kiszenie
-
Jak kisić kapustę? Sezonowy rarytas wymaga odpowiedniego przygotowania. Kluczowe jest ubijanie warstw
Jak kisić kapustę, by była smaczna jak od babci? Tradycyjna metoda jest bardzo prosta, jednak wymaga odpowiedniego naczynia i odrobiny cierpliwości. Już po 12 dniach kiszonka będzie gotowa, jednak aby była smaczna, należy pamiętać o codziennym...
-
Koniec miękkich i zepsutych ogórków. Najczęściej popełniane błędy przy kiszeniu
Ogórki kiszone chodzą ci po głowie cały dzień. W końcu chwytasz za upragniony słoik, rozpoczynasz walkę z jego odkręceniem i sięgasz po jednego z nich, by... po ugryzieniu czekał cię zawód. Jest miękki i pusty w środku. Co zrobić, by uniknąć takic...
-
Jak uniknąć pustych ogórków w środku, czyli wskazówki przydatne podczas kiszenia. Wiele zależy od gatunku
Sezon na kiszenie ogórków w pełni. Jednak pomimo tego, że staramy się zrobić wszystko, aby nasze przetwory były idealne, to okazuje się, że otwierając zimą słoik, napotykamy puste ogórki. Dlaczego tak się dzieje? Poznaj odpowiedź na to pytanie.
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Wyjdą chrupiące i aromatyczne, jeśli zastosujesz te domowe metody
Domowe przetwory nie mają sobie równych. Najczęściej i najchętniej przygotowujemy ogórki, jednak niewiele osób pamięta jak je układać do kiszenia. Ten niepozorny podpunkt w przepisie odgrywa ważną rolę i wpływa na aromatyczny smak oraz efekt końcowy.
-
Kiszone szparagi to konkurencja dla ogórków i surówek. Doskonałe jako samodzielna przystawka lub dodatek
Kiszone szparagi to przekąska, która może (ale jedynie na pozór) wydawać się dziwna. Warto ją jednak wypróbować i podać do obiadu. Ciekawie komponuje się ze smakiem mięs, ryb, warzyw lub serów. Czy stanie się tak samo popularna jak ogórki kiszone?
-
Kiszone ogórki - przysmak, którym zajadają się Polacy. Dla niektórych może być niebezpieczny
Kiszonki to niezwykle smaczne, a jednocześnie bardzo zdrowe przetwory. Okazuje się jednak, że nie dla wszystkich. Osoby, z jakimi schorzeniami nie powinny jeść kiszonek? Odpowiadamy.
-
Jak kisić młodą kapustę? Prosty i szybki przepis na dodatek do wielu potraw. Tego nie da się zepsuć
Kapusta kiszona domowej roboty jest zupełnie inna niż ta ze sklepu spożywczego. Jest chrupiąca i odpowiednio kwaśna. Idealna jako dodatek do wielu dań. Nie musisz się martwić, że potrzebujesz specjalnego naczynia. Zobacz, jak kisić młodą kapustę...
-
Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
Jakie błędy najczęściej popełniamy podczas robienia ogórków małosolnych? Okazuje się, że sposób ich ułożenia oraz rodzaj dodanej soli mają duże znaczenie. Sprawdźcie, na co jeszcze uważać podczas przygotowywania wiosennego przysmaku.
-
Skórka arbuza zwykle ląduje w koszu. Zupełnie niepotrzebnie. Możesz ją... ukisić
Słodki i orzeźwiający arbuz to nieodłączny element lata. Miąższ zjadamy ze smakiem, ale skórki zwykle się pozbywamy. Okazuje się, że jest to totalne marnotrawstwo, bo można ją w prosty sposób wykorzystać. Wystarczy ją ukisić.
-
Przetwory domowe - jak i z czego je zrobić? Pięć ciekawych propozycji na nietypowe przetwory
Przetwory domowe kojarzą się z dżemami, kiszonymi ogórkami i kapustą. Da się jednak zrobić też dużo ciekawsze przetwory - mamy na to 6 pomysłów. Koniecznie spróbujcie!
-
Których warzyw nie powinno się jeść na surowo? Jednym zajadamy się w sałatkach
-
Słoik kiełbasy na ciężkie czasy. Będzie pyszna przez lata dzięki tej metodzie
-
Kąpiel to nie tylko świetna zabawa! W wannie maluch może też nauczyć się wielu umiejęt-ności! Oto kilka propozycji, jak połączyć radosną zabawę z pożyteczną nauką.MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Przepis na oponki z mascarpone w 15 minut. Każdy sobie z nimi poradzi, ale jeden ze składników jest kluczowy
-
Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Skończ z tym. Zastosuj trik
- Sos cebulowy na ciepło - aromatyczny dodatek, który podkreśli smak wielu dań
- Przepis na pączki domowe ze starej książki kucharskiej. Tak puszystych i mięciutkich nie kupisz w żadnej cukierni
- Jak zrobić gulasz idealny? Sekretem jest solidna porcja warzyw i mięsa
- Burger Drwala 2023 - do kiedy jest w McDonald's? To już ostatni dzwonek
- Tych poduszeczek nie kupisz w cukierni. Z dodatkiem skórki będą rozchwytywane
-
Przygotowujesz ogórki w plastikowej butelce? To sposób wygodny, ale może być niebezpieczny. Dlaczego?
W sieci można znaleźć wiele przepisów na kiszenie ogórków w plastikowej butelce. Niestety ta metoda może być szkodliwa dla zdrowia. Dlaczego? Wszystko wyjaśniamy.
-
Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
Kiszenie ogórków i kapusty to jedna z metod na przechowywanie warzyw. Kiedy najlepiej zaplanować przygotowywanie zdrowych kiszonek? Podpowiadamy.