słoiki
-
Pyzy ze słoika zaskoczą smakiem i przeniosą cię do PRL-owskiej stolicy. Wystarczą trzy składniki
Pyzy ziemniaczane to jedno z wielu tradycyjnych dań polskich, które może pochwalić się rzeszą miłośników. Ich przygotowanie nie powinno sprawić nikomu kłopotu, a smak z pewnością wynagrodzi wszelkie starania. W tej wersji nie liczy się wyłącznie...
-
Chcesz kisić kapustę jak mistrz? Musisz wiedzieć o tym szczególe. Bez niego przetwory będą niesmaczne
Kiszona kapusta to królowa kiszonek, a w polskiej kuchni wykorzystywana jest na wiele sposobów. Przygotowujemy z niej aromatyczny bigos, gotujemy na niej zupę, faszerujemy nią pierogi, czy używamy jako bazę do znakomitej surówki. Nie musisz jednak...
-
Tradycyjny bigos w słoikach na zimę. Jak go wekować, by nie stracił zdrowotnych i smakowych właściwości?
Bigos to tradycyjna potrawa nie tylko kuchni polskiej, ale również kuchni litewskiej i białoruskiej. Choć przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty i mięsa, to można dodać do niego również grzyby, śliwki, a nawet powidła. Smak końcowy zależy o...
-
Takiego mięsa nigdy nie jadłeś. Z przepisu Strzelczyka jest bezkonkurencyjne. "Takie pyszne, że normalnie obłęd"
Mięsne kąski uwielbiane są przez wiele osób. Kawałki kurczaka, mięsa mielonego czy karkówki dodaje się do prawie każdego dania i zawsze smakują rewelacyjnie. Tym razem Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić obiad, który zamykany jest w słoiku. Jego...
-
Zamknij lato w słoiczkach i ciesz się nim całą zimę. Domowy sos do spaghetti przygotujesz bez problemu
Jesień to czas zbiorów i przetworów. Warzywa są tańsze niż latem, a gospodynie przygotowują się na nadchodzą zimę, kiedy to dostępne w sklepach plony nie są już tak smaczne. Poza dżemami, ogórkami w zalewie i surówkami, warto zawekować również sos...
-
Przetwory na zimę to sprawdzone sposoby na zachowanie świeżości i smaku przez cały rok
Przetwory na zimę to świetny sposób na zachowanie smaku ulubionych warzyw i owoców przez cały rok. Przetwory są doskonałym sposobem na zatrzymanie aromatu i wartości odżywczych produktów, jednocześnie pozwalając cieszyć się nimi nawet w najbardzie...
-
Leczo do słoików na zimę. Z tym prostym przepisem zwojujesz posiłki w chłodne dni
Leczo w słoiku to świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad w sezonie jesienno-zimowym. Wystarczy, że je podgrzejemy, a po kuchni rozniesie się aromatyczny zapach, który przyciągnie uwagę domowników. Leczo według tego przepisu zasmakuje...
-
Aromatyczny sos pomidorowy do słoików. Smakuje wprost obłędnie z makaronem, ryżem albo kaszą
Sosy pomidorowe z łatwością znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Pod względem smaku i jakości składników nie równają się jednak z tym wykonanym w zaciszu domowej kuchni. W naszym przepisie znajdziecie świeże pomidory, pieczarki, paprykę...
-
Cukinia po meksykańsku to idealny przepis na przetwory. Raz zrobisz i już nie sięgniesz po inną wersję
Cukinia po meksykańsku to doskonały pomysł na marynatę na zimę. Sezonowe warzywo w tym anturażu smakuje wyśmienicie i idealnie zasili spiżarnie. Przepis jest prosty, nadaje się do obiadów, przekąsek, tapasów i sałatek.
-
Jak pasteryzować słoiki na zimę? Te banalnie proste triki sprawią, że przetwory wyjdą idealnie
Planujesz zrobić przetwory, ale nie wiesz, jak pasteryzować słoiki na zimę? Przedstawiamy kilka bardzo prostych sposobów, dzięki którym domowe dżemy będą zakonserwowane i przez długi czas pozostaną świeże.
-
Zamień wędliny na to mięso. Zniknie szybciej niż barszcz z uszkami i karp
-
Mega szybkie ciasta bez pieczenia to coś, co uwielbiamy (zwłaszcza przed świętami)
-
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie świąt? 70 proc. nie ma wątpliwościMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ten wypiek przebija piernika. Jego aromat rozchodzi się po całym domu
-
Potrzebujesz 3 składników, by zrobić to śniadanie. To nie racuchy
- Jak prawidłowo doprawić bigos? Wystrzegaj się tych powszechnych błędów
- Przepis na rybę po grecku w wersji wege. Wychodzi równie pyszna i aromatyczna
- Przepis na surówkę z kiszonej kapusty. Strzelczyk dodaje te dwa składniki
- Zamiast wyrzucać, użyj jej do porządków. Odstraszy szkodniki i doda smaku
- Pyzy z mięsem w wersji zero waste. Wykorzystaj resztki z wczorajszego obiadu
-
Ogórki z tym dodatkiem mają jeszcze lepszy smak. Będziesz zaskoczony, o jaki składnik chodzi
Sezon na ogórki trwa, dlatego podpowiadamy, co można dodać do domowych przetworów. Jak przyrządzić idealne ogórki kiszone? Warto pamiętać o jednym specjalnym składniku, dzięki któremu będą miały wyjątkowo dobry smak.
-
Pomidory w słoikach są banalnie proste i zaskakująco szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się zimą
Trwa sezon na pomidory, dlatego warto wypróbować przepis na słoiki pełne tych soczystych warzyw. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt może zaskakiwać. Jeden składnik będzie kluczowy dla uzyskania idealnego smaku.
-
Surówka z kapusty do słoików. Zrobisz ją w kilka chwil, ale smakiem nacieszysz się o wiele dłużej
Ogórki ukiszone, papryka zamarynowana, przyszedł więc czas na surówkę z białej kapusty do słoików. Przepis na nią jest banalnie prosty, a całe wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Taka surówka świetnie nadaje się na dodatek do obiadu, kiedy nie...
-
Te trzy fikuśne sałatki do słoików, zrobisz w mgnieniu oka. Zamknięte smaki lata wypadają wybornie
Domowej roboty przetwory wypadają mistrzowsko i bezkonkurencyjnie, szczególnie w porównaniu ze sklepowymi produktami. W spiżarni nie może jednak zabraknąć kilku fikuśnych sałatek w słoikach na zimę, które pozwolą wrócić do smaków lata i zadbać o...
-
Spaghetti do słoików na zimę. Prosty obiad we włoskim stylu. To obiad, który będzie gotowy w kilka minut
Kupny sos spaghetti? Wykluczone! Zdecydowanie lepiej smakuje ten domowej roboty, przygotowany ze świeżych i smacznych składników. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotować sos spaghetti do słoików. Dzięki niemu będziesz mieć zapas "na czarną...
-
Cukinia w słoikach z tymi przyprawami będzie miała idealny smak. To doskonały pomysł na zimę
Szukasz pomysłu na przetwory z sezonowych warzyw? Przedstawiamy bardzo prosty przepis na cukinię w słoikach. Jej smak będzie komponował się doskonale z różnymi zimowymi potrawami. Warto połączyć ją z kilkoma przyprawami, dzięki którym będzie miała...
-
Tak przyrządzisz przepyszny dodatek do obiadu. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe
Jak przyrządzić klasyczną sałatkę szwedzką? Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy połączyć ogórki z przyprawami i zalać je zalewą. Taka mieszanka sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
-
Te składniki wystarczą do przyrządzenia sałatki o wyśmienitym smaku. Będzie idealna na zimę
Sałatka szwedzka to idealny pomysł na smaczną przekąskę. Do jej przyrządzenia nie potrzeba wielu składników i można ją przygotować w bardzo prosty i szybki sposób. Będzie numerem jeden podczas zimowych obiadów.
-
Szykujesz słoiki na przetwory i chcesz, żeby lśniły? W ten sposób pozbędziesz się śladów po etykiecie
Nie wiesz, jak pozbyć się pozostałości kleju ze szklanych naczyń? Podpowiadamy, które sposoby są najskuteczniejsze. Dzięki nim słoiki będą lśniły i będzie można zabrać się za przyrządzanie przetworów na zimę.
-
Pomidory do słoików na zimę, czyli do wyboru do koloru. Jest zdrowo, smacznie i oryginalnie
Ogórki, kiszonki i dżemy to nie wszystko - w domowej spiżarni nie może zabraknąć tego akcentu. mowa tu o pomidorach w słoikach na zimę, które można przygotować w kilku ciekawych odsłonach. Klasyczna sprawdzi się na zupę, a wersja z wykorzystaniem...
-
Sałatka z cukinii na zimę to must have w spiżarni. Wyjdzie po mistrzowsku, jeśli postawisz na zalewę
Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory, a szczególnie te z przepisu babci. Sałatka z cukinii na zimę to obłędny smak lata zamknięty w słoiku, którego nie może zabraknąć wśród domowych zapasów. Dorodne warzywa to jedno, ale prawdziwa...
-
Dżem lepszy od truskawkowego i malinowego. Gotowy w 30 minut, a zimą będzie najlepszym wyborem
Okres przygotowywania przetworów na jesień i zimę trwa w najlepsze. Najczęściej do słoików wrzuca się ogórki, paprykę i inne warzywa. Wiele osób zapomina jednak o owocach. Są równie dobre, a domowe dżemy jesienią smakują najlepiej. W tym roku...
-
Leczo do słoików: zrób już teraz, a zimą sobie podziękujesz
Leczo do słoików to idealne rozwiązanie, które pozwoli Ci cieszyć się aromatycznym i zdrowym daniem przez cały rok. Prosty przepis pozwoli Ci zachować smak warzyw w najlepszej formie. Gotowe do spożycia i zawekowane leczo będzie świetnym wyborem n...
-
Słoiki z przetworami wstaw do zmywarki. Nawet się nie domyślasz, jakie efekty dzięki temu osiągniesz
Sezon na przygotowywanie domowych przetworów wre. Pierwsze słoiki z dżemami, konfiturami i kiszonymi ogórkami pewnie już czekają cierpliwie na półce, aż nadejdzie moment ich spałaszowania. Nieodmiennym elementem procesu "słoikowania" jest...
-
Musisz tym zapełnić swoją spiżarnię. Półki aż będą się uginać. To nie ogórki i dżemy
Piwnice i spiżarnie zapełniają się w okresie letnim coraz to większą ilością przysmaków. Postanawiamy zamknąć w słoikach nie tylko dżemy i warzywa, a także robimy nalewki i soki. Dziś chcemy przedstawić coś innego, niż to co wyżej wymieniliśmy....
-
Idealna zalewa do sałatki szwedzkiej? Kluczem do sukcesu są proporcje cukru i wody. Tej zasady nauczyła mnie babcia
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez warzywnego dodatku. Nie zawsze jednak mamy możliwość przygotowania świeżej surówki lub sałatki. W takich chwilach warto dać szanse domowym przetworom. Smakowitym przysmakiem będzie sałatka szwedzka. Jak ...
-
Wyśmienity przepis na ogórki kiszone jak u babci. Do słoików dodaj jeszcze to warzywo, a smak będzie nie z tej planety
Ogórki kiszone to gwiazdy każdego posiłku. Potrafią wynieść smak potrawy na wyższy poziom, a do tego są szalenie zdrowe. Te popularne w Polsce przetwory można jeszcze dodatkowo podrasować. Wystarczy dodać kilka cukinii, by stworzyć kulinarne dzieł...
-
Cukinia na zimę: smak i świeżość przez długie miesiące. Przepis na cukinię z Thermomixa i w zalewie
Cukinia na zimę? Popularne warzywo o delikatnym smaku i chrupiącej konsystencji często kojarzone jest z sezonem letnim. Jednak istnieją skuteczne metody przechowywania cukinii, które umożliwiają cieszenie się jej smakiem również w okresie zimowym.
-
Powidła, konserwy i dżemy. Ten quiz o przetworach wyłoni prawdziwych smakoszy!
Jeśli zdarzyło ci się przygotowywać przetwory, masz spore szanse na komplet punktów!
-
Prosty sposób na idealne ogórki małosolne? Skorzystaj z metody 3x3. Tak wyjdą najlepiej
Nadchodzi sezon na ogórki małosolne. Szukasz sposobu, aby wyszły idealnie i miały wyśmienity smak? Jedna z metod jest zawsze niezawodna i warto z niej skorzystać. Chodzi o dobranie właściwych proporcji wody, ogórków i soli.
-
Botwina na zimę - przepis ze starego notesu. Będzie smakować jak w lecie, ale ważne są proporcje 1:1:1:3
Lato to czas, kiedy robimy najróżniejsze przetwory, by zima cieszyć się ulubionymi przysmakami. Dziś mamy dla was stary przepis na botwinę na zimę, dzięki któremu zawsze pod ręką będziesz mieć gotową bazę do pysznej zupy. Jak zrobić botwinkę do...
-
Jak się robi ogórki po kartusku? Kluczem jest nietypowa zalewa i dwa dodatki
Domowe przetwory to wręcz polska tradycja. Jednak nie tylko kiszonki podbijają podniebienia miłośników różnych przekąsek. W ostatnim czasie coraz bardziej popularne są ogórki po kartusku. Jak je zrobić, aby były chrupiące? Kluczem jest zalewa i...
-
Otwieranie słoika nie będzie już mordęgą. W ten prosty sposób dostaniesz się do ulubionych potraw
Jak otworzyć mocno zakręcony słoik i się nie namęczyć? Istnieje kilka łatwych sztuczek, dzięki którym można cieszyć się jego zawartością. Jedna z nich mówi o użyciu przyrządu, który z reguły znajduje się w każdej kuchennej szufladzie.
-
Kisisz ogórki w plastiku? Chemiczka informuje o groźnych konsekwencjach
Choć na sezon na kiszenie ogórków trzeba jeszcze zaczekać, to już dziś warto przypomnieć pewne zasady. Istotne są nie tylko warzywa, które trafiają do słoików, lecz także samo naczynie. Chemiczka alarmuje, aby nie powielać każdego przepisu...
-
Pytamy tylko o robienie przetworów, ale nie jest tak łatwo. Prawda czy fałsz?
Jeśli lubisz robić domowe przetwory, to z pewnością zdobędziesz tu komplet punktów.
-
Schab w słoiku to prosty obiad na kilka dni. Robi się sam i potrafi uratować w najczarniejszą godzinę
Wszyscy jesteśmy zabiegani, więc szukamy bardzo prostych przepisów, które nie zajmą nam wiele czasu. Schab w słoiku to jednak inny wymiar gotowania. Nie musisz brudzić stosu garnków, obiad robi się praktycznie sam, a na dodatek wystarczy na długo....
-
Jak otworzyć słoik bez użycia noża? Mocno zakręcone dają w kość. Jest prosty i sprawdzony patent
Jak otworzyć słoik, który jest wyjątkowo mocno zassany i nie dajemy rady? Zazwyczaj w ruch wchodzi nóż ze spiczastą końcówką. Jednak tego typu metoda jest nie tylko niebezpieczna, ale także uszkadza powierzchnię ostrza. Dlatego mamy inny prosty...
-
Jak otworzyć słoik? Jeśli robisz to w ten sposób, popełniasz błąd. Są prostsze metody
Pewnie nie raz zdarzyło ci się mieć problem z odkręceniem słoika. Brak otwieracza tylko utrudnia sprawę, a mocno zassana czy zaczopowana nakrętka może przysporzyć nie lada problemów. Jak otworzyć słoik? Na pewno nie popełniaj tego błędu. Lepiej...
-
Złap ostatnie owoce i zrób śliwki w occie. Potrzebujesz tylko pięciu składników
Śliwki w occie to jeden z najlepszych przetworów, który można przygotować na jesień i zimę. Sezon na te owoce powoli dobiega już końca, więc teraz jest ostatni dzwonek, żeby przygotować domowe słoiki. Potrzeba tylko pięciu składników.
-
Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów? Wystarczą dwa składniki, ale pamiętaj o proporcjach zalewy
Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów? To chyba jedna z najłatwiejszych rzeczy do zamknięcia w słoiku na zimę. Jeśli masz pod ręką zielone, niedojrzałe pomidory i trochę cebuli, to już połowa sukcesu. Druga połowa to zalewa. Trzymaj się...