kopytka
-
Mięciutkie kluchy z jesiennych skarbów. Każdy kęs to przyjemność nie z tej ziemi
Kluchy, kluski, kluseczki. Czy ktoś z nas ich nie kocha? No właśnie. A skoro kochamy wszelkie kluski i właśnie trwa sezon na dynię, to nowy pomysł na obiad w zasadzie nasuwa się sam. Nasze dzisiejsze kluchy jednak nie będą jedynie z dyni. Ramię w...
-
Lepsze niż zwykłe kopytka. Jeden składnik zmienia wygląd i smak. Już nie wrócę do klasyki
Jeśli znudziły ci się klasyczne ziemniaczane kluski, czas na odmieniony klasyk. Kopytka z batatów to prosty przepis na kolorowy, pyszny i lekko słodkawy obiad. Gotowe w kilkadziesiąt minut, zaskoczą nawet najbardziej wybrednych.
-
Miękkie jak chmurka i zawsze się udają. Jeden błąd sprawia, że kopytka wychodzą twarde
Kopytka to jedno z tych dań, które zna każdy, ale nie każdy wie, jak zrobić je idealnie. Sekret ich miękkości tkwi w prostocie i odpowiednich proporcjach. Ten przepis pokazuje, jak uniknąć najczęstszych błędów. Trzy składniki i kilka minut pracy...
-
Nie dodawaj do kopytek tego składnika. Jeden błąd i będą jak kamień
Kopytka to klasyk, który nigdy się nie nudzi, o ile są odpowiednio miękkie i sprężyste. Okazuje się, że jeden popularny składnik może całkowicie zepsuć ich konsystencję. Wystarczy go pominąć i dodać dwa inne, żeby uzyskać efekt jak z najlepszej...
-
Metoda czwórki jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Kopytka zawsze wychodzą miękkie
Kopytka to nasz polski ukochany comfort food. Kojarzy nam się z dzieciństwem i letnimi dniami spędzanymi u babci. Nic więc dziwnego, że wielu z nas chce później odtworzyć ten smak w domu. Jak zrobić kopytka, by nie wyszły twarde jak kamień? Pomoże...
-
Kremowy i aromatyczny jak nigdy. Ten sos pieczarkowy jest najlepszy do klusków i polędwiczek
Grzyby kochamy chyba wszyscy i pieczarki są najczęściej wykorzystywanymi grzybami w naszych kuchniach. Możemy robić z nich najróżniejsze pyszności, ale chyba zgodzimy się, że wśród pieczarkowych przysmaków na podium możemy postawić sos pieczarkowy...
-
Nazwa brzmi obco, ale smak znajomy. Ciocia z Poznania zrobiła szagówki. Każdy chciał dokładkę
Poznańskie szagówki budzą zaciekawienie nazwą i sposobem przygotowania. Choć są znane głównie w Wielkopolsce, z pewnością goszczą na stołach w całej Polsce - tylko pod innym określeniem. Niezwykle proste w przyrządzaniu, a zawsze robią wrażenie.
-
Najlepszy do kopytek i polędwiczek. Sos pieczarkowy będzie kremowy, ale zadbaj o śmietanę
Ach, czy istnieje coś pyszniejszego niż delikatny, aromatyczny i kremowy sos pieczarkowy? Mamy dziś przepis, który z pewnością cię zachwyci, a jest tak łatwy, że nie ma prawa nie wyjść, nawet kulinarnym nowicjuszom. Oczywiście przyprawy są ważne,...
-
Wyrzuciłam z przepisu jajka i od razu stały się lepsze. Koniec z twardymi kopytkami, te są mięciutkie
Co zrobić, żeby kopytka były puszyste i miękkie? Wystarczy pozbyć się z przepisu jednego podstawowego składnika. Dzięki temu kluseczki wychodzą pyszne jak nie z tej ziemi. Wypróbuj przy najbliższej okazji i przekonaj się na własnym podniebieniu.
-
Idealny do spaghetti i polskich kopytek. Ten włoski sos marynarze zabierali na statki
Kiedy myślimy o klasycznych sosach włoskiej kuchni, oczywiście pojawia się sos bolognese, sos neapolitański, carbonara i arrabiata. Jednak jest pewien sos, który idealnie pasuje do wszystkich makaronów, pizzy, zapiekanek, a nawet do polskich...
-
Kopytka. Z tym przepisem osiągniesz perfekcję, ale nie popełnij błędu z ziemniakami
Jak zrobić kopytka, żeby były mięciutkie i sprężyste jednocześnie? Przepis na kopytka jest jednym z najłatwiejszych i jak już nie raz i nie dwa życie nas nauczyło, właśnie najłatwiejsze przepisy najłatwiej zepsuć. Ale nie ten. Kopytka zawsze będą...
-
Zastąpiły kopytka babci Uli. Obłędnie smaczne i turbo proste do zrobienia. Te ziemniaki "robią" robotę
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Jeśli masz już dość oklepanych dań, możesz wprowadzić nieco urozmaicenia do klasyki. Zamiast żółtych ziemniaków, teraz serwuję kopytka z batatów. Kluseczki znikają z talerzy co do jednego.
-
Biorę wczorajsze ziemniaki i formuję wałki. Długo czekałam, aż babcia zdradzi przepis na te kopytka
Jak zrobić kopytka? To jedno z najlepszych dań, jeśli masz ziemniaki z wczoraj i nie wiesz, co z nimi zrobić. Zamiast je wyrzucać, warto ulepić kluski. Wbrew pozorom to bardzo łatwe i wcale nie zajmuje tak wiele czasu, jak się wydaje.
-
Szybko pobiegłam do garów, gdy zobaczyłam ten przepis. Tylko cztery składniki, a wyszło cudo
Sezon na to jesienne warzywo rozpoczęty. Dynia nie tylko świetnie nada się na zupę krem czy dekoracje halloweenowe, lecz także będzie idealną alternatywą dla tradycyjnych klusek. Zaskocz rodzinę i zrób pomarańczowe kopytka. Przepis jest bardzo...
-
Przepis na kopytka. Wyjdą mięciutkie i jędrne, jeśli zadbasz o mąkę
Wszyscy kochamy kopytka i bez względu na to, z czym je podajesz, muszą być miękkie i jędrne jednocześnie. Przepis na kopytka jest prosty, to w zasadzie ziemniaki i mąka. No właśnie - to od mąki, a nie od ziemniaków, zależy to, czy kopytka wyjdą...
-
Zrób tak kopytka, a rodzina cię ozłoci. U mnie zawsze znikają w kilka minut
Kopytka, czyli absolutny klasyk w polskiej kuchni, tym razem mamy dla was w letnim wydaniu. Aromatyczne kurki w maślanym sosie i niezastąpiony bób, które tworzą idealne uzupełnienie ziemniaczanej, kopytkowej bazy to mój pomysł na obiad, który...
-
Przepis na kopytka. Zawsze będą mięciutkie i jędrne, ale uważaj na mąkę
Wszyscy kochamy kopytka i bez względu na to, z czym je podajesz, muszą być miękkie i jędrne jednocześnie. Przepis na kopytka jest prosty, to w zasadzie ziemniaki i mąka. No właśnie - to od mąki, a nie od ziemniaków, zależy to, czy kopytka wyjdą....
-
Najłatwiejszy sos pieczarkowy do makaronu i kopytek. Wybierz odpowiednią śmietanę
Sos pieczarkowy to wymarzony dodatek do wielu dań. Idealnie smakują z nim polędwiczki wieprzowe, grillowane piersi z kurczaka i oczywiście placki ziemniaczane. Jak zrobić najlepszy sos pieczarkowy? To tak łatwe, że nawet nie zorientujesz się, kied...
-
Nie ma tygodnia, w którym bym ich nie jadła. Nie podaję ich z cebulką i skwarkami
Zastanawiałeś się kiedyś, czy można podawać klasyczne i tradycyjne potrawy w inny sposób, niż robiły to nasze mamy i babcie? Ja ostatnio nad tym myślałam i dzięki temu wyszedł bardzo smaczny obiad. Zamieniłam tradycyjne dodatki na aromatyczny sos ...
-
Trzy składniki i gotowe. Babcia pokazała mi przepis na kopytka dla leniwych. Sekret to patent 3/4
Wolisz na słono, czy na słodko? Niezależnie od twoich preferencji, przepis na kopytka dla leniwych to idealna propozycja na szybki i pyszny obiad w kilka chwil. Zrobisz je błyskawicznie i z zaledwie kilku składników. Czego będziesz potrzebować?
-
Kopytka - przepis, dzięki któremu zawsze będą miękkie i jędrne. Mąka może wszystko zepsuć
Wszyscy kochamy kopytka i bez względu na to, z czym je podajesz, muszą być miękkie i jędrne jednocześnie. Przepis na kopytka jest prosty, to w zasadzie ziemniaki i mąka. No właśnie - to właśnie od mąki, a nie od ziemniaków zależy to, czy kopytka...
-
Ciocia nie chciała mi uwierzyć, gdy pokazałam, jak podaję kopytka. To nie cebula i skwarki
Danie, jakim są kopytka, można podawać na wiele różnych sposobów. Jedni serwują je z wysmażoną cebulą, inni ze skwarkami, a jeszcze inni ze śmietaną. Ja wyłamuję się z tego zestawienie, ponieważ podaję je z sosem.
-
Każdy ma w kuchni to warzywo, więc podaj je z kopytkami. Taka okrasa bije na głowę wszystkie inne
Wiosna to piękny czas, gdy możemy eksperymentować z nowymi i świeżymi składnikami. I właśnie teraz cieszymy się warzywami i owocami, na które jest sezon. Używamy ich właśnie do różnych potraw, a czasem łączymy je z nieoczywistymi składnikami. Ten...
-
Jak zrobić kopytka, żeby były lepsze niż mamusine? Pamiętaj o mące - jedna sprawdzi się najlepiej
Jak zrobić kopytka, żeby były miękkie i jędrne jednocześnie? Przepis na kopytka wcale nie jest taki trudny, ale warto wiedzieć, jaką mąkę wybrać. Ziemniaki są nie mniej ważne, ale to właśnie mąka zapewni sukces lub totalną klapę. Chodzi o konkretn...
-
Kopytka wyjdą mięciutkie dzięki jednej radzie. Mąka jest ważna, ale nie może być byle jaka
Kto nie kocha kopytek? Te niewielkie ziemniaczane kluseczki w kształcie rombów to obiad idealny na każdą okazję, a przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić kopytka, żeby były...
-
Zielone kopytka idealne na wiosenny obiad. Dodaje do niego świeże listki i zioła, wychodzi znakomicie
Wiosenne obiady powoli dominują w kuchni, a tłuste, rozgrzewające obiady idą w odstawkę. Zielone kopytka to przepis, który znakomicie odświeży domowe menu. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy zrobić babcine kluski i wzbogacić je o...
-
Jak zrobić domowe kopytka? Zastosuj metodę naszych babć, a wyjdą doskonale miękkie i smaczne
Kopytka to danie, które każdy z nas chciałby opanować do perfekcji. Warto wiedzieć, że miękkie i delikatne szagówki otrzymamy, kierując się starą i sprawdzoną metodą. Od lat używają jej nasze mamy i babcie. Jest banalnie prosta, za to niezwykle...
-
Kopytka wychodzą zbite i twarde? Zrezygnuj z jednego składnika, a problem sam zniknie
Kopytka wciąż wychodzą zbyt twarde i ubite? Jest na to proste rozwiązanie. Wystarczy zrezygnować z dodania jednego popularnego składnika i zastąpić go innym. Ciasto wyjdzie elastyczne i jednocześnie zwarte. Warto znać ten patent.
-
Kopytka z serem i ziemniakami podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem to prawdziwy smak dzieciństwa
Kopytka z serem i ziemniakami to dla wielu kulinarne wspomnienie z czasów dzieciństwa. Podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem sprawiały radość nie tylko najmłodszym. Sprawdź, jak zrobić najlepsze kopytka z serem.
-
Najlepszy sos do kopytek. W kwadrans zrobisz pieczarkowe cudo
Najłatwiejszy przepis na sos pieczarkowy do kopytek i kluseczków przeróżnych. Tutaj nie ma filozofii, ale jest pewna przyprawa. Tak kremowy i pyszny zrobisz z tego przepisu, a Magda Gessler niech się wstydzi.
-
Z tym przepisem kopytka wyjdą jak puszyste obłoczki. Babcia zawsze stawiała na jeden, swojski produkt
Przepis na kopytka może wydawać się banalnie prosty, jednak z babcinymi radami to ekspresowe danie wyjdzie perfekcyjnie. Dbałość o szczegóły to podstawa, podobnie jak korzystanie ze sprawdzonych składników. Proporcje są równie ważne, dlatego lepie...
-
Niebiańsko mięciutkie kopytka cioci Krysi. Nie tylko skład ma znaczenie, technika to podstawa
Szybki obiad nie kończy się na makaronach i gotowcach ze słoika. Przepis na kopytka cioci Krysi to prawdziwe mistrzostwo, które wymaga jedynie kilku składników. Rodzaj ziemniaków to podstawa jednak równie istotna jest słynna metoda czwórki.
-
Sekret idealnych kopytek? Wcale nie składniki, a technika. Przypomnij sobie o słynnej metodzie czwórek
Kopytka to jedno z tych dań, które uwielbia prawie każdy. Smakują wybornie zarówno z mięsnym lub grzybowym sosem, jak i okraszone wyłącznie smażoną cebulą i boczkiem. Niestety, przez nieumiejętne dobranie proporcji, kopytka często wychodzą twarde ...
-
Aksamitny sos grzybowy pasuje na święta i nie tylko. Potrzebujesz kilku składników, a nadmiar możesz zamrozić
Sos grzybowy można przygotować zarówno ze świeżych, jak i z suszonych grzybów. W obu przypadkach będzie równie aromatyczny i smaczny. Co jednak zrobić, by był idealnie kremowy? Liczy się nie tylko śmietanka, ale również ten składnik.
-
Jakie ziemniaki najlepsze do klusek? O tym wie każda mama i babcia. "Przypatrz się im już w warzywniaku"
Kto nie kocha klusek? Choć pewnie znajdą się tacy, którzy w menu wolą inne pozycję, to jednak domowe polskie kluchy nie mają sobie równych. W czym tkwi sekret ich wybornego smaku? To nie tylko sos lub okrasa, ale przede wszystkim samo ciasto. Aby...
-
Niebiańsko mięciutkie kopytka. Trik z mlekiem całkowicie odmieni ich smak, pamiętaj też o proporcjach
Zastanawiasz się przygotować kopytka idealne? To prostsze niż mogłoby się wydawać, jednak warto pamiętać o kilku szczegółach. Dobrze dobrane ziemniaki to połowa sukcesu - dodatek mleka także zrobi swoje. Wlej nabiał w odpowiednim momencie, a...
-
Kopytka mojego dziadka biją na głowę kopytka każdej babci. Są mięciutkie i obłędnie pyszne
Kopytka to smak mojego dzieciństwa. Nie było tygodnia, by dziadek nie robił obłędnie pysznych kopytek. Bardzo często towarzyszyły im skwarki z boczku czy słoniny, którym nie dało się oprzeć. Oto przepis mojego dziadka na kopytka.
-
Tego jeszcze nie grali. Kolorowe kopytka z serem to hit. Zrób je w ten sposób, a wyjdą obłędnie miękkie
Kopytka to jedno z wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kluski w kształcie rombów przygotowuje się głównie na bazie ziemniaków i mąki. Niektórzy lubią jednak eksperymentować z tradycją i wzbogacać znane już smaki. Dzięki temu dzielimy się dziś...
-
W tych kopytkach z miejsca się zakochasz. Jedna przyprawa ma szczególne znaczenie
Kopytka to klasyk nad klasykami. Chyba nie znamy osoby, która by ich nie lubiła. Co jest ich największą zaletą? To, że pasuje do nich praktycznie wszystko. Najlepszym na to dowodem jest przepis, który publikujemy poniżej. Pochodzi z książki "Nowe...
-
Podwójnie dyniowe kopytka. Smakują bosko, ale tan kształt... Nie zapomnij o ważnym dodatku
Sezon na dynię niestety nie trwa wiecznie i dlatego trzeba korzystać z niego, ile się da. Ostatnio robimy na potęgę zupę z dyni, pyszne ciasta i serniki, ale założę się, że o takich kopytkach nikt nie słyszał - są pyszne, delikatne i podwójnie...