kapusta

Więcej o:

kapusta

  • Kiszenie kapusty: ile soli na 1 kg kapusty?

    Kiszenie kapusty: kiedy najlepiej zakisić kapustę na zimę? Kiszenie kapusty to tradycyjna czynność wykonywana od wieków. Przygotowywanie zapasów na zimę było bowiem częścią corocznego, naturalnego cyklu: po zbiorach plonów maksymalnie starano się przedłużyć przydatność do spożycia warzyw poprzez

  • Surówka z kapusty pekińskiej. Sprawdzone przepisy

    Sałatka z kapusty pekińskiej z ananasem Sałatka z kapusty pekińskiej wcale nie musi być nudna i powtarzalna. Wystarczy, że dodamy do niej nieoczywisty składnik i zyskamy całkiem nowy dodatek do mięsa lub obiadu. Składniki: jedna kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, mała cebula, twarde

  • Modro kapusta - szykuj się na śląskie smaki [PROSTY PRZEPIS]

    kompromisy, ale jej bukiet smaków jest naprawdę wyjątkowy i cieszy się dużym powodzeniem także w innych regionach Polski. Marzy Ci się śląska uczta? Sprawdź przepis na kolorową kapustęKapusta modra po śląsku - co kryje nazwa?  Kapusta modra to gwarowe określenie, które odnosi się do

  • Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy

    Pomysł na młodą kapustę - tradycyjne smaki  Młoda kapusta to doskonała baza do wielu potraw, idealnie nadaje się zarówno do delikatnego bigosu, jak i sałatki, czy tradycyjnego duetu w postaci ziemniaków i kefiru. Poniżej prezentujemy proste i smaczne przepisy. Który pomysł na młodą kapustę

  • Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?

    odpowiednią ilość cukrów (1–1,5%) i wody (ok. 70%). Należy także zadbać o: utrzymanie produktu w temperaturze 15–20°C w początkowych dniach fermentacji, usunięcie powietrza np. przez ubicie (kapusta) lub zalanie solanką. Dlaczego stosowano kiszenie jako metodę przechowywania warzyw