szparagi
-
Wiosną jemy na potęgę, a nie zdajemy sobie z tego sprawy. Tak szparagi wpływają na organizm
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Mało kto jednak wie, że te pyszne warzywa, są także bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść szparagi? Pomagają na trawienie, wzmacniają odporność organizmu i wiele więcej.
-
Sos idealny do jajek, szparagów i tostów. Nie pomiń tej czynności, inaczej się zwarzy
Istnieje taki sos, który jest idealny niemal do wszystkiego. Świetny do jajek, idealny do szparagów, grillowanych warzyw, a nawet ryb i cielęciny. To sos holenderski, który zdobył popularność na całym świecie i wcale nie musisz kupować gotowca w...
-
Jak sprawdzić świeżość szparagów? Zrób test dźwięku. Już nigdy nie natniesz się w sklepie
Kiedy wiosna w pełni, a stragany i sklepy wypełniają się sezonowymi warzywami, chcemy wybrać najlepsze z najlepszych. Miłośnicy zielonych łodyg na pewno zastanawiają się, jak sprawdzić świeżość szparagów. To prostsze, niż się wydaje. Wystarczy...
-
Ze szparagów robię najlepszą zupę. Żółty dodatek to bilet do krainy smaku
Szparagi to błogosławieństwo wiosennych tygodni i w końcu możemy cieszyć się ich smakiem do woli. Szparagi są pyszne w każdej wersji, ale zupa szparagowa zasługuje na szczególną uwagę, zwłaszcza z tego przepisu. Jest kremowa i aromatyczna. Odpowia...
-
Zielone, kremowe i pachnie jak w restauracji. Danie tak dobre, że będzie śnić ci się po nocach
Jakie warzywa można dać do risotto? Delikatny smak ryżu doskonale łączy się z wieloma dodatkami. Świetnie pasują grzyby, groszek, cukinia, dynia czy nawet pieczony kalafior. Jednak wiosną wybór pada na zielony przysmak. Wzbogaca danie wyglądem i...
-
Nie gotuję już szparagów. Wpycham do słoików, a po kilku dniach mam pyszną przekąskę
Sezon na szparagi w pełni i z racji tego, że niestety trwa dość krótko, chcemy go jak najlepiej wykorzystać. Na potęgę kupujemy szparagi, gotujemy, pieczemy, grillujemy, dodajemy do sałatek i zup. Jednak mało osób pomyśli, by ze szparagów zrobić...
-
Żadne awokado. Zieloną pastę do kanapek robię z tego warzywa. Trwa sezon, więc korzystaj
Jak samemu zrobić pastę do kanapek? Wykorzystaj sezon na pyszne warzywo, ugotuj, dodaj trzy składniki, wymieszaj i gotowe. Nie potrzebujesz jajek ani awokado. Wyjdzie wyjątkowo smaczna, zdrowa i zielona.
-
Finalistka MasterChefa przygotowała u nas szparagi. Po 10 minutach talerz był pusty
Debora "Debsy" Suliborska to finalistka 13. edycji MasterChefa. Mieliśmy przyjemność gościć ją w naszej hapsowej kuchni, w której przygotowała wiosenny przysmak w genialnej odsłonie - szparagi owinęła ciastem filo, podsmażyła i podała je na miętow...
-
Sałatka ze szparagami wprawiła teściową w osłupienie. Czerwony dodatek może szokować
Sezon na szparagi trwa w najlepsze i do woli możemy zajadać się jędrnymi, zielonymi albo białymi łodygami. Szparagi są pyszne pod każdą postacią, w sosie, zupie, zapiekane, grillowane i oczywiście w sałatce. Ostatnio podałam sałatkę ze szparagami ...
-
Koniec z gorzkimi szparagami. Zajrzyj do lodówki i dodaj do wody. Wystarczy łyżka
Co zrobić, gdy szparagi są gorzkie? Smak da się naprawić i to całkiem prosto, wykorzystując produkty, które znajdziesz w kuchni. Dzięki kilku kuchennym trikom nawet najbardziej kapryśne pędy staną się delikatne i smaczne.
-
Dlaczego mocz po szparagach pachnie jak gotowana kapusta? "Nie wiedziałam, co się dzieje"
Szparagi to pyszne, sezonowe warzywa, na które wiele osób czeka cały rok. Jednak u niektórych po ich zjedzeniu dochodzi do intrygującego zjawiska. Otóż zdarza się, że mocz po szparagach dziwnie pachnie. Porównuje się ten zapach do siarki lub...
-
Połóż obok kiełbasy i karkówki. Goście zjedzą w pierwszej kolejności
Wreszcie są: wytęsknione i wyczekane szparagi. Kiedy zaczyna się sezon, ich najzagorzalsi fani potrafią dodawać je do wszystkiego. W końcu są dostępne dość krótko, więc trzeba korzystać i brać z nich pełnymi garściami. Choć najlepiej komponują się...
-
Teściowa powie, że dawno nie jadła nic lepszego. Szparagi w takim wydaniu smakują doskonale
Jak zrobić szparagi z jajkiem sadzonym? To danie doskonale nadaje się zarówno na obiad, jak i lunch czy kolację. Smakuje wyśmienicie, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Zrobisz je w kilka chwil.
-
Zupa szparagowa w wersji "poproszę dokładkę". Podkręci ją trik z masłem
Wiosna to ukochana pora roku wszystkich miłośników szparagów i kiedy w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się zielone i białe warzywa, do woli możemy się nimi zajadać. Co można zrobić ze szparagów? Cóż, wszystko jest pyszne, ale nasza...
-
Szparagowe szaleństwo ruszyło. W Lidlu taniej o 40 proc. Auchan też kusi ofertą
Czy są już szparagi zielone w sklepach? Sezon można uznać za rozpoczęty. Sieć sklepów Lidl wystartowała z promocją, na którą czekało wielu. Ciekawe oferty znaleźliśmy też w Auchanie i Carrefourze.
-
To najlepszy sposób na mrożenie szparagów. Będziesz mieć zapas na długie miesiące
Jak mrozić szparagi? Przestrzegaj kilku zasad, a po wyjęciu z zamrażalnika będą pyszne i świeże jak zaraz po zakupie. Dzięki temu będziesz cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej, na długo po tym, jak zakończy się sezon.
-
Sezon wystartował, więc bierz się za gotowanie. Ten makaron wiosną nie ma sobie równych
Na to warzywo czekaliśmy z niecierpliwością cały rok i w końcu na straganach i w marketach pojawiły się zielone pęczki. Szparagi to zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych warzyw, ale można je kupić tylko wiosną (mrożone to już nie to samo). Z tej...
-
To najlepszy przepis na szparagową tartę. Lepiej zrób od razu, zanim sezon się skończy
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na przepyszną tartę ze szparagami. Jest banalnie prosta do zrobienia i zasmakuje nawet niejadkom. Jak ją przygotować? Sekretem obłędnego smaku jest jeden składnik.
-
Popularne sezonowe warzywo może być toksyczne. O tym trzeba wiedzieć przed kolejnym zakupem
Szparagi cieszą się dużą popularnością, głównie ze względu na swój wyjątkowy smak oraz wartości odżywcze. Niestety okazuje się, że mają właściwości chłonące toksyczne substancje. Nie każdy też może je spożywać. Dlaczego?
-
Tarta ze szparagami w 30 minut. W sezonie piekę ją co najmniej dwa razy w tygodniu i nie słyszę skarg
Tarta ze szparagami to doskonała propozycja na wiosenny obiad. Sezonowe warzywa w połączeniu z kruchym ciastem, serem i przyprawami prezentują się zjawiskowo. Przygotowanie potrawy jest banalnie proste i szybkie.
-
Gdy ich spróbujesz, aż zatańczysz. Zmieniłam jeden składnik. To moje odkrycie [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Szparagi są wszechstronnym warzywem, które można przygotować na wiele sposobów. Jednym z najprostszych i najpopularniejszych jest ich grillowanie lub pieczenie, które wydobywa naturalny smak. Do nieco trudniejszych przepisów należą szparagi z sose...
-
Większość ludzi na to nie patrzy. Bosacka stawia sprawę jasno. "Takie końcówki"
Sezon na szparagi to taki czas w roku, na który czeka bardzo dużo osób. Najwięksi fani tych warzyw mogliby je jeść niemalże codziennie. By jednak cieszyć się ich smakiem w pełni, najpierw trzeba dokonać w sklepie porządnego zakupu. Jak wybrać dobr...
-
Musisz mieć te kiszonki w swojej piwnicy. To nie ogórki, papryka, czy kapusta
Kiszonki to stały element, który można zobaczyć na szafkach znajdujących się w piwnicach i spiżarniach. Mamy na nich naprawdę różne smakołyki, ale mało kto ma to warzywo. Spiesz się z jego zrobieniem, bo tylko teraz można znaleźć je w sklepach i n...
-
Babcia spróbowała ich po raz pierwszy i przepadała. Powiedziała, że dawno nie jadła nic lepszego
To, że na niektóre warzywa jest obecnie sezon, to nie wszystkie cieszą się popularnością u każdego. Internet został zalany przepisami na ten przysmak, ale to również nie oznacza, że każdy go próbował. Jeśli tak samo jak jakaś część osób nie jadłeś...
-
Tak pysznej i kremowej zupy jeszcze nie było. Śpiesz się, bo sezon na to warzywo jest krótki
Przepis na zupę szparagową to chyba najlepszy dowód na to, że wiosna jest najlepszą i najsmaczniejszą porą roku. Zupa szparagowa to mistrzostwo - jest kremowa, aksamitna i smakuje zawsze idealnie. Jednak dzięki słonemu dodatkowi będzie jeszcze...
-
Każdy ma w kuchni to warzywo, więc podaj je z kopytkami. Taka okrasa bije na głowę wszystkie inne
Wiosna to piękny czas, gdy możemy eksperymentować z nowymi i świeżymi składnikami. I właśnie teraz cieszymy się warzywami i owocami, na które jest sezon. Używamy ich właśnie do różnych potraw, a czasem łączymy je z nieoczywistymi składnikami. Ten...
-
Szparagi już nigdy więcej nie będą miały posmaku goryczy. Wystarczą 3 łyżki do wody i problem z głowy
Dlaczego szparagi są gorzkie? Przygotowywanie szparagów może stać się proste i przyjemne. Wszystko dzięki temu dodatkowi, który zapewne masz w swojej lodówce. Dzięki niemu zniknie nieprzyjemna gorycz, a zostanie tylko idealny, delikatny smak.
-
Wiosenne risotto? Z tym sezonowym warzywem smakuje tak, że czapki same spadają z głów
Risotto ze szparagami to doskonały pomysł na wiosenny obiad. Przyrządzenie dania jest bardzo proste, a przy tym szybkie - całość zajmie nam nie dłużej niż pół godziny. Sekret idealnie kremowej konsystencji kryje się w odpowiednim przygotowaniu ryż...
-
Obok kremowej szparagowej nie przejdziesz obojętnie. Lekki obiad w ciepłe dni zniknie w kilka chwil
Najlepsza zupa szparagowa? Przepis zdradziła mi sąsiadka. Nigdy nie jadłam lepszej. Dzięki jednemu składnikowi staje się kremowa i delikatna w smaku. Dodatkowo można ją bardzo szybko i prosto przygotować.
-
Gdy kiełbasa smaży się na grillu, ty wrzuć do piekarnika ten produkt. Idealny na majówkową przekąskę
To właśnie dziś nastał ten czas, gdy wychodzimy na zewnątrz i przyrządzamy dania na grillu. W pobliżu domu czuć zapach kiełbasy, a także wypieczonych warzyw. By jeszcze bardziej dodać dniu smaku, możesz przyrządzić przekąskę, która z pewnością...
-
Spróbuj ich, zanim znikną z bazarków. W Polsce te warzywa wciąż nie są jeszcze tak popularne, jak powinny
Wczesne już w marcu pojawiły się w sklepach, ale prawdziwy sezon na to wyjątkowe warzywo przypada na maj i czerwiec. To jedynie dwa miesiące, aby wyczarować z nich coś naprawdę pysznego. Jeśli udało się ustrzelić, te, które mają jędrne łodygi, nie...
-
Teraz jest na nie sezon i są w każdym sklepie. Owinięte tym będą hitem w twoim domu
Wiosna, którą możemy się cieszyć, nie tylko daje nam cieplejsze dni, a także warzywa, które urozmaicają nam posiłki. Obecnie jest wielki szał na produkt, który jest głównym składnikiem tego przepisu. Zapewniamy, że w tej wersji jest obłędnie pyszn...
-
Czy trzeba obierać szparagi? Trik szefów kuchni na twarde końcówki. Będą jak z najlepszej restauracji
Sezon na szparagi trwa krótko. Wiele osób korzysta więc z tego czasu, aby przygotowywać zachwycające dania z nadzwyczajnym smakiem. Czy szparagi trzeba obierać? Niestety nie wszyscy wiedzą, jak się z nim obchodzić.
-
Zupa szparagowa, za którą postawią ci pomnik. Zdziwisz się, że łatwa zupa smakuje jak z restauracji
Zupa szparagowa to idealny pomysł na szybki obiad, który wprowadzi do twojej kuchni tchnienie wiosny, ale nie tylko. Przepis a zupę ze szparagów jest banalny i szybki, ale z banałem nie ma nic wspólnego. Ta zupa jest po prostu boska, smakuje jak z...
-
Wiosna przyszła i sypnęła szparagami. Nie gotuj, nie piecz, wrzuć je na patelnię. 10 minut i gotowe
Wielu z nas czeka na pojawienie się szparagów w sklepie. To prawdziwa wiosenna gwiazda. Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, by były pyszne. Oto mój niezawodny i szybki sposób.
-
Szparagi na grilla z takimi dodatkami potrafią trafić z żołądka prosto do serca. Zaimponujesz każdemu
Szparagi na grilla z dodatkami potrafią zdziałać cuda. Jedno jest pewne - kubki smakowe Twojej drugiej połówki zwariują! Przysłowie "przez żołądek do serca" sprawdza się tutaj w stu procentach. Sprawdźcie sami, jakie są pyszne.
-
To najlepszy przepis na szparagi. Wiosną zawsze robię je w ten sposób [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Niewiele jest tak uniwersalnych dań jak tarta. Można ją z powodzeniem zaserwować zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację i położyć na niej, co tylko chcesz. To chociażby świetny przepis na szparagi, zwłaszcza jeśli nudzi cię już szparagowy...
-
W kwietniu zawsze serwuję szparagi w tym wydaniu. Ich sekretem jest nieziemska chrupkość i kremowy sos
Zapomnij o szparagach w boczku, szynce czy zapiekanych w cieście francuskim. Poznaj najlepszy sposób na podanie tych wyjątkowych warzyw sezonowych. Z tą recepturą przyjemnie chrupią i na dodatek mogą dać nura w kremowy sos na bazie majonezu.
-
Zupa szparagowa w wersji "o mamuńciu". Nie będzie zielona, ale za to kremowa i wyrazista
Zupa ze szparagów - przepis, który w kilka chwil zamieni twoją kuchnię w naprawdę dobrą restaurację. Tego smaku nie zapomnisz na długo, a to dzięki serowemu dodatkowi. I nie, nie będzie zielona, a aksamitnie biała. Kiedy zaserwujesz tę zupę...
-
Szparagów nie musisz gotować ani piec. Najlepsze są ze słoika - i do obiadu i sałatek
Jak zrobić szparagi? Pomysłów jest całkiem sporo, ale i tak najczęściej je gotujemy lub owijamy boczkiem i pieczemy albo grillujemy. Jednak jeden przepis na szparagi z pewnością zajmie szczególne miejsce w sercach Polaków. To bardzo łatwe i jeszcz...