kapusta
-
Młoda kapusta to bezkompromisowa królowa wiosny. Zawsze robię ją z dodatkami i wychodzi palce lizać
Młoda kapusta najlepiej smakuje z klasycznymi dodatkami. Tu króluje jakość i babcina receptura, w której na próżno szukać fikuśnych składników i innych udziwnień. Wystarczy wszystko poddusić i dobrze doprawić, by powstał rewelacyjny dodatek do...
-
Z tego sezonowego warzywa zrobisz najlepszą surówkę. Dodaj świeży koperek i masło, a wyjdzie hit
Wiosną na straganach i półkach sklepowych pojawia się coraz więcej warzyw sezonowych. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i liczne wartości odżywcze. Na obiad polecamy przyrządzić szybką surówkę z młodej kapusty. Z odpowiedni...
-
To warzywo jadł każdy, ale mało kto zdobędzie 7/7! Pytamy o kapustę!
Dacie radę zdobyć wszystkie punkty w tym warzywnym quizie?
-
Żaden członek rodziny nie widział tak podanych jajek. Gdy je podasz, każdy będzie pod wrażeniem
Jajka w okresie Wielkanocy to produkt, który podajemy pod wieloma różnymi formami. Można z nich zrobić pastę, dodać je do sałatek, a także faszerować. Ale w takim wydaniu prawie nikt ich nie zna. To z czym są zaserwowane jest naprawdę oryginalne i...
-
Nie było w nim ani grama kapusty. Nie mogłam uwierzyć, gdy zobaczyłam przepis na staropolski bigos
Mówi się, że to tradycyjna polska potrawa, ale czy dzisiejszy bigos przypomina ten sprzed lat? Okazuje się, że nie do końca. Mało kto wie, że dawniej bigos przygotowywany był bez kapusty.
-
Przepis na wiosenne minigołąbki Gosi z programu "Rolnik szuka żony". Idealne na domowy obiad
Gołąbki to doskonały pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. W wersji z młodą kapustą smakują iście wiosennie. Sposobem na ich przyrządzenie podzieliła się niedawno w mediach społecznościowych Gosia Borysewicz, znana z programu "Rolni...
-
Kapuśniak jak u babci. Była biedna, ale nie żałowała mięsa - stawiała na te rodzaje
Kooochamy kapuśniak. Czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie przepada za tą zupą? Wątpię. Klasyczny kapuśniak robi się łatwo i nasi rodzice, dziadkowie doskonale to wiedzą. Moja babcia groszem nie grzeszyła, ale na jedzeniu nie oszczędzała...
-
Zapomnij o klasyce. Gołąbki taplające się w tym rewelacyjnym, białym sosie smakują o niebo lepiej
Gołąbki to flagowe danie kuchni polskiej, które zachwyca podniebienie w niemal w każdym wydaniu. Warto jednak postawić na ciekawą alternatywę dla klasycznego pomidorowego sosu, w którym zazwyczaj nasze zawijasy się pięknie duszą. Ta biała, kremowa...
-
Surówka z kapusty pekińskiej, którą jemy co niedzielę w domu. Jest lepsza niż w restauracji
Surówka z kapusty pekińskiej świetnie pasuje do rodzinnego obiadu. Można przygotować ją z różnorodnymi dodatkami, jednak najlepiej smakuje mi z marchewką. Przekażę Wam przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, którą jemy w domu.
-
Surówkę z kapusty urozmaicam o jeden dodatek. Teściowa przecierała oczy, a teraz też tak robi
Surówka w kapusty jest świetnym dodatkiem do obiadu, po który sięga wielu z nas. Nic dziwnego - przygotowuje się ją szybko, jest smaczna, a na dodatek zdrowa. Jeśli nudzą cię tradycyjne przepisy, warto urozmaicić surówkę o ciekawy, na pierwszy rzu...
- Przepis na ciasto na pizzę w kilka minut. Zagnieć, nałóż pyszności i upiecz
- Pokochali go Holendrzy, teraz podbija serca Polaków. Jak zrobić kapsalon?
- Mój głos w sprawie zwierząt - rozmowa z Dorotą Sumińską, weterynarką, dziennikarką radiową i autorką książek MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Nikt ci nie uwierzy, że sam je upiekłeś. Wygląda jak z najlepszej cukierni
- Wiosenną panienkę robię co dwa dni. Lepsza surówka do obiadu nie istnieje
- Kluski leniwe, jakich jeszcze nie jadłeś. Garnek i wrzątek będą zbędne
- Syrop z pędów sosny. Lek na kaszel rośnie w lesie, a wystarczy trochę cukru
- Piechociński zachwycony, grzyboznawcy tonują nastroje. "Jeśli będzie jak rok temu, to będzie dramat"
- Książulo spróbował kebaba od Filipa Chajzera. Wnioski? Niezbyt ciekawe
- Ta zupa szczawiowa jest tak dobra, że robię ją chociaż raz w tygodniu
-
Dodatek do obiadu, który smakuje jak od mamy. To nie jest sałatka, tylko smakołyk podawany na ciepło
Poszukiwania prostych i dobrych dodatków obiadowych ciągle trwa. Pomimo że mamy wiele smacznych sałatek i tak nie poddajemy się i chcemy zjeść coś jeszcze lepszego. Ten klasyk znam dzięki babci i to ona podawała go najczęściej. Z każdym kotletem...
-
Surówka bufetowa - szybki dodatek do każdego obiadu. Łączy w sobie nietypowe smaki
Znudziła ci się mizeria i sałatka z marchewki? To czas na przyrządzenie klasycznej surówki bufetowej, która pasuje do niemal każdej potrawy. Przeplata słodycz jabłka z kwaskowym posmakiem kapusty kiszonej, a także cebuli i buraka. Jak zrobić...
-
Przepis na klasyczne łazanki z kapustą. Moja babcia dla podkręcenia smaku dodawała zawsze ten składnik
Łazanki z kapustą to przykład klasycznej potrawy kuchni polskiej. Nasze mamy i babcie opracowały je do perfekcji. Żeby danie wyszło nad wyraz smakowite, należy dodać do niego jeden składnik. Efekt zachwyci kubki smakowe twoich bliskich.
-
Przepis na kapuśniak jak od babci. Jedna rzecz podkręca smak
Przepis na kapuśniak z białej kapusty jest bardzo prosty i każdy sobie z nim wzorowo poradzi. Najważniejszy jest oczywiście wywar - nie należy żałować boczku i żeberek - to prawdziwa esencja smaku. Nie obejdzie się także bez pomidorów.
-
Łazanki z kapustą i pieczarkami to od lat hit mojej babci. Robi się je błyskawicznie, ale łatwo o błąd
Łazanki z kapustą i pieczarkami to danie, które przywodzi mi na myśl wspomnienia z dzieciństwa. Babcia przygotowywała je co tydzień, a my zajadaliśmy się w najlepsze. Ostatnio zdradziła mi przepis na moją ukochaną potrawę z dzieciństwa. Okazuje si...
-
Gołąbki babci bez grama ryżu. Zamiast tego, do farszu mięsnego dodaje inny składnik. Pamiętaj, nie musi być świeży
Gołąbki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej i najczęściej mięsny farsz mieszany jest z ryżem. Nie trzeba jednak robić tego w ten sposób. Nasze babcie bardzo często zastępowały ryż innym składnikiem. Szukaj go w chlebaku.
-
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu. Jeden nietypowy dodatek nada jej oryginalnego smaku
Surówka to jeden z najbardziej klasycznych dodatków obiadowych. Pasuje zarówno do kotletów schabowych, burgerów, jak i dań rybnych. Dla odmiany warto przygotować ją nie z kapusty białej czy modrej, a pekińskiej. Z jednym oryginalnym składnikiem...
-
Dziś Dzień Bigosu - z tej okazji warto zrobić tę treściwą potrawę. Podobno najlepiej smakuje na 3 dzień
Dzień Bigosu obchodzimy 20 stycznia. Wiedzą o tym zapewne miłośnicy tego dania. Bigos znany jest w Polsce od XVII wieku, a jego nazwa oznaczała wtedy ''siekanie produktów na kawałki''. Nieco później, bo w XVIII wieku stał się potrawą z gotowanej...
-
Moja babcia od zawsze była mistrzynią zasmażanej kapusty. Zdradziła mi, że to wszystko przez owocowy dodatek
Najlepszy dodatek do mięs i klusek ziemniaczanych? Według wielu przetwory z kapusty nie mają sobie równych. Poza surówką z kapusty kiszonej lub pekińskiej, popularnością w wielu domach cieszy się również kapusta zasmażana. Co zrobić, by była...
-
Jak długo można przechowywać bigos w słoikach? Czas będzie dłuższy niż myślisz, jeśli postawisz na tę metodę
Trudno wyobrazić sobie święta bez potraw z kapustą w roli głównej. Polacy na wigilijny stół kładą nie tylko pierogi i uszka nadziewany kapuścianym farszem, ale również staropolski i aromatyczny bigos. Co zrobić, gdy ugotujemy go za dużo? Mamy trzy...
-
Bigos, który zmiecie konkurencję z planszy. Wystarczą trzy łyżki na duży garnek, a goście zjedzą wszystko i wyliżą talerze
Polacy uwielbiają bigos i gotują go nie tylko od święta. Pojawia się na stołach niezależnie od okazji, dlatego też warto, by ten bożonarodzeniowy wyróżniał się i smakował wyjątkowo. Jak to osiągnąć? Oczywiście dodatkami. Wystarczy odrobina...
-
To warzywo jadł każdy, ale mało kto zdobędzie 7/7! Pytamy o kapustę!
Dacie radę zdobyć wszystkie punkty w tym warzywnym quizie?
-
Gospodarz bez kapusty miewa brzuch pusty. Dlatego zrób obłędne gołąbki z niestandardowym farszem
Kto powiedział, że gołąbki nie pasują na wigilijny stół? Wystarczy zmodyfikować nieco tradycyjną recepturę i zamienić składniki farszu na postne, i o wiele smaczniejsze. Takie kapuściane zawijasy doskonale podkreśli sos grzybowy.
-
Goście spadną z krzeseł, gdy spróbują tych pierogów. Prosty dodatek zamiast grzybów podkręca smak kiszonej kapusty
Pierogi z kapustą i grzybami nikogo nie zaskoczą. Niezależnie od proporcji farszu i dodanych przypraw, jest to smak, z którym wszyscy przez lata zdążyliśmy się obyć. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zamiast grzybów dodaj ten składnik. Taka...
-
Bigos wigilijny z niespodzianką. Dodaj suszony rarytas, a kapuściane danie nabierze charakteru
Wigilijny bigos wieje nudą? Zamiast szykować po raz kolejny przepis babci, postaw na nieco większą ilość dodatków. Jeden szczególnie podkreśli smak kapuścianego rarytasu, a grzyby to jedynie połowa sukcesu. Sprawdź naszą listę składników i zaskocz...
-
Pewnie popełniasz błąd, za który Magda Gessler zdzieliłaby cię szczotką. Kapusta przez to traci smak i właściwości
Polskie Boże Narodzenie bez kapusty kiszonej nie może istnieć, a jeżeli ktoś się ze mną nie zgadza, zapraszam do dyskusji. Nie używamy jej jedynie do pierogów, ale także do uszek, kapusty wigilijnej oraz pasztecików i najróżniejszych potraw. Jedna...
-
Niegdyś zawsze stał na stole z okazji świąt. Dziś ten kapuściany rarytas jest nieco zapomniany
Jednym ze smaczniejszych dań, które niegdyś królowało na świątecznych stołach, był oczywiście obłędny bigos. Kapuściany specjał królował w latach 60., a bez nieco rodzinne spotkania, wigilia czy imieniny zwyczajnie by się nie odbyły. Poznaj przepi...
-
Kapusta wigilijna. To najłatwiejsza potrawa świąteczna, ale nie możesz zapomnieć o konkretnym oleju
Karp, pierogi i barszcz. Jednak do najlepszych potraw wigilijnych musimy także dołączyć kapustę wigilijną, która jest chyba najłatwiejszą potrawą na święta. Przepis zajmuje tyle, ile moczą się grzyby. W moim rodzinnym domu każdy czeka na tę potraw...
-
Robisz w tym roku bigos? Lepiej mieć się na baczności. Jak babcia zobaczy, że popełniasz te błędy, rozpęta się kłótnia
Wigilia już za pasem, a więc nadeszła pora, by myśleć o bożonarodzeniowych potrawach. Na wielu stołach pojawią się nie tylko pierogi, czy barszcz z uszkami, ale także staropolski bigos. Jak go przyrządzić, by smakował perfekcyjnie? Przede wszystki...
-
Do tych gołąbków nie musisz parzyć kapusty. Smakują obłędnie, a zyskujesz połowę czasu
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które cieszy się ogromną popularnością, zarówno w Polsce, jak i za jej granicami. Kapuściana potrawa z farszem jest wyjątkowo smaczna i pożywna, jednak jej przygotowania są dość czasochłonne. Jak przyspieszyć...
-
Przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Idealne na wigilijną wieczerzę. Z tym dodatkiem zrobią furorę
Łazanki z kapustą i grzybami to proste, a jednocześnie niezwykle smaczne i pożywne danie. Najczęściej przygotowuje się je w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się nim również w innych terminach. Poniższy...
-
Danie z kapusty i mięsa mielonego, ale to nie gołąbki. W tej odsłonie nie robi tego prawie nikt
Połączenie kapusty i mięsa mielonego jest bardzo popularne. Przede wszystkim robi się z niego smaczne gołąbki, które mają specjalne miejsce w sercu każdego z nas. Można również wykonać zupę gołąbkową, która jest równie smaczna. Tym razem stawiamy...
-
Przepis na rozpływającą się w ustach kapustę zasmażaną. Dodaj mięsną wkładkę, a będzie jak u babci
Nic nie podkreśli tradycyjnego, polskiego obiad tak jak solidna porcja zasmażanej kapusty. Swojski klasyk warto jednak odpowiednio przygotować - nie obejdzie się bez mięsnej wkładki i kilku przypraw. Tę recepturę stosują najlepsze kucharki i...
-
Babunia nauczyła mnie tego przepisu i powtarzała, że mięso to klucz. Do dziś się do tego stosuję
Polska kuchnia bogata jest w dania pełne smaku i aromatu. Dodatkowo można w niej znaleźć ciekawe połączenia smakowe, które później co jakiś czas powtarzane są w naszych domach. W dużej liczbie receptur powtarza się jeden składnik, a mianowicie...
-
Jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami, aby nie była gorzka? Mamy na to sprawdzone sposoby
Kapusta z grzybami i grochem to typowa potrawa wigilijna. Przed Wami dwa przepisy na świąteczną kapustę. W artykule wyjaśnimy także symbolikę dania i przypomnimy, dlaczego ją serwowano i jakie miała znaczenie.
-
To ulepszona wersja kapuśniaku babci. Gdy go jej podasz spadnie z krzesła. Jest znakomity!
Zupa wykonana z kiszonej kapusty jest nam bardzo dobrze znana. Dodaje się do niej wiele przypraw, a także swoją kiełbasę. Ten oto przepis został zmodyfikowany, co okazało się być bardzo dobrym ruchem. Teraz ta zupa zyskała na smaku i jest obłędna.
-
Kapusta z grzybami to przepis babci nie tylko na Wigilię. Moja rodzina zajada się nią cały rok
Kapusta z grzybami to w mojej rodzinie totalny hit. Uwielbiamy ją, bo babcia zawsze świetnie ją przygotowuje. Robi to z własnego przepisu i za każdym razem wychodzi idealnie kwaśna i pieprzna. Oto sposób babci na kapustę z grzybami.
-
Po co lepić kotlety, jeśli z tego mięsa możesz zrobić błyskawiczne danie. Nie narobisz się, a jedzenia starczy na kilka dni
Masz dosyć lepienia i smażenia kotletów mielonych? Przygotowywanie tego dania to zmora niejednej gospodyni. Nie dość, że kosztuje to sporo pracy, to na dodatek robi się przy tym niezły bałagan. Postaw lepiej na zapiekankę z mięsa mielonego. Smak...
-
O tym nietypowym farszu do pierogów będzie głośno przy stole. Każdy zapomni o ziemniakach i serze
Aromatyczne nadzienie zamknięte w elastycznym cieście, a to wszystko ugotowane we wrzątku. Tak właśnie można opisać pierogi. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele, a my poznaliśmy kolejny. O nim będzie głośno wśród rodziny, więc przygotuj się n...
-
Surówka lepsza niż w chińskiej restauracji. Wystarczy połączyć te składniki z dodatkiem obłędnego sosu
Zamiast po raz kolejny szykować nudne, pozbawione aromatu dodatki do obiadu, postaw na klasykę rodem z chińskiej restauracji. Przepis na surówkę z białej kapusty jest niebywale łatwy, jednak prostota kryje obłędny smak i bogactwo witamin. Wisienka...