chleb
-
Tak rozmrozisz zmrożony na kość chleb. Opcji jest kilka. Patent z kaloryferem sprzedała mi babcia
Jak szybko rozmrozić chleb? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, zwłaszcza gdy niespodziewanie potrzebujemy pieczywa. Istnieje kilka skutecznych metod, które pozwalają to zrobić, zachowując jego smak i świeżość. Jedną z nich znam od...
-
Gdzie wyrzucać torebki po pieczywie? Tak, to też zapewne robisz źle. Wszystko przez jeden szkopuł
Gdzie wyrzucać torebki po chlebie z foliowym okienkiem? Niepozorne pytanie potrafi wprawić w konsternację niejedną osobę. Okazuje się bowiem, że odpowiedź wcale nie jest taka oczywista, a ta wskazywana najczęściej jest po prostu błędna.
-
Dietetyk mówi, którego pieczywa nie kupiłby w Biedronce. Ma najgorszy skład
Wiele osób myśli, że na diecie odchudzającej kategorycznie trzeba odpuścić sobie pieczywo. Tymczasem prawda jest zupełnia inna. Pieczywo można jeść, ale trzeba wiedzieć, które jest najzdrowsze, a którego unikać. Wielu Polaków kupuje je w sklepach,...
-
O niebo lepszy niż chleb z piekarni. Wszystko dzięki jednemu składnikowi. Wychodzi puszysty i pyszny
Co tydzień robię bochenek według jednej receptury. Nie ma w nim ani grama mąki, a do tego zachwyca smakiem, chrupiącą skórką i ziarnistym wypełnieniem po brzegi. Oto przepis na chleb na twarogu, który zawsze wychodzi obłędny.
-
Pasztet wyrzuciłam do kosza. Może się schować przy tej paście. Rodzina będzie oblizywać się ze smakiem
Pasta z bakłażana to jedno z tych smarowideł, które można przygotować na wiele sposobów. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, pełna witamin i błonnika, a do tego niezwykle uniwersalna. Doskonale komponuje się z pieczywem, jako dodatek do...
-
4 składniki i ani grama mąki. Najlepszy pod słońcem przepis na chlebek bananowy. Nadal jest wilgotny
Na jego punkcie nie da się nie oszaleć. Wystarczy jeden gryz, aby z miejsca zachwycił smakiem i delikatnością. Co jest potrzebne na chlebek bananowy? Nie ma lepszego i prostszego przepisu.
-
Przepis na chleb z gara. Tak pyszny, że te z piekarni nie mają do niego startu
Jak zrobić domowy chleb z cudownie chrupiącą, złotą skórką? Ten przepis na chleb sprawi, że zapomnisz drogę do piekarni. Co jest ważne? Oczywiście dobra mąka i garnek. O chlebie z gara będziesz śnić po nocach.
-
Babcie tak przedłużały świeżość pieczywa. Wystarczy kawałek owocu w chlebaku
Każdy chciałby codziennie wyjmować z chlebaka świeżutki chleb. Niestety z biegiem czasu pieczywo czerstwieje, a przyjemność z jedzenia zdecydowanie spada. Jest jednak sposób na to, by przedłużyć jego świeżość. Wystarczy kawałek, dosłownie ćwiartka...
-
Od lat nie chodzę do piekarni. Domowy chleb na zakwasie robię z tego przepisu. Wychodzi najlepszy
Chyba każdy się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszny, mięciutki, pachnący chleb. Nie musisz jednak zrywać się bladym świtem i gnać do piekarni, by rozkoszować się bochenkiem prosto z pieca. Najlepszy chleb na zakwasie możesz zrobić w domu z...
-
Jaki chleb jest najlepszy przy odchudzaniu? Syci, dba o serce i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Jaki chleb jest najlepszy przy odchudzaniu? To pieczywo nie tylko pomoże zrzucić zbędne kilogramy, lecz także wesprze zdrowie serca oraz trawienie. Chleb żytni jest smaczny, zdrowy i sycący. To prawdziwy hit wśród dietetyków. Co go wyróżnia i...
-
To w nim tkwi sekret dubajskiej czekolady. Dzięki niemu bosko chrupie
-
Kiedyś kupowałam w sklepie, dziś robię sama. Wystarczą 2 składniki
-
Jest jak lepsza wersja tymianku. Pachnie obłędnie i wspiera pracę jelit
-
Zamiast drobiu wybieraj inne mięso. Jest uznawane za najzdrowsze
-
Nie chlebek i nie placki. Z bananów robię pyszne smarowidło do gofrów
- Pączki z piekarnika. Anna Lewandowska robi je inaczej niż wszyscy
- Mało składników i dużo radości z jedzenia. Oto, co warto ugotować na walentynki
- Chrupiące na zewnątrz, kremowe w środku. Włoski przysmak zrobisz w domu
- Dodaj ten składnik do pączków. Będą miękkie i dłużej pozostaną świeże
- Sałatka z tortellini idealna na kolację i do pracy. To tylko pięć składników i przyprawy
-
Zamiast podawać z kotletem, dorzuć do ciasta na chleb. Będzie pulchny, miękki i lepszy niż piekarni
Ten chleb zaskakuje nie tylko smakiem, lecz także trwałością, której próżno szukać w klasycznych bochenkach. Jego tajemnicą jest nieoczywisty składnik, który nadaje mu wyjątkowy charakter. Co dają ziemniaki w chlebie? Przygotuj pieczywo zgodnie ze...
-
Nie odróżniasz kajzerki od bułki poznańskiej? Pożegnaj się z punktami
Przed tobą quiz o pieczywie. Jesz je na co dzień, ale czy cokolwiek o nim wiesz? Zweryfikują to nasze pytania. Jeśli nie odróżniasz kajzerek od bułek poznańskich, pozostaje ci celnie strzelać. Powodzenia!
-
Turecki chleb jest lepszy niż polski. Żeby go zrobić, nie trzeba mieć piekarnika ani pestek dyni
Jest niedzielny poranek, a ty dzień wcześniej zapomniałeś kupić świeże pieczywo? Nic straconego. Zamiast szukać otwartej piekarni, wyjmij z szafki kilka składników i przygotuj szybkie chlebki z patelni. To turecka specjalność.
-
Podgrzewam colę, wlewam do mąki i zagniatam. Ten przepis nieraz mnie uratował
Okazuje się, że cola niejedno ma zastosowanie. Jedno z nich stało się wyjątkowo popularne w sieci. O co chodzi? Wystarczy, że dolejemy ten słodki, gazowany napój do mąki, a uzyskamy rezultat, który zaskoczy.
-
Pastę jajeczną bije na głowę. To najlepsze smarowidło do kanapek. Z tym dodatkiem smakuje bosko
Jak samemu zrobić smalec domowy, by wyszedł równie pyszny co ten sprzedawany na odpuście lub jarmarku, na pajdzie z dodatkiem ogórka kiszonego? To prostsze, niż może by się zdawać. Wystarczy, że tradycyjny przepis wzbogacisz o jeden składnik.
-
Wiele osób nadal w to wierzy. Dietetyk obala mit o pieczywie. "Wręcz przeciwnie"
Pieczywo często bywa wskazywane jako jeden z głównych winowajców tego, że tyjemy. Tymczasem, jak podkreśla dr dietetyki Michał Wrzosek, jest to mit. Ekspert wskazuje, że wbrew temu, co wiele osób sądzi, jedzenie pieczywa może mieć pozytywne skutki.
-
Znudziły ci się kanapki z jajkiem? Jajochlebki w takim wydaniu to majstersztyk. Szczęka opada
Można go jeść na śniadanie, lunch i kolację. Chleb w jajku to świetny sposób na pyszny i smaczny posiłek, jednak istnieje trik, który pomoże ci urozmaicić ten przysmak. Wystarczy jeden produkt, a smażony chlebek będzie smakował jeszcze lepiej.
-
Zakwas na chleb to bułka z masłem. Nie ma łatwiejszego przepisu, ale jeden błąd go zniszczy
Zakwas na chleb jest jak Tamagochi - lubi pić, jeść i spać. Oczywiście nie dosłownie, ale coś w tym jest. Przepis na zakwas na chleb jest banalny, składa się jedynie z dwóch składników, ale trzeba się nim opiekować niemal jak elektronicznym...
-
Takiego chleba nie kupisz nigdzie. Kilka minut pracy wieczorem, a rano chrupiące pieczywo na stole
Ten prosty przepis na domowe pieczywo pozwala upiec bochenek o puszystym wnętrzu i złocistej, chrupiącej skórce. Wiejski chleb bez wyrabiania to idealne rozwiązanie dla tych, którzy marzą o rarytasie jak z piekarni, bez nadmiernego wysiłku i...
-
Quiz dla zwykłych zjadaczy chleba. Ile wiesz o tym wyjątkowym wypieku?
Chleb to produkt, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania. Pojawia się na stole praktycznie przy każdym posiłku, niezależnie od okazji. Ile wiesz o chlebie? Przekonajmy się!
-
Gdzie wyrzucić chleb? Minęło tyle lat od wprowadzenia segregacji, a Polacy wciąż popełniają ten błąd
Gdzie wyrzucać chleb? Co z innymi wypiekami? Jak dbać o środowisko i być eko? Podpowiadamy, jak właściwie segregować śmieci i jak wykorzystać czerstwe pieczywo.
-
Żaden bananowy czy marchewkowy. Zrób "małpi chlebek". Boski smak zawdzięcza jednej przyprawie
Jaki chleb jest najlepszy? Zdecydowanie ten, który upieczesz sam. Jeśli przejadły ci się bananowe lub marchewkowe bochenki, sięgnij po przepis, w którym główne skrzypce gra pewna mocna przyprawa. Tym wypiekiem będziesz się zajadać całą jesień.
-
Ten chleb zrobisz w 15 minut i bez piekarnika. To, co jest w środku, to strzał w dziesiątkę
Przepisów na chleb jest multum, co daje spore pole do eksperymentowania. Sposób robienia chleba często różni się też w zależności od kraju. Jeśli tradycyjny chleb na zakwasie lub na drożdżach to już dla ciebie za mało i masz ochotę na coś bardziej...
-
Droższy nie znaczy lepszy. Dietetyk wskazał najlepszy chleb z Biedronki. Ma dobry skład i jest tani
W sklepach spożywczych półki uginają się od pieczywa. Jak więc wybrać w tym gąszczu niedrogi i dobry chleb? Wbrew pozorom całkiem łatwo. Dietetyk pokazał, który produkt najlepiej kupić w Biedronce. Możecie być zdziwieni.
-
Przepis na ten chleb dostałam od koleżanki. Mogłabym go jeść non stop. Nie ma mąki i drożdży
Zrobienie domowego chleba daje dużo satysfakcji. Żadne pieczywo nie smakuje tak dobrze, jak to upieczone samodzielnie. Wiele osób nie podejmuje się jednak tego zadania w obawie przed niepowodzeniem. Odstrasza też konieczność czekania, aż ciasto...
-
Z niejednego pieca chleb jadłeś? 11/11 to dla ciebie bułka z masłem
Co powiesz na smakowity i chrupiący quiz wiedzy o pieczywie? Lepiej nie rozwiązywać go na głodniaka! Nie wystarczy jednak, że potrafisz odróżnić kajzerkę od grahamki - nasze pytania są podchwytliwe. Podołasz wyzwaniu? Przekonajmy się!
-
Takiego chleba nie kupisz w żadnej piekarni. Chrupiąca skórka będzie ci się śnić po nocach
Jak zrobić chleb w domu? Ale taki pyszny, z chrupiącą i złotą skórką, którego aromat roznosi się po całym domu? Nic prostszego - mamy świetny przepis na chleb, jednak jego wykonanie może was nieco zaskoczyć. Oprócz piekarnika przyda się także......
-
Ten rarytas przenosi mnie do lat dzieciństwa. Tak robiła go moja babcia i nie wyobrażam sobie inaczej
Co zrobić na śniadanie, aby smakowało całej rodzinie, a przygotowanie wymagało tylko kilku składników i zajęło mniej niż pół godziny? Moja babcia zawsze znała odpowiedź na to pytanie. Jednym z przepisów, który królował w jej kuchni, był chleb w...
-
Przygotowanie to tylko 5 minut, a zapach unosi się przez cały dzień. Takiego chleba nie ma w piekarni
Jeśli tak jak ja jesteś wielkim fanem pieczywa, to musisz na chwilę się zatrzymać. Ten przepis z całą pewnością ci się spodoba i będziesz go robił każdego dnia. Przygotowanie to kilka minut, które możesz poświęcić każdego ranka. Po wypieczeniu...
-
Może brzmi biednie, ale smakuje świetnie. Na Śląsku każdy zna tę zupę
Kuchnia śląska to mnóstwo smaków i aromatów. Przenikają się smaki polskie, niemieckie i czeskie, ale każdy, kto tam się urodził lub bywał, na pewno zna smak tej zupy. Były nawet o niej piosenki, a podstawą jest chleb i "tłuste".
-
Schrup je wszystkie w tym smakowitym quizie o pieczywie
Czy są tu jacyś miłośnicy pieczywa? Bo quiz czeka na rozwiązanie. Wbrew pozorom zdobycie tutaj kompletu punktów to nie takie łatwe zadanie. Myślisz, że podołasz temu wyzwaniu? W takim razie co stoi na przeszkodzie byś spróbował swoich sił w tym...
-
Taki chleb to najlepszy wybór. "Zmiata" wolne rodniki i jest zdrowy dla jelit
Dla wielu osób chleb jest podstawą diety. Nie wszystkie rodzaje pieczywa mają jednak taki sam wpływ na nasz organizm. Niektóre są zdrowsze i zalecane przez specjalistów, innych lepiej nie kupować lub sięgać po nie sporadycznie. Z badań naukowych...
-
Bosacka wprost mówi, który chleb kupować. "W sklepach są takie, które go udają"
Chleb to dla wielu osób podstawa codziennego jadłospisu. Jedzą go i na śniadanie, i na kolację. W sklepach i piekarniach jest jednak tak wiele rodzajów pieczywa, że czasem można się pogubić. Które najlepiej kupować, jeśli zależy nam, by wybrać...
-
Cukinię w tej odsłonie zje cała rodzina. Zapomnij o leczo i plackach. Jest lepszy przepis
Chleb wcale nie musi być nudny. Zamiast stawiać na standardowe przepisy, wypróbuj chlebek z dodatkiem tego warzywa. Smakuje wyśmienicie i kiedy go spróbujesz, z pewnością zrobisz go niejeden raz.
-
Ten przedmiot sprawia, że pieczywo nie będzie twarde jak kamień. Musisz to mieć w swojej kuchni
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, co musisz mieć w swojej kuchni, to ten przedmiot to punkt obowiązkowy. To właśnie on sprawi, że zakupione przez ciebie pieczywo będzie dłużej świeże i smaczniejsze. Na rynku dostępnych jest wiele takich...
-
Domowy chleb bez fiku-miku. Robię go od lat i zawsze omijam piekarnię
Czy jest coś lepszego niż świeże, cieplutkie, domowe pieczywo? Może tylko podwyżka. Jednak żeby zapewnić sobie solidną porcję szczęścia, nie musisz prosić się szefa, wystarczy zakwas i kilka prostych dodatków. Ten przepis na domowy chleb na pewno...
-
Puszysty i miękki chleb bez pieczenia w piekarniku? Wystarczy patelnia, by uzyskać obłędne pieczywo
Kruchy na zewnątrz, a mięciutki w środku, do tego świeży i jeszcze ciepły. To charakteryzuje ten obłędny chleb z patelni. Obejdzie się zatem bez skomplikowanych przepisów i biegania o poranku do piekarni. Takie pieczywo nie tylko jest ekspresowe,...
-
Pokazała, jak wyjmuje się pieczywo w jednym ze sklepów. "Skończyłaby się era macantów"
Obmacywanie pieczywa, by wybrać jak najświeższe, to powszechny problem w sklepach. Niektórzy nie widzą w tym nic złego, inni uważają, że jest to niehigieniczne i oburzają się, gdy ktoś tak robi. Nie wszędzie jednak mają ten problem. Polka pokazała...
-
To śniadanie wygląda mizernie, ale po spróbowaniu każdy się uzależni. Wystarczy wydrążyć chleb
Masz dosyć jajecznicy, sadzonych i nudnych kanapek? Zrób obłędne śniadanie ze... skórek od chleba. Wystarczy wydrążyć miąższ pieczywa, a w puste miejsce włożyć obłędnie smaczną i lekką masę z różnych składników. Wszystko podsmażamy na patelni i ma...
-
Takiego chleba nie kupuj. Lekarka alarmuje. "Sprzyja rozwojowi pleśni". Wskazała najlepszy
Większość Polaków bez chleba nie wyobraża sobie śniadania, kolacji lub obu tych posiłków. Wybór w piekarniach i sklepach jest tak ogromny, że czasem trudno się zdecydować. Wskazówki lekarki Magdaleny Cubały-Kucharskiej mogą go jednak nieco ułatwić...