Zapomnij o zupie czy dżemie. Tak przygotujesz najpyszniejszą dynię. Będzie palce lizać

Co zrobić z dyni na zimę? Zupa i dżem to niejedyne propozycje na pyszności, którymi możesz raczyć się przez kolejne miesiące. Zrób słodziutką przekąskę, która zastąpi ci sklepowe gotowce. Użyjesz jej do wypieków i placków.

Dynia to niewątpliwie królowa jesieni. Wraz z nadejściem sezonu przyrządzamy z niej aromatyczne zupy kremy, pyszne ciasta, placki i muffiny. Ponadto często ląduje w słoikach, by również w okresie zimowym móc cieszyć się jej niezwykłym smakiem. Co można z niej przyrządzić poza dżemem?

Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Jak zrobić dynię do słoików na zimę? Zapomnij o dżemie

Jeśli uwielbiasz rarytasy w syropie, możesz je przygotować samodzielnie. Idealnie nada się do tego dynia, a aromatyczne dodatki sprawią, że będzie smakowała wybornie. W sam raz na sytuację, kiedy złapie cię ochota na niebanalną przekąskę. To prosty sposób, by zamknąć jesienne dary w słoiku. Odpowiednio zawekowane możesz trzymać w chłodnym miejscu długie miesiące. Czego będziesz potrzebować do zrobienia dyni w syropie?

Składniki:

  • 2 kg dyni,
  • 1,5 litra wody,
  • laska cynamonu lub łyżka przyprawy,
  • 0,5 kg cukru,
  • 2 cytryny.
Co można zrobić z dyni? efired/iStock
Co można zrobić z dyni? efired/iStock Co można zrobić z dyni? efired/iStock

Jak zrobić dynię w zalewie? To naprawdę proste

Pracę zacznij od przygotowania dyni. Pokrój ją na cztery części, następnie obierz i dokładnie usuń gniazda nasienne. Gdy skończysz, podziel ją na niewielkie, 2- lub 3-centymetrowe kawałki. Co dalej?

  1. Dynię przełóż do miski i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Dzięki temu w trakcie gotowania nie będzie się rozwalać.
  2. Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i dodaj laskę cynamonu (lub przyprawę). Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, dodaj dynię.
  3. Podgotuj chwilę na małym ogniu, aby warzywo zmiękło, po czym wyłącz gaz i poczekaj, aż mieszanka ostygnie. 
  4. Przygotuj wyparzone i suche słoiki, następnie przełóż do nich dynię i zalej powstałym syropem. Zakręć szczelnie, włóż do dużego garnka, zalej wodą i pasteryzuj na niewielkim ogniu przez 20 minut.

Dynia w syropie z sukcesem zastąpi ci gotowe, sklepowe przekąski, do tego możesz użyć jej do wypieków, deserów i jako dodatek do placków. Będzie smakowała wyśmienicie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Jeśli lubisz mocniejsze, korzenne smaki, możesz dodać do niej również (lub zamiast cynamonu) kilka ziaren goździków. Pamiętaj tylko by zachować umiar i nie przesadzić.

Więcej o: