cynamon
-
Lubisz tę przyprawę? Dla dobra wątroby lepiej ją ogranicz. W Stanach Zjednoczonych została zakazana
Choć wielu osobom nazwa może nic nie mówić, nasiona tonkowca wonnego to przyprawa, którą w formie zmielonej bądź suszonej wciąż możemy spotkać w wielu produktach. Popularnością cieszą się zwłaszcza w cukiernictwie. Dlaczego tonka jest nielegalna w...
-
Waga stoi jak zaklęta? Sięgnij po aromatyczną przyprawę. Podkręci metabolizm i poskromi wilczy apetyt
Czy woda z cynamonem pomaga schudnąć? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób poszukujących naturalnych sposobów na poprawę sylwetki. Aromatyczna przyprawa, znana głównie z kuchennych zastosowań, skrywa w sobie wiele cennych właściwości. Pora...
-
Zapomnij o zupie czy dżemie. Tak przygotujesz najpyszniejszą dynię. Będzie palce lizać
Co zrobić z dyni na zimę? Zupa i dżem to niejedyne propozycje na pyszności, którymi możesz raczyć się przez kolejne miesiące. Zrób słodziutką przekąskę, która zastąpi ci sklepowe gotowce. Użyjesz jej do wypieków i placków.
-
Wsypuję łyżeczkę do wody i piję co rano. Jeszcze trochę i będę musiała wymienić spodnie
Czy woda z cynamonem pomaga schudnąć? Choć zawiera wiele dobroczynnych właściwości, warto pamiętać, że nie jest jedynym skutecznym rozwiązaniem. Połącz picie napoju z odchudzaniem i ćwiczeniami, a możliwe, że zobaczysz efekty.
-
Puszyste, leciutkie i pachnące cynamonem. Po kilku minutach znikają, więc zrób ogromną porcję
Gdy przyrządzam potrawy chcę, by były nie tylko smaczne, ale również pachnące i świetnie wyglądające. Ostatnio odkryłam przepis na prawdziwy smak jesieni. Te placuszki robię w hurtowej ilości i zawsze mam pewność, że zostaną zjedzone. Dodaj do nic...
-
W USA zakazana, a w Polsce sypiemy ją łyżkami. Ta przyprawa w dużych ilościach truje wątrobę
Kumaryna to naturalny związek chemiczny obecny w roślinach takich jak cynamon i tonka, znany ze swojego charakterystycznego zapachu i smaku. Stosowany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Jego spożycie w dużych ilościach je...
-
Żaden bananowy czy marchewkowy. Zrób "małpi chlebek". Boski smak zawdzięcza jednej przyprawie
Jaki chleb jest najlepszy? Zdecydowanie ten, który upieczesz sam. Jeśli przejadły ci się bananowe lub marchewkowe bochenki, sięgnij po przepis, w którym główne skrzypce gra pewna mocna przyprawa. Tym wypiekiem będziesz się zajadać całą jesień.
-
Tak robię cynamonki, kiedy nie mam czasu. Wyczarujesz je w mig, ale równie szybko znikną z talerza
Nie wyobrażam sobie jesieni bez unoszącego się w mieszkaniu zapachu cynamonu. Nikogo więc chyba nie zdziwię, mówiąc, że moim ulubionym przepisem tym okresie jest ten na cynamonki. Czasami jednak nie mam czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, a...
-
Naleśniki z tym dodatkiem smakują jak spełnione marzenie. Wystarczy szczypta
Przepis na naleśniki zna chyba każdy i wiele osób robi je "na oko". Nie polecamy tej metody, bo zawsze można niechcący skiepścić pyszne danie. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze naleśniki. Będą elastyczne i cieniutkie, a wyjątkowego smaku...
-
Delikatnie maślane i rozpływające się w ustach. Pachnie nimi w całym domu jeszcze następnego dnia
Znasz prosty przepis na cynamonki? Odejmując czas na wyrośnięcie ciasta, przygotowanie ich zajmie ci dosłownie kilka chwil. To świetny deser po obiedzie i świetnie smakuje jako przekąska do kawy. Czego potrzebujesz?
-
To w nim tkwi sekret dubajskiej czekolady. Dzięki niemu bosko chrupie
-
Wygląda jak tymianek, pachnie jak mięta i cytryna. Idealny do mięsa
-
Kiedyś kupowałam w sklepie, dziś robię sama. Wystarczą 2 składniki
-
Nie chlebek i nie placki. Z bananów robię pyszne smarowidło do gofrów
-
Gołąbki - przepis, który nie zawodzi. Moja babcia wyznawała zasadę 3:1
- Szef kuchni zdradza, czego nie dodałby do tatara. "Zabija smak"
- Polacy ruszyli do Lidla. Tylko dziś 1+1 gratis. Okazje też w Kauflandzie
- Francuska pizza z cebulą. Lepsza niż lubelski cebularz. To przez farsz
- Zamiast drobiu wybieraj inne mięso. Jest uznawane za najzdrowsze
- Najłatwiejszy włoski sos do pizzy i do kopytek. Ma ciekawą historię
-
Robię je zawsze z siekanymi orzechami, zajada się nim cała rodzina i zawsze prosi o więcej
Unikatowy smak przypraw, wilgotna struktura oraz aksamitna polewa to przysmak znany na całym świecie. Idealnie dobrane proporcje sprawiają, że każdy kto go spróbuje, prosi o dokładkę. Dodając jeden kluczowy składnik, sprawisz, że jeszcze przez dłu...
-
Anse kabanse mamy cynamonowe zawijańce. Oto niezawodny przepis na ciasto, które makuje jak złoto
Szukasz przepisu na wyjątkowe, karnawałowe ciasto? Cynamonowy specjał obok, którego nie da się przejść obojętnie. Po prostu must have, który nie tylko zachwyci gości, ale także pięknie zaprezentuje się na słodkim stole. Receptura jest banalnie...
-
Prosta przyprawa za 1,7 zł pomaga obniżyć cukier i wspiera trawienie. Każdy ma w kuchni ten tani skarb
W niemal każdej kuchni znajduje się specjalna szuflada lub koszyczek na przyprawy. Wiele z nich ląduje w przygotowywanych przez nas potrawach. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że niektóre dodatki do dań nie tylko pogłębiają smak, ale i korzystn...
-
Ten napój postawi cię na nogi szybciej niż kawa na podwójnym espresso. Pij go każdego ranka i czuj się jak młody bóg
Nie każdy należy do grona porannych ptaszków. Dla takich osób wstawanie z samego rana jest największą katorgą, a efekty niewyspania odczuwają cały dzień. Często nie pomaga nawet mocna kawa, czy nadmiernie słodkie napoje energetyczne. Co zrobić w...
-
Przepis na gofry, który wprawi cię w euforię. Wszystko za sprawą przyprawy, którą dodajesz do piernika
Jak zrobić gofry, żeby były pyszne, chrupiące i naprawdę wyjątkowe? Nie jest to żadna magia - z goframi można kombinować bez końca. Można zamienić mleko na kefir lub maślankę, można zamienić mąkę pszenną na orkiszową, ale można też dodać różne...
-
Z tym składnikiem naleśniki nie potrzebują dżemów i kremów. Dodaję go podczas smażenia
Mączne placki mogą być podawane na śniadanie, obiad, a nawet kolację. Tak naprawdę pasują do każdej pory dnia i nocy. Klasycznie zajadamy się nimi z dodatkiem konfitur lub twarogu. Tym razem zamieniamy to na coś innego. Dzięki temu składnikowi...
-
Sezon przeziębieniowy trwa w najlepsze. Dodaj te dwa składniki do rosołu, by przechytrzyć chorobę
Sezon jesienno-zimowy wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób. Warto więc zadbać o swoją odporność. Można zrobić to m.in. poprzez ugotowanie wspaniałego rosołu z tymi dwoma składnikami. Co dodać do króla zup, by cieszyć się dobrym zdrowiem?
-
Ta zupa to remedium na przeziębienie. Ale te dwa składniki jeszcze bardziej podkręcą jej działanie
Rosół to najpopularniejsza zupa w naszym kraju. Doskonale rozgrzewa, radzi sobie z przeziębieniami i jest po prostu obłędnie pyszna. Jednak, aby zadziałała jeszcze lepiej, warto dodać do niej te dwa składniki.
-
Ekspresowe ciasto jogurtowe do zrobienia w 10 minut. Dodaj cynamon, skórkę pomarańczy i ciesz się jesiennym deserem
Przepis na ciasto jogurtowe jest zaskakująco prosty i szybki. Ten pyszny deser zrobisz już w 10 minut i to bez brudzenia wielu naczyń. Wystarczy wymieszać składniki w jednej misce i gotowe. Jak spróbujesz tego smaku, to z pewnością będziesz piec t...
-
Ewa Wachowicz radzi, by jabłka nadziać serem i zapiec w piekarniku. Żurawinę zaś namocz w tym trunku
Ewa Wachowicz nigdy nie zawodzi. Polacy uwielbiają jej przepisy od lat i z pewnością każdemu przypadnie do gustu jesienna propozycja z jabłkami w roli głównej. Polska dziennikarka i prezenterka telewizyjna podzieliła się wyjątkowo korzenną i słodk...
-
Idealna przekąska na jesień, czyli jak zrobić cynamonki z ciasta francuskiego. Ekspresowy deser zachwyci wszystkich
Cynamonki to jedne z najbardziej lubianych słodkich przekąsek. Pasują idealnie na jesień i zimę, a do tego są banalnie proste w przygotowaniu. Zapomnij o drożdżowym cieście i godzinnych przygotowaniach. Cynamonowe bułeczki przygotujesz również z...
-
Dodaj odrobinę tej przyprawy do zupy pomidorowej. Zyska orientalny posmak i będzie sto razy lepsza
Zupa pomidorowa to obłędna propozycja na obiad. Każdy przygotowuję ją na swój sposób - bardziej pomidorową lub bardziej kremową, jednak ten przepis to coś całkowicie nowego w polskiej kuchni. Wystarczy odrobina tej przyprawy, a zupa zyskuje...
-
Aromatyczny ryż z jabłkami i cynamonem. Przepis na błyskawiczne śniadanie idealne na jesień i nie tylko
Większość z nas preferuje śniadania na słodko. Trudno jednak ciągle jeść owsianki, naleśniki i placuszki. Dobrym urozmaiceniem będzie więc zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem. Przepis na jesienny przysmak przygotujesz w mniej niż pół godziny. Nie...
-
Szarlotka z puszystą bezą to królowa wszystkich ciast. Bezkonkurencyjny przepis, który trzeba znać
Szarlotka to niezwykle popularne, zachwycające smakiem i zapachem ciasto, które można zrobić w ok. półtorej godziny. Przepis na klasyczny deser nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu składników. Jeśli chcesz przypomnieć sobie ten słodki smak...
-
Cynamonki - przepis na bułeczki lepsze niż z cukierni. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Cynamonki - przepis na bułeczki, który musisz znać, jeśli w twoim domu mieszkają łasuchy. Ten drożdżowy deser robi się szybko, a smakuje obłędnie. Jak zrobić cynamon ki? Podpowiadamy.
-
Szwedzkie ciasteczka - cynamonowe łakocie w sam raz na święta. Kanelbullar zachwyci cię smakiem
Szwedzkie ciasteczka na Boże Narodzenie? Jeśli lubisz cynamon i miękkie bułeczki, to będzie to wybór w sam raz dla Ciebie. Dodatkowo ich przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne. Przedstawiamy prosty przepis na przepyszne ciasteczka świąteczne.
-
Ciasto salceson. Przepis Ewy Wachowicz, na deser z nutą cynamonu i jabłkami. Idealny na Boże Narodzenie
Ciasto salceson. Przepis Ewy Wachowicz jest bardzo prosty, dzięki czemu wykonamy deser z nutą cynamonu bez potrzeby długiego stania w kuchni. Dodatek kakao nadaje mu wyjątkowego smaku, a owoce sprawią, że będzie soczyste.
-
Przyprawa do pierników? Zrób ją sam! Domowa kompozycja jest dużo lepsza niż ta ze sklepu
Przyprawa do pierniczków to kompozycja wielu składników. Bez niej przedświąteczny czas nie pachnie tak magicznie. Choć można ją kupić w niemal każdym sklepie spożywczym, to warto wykonać własną, domową wersję. Dzięki temu będzie ona znacznie...
-
Cynamonki. Kultowe słodkie zawijasy, które idealnie wpisują się w klimat jesieni
Cynamonki to niewielkie słodkie wypieki z drożdżowego ciasta. Deser jest popularny na całym świecie i uwielbiany przez fanów słodkości. Zawijasy z cynamonem warto przygotować szczególnie jesienią i zimą. Świetnie smakują w towarzystwie gorących...
-
Ryż z jabłkami. Zrobisz raz i nie pożałujesz! Doskonały przepis z cynamonem według Ewy Wachowicz
Ryż z jabłkami będzie idealnym pomysłem na wieczorną przekąskę lub deser, zwłaszcza w długie, jesienne wieczory. Aromatyczne, cynamonowe danie sprawdzi się idealnie podczas przyjęć, ucieszy dzieci i dorosłych. Oto przepis według Ewy Wachowicz.
-
Przepis na bułeczki cynamonowe krok po kroku. Doskonała, aromatyczna przekąska na jesienne wieczory
Bułeczki cynamonowe to wspaniała, słodka przekąska, której nikt się nie oprze. Smakuje doskonale jako dodatek do kawy, herbaty, ale również jako aromatyczny deser. Możecie zaskoczyć nią swoich gości, którzy dzięki niej poczują iście domową atmosfe...
-
Dodaj jeden składnik, a będą obłędnie miękkie. Przepis na cynamonki
Cynamonowe rolki to idealna propozycja na deser, a także na słodkie śniadanie. Popijane ciepłym mlekiem albo kakao smakują wyśmienicie. Przepis jest banalnie prosty, a aby ciasto było miękkie, dodaj tylko jeden składnik.
-
Cynamonki - przepis na drożdżowe bułeczki cynamonowe. Wyjdą miękkie i smaczne, jeśli dodasz ten składnik
Drożdżowe bułeczki cynamonowe, zwane także cynamonkami, to deser, który znika do ostatniego okruszka. Obok nich po prostu nie da się przejść obojętnie. Dodatkowo przepis na cynamonki jest prosty, ale warto mieć zawsze w domu zapas drożdży - choćby...
-
Cynamonki - przepis na bułeczki drożdżowe z cynamonem. Nie przejdziesz obok nich obojętnie
Cynamonki - przepis na ten wyjątkowy drożdżowy deser warto zapisać. Aromat słodkich bułeczek roznosi się bowiem już od samego początku pieczenia. Jak zrobić idealne cynamonki? Wykorzystajcie tę recepturę.
-
Cynamonki - przepis na drożdżowe zawijasy. Klasyczne bułeczki, które upieczesz w mgnieniu oka
Cynamonki, zwane także bułeczkami cynamonowymi lub rollsami to małe, zawijane ciastao drożdżowe. Idealna propozycja do kawy, bądź jako szybka przekąska zabrana w pośpiechu. Robi się je naprawdę błyskawicznie, nie są zbyt słodkie. Cynamonki długo...
-
Bułeczki cynamonowe, którym się nie oprzesz. Mięciutkie i pachnące
Co pysznego upiec na niedzielne popołudnie? Bułeczki cynamonowe sprawdzą się idealnie. Słodkie, mięciutkie i pachnące - sprawdź, jak je przyrządzić. Mamy prosty przepis, z którego wyjdą każdemu.
-
Chlebek cynamonowy monkey bread. Ma wszystko, co kochamy w wypiekach
Macie ochotę na coś pysznego i aromatycznego na słodko? Przygotujcie chlebek cynamonowy monkey bread. Ten odrywany chlebek to idealna przekąska na drugie śniadanie lub do popołudniowej kawy.
-
Hot toddy - rozgrzewający napój alkoholowy. Jak go zrobić?
Hot toddy nazywany jest inaczej ''hot tottie'' lub 'hot whiskey''. Jest popularnym na Wyspach Brytyjskich ciepłym drinkiem robionym na bazie whisky lub whiskey. Postrzega się go też jako dobry lek na przeziębienie.
-
Piernik z powidłami - prosty i szybki patent na wyjątkowy przekładaniec
Ciasto piernikowe z powidłami to punkt obowiązkowy na świątecznym stole. Kryje ono w sobie mieszankę przypraw, która podczas pieczenia uwalnia niesamowity aromat. Szukasz sprawdzonego przepisu na wilgotny piernik z powidłami śliwkowymi? Sprawdź...
-
Kruche ciasteczka korzenne. Przepis na aromatyczne słodkości
Ciastka korzenne są smacznym dodatkiem do filiżanki zimowej herbaty, jednak można je wykorzystać również jako naturalne ozdoby na choinkę. Szukasz szybkiego i prostego przepisu na tradycyjne herbatniki korzenne? Sprawdź poniższe propozycje. Ciastk...