kapusta
-
Kapuścianka to zupa nad zupy. Podkręcam ją odrobiną jasnego płynu
Wszyscy kochamy zupy. Na naszych stołach regularnie pojawiają się rosół, pomidorowa, krupnik oraz ogórkowa. Jednak jest jedna zupa, która zasługuje na wyjątkowe uznanie. Kapuścianka jest łatwa, pyszna i pożywna, ale z jednym dodatkiem będzie...
-
Sałatka z kapusty na zimę jest przepyszna. Robię ją na tony i dodaję trzy składniki
Sałatka z kapusty na zimę to mój ulubiony przetwór, który latem robię w kilku partiach. Ta sałatka jest banalna w wykonaniu, pasuje do każdego obiadu, ale jest tak pyszna, że niektórzy moi bliscy jedzą ją prosto ze słoika. Jak ją zrobić? Sama...
-
Nie kupuj jej w sklepie, tylko zrób samodzielnie. To potrzebuje kilku dni, by nabrać smaku
Bigos, kapuśniak, lub sałatka. Właśnie to można zrobić z przysmaku, który wychodzi z tego przepisu. Trzeba jednak pamiętać, że jego smak będzie najlepszy i głęboki, gdy odczekasz parę dni. Nie wiesz co to takiego? Przekonaj się i zrób to...
-
Lepszych steków nigdy nie jadłam. Teściowa powiedziała, z czego są i prawie padłam z wrażenia
Młodą kapustę przeważnie zjadamy w formie lekkiego bigosu lub surówki do obiadu. Można jednak przygotować to warzywo w zupełnie nietypowy sposób, który zaskoczy wszystkich domowników. Kiedy zdradzisz im, z czego powstało to danie, nikt ci nie...
-
Mizeria i sałatka z pomidorów to już przeżytek. Od dziś do obiadów podawaj tylko tę surówkę
Chcesz zrobić obiad, ale nie wiesz, z jakimi dodatkami go podasz? Mizeria i pomidory są dobre, ale ta surówka deklasuje je od razu. Zrobisz ją z kilku składników i jestem przekonana, że cała rodzina będzie nią zachwycona.
-
Pyszne i chrupiące kotlety bez grama mięsa? Biorę jedno warzywo, ale nie to, o którym myślisz
Kotlety to jedna z flagowych potraw kuchni polskiej. Choć zwykle przyrządzamy je w wersji mięsnej, to warto czasem sięgnąć po coś nowego. Warzywne kotlety z przepisu pewnej blogerki robią furorę w moim domu. Są na bazie dość nietypowego warzywa.
-
Surówka biskupia pasuje do wszystkiego. Nie wyobrażam sobie bez niej dobrego obiadu
Jak zrobić idealną surówkę do obiadu, która pasuje i do schabowego, i do kurczaka oraz gulaszu? Istnieje jeden przepis, który pasuje do wszystkiego, robi się go łatwo i ciekawie się nazywa. Jak zrobić surówkę biskupią? Przyda się kwaśny dodatek.
-
Raz na zawsze zrezygnuj ze schabowych na rzecz tych kotletów. Każdy będzie zadowolony
Czasem nawet największy łakomczuch, a do tego miłośnik mięsa potrzebuje jakiejś odskoczni. Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie potrawy, która zaskoczy smakiem. Jeśli chcesz podać najbliższym coś pysznego, a jednocześnie oryginalnego,...
-
Niedzielną surówkę serwuję też w tygodniu, a nawet do dań z grilla. Jej sekretem są chrupiące warzywa
Masz dosyć mizerii, buraczków i marchewki z groszkiem do obiadu? Zapomnij o tych oklepanych specjałach i postaw na niedzielną surówkę z sezonowych warzyw. Kolorowe połączenie przyjemnie chrupie i jest zwieńczone obłędnym oraz kremowym dressingiem....
-
Młoda kapusta z babcinego przepisu się znudziła? Zrób odważną wersję z mleczkiem, a nie pożałujesz
Zamiast po raz kolejny szykować gar młodej kapusty z babcinego przepisu, postaw na nieco bardziej zwariowaną wersję. Do sezonowego warzywa wystarczy bowiem dodać azjatycki składnik, by uzyskać prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Spróbuj tej wersji...
- Jaki chleb najlepiej jeść? Dietetyk nie ma wątpliwości. To tania opcja
- Ścieram kapustę i mieszam z cebulą i jajkami. Smażę i mam najlepszy obiad
- Na emeryturze chcesz podróżować, bawić się i korzystać z życia? Pomyśl terazMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Od dziś kotlety schabowe rób tylko tak. Zapomnij o oleju i patelni
- Przepis na szarlotkę z 1894 roku. Zrobiłam i nie starczyło na 2 dni
- Placki ziemniaczane Magdy Gessler nigdy nie ciemnieją. Do masy dodaje łyżkę tego składnika
- Krem wyszedł za rzadki? Szybki trik Starmach. Tylko 1 łyżeczka
- Co zrobić, żeby makaron się nie kleił? Przestań dodawać olej, to błąd
- Weź sól i słoninę. Ciasto na naleśniki już nie będzie przywierać
- Żadna szarlotka. Ciasto z gruszkami od mojej mamy rozkłada na łopatki
-
Jemy ją od wielkiego dzwonu, a szkoda, bo jest naprawdę pyszna i zdrowa. Przepis babci to petarda
Po przepisy babci sięgamy chętnie i często w różnych okolicznościach. Kuchnia nestorki rodu kojarzy się najczęściej ze sprawdzonymi i klasycznymi przepisami i właśnie po takie receptury warto sięgać podczas gotowania.
-
Ile dodać soli, aby kapusta wyszła znakomita? Gdy znasz odpowiednie proporcje kiszenie staje się proste
Ile dodać soli na 1 / 10 / 100 kg kapusty? Kiszenie kapusty to nie lada sztuka! Zwłaszcza jeżeli idzie o zachowanie odpowiednich proporcji. W artykule przedstawimy przepis na domową kapustę kiszoną i podpowiemy, ile dodać soli, aby wyszła znakomicie.
-
Tradycja zawsze się obroni. Nie ma nic lepszego niż młoda kapusta z boczkiem i koperkiem do obiadu
Idealny dodatek do obiadu istnieje i jest to zdecydowanie zasmażana młoda kapusta z boczkiem. Ciężko wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez tego dodatku. Sezon na młodą kapustę trwa tylko do sierpnia, dlatego teraz jest najlepszy czas, aby...
-
To danie zawsze najszybciej znika z talerzy. Jeden garnek to obiad na kilka dni i zrobisz go w 30 minut
By zrobić pyszne i sycące danie nie trzeba skomplikowanych przepisów i wymyślnych produktów. Wystarczy połączenie kilku warzyw, a także przypraw. Takie właśnie danie zawsze przypada każdemu do gustu i znika z talerzy najszybciej. Ten przepis...
-
Jak zrobić gołąbki? Przepis opanowałam do perfekcji. Liczy się zasada 3:1
Przepis na gołąbki jest bardzo prosty, lecz niestety czasochłonny. Jednak moje gołąbki smakują tak wyśmienicie, że są warte każdej minuty spędzonej w kuchni. Oczywiście najważniejszy jest farsz - zawsze robię go tą samą metodą, której nauczyła mni...
-
Ciocia Ania tak podawała schab. Za sprawą jednego składnika był pyszny i soczysty
Gotowanie to pewna forma sztuki i każdy z nas ją uprawia, gdy sięga po produkty i robi z nich pyszne dania. Moja ciocia Ania była ekspertką od mięs i zdradzała mi sekrety na soczyste i smaczne kąski. Poniżej dzielę się jej tajemnicą na temat...
-
Zbierałam ją na polu, a babcia robiła to danie. Sezon już się rozpoczął, więc biegnij po nią na targ
Wiosna to wyjątkowy czas. Cieszymy się pierwszym słońcem, a także owocami i warzywami, które daje nam natura. Aż żal nie wykorzystać smaków, które właśnie nam daje, dlatego podsuwamy przepis, który jest idealny o tej porze roku. Recepturę dostałam...
-
Na Śląsku na poprawinach podali panczkraut. To najlepsze danie z kapustą na świecie
Kuchnia śląska jest specyficzna, ale naprawdę pyszna i zaskakująco prosta. Najlepszym dowodem na to jest danie, którym uraczono gości na poprawinach wesela w okolicach Raciborza. Panczkraut z żeberkami każdy wspomina do dziś, a przepis jest tak...
-
Młoda kapusta zapiekana z mięsem. Mąż aż zatańczył. "Tak pysznej nie robi nawet mama" [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Młoda kapusta to rzecz absolutnie bezcenna, przepyszna i możemy podawać ją na wiele sposobów. Jako naczelna miłośniczka tego wiosennego warzywa dania z młodej kapusty serwuję najbliższym w sezonie średnio dwa razy w tygodniu. Podobno ostatnio...
-
Ta surówka z młodej kapusty jest smaczniejsza nawet od mizerii. Zawsze gdy ją serwuję, znika w mig
Szukasz pomysłu na orzeźwiającą, lekką i kolorową surówkę do obiadu? Zamiast po raz kolejny serwować klasyczną mizerię lub colesław postaw na sezonowe smaki. Młoda kapusta w połączeniu z tymi składnikami to rarytas obok, którego żaden smakosz nie...
-
Rewelacyjne placki, które mają w sobie nie tylko ziemniaki. Posiekaj ten składnik i wysmaż
Robienie placków nie musi być nudne. W ich skład nie muszą wchodzić tylko ziemniaki, polecamy dodać jeszcze inne, smaczne warzywa. Ten przepis wskazuje, co najlepiej smakuje w takim połączeniu. Nawet się nie domyślisz, że chodzi o ten składnik.
-
Pomysł na szybki i zdrowy obiad w kilka chwil. Przełam tradycję i zrób te zdrowe kotleciki
Maj to sezon na młodą kapustę, choć trwa stosunkowo krótko, możemy cieszyć się nią jeszcze przez kilka miesięcy. Warto czerpać z jej prozdrowotnych właściwości, gdy ta pojawi się na twoim ulubionym straganie. Szukasz inspiracji? Spróbuj tych...
-
Młoda kapusta - przepis na wagę złota. Ta zupa smakuje lepiej niż rosół
Sezon na młodą kapustę w pełni i wszyscy miłośnicy tego pysznego warzywa niemal szaleją ze szczęścia, a intensywnie zielone główki w mig znikają ze straganów i marketów. Dziś mamy dla was przepis na zupę z młodej kapusty, która jest pyszna,...
-
Strzelczyk ma świetny patent na surówkę z młodej kapusty do obiadu. Wystarczą 3 minuty
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu? Z tym fantastycznym przepisem od Tomasza Strzelczyka zrobisz ją bardzo szybko. Biegnij szybko do sklepu po kilka składników i zabierz się do przyrządzania. Ta świeża surówka pasuje do wszystkich...
-
Młodą kapustę zrobisz w pół godziny, a na talerzu długo nie poleży. Każdy spyta o przepis
Wiosenno-letnią porą chętnie przyrządzamy kapustę na wiele sposobów. Często dusimy ją w pomidorach czy robimy z niej pyszne surówki. Zdradzamy sposób, jak zrobić młodą kapustę jako kompletne danie. Nie dość, że pyszne, to nasyci na wiele godzin....
-
To obiadowe bóstwo. Jak zrobić kapustę zasmażaną? Metodę na "pasek od spódnicy" zdradziła mi stryjenka
Jak Bolek i Lolek, jak Muminek i Włóczykij, jak Staś i Nel, tak samo w kulinariach idealnym duetem jest schabowy i kapusta zasmażana. Tylko jak zrobić idealną kapustę zasmażaną? Moja ulubiona stryjenka zdradziła mi sekret, który wydawał mi się...
-
Doprawiona i chrupka. Taka będzie młoda kapusta, jeśli przyrządzisz ją w odpowiedni sposób
Sezon na młodą kapustę nie trwa długo, dlatego wykorzystać ten czas najlepiej jak się da. Pyszne warzywo doskonale sprawdzi się jako główny dodatek do dań obiadowych. W połączeniu z kilkoma prostymi składnikami smakuje wyśmienicie - świeżo, chrupk...
-
Młoda kapusta zasmażana to najlepszy dodatek do obiadu. Poza dorodną główką stawiam też na dodatki
Królowa wiosny jest tylko jedna - mowa tu oczywiście o młodej kapuście zasmażanej, która każdy obiad zmieni w poezję smaków. Dorodna główka to jednak nie wszystko, a cały sekret obłędnego smaku tkwi w szczegółach oraz dodatkach. Sprawdź, co zatem...
-
Kapusta jest dobra na wszystko! Wiosną zaskocz tym lekkim przepisem z kapuchą w roli głównej
Kapustę jadali już pierwsi Piastowie, a królowa Bona rozpowszechniła ją w całym kraju. Jej zbawienny wpływ na zdrowie opisywano nawet w starożytności. Dziś wiemy, że jest to prawdziwa bomba witamin, a po zimie idealnie wprowadzić ją do obiadowego...
-
Rustykalna zupa prosto z toskańskich skarbów. Znajdź cavolo nero i odtwórz jej smaki w swoim domu
Toskania to jeden z najpopularniejszych regionów Włoch i to nie bez powodu. Słynie z rozległych winnic, gajów oliwnych, urokliwych małych miasteczek i wspaniałej kuchni. Stamtąd pochodzą nieziemskie dary natury, takie jak cavolo nero, coraz części...
-
Żeberka w kapuście to popisowe danie mojej teściowej. Mięso samo odchodzi od kości. A ten zapach...
Żeberka w kapuście to jedno z moich ulubionych dań przygotowywanych przez teściową. Nic dziwnego, ponieważ są niezwykle aromatyczne i po prostu pyszne. Często przygotowuje je w specjalnym kociołku, jeśli jednak go nie masz, to żaden problem.
-
Jak zrobić młodą kapustę, żeby smakowała jak u babci? Tu nie ma miejsca na kombinowanie - prostota to klucz
Jak zrobić młodą kapustę, żeby smakowała idealnie? Przepis na młodą kapustę, który dziś wam zaprezentujemy, jest bardzo, ale to bardzo prosty i nie ma tam żadnych udziwnień i tajemniczych składników. W tym przepisie rządzi prostota i to jest klucz...
-
Młoda kapusta to bezkompromisowa królowa wiosny. Zawsze robię ją z dodatkami i wychodzi palce lizać
Młoda kapusta najlepiej smakuje z klasycznymi dodatkami. Tu króluje jakość i babcina receptura, w której na próżno szukać fikuśnych składników i innych udziwnień. Wystarczy wszystko poddusić i dobrze doprawić, by powstał rewelacyjny dodatek do...
-
Z tego sezonowego warzywa zrobisz najlepszą surówkę. Dodaj świeży koperek i masło, a wyjdzie hit
Wiosną na straganach i półkach sklepowych pojawia się coraz więcej warzyw sezonowych. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i liczne wartości odżywcze. Na obiad polecamy przyrządzić szybką surówkę z młodej kapusty. Z odpowiedni...
-
To warzywo jadł każdy, ale mało kto zdobędzie 7/7! Pytamy o kapustę!
Dacie radę zdobyć wszystkie punkty w tym warzywnym quizie?
-
Żaden członek rodziny nie widział tak podanych jajek. Gdy je podasz, każdy będzie pod wrażeniem
Jajka w okresie Wielkanocy to produkt, który podajemy pod wieloma różnymi formami. Można z nich zrobić pastę, dodać je do sałatek, a także faszerować. Ale w takim wydaniu prawie nikt ich nie zna. To z czym są zaserwowane jest naprawdę oryginalne i...
-
Nie było w nim ani grama kapusty. Nie mogłam uwierzyć, gdy zobaczyłam przepis na staropolski bigos
Mówi się, że to tradycyjna polska potrawa, ale czy dzisiejszy bigos przypomina ten sprzed lat? Okazuje się, że nie do końca. Mało kto wie, że dawniej bigos przygotowywany był bez kapusty.
-
Przepis na wiosenne minigołąbki Gosi z programu "Rolnik szuka żony". Idealne na domowy obiad
Gołąbki to doskonały pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. W wersji z młodą kapustą smakują iście wiosennie. Sposobem na ich przyrządzenie podzieliła się niedawno w mediach społecznościowych Gosia Borysewicz, znana z programu "Rolni...
-
Kapuśniak jak u babci. Była biedna, ale nie żałowała mięsa - stawiała na te rodzaje
Kooochamy kapuśniak. Czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie przepada za tą zupą? Wątpię. Klasyczny kapuśniak robi się łatwo i nasi rodzice, dziadkowie doskonale to wiedzą. Moja babcia groszem nie grzeszyła, ale na jedzeniu nie oszczędzała...
-
Zapomnij o klasyce. Gołąbki taplające się w tym rewelacyjnym, białym sosie smakują o niebo lepiej
Gołąbki to flagowe danie kuchni polskiej, które zachwyca podniebienie w niemal w każdym wydaniu. Warto jednak postawić na ciekawą alternatywę dla klasycznego pomidorowego sosu, w którym zazwyczaj nasze zawijasy się pięknie duszą. Ta biała, kremowa...