kapusta
-
Mąż zrobił pierwszą w tym roku młodą kapustę. Wyszła lepsza niż babcina przez dwa dodatki
W marketach i osiedlowych warzywniakach właśnie pojawiła się młoda kapusta, a to oznacza tylko jedno: zaczyna się najpyszniejszy okres w roku. Nic tak nie smakuje wiosną jak pyszna młoda kapusta duszona z koperkiem i doskonale wie o tym mój mąż,...
-
Przepis na te kotlety krążył już w czasach Piastów. Może mieć nawet tysiąc lat. Lepsze od klasycznych
Soczyste kotlety mielone to klasyka domowych obiadów. Nic nie smakuje lepiej niż idealnie przyrządzone mięsne kawałki, które kuszą aromatem, miękkością i pełnym smakiem. Jednak warto czasem spróbować czegoś nowego. Ta wersja nie jest tak popularna...
-
Te warzywa pomagają obniżyć cukier. Naukowcy potwierdzają. "Otwierają nową drogę"
Szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Goteborgu odkryli, że grupa konkretnych warzyw może być pomocna w obniżaniu poziomu cukru we krwi. W przyszłości mógłby to być więc sposób, by chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2. Chodzi o brokuły, brukselkę...
-
Zarzutkę kocham od dziecka. Robię ją prawie jak babcia, ale dodaję dwie przyprawy
Są takie przepisy, które silnie kojarzą się z kuchnią naszych babć i mam. Dla mnie jednym z nich jest pyszna, treściwa i lekko kwaśna zarzutka. To zupa gotowana na wędzonce, pod koniec "zarzucona" kiszoną kapustą, którą babcia podsmażała razem z...
-
W Azji jedzą na potęgę, w Polsce często omijamy. Wspiera odporność, dba o zdrowie skóry i wiele więcej
Pak choi, znane również jako chińska kapusta, staje się coraz popularniejszym wyborem w polskich kuchniach. To warzywo jest pełne składników odżywczych, doskonale sprawdza się na patelni, a delikatne liście stanowią bazę wielu pysznych i zdrowych...
-
Gdy spróbujesz, już nigdy nie wrócisz do mizerii. Od teraz schabowe będziesz jeść tylko z nią
Szybkie surówki obiadowe są doskonałym sposobem na wzbogacenie każdego posiłku. Ich prostota, świeżość i lekkość to klucz do smacznego i zdrowego posiłku. Jedną z najpopularniejszych opcji jest ta zrobiona z kapusty, która nie tylko doda koloru i...
-
Zarzucajkę robię zimą na okrągło. Dzięki trikowi z kapustą jest najpyszniejsza na świecie
Zarzucajka to zupa, do której mam nieopisaną słabość. Jest treściwa, sycąca i bosko rozgrzewa, idealnie więc sprawdzi się na obiad, kiedy za oknem szaro, buro i zimno. Podstawą zarzucajki jest oczywiście kapusta, którą należy "zarzucić" esencjonal...
-
Ta zupa to sprzymierzeniec w walce ze zbędnymi kilogramami. Wspiera metabolizm i zdrowie jelit
Najlepsza zupa na odchudzanie? Dla każdego może oznaczać coś innego, ale jeden przepis zdobył szczególną popularność. Wiele osób uważa, że to sekret szybkiego zrzucania kilogramów. Zupa kapuściana - jak ją przygotować?
-
Ta różowa surówka pasuje do wszystkiego. Smakuje wybornie i śmiesznie się nazywa
Szukasz sprawdzonego przepisu na surówkę, która będzie pasowała i do schabowego, i do kurczaka i nawet do gulaszu? Zapomnij o mizerii i marchewce z jabłkiem. Surówka biskupia bije na głowę wszystkie inne, a to przez kwaśny dodatek - nie wolno o ni...
-
Taki bigos zmiecie konkurencję z wigilijnego stołu. Jest najlepszy. Kluczem są odpowiednie przyprawy
To tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia. Ile gotować kapustę na bigos, aby potrawa wyszła idealna? Trzymaj się jednej zasady, a wyjdzie tak pyszny, że goście będą prosić o dokładki.
-
Koniec z wodnistymi, ciemnymi pieczarkami. Złote triki odmienią smażenie
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
-
Bez udziwnień i sekretnych dodatków. To najlepsza pasta z makreli
-
Flaki dla koneserów. Będą pyszne i kleiste, ale zadbaj o wywar
-
Smaruję, faszeruję i owijam. Tak dobre, że nie starczyło nawet na 2 dni
- Działa na odporność, kości i mięśnie. Zjedz na surowo lub dodaj do zupy
- Weź ryż, szynkę, korniszony i dwa sosy. Pyszna sałatka na Wielkanoc
- Koniec z płakaniem nad cebulą. Poznaj triki z chlebem i świeczką
- Kotlety mielone z indyka. Soczyste i pyszne przez dwa ekstra dodatki
- Olejomaty będą hitem? Pierwsze urządzenia już stanęły
-
Przepis od ciotki zrobił furorę. Zrobiłam kapustę z grochem według instrukcji i zgarnęłam tonę pochwał
Jak zrobić najlepszą kapustę z grochem? Zdradzam przepis, który zaskoczy smakiem nawet największych krytyków. Choć to proste danie, ma w sobie coś magicznego. Aromat świąt, smak domowego ciepła i nutkę tradycji. Spróbuj raz, a będziesz do niego...
-
Nie musisz parzyć kapusty na gołąbki godzinami. Trik działa błyskawicznie. "Sprzedała" mi go ciocia
Przepis na gołąbki z ryżem - klasyka kuchni, która nigdy nie zawodzi. Sekret idealnego smaku tkwi w szczegółach, a jednym z nich jest miękka kapusta. Dzięki prostym trikom przygotowanie tego dania stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze niż...
-
Ta surówka to numer jeden na stole. Kapusta pekińska i charakterny sos tworzą perfekcyjny duet
Surówki to świetny sposób na przemycenie warzyw do codziennych posiłków, a kapusta pekińska prawdzi się w tej roli znakomicie. Jest delikatna i dobrze komponuje się z innymi składnikami. Nie wiesz, jak zrobić surówkę z pekińskiej do obiadu?...
-
Na Wigilię robię krokiety bez naleśników. Oszukane? Nikt się nie zorientował, a ja oszczędzam godzinę
Uwielbiamy je jeść, jednak wizja pracochłonnego robienia może naprawdę zniechęcić. Jak zrobić krokiety bez smażenia naleśników? Zastosuj sprytny patent. Tak zaoszczędzisz naprawdę sporo czasu, który jest szczególnie cenny podczas przygotowań do...
-
Bigos chowa się przy kapuście po budapesztańsku. To najlepszy obiad, jaki możesz zrobić
Jeśli jesteś fanem dań wykonanych z kapusty, to ten przepis musisz zrobić od razu. Różni się od klasycznego bigosu, a to ze względu na dobór składników. Zaskoczysz się, gdy odkryjesz, że nie ma w nim produktu, który zazwyczaj dodaje się do podobny...
-
Bez niej schabowy nie smakuje tak samo. Jak zrobić kapustę zasmażaną? Tylko metodą "dwóch palców"
Jak zrobić kapustę zasmażaną, by wyszła wyrazista i pełna smaku? To naprawdę proste. Zalewając ją wodą, zastosuj metodę dwóch palców, a poza tym nie zapomnij o kluczowych przyprawach. Wyjdzie idealna, nie tylko do obiadu.
-
Żadne zawijasy. Strzelczyk pokazał sprytny sposób na gołąbki. Zrobisz i się nie narobisz
Jak zrobić gołąbki? Ich przygotowywanie to często żmudny i czasochłonny proces. Z tego powodu powstają kolejne metody na to, by go usprawnić. Nic nie przebije jednak pomysłu Tomasza Strzelczyka. Skrócicie sobie tym pracę nawet o kilkadziesiąt minut.
-
W mojej rodzinie tak robi się bigos na Wszystkich Świętych. Jest pyszny, ale jeden składnik dziwi
Każda rodzina ma swoje kulinarne tradycje, jeśli chodzi o święta takie jak choćby Wszystkich Świętych. U mnie, oprócz gołąbków i flaczków, na stole obowiązkowo musi pojawić się sycący, treściwy bigos, żeby goście nie odjechali głodni. Bigos, tak j...
-
Nie ma lepszej zupy na jesień. Rozgrzewa, syci i smakuje jak u babci. Spróbuj raz, a przepadniesz
Szukasz pomysłu na zupę idealną na jesienne chłody? Kapuśniak ze słodkiej kapusty będzie idealnym rozwiązaniem. Jest przepyszny, rozgrzewa i syci. Do tego naprawdę łatwo i szybko się go przyrządza. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.
-
To najlepsza zupa świata. Babcia robiła ją często, a ważny był trik z kapustą
Zarzutka to zupa, która nieodłącznie kojarzy się z jesienią. Błyskawicznie rozgrzewa, porządnie syci i co ważne - pomaga w dbaniu o odporność. Dla jednych to po prostu kapuśniak, jednak będę mówić na tę zupę tak, jak moja babcia, która robiła ją p...
-
Na Śląsku z ziemniaków i kapusty robią przepyszne cudo. Spróbujesz i oszalejesz
Kuchnia śląska z całą pewnością należy do wyjątkowych, a wszystkie potrawy są szczególne. Króluje to prostota i smak, dania są sycące i treściwe. Najsłynniejszym daniem bezsprzecznie jest rolada z kluskami i modrą kapustą, ale dziś powiemy o czymś...
-
Jak zrobić łazanki z kapustą? Ten sekretny przepis dostałam od babci. Nigdy nie jadłam lepszych
Łazanki zwykle kojarzą się jedynie z Wigilią, ale przecież nie tylko wtedy można je jeść. To świetny pomysł na prosty i szybki obiad. Wystarczy kilka produktów, aby danie było naprawdę palce lizać. Moja babcia opanowała sposób przygotowania do...
-
Kapuścianka to zupa nad zupy. Podkręcam ją odrobiną jasnego płynu
Wszyscy kochamy zupy. Na naszych stołach regularnie pojawiają się rosół, pomidorowa, krupnik oraz ogórkowa. Jednak jest jedna zupa, która zasługuje na wyjątkowe uznanie. Kapuścianka jest łatwa, pyszna i pożywna, ale z jednym dodatkiem będzie...
-
Sałatka z kapusty na zimę jest przepyszna. Robię ją na tony i dodaję trzy składniki
Sałatka z kapusty na zimę to mój ulubiony przetwór, który latem robię w kilku partiach. Ta sałatka jest banalna w wykonaniu, pasuje do każdego obiadu, ale jest tak pyszna, że niektórzy moi bliscy jedzą ją prosto ze słoika. Jak ją zrobić? Sama...
-
Nie kupuj jej w sklepie, tylko zrób samodzielnie. To potrzebuje kilku dni, by nabrać smaku
Bigos, kapuśniak, lub sałatka. Właśnie to można zrobić z przysmaku, który wychodzi z tego przepisu. Trzeba jednak pamiętać, że jego smak będzie najlepszy i głęboki, gdy odczekasz parę dni. Nie wiesz co to takiego? Przekonaj się i zrób to...
-
Lepszych steków nigdy nie jadłam. Teściowa powiedziała, z czego są i prawie padłam z wrażenia
Młodą kapustę przeważnie zjadamy w formie lekkiego bigosu lub surówki do obiadu. Można jednak przygotować to warzywo w zupełnie nietypowy sposób, który zaskoczy wszystkich domowników. Kiedy zdradzisz im, z czego powstało to danie, nikt ci nie...
-
Mizeria i sałatka z pomidorów to już przeżytek. Od dziś do obiadów podawaj tylko tę surówkę
Chcesz zrobić obiad, ale nie wiesz, z jakimi dodatkami go podasz? Mizeria i pomidory są dobre, ale ta surówka deklasuje je od razu. Zrobisz ją z kilku składników i jestem przekonana, że cała rodzina będzie nią zachwycona.
-
Pyszne i chrupiące kotlety bez grama mięsa? Biorę jedno warzywo, ale nie to, o którym myślisz
Kotlety to jedna z flagowych potraw kuchni polskiej. Choć zwykle przyrządzamy je w wersji mięsnej, to warto czasem sięgnąć po coś nowego. Warzywne kotlety z przepisu pewnej blogerki robią furorę w moim domu. Są na bazie dość nietypowego warzywa.
-
Surówka biskupia pasuje do wszystkiego. Nie wyobrażam sobie bez niej dobrego obiadu
Jak zrobić idealną surówkę do obiadu, która pasuje i do schabowego, i do kurczaka oraz gulaszu? Istnieje jeden przepis, który pasuje do wszystkiego, robi się go łatwo i ciekawie się nazywa. Jak zrobić surówkę biskupią? Przyda się kwaśny dodatek.
-
Raz na zawsze zrezygnuj ze schabowych na rzecz tych kotletów. Każdy będzie zadowolony
Czasem nawet największy łakomczuch, a do tego miłośnik mięsa potrzebuje jakiejś odskoczni. Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie potrawy, która zaskoczy smakiem. Jeśli chcesz podać najbliższym coś pysznego, a jednocześnie oryginalnego,...
-
Niedzielną surówkę serwuję też w tygodniu, a nawet do dań z grilla. Jej sekretem są chrupiące warzywa
Masz dosyć mizerii, buraczków i marchewki z groszkiem do obiadu? Zapomnij o tych oklepanych specjałach i postaw na niedzielną surówkę z sezonowych warzyw. Kolorowe połączenie przyjemnie chrupie i jest zwieńczone obłędnym oraz kremowym dressingiem....
-
Młoda kapusta z babcinego przepisu się znudziła? Zrób odważną wersję z mleczkiem, a nie pożałujesz
Zamiast po raz kolejny szykować gar młodej kapusty z babcinego przepisu, postaw na nieco bardziej zwariowaną wersję. Do sezonowego warzywa wystarczy bowiem dodać azjatycki składnik, by uzyskać prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Spróbuj tej wersji...
-
Jemy ją od wielkiego dzwonu, a szkoda, bo jest naprawdę pyszna i zdrowa. Przepis babci to petarda
Po przepisy babci sięgamy chętnie i często w różnych okolicznościach. Kuchnia nestorki rodu kojarzy się najczęściej ze sprawdzonymi i klasycznymi przepisami i właśnie po takie receptury warto sięgać podczas gotowania.
-
Ile dodać soli, aby kapusta wyszła znakomita? Gdy znasz odpowiednie proporcje kiszenie staje się proste
Ile dodać soli na 1 / 10 / 100 kg kapusty? Kiszenie kapusty to nie lada sztuka! Zwłaszcza jeżeli idzie o zachowanie odpowiednich proporcji. W artykule przedstawimy przepis na domową kapustę kiszoną i podpowiemy, ile dodać soli, aby wyszła znakomicie.
-
Tradycja zawsze się obroni. Nie ma nic lepszego niż młoda kapusta z boczkiem i koperkiem do obiadu
Idealny dodatek do obiadu istnieje i jest to zdecydowanie zasmażana młoda kapusta z boczkiem. Ciężko wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez tego dodatku. Sezon na młodą kapustę trwa tylko do sierpnia, dlatego teraz jest najlepszy czas, aby...
-
To danie zawsze najszybciej znika z talerzy. Jeden garnek to obiad na kilka dni i zrobisz go w 30 minut
By zrobić pyszne i sycące danie nie trzeba skomplikowanych przepisów i wymyślnych produktów. Wystarczy połączenie kilku warzyw, a także przypraw. Takie właśnie danie zawsze przypada każdemu do gustu i znika z talerzy najszybciej. Ten przepis...
-
Jak zrobić gołąbki? Przepis opanowałam do perfekcji. Liczy się zasada 3:1
Przepis na gołąbki jest bardzo prosty, lecz niestety czasochłonny. Jednak moje gołąbki smakują tak wyśmienicie, że są warte każdej minuty spędzonej w kuchni. Oczywiście najważniejszy jest farsz - zawsze robię go tą samą metodą, której nauczyła mni...
-
Ciocia Ania tak podawała schab. Za sprawą jednego składnika był pyszny i soczysty
Gotowanie to pewna forma sztuki i każdy z nas ją uprawia, gdy sięga po produkty i robi z nich pyszne dania. Moja ciocia Ania była ekspertką od mięs i zdradzała mi sekrety na soczyste i smaczne kąski. Poniżej dzielę się jej tajemnicą na temat...
-
Zbierałam ją na polu, a babcia robiła to danie. Sezon już się rozpoczął, więc biegnij po nią na targ
Wiosna to wyjątkowy czas. Cieszymy się pierwszym słońcem, a także owocami i warzywami, które daje nam natura. Aż żal nie wykorzystać smaków, które właśnie nam daje, dlatego podsuwamy przepis, który jest idealny o tej porze roku. Recepturę dostałam...
-
Na Śląsku na poprawinach podali panczkraut. To najlepsze danie z kapustą na świecie
Kuchnia śląska jest specyficzna, ale naprawdę pyszna i zaskakująco prosta. Najlepszym dowodem na to jest danie, którym uraczono gości na poprawinach wesela w okolicach Raciborza. Panczkraut z żeberkami każdy wspomina do dziś, a przepis jest tak...