Każdy ma w kuchni to warzywo, więc podaj je z kopytkami. Taka okrasa bije na głowę wszystkie inne

Wiosna to piękny czas, gdy możemy eksperymentować z nowymi i świeżymi składnikami. I właśnie teraz cieszymy się warzywami i owocami, na które jest sezon. Używamy ich właśnie do różnych potraw, a czasem łączymy je z nieoczywistymi składnikami. Ten przepis pokazuje, że kopytka można połączyć z warzywem, o które każdy się bije w sklepie. Takie połączenie jest nietuzinkowe i na długo zostanie w twojej głowie.

Kopytka to bardzo popularne danie, które gości na naszych stołach bardzo często. Robi się je z już ugotowanych ziemniaków, które pozostały z wczorajszego obiadu, dzięki temu nic się w naszym domu nie marnuje. Elastyczne i miękkie kluski można podawać na wiele różnych sposobów. Można je podpiec lub podsmażyć, jednak najbardziej popularne to te wyciągnięte z wody. Obsypuje się je podsmażoną cebulką lub polewa aromatycznym sosem. Tym razem chcemy wykorzystać sezonowe warzywo, które można znaleźć w każdym sklepie i na targu.

Zobacz wideo

Warzywem, które zostaje wykorzystane w tym przepisie, są szparagi. To właśnie na nie aktualnie jest sezon i robi się je w każdym domu. Można je podawać z boczkiem lub zawinięte w ciasto francuskie. My jednak podajemy je z wysmażoną cebulką. 

Przepis na kopytka ze szparagami

Składniki na kopytka

  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • żółtko,
  • sól.

Składniki dodatkowe

  • cebula,
  • 5 szparagów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie kopytek. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także żółtko. Dopraw solą i dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ziemniaczane ciasto podziel na pół i z każdej części uformuj wałek. Każdy z nich pokrój na mniejsze części na kształt kopytek. Tak przygotowane kluski wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  3. W tym czasie przygotuj resztę składników. Szparagi dokładnie przemyj i opłucz. Następnie odetnij ich dolną część. Podziel resztę warzywa na kawałki i umieść na patelni z rozgrzanym olejem. Podsmażaj przez kilka chwil, następnie dodaj posiekaną na drobno cebulą. Oprósz wszystko solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, wymieszaj.
  4. Tak przygotowane warzywa podsmażaj do zarumienienia. Ugotowane kopytka umieść na talerzu i oprósz je przyrządzoną okrasą. Smacznego!
Z czym podajesz kopytka?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.