mrożenie
-
Nie bagatelizuj tych zasad podczas mrożenia ciasta drożdżowego. Inaczej nic nie wyrośnie
Czy ciasto drożdżowe można mrozić? To kwestia, która wciąż budzi wiele wątpliwości i pytań. Istnieje prosty trik, dzięki któremu nawet po wyjęciu z zamrażalnika będzie zachwycać smakiem. Jednocześnie trzeba uważać, aby nie popełnić błędu.
-
Jak zamrozić ciasto na pizzę? Zanim włożysz je do zamrażarki, zrób jedną rzecz
Czy można mrozić ciasto na pizzę? Jak najbardziej! Trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić prawidłowo. Od razu uspokajamy, że nie ma w tym nic trudnego. Warto jednak postępować według określonej instrukcji, by potem ciasto lepiej się rozmrażało i...
-
Jak szybko rozmrozić mięso na obiad, aby było bezpieczne i pyszne? Znamy kilka sposobów
Jak szybko odmrozić mięso na obiad? Mrożenie mięsa to doskonały sposób na zachowanie świeżości produktu na dłużej. Czasem jednak zapomnimy odmrozić mięso odpowiednio wcześniej lub pomysł na obiad wpadnie nam w ostatniej chwili. Jak poradzić sobie ...
-
Mięso w zamrażarce ma termin ważności. Lepiej pilnuj dat. Po tym czasie może wylądować w koszu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wszystko zależy od rodzaju i sposobu przechowywania. Odpowiednie mrożenie pozwala zachować świeżość, aromat i wartości odżywcze na długo. Kupujesz większe ilości na zapas? Zadbaj o właściwe przygotowanie...
-
Czy odmrożone pierogi można zamrozić jeszcze raz? Co z innymi daniami? Błąd może mieć opłakane skutki
Wszyscy wiedzą, że surowego mięsa nie można zamrażać ponownie. Co jednak, jeśli potrawa została po rozmrożeniu poddana obróbce termicznej? Czy w takiej sytuacji można zamrozić ją jeszcze raz? Dietetyczka Milena Nosek wyjaśnia, co trzeba zrobić, by...
-
Wynosisz jedzenie na balkon? Spójrz na termometr. Jeśli przekroczy tę cyfrę, zabieraj garnki do domu
Trzymanie żywności na balkonie zimą to popularna praktyka, zwłaszcza w okresie świątecznym. Gdy w lodówce nie ma już miejsca na garnek z zupą, po prostu wystawiamy go na zewnątrz. Podpowiadamy, jak przechowywać jedzenie na balkonie.
-
Najpierw kupuję z promocji na zapas, a później mam problem. Czy można mrozić masło?
Jeśli udało ci się kupić dużą ilość kostek w atrakcyjnej cenie, zapewne zastanawiasz się jak odpowiednio je przechowywać. Czy masło można zamrozić? Mamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących tego produktu, aby uniknąć marnowania żywności.
-
Potrawy świąteczne, które można mrozić - zrób je na początku grudnia, a w święta sobie podziękujesz
Wielu z nas do świątecznego menu wprowadza potrawy świąteczne, które można mrozić. Jest to dobra koncepcja szczególnie dla dużych rodzin czy osób spodziewających się większej liczby gości.
-
Nie surowe, nie gotowane. Pierogi mrożę tylko w ten sposób. Nawet po długim czasie zachwycają smakiem
Jeśli organizujesz święta u siebie, dobrze wiesz, ile pracy i czasu na to potrzeba. Dlatego też decydujemy się przygotować niektóre potrawy wcześniej i włożyć je do zamrażalnika. Mało kto jednak wie, jak zrobić to prawidłowo. Podpowiadamy więc, ja...
-
Zanim zamrożę mięso, robię z nim jedną rzecz. Potem wystarczy chwila, a jest gotowe do pichcenia
Jak przyspieszyć proces rozmrażania mięsa? Zanim włożysz je do zamrażalnika, zrób jedną rzecz. Później sobie podziękujesz. Oprócz tego możesz zastosować jeden z trików, który znacznie ułatwi cały proces. To naprawdę łatwe.
-
Pączki ze skyru to tylko 40 kcal! Przygotujesz je w mig - i to bez smażenia
-
Oponki jak za dawnych lat. Mięciutkie i puszyste, ale uważaj na twaróg
-
Czy air fryer jest zdrowy? "Chrupiąca skórka bez tłuszczu", ale są i wady
-
Nie każdy zna pierogi dominikańskie. Jak zrobić to pyszne staropolskie danie?
-
Placki z jabłkami zupełnie jak od babci. Będą mięciutkie i puszyste i to bez mleka
- Rozwiąż słodkie dyktando i zgarnij łatwy komplet. Aż ślinka cieknie!
- Rozwiąż słodkie dyktando i zgarnij łatwy komplet. Aż ślinka cieknie!
- Wiele osób nie jada, a szkoda. Działa na paznokcie i odporność
- Czemu ogórki kiszone robią się gazowane? Ludzie nie zdają sobie sprawy
- Pracownik Sejmu pokazał jedzenie z tamtejszej stołówki. "Filet z pestkami dyni, na bogato"
-
Czy rosół można mrozić? Sanepid wyjaśnia, jak go nie zmarnować. Inaczej zmieni się w papkę
Polacy uwielbiają gotować zupy. Często w dużych ilościach. Nic więc dziwnego, że zastanawiamy się, co zrobić z nadmiarem bulionu. Jak najlepiej mrozić rosół? Sugestiami podzieliła się Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinku.
-
Drożdże możesz zamrozić, ale tylko tak. W innym wypadku ciasto wcale nie wyrośnie
Co zrobić, kiedy zostanie drożdży? Jak się okazuje, wcale nie trzeba ich wyrzucać, bo z powodzeniem można przechować produkt w zamrażarce. To świetny sposób na niemarnowanie żywności, bo w każdej chwili będzie można je wyjąć i przyrządzić ciasto....
-
Łapię za żelazko i prasuję, ale nie ubrania. W ten prosty sposób przedłużam świeżość mięsa
Ile czasu można trzymać surowe mięso w lodówce? Złap za żelazko i kawałek folii aluminiowej, a zachowa świeżość na znacznie dłużej. Sposób jest banalnie prosty i kosztuje tyle, co nic. Dzięki niemu zaoszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnowanie...
-
Jak najlepiej zamrozić rybę? Wcześniej robię im kąpiel z tym dodatkiem. Dłużej zachowują smak
Jak najlepiej zamrozić rybę? Istnieje kilka technik, dzięki którym okazy zachowają głębię smaku i aromatu. To jednak nie wszystko, bo trzeba mieć na uwadze jeszcze jedną rzecz. Jak długo mogą być mrożone ryby? Przekonaj się, a nie popełnisz błędu.
-
Wyrzuć grzyby z zamrażarki po tym terminie. Do jedzenia już się nie nadają
Mrożenie to jeden ze sposobów przechowywania żywności, jednak trzeba pamiętać, że mimo to jedzenie ma określony termin przydatności do spożycia. Jak długo można trzymać w zamrażarce grzyby? To zależy od tego, czy są surowe, czy w postaci potrawy.
-
Wielu Polaków mrozi grzyby w nieodpowiedni sposób. Zrób to tak, a zimą sobie podziękujesz
Mrożenie grzybów sprawia ci trudności? Prawdopodobnie zapominasz o ważnym etapie. Dzięki niemu owoce lasu przetrwają w doskonałej kondycji aż do świąt Bożego Narodzenia. Jak zatem prawidłowo mrozić grzyby leśne na zimę?
-
Jak mrozić fasolkę szparagową? Pamiętaj o ważnym kroku, a będziesz cieszyć się jej smakiem przez cały rok
Świeżymi sezonowymi warzywami można cieszyć się tylko przez kilka miesięcy w roku. Są jednak sposoby na to, aby zachować ich smak na dłużej. Dzięki mrożeniu fasolka szparagowa będzie pyszna, jędrna i zachowa pełnię wartości odżywczych. Warto ją...
-
Czy agrest można mrozić? Zrób to w ten sposób, a zyskasz lodowe kulki pełne witamin
Przechowywanie żywności w prawidłowy sposób przedłuża jej świeżość i smak oraz pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych. Dzięki sprytnym trikom możemy się cieszyć letnimi przysmakami nawet zimą. Jak zamrozić agrest?
-
Lepiej mrozić czereśnie z pestkami czy bez? Odpowiedź nic nie ułatwi: To zależy
Lepiej mrozić czereśnie z pestkami czy bez? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Okazuje się jednak, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To, czy mrozić owoce z pestkami, czy bez, uzależnione jest od ich późniejszego przeznaczenia.
-
Świeży koperek wytrzyma nawet dwa miesiące. Oto co musisz zrobić. To dziecinnie proste
Nie ma to jak młode ziemniaczki z koperkiem. Młode liście kopru ogrodowego to świetny dodatek do zup, surówek czy dań obiadowych. Najlepiej smakuje wczesnym latem, kiedy jego aromat unosi się w powietrzu. Spróbuj prostego patentu, który pozwoli...
-
Zachowaj smak truskawek na długie miesiące. Babcie zdradziły co zrobić, żeby były jędrne i smaczne
Pierwsze polskie truskawki można już spotkać na targach w całym kraju. To jedne z najpopularniejszych owoców, więc warto zachować ich smak na długie miesiące po sezonie. Lepiej się jednak pospieszyć, ponieważ zaczną znikać już pod koniec lipca....
-
Już nigdy więcej nie schowasz koperku w pudełku po lodach. Ten sposób na mrożenie jest znacznie lepszy
Najsmaczniejszy koperek to ten wiosenny, świeżutki, zerwany przed samym spożyciem. Suszony nie dorównuje mu smakiem, dlatego kiedy mamy koperkowy sezon, warto zrobić większe zapasy i zamrozić sporą ilość na później. Czy wiesz, jak przechować koper...
-
Robisz zakupy na zapas, a później wcinasz parszywy obiad? Źle rozmrażasz mięso i tracisz na jakości
Wielu z nas jest mistrzami w robieniu zakupów na zapas. Wszechobecne promocje potrafią doskonale kusić, a skoro i tak coś jemy non stop, czemu nie kupić taniej? To nic złego, a wręcz doskonała oszczędność, jednak warto nauczyć się dobrze rozmrażać...
-
Czy szparagi można mrozić? Jeden błąd i na talerzu zostanie ci zielona breja
Świetnym sposobem na zachowanie świeżych warzyw sezonowych jest ich mrożenie. Dzięki temu można się nimi cieszyć nawet wtedy, gdy przestają być dostępne w sklepach lub ich ceny szybują. Nie wszystko jednak nadaje się do zamrażalnika. Czy szparagi...
-
Mrożenie świątecznych dań to nie grzech. Potraktuj tak wielkanocne resztki, a nic się nie zmarnuje
Góra jedzenie zalega po świętach w lodówce? Zamiast zajadać się na zapas czy wyrzucać smakołyki do kosza, postaw na babciną metodę, która działa cuda. Wystarczy zamrozić odpowiednio dania, by cieszyć się ich obłędnym smakiem o wiele dłużej.
-
Mrozisz tak mięso? Bakterie lubią to. Już po chwili będzie ich znacznie więcej
Jak prawidłowo mrozić mięso? Choć czynność wydaje się banalnie prosta, wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste. Wiele osób popełnia błąd, który może mieć nieprzyjemne konsekwencje. Na co uważać?
-
Czy można mrozić jajka? Katarzyna Bosacka tłumaczy krok po kroku. "Po jakie licho?"
Czy można zamrozić jajka? Niejedna osoba po Wielkanocy z pewnością zada sobie to pytanie. Dobra wiadomość: Tak! Ale należy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Wymieniła je ekspertka i dziennikarka Katarzyna Bosacka w jednym z filmów na...
-
Mrozisz pieczarki? Lepiej zmień metodę, bo grzyby stracą cały smak i będą gumowe jak żelki
Mrożenie pieczarek to grzech? Wcale nie, jednak ważna jest odpowiednia metoda i przygotowanie grzybów. Zanim trafią do ujemnej temperatury, warto je "zahartować", co ciekawe samo przechowywanie jest równie istotne - wówczas nasze grzyby zachowają...
-
Pieczarki w zamrażarce to grzech? Nie, jeśli zrobisz tak jak moja babcia. Ma na nie sprytną metodę
Mrożenie pieczarek to żaden grzech, chociaż w wielu domach ta czynność jest równie kontrowersyjna co obieranie grzybów z cienkiej skórki. Z odpowiednią metodą mrożenie może okazać się strzałem w dziesiątkę - wówczas nasze grzyby przedłużą swoją...
-
99 proc. Polaków mrozi tak żywność. Jest tanio? Jest. A szybko? Też. Ale na pewno nie jest dobrze
Mrożenie żywności to świetny sposób na przedłużenie trwałości produktów. Większość z nas robi to jednak nieprawidłowo. Naraża się tym na przykre konsekwencje dla zdrowia. Jakiego błędu nie popełniać podczas mrożenia jedzenia? Podpowiadamy.
-
Rozmrażasz mięso w ten sposób? Lepiej przestań - znajomą zabrała karetka
Jak szybko rozmrozić mięso? To pytanie zadajemy sobie często, kiedy np. zapomnimy odpowiednio wcześniej wyjąć mięso z zamrażalnika, a goście lub rodzina przyjdą już za chwilę i będą głodni. Okazuje się, że jeden sposób jest najgorszą możliwą opcją...
-
Czy pierogi można mrozić również po ugotowaniu? Ten sposób pomoże Ci zrobić to sprawnie i bezproblemowo
Wigilia to wyjątkowy czas w roku, który skłania wielu z nas do refleksji nad minionym rokiem, oraz pozwala na wypoczynek w gronie tych, których kochamy. Przyjmując w domu najbliższych, chcemy więc zadbać o to, by wyszli najedzeni. Co więc zrobić z...
-
Czy można mrozić cukinię? Tak, ale tylko tym sposobem. W przeciwnym razie szkoda czasu
Sezon na cukinię chyli się ku końcowi, co oznacza, że to "ostatni dzwonek" na zakup świeżego kabaczka, z którego przygotujemy wiele smacznych dań. Niektórych wciąż zastanawia, czy cukinię można mrozić. Odpowiedź na to pytanie jest jasna: można,...
-
Mamy sposób na idealne rozmrożenie ryby, który przyda się w święta. Już nigdy nie zjesz wodnistej papki
Rozmrażanie ryby może wydawać się na pozór łatwym zajęciem, a tak naprawdę wiele osób sobie z nim nie radzi. Największym problemem okazuje się konsystencja mięsa, która często pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście znamy sposób, by ryba już...
-
Czy można mrozić sałatkę jarzynową? Pewnie myślisz, że to absurd, ale odpowiedź nie jest taka oczywista
Mrożenie żywności to idealny sposób na to, by jej nie marnować. Wiele potraw wigilijnych nadaje się do tego idealnie. Po świętach do zamrażarki mogą trafić pierogi, kapusta z grochem, czy również bigos. Co natomiast z sałatką jarzynową? Wbrew...
-
Oszczędź sobie roboty i zrób je już teraz. Goście nigdy w życiu nie wyczują, że były wcześniej mrożone
Wigilia już niebawem, a to oznacza, że czas najwyższy zaplanować bożonarodzeniowe potrawy. Pierniki długo dojrzewające już leżakują i czekają na święta. Czy można zawczasu przygotować coś jeszcze? Oszczędź sobie nerwów tuż przed celebracją i ulep...
-
Mrożony płyn do naczyń uratuje w opałach. Metoda dobra na problem, który często gości w domu
Płyn do naczyń może okazać się znacznie przydatniejszy, niż mogłoby się wydawać. Poza domowymi porządkami produkt ma też ukrytą funkcję - aby ja poznać, wystarczy przelać płyn do woreczka i go zamrozić. Ta sprytna metoda działa cuda i pomoże w...
-
Czy można mrozić krokiety? Kultowego dodatku do barszczyku wcale nie trzeba przygotowywać "na świeżo"
Krokiety zalegają w lodówce po obiedzie lub rodzinnym spotkaniu? Zamiast marnować smakowite kąski lub objadać się na zapas można je śmiało przechowywać w chłodziarce. Mrożenie krokietów jest niebywale łatwe, jednak warto pamiętać o kilku złotych...
-
Lepiej mrozić surowe czy gotowane pierogi? Babcina metoda rozstrzyga odwieczny spór w mgnieniu oka
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to doskonały moment, by zacząć obmyślać i przygotowywać bożonarodzeniowe menu. Jak się okazuje, pierogi mogą być gotowe znacznie wcześniej, a wystarczy je właściwie zamrozić. Zdradzamy zatem, czy do...
-
Czy można mrozić już pierogi na święta? Teściowa ma zapewne swoje teorie, ale lepiej posłuchać nas
Mrożenie pierogów na święta dla niektórych jest nieco kontrowersyjne. Jednak nie oszukujmy się - teraz brakuje nam czasu na wszystko, więc warto przygotować pierogi dużo wcześniej niż w Wigilię. Czy można jednak mrozić je więcej niż miesiąc...