słoiki
-
Jak otworzyć słoik? Jeśli robisz to w ten sposób, popełniasz błąd. Są prostsze metody
Pewnie nie raz zdarzyło ci się mieć problem z odkręceniem słoika. Brak otwieracza tylko utrudnia sprawę, a mocno zassana czy zaczopowana nakrętka może przysporzyć nie lada problemów. Jak otworzyć słoik? Na pewno nie popełniaj tego błędu. Lepiej...
-
Złap ostatnie owoce i zrób śliwki w occie. Potrzebujesz tylko pięciu składników
Śliwki w occie to jeden z najlepszych przetworów, który można przygotować na jesień i zimę. Sezon na te owoce powoli dobiega już końca, więc teraz jest ostatni dzwonek, żeby przygotować domowe słoiki. Potrzeba tylko pięciu składników.
-
Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów? Wystarczą dwa składniki, ale pamiętaj o proporcjach zalewy
Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów? To chyba jedna z najłatwiejszych rzeczy do zamknięcia w słoiku na zimę. Jeśli masz pod ręką zielone, niedojrzałe pomidory i trochę cebuli, to już połowa sukcesu. Druga połowa to zalewa. Trzymaj się...
-
Pomidory na zimę. Cztery przepisy na przepyszne domowe przetwory. Przecier lepszy niż ze sklepu
Pomidory na zimę to idealny sposób na dostarczenie sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Pomidory można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale nadają się do domowych przecierów, sosów, zup czy nawet sałatek.
-
Leczo do słoików na zimę to doskonały sposób na błyskawiczny obiad. Mamy sprawdzone przepisy dla zapracowanych
Leczo do słoików na zimę to znakomity pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Danie przygotowane na zapas to nie tylko sposób na obiad w awaryjnych sytuacjach, ale i rozgrzewającą przekąskę, która jest gotowa w kilka chwil.
-
Cała Polska zabrała się za przetwory. GIS radzi więc, co robić, by się nie zatruć. "Minimum 30 minut"
Na przełomie lata i jesieni wiele osób zabiera się za przygotowywanie przetworów. Do słoików wkładamy owoce, warzywa czy grzyby, aby później, zimą, móc cieszyć się ich smakiem. Aby domowe przetwory się nie popsuły, należy stosować się oczywiście d...
-
Ogórki kiszone na zimę - przepis na chrupiącą przekąskę. To już ostatni dzwonek na ich przygotowanie!
Ogórki kiszone na zimę to idealna forma przekąski, która nie tylko jest wyjątkowo smaczna, ale także wzmacnia naszą odporność. Choć sezon na te warzywa dobiega końca, to nadal możemy zrobić domowe przetwory. Zdradzamy prosty przepis.
-
Jak zrobić paprykę konserwową? Królowa sezonu zaprasza do stołu - przepis na przekąskę ze słoika
Jesień nadchodzi wielkimi krokami, dlatego zdradzimy wam przepis, z którego dowiecie się, jak zrobić paprykę konserwową. Choć traktowana jest jako przepyszny dodatek do obiadu, wspaniale sprawdza się jako przekąska, dodatek do kanapki, ale też...
-
Zalewa do grzybów w occie. Przepis na tradycyjną marynatę do prawdziwków
Późne lato i wczesna jesień to czas kiedy udajemy się na pierwsze grzybobranie. Część zbiorów oczyszczamy i przeznaczamy do suszenia, a reszta ląduje w słoiczkach. Jednak aby przyrządzić smaczne przetwory marynowane, niezbędna jest odpowiednia...
-
Sposób na niezassane zakrętki słoików. Pomoże metoda na ogniowe bańki i grube rękawice
Sezon na przetwory w pełni i kuchnie wielu z nas toną w najróżniejszych słoikach. Najpopularniejszą metodą na zakonserwowanie przetworów jest pasteryzacja. Ale co jeśli coś poszło nie tak i zakrętka się nie zassała? Z pomocą przyjdzie nieco już...
-
Polska zupa najgorszą na świecie. Ktoś zaskoczony? Nawet Polacy jej nie lubią
-
Kruche ciasto - przepis. Trik cukierników zapewni sukces
-
Zamień mycie w zabawę. Sposoby na udaną kąpiel maluchaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Prostszego przepisu na oponki nie znajdziesz. Zrobisz je w kilka chwil
-
Awokado: jak jeść, aby wykorzystać maksymalnie jego dobroczynne działanie?
- Przepis na marchewkowiec. Obłędnie pyszna fit wersja
- Prosty trik na umycie piekarnika. Ten genialny sposób cię zaskoczy
- Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Cukiernicy mają sprawdzoną metodę i złote proporcje: jeden i dwa razy pół
- Kruche faworki w zasięgu ręki. Zasada 1:100 świetnie sprawdza się w kuchni
- Tęsknisz za młodą kapustą? Nie musisz czekać do czerwca - pomoże prosty przepis z pekinką. Smak niemal identyczny
-
Sałatka węgierska do słoików. Domowe przetwory z sezonowych warzyw i aromatycznej zalewy
Sałatka węgierska to smak lata zamknięty w słoiku. Sezonowe warzywa w połączeniu z aromatyczną zalewą tworzą wyjątkowo pyszny efekt. Ta aromatyczna mieszanka to element obowiązkowy każdej spiżarni. Smakuje wyborne podania niemal z każdym daniem...
-
Trzy triki na słoiki. Dzięki nim twoje dżemy na pewno nie spleśnieją. Chodzi m.in. o łyżkę
Zdarzyło ci się kiedyś otworzyć słoiczek własnoręcznie robionego dżemu i... błyskawicznie stracić dobry humor? "Skąd wzięła się pleśń, przecież wszystko było robione zgodnie z przepisem?". Pleśniejące dżemy to zmora miłośników domowych przetworów,...
-
Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować Wyjaśniamy, jak postępować z domowymi przetworami
Gdy przyrządzamy przetwory, nie raz trafiamy na informację w przepisie, że po wypełnieniu słoików i ich zamknięciu należy poddać je pasteryzacji. Jednak ta zasada nie dotyczy każdego typu weków. Odpowiadamy zatem, czy ogórki kiszone trzeba...
-
Śliwki w słoiku do ciasta, które smakują jak świeże. Prosty sposób na zamknięcie słodkich owoców w szkle
Śliwki w słoiku do ciasta idealnie dopełnią każdy drożdżowy deser. Do zrobienia tego przetworu potrzebujesz tylko dwóch składników. A jeśli owoce będą wystarczająco dojrzałe, nie musisz dodawać cukru.
-
Jak odkręcić słoik? Jeśli masz z tym odwieczny problem, te sprytne triki odmienią twoje życie
Jak odkręcić słoik? Dla wielu z nas to nie lada wyzwanie. Jeśli brakuje ci na to siły, to nie masz wyjścia i musisz wykazać się sprytem. Jakie triki na odkręcenie słoika są skuteczne? Podpowiadamy.
-
Leczo z cukinii na zimę. Prosty przepis na przekąskę ze słoika, którą wykonasz ekspresowo
Cukinia to niezwykle uniwersalne warzywo. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi nadaje się do wielu potraw. Co więcej, jest niskokaloryczna, dlatego z powodzeniem mogą ją zjadać osoby na diecie lub miłośnicy lekkich potraw. Aby móc sięgać po nią w...
-
Ogórki po cygańsku. Przepis na nietypowe przetwory, które pokochają wszyscy domownicy
Ogórki po cygańsku, to przepis na nietypowe przetwory. Ich smak jest wyjątkowy i podbija kubki smakowe wszystkich miłośników dań słodko-kwaśnych. Wszystko za sprawą dodanych do nich pomidorów. Ta kompozycja jest wyjątkowo trafna i lubiana. Jeśli...
-
Jak zrobić przecier pomidorowy do słoików? Szybki i prosty przepis babci Halinki na zimowe przetwory
Jak zrobić przecier pomidorowy, aby móc skorzystać z niego cały rok? Warto przygotować domowe przetwory, dzięki którym nasza własna passata, posłuży nam jako dodatek do zup, sosów, pizzy czy innych dań. Mamy prosty i szybki przepis od babci Halink...
-
Papryka konserwowa z miodem do słoików. Przepis na przekąskę do słoika z nutą słodyczy. W sam raz na zimę
Późne lato, to najlepszy moment na przygotowanie przekąsek na zimę. Papryka konserwowa z miodem do słoików jest propozycją, która przełamie nieco nudne i klasyczne wersje znanych przetworów.
-
Przetwory z cukinii na zimę do słoików - przepisy, które trzeba znać. "Języki teściowej" pokocha nawet teściowa
Przetwory z cukinii na zimę to wspaniały sposób na to, aby dostarczyć sobie i swoim bliskim dodatkowej porcji witamin. Nie ma nic lepszego niż zdrowe warzywa w wersji eko, kiedy za oknem szaleje zimowa aura. Przedstawiamy proste i szybkie przepisy.
-
Robisz przetwory, ale słoiki brzydko pachną? Wykorzystaj to tanie, proste i skuteczne rozwiązanie
Przygotowujesz przetwory na zimę, ale słoiki brzydko pachną? Nawet nowe, prosto ze sklepu potrafią mieć charakterystyczną woń. Chcesz się jej pozbyć? To żaden problem! Mamy proste, tanie i skuteczne sposoby na usunięcie nieprzyjemnej woni ze słoików.
-
Też nie możesz domyć śladów po kleju na słoiku? Są na to sprytne sposoby. Nawet nie musisz szorować
Sezon na przetwory w pełni i nasze kuchnie toną w dżemach, sałatkach ogórkowych i piklach. Do przechowywania weków często używamy słoików, które zostały nam np. po majonezie. Ze względów estetycznych usuwamy firmowe etykiety i to przychodzi łatwo ...
-
Krokodylki - przepis na wyjątkowe ogórki w słoikach. Ich smak podkreśla jeden ważny składnik
Sierpień to idealny czas na przygotowanie przetworów na zimę. Choć w Polsce najbardziej popularne są ogórki kiszone oraz pikle, to jednak warto przygotować inną wersję tych warzyw. Krokodylki - przepis na tę wyjątkową przekąskę wzbudza coraz więks...
-
Jak nakładać przetwory do słoików? Ten gadżet zaoszczędzi twój czas, a kosztuje grosze
Okres przygotowywań domowych przetworów nadal trwa. Sezonowe owoce i warzywa chętnie przetwarzamy na soki, dżemy, kiszonki czy konfitury. Praca na dużą skalę może jednak czasami okazać się uciążłiwa gdy produkt przełożony do słoika gromadzi się na...
-
Jak pasteryzować w piekarniku? Bezpieczniejsza alternatywa dla pękających we wrzątku słoików
Pasteryzacja przetworów pozwala na dłuższe przechowywanie oraz gwarantuje zachowaną świeżość i niezmienny smak. Sposobów na wekowanie jest kilka, jednak jeden z nich gwarantuje bezpieczny i szybki efekt. Pasteryzacja w piekarniku sprawi, że słoiki...
-
Jak zrobić chrzan do słoika na zimę, aby był kremowy i lekko słodki? Zdradzamy najlepszy przepis
Jak zrobić chrzan do słoika na zimę? Jego intensywny zapach może doprowadzić nas do łez podczas ucierania, znamy jednak sposób, aby ograniczyć ilość wydzielanego aromatu. Pyszny domowy chrzan warto wykonać już teraz, aby zimą cieszyć się jego...
-
Arbuz zamknięty w słoiku? Teraz możesz się cieszyć jego smakiem nawet w zimowe wieczory
Arbuz w słoiku to ciekawy sposób na zamknięcie letniego smaku w szkle. Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się słodkim smakiem owocu przez cały rok. Któż nie chciałby spróbować arbuzowego przysmaku w zimowy wieczór?
-
Pasztet w słoiku - jak go zrobić? Domowy przepis babuni wykorzystywany w dawnych czasach
Pasztet w słoiku domowej roboty to idealny dodatek do kanapek, po który sięgniemy w dowolnym momencie. Co więcej, przyrządzony przez nas mięsny specjał pozbawiony jest różnego typu konserwantów, sztucznych dodatków oraz zmielonych resztek. Choć je...
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoików. Wyposaż swoją spiżarnię w ten smaczny i zdrowy rarytas
Domowa spiżarnia bogata jest w letnie i sezonowe produkt, które przetwarzamy na wiele sposobów. Na półkach królują kiszonki, słodkie dżemy i konfitury, a także pikle. Jednym ze smaczniejszych przepisów, który warto przygotować, jest sałatka z...
-
Ogórki w przyprawie gyros - przepis. Najlepsza sałatka z ogórków, w której rozsmakujesz się na dobre
Ogórki w przyprawie gyros to przepis, który w tym sezonie cieszy się dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego, ponieważ tak przygotowane ogórki smakują obłędnie. Jeśli więc planujesz przygotowanie słoików na zimę, koniecznie spróbuj tej zalewy.
-
Wyparzanie słoików w piekarniku, czyli metoda na sucho. Jak poprawnie przygotować weki?
Wyparzanie słoików w piekarniku to dobra metoda na szybkie pozbycie się bakterii. Ten zabieg jest niezbędny kiedy planujemy przygotować domowe przetwory. W przeciwnym razie może dojść do fermentacji i wyrzucimy wszystko do kosza.
-
Pasteryzacja w zmywarce? To możliwe. Weki zrobią się same, a ty zyskasz chwilę na odpoczynek
Pasteryzacja w zmywarce? Brzmi absurdalnie, ale działa! Koniec ze spędzaniem długich godzin w kuchni i skaczących w garnku słoików. Ten jeden prosty trik sprawi, że już nigdy nie będziesz pasteryzować potraw w tradycyjny sposób.
-
Przepis na ogórki kanapkowe. To prawdziwy rarytas na każdą porę roku. Koniecznie zrób zapasy na zimę!
Przepis na ogórki kanapkowe jest niezwykle prosty. Warto je przygotować latem, kiedy mamy dostęp do tańszych, sezonowych warzyw, a później cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Ogórki kanapkowe to absolutny hit, który musi znaleźć się w każdym...
-
Jakie truskawki na kompot? Przepis na pyszny kompot z truskawek
Kompot z truskawek - pyszny, domowy, tradycyjny. To klasyczny smak i wspomnienie z czasów dzieciństwa. Prosty do wykonania i zdecydowanie zdrowszy od słodkich napojów ze sklepu. Podany z owocami wygląda i smakuje najlepiej. Jakie truskawki na komp...
-
Truskawki do słoików na zimę. Cieszmy się ich smakiem poza sezonem
Sezon na truskawki jeszcze trwa. Wykorzystajmy te pyszne owoce na przetwory. Jak zrobić truskawki do słoików na zimę? Przedstawiamy prosty i smaczny przepis na truskawki do słoików. Kompot z truskawek, dżem truskawkowy i truskawki w cukrze na zimę...
-
Jak pasteryzować przetwory? Technika konserwacji jest szybka i łatwa, jeśli przestrzegasz tych zasad
Lato i wakacje to czas sezonowych produktów, które chętnie przerabiamy na dżemy i soki. Jak pasteryzować przetwory, by zachowały smak i aromat przez długi czas? Pomocne mogą okazać się te metody i wskazówki.
-
Sałatki na zimę do słoików. Przepisy na rewelacyjne sałatki, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni
Sałatki na zimę do słoików to świetna alternatywa dostarczenia sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Warzywa zebrane letnią porą są bogate w różnego typu wartości odżywcze, witaminy oraz minerały. Proces pasteryzacji pomoże zachować ich...
-
Przetwory, które najlepiej zrobić już teraz. Nie może ich zabraknąć w twojej spiżarni
Lato dopiero się zaczyna, ale już teraz warto pomyśleć o tym, jak rozpieścić nasze podniebienia zimą. Najlepszym sposobem są oczywiście domowe przetwory - mamy dla ciebie kilka pomysłów na słoiki na zimę, które za kilka miesięcy przemycą na twój...
-
Przetwory domowe - jak i z czego je zrobić? Pięć ciekawych propozycji na nietypowe przetwory
Przetwory domowe kojarzą się z dżemami, kiszonymi ogórkami i kapustą. Da się jednak zrobić też dużo ciekawsze przetwory - mamy na to 6 pomysłów. Koniecznie spróbujcie!
-
Domowa wegeta. Superprosty przepis, który sprawdziłam na własnej skórze. Ubóstwiam od lat
Mieszanka warzywna to chyba jeden z najbardziej przydatnych w kuchni składników. Można korzystać z gotowych kostek, przypraw w płynie czy proszku. Można też zrobić ją samodzielnie. Przepis, który stosuję od lat jest megaprosty. A w kuchni ułatwia....