szparagi
-
Jak rozpoznać czy szparagi są świeże? Zwróć uwagę nie tylko na wygląd. Ważny jest pewien dźwięk
Szparagi to nie tylko afrodyzjak, ale wyjątkowo smaczne warzywo. Sezon na ten przysmak właśnie trwa. W niemal każdym sklepie spożywczym można kupić pęczek białych lub zielonych odmian. Jak rozpoznać czy szparagi są świeże, aby uniknąć rozczarowani...
-
Jak przechowywać szparagi? Ten patent sprawi, że na długo zachowają świeżość i sprężystość
Szparagi to warzywa sezonowe, które szybko znikają ze sklepowych półek. Warto czasem kupić po kilka pęczków, aby móc się nimi dłużej nacieszyć. W takiej sytuacji pojawia się jednak pytanie: w jaki sposób najlepiej przechowywać te warzywa? Nie trze...
-
Jak przygotować szparagi? To wcale nie jest takie trudne!
Jak przygotować szparagi, by smakowały wszystkim domownikom? Szparagi to warzywo o wyjątkowym smaku, które warto przygotować w odpowiedni sposób, aby cieszyć się jego potencjałem. Poznaj sprawdzone sposoby.
-
Sałatka "ryneczkowa" to obłędna wariacja z sezonowych dóbr. Królują ziemniaczki, szparagi i małosolne
Spróbowana raz doszczętnie rozgości się w sercu i jednocześnie podbije kubki smakowe. Mowa tu o sałatce "ryneczkowej", która jest arcyprosta, ale jakże obłędnie smaczna! Wszystko dzięki sezonowym składnikom takim jak zielone szparagi, młode...
-
Jak gotować szparagi, aby były odpowiednio miękkie i pyszne? Sprawdź, jak robi to Ania Starmach
Jak gotować szparagi, aby cieszyć się pełnią smaku i świetnymi właściwościami? Gdy potrzebujesz najlepszych porad, szukaj ich u znawców tematu. Dowiedz się zatem, jak szparagi gotuje Ania Starmach.
-
Jak przyrządzić szparagi? Ile gotować, aby były idealne? Skorzystaj z prostej i zdrowej metody
Nie wiesz, jak przygotować szparagi? Ile je gotować, aby były idealne? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać podczas ich przyrządzania. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, a będą smakowały wyśmienicie.
-
Te szparagi zaskoczą nawet znajomego szefa kuchni. Mało kto myśli, by zrobić je w takiej wersji
Szparagi to uwielbiane przez wiele osób sezonowe warzywo. Najczęściej jedzone są w towarzystwie jajka poche i sosu holenderskiego, ewentualnie grillowane czy zapiekane razem z plastrami boczku. Dużo rzadziej robi się jednak naleśniki ze szparagami...
-
Każdy chciał dokładkę, gdy podałam to na obiad. Zrób to danie już dziś, bo główny składnik znika ze sklepów
Wiosna to czas w roku, który warto dobrze wykorzystać w kuchni. Dlatego podawanie sezonowych warzyw w różnych odsłonach to pasja wielu ludzi. Aby wykonać smaczne danie, nie trzeba wiele. Przykładem jest ta zupa, która jest moim odkryciem tego roku.
-
Szparagi w tym wydaniu to istny kosmos. Żadna restauracja nie podaje ich tak dobrze. To sprawa panierki
Nie można zaprzeczyć, że maj jest miesiącem, który obfituje w szparagi, które znikają ze sklepowych półek w okamgnieniu. Każdy próbuje je przyrządzić na swój sposób, ale mało osób zna tę metodę na ich podanie. To prosty przepis Kingi Paruzel,...
-
Takich szparagów jeszcze nie jedliście! Sezonowy przysmak w tym cieście to prawdziwa rozkosz
Maj to miesiąc w którym szparagi królują na stołach w rozmaitych postaciach. Warto jednak postawić na ekspresową przekąskę, która jest jednocześnie niebywale spektakularna. Potrzebne jest tylko kilka prostych składników w tym ciasto filo, które gr...
-
To wiosenna sałatka Strzelczyka. Jednego składnika nie mogło zabraknąć
-
Dodajesz go do obiadu, a sprawdzi się jako oprysk. Mszyce nie będą straszne
-
Ta kobieta ma nietypową pasję. "To jest bardzo wciągająca dyscyplina"MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Podlej tym truskawki, a będziesz się o nie potykał. To sekret ogrodników
-
Deser z 2 składników gotowy w 10 minut. Wymieszaj i wstaw do lodówki
- Sposób na mszyce. Posiekaj, zagotuj i spryskaj - jutro nie będzie po nich śladu
- Szukasz sposobu, jak pozbyć się mrówek z domu? Ten trik zawsze działa
- By zrobić to danie czekaliśmy cały rok. Teraz można je jeść garnkami. Wybór mięsa jest bardzo ważny
- Danie z młodej kapusty będzie nr 1 o tej porze roku. Każdy weźmie dokładkę
- Mama dała mi przepis na ciasto z rabarbarem. Zrobiłam i usiadłam z wrażenia
-
Sałatka ze szparagami ze słoika - przepisy, które wzbogacą menu podczas imprezy
Sałatka ze szparagami ze słoika może nas pozytywnie zaskoczyć. Sałatka ze szparagów ze słoika to nie lada gratka dla tych, którzy cenią sobie różnorodność w kuchni. Poznaj przepisy na różnorodne sałatki ze szparagami. Dobre na kolację, imprezę czy...
-
Keto śniadanie, czyli szparagi w doborowym towarzystwie. Zrobiłam się głodna dopiero o 15
Śniadanie keto z założenia opiera się na tłuszczach i białku. To świetny sposób na to, by zacząć dzień "z grubej rury" i zapewnić sobie porządną dawkę energii na wiele godzin. Przykładów śniadań białkowo-tłuszczowych jest bez liku, a ja postawiłam...
-
Sałatka ze szparagami. Zapraszamy na przegląd ciekawych przepisów na pyszne sałatki ze szparagami
Sałatka ze szparagami w maju to bardzo częsty wybór. Nie ma w tym niczego dziwnego, sezon na szparagi właśnie rozpoczął się na dobre. Zapraszamy na przegląd najciekawszych przepisów na pyszne sałatki ze szparagami.
-
Dania ze szparagami - receptury na popisowe sezonowe potrawy. Każdy będzie Cię pytał o przepis
Dania ze szparagami cieszą się dużą popularnością zwłaszcza w okresie kwietnia i czerwca, kiedy to przypada na nie sezon. Sprawdź, jak możesz przyrządzić szparagi, aby dania zadowoliły nawet najbardziej wymagające podniebienia.
-
Zrób ją dziś, bo kolejna okazja będzie dopiero za rok. Bukiet tych warzyw sprawdzi się najlepiej
Wiosenne dania mają to do siebie, że można je zrobić tylko w konkretnym okresie czasu. Tak samo jest z tą potrawą. Wykonanie jej w najbliższych dniach będzie najlepsze. Dlaczego? Potrzebne składniki mają teraz swój najlepszy okres, w innych...
-
Zupa szparagowa. Prosty przepis na udany obiad. Ta przyprawa to klucz do sukcesu
Zupa szparagowa to idealny pomysł na wiosenny obiad. Jej przygotowanie nie jest trudne, a smak sprawia, że nie można oderwać się od talerza. W czym tkwi sekret doskonałego smaku? Bardzo ważną rolę odegrają przyprawy i sposób przygotowania potrawy.
-
Wiosenny przysmak, który znika ze sklepowych półek. Lepiej go zamrozić, bo zimą go nie dostaniesz
Sezonowe owoce i warzywa najlepiej jeść wtedy, kiedy jest na nie odpowiedni czas w roku. Wtedy mają najlepszy smak i konsystencję. Jednak jeśli chcesz je zachować na zimowe gotowanie, musisz odpowiednio je przygotować. Jak mrozić najpopularniejszy...
-
Dodaj ten składnik do zupy z fasoli szparagowej, a nie pożałujesz! To hit od Ewy Wachowicz
Aktualna pogoda to idealny czas na przygotowanie pysznej i zdrowej zupy z fasoli szparagowej. Przepis na nią pochodzi od guru polskich kulinariów - Ewy Wachowicz! Sprawdź, jakich składników potrzebujesz i wyczaruj w swojej kuchni wiosenny obiad dl...
-
Włóż do słoika i zalej zalewą. Szparagi w tej wersji będą najpyszniejsze, ale uważaj na ocet
Ze szparagami można robić prawdziwe cuda. Chociaż najczęściej po prostu je grillujemy lub zapiekamy owinięte boczkiem, warto znać jeszcze jeden, bardzo uniwersalny i łatwy przepis na szparagi. Lubisz marynowane ogórki, grzybki lub rzodkiewki? Jeśl...
-
Jak prawidłowo przygotować szparagi? Ci, którzy nie stosują tej zasady, tylko marnują pieniądze
Rozpoczął się sezon na szparagi i jak co roku pojawia się ważne pytanie. Otóż jak je prawidłowo przygotować, tak by maksymalnie wykorzystać to drogie warzywo? Jeśli zastosujesz te proste zasady, szparagi będą chrupiące i aromatyczne. W innym wypad...
-
Zupa szparagowa. Będzie kremowa i delikatna, a smak podkreśli masło - tu liczy się jedna rzecz
Szparagi to smak wiosny i jak tylko pojawiają się w marketach i na bazarkach, niemal natychmiast wkładamy je do koszyków, jakby jutra miało nie być. I bardzo słusznie - szparagi są pyszne i zdrowe, a sezon na nie niestety krótki. Dziś mamy dla was...
-
Zupa z "dupek". Żaden kawałek szparagów się nie zmarnuje, a ser doda niesamowitego smaku
Zupa z dupek. Jak to w ogóle brzmi... Ale nie ma wybrzmiewać - ma smakować. A smakuje wybornie. Jeśli dodasz do tego trochę warzyw, przypraw i odrobinę sera, zrobisz obiad jak z najlepszej restauracji. Już nigdy nie wyrzucisz końcówek szparagów.
-
Łatwy i pyszny potaź szparagowy - przepis, którym mógł się raczyć sam król Poniatowski. Sekret smaku? "Polej gąszczem"
Sezon na szparagi za chwilę wystartuje i właśnie z tej okazji mamy dla was przepis, który mógł być hitem na obiadach czwartkowych za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Jak przyrządzić szparagi ze staropolskim sznytem? "Potaź" szparago...
-
Jak ugotować szparagi, żeby były jędrne i smaczniejsze? Czas to podstawa, ale przyda się też coś na słodko i na kwaśno
Sezon na szparagi właśnie wystartował i do woli możemy zajadać się pysznymi, zielonymi łodyżkami. Tylko jak ugotować szparagi, żeby były jędrne, delikatne i jeszcze smaczniejsze? Czas gotowania jest oczywiście ważny, ale nie mniej ważne są dodatki...
-
Szparagi z jajkiem to najlepsze, co mogło się nam przytrafić. Wiosną mogłabym jeść tylko to
Na szparagi czekamy przez cały rok, ale z jeszcze większym utęsknieniem wiele osób, w tym ja, czeka na szparagi z jajkiem. Choć to jeden z najbardziej charakterystycznych sposobów, na które można je podać, to jest to tak genialne połączenie, że...
-
Szparagi z przepisu Darii Ładochy to pomysł na wykwintne śniadanie. Wypróbuj obłędny so z dodatkiem tego owocu
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Dlatego coraz częściej zastanawiamy się, co przyrządzić wykorzystując pyszny afrodyzjak. Przepis Darii Ładochy na nietypową szakszukę to pomysł na sycące śniadanie w królewskim stylu. Sos pomidorowo-morelow...
-
Szparagi na grilla. Doskonały dodatek w sam raz na majówkę. Przygotowanie zajmie tylko 5 minut
Szparagi na grilla to doskonały pomysł, by urozmaicić menu. W końcu kwietnia zaczyna się sezon na nie, który potrwa do czerwca. Warto skorzystać z tego sezonowego warzywa, które nie jest u nas dość doceniane.
-
Szparagi z patelni. Prosty przepis na romantyczną kolację. Wykorzystaj sezonowy afrodyzjak
Szparagi z patelni to nie tylko pyszna przekąska, ale także wykwintna propozycja romantycznej kolacji we dwoje. Prosty przepis sprawia, że przyrządzi ją każdy bez względu na kulinarne umiejętności. Dodatek masła i parmezanu zachwyci najbardziej...
-
Szparagi z boczkiem, czyli coś pysznego, przy czym nie trzeba długo majstrować. Ta marynata doda im charakteru
Szparagi z boczkiem to idealny dodatek do wiosennego obiadu lub danie samo w sobie. Idealnie zarumieniony boczek otulający jędrną, zieloną łodygę może uzależnić smakiem, a jeden składnik sprawi, że szparagi będą wyraziste i nabiorą nowego charakte...
-
Za granicą trzeba słono zapłacić za "leśne szparagi", a my je depczemy. Już można je zbierać
Młode pędy chmielu nazywane są "leśnymi szparagami". Na zachodzie są przysmakiem, ale w Polsce są bardzo niedoceniane. Depczemy je, nie zwracając na nie uwagi, kiedy to za granicą inni są gotowi zapłacić za nie krocie. Jak smakują i jak je...
-
Szparagi już w sklepach, ale ich ceny odstraszają. W jednym nawet 98 zł za kilogram
Miłośnicy szparagów już zacierają ręce. W kolejnych sklepach sukcesywnie pojawiają się te warzywa, choć do pełni sezonu zostało jeszcze trochę czasu. Niestety niektórych mogą odstraszyć wysokie ceny. W zależności od sklepu za szparagi trzeba...
-
Kiedy zaczyna się sezon na szparagi? "Niedawno jadłam. Były wyjątkowo świeże"
Wiosna to czas, gdy w sklepach i na targach pojawiają się sezonowe owoce i warzywa. Jednym z takich wyczekiwanych rarytasów są szparagi. Na dniach powinniśmy ich wypatrywać, choć są sklepy, w których już się pojawiły. Ile kosztują? I jak przygotow...
-
Jak gotować fasolkę szparagową? To zależy od rodzaju warzywa, ale jest łatwiejsze niż nam się wydaje
Jak gotować fasolkę szparagową? To pytanie zadają sobie w szczególności miłośnicy tego strączkowego warzywa. Jak się okazuje, sprawa jest bardzo prosta, a samo gotowanie fasolki nie zajmuje wiele czasu.
-
Szparagi - przepis na sałatkę, która cię oczaruje. Słodki składnik może zaskoczyć
Szparagi to przysmak, którym musimy szybko się cieszyć, bowiem sezon na te warzywa trwa dość krótko. Z tej właśnie okazji mamy dla ciebie przepis na szparagi, który na pewno cię zaskoczy. Połączenie smaku szparagów i truskawek brzmi jak żart?...
-
Jak mrozić szparagi? Proces jest łatwy, ale wrzucanie od razu do zamrażalnika to zbrodnia
Sezon na szparagi trwa zdecydowanie za krótko i nadchodzą ostatnie chwile, kiedy możemy się nimi zajadać. Żeby dłużej cieszyć się smakiem szparagów, najlepszym sposobem jest ich zamrożenie, ale jeden błąd skutecznie pozbawi warzywa smaku. Jak zate...
-
Zupa krem ze szparagów, czyli lekkie danie gotowe w kilka chwil! Zupa idealna na upały
Zupa krem ze szparagów to znakomita propozycja na wiosenny obiad. Kiedy na dworze królują wysokie temperatury, warto wybierać lekkie dania, które nie wymagają od nas stania przy kuchni. Sprawdź, jak zrobić najlepszą zupę ze szparagów.
-
Jak ugotować białe szparagi? Sposoby, dzięki którym przygotujesz je perfekcyjnie
Wyróżniamy dwa rodzaje szparagów -białe i zielone. Choć jedne i drugie są niezwykle smaczne i są źródłem witamin i składników mineralnych, to białe szparagi są zdecydowanie bardziej delikatne. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadó...
-
Zielone szparagi - jak prawidłowo gotować ten wiosenny rarytas? Przepisy
Szparagi stanowią pyszny i wartościowy dodatek do wielu potraw. Mają mnóstwo cennych witamin, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Zanim przystąpimy do przygotowania dań ze szparagami, warto dowiedzieć się jak je ugotować, aby były miękkie...
-
Sos do szparagów, który zmieni je w rarytas. Lepszy niż holenderski, chociaż kojarzy się ze stekami
Szparagi i sos to połączenie doskonałe. I chociaż najczęściej do szparagów używamy sosu holenderskiego lub beszamelu, to inny sos zamieni zwykłe, zielone warzywo w danie rodem z najlepszej restauracji. Mowa oczywiście o sosie berneńskim -...
-
Czy można jeść surowe szparagi bez obaw? Rozwiewamy wątpliwości
Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, dlatego fani tego warzywa chcą się nim cieszyć w pełni. Zazwyczaj przed zjedzeniem poddajemy szparagi obróbce termicznej - najczęściej jest to gotowanie lub pieczenie. A czy można jeść surowe szparagi bez...