Szparagi już od pewnego czasu cieszą nasze oko. Największą popularnością cieszą się zielone i to na nich skupimy się w tym tekście. Pamiętaj, że najlepsze zielone szparagi to wcale nie te najgrubsze. Wręcz przeciwnie, zaleca się, by wybierać szparagi, które mają cienkie łodygi. Powinny być jędrne i sprężyste, a ich główki zamknięte. Dobrej jakości świeże szparagi mają intensywnym, apetyczny kolor. Unikaj szparagów zwiędniętych, z plamami i innymi oznakami gnicia.
Gdy już wybierzesz ładne i dobre szparagi, połowa sukcesu za tobą. Teraz trzeba jeszcze tylko odpowiednio je przyrządzić. Rozpoczął się już sezon grillowy, więc aż się prosi, by na ruszcie położyć też zielone szparagi. Poniżej podrzucamy dwa przepisy na szparagi z grilla. Gdy wylądują obok karkówek i kiełbasek, zrobią prawdziwą furorę. Będą świetną wytrawną przekąską.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Odłam lub odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. Potem opłucz je i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj je oliwą i posyp do smaku solą oraz pieprzem. Ułóż szparagi na grillu w poprzek kratki, by nie wpadły do środka (możesz użyć też patelni grillowej, jeśli zamierzasz robić ten przepis w kuchni). Co jakiś czas obracaj szparagi. Łącznie grilluj je przez około 7-8 minut. Powinny być lekko zarumienione. Zgrillowane szparagi przełóż na talerz, połóż na nich kawałki masła i posyp parmezanem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ze szparagami postąp tak samo, jak w poprzednim przepisie. Gdy już będą umyte, zblanszuj je we wrzącej wodzie z solą przez około 2-3 minuty. Potem od razu przenieś je do naczynia z lodowatą wodą (możesz włożyć tam kostki lodu). Dzięki temu zatrzymasz proces gotowania. Ostudzone szparagi wyjmij z miski.
Umyj kolendrę i drobno pokrój, posiekaj orzechy. Wyciśnij kilka łyżek soku z cytryny. Do miski włóż pokruszoną fetę (zostaw trochę do dekoracji), dodaj kolendrę i orzechy (również zostaw część do podania) oraz sok. Wlej kilka łyżek oliwy i dopraw wszystko solą i pieprzem. Zanurz szparagi w marynacie i marynuj je przez około pół godziny.
Po zamarynowaniu układaj szparagi na grillu w poprzek, by nie pospadały. Grilluj je przez kilka minut, pamiętając, by co jakiś czas je obracać. Gdy się zarumienią, przełóż je na talerz. Możesz udekorować je jeszcze posiekanymi orzechami i pokruszoną fetą.