chleb
-
Chleb pita - przepis na chrupiące pieczywo do kebaba. Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania
Chcesz przyrządzić prawdziwie domowego kebaba, ale nie wiesz, jak upiec chlebek pita? Z naszym przepisem przygotowanie go będzie bajecznie proste! Z artykułu dowiesz się jak zrobić chrupiącą pitę we własnej kuchni, jak wyczarować przepysznego...
-
Znajomy piekarz zdradził przepis na najlepszy chleb. Idealny do kanapek i jako dodatek do mięsa
Pieczywo odgrywa w naszych domach bardzo dużą rolę. Podajemy je prawie do każdego posiłku. Rano jemy z nim kanapki, w porze obiadowej zagryzamy nim zupę, a wieczorem robimy tosty. Z tego względu tak ważne jest, by jeść najlepsze możliwe kąski. Ten...
-
Czy pieczywo tuczy? Kucharz dementuje plotki o glutenie. "Dużą rolę gra tutaj matematyka"
Niemal na całym świecie, podstawą w diecie jest chleb - różni się on jedynie formą i składem. Z kolei badania statystyczne pokazują, że przeciętny Polak spożywa ok. 63,5 kg pieczywa rocznie. Dlaczego zatem coraz więcej osób przechodzi na "glutenow...
-
Domowy keto chleb w kilku prostych krokach. Szybki przepis na pyszne pieczywo bez glutenu
Keto chleb, czyli chleb ketogeniczny to pieczywo, które nie zawiera mąki pszennej i glutenu. W jego skład wchodzi zmielone siemię lniane, dlatego jest polecany osobom na diecie ketogenicznej, czyli takiej, w której nie powinno się jeść produktów o...
-
Ten chleb jest tak smaczny, że już więcej nie pójdziesz do piekarni. W składzie nie ma... mąki
Czy chleb można upiec bez mąki? Oczywiście, że można, a nawet trzeba, przynajmniej raz w życiu. Takie pieczywo jest bardzo smaczne, a do tego proste w przygotowaniu. Przepis na chleb bez grama mąki uratuje cię w dni, kiedy nie masz ochoty iść do...
-
Chleb w jajku to smak dzieciństwa. Weź czerstwy chleb i przygotuj przysmak, który robiły nasze babcie
Chleb w jajku to szybka przekąska, którą dawniej smażyły nam nasze babcie. W czasach PRL był to prawdziwy rarytas, który cieszył się ogromną popularnością. "Jajochlebki" smakują wprost obłędnie, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Zatem -...
-
Przepis na chleb weekendowy. Zagnieć ciasto i włóż do garnka - do piekarni nie masz po co chodzić
Kto z nas nie kocha ciepłego, parującego jeszcze i niebiańsko pachnącego chleba? Jeśli uwielbiacie świeżutkie pieczywo, na pewno spodoba wam się ten przepis. Dziś mamy dla was pewne fiku-miku, czyli chleb weekendowy. Dlaczego weekendowy? Bo cały...
-
Zrobiłam ten chleb, a sąsiedzi zaczęli pytać o przepis. Jego aromat rozchodził się po całym bloku
Jesień kojarzyć się może z ochłodzeniem, spadającymi liśćmi, a także z ciągłym deszczem. Możesz ją również pokazać w innej odsłonie, dużo lepszej i przede wszystkim smaczniejszej. Warto więc zobaczyć pozytywne strony tej pory roku i wykorzystać z...
-
Ten przepis na chleb powinien poznać cały świat. Bez mąki, bez wyrabiania, bez wyrastania
Żaden chleb nie smakuje tak dobrze, jak domowy. Wiele osób ma jednak pewne opory przed jego upieczeniem. Obawiają się żmudnego wyrabiania i tego, że ciasto nie wyrośnie. Można jednak pominąć oba te kroki i zrobić chleb bez mąki. Zamiast niej na...
-
Babcia z Lublina od lat robi je na Dzień Zaduszny. Mięsa i zupy smakują z nimi najlepiej
Każda rodzina ma swoje tradycje, które pielęgnuje od lat. Nawet te związane z Dniem Wszystkich Świętych i podawanym wtedy jedzeniem są coraz popularniejsze. Zagłębiając się więc w takie smakołyki, można znaleźć naprawdę smaczne dania i przekąski....
-
Makowiec Ewy Wachowicz. Ciasto w jej wykonaniu przybiera drugie oblicze
-
Przekąska tak pyszna, że zniknie w minutę. Jest idealna na imprezę
-
Przepis na prawdziwą magię? Sprawdź, czy go znasz! [MATERIAŁ PROMOCYJNY]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Królowa sałatek w nowej odsłonie. Każdy mówi, że jest jeszcze smaczniejsza
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
- Na te pyzy trudno się nie skusić. Kluczem do sukcesu jest nietypowy farsz
- Gdy jej spróbujesz, nie wrócisz do pomidorowej. Jest najlepsza z tym mięsem
- Pieczone jabłka w cieście Ewy Wachowicz. Prosty, szybki i przepyszny deser
- Podsmażam kurczaka i wkładam w ciasto. Tak mam dodatek do zup i sosów
- PRL na talerzu, czyli śniadanie jak za dawnych lat. Dzieciaki to uwielbiały
-
Przepis na chleb cebulowy z obłędnie chrupiącą skórką. Pięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje
Chleb cebulowy jest ciężki i wilgotny w środku oraz niezwykle chrupiący na zewnątrz. Zrobisz z niego pyszne i pożywne kanapki na śniadanie lub przekąskę do pracy czy na uczelnię. Przygotowanie domowego wypieku jest banalnie proste i nie zajmuje...
-
Zamroź pieczywo w ten sposób. Unikniesz porannego rozczarowania, a chleb i bułki będą jak z piekarni
Marzysz o świeżym, miękkim i smacznym pieczywie o poranku, ale nie zawsze masz chęć biec do piekarni? Z tą sprawdzoną metodą mrożenia, chleb czy bułki zawsze będą smakować idealnie. Kluczem do sukcesu jest jednak zasada - bez niej ani rusz.
-
Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj czerstwego chleba. Zamiast tego wykorzystaj go jako bazę do tych dań
Dzień Chleba, przypadający na 16 października, to święto, które warto uczcić, przygotowując smaczny posiłek na bazie pieczywa. Na tapet weźmiemy dziś pomysły na dania z czerstwego chleba, które często ląduje w koszu. Znajdą się tam zarówno potrawy...
-
Joanna Opozda pokazała jak zrobić prosty chlebek z czterech składników. Jeden z nich z pewnością cię zaskoczy
Joanna Opozda w swoich mediach społecznościowych opublikowała relację z pieczenia chleba. Gwiazda podzieliła się prostym przepisem ze swoimi fanami. Jak się okazuje, wystarczą cztery składniki, by przygotować wyśmienity bochenek idealny na śniadan...
-
Zaoszczędź krocie na codziennym chodzeniu do piekarni. Spróbowałam "inflacyjny chleb" i nie żałuje!
Po świeży, pachnący chleb wcale nie trzeba chodzić codziennie do osiedlowej piekarni. Zamiast tego można go wypiec samodzielnie. Aby uniknąć mozolnego wyrabiania i wypiekania go w piekarniku, warto użyć specjalnego urządzenia. Wypiekacz do chleba ...
-
Chleb umarłych - puszysty, słodki wypiek w kształcie kości. W Meksyku piecze się go na Dzień Zmarłych
Pan de Muerto, czyli Chleb umarłych, wypiekany jest według tradycji meksykańskiej na początku listopada z okazji Dnia Zmarłych. Jest to wyjątkowe, słodkie pieczywo, wyróżniające się nietypowym wyglądem. Jego dekoracje formuje się na kształt kości ...
-
Zawsze okazuje się strzałem w dziesiątkę. Chrupiący z zewnątrz i miękki w środku, a środek kipi aromatem
W sklepach i w piekarniach możemy zakupić wiele różnego rodzaju pieczywa. Zaczynając od bułek i chleba, a kończąc na słodkich drożdżówkach. Jednak czegoś takiego nie da się dorwać nigdzie. By skosztować tego ciasta, musisz zrobić je w domu. Znika ...
-
Chlebek Hobbita z pewnością pokocha każdy fan serii. Jest aromatyczny, smaczny, ale i sycący na długo
Chlebek Hobbita to świetna propozycja dla fanów "Hobbita" oraz "Władcy Pierścieni". To, jak jest sycący, niesamowicie zaskakuje. Jednak jest też przy tym obłędnie pyszny. Jak przygotować ten przysmak w domu? Podpowiadamy.
-
To najlepszy chleb, jaki w życiu jadłam. Chrupiący, aromatyczny, a na główny składnik jest teraz sezon
Wielu ludzi wprost szaleje za pieczywem. Dodają go do każdego dania i jedzą w dużych ilościach. By urozmaicić wybór miękkiego i chrupiącego chleba, warto zastosować ten przepis. To sezonowa propozycja, która zasmakuje każdemu łasuchowi. By wyszedł...
-
Koleżanka zrobiła chleb twarogowy z Thermomiksa. "Jest tak dobry, że już nie chcę jeść innego"
Nie ma wątpliwości, że domowy chleb smakuje najlepiej. Chyba nikogo nie trzeba do tego przekonywać. Niedawno jedna z moich koleżanek zrobiła chleb twarogowy z ziarnami: otrębami owsianymi, pestkami dyni i siemieniem lnianym. Zrobiła go w...
-
Chcesz schudnąć? Nie musisz rezygnować z chleba. To pieczywo przyspiesza metabolizm i jest turbo zdrowe
Wmawia nam się, że aby schudnąć, powinniśmy zrezygnować z chleba. Okazuje się jednak, że jest pewien rodzaj tego pieczywa, którego możemy jeść tyle, ile mamy ochotę, a na dodatek będziemy chudnąć. To przepis, który twoje koleżanki będą wyrywać sob...
-
Chleb z najbardziej chrupiącą skórką pod słońcem. Potrzebujesz garnka, a składniki masz już w kuchni
Na wykonanie domowego chleba decyduje się coraz więcej osób. Nic dziwnego, ponieważ właśnie wtedy wiemy, co tak naprawdę się w nim znajduje. Chodzą głosy, że jego zrobienie to rzecz skomplikowana, jednak nic bardziej mylnego. Z tego przepisu...
-
Gdzie wyrzucać chleb? Jak poprawnie segregować śmieci? Sprawdź, co robić ze starym pieczywem
Nie wiesz, gdzie wyrzucać chleb? Segregacja odpadów może niekiedy sprawiać problemy. Dowiedz się, co robić z suchym chlebem i innym pieczywem, które jest już po terminie przydatności do spożycia.
-
Tego chleba nie ma w piekarniach. Miękki, aromatyczny, a to, co jest w środku powala. Ten smak trudno podrobić
Pieczywo odgrywa ważną rolę w wielu domach. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego dnia i jedzą go z każdym dodatkiem i daniem. Dla wszystkich tych, którzy przepadają za tym produktem, mamy coś wyjątkowego. Ten przepis sprawi, że odkryjesz nowy...
-
"Włożyłam ciepły chleb do krajalnicy w sklepie. Wyszła mielonka". Dlaczego nie wolno tak robić?
Kto z nas nie uwielbia ciepłego, jeszcze niemal parującego i pachnącego pieczywa? Nie jestem pewna, czy znajdzie się chociaż jedna taka osoba. Na szczęście piekarnie i markety stanęły na wysokości zadania i ciepłe pieczywo możemy kupić nawet po...
-
Domowy chleb nie ma sobie równych. Jest nie tylko o niebo lepszy niż ten sklepowy, ale też tańszy
Zapomnij o kupowaniu drogiego pieczywa w piekarni i postaw na specjał domowej roboty! Przepis jest banalnie prosty i już po pierwszej próbie jego robienie wejdzie w nawyk. Wystarczy tylko kilka bazowych składników, dobrej jakości forma i gotowe! T...
-
Zamknij w chlebaku dwie kostki tego produktu i pożegnaj się z suchym, nieświeżym pieczywem na dobre
Nikt chyba nie przepada za nieświeżym, suchym chlebem. Pieczywo kupione w piekarni, sklepie czy przygotowane własnoręcznie w domu, wcale nie musi mieć tak krótkiej daty przydatności. Pomocny okaże się niepozorny składnik, który ma niemal każdy w...
-
Przechowujesz chleb w lodówce? To duży błąd za który zapłacić zdrowiem, ekspertka radzi zmienić nawyki
Niektóre domowe nawyki nie są najlepszym pomysłem, jednak z różnych powodów nadal funkcjonują. Idealnym przykładem jest przechowywanie w lodówce chleba, który nigdy nie powinien tam wylądować! Ekspertka tłumaczy, jakie mogą być tego skutki. Jak si...
-
Chaczapuri - kto raz skosztował prawdziwego chaczapuri, powinien wypróbować te przepisy
Nie zna Gruzji ten, kto nie spróbował chaczapuri! Przepis na tę potrawę kuchni kaukaskiej nie jest zbyt skomplikowany i dowodzi, że proste dania są najlepsze.
-
Puszysty chlebek w trzech krokach. Dodaj ten popularny napój do mąki, a wyjdzie wyśmienity
Chleb można piec na wiele różnych sposobów. Podajemy nietypowy przepis, w którym główną rolę będzie odgrywał popularny słodki napój gazowany. Dzięki niemu chleb będzie miał idealną konsystencję i zaskoczy każdego wyjątkowym smakiem.
-
Trzymasz chleb w pojemniku? Dowiedz się, gdzie go schować, kiedy pojawią się pierwsze upały!
Choć w tym roku czerwiec w Polsce jest dosyć chłodny, to jednak Wielka Brytania w ostatnim czasie zmaga się z wysokimi temperaturami. Niecodzienne zjawisko na Wyspach rodzi nowe wyzwania. Ekspertka zdradza, jak poprawnie przechowywać chleb, gdy na...
-
Świeży chleb bez piekarnika i spaceru do piekarni. Zrobisz go szybciej niż niejeden obiad
Gdy myślimy o przyrządzeniu chleba zapewne mamy przed oczami długi czas przygotowywania. Jednak istnieją sposoby, aby zrobić to znacznie szybciej. Jeden z nich postanowiliśmy zdradzić i pokazać, że to naprawdę proste. Do niego nie potrzebujesz...
-
Taki chleb to skarb! Banalnie prosty przepis na domowe pieczywo z obłędnie chrupiącą skórką
Zapomnij o kupowaniu drogiego pieczywa w piekarni i postaw na specjał domowej roboty! Przepis na chleb z foremki to przysłowiowa bułka z masłem. Efekt zaskoczy jednego smakosza - skórka jest idealnie chrupiąca, wnętrze sprężyste i miękkie. O...
-
Nawet w najlepszej piekarni nie ma takiego chleba. Receptura tak prosta, że zrobisz go w kilka chwil
Zamiast spaceru do piekarni o poranku, aby na śniadanie zjeść pyszne i świeże pieczywo proponujemy zrobić je własnoręcznie w domu. Z tej receptury skórka wychodzi zawsze chrupiąca, a środek jest miękki jak chmurka. Smak tego chleba rekompensuje cz...
-
Jak mieć świeże i chrupiące pieczywo zawsze pod ręką? Wystarczy zamrozić je według tej metody
W dobrych piekarniach chleb znika jeszcze przed południem, a nie każdy ma chęci lub czas, by stać w kolejce po pieczywo o świcie. Jednocześnie wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapek. Na całe szczęście chleb i bułki można mrozić, dzięk...
-
Chleb w końskim moczu. Nazwa dziwna - smak genialny. Zajadł się nim mój wujek w domu dziecka "Najlepszy z maślanką"
Wujek Krzysztof nie miał wesołego dzieciństwa - w wieku trzech lat trafił do domu dziecka. Jednym z niewielu przyjemnych wspomnień z tego czasu był jego ulubiony posiłek, który serwowany był najczęściej na kolację - chleb w końskim moczu. To w...
-
Błyskawiczny turecki chleb przygotujesz z prostych składników. Receptura ma 100 lat!
Turecki chleb będzie przepysznym zamiennikiem klasycznego pieczywa. Można łączyć go z różnymi dodatkami - sprawdzi się na śniadanie i kolację. Samo przygotowanie ciasta zajmie kilka minut. Później będzie jednak trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie.
-
Takiego chleba nie znajdziesz w sklepie. Podaj go z babcinymi powidłami, a uwolnisz jego pełny smak
Chleb to produkt, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie codziennego funkcjonowania. Pasuje do zup, mięs, a najczęściej podaje się go w formie kanapek. Jednak tak przygotowany rzadko bryluje na stołach. Kilka łyżek tego składnika nadaje mu...
-
Prosty przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku. Będzie smaczniejszy niż z pobliskiej piekarni
Domowy chleb pieczony w piekarniku to doskonała alternatywa dla pieczywa z piekarni. Samodzielne wypieki cieszą podwójnie, szczególnie gdy są udane i wszystkim smakują. Ten przepis nada się doskonale dla osób, które będą piec chleb po raz pierwszy...
-
W tej piekarni zaczęli sprzedawać chleb na kromki. "Wśród naszych klientów jest dużo osób samotnych"
W jednej z przemyskich piekarni zaczęto sprzedawać chleb na kromki. "Pamiętam, że kiedyś za ciężkich czasów można było kupić ćwiartkę najmniej" - czytamy w poście pani Anny, która udostępniła zdjęcie na swoim Facebooku. Ekspedientka tłumaczy:...