mrożenie
-
Jak mrozić grzyby? Jak przygotować kurki, borowiki i prawdziwki do mrożenia? [PORADNIK]
Mrożenie grzybów jest doskonałym sposobem na zachowanie ich świeżości, smaku i wartości odżywczych na dłuższy czas. Ta prosta i efektywna metoda przechowywania grzybów pozwala cieszyć się nimi przez cały rok, niezależnie od sezonu.
-
Nie gotuj pierogów przed mrożeniem. Zastosuj ten prosty trik, by przez długi czas mogły cieszyć smakiem
Duże ilości przygotowanych pierogów mogą być dla niektórych nie lada kłopotem. Bowiem nie wiadomo, co z nimi zrobić, by nie straciły na swoim smaku. Niektórzy postanawiają je zamrozić, lecz i z tą czynnością trzeba uważać. Jej nieumiejętne wykonan...
-
Skąd się biorą białe plamy na mrożonym mięsie? Czy można bezpiecznie je jeść? Wyjaśniamy
Na pewno chociaż raz zdarzyło ci się wyjąć mięso z zamrażalnika, na którym widać było białe lub jasnoszare plamy. Skąd one się wzięły, przecież przed zamrożeniem mięso wyglądało wzorowo? Oparzelina mrozowa wygląda nieestetycznie i dziś wyjaśnimy,...
-
Sposób na mrożenie napojów, czyli jak cieszyć się zimną wodą bez użycia lodówki. To prawdziwy game changer tego lata!
Sposób na mrożenie napojów jest banalnie prosty. Wystarczy butelkę z wodą lub innym trunkiem wsadzić do lodówki i chwilę poczekać na efekty. Proces chłodzenia przyspieszymy, jeśli napój owiniemy zwilżoną szmatką i całość włożymy do chłodziarki....
-
Mięso w zamrażarce się zepsuło? To najprawdopodobniej twój błąd. Zwróć uwagę, jak je przechowujesz
Mrożenie jedzenia to doskonała opcja do robienia zapasów. Dzięki temu nie musimy wychodzić z domu na zakupy zbyt często, a dodatkowo nie marnujemy żywności, która może w niskich temperaturach zachować świeżość na długie miesiące. Tak przynajmniej...
-
Jak przechowywać pomidory? Polacy wciąż popełniają ten jeden popularny błąd
Wielu z nas nie potrafi latem oprzeć się tym czerwoniutkim, pachnącym i wręcz słodkim pomidorom. Niestety, gdy w mieszkaniu jest ciepło i słonecznie, szybciej się psują. Warto więc nauczyć się odpowiednio je przechowywać. Jest to nieco...
-
Te sezonowe warzywa używa się do różnych potraw. Czy można je mrozić? Odpowiedź jest tylko jedna
Cukinia to jedno z sezonowych i niezwykle uniwersalnych warzyw. Można z niej przyrządzić wiele różnych przepysznych potraw. Sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, można ją gotować i smażyć, ale czy można ją mrozić?
-
Jak rozmrozić mięso, żeby się nie zepsuło? Ten sposób jest najlepszy i warto z niego korzystać
Rozmrażanie mięsa nie należy do łatwych zadań. Jeśli zrobi się to w niewłaściwy sposób, może ono ulec szybkiemu zepsuciu i nie będzie nadawało się do spożycia. W jaki sposób najlepiej rozmrażać mięso? Podpowiadamy!
-
Czy można mrozić kurki? Tak, ale ten błąd sprawi, że będą gorzkie i trafią do kosza
Czy można mrozić kurki? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. W końcu to gorący okres, w którym chcemy zamknąć jak najwięcej lata w słoikach i zamrażarkach. Niektóre produkty chcielibyśmy jeść przez cały rok, a dzięki odpowiedniemu przechowywaniu...
-
Szron w lodówce? Jeśli się pojawia, nie czekaj! Działaj od razu według tego sposobu
Sposób na szron w lodówce jest jedne, ale na pewno skuteczny. Oczywiście nie wliczamy do tego specjalnych systemów, które swoim działaniem mają kontrolować temperaturę i stopień wilgotności w chłodziarce, czyli mówiąc zwyczajnie: zapobiegać...
-
Co zrobić z ziemniaków z obiadu? Takiego placka nie umie nawet Gessler
-
Jest jadalny, ale nawet nie myśl o tym, by go zabrać. "Bardzo rzadki"
-
Mykolożka zdradza trik na owocne grzybobranie. Patrz nie tylko pod nogi
-
To niebywałe, co Lewandowska dodaje do racuchów. Pychota!
-
Moja siostra obiera jajka w kilka sekund. Trik z łyżką jest genialny
- Przepis na rydze spod Łysej Góry. Żadne marynaty, żadne sosy
- Gruszki w occie cioci Asi z Radomia. Tak pysznych nie robi nikt w rodzinie
- Pyszna i sycąca zupa z dyni. Będzie lepsza, niż się spodziewasz, ale zrób pewien trik
- O tych kotletach każdy będzie mówić każdy. To nie wołowina, czy kurczak
- Łazanki - przepis babci na inflacyjny obiad. Robi się błyskawicznie
-
Czy czereśnie można mrozić? Odpowiedź jest tylko jedna. O tej zasadzie nie wolno zapominać
Czereśnie to jedne z sezonowych owoców, które pojawiają się w czerwcu. Co zrobić, aby można było cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Nie wiesz, czy czereśnie można mrozić? Podpowiadamy, o czym warto pamiętać.
-
Czy fasolkę szparagową można mrozić? Pamiętaj o tym, aby na dłużej cieszyć się smakiem lata
Czy fasolkę szparagową można mrozić? Fasolka szparagowa to popularne warzywo o delikatnym smaku i chrupiącej konsystencji, powszechnie dostępne w sezonie letnim. Jednak co robić, gdy mamy jej nadmiar i chcielibyśmy zachować jej świeżość na dłużej?...
-
Czy szparagi można mrozić na zimę? Jak je przechowywać, by zachowały swój smak?
Sezon na szparagi powoli dobiega końca, ale w sklepach i na bazarkach wciąż można dostać białe i zielone odmiany tych wykwintnych warzyw. Kiedy kupisz zbyt dużą ilość lub za wszelką cenę chcesz zatrzymać smaki lata, zastanawiasz się, czy szparagi...
-
Jak mrozić truskawki, żeby nie stały się zlepioną kulą? Metoda babci zawsze się sprawdza
Sezon owocowy w pełni, stąd coraz częściej pada pytanie, jak mrozić truskawki, żeby nie powstała jedna zlepiona kula. Moja babcia, która z niejednego pieca chleb jadła, ma swoje metody. Jak sama przyznaje, kiedyś tego sposobu używała wyłącznie do...
-
Jak mrozić truskawki, żeby zachować maksimum smaku? Błąd z woreczkiem wszystko spartaczy
Latem nie ma nic pyszniejszego, niż świeże i soczyste truskawki. Żeby zachować smak lata na dłużej, przerabiamy te pyszne owoce na musy, dżemy i kompoty, a także upychamy do woreczków i mrozimy. I właśnie tutaj można popełnić fatalny błąd, przez...
-
Mrozisz mielone mięso? Pamiętaj o tych zasadach. Inaczej może nie nadawać się do jedzenia
Mielone mięso to popularny produkt, z którego można przyrządzić wiele różnych dań. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania kotletów mielonych, zapiekanek albo farszu do pierogów, gołąbków czy papryki. Co zrobić, aby poprawnie je zamrozić?
-
Wbiłeś za dużo jajek? Katarzyna Bosacka zdradza, czy jajecznicę można zamrozić
Zdarza się, że kiedy jesteś bardzo głodny, przyrządzasz większą porcję, niż jesteś w stanie zjeść. O ile są to kanapki, to problem masz z głowy, wkładasz do lodówki i zjadasz później. Gorzej kiedy nikt nie ma ochoty na to samo, a ty nie chcesz...
-
Jak mieć świeże i chrupiące pieczywo zawsze pod ręką? Wystarczy zamrozić je według tej metody
W dobrych piekarniach chleb znika jeszcze przed południem, a nie każdy ma chęci lub czas, by stać w kolejce po pieczywo o świcie. Jednocześnie wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapek. Na całe szczęście chleb i bułki można mrozić, dzięk...
-
Zajrzała do zamrażarki dziadków. To, co odkryła, wprawia w osłupienie. "To jedzenie jest starsze ode mnie"
TikTok to istna kopalnia intrygujących treści. Choć wiele filmików na tej platformie lepiej omijać szerokim łukiem, można trafić też na takie, które wzbudzają ogromne zainteresowanie i stają się tzw. viralami. Nie inaczej jest w przypadku wideo, n...
-
Wiosenny przysmak, który znika ze sklepowych półek. Lepiej go zamrozić, bo zimą go nie dostaniesz
Sezonowe owoce i warzywa najlepiej jeść wtedy, kiedy jest na nie odpowiedni czas w roku. Wtedy mają najlepszy smak i konsystencję. Jednak jeśli chcesz je zachować na zimowe gotowanie, musisz odpowiednio je przygotować. Jak mrozić najpopularniejszy...
-
Czy ugotowane mięso można mrozić? Pamiętaj o tych kilku prostych zasadach
Mrożenie pozwala zachować świeżość produktów i ich wartości odżywcze. Nie wszystkie produkty nadają się jednak do umieszczania ich w zamrażarce. Nie wiesz, czy ugotowane mięso można mrozić? Oto kilka prostych zasad, o których powinno się pamiętać.
-
Nadmiar ciast został po Wielkanocy? Możesz je zamrozić, lecz pamiętaj o jednej zasadzie
Świąteczne wypieki z pewnością nie zostały zjedzone w całości. Aby nie trafiły do kosza, możesz je zamrozić. Cały proces nie jest skomplikowany lecz trzeba pamiętać o zasadach. Jeśli je zastosujesz, po odmrożeniu będą smakować tak samo.
-
Które potrawy wielkanocne można zamrozić? Pasztet - wiadomo, ale z jarzynową i żurkiem uważaj
Jeśli po wielkanocnym ucztowaniu zostanie ci trochę smakołyków, a dodatkowo każdy ledwo rusza się z przejedzenia, pewnie zastanawiasz się, co z tym zrobić. Dojadać na siłę? Nie ma opcji. Wyrzucić? Bez przesady... Najlepszym pomysłem wydaje się...
-
Koperek w pudełku po lodach to najmniejsze zło. Tego lepiej nie mrozić, bo może się skończyć źle
Koperek w pudełku po lodach - kto z nas nie natknął się na taką niespodziankę choć raz, niech pierwszy rzuci kamieniem. Teraz gdy jesteśmy już dorośli, zdecydowanie bardziej doceniamy dobrodziejstwo zamrażarki, a koperek w pudełku po lodach jest...
-
Chcesz przedłużyć świeżość chleba? Wystarczy go zamrozić. Trzymaj się tych zasad, a będzie smakował jak prosto z pieca
Chleb smakuje najlepiej, gdy jest świeży. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku, tak smaczny, że można go jeść z samym masłem. Czy można zachować świeżość pieczywa na dłużej? Owszem, wystarczy go zamrozić. Trzeba jednak trzymać się kilku zasad, by...
-
Czy pączki można mrozić? O tych prostych zasadach należy pamiętać nie tylko w tłusty czwartek
Tłusty czwartek to dzień, w którym na stołach królują pączki. Czy można je mrozić? Oto co najlepiej zrobić, aby się nie zmarnowały. Ten sposób pozwoli zachować dobry smak niezależnie od rodzaju nadzienia.
-
Czy wiesz, jak szybko rozmrozić rybę? Jest na to pięć niezawodnych sposobów. Jeden może cię zaskoczyć
Chcesz jak najszybciej przygotować pyszny obiad, a zapomniałaś wyjąć rybę z zamrażalnika? To nie powód do paniki. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, jak szybko rozmrozić rybę. Wszystko, co potrzebne, na pewno masz pod ręką.
-
Jak zamrozić mięso, żeby zachowało smak i wygląd? Tę banalną czynność mogą zepsuć dwie rzeczy
Mrożenie mięsa to czynność prozaiczna, do której niewielu przykłada uwagę. Po prostu kawałek wkładamy do zamrażalnika i już. Niestety, to wcale nie jest takie proste, jak się wydaje, ponieważ bardzo łatwo o błąd. Jak zamrozić mięso, żeby nie...
-
Jak rozmrozić mięso? Podpowiadamy, jak robić to we właściwy sposób. Oto trzy najlepsze metody
Jak poprawnie rozmrozić mięso? Istnieje kilka bardzo prostych sposobów, które warto stosować. Podajemy najskuteczniejsze metody na szybkie i bezpieczne rozmrażanie mięsa. Jedna z nich to korzystanie z mikrofalówki.
-
Rozmrażasz wigilijne paszteciki na Nowy Rok? Nie popełniaj tego błędu bo zniszczysz cały ich smak
Wigilijne paszteciki u wielu z pewnością zostały zamrożone na czarną godzinę. Można je odmrozić po sylwestrowych zabawach, aby mieć szybką przekąskę. Ten jeden błąd może sprawić, że ich smak diametralnie się zmieni.
-
Jak przechowywać wigilijne zupy? Spełnij kilka warunków, a będą świeże nawet przez kilka tygodni
Pozostałości z wigilijnej wieczerzy na pewno jeszcze można znaleźć w domowych lodówkach. Ich świeżość z godziny na godzinę jest coraz mniejsza, dlatego warto dowiedzieć się jak uchronić je przed zepsuciem. Na tapet bierzemy zupy i to jak odpowiedn...
-
Czy można zamrozić sernik po świętach? I tak i nie. Podpowiemy, jak robić to dobrze
Sernik to bez wątpienia najbardziej uniwersalne ciasto, które świetnie sprawdza się na każdą okazję i każdemu smakuje. Czasem jednak trudno jest oszacować apetyt gości i robimy zdecydowanie za dużą porcję. Co zrobić ze zbyt dużą ilością sernika? C...
-
Jak mrozić pierogi? Dzięki tej metodzie nie będą się ze sobą sklejać
Jak mrozić pierogi? To prawdopodobnie najpopularniejsze pytanie, które Polacy zadają sobie po świętach. Nie jest to wcale takie trudne, ale warto podążać za konkretną instrukcją, aby pierogi nie skleiły się ze sobą. Wyjaśniamy więc, jak to zrobić.
-
Potrawy świąteczne, które można mrozić. Sprawdź, jak zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami
Potrawy świąteczne, które można mrozić to znakomita propozycja dla osób, które przygotowania do świąt muszą rozłożyć na etapy. Jest to praktyczne rozwiązanie, które ogranicza stres, a przy tym możesz zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami.
-
To ostatnie chwile na zamknięcie słodkiego smaku warzyw na zimę. Jak zamrozić i odmrozić pomidory?
Zima jest okresem, gdy zaczynamy najbardziej tęsknić za słodkimi i soczystymi smakami. To właśnie ich można zasmakować tylko latem. A co jeśli znamy sposób na to, jak cieszyć się słodyczą warzyw nawet w chłodne dni? Zdradzamy jak to zrobić.
-
Jak mrozić pieczywo? Bosacka zwraca uwagę na błąd, który popełnia większość z nas. "Wrzucamy w tym, co mamy"
Mrożenie pieczywa to doskonały sposób na to, by móc dłużej cieszyć się jego smakiem. Chleb czy bułki warto zamrozić zwłaszcza wtedy, gdy mamy większe ilości i wiemy, że nie zjemy wszystkiego na bieżąco. Katarzyna Bosacka wyjaśniła na Instagramie,...
-
Jak mrozić pierogi - na surowo, czy ugotowane? Ani tak, ani tak! Ania Starmach ma niezawodną metodę
Pierogi to jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej, jednak ich przygotowanie wymaga sporo czasu. Można jednak zrobić więcej za jednym zamachem i przechowywać je w zamrażarce przez kilka miesięcy. Tutaj pojawia się jednak pytanie: jak mrozić...
-
Jak mrozić grzyby? Dzięki trikom nie będą gorzkie po rozmrożeniu. Wystarczy pamiętać jeden szczegół
Jak mrozić grzyby? Choć dla wielu może nie wydawać się to trudną sztuką, to często zdarza się tak, że po rozmrożeniu grzyby nie smakują tak, jak byśmy tego oczekiwali. Przedstawiamy triki, dzięki którym już nigdy nie narazisz swoich zbiorów na...
-
Jak mrozić grzyby? Przydadzą się wrzątek i sól. Jest też ważna zasada dotycząca krojenia
Wiele osób nie potrafi się obejść w kuchni bez grzybów. Dlatego gdy tylko zacznie się sezon, ruszają do lasów lub sklepów, by zaopatrzyć się w te dary natury. Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie (lub czasem po prostu nie chcemy) wykorzystać...
-
Szybki sposób na rozmrożenie ryby. Ten prosty trik sprawi, że mięso zachowa smak i strukturę
Mrożenie żywności pozwala zmniejszyć jej marnowanie, a także przedłużyć jej zdatność do spożycia. Ważne jest jednak, by odpowiednio zabezpieczyć produkty, a później zadbać o właściwe rozmrożenie. Ten prosty sposób pozwoli szybko rozmrozić ryby, ta...