Dynia to niewątpliwie królowa jesieni. Wraz z nadejściem sezonu przyrządzamy z niej aromatyczne zupy kremy, pyszne ciasta, placki i muffiny. Ponadto często ląduje w słoikach, by również w okresie zimowym móc cieszyć się jej niezwykłym smakiem. Co można z niej przyrządzić poza dżemem?
Jeśli uwielbiasz rarytasy w syropie, możesz je przygotować samodzielnie. Idealnie nada się do tego dynia, a aromatyczne dodatki sprawią, że będzie smakowała wybornie. W sam raz na sytuację, kiedy złapie cię ochota na niebanalną przekąskę. To prosty sposób, by zamknąć jesienne dary w słoiku. Odpowiednio zawekowane możesz trzymać w chłodnym miejscu długie miesiące. Czego będziesz potrzebować do zrobienia dyni w syropie?
Składniki:
Pracę zacznij od przygotowania dyni. Pokrój ją na cztery części, następnie obierz i dokładnie usuń gniazda nasienne. Gdy skończysz, podziel ją na niewielkie, 2- lub 3-centymetrowe kawałki. Co dalej?
Dynia w syropie z sukcesem zastąpi ci gotowe, sklepowe przekąski, do tego możesz użyć jej do wypieków, deserów i jako dodatek do placków. Będzie smakowała wyśmienicie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Jeśli lubisz mocniejsze, korzenne smaki, możesz dodać do niej również (lub zamiast cynamonu) kilka ziaren goździków. Pamiętaj tylko by zachować umiar i nie przesadzić.