kiszenie
-
Kiszenie kapusty to żadna magia. Ile dać soli na jeden kilogram? Oto żelazna zasada
Kiszona kapusta ma w Polsce niemal królewski status. Jej kwaśny smak fantastycznie podkręca wiele dań i często zaskakuje obcokrajowców, którzy próbują ich po raz pierwszy. Kapustę kiszoną bez problemu można kupić w sklepach, ale równie bezproblemo...
-
Jak zrobić najlepszą solankę? Ciotka Hela zdradziła mi sposób na twarde i jędrne ogórki kiszone
Latem spora część Polaków oddaje się robieniu przetworów na jesień i zimę. Prym wiedzie zwłaszcza kiszenie ogórków. Jak przygotować odpowiednią solankę? Liczą się nie tylko składniki, lecz także ich proporcje. Poniżej zdradzamy sposób na idealną...
-
Ile dodać soli, aby kapusta wyszła znakomita? Gdy znasz odpowiednie proporcje kiszenie staje się proste
Ile dodać soli na 1 / 10 / 100 kg kapusty? Kiszenie kapusty to nie lada sztuka! Zwłaszcza jeżeli idzie o zachowanie odpowiednich proporcji. W artykule przedstawimy przepis na domową kapustę kiszoną i podpowiemy, ile dodać soli, aby wyszła znakomicie.
-
Otwierasz ogórki i syczą na ciebie ze słoika? Lepiej uważaj. W jednym przypadku od razu je wyrzuć
Najczęstszym dodatkiem do obiadów w polskich domach są kiszonki. Obecne w książkach kucharskich od zawsze, dlatego sposób ich przygotowania opanowaliśmy do perfekcji. Czasami jednak procesy kiszenia nas niepokoją i nie wiemy, czy z przetworami...
-
Chcesz kisić kapustę jak mistrz? Musisz wiedzieć o tym szczególe. Bez niego przetwory będą niesmaczne
Kiszona kapusta to królowa kiszonek, a w polskiej kuchni wykorzystywana jest na wiele sposobów. Przygotowujemy z niej aromatyczny bigos, gotujemy na niej zupę, faszerujemy nią pierogi, czy używamy jako bazę do znakomitej surówki. Nie musisz jednak...
-
Kiszenie kapusty. Ile soli na 1 kg kapusty? Sprawdź, jak ukisić kapustę na zimę
Ile soli na 1 kg kapusty? Kiszenie kapusty nie jest wcale trudne. Tak jak może się wydawać. Jeżeli chcesz rozpocząć przygodę z kiszonkami, to ten artykuł jest dla Ciebie. Sprawdź, jak ukisić kapustę w domu na zimę, do słoików lub w beczce
-
Kisisz ogórki na zimę? To świetnie, ale możesz zrobić to lepiej. Na wierzch połóż plasterek tego owocu
Kiszone ogórki to niekwestionowani królowie polskiej kuchni. Trudno bowiem wyobrazić sobie bez nich wiele posiłków. Pasują idealnie na kanapkę, do sałatki i jako chrupiący dodatek do obiadu. Na całe szczęście te popularne wśród Polaków przetwory...
-
Zacznij kisić te owoce, a nie pożałujesz. Smakują lepiej niż oliwki i wychodzą o wiele taniej
Kiszenie winogron nadal może dziwić, choć gospodynie coraz częściej eksperymentują z tym przepisem. Wiele osób jest zdania, że odpowiednio przygotowane przetwory z winogron mogą nawet zastąpić zielone oliwki. Taki przysmak to więc nie tylko samo...
-
Jak zrobić dobre ogórki kiszone na zimę? Oto trzy sprawdzone przepisy na pyszne przetwory
Ogórki kiszone to nie tylko zdrowa alternatywa dla sklepowych wersji, ale także satysfakcjonujący proces przygotowania własnych przetworów. Czasami najlepszym sposobem na zachowanie smaku letnich ogórków przez całą zimę jest ich kiszenie....
-
Kiszone ogórki jak ze spiżarki babci. Zrób je w ten sposób, a usłyszysz tylko "ochy" i "achy"
Co zrobić, aby przygotować kiszone ogórki jak ze spiżarki babci? Zdradzamy recepturę na doskonałą przekąskę, której przyrządzenie nie zajmie wiele czasu. Kilka specjalnych składników sprawi, że będą jeszcze bardziej aromatyczne.
- Jak zrobić najprostszą pastę z awokado? Smarowidło idealne na jesień
- Kopytka babci mogą się schować. Włoski rarytas wychodzi genialnie
- Ceny rogali marcińskich u Gessler. Jest jeszcze drożej niż rok temu
- Żurek bez tego będzie nijaki. Dwa składniki to świętość
- Ta surówka to niebo w gębie. Gdy ją podaję, znika szybciej niż schabowy
- Zapiekanka szwedzka Wachowicz idealna na obiad. Każdy poprosi o dokładkę
- Prawie nikt nie wie o tym triku. Dodaj to do roladek, a będą smaczniejsze
- Zrobiliśmy zdjęcia pestkom. Poznasz, z jakich owoców pochodzą?
- Zrobiliśmy zdjęcia pestkom. Poznasz, z jakich owoców pochodzą?
- Dlaczego regularne posiłki są ważne?
-
Czemu ogórki małosolne nie chcą się ukisić? Sprawdź, czy popełniasz popularny błąd
Ogórki małosolne to przysmak, po który sięga wiele osób. Sekret tkwi w prostocie i odpowiedniej fermentacji. Czasem jednak coś pójdzie nie tak i zamiast pysznej przekąski wychodzi totalna klapa. Wówczas zastanawiasz się, czemu ogórki małosolne nie...
-
Już nigdy nie dodasz chrzanu do ogórków kiszonych. Jest znacznie pyszniejszy sposób na podbicie smaku
Chrzan dodawany do ogórków kiszonych sprawia, że stają się one twardsze i bardziej jędrne. Chociaż dodaje się go przetworów w większości domów, to nie jest on niezbędny, aby ogórki wyszły pyszne i chrupiące.
-
Ile soli do kiszenia kapusty? Proporcje są ważne, aby proces przebiegł właściwie
Ile soli do kiszenia kapusty należy dołożyć, aby była smaczna i dobrze ukiszona? Kiszona kapusta od zawsze wpisywała się w naszą kulinarną tradycję. Jest dodatkiem wielu dań, a przy tym jest niebywale zdrowa. Jej przygotowanie jest wyjątkowo prost...
-
Samodzielnie kisisz ogórki? Tych kilka popularnych błędów może cię słono kosztować
Wiele gospodyń przygotowuje kiszonki samodzielnie. Niestety, łatwo jest popełnić błąd, który całkowicie zepsuje smak ogórków kiszonych i sprawi, że będą mętne oraz "gazowane". Aby przetwory się nie zepsuły, należy kiszonki przygotować w odpowiedni...
-
Jak kisić kapustę? Sezonowy rarytas wymaga odpowiedniego przygotowania. Kluczowe jest ubijanie warstw
Jak kisić kapustę, by była smaczna jak od babci? Tradycyjna metoda jest bardzo prosta, jednak wymaga odpowiedniego naczynia i odrobiny cierpliwości. Już po 12 dniach kiszonka będzie gotowa, jednak aby była smaczna, należy pamiętać o codziennym...
-
Koniec miękkich i zepsutych ogórków. Najczęściej popełniane błędy przy kiszeniu
Ogórki kiszone chodzą ci po głowie cały dzień. W końcu chwytasz za upragniony słoik, rozpoczynasz walkę z jego odkręceniem i sięgasz po jednego z nich, by... po ugryzieniu czekał cię zawód. Jest miękki i pusty w środku. Co zrobić, by uniknąć takic...
-
Jak uniknąć pustych ogórków w środku, czyli wskazówki przydatne podczas kiszenia. Wiele zależy od gatunku
Sezon na kiszenie ogórków w pełni. Jednak pomimo tego, że staramy się zrobić wszystko, aby nasze przetwory były idealne, to okazuje się, że otwierając zimą słoik, napotykamy puste ogórki. Dlaczego tak się dzieje? Poznaj odpowiedź na to pytanie.
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Wyjdą chrupiące i aromatyczne, jeśli zastosujesz te domowe metody
Domowe przetwory nie mają sobie równych. Najczęściej i najchętniej przygotowujemy ogórki, jednak niewiele osób pamięta jak je układać do kiszenia. Ten niepozorny podpunkt w przepisie odgrywa ważną rolę i wpływa na aromatyczny smak oraz efekt końcowy.
-
Kiszone szparagi to konkurencja dla ogórków i surówek. Doskonałe jako samodzielna przystawka lub dodatek
Kiszone szparagi to przekąska, która może (ale jedynie na pozór) wydawać się dziwna. Warto ją jednak wypróbować i podać do obiadu. Ciekawie komponuje się ze smakiem mięs, ryb, warzyw lub serów. Czy stanie się tak samo popularna jak ogórki kiszone?
-
Kiszone ogórki - przysmak, którym zajadają się Polacy. Dla niektórych może być niebezpieczny
Kiszonki to niezwykle smaczne, a jednocześnie bardzo zdrowe przetwory. Okazuje się jednak, że nie dla wszystkich. Osoby, z jakimi schorzeniami nie powinny jeść kiszonek? Odpowiadamy.
-
Jak kisić młodą kapustę? Prosty i szybki przepis na dodatek do wielu potraw. Tego nie da się zepsuć
Kapusta kiszona domowej roboty jest zupełnie inna niż ta ze sklepu spożywczego. Jest chrupiąca i odpowiednio kwaśna. Idealna jako dodatek do wielu dań. Nie musisz się martwić, że potrzebujesz specjalnego naczynia. Zobacz, jak kisić młodą kapustę...
-
Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
Jakie błędy najczęściej popełniamy podczas robienia ogórków małosolnych? Okazuje się, że sposób ich ułożenia oraz rodzaj dodanej soli mają duże znaczenie. Sprawdźcie, na co jeszcze uważać podczas przygotowywania wiosennego przysmaku.
-
Skórka arbuza zwykle ląduje w koszu. Zupełnie niepotrzebnie. Możesz ją... ukisić
Słodki i orzeźwiający arbuz to nieodłączny element lata. Miąższ zjadamy ze smakiem, ale skórki zwykle się pozbywamy. Okazuje się, że jest to totalne marnotrawstwo, bo można ją w prosty sposób wykorzystać. Wystarczy ją ukisić.
-
Przetwory domowe - jak i z czego je zrobić? Pięć ciekawych propozycji na nietypowe przetwory
Przetwory domowe kojarzą się z dżemami, kiszonymi ogórkami i kapustą. Da się jednak zrobić też dużo ciekawsze przetwory - mamy na to 6 pomysłów. Koniecznie spróbujcie!
-
Przygotowujesz ogórki w plastikowej butelce? To sposób wygodny, ale może być niebezpieczny. Dlaczego?
W sieci można znaleźć wiele przepisów na kiszenie ogórków w plastikowej butelce. Niestety ta metoda może być szkodliwa dla zdrowia. Dlaczego? Wszystko wyjaśniamy.
-
Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
Kiszenie ogórków i kapusty to jedna z metod na przechowywanie warzyw. Kiedy najlepiej zaplanować przygotowywanie zdrowych kiszonek? Podpowiadamy.