• Link został skopiowany

To najlepszy sposób na mrożenie szparagów. Będziesz mieć zapas na długie miesiące

Jak mrozić szparagi? Przestrzegaj kilku zasad, a po wyjęciu z zamrażalnika będą pyszne i świeże jak zaraz po zakupie. Dzięki temu będziesz cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej, na długo po tym, jak zakończy się sezon.
Szparagi
Czy szparagi można mrozić? Fot. Inge Poelman / Unsplash

Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Aż do końca czerwca dostaniesz je bez większych problemów w każdym sklepie spożywczym, na targach oraz placach. Czasami zdarza się jednak, że chcemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem znacznie dłużej lub po prostu na jeden raz kupiliśmy za dużo. Co w takiej sytuacji? Wystarczy, że je zamrozisz. Warto zrobić to jednak w odpowiedni sposób. Dzięki temu będą smakowały jak świeżo po zakupie.

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Czy można mrozić szparagi? Zdecydowanie, jednak o tym pamiętaj

Wiosna oraz lato to okres, kiedy stragany w sklepach oraz na placach wręcz uginają się od pysznych, soczystych i zdrowych sezonowych owoców oraz warzyw. Niestety, zazwyczaj czas, kiedy możemy je dostać, jest naprawdę krótki, dlatego dobrze wiedzieć, co zrobić, aby móc raczyć się z nimi znacznie dłużej. O ile z części możesz zrobić pyszne przetwory, niektóre najlepiej smakują w podstawowej wersji. Tak jest m.in. w przypadku szparagów. Dlatego, zamiast pakować je w słoiki, lepiej wrzuć do zamrażalnika. Zanim jednak to zrobisz, zadbaj o kilka rzeczy. Po pierwsze, najpierw dokładnie je umyj, a w przypadku białych, również obierz. Co dalej?

Szparagi - zdjęcie ilustracyjne
Szparagi - zdjęcie ilustracyjne Fo. istockphoto.com/Ekaterina Kubatina | kubatina.co

Kolejnym krokiem powinno być delikatne wygięcie każdej sztuki. Dzięki temu dowiesz się, w którym miejscu najlepiej złamać szparagi, by pozbyć się zdrewniałej, nienadającej się do spożycia końcówki. Następnie dokładnie je osusz, by w trakcie mrożenia nie powstawały kryształki lodu, poporcjuj i przełóż do woreczków strunowych. Przed zamknięciem usuń z nich nadmiar powietrza, po czym włóż do zamrażalnika.

Jak długo mogą być zamrożone szparagi? Po wyjęciu nie popełnij tego błędu

Jeśli w sezonie kilkukrotnie zaopatrujesz się w szparagi, które potem mrozisz, dobrym zwyczajem jest zapisać na woreczkach daty zakupu lub włożenie do zamrażalnika. Dzięki temu będziesz wiedzieć, jak długo będą zdatne do spożycia. Przyjęło się, że opcjonalnym terminem są trzy miesiące. Po tym czasie lepiej nie ryzykować i po prostu je wyrzucić. Natomiast jeśli chodzi o późniejsze pichcenie - nigdy nie rozmrażaj szparagów przed gotowaniem. W przeciwnym wypadku staną się miękkie i mniej apetyczne. Wolisz szparagi białe czy zielone? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: