Każdy z nas ma taką jedną sałatkę, którą podaje wszędzie. Jest ona idealna na święta, uroczystą kolację, czy na lekką przekąskę w ciągu dnia. Jeśli jednak twój faworyt trochę się znudził, to wybierz nowy przepis. Poniższy na pewno ci się spodoba, łączy najlepsze smaki.
Karen Grigoryan/shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Kiedy myślę o potrawach, które zawsze przyciągają wzrok, sałatka śledziowa zajmuje jedno z czołowych miejsc. Jej piękne, kolorowe warstwy sprawiają, że od razu chce się ją spróbować. Wygląda tak apetycznie, że nie sposób przejść obok niej obojętnie. Kiedy siadamy do wspólnego posiłku, ta sałatka zawsze budzi pozytywne emocje i zachęca do spróbowania.
REKLAMA
Zobacz wideo Śledź pod szubą
W tej sałatce śledzie łączą się z burakami i ugotowanymi jajkami, co sprawia, że każdy kęs to eksplozja różnych smaków. Warstwowa budowa dodaje jej nie tylko atrakcyjności, ale także sprawia, że możemy cieszyć się różnorodnością smaków. Buraki dodają słodyczy i głębi, a jajka wprowadzają delikatność, która idealnie współgra z solą śledzi. To danie świetnie sprawdzi się na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po świąteczne przyjęcia.
Przepis na sałatkę śledziową
Składniki
4 jajka,
2 duże buraki,
250 g śledzi matias,
pęczek szczypiorku,
6 łyżek majonezu,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności zajmij się burakami. Obierz je ze skórki, zawiń w folię aluminiową i umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Piecz około 50 minut, albo do momentu aż staną się miękkie. Po tym czasie pozostaw je do wystudzenia, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Śledzie odsącz z zalewy i lekko wytrzyj za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój go w niedużą kostkę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i również pokrój w kostkę. Szczypiorek przemyj i posiekaj.
Na dnie salaterki ułóż śledzie, wysmaruj je dwoma łyżkami majonezu. Następnie ułóż buraczki, je również pokryj majonezem. Teraz czas na jajka, rozłóż je równomiernie i wysmaruj sosem tak jak poprzednie warstwy.
Wierzch posyp szczypiorkiem. W razie potrzeby pomiędzy warstwy wsyp niewielką ilość soli i pieprzu. Sałatkę włóż do lodówki do schłodzenia.