chleb
-
Aby był miękki i chrupiący potrzebuje całej nocy. Tego chleba nie musisz nawet wyrabiać. Robi się sam
Przygotowanie chleb często kojarzy się z długim i wymagającym procesem. Ten przepis pokazuje, że to nie prawda. Można powiedzieć, że wypiek z tej receptury praktycznie robi się sam. Aby wyszedł idealnie potrzebuje kilku godzin i odpowiedniego...
-
Na wielkanocnym stole połóż własne pieczywo. Ten przepis na domowy chleb przygotujesz szybko i tanio!
Żadna kanapka nie smakuje tak dobrze, jak ta, zrobiona z domowego, ciepłego pieczywa. Pieczenie chleba wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Ten przepis na chleb domowy będzie dobry na początek przygody z wypiekaniem aromatycznych bochenków.
-
Przepis na chleb Ezechiela. Recepturę z kart Biblii można odtworzyć we własnej kuchni
Chleb Ezechiela, znany tez jako chleb esseński - to najstarszy opisany rodzaj chleba, którego receptura widnieje na kartach Biblii i jednocześnie jeden z najzdrowszych. Bochenek jest obłędnie smaczny i długo pozostaje świeży, a to za sprawką...
-
Zrobiłam pierwszy w życiu chleb na zakwasie. Ten na drożdżach może się schować
Do zrobienia chleba na zakwasie przymierzałam się już od dłuższego czasu, ale zawsze zniechęcał mnie proces przygotowania zakwasu. Do tej pory robiłam więc chleb na drożdżach. Kiedy jednak mama dała mi część swojego, nie miałam już wymówki i wzięł...
-
Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, zrób z niego pyszną zupę. Taki obiad przygotujesz ekspresowo
Sycący i aromatyczny posiłek z resztek czerstwego chleba? To nie żart. Wystarczy dodać kilka składników, by w mgnieniu oka przygotować pyszny obiad w duchu zero waste. Smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
-
Żurek będzie o niebo lepszy, gdy podasz go z tym produktem. Zrobi efekt wow i rozpieści podniebienie
Żurek to danie, które królować będzie na stołach już w nadchodzące Święta Wielkanocne. Standardowo podany będzie w talerzu, w towarzystwie świeżego pieczywa. Aby jednak zrobić na swoich gościach efekt zaskoczenia i podkręcić smak dania, proponujem...
-
Chleb z patelni w kilka minut? To tani sposób na domowe pieczywo. Wystarczą cztery składniki
Chleb z patelni w kilka minut to domowy sposób na pyszne pieczywo bez konieczności używania piekarnika. Dzięki temu zaoszczędzimy nie tylko prąd, ale przede wszystkim czas. Przygotowaliśmy prosty przepis zawierający niewielką ilość składników.
-
Najprostszy przepis na domowy chleb. Będzie pachnący i mięciutki, dzięki nietypowemu sposobowi pieczenia
Kto z nas nie kocha świeżutkiego, pachnącego chleba z chrupiącą skórką i miękkim, sprężystym środkiem? Jeśli nie uśmiecha ci się poranne bieganie do piekarni po świeży bochenek, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra - najprostszy przepis na domowy...
-
Chleb z Biedronki za mniej niż 3 zł - produkt z dobrym składem, czy chemiczna podróbka pieczywa?
Wszystkim dobrze znany sklep Biedronka w ofercie ma wiele perełek z dobrym składem i ceną. Na liście znajduje się także chleb pszenno- żytni, który kosztuje niecałe 3 zł - pieczywo robi furorę w sieci, a wszystko przez dobrą jakość, która idzie w...
-
Skandal w Biedronce. "Towar macany należy do macanta". Głos zabrał Główny Inspektorat Sanitarny
Pod koniec lutego internet obiegła historia zachowania jednej ze stałych klientek Biedronki. W dyskontach po pieczywo sięgamy samodzielnie i tu pojawił się problem. Pani nie mogła się zdecydować, który bochenek będzie najlepszy i wymacała kilka...
-
Wygląda jak sernik, ale nim nie jest. Ten wielkanocny przekładaniec jest lepszy
-
Kiełkujący czosnek: jeść, czy nie jeść - oto jest pytanie, a my odpowiadamy
-
Najczęstsze przyczyny kolki niemowlęcej. Niektóre mogą zaskakiwaćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ciasto na szybko. Zamieszaj łyżką, upiecz i spróbuj - jest najpyszniejsze
-
Tych produktów lepiej nie mrozić. Zamienią się w brejowatą papkę
- Przepis na kotlety ze śledzia. Spróbuj, a będziesz robić częściej
- Poszłam do najlepszej restauracji w Polsce. Nie mogłabym tak jeść codziennie
- Tymbaliki wielkanocne to przysmak świąt. Z przepisu babci wychodzą najlepsze
- Soczysty schab w 15 minut. Najlepsze mięso na Wielkanoc potrzebuje tych przypraw
- Ciasto na pierogi. Przepis Ani Starmach opiera się na prostocie i tradycji
-
Przepis na chleb, który będzie mięciutki nawet pięć dni. Nie potrzebujesz zakwasu, ale wybierz odpowiednią mąkę
Wszyscy kochamy świeże, pachnące pieczywo, jednak nie zawsze mamy ochotę co rano biegać do piekarni po mięciutki bochenek. Dziś mamy dla ciebie przepis na domowy chleb pszenny, który będzie świeży przez dobrych kilka dni. Nie ma potrzeby zabawy z...
-
Zakwas na chleb - przepis. Nie popełnij błędu z łyżką, a będzie stał w słoiku nawet przez lata
Zakwas na chleb to przepis, który powinna znać każda osoba lubiąca świeże domowe pieczywo. Receptura zakwasu jest banalna - to jedynie mąką i woda, jednak warto pochylić się nad sposobem przygotowania. Zakwas na chleb musi dojrzewać, a ty musisz g...
-
Notorycznie sprawdzała świeżość pieczywa bez rękawiczek. "Na moich oczach wymacała cztery różne chleby"
Stała klientka jednego ze sklepów dużej sieci handlowej miała nawyk skrupulatnego sprawdzania świeżości pieczywa... bez rękawiczek! Kobieta zdziwiła się, gdy pewnego dnia przy kasie poniosła konsekwencje swojego zachowania. Jej przykład nie jest...
-
Marnujesz zbyt wiele pieczywa? Wypróbuj ten trik. Nie bez powodu jest hitem
Marnujesz zbyt wiele pieczywa? To problem, który dotyczy wielu polskich domów. Bardzo często chleb czy bułki już po jednym, czy dwóch dniach nie są już tak smaczne i najczęściej trafiają do kosza. Możemy jednak dać im drugie życie. Jak to zrobić?...
-
Zamrażasz chleb? Zrób to w taki sposób, by pieczywo po wyjęciu było smaczne i chrupiące
Odpowiednie przechowywanie żywności pozwala nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale przede wszystkim uchronić nas przed marnowaniem jedzenia. Przykładem jest zamrażanie chleba. Coraz częściej słyszymy, że ktoś wrzuca do zamrażarki namiar pieczywa....
-
Dlaczego chleb jest dziurawy w środku? Tych kilka czynników wpływa na jakość pieczywa
Świeże pieczywo to dla wielu z nas jeden z podstawowych produktów spożywczych. Niestety często zdarza się wybrać feralny bochenek, którego wnętrze jest dziurawe. Co jest powodem tego dziwnego zjawiska w chlebie? Nieestetyczne kromki mogą świadczyć...
-
Chcesz przedłużyć świeżość chleba? Wystarczy go zamrozić. Trzymaj się tych zasad, a będzie smakował jak prosto z pieca
Chleb smakuje najlepiej, gdy jest świeży. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku, tak smaczny, że można go jeść z samym masłem. Czy można zachować świeżość pieczywa na dłużej? Owszem, wystarczy go zamrozić. Trzeba jednak trzymać się kilku zasad, by...
-
Przepis na chleb sprzed 100 lat! Upiecz go w domu, a już nigdy nie sięgniesz po sklepowe produkty
Przepisów na chleb jest wiele. Co rusz używamy innej mąki, czy przyrządzamy domowy zakwas. Jednak tym razem sięgniemy daleko w przeszłość. Receptura, z której przygotujemy pyszny chleb, wywodzi się sprzed 100 lat. Jak upiec staropolskie pieczywo?
-
Jak nie marnować pieczywa? Czerstwe bułki i chleb nie muszą trafić do kosza. Można dać im drugie życie
Jak nie marnować pieczywa? To problem, z którym boryka się wielu z nas. Okazuje się jednak, że czerstwe bułki i chleb wcale nie muszą trafiać do kosza, ponieważ jest wiele sposobów na to, by dać im drugie życie. Podpowiadamy, jak odświeżyć czerstw...
-
Jak odświeżyć czerstwy chleb? Znamy kilka sposobów na świeże pieczywo bez wychodzenia z domu
Pieczywo to produkt, który niemal codziennie gości w domowym menu. Najlepiej smakuje ciepłe, świeże i kupione prosto z piekarni. Warto jednak poznać proste metody, które pozwolą odświeżyć czerstwe pieczywo - dzięki temu znacznie ograniczymy...
-
Pokazał cenę chleba w jednym ze sklepów. Kosmos. Tyle można zapłacić za cały obiad
Inflacja rozpanoszyła się na dobre. Rosną ceny wszystkiego, na czele z żywnością. Niedawno jeden z użytkowników Twittera podzielił się zdjęciem, które zrobił w Hali Mirowskiej w Warszawie. Widać na nim cenę, którą trzeba zapłacić za bochenek...
-
Czerstwy chleb. Co zrobić z resztkami suchego pieczywa? Przygotuj proste danie na gorąco
Czerstwy chleb to zmora niemal każdego domu. Wystarczy, że przygotowując śniadanie, ukroimy zbyt wiele kromek, które ostatecznie lądują w chlebaku. Czerstwego chleba nie musimy jednak wyrzucać. Co zrobić z suchymi resztkami?
-
"Chleb u mnie w pobliżu kosztuje 2,99 zł". Tak twierdzi prezes NBP. Czy to możliwe w dobie inflacji?
Na początku stycznia 2023 r. prezes NBP Adam Glapiński powiedział, że znalazł chleb, który kosztował jedynie 2,99 zł. Aktualne ceny chleba zaczynają się od 3,90 zł, a średnio za bochenek trzeba zapłacić 5,60 zł.
-
Jak odświeżyć czerstwe pieczywo? Przetestowała kilka metod. Nie spodziewała się, że ta wygra
Każdemu pieczywo kiedyś sczerstwiało. Niektórzy jeszcze trochę je podsuszają i robią bułkę tartą, inni pozbywają się go całkowicie, a inni próbują je odświeżyć. Niestety nie zawsze skutecznie. Redaktorka serwisu kulinarnego The Kitchn przetestował...
-
Chleb bananowy o rewelacyjnym smaku. Podajemy prosty przepis. Z tymi dodatkami wyjdzie jeszcze lepszy
Chleb bananowy to amerykańskie ciasto, które formą przypomina chleb. Można łączyć je z różnymi dodatkami - orzechami, kandyzowanymi owocami i czekoladą. Ten słodki wypiek jest bardzo smaczny i niezwykle prosty w wykonaniu.
-
Co zrobić z czerstwego chleba? Żadne tosty, czy grzanki - chlebowa lasagne to najlepszy pomysł na obiad bez marnowania
Jeśli przypadkiem zostało ci trochę czerstwego chleba, nie musisz wpychać go w siebie na siłę lub kombinować z tostami. Dziś mamy dla ciebie przepis na pyszny obiad z włoską nutą, który pozwoli wykorzystać podeschnięte kromki, czyli chlebową...
-
Przepis na chleb bez drożdży. Przyda się maślanka i kilka podstawowych składników. Zrobisz go bardzo szybko
Przepis na chleb zazwyczaj kojarzy się z długim i żmudnym procesem. Robienie zaczynu, czekanie, aż wyrośnie ciasto itd. Okazuje się, że można upiec go bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni. Wystarczy dodać maślanki, a będzie wilgotny w...
-
Szalony chleb z nietypowym składnikiem. Zapomnij o zakwasie - godnie zastąpi go wielkanocny żur
Jeśli uwielbiasz domowe pieczywo i jednocześnie nie boisz się eksperymentować, mamy dla ciebie prosty i trochę szalony przepis na chleb. Znasz już smak chlebów na zakwasie, na drożdżach, być może nawet na sodzie, ale co powiesz na chleb na żurku?...
-
Chleb i ciastka z mąki ze świerszczy niedługo w każdym domu? Jest zgoda. A smak? "Daleko mu do orzechów"
Niedawno trafiliśmy w sieci na przepis na chleb z dodatkiem coli i już to wydało nam się dziwne. Tymczasem Komisja Europejska wydała rozporządzenie, które zezwala na obrót na terenie UE produktami, które powstały na bazie mąki ze świerszczy...
-
Błyskawiczny przepis na domowy chleb. Wyjdzie chrupiący i doskonale miękki. Upieczesz go w 40 minut
Jak zrobić pieczywo w domu? Przedstawiamy bardzo prosty przepis na ekspresowy chleb. Wyjdzie chrupiący i doskonale miękki. Upieczesz go w zaledwie czterdzieści minut. Składniki, z jakich powstanie to mąka, maślanka i olej.
-
Świeże pieczywo z dyskontów? Klienci sprawdzają to za pomocą dłoni, rzadko jednak zakładają rękawiczki
Świeże pieczywo to coś, co kocha niemal każdy z nas. Jednak czy udając się do dyskontów lub hipermarketów, gdzie chleb, bułeczki i inne wypieki są na wyciągnięcie ręki, zastanawiamy się, czy to dobre rozwiązanie? O ile jakość pieczywa bardzo częst...
-
Przechowywanie żywności. Obalamy najpopularniejsze mity. Tych produktów w ogóle nie powinno się jeść
Istnieje wiele mitów na temat przechowywania żywności. Dotyczą one między innymi produktów, na których pojawiła się pleśń. Czy po jej usunięciu można je jeść? Czy wszystkie produkty spożywcze nadają się do trzymania ich w lodówce?
-
Dziecinnie prosty chleb bez zakwasu. Zawsze się udaje. Zrobisz go migiem
Pieczenie chleba wielu osobom kojarzy się z trudnym i żmudnym procesem. Prawdopodobnie dlatego, że często wydaje nam się, że do zrobienia pieczywa potrzebny jest zakwas. Nie jest to jednak żelazna zasada. Można zrobić prosty i pyszny chleb bez...
-
Genialny przepis na masło czosnkowe. Z tym wyjątkowym składnikiem nabierze jeszcze więcej aromatu
Przedstawiamy prosty przepis na masło czosnkowe. Można używać go do tostów, kanapek, ziemniaków i sałatek. Podkreśli smak potraw i doda im charakteru. Do jego wykonania będzie potrzebny jednak nie zwykły czosnek, ale czosnek niedźwiedzi.
-
Dlaczego niektóre chleby mają za dużo dziur? Masło spada, dżem kapie, a kromka się rozpada. Oto powód
Dziury w chlebie to nie problem, jednak kiedy kupujemy pieczywo, oczekujemy, żeby środek był pulchny i zwarty. Niestety zdarza się, że zamiast tego jest dużo nieregularnych dziur lub jedna duża pusta przestrzeń. Ciężko wtedy zrobić kanapkę lub...
-
Najprostszy chleb na świecie. Bez zakwasu i zagniatania. Nawet się nie zmęczysz
Czy przygotowanie domowego chleba jest trudne? Wszystko zależy od tego, jakim przepisem dysponujemy. Prezentujemy fenomenalny sposób bez zagniatania, dzięki któremu przestaniesz kupować pieczywo w sklepie.
-
Dlaczego w marketach przez cały dzień można kupić pieczywo? Chodzi o mrożenie, ale nie takie, jak myślisz
Nie od dziś wiadomo, że pieczywo w sklepach nie jest robione od zera na miejscu. Mimo to wygląda często bardzo apetycznie i zachęcająco. Jak to możliwe? To kwestia związana oczywiście z jego mrożeniem, warto jednak rozróżnić dwa pojęcia, które...
-
Jak mrozić pieczywo? Bosacka zwraca uwagę na błąd, który popełnia większość z nas. "Wrzucamy w tym, co mamy"
Mrożenie pieczywa to doskonały sposób na to, by móc dłużej cieszyć się jego smakiem. Chleb czy bułki warto zamrozić zwłaszcza wtedy, gdy mamy większe ilości i wiemy, że nie zjemy wszystkiego na bieżąco. Katarzyna Bosacka wyjaśniła na Instagramie,...
-
Chleb w jajku. Z dodatkiem tego składnika rozpoczniesz dzień ze smakiem. Idealny pomysł na śniadanie
Jak urozmaicić sobie poranny posiłek? Chleb w jajku to świetny pomysł na szybkie, ciepłe śniadanie. Jeden trik może sprawić, że uzyska odnowiony, wyrafinowany smak. Chodzi o dodanie do niego pewnej przyprawy.
-
Chleb pleśnieje lub wysycha? Pewnie źle go przechowujesz. Zastosuj tę metodę, a dłużej będzie świeży
Świeże, jeszcze ciepłe pieczywo smakuje najlepiej. Często jednak chleb lub bułki kupujemy z myślą zjedzenia ich "później". To bliżej nieokreślone "później" staje się niekiedy tak odległe, że chleb wysycha, albo co gorsza, pleśnieje. Jak zaradzić...