szparagi
-
Jak gotować fasolkę szparagową? To zależy od rodzaju warzywa, ale jest łatwiejsze niż nam się wydaje
Jak gotować fasolkę szparagową? To pytanie zadają sobie w szczególności miłośnicy tego strączkowego warzywa. Jak się okazuje, sprawa jest bardzo prosta, a samo gotowanie fasolki nie zajmuje wiele czasu.
-
Szparagi - przepis na sałatkę, która cię oczaruje. Słodki składnik może zaskoczyć
Szparagi to przysmak, którym musimy szybko się cieszyć, bowiem sezon na te warzywa trwa dość krótko. Z tej właśnie okazji mamy dla ciebie przepis na szparagi, który na pewno cię zaskoczy. Połączenie smaku szparagów i truskawek brzmi jak żart?...
-
Jak mrozić szparagi? Proces jest łatwy, ale wrzucanie od razu do zamrażalnika to zbrodnia
Sezon na szparagi trwa zdecydowanie za krótko i nadchodzą ostatnie chwile, kiedy możemy się nimi zajadać. Żeby dłużej cieszyć się smakiem szparagów, najlepszym sposobem jest ich zamrożenie, ale jeden błąd skutecznie pozbawi warzywa smaku. Jak zate...
-
Zupa krem ze szparagów, czyli lekkie danie gotowe w kilka chwil! Zupa idealna na upały
Zupa krem ze szparagów to znakomita propozycja na wiosenny obiad. Kiedy na dworze królują wysokie temperatury, warto wybierać lekkie dania, które nie wymagają od nas stania przy kuchni. Sprawdź, jak zrobić najlepszą zupę ze szparagów.
-
Jak ugotować białe szparagi? Sposoby, dzięki którym przygotujesz je perfekcyjnie
Wyróżniamy dwa rodzaje szparagów -białe i zielone. Choć jedne i drugie są niezwykle smaczne i są źródłem witamin i składników mineralnych, to białe szparagi są zdecydowanie bardziej delikatne. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadó...
-
Zielone szparagi - jak prawidłowo gotować ten wiosenny rarytas? Przepisy
Szparagi stanowią pyszny i wartościowy dodatek do wielu potraw. Mają mnóstwo cennych witamin, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Zanim przystąpimy do przygotowania dań ze szparagami, warto dowiedzieć się jak je ugotować, aby były miękkie...
-
Sos do szparagów, który zmieni je w rarytas. Lepszy niż holenderski, chociaż kojarzy się ze stekami
Szparagi i sos to połączenie doskonałe. I chociaż najczęściej do szparagów używamy sosu holenderskiego lub beszamelu, to inny sos zamieni zwykłe, zielone warzywo w danie rodem z najlepszej restauracji. Mowa oczywiście o sosie berneńskim -...
-
Czy można jeść surowe szparagi bez obaw? Rozwiewamy wątpliwości
Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, dlatego fani tego warzywa chcą się nim cieszyć w pełni. Zazwyczaj przed zjedzeniem poddajemy szparagi obróbce termicznej - najczęściej jest to gotowanie lub pieczenie. A czy można jeść surowe szparagi bez...
-
Białe szparagi - afrodyzjak wśród warzyw. Jak długo je gotować? Przepis
Szparagi białe są niskokaloryczne, lekkostrawne oraz stanowią wartościowy dodatek do wielu potraw. Białe szparagi są cenione nie tylko za swój delikatny smak, ale też za cenne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Zanim przystąpimy do...
-
Kiszone szparagi to konkurencja dla ogórków i surówek. Doskonałe jako samodzielna przystawka lub dodatek
Kiszone szparagi to przekąska, która może (ale jedynie na pozór) wydawać się dziwna. Warto ją jednak wypróbować i podać do obiadu. Ciekawie komponuje się ze smakiem mięs, ryb, warzyw lub serów. Czy stanie się tak samo popularna jak ogórki kiszone?
-
Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Smaku nie opisze nawet tysiąc słów
-
Naleśniki - przepis. Będą dużo pyszniejsze i delikatne, jeśli dodasz składnik znany z sernika i nie jest to twaróg
-
Dzieci chcą wiedzieć więcej o bezpieczeństwie w sieci. I liczą na rodzicówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jajko po ugotowaniu ma zielonkawą obwódkę? Nie każdy wie, dlaczego
-
Sernik bez pieczenia i bez jajek. Włoch pokazuje, jak zrobić ciasto "bez niczego"
- Ten składnik sprawi, że jajecznica będzie puszysta i delikatna
- Boisz się, ze jajko jest zepsute? Podpowiemy, jak łatwo to sprawdzić
- Czerwona plama w jajku - niebezpieczna skaza czy nic nie znaczący szczegół?
- Tak smakował PRL! Zobacz, czy pamiętasz jeszcze co się jadło w tych czasach!
- Zakwas na żurek - Ewa Wachowicz ma na to sprytny i zdrowy sposób
-
Zupa szparagowa z serem feta. Wiosna z greckim akcentem na talerzu. Szybko ją przygotujesz
Zupa szparagowa w całkiem nowym wydaniu, czyli warzywna wiosna na talerzu, którą urozmaici dodatek z greckiego sera feta. Dodaj trochę aromatycznej kurkumy i ciesz się pełnoprawnym daniem obiadowym.
-
Jak przechowywać szparagi? Poznaj ich smak i właściwości zdrowotne
Szparagi są niskokaloryczne, lekkostrawne oraz stanowią wartościowy dodatek do wielu potraw. Te wiosenne warzywa są cenione nie tylko za swój delikatny smak, ale też za cenne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jakie mają szparagi właściwoś...
-
Makaron z boczkiem i szparagami. Wytrawny smak podkręcisz włoskim serem
Makaron z boczkiem i szparagami to świetny pomysł na błyskawiczny obiad. Zawiera kilka składników, a dodatek włoskiego parmezanu sprawi, że danie nabierze wytrawnego charakteru. Masz mało czasu, a chcesz zjeść coś pysznego? Zajrzyj niżej.
-
Szparagi w sosie holenderskim - duet wyśmienity
Szparagi stanowią pyszny i wartościowy dodatek do wielu potraw. Mają mnóstwo cennych witamin, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Szczególnie, że sezon na nie właśnie trwa. Przedstawiamy przepis na szparagi w sosie holenderskim. Przepis...
-
Wartości odżywcze szparagów, czyli dlaczego warto sięgać po te warzywa? Nie tylko dla mocnych kości
Trwa sezon na szparagi, warto więc spożywać te warzywa, nie tylko ze względu na ich walory smakowe. Również wartości odżywcze szparagów przemawiają za tym, by włączyć je do wiosennego jadłospisu. Niesie to za sobą szereg korzyści. Jakich?
-
Najlepsze szparagi to wcale nie te z wody. Jamie Oliver poleca inny sposób, żeby wydobyć ich głęboki aromat
Sezon na szparagi trwa zdecydowanie za krótko, dlatego warto maksymalnie go wykorzystać i cieszyć się smakiem tych wiosennych warzyw. Zazwyczaj podajemy szparagi gotowane, jednak Jamie Oliver zdradza sposób na szparagi, które są smaczniejsze i co...
-
Szparagi z grilla - bardzo szybki i prosty przepis Ewy Wachowicz. Z pewnością zaskoczysz gości
Jeśli przeglądasz kolejne pomysły na grilla i nie wiesz, co wybrać, mamy rozwiązanie. Warto wypróbować przepis Ewy Wachowicz na bardzo proste danie - szparagi z grilla. To już ostatni moment, aby przygotować tę potrawę, niedługo kończy się bowiem...
-
Najlepsze dania ze szparagami w roli głównej. Nie tylko z jajkiem w koszulce
Jakie są najsmaczniejsze dania ze szparagami? Można z nich zrobić bardzo różne potrawy: od zup po pyszne zapiekanki. Podpowiadamy, co pysznego zrobić ze szparagów - zarówno białych, jak i zielonych.
-
Szparagi - zupa krem, którą zrobisz w 20 minut. Francuski ser zagwarantuje boski smak
Szparagi to warzywo, dzięki któremu mamy pewność, że wiosna lubi nas karmić. Przepisów na szparagi jest mnóstwo, ale dziś mamy dla was prawdziwą perełkę - aromatyczną zupę krem, której wykonanie zajmuje 20 minut. Gwarancją boskiego smaku jest ser ...
-
Błyskawiczne szparagi z patelni. Wystarczy 10 minut i cztery składniki
Zielone szparagi to jeden z najwspanialszych dowodów na to, że wiosna przyszła już na dobre. Są wyraziste w smaku, niezwykle aromatyczne i łatwe do przygotowania. Z naszym przepisem, przyrządzisz je w kilka chwil i urozmaicisz nimi niemal każde...
-
Szparagi z boczkiem, które pokochasz od pierwszego kęsa. Najprostsza przekąska z dwóch składników
Sezon na szparagi trwa zdecydowanie zbyt krótko, dlatego należy się nim intensywnie cieszyć. Dziś specjalnie z tej okazji mamy dla ciebie arcyłatwy przepis na najlepszą przekąskę ze szparagami w roli głownej - szparagi zapiekane w boczku. To chyba...
-
Jak należy przechowywać szparagi, by na dłużej zachowały świeżość? Sprawdzone sposoby
Szparagi to popularne sezonowe rośliny jadalne dostępne na straganach i w sklepach. Sezon na nie trwa krótko, mniej więcej od maja do końca czerwca, dlatego, gdy tylko pojawiają się na rynku, są kupowane we wręcz hurtowych ilościach. Choć szparagi...
-
Szparagi z boczkiem - przepis na pieczoną przekąskę, którą musisz zjeść tej wiosny. Boskie połączenie
Szparagi są niezaprzeczalnym symbolem wiosny. Jeśli jeszcze nie jedliście ich w tym roku, koniecznie to nadróbcie. Możecie je zjeść ze wspaniale rozpływającym się jajkiem w koszulce albo przygotować szparagi z boczkiem w piekarniku. Podrzucamy...
-
Szparagi - przepis dla wielbicieli makaronów. Prosty przepis na szybki obiad
Szparagi to nie tylko zielony dodatek do obiadu. Z tych sprężystych, zielonych warzyw możesz wyczarować przepyszne danie, którego wykonanie zajmie ci kilkanaście minut. Potrzebny ci będzie makaron i kilka łatwo dostępnych dodatków.
-
Sos holenderski do szparagów sprawi, że będą naprawdę pyszne. Są potrzebne tylko cztery składniki
Szparagi bardzo dobrze komponują się z prostym sosem holenderskim. Ten pyszny dodatek do potraw wymaga tylko czterech, prostych składników i jest w miarę szybki w przygotowaniu. Jak go zrobić?
-
Szparagi - sezonowy przysmak, bogaty w cenne witaminy. Jakie właściwości mają te warzywa?
Sezon na świeże warzywa i owoce rozpoczął się na dobre. Na liście zdrowych i lubianych produktów królują szparagi bez względu na rodzaj. To świetny dodatek do dań, ale także znakomity posiłek sam w sobie, który nie wymaga wielu dodatków, by...
-
Białe szparagi - przepis dla fanów klasyki. Kremowy sos uwydatni ukryte smaki
Białe szparagi można przyrządzić na mnóstwo pysznych sposobów, dziś jednak postawimy na klasykę w najlepszym wydaniu. Szparagi będą jędrne, sprężyste, a z dodatkiem kremowego sosu holenderskiego zamienią się w samodzielne danie rodem z najlepszych...
-
Carbonara ze szparagami. Przepis na lekkie i pyszne danie z makaronem. Blogerka zdradza sekret smaku
Carbonara ze szparagami to przepis na idealny letni obiad. Danie jest lekki smaczne i zdrowe, dzięki dodatkowi zielonych warzyw. Wystarczy kilka prostych składników, by je przygotować a efekt jest gwarantowany. Przepis poleca blogerka kulinarna...
-
Przepis na szparagi z piekarnika. Dodatek gremolady sprawi, że będą lekko pikantne
Pomysł na przepis na szparagi z piekarnika można czerpać z kuchni świata. Tym razem za inspirację niech posłuży kuchnia włoska, z której pochodzi gremolada. Ta posypka to mieszanka bardzo drobno posiekanych kawałeczków skórki cytrynowej (bez białe...
-
Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Możesz przygotować z nich pyszne i zdrowe dania - sprawdź przepisy
W maju na dobre rozpoczął się sezon na wiele warzyw i owoców. Jednym z nich są szparagi, które cieszą się olbrzymią popularnością - nic dziwnego są pyszne i bardzo zdrowe! Warto jednak pamiętać o właściwym przygotowaniu, które jest kluczem udanego...
-
Jak przechowywać szparagi? Czy można je mrozić? Wyjaśniamy
Kupiliście szparagi i chcecie, by przetrwały jak najdłużej? Podpowiadamy, w jaki sposób przechowywać je w lodówce. Mamy też wskazówki, co zrobić, jeśli chcemy zachować szparagi na później.
-
Przepis na szparagi do obiadu. Jeśli chcesz, żeby były jędrne i apetyczne, lepiej ich nie gotuj
Wiosna w pełni, możemy zatem cieszyć się sezonem na najpyszniejsze wiosenne warzywo, czyli szparagi. Pyszne, zielone szparagi mogą stanowić bazę do zup, kremowych sosów lub jako zdrowy dodatek do obiadu. Dziś podpowiemy, jak je przyrządzić, by był...
-
Zupa szparagowa z białych szparagów. Dodatek konkretnego sera zamieni ją w arcydzieło smaku
Zupa szparagowa z białych szparagów musi znaleźć się na stole każdego, kto kocha dobrze i smacznie zjeść. Przepis jest bardzo łatwy, a dodatek sera gorgonzola sprawi, że twoja szparagowa będzie smakować jak w najlepszej restauracji.
-
Przepis na szparagi pieczone z chrupiącym dodatkiem. Oszalejesz na ich punkcie
Wiosna w pełni, zatem do woli możemy się cieszyć najpyszniejszym wiosennym warzywem, jakim bez wątpienia są szparagi. Dziś mamy dla ciebie prosty, ale naprawdę wyjątkowy przepis na szparagi, które owija pyszny, chrupiący boczek. Zjesz raz i...
-
Przepis na kurczaka i szparagi. Sezonowy hit na talerzu. Wypróbuj na obiad
Przepis na kurczaka i szparagi warto wykorzystać szczególnie teraz, gdy sezon na te warzywa w pełni. Warto o tej porze roku włączyć je do wiosennego menu. Szparagi mogą przyjąć różną barwę: zieloną, białą lub fioletową, jednak różnica w smaku jest...
-
Jak gotować szparagi? Czy trzeba je obierać? Wszystko zależy od tego, których używacie
Szparagi to sezonowe warzywa, które można przygotowywać na setki różnych sposobów. Aby dobrze smakowały, należy je odpowiednio przyrządzić. Wiele osób zadaje sobie więc pytanie, jak gotować szparagi? Czy trzeba je obierać? Co ze twardniałymi...
-
Wiosenna, kremowa zupa szparagowa z przepisu Ewy Wachowicz. Potrzebujesz tylko kilku składników
Zupa szparagowa to niewątpliwie jeden z kulinarnych symboli wiosny. Jest prosta do zrobienia, a do tego pyszna i zdrowa. Koniecznie wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na tę potrawę.
-
Przepis na szparagi idealne do obiadu. Dodatek kremowego sosu wystrzeli twoje kubki smakowe w kosmos
W końcu mamy wiosnę i nareszcie zaczął się sezon na nasze ukochane warzywo - szparagi. Przepisów na szparagi jest wprawdzie mnóstwo, dziś jednak postawimy na prostotę. Jak zrobić szparagi, które idealnie pasują do sztuki mięsa, ryby lub pieczeni?...
-
Szparagi z grilla z szynką parmeńską z przepisu Karola Okrasy. Warto je przygotować, póki trwa sezon
Karol Okrasa podzielił się z widzami na kanale YouTube przepisem na szparagi z grilla z szynką parmeńską. To bardzo proste i efektowne danie możesz podać podczas majówkowego grilla. Z pewnością zasmakuje domownikom i gościom.
-
Szparagi na grilla - szybki przepis na pyszną sałatkę z grillowanymi szparagami
Szparagi na grilla to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią grillowane warzywa. Szukasz odpowiedzi na palące pytania na temat szparagów? Sprawdź poniższe informacje i przepis na sałatkę na bazie szparagów i truskawek.