chleb
-
Jakim rodzajem chleba jesteś? Ten quiz ujawni twoje drugie oblicze!
Zapewne wielokrotnie zastanawiałeś się, jakim rodzajem chleba jesteś - ten quiz to odpowiedź na twoje rozterki. Odpowiedz na 11 krótkich pytań, które dotyczą twojej osobowości, by poznać ten wynik. A może pochwalisz się światu, jakim chlebem jesteś?
-
Polski chleb to złoto, ale ten jest platyną. Tak miękki i puszysty, że chce się go tulić, nie kroić
Kiedy myślisz, że po sushi, ramenie, kulkach takoyaki i naleśnikach przypominających obłoczek Japończycy nie są już w stanie wymyślić nic pyszniejszego, wtedy wjeżdża ten chleb. Shokupan to japoński chleb mleczny, który trochę przypomina brioszkę....
-
Ten chleb zrobisz bez mąki. Ma niski indeks glikemiczny i syci na długo
Chleb bez mąki? Tak, to jak najbardziej możliwe. Wystarczy, że użyjesz płatków owsianych. Niepotrzebne są do niego również drożdże, więc nie trzeba ani zagniatać ciasta, ani czekać, aż wyrośnie. Chleb z płatków owsianych i innych ziaren zrobisz wi...
-
Justyna Steczkowska robi chleb, który nie wysycha na drugi dzień. Sekret tkwi w tym dodatku
To coś, co spokojnie można nazwać wypiekiem z duszą. Nie potrzebujesz zakwasu, doświadczenia ani specjalnego sprzętu. Cały efekt robi jeden składnik, którego zwykle... nikt nie dodaje do pieczywa. Poznaj przepis na chleb Justyny Steczkowskiej.
-
Domowy chleb na zakwasie. Pyszniejszego nie kupisz w żadnej piekarni
Czy istnieje coś lepszego, niż świeżutkie, pachnące, domowe pieczywo? No, może wygrana na loterii, ale zrobienie domowego chleba na zakwasie po pierwsze jest łatwiejsze, a po drugie z tym przepisem na pewno zakończy się sukcesem. Jak się za to...
-
Odkryli chleb sprzed 5000 lat i odtworzyli przepis. W piekarni ustawiają się kolejki
Odkopali zwęglony bochenek chleba sprzed 5000 lat, odtworzyli przepis i teraz sprzedają starożytne pieczywo w lokalnej piekarni. To wszystko wydarzyło się w tureckim mieście Eskisehir w Środkowej Anatolii. Pierwsze bochenki kosztowały 50 lirów,...
-
Chleb, który znika szybciej niż kiełbasa z grilla. Pachnie tak, że sąsiedzi zaglądają przez płot
Chleb czosnkowy na grilla to dodatek, który może uszczęśliwić każdego gościa. Pachnący, miękki w środku i chrupiący z wierzchu. Pasuje do karkówki, kiełbasy, warzyw, ale smakuje świetnie nawet solo. A najlepsze jest to, że bez problemu zrobisz go ...
-
Dwa składniki i trochę cierpliwości. Chleb wychodzi jak z rzemieślniczej piekarni
Zakwas na chleb to sekret tradycyjnego pieczenia, bez drożdży, dodatków i pośpiechu. Takie pieczywo zyskuje na smaku i jakości. Jak go zrobić z zaledwie dwóch składników? To prostsze niż się wydaje, wystarczy odrobina cierpliwości i odpowiednie...
-
Czerstwy chleb do śmieci? Ani mi się śni. Sąsiedzi zaglądają zza płotu i pytają, czym podlewam
Co zrobić z czerstwym chlebem? Zgodnie z tradycją pieczywa nie powinno się wyrzucać. Jeśli jest tak twardy, że nie nadaje się do spożycia, to jak znalazł sprawdzi się w ogrodzie jako domowy nawóz.
-
Przepis na chleb na zakwasie. Ciężki, wilgotny i tak pyszny, że jem go nawet bez masła
Kto z nas nie kocha świeżego, pachnącego pieczywa? Nie wiem, czy zgłosi się ktoś, kto jest w tej kwestii wyjątkiem. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez kromki chleba i chyba zgodzimy się, że najlepszy chleb, to ten upieczony w domu. Jak...
-
Już nie banany. Najlepszy chlebek robię z tego produktu. Wychodzi palce lizać
Do czego można wykorzystać pistacje? Tym razem wcale nie chodzi o dubajską czekoladę, słodki krem czy dodatek do makaronów. Zamiast tego przygotuj idealnie wilgotny i mięciutki chlebek. Nigdy więcej nie sięgniesz po banany, gdyż bije je na głowę.
-
Teściowa myślała, że to z piekarni. Błagała o sekret, a to tylko trik na mrożony chleb
Mrożenie chleba to świetny sposób na ograniczenie marnowania jedzenia i robienie zakupów na zapas. Jak szybko odświeżyć zamrożony chleb, aby pieczywo nadal było pyszne? Zrób tak, a będzie zachwycać chrupiącą skórką.
-
Nie podnosi cukru i jest uważany za najzdrowszy chleb na świecie. Przepis pochodzi z Biblii
Chleb Ezechiela, nazywany też chlebem esseńskim lub biblijnym, to najstarszy opisany rodzaj chleba. Wzmiankę o nim można znaleźć na kartach Biblii w Księdze Ezechiela. Jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także zdrowotne, za c...
-
Weź 3 składniki i zagnieć ciasto. Chlebki z patelni zrobisz w kilkanaście minut
Te chlebki są znane światu od tysiącleci i wciąż są na topie. Być może dlatego, że robi się je ekspresowo i nie trzeba mieć zakwasu, drożdży ani nawet proszku do pieczenia. Jeśli więc zabraknie ci chleba, a sklepy zamknięte, przygotuj chlebki z...
-
W Wielki Czwartek robię ten łatwy chleb. Pachnie pięknie i ma chrupiącą skórkę. Przyda się garnek
Domowy chleb jest dobry zawsze i wszędzie, ale dla osób wierzących chleb w Wielki Czwartek ma także znaczenie symboliczne. Od wielu pokoleń w mojej rodzina tego dnia piecze się domowy chleb, a ja najbardziej lubię chleb z garnka. Jest pyszny,...
-
Szołder - wielkanocny regionalny specjał, o którym mało kto słyszał. Pięknie wygląda w koszyczku
Szołder (murzin) wielkanocny to regionalny przysmak, popularny szczególnie na Śląsku i Opolszczyźnie. Zamiennie bywa nazywany także sodrem lub szczodrem. Jest to przekąska w formie chleba drożdżowego nadziewanego różnymi rodzajami mięs....
-
Tak nie przechowuj chleba. Piekarz ostrzega. "Wyciąga wodę"
Wyjęcie z chlebaka twardego, czerstwego chleba to żadna przyjemność. Każdy produkt po pewnym czasie traci świeżość, ale są sposoby, by zachować ją nieco dłużej. Również w przypadku pieczywa. Jednym z nich podzielił się doświadczony piekarz. Wskaza...
-
Bagietka, drożdżówka, a może croissant? Sprawdź, jakim pieczywem jesteś!
Gratka dla fanów wypieków! Świeża bułeczka, słodki croissant, a może żytni chleb? Rozwiąż psychotest i sprawdź, jakim rodzajem pieczywa jesteś. Seria krótkich pytań wskaże, który wypiek najlepiej odzwierciedla twoje nawyki i osobowość.
-
Z niejednego pieca chleb jadłeś? 11/11 to dla ciebie bułka z masłem
Co powiesz na smakowity i chrupiący quiz wiedzy o pieczywie? Lepiej nie rozwiązywać go na głodniaka! Nie wystarczy jednak, że potrafisz odróżnić kajzerkę od grahamki - nasze pytania są podchwytliwe. Podołasz wyzwaniu? Przekonajmy się!
-
To dlatego chleb wychodzi zbity i ciężki. Mały błąd, a z pieca wyjmiesz głaz
Dlaczego domowy chleb nie wychodzi? Amatorów ciepłego i chrupiącego pieczywa nie trzeba specjalnie szukać. Żadne sklepowe wypieki nie mogą się z nim równać. Może się jednak zdarzyć, że na którymś etapie jego przygotowywania popełnimy błąd, a chleb...
-
Chleb szybko pleśnieje? Ten błąd popełnia prawie każdy. Wykorzystaj patent babci, a będzie świeży
Zielony nalot na pieczywie to nie tylko defekt estetyczny - to sygnał, że coś poszło nie tak w przechowywaniu. Warto więc przyjrzeć się codziennym nawykom i wprowadzić zmiany, które zapewnią jego świeżość. Jak zapobiec pleśnieniu chleba? Mamy kilk...
-
Trzymasz chleb w lodówce? Lepiej przestań. W innym miejscu będzie mu dużo lepiej
Odpowiednie przechowywanie żywności to klucz do tego, by jak najdłużej pozostawała świeża i pyszna. Dotyczy to również chleba. Niektórzy trzymają go w lodówce w nadziei, że dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Tymczasem okazuje się, że to kiepski...
-
Da się zrobić chleb bez mąki? A jakże, wychodzi mięciutki, pyszny i długo nie obsycha
Trudno nam wyobrazić sobie życie bez chleba. Niestety, są osoby z pewnymi schorzeniami, którym tradycyjny chleb szkodzi, lub po prostu nie po drodze im z mąką. Dziś mamy przepis na boski, mięciutki chleb bez mąki, za to z mnóstwem smaku. To zaledw...
-
Wygląd odpycha, smak uzależnia. Chleb smaruję tylko "brzydkim kaczątkiem" z kuchni
Z czego zrobić pastę do kanapek? Melitzanosalata błyskawicznie przeniesie cię w kulinarną podróż do słonecznej Grecji. Dla niektórych sałatka, a dla innych dip lub smarowidło o grubszej strukturze.
-
Smarowidło tak dobre, że zjesz pół bochenka chleba na raz. Nic dziwnego, że Niemcy je uwielbiają
Smarowidło do chleba to szybka i prosta opcja, gdy nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację. Pasta jajeczna albo warzywna z biegiem czasu może się jednak przejeść. Rozwiązaniem jest obazda, czyli niemiecka pasta serowa. Spróbujesz raz i...
-
Zakwas na chleb wyjdzie jak włosy dziadkowi, a nawet lepiej. Uważaj na proporcje i łyżkę
Jak zrobić zakwas na chleb, oto jest pytanie. A odpowiedź brzmi - jak najprościej. To w zasadzie woda i mąka w odpowiednich proporcjach i teoretycznie ciężko byłoby coś tu zepsuć. A jednak trzeba uważać na łyżkę. Zakwas musisz mieszać, ale obiadow...
-
Ten przepis na chleb ma 140 lat, a wciąż nie ma sobie równych. Jest chrupiący i znika co do kromki
Domowe wypieki nie mają sobie równych pod względem smaku i zapachu. Jak najlepiej upiec chleb w domu? Skorzystaj z przepisu, który liczy sobie 140 lat. Jego autorką jest twórczyni wielkiego bestsellera kulinarnego "365 obiadów", czyli Lucyna...
-
Tak rozmrozisz zmrożony na kość chleb. Opcji jest kilka. Patent z kaloryferem sprzedała mi babcia
Jak szybko rozmrozić chleb? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, zwłaszcza gdy niespodziewanie potrzebujemy pieczywa. Istnieje kilka skutecznych metod, które pozwalają to zrobić, zachowując jego smak i świeżość. Jedną z nich znam od...
-
Gdzie wyrzucać torebki po pieczywie? Tak, to też zapewne robisz źle. Wszystko przez jeden szkopuł
Gdzie wyrzucać torebki po chlebie z foliowym okienkiem? Niepozorne pytanie potrafi wprawić w konsternację niejedną osobę. Okazuje się bowiem, że odpowiedź wcale nie jest taka oczywista, a ta wskazywana najczęściej jest po prostu błędna.
-
Dietetyk mówi, którego pieczywa nie kupiłby w Biedronce. Ma najgorszy skład
Wiele osób myśli, że na diecie odchudzającej kategorycznie trzeba odpuścić sobie pieczywo. Tymczasem prawda jest zupełnia inna. Pieczywo można jeść, ale trzeba wiedzieć, które jest najzdrowsze, a którego unikać. Wielu Polaków kupuje je w sklepach,...
-
O niebo lepszy niż chleb z piekarni. Wszystko dzięki jednemu składnikowi. Wychodzi puszysty i pyszny
Co tydzień robię bochenek według jednej receptury. Nie ma w nim ani grama mąki, a do tego zachwyca smakiem, chrupiącą skórką i ziarnistym wypełnieniem po brzegi. Oto przepis na chleb na twarogu, który zawsze wychodzi obłędny.
-
Pasztet wyrzuciłam do kosza. Może się schować przy tej paście. Rodzina będzie oblizywać się ze smakiem
Pasta z bakłażana to jedno z tych smarowideł, które można przygotować na wiele sposobów. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, pełna witamin i błonnika, a do tego niezwykle uniwersalna. Doskonale komponuje się z pieczywem, jako dodatek do...
-
4 składniki i ani grama mąki. Najlepszy pod słońcem przepis na chlebek bananowy. Nadal jest wilgotny
Na jego punkcie nie da się nie oszaleć. Wystarczy jeden gryz, aby z miejsca zachwycił smakiem i delikatnością. Co jest potrzebne na chlebek bananowy? Nie ma lepszego i prostszego przepisu.
-
Przepis na chleb z gara. Tak pyszny, że te z piekarni nie mają do niego startu
Jak zrobić domowy chleb z cudownie chrupiącą, złotą skórką? Ten przepis na chleb sprawi, że zapomnisz drogę do piekarni. Co jest ważne? Oczywiście dobra mąka i garnek. O chlebie z gara będziesz śnić po nocach.
-
Babcie tak przedłużały świeżość pieczywa. Wystarczy kawałek owocu w chlebaku
Każdy chciałby codziennie wyjmować z chlebaka świeżutki chleb. Niestety z biegiem czasu pieczywo czerstwieje, a przyjemność z jedzenia zdecydowanie spada. Jest jednak sposób na to, by przedłużyć jego świeżość. Wystarczy kawałek, dosłownie ćwiartka...
-
Od lat nie chodzę do piekarni. Domowy chleb na zakwasie robię z tego przepisu. Wychodzi najlepszy
Chyba każdy się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszny, mięciutki, pachnący chleb. Nie musisz jednak zrywać się bladym świtem i gnać do piekarni, by rozkoszować się bochenkiem prosto z pieca. Najlepszy chleb na zakwasie możesz zrobić w domu z...
-
Jaki chleb jest najlepszy przy odchudzaniu? Syci, dba o serce i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Jaki chleb jest najlepszy przy odchudzaniu? To pieczywo nie tylko pomoże zrzucić zbędne kilogramy, lecz także wesprze zdrowie serca oraz trawienie. Chleb żytni jest smaczny, zdrowy i sycący. To prawdziwy hit wśród dietetyków. Co go wyróżnia i...
-
Zamiast podawać z kotletem, dorzuć do ciasta na chleb. Będzie pulchny, miękki i lepszy niż piekarni
Ten chleb zaskakuje nie tylko smakiem, lecz także trwałością, której próżno szukać w klasycznych bochenkach. Jego tajemnicą jest nieoczywisty składnik, który nadaje mu wyjątkowy charakter. Co dają ziemniaki w chlebie? Przygotuj pieczywo zgodnie ze...
-
Nie odróżniasz kajzerki od bułki poznańskiej? Pożegnaj się z punktami
Przed tobą quiz o pieczywie. Jesz je na co dzień, ale czy cokolwiek o nim wiesz? Zweryfikują to nasze pytania. Jeśli nie odróżniasz kajzerek od bułek poznańskich, pozostaje ci celnie strzelać. Powodzenia!
-
Turecki chleb jest lepszy niż polski. Żeby go zrobić, nie trzeba mieć piekarnika ani pestek dyni
Jest niedzielny poranek, a ty dzień wcześniej zapomniałeś kupić świeże pieczywo? Nic straconego. Zamiast szukać otwartej piekarni, wyjmij z szafki kilka składników i przygotuj szybkie chlebki z patelni. To turecka specjalność.