 tysięcy osób. Niedawno Rose wyjaśniała, dlaczego nigdy nie trzyma mąki w oryginalnym, otwartym opakowaniu. Pokazała też, co znalazła w torebce...
-
Jak przechowywać pieczywo, by zachowało świeżość jak najdłużej? Jest kilka prostych sposobów
Pieczywo stanowi idealny dodatek do śniadania, kolacji, jest to również dobra opcja na przekąskę między posiłkami. Co zrobić, aby świeże chleby, bułki i bagietki z piekarni, jak najdłużej zachowywały swoje walory smakowe? W jaki sposób należy je...
-
Bulion warzywny. Jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny? Koniecznie dodaj te przyprawy
Bulion warzywny to baza zup i sosów. Od jego przygotowania będzie zależeć smak i konsystencja potraw. Dobrze ugotowany bulion warzywny ma intensywny kolor oraz piękny zapach. Nie każdy wie, że wywar z warzyw można także mrozić! Wystarczy przestudz...
-
Wyrzucasz skórkę od ogórka? To błąd. Ma idealne zastosowanie... podczas sprzątania
Skórki z ogórka powszechnie traktujemy jako odpadki. Jak się jednak okazuje, posiadają wiele cennych właściwości. Dzięki nim możesz pozbyć się zaparć, wyczyścić łazienkę, ale także zadbać o urodę. Zaoszczędzisz w ten sposób czas i pieniądze...
-
Lepiej nie trzymaj noży w drewnianym stojaku. Nie chodzi tylko o pocieranie powierzchni
Noże są niezbędnym narzędziem w kuchni. Krojenie, siekanie, szatkowanie. To wszystko byłoby bez nich niemożliwe, a co najmniej mocno utrudnione. Dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio je czyścić i przechowywać. Okazuje się, że trzymanie noży w...
-
Mniszek lekarski to przepis na zdrowie. Wyjaśniamy właściwości tej rośliny i jej zastosowanie w kuchni
Mniszek lekarski to popularna roślina, często zwana mleczem. Przez większość z nas postrzegany jest jako chwast rosnący na chodnikach i trawnikach, jednak w rzeczywistości kryje wiele cennych składników, które śmiało można wykorzystać w kuchni.
-
Produkty, których nie należy wrzucać na grilla. Może się to źle skończyć
Sezon grillowy rozpoczął się już na dobre. Chociaż najczęściej przygotowuje się w ten sposób kiełbasę i karkówkę, to coraz więcej osób próbuje eksperymentować w poszukiwaniu nowych smaków. Są jednak produkty, które lepiej trzymać od grilla z daleka.
-
Sześć błędów, jakie popełniamy przy gotowaniu zupy. Co zrobić, by uniknąć kulinarnej katastrofy?
Zupy jemy chętnie i bardzo często. Czasem jednak zdarza się, że to danie po prostu nam nie wyjdzie. Na całe szczęście, ze wszystkich kuchennych tarapatów można wydostać się obronną ręką. Jakie błędy popełniamy przy gotowaniu zupy i jak je naprawić?
-
Majówka 2022. Największe błędy, jakie możesz popełnić podczas grillowania. Jak ich uniknąć?
Powoli rusza otwarcie sezonu grillowego. Nadchodzący długi weekend będzie świetną okazją, aby wrzucić coś na ruszt. Warto zatem odpowiednio przygotować się do pieczenia potraw. Jakich błędów należy się wystrzegać i czym ryzykujemy, gdy je popełnimy?
-
Sposoby na zdrowsze dania z grilla. Skorzystaj z tych wskazówek i ciesz się wartościowym posiłkiem
Chyba nie ma osoby, która nie lubi potraw prosto z grilla. Za każdym razem zajadamy się nimi ze smakiem. Nie znaczy to jednak, że możemy je spożywać bez ograniczeń. Wysoka temperatura może przyczyniać się bowiem do powstawania rakotwórczych...
-
Czego nie robić podczas grillowania? Oto 10 błędów, które popełniamy najczęściej
Zbliżająca się majówka rozpoczyna sezon na grilla. Jak co roku będziemy więc spędzać czas na świeżym powietrzu i zajadać się pysznymi daniami. Niestety, nawet podczas grillowania zdarzają nam się pomyłki. Jak się przed nimi ustrzec?
-
Ruszt do grilla. Jak wyczyścić go przed majówką? Skorzystaj z produktów, które masz w swojej kuchni
Sezon na grillowanie zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak go rozpoczniemy, powinniśmy dokładnie wyszorować ruszt do grilla, żeby w pełni cieszyć się smakiem przygotowywanego na nim jedzenia. Jak wyczyścić grill przed majówką? Pomogą wam dwie...
-
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Podajemy pięć sposobów, które rozwieją wszelkie wątpliwości
Nieświeże jajka mogą zepsuć smak każdej potrawy. Dlatego też ważna jest umiejętność określenia, czy nadają się one do spożycia. Jak to zrobić? Który sposób jest najlepszy? Poznajcie pięć wskazówek, dzięki którym unikniecie kuchennej wpadki.
-
Sernik idealny da się zrobić. Wystarczy trzymać się czterech porad, a wyjdzie perfekcyjnie
Sernik opada, pęka lub się przypala? Takie sytuacje w kuchni skutecznie psują dobrą zabawę z pieczenia ulubionego ciasta. Istnieje jednak kilka przydatnych porad, dzięki którym sernik wychodzi idealny, puszysty i aksamitny. O czym należy pamiętać,...
-
Klon, który właśnie kwitnie, genialnie sprawdza się w kuchni. Lasy Państwowe podały przepis. "Zaintrygowaliście"
Kulinarne zastosowanie klonu kojarzy się przede wszystkim z popularnym w USA syropem klonowym, którym polewa się np. naleśniki. Okazuje się jednak, że drzewo można wykorzystać w kuchni na wiele innych sposobów. Opowiedzieli o tym przedstawiciele...
-
Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? To ważne, bo inaczej zupa może stracić smak
Choć czasem eksperymentowanie w kuchni może dać zaskakująco pozytywne efekty, są takie potrawy, w których lepiej trzymać się określonych kroków i zasad. Jedną z nich jest zupa ogórkowa. Jeśli nie chcecie, by straciła swoją wyjątkową kwaskowatość i...
-
Jajka też gotujemy źle! Dlatego nie da się łatwo obrać. Porada z TikToka wszystko zmienia
Szefowa kuchni Kathleen Ashmore twierdzi, że wie jak gotować wiele jaj jednocześnie i w taki sposób, by móc bez problemu obierać je ze skorupki. Materiał wyświetlono ponad 140 000 razy i zyskał bardzo pozytywny odzew ze strony internautów. Wielu z...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wypróbuj te proste triki, by uchronić się przed bólem brzucha
Jajka są chętnie wykorzystywane w kuchni. To nie tylko podstawa wielu potraw, ale także dodatek do ciast i deserów. Nie zawsze jednak potrafimy ocenić, czy jajko jest świeże. To może skutkować w najlepszym wypadku nieudanym daniem, w najgorszym -...
-
Wyrzucasz skórki od bananów? Fatalny błąd! Zrób z nich napój, który zapewni ci dobry sen
Wyrzucasz skórkę od banana? To błąd, bo możesz z niej przygotować herbatę bananową, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Napój ten pomaga na dobry sen, a efekty jego picia dostrzeżesz bardzo szybko. To jednak nie są wszystkie zalety skórki...
-
Czym zastąpić jajko w wypiekach i deserach? Wybierz te produkty, aby mieć pewność, że ciasto się uda
Czym zastąpić jajko w kuchni? To pytanie zadają sobie w szczególności osoby, które ze względów zdrowotnych nie powinny włączać ich do swojej diety, a także weganie unikający spożywania produktów odzwierzęcych. Są jednak sposoby na to, aby stworzyć...
-
Uniknij błędów podczas gotowania jajka na miękko lub twardo. Sprawdź, co do tej pory robiliśmy źle
Jak ugotować jajko na twardo? Wydaje się, że wiemy, jak sprawić, by wyszło idealne - przecież (na pozór) nie ma w tym nic trudnego. Ale czy na pewno? Okazuje się, że większość źle gotuje jajka! Jakich błędów musimy unikać przy gotowaniu ich na...
-
Oto błędy, które popełniamy przy gotowaniu zupy pomidorowej. Mają one ogromny wpływ na smak dania
Zupa pomidorowa niewątpliwie należy do ulubionych dań wielu Polaków. Pojawia się na stołach w wielu domach. Wydaje się, że jest prosta w przygotowaniu, ale łatwo popełnić kilka błędów. Co najczęściej robimy źle?