jajka
-
Znamy sekret puszystej jajecznicy. Pamiętaj o tym składniku, a będzie lekka i delikatna
Jajecznica to doskonały wybór na śniadanie - dodaje energii z rana i jest prosta w przygotowaniu. Jak sprawić, aby była puszysta jak obłok? Jedną z metod jest dodanie do niej kilku kropli soku z cytryny.
-
Jak sprawdzić, czy jajko nie jest zepsute? Trik ze szklanką na pewno znasz, ale mamy jeszcze jeden sposób
Zbliża się Wielkanoc, czyli czas kiedy nasze kuchnie niemal tonąć będą w jajkach. Będziemy z nich robić ciasta, gotować pod majonez, do sałatek i żurku więc warto wiedzieć, czy jajko na pewno jest świeże. Trik ze szklanką wielu z was zapewne zna,...
-
Sos tatarski - tradycyjny przepis na wielkanocny sos. Doskonały do jajek i mięsa
Sos tatarski to obowiązkowy dodatek do wielkanocnego stołu. Podajemy go nie tylko do świątecznego śniadania, ale i na przykład do mięsa lub pasztetu. Sprawdź, jak wykonać klasyczny przepis na wystrzałowy sos tatarski. Jajko w sosie tatarskim to sa...
-
Jajka faszerowane pieczarkami - ciekawe inspiracje na proste wielkanocne potrawy
Jajka faszerowane pieczarkami to popularny pomysł na wielkanocne danie. Smażone grzyby z cebulką połączone z żółtkiem stanowią wyjątkowo smaczny farsz. Jajka faszerowane są świetną przystawką nie tylko na święta, ale i w przypadku innych okazji.
-
Tej przystawki nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jajka z tym zielonym farszem zrobią furorę
Jajka faszerowane to obowiązkowa przystawka, która musi znaleźć się na świątecznym stole. Różne nadzienia sprawiają, że można się nią bawić na różne sposoby. Naszą propozycją jest zielony krem, któremu nikt się nie oprze. Zrób ich więcej bo znikną...
-
Jak udekorować jajka faszerowane? Proste przepisy na farsz i ciekawe dekoracje wielkanocnych jajek
Jak udekorować jajka faszerowane na Wielkanoc? Pomysłów jest całe mnóstwo. Przedstawiamy inspiracje na najpiękniejsze proste dekoracje i pyszne przepisy na farsz do jajek.
-
Podawane jako oddzielne danie, teraz znalazły miejsce w żurku. To one dodają prawdziwego charakteru
Świąteczna zupa, jaką jest żurek musi pojawić się w wielkanocnym menu. Zazwyczaj podawana w bochenku chleba, lub bezpośrednio na talerzu co roku znajduje swoich smakoszy. Aby podkręcić smak potrawy, warto dodać do niej nietypowy składnik. Zazwycza...
-
Jajka z czerwonej zalewy będą wielkanocnym hitem. Wyrazisty krem uzupełni ich smak
Kolorowe jajka faszerowane aromatycznym kremem to nietuzinkowa propozycja na świąteczny stół. Dzięki zabarwieniu będą wszystkich kusić do zjedzenia. Aby uzyskać oryginalny kolor, wykorzystaj popularne warzywo. Z dodatkiem wyrazistego kremu znikną...
-
Deviled eggs - amerykańskie jajka z piekła rodem. Te przyprawy sprawią, że to będzie ostra Wielkanoc
Jajka to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Nie oznacza to jednak, że i w tym roku muszą być podane w tradycyjny, a czasami nawet nudny sposób. Deviled eggs, czyli amerykański specjał z nutą pikanterii, gwarantuje obłędną ucztę i zachwyt...
-
Najlepsza przekąska na Wielkanoc? Nie z majonezem i nie faszerowane - podaj jajka w ten sposób, a goście będą zajadać
Jeśli chodzi o przekąski na Wielkanoc, prym wiodą jajka w każdej postaci. Najczęściej przygotowujemy jajka z majonezem - bo proste i każdy lubi. Czasem pojawiają się także faszerowane pieczarkami lub tuńczykiem. Dziś jednak mamy dla was taki...
-
Proste ciasto kokosowe bez pieczenia. Smaku nie opisze nawet tysiąc słów
-
Naleśniki - przepis. Będą dużo pyszniejsze i delikatne, jeśli dodasz składnik znany z sernika i nie jest to twaróg
-
Dzieci chcą wiedzieć więcej o bezpieczeństwie w sieci. I liczą na rodzicówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jajko po ugotowaniu ma zielonkawą obwódkę? Nie każdy wie, dlaczego
-
Zrób ten sernik na święta, a rodzina będzie nosić cię na rękach. "Jest 10/10"
- #mistrzowiewkuchni - odkrywamy sekrety perfekcyjnego duetu.
- Zakwas na żurek i barszcz w jednym. Ta mąka idealnie zastąpi żytnią
- Jak przygotować puszystą jajecznicę? Pamiętaj o tym składniku
- Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Mamy jeszcze sprytny sposób i to bez wody
- Czerwona plamka w kurzym jajku. Co oznacza i czy można ją jeść?
-
Czas jarzynowej mija. Najlepsza sałatka na Wielkanoc jest jak ogr - ma warstwy, a wśród nich szynka i jajka
Jeśli uważacie, że królowa jarzynowa jest tylko jedna, nie mamy zamiaru udowadniać na siłę, że jest inaczej. Dziś jednak chcielibyśmy pokazać wam przepis na najlepszą sałatkę na Wielkanoc, gdy lubicie próbować nowych smaków lub chcecie zaskoczyć...
-
Obłędne jajka faszerowane szynką. Mięsny dodatek to nie koniec - nowalijki i łyżeczka tego sosu to podstawa
Przepis na faszerowane jajka to już wielkanocna klasyka, warto jednak duży nacisk położyć na wizualne kwestie, a także kolorowe dodatki. To gwarantuje spektakularny efekt i piękne danie na świąteczny stół. Szynka w połączeniu z kremowym sosem...
-
Jajecznica nie ma szans z tymi jajkami. To śniadanie możesz postawić nawet na wielkanocnym stole
Nudne śniadania to już przeszłość. Zapomnij o kanapkach, zbyt suchej jajecznicy lub nudnej sałatce. Lepiej wybierz to hiszpańskie danie, które bogate jest w smak, a do tego jest banalnie proste. Dlaczego jest tak dobre? Bo łączy najlepsze dostępne...
-
Jajka w sosie chrzanowym. Przystawka w sam raz nie tylko na Wielkanoc!
Jajka w sosie chrzanowym to świetny pomysł zarówno na śniadanie jak i na kolację, nie tylko dla wegetarian. Najczęściej pojawiają się na naszych stołach w Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby częściej gościły w domowym menu.
-
Wielkanocny żurek to nie twoja bajka? "Jajowa ze szczawiem" to najlepsza receptura od Magdy Gessler
Klasyczny żurek to wielkanocna tradycja, jednak ciekawą alternatywą może być nieco bardziej oryginalne połączenie. Magda Gessler poleca przepis na "jajową ze szczawiem", która kusi aromatem i obłędnym smakiem. Sekretem jest odpowiednie przygotowan...
-
Jak zrobić pastę jajeczną? Przygotujesz ją w trzech bardzo prostych krokach. Podajemy sprytny trik
Pasta jajeczna to smaczny dodatek do kanapek, który można przygotować w kilka chwil. Wystarczy ugotować jajka i połączyć je z majonezem i przyprawami. Podajemy łatwą recepturę na to, jak zrobić pastę jajeczną.
-
Jajka faszerowane łososiem - przepis na wytrawne jajka. Idealna przystawka na świąteczne przyjęcie wielkanocne
Jajka faszerowane łososiem to przystawka, którą możemy zaliczyć do grupy dań wytrawnych. Nietuzinkowy smak sprawia, że przepis jest wprost stworzony na świąteczne śniadania wielkanocne. Zajrzyj koniecznie do przepisów na faszerowane jajka.
-
Jajka faszerowane awokado, czyli odrobina kulinarnej egzotyki na wielkanocnym stole
Jajka faszerowane awokado mogą zadziwiać. Wydawać by się mogło, że nie jest to dobre połączenie. Jednak nic bardziej mylnego. Jajka z awokado to kulinarny hit! Co najciekawsze, z każdym rokiem zyskują one na popularności.
-
Dlaczego warto parzyć jajka przed wbiciem do ciasta? Pomijanie tej czynności może skończyć się w szpitalu
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez jajek. Zbliża się Wielkanoc, czyli czas, kiedy będziemy używać ich na potęgę, dlatego dziś podpowiemy, dlaczego warto sparzyć jajka, zanim wbije się je do ciasta lub zacznie kręcić się z nich majonez....
-
Jajka faszerowane tuńczykiem, które udadzą się każdemu. Ekspresowy przepis na wielkanocne przystawki
Jajka faszerowane tuńczykiem to świetna kompozycja smakowa, którą często serwuje się na wielkanocnym stole. Z dodatkiem odpowiednich składników, przypraw i ziół przystawka wchodzi na wyższy poziom. Podawana ze świeżym chlebem to mistrzostwo!
-
Pieczeń rzymska z jajkiem - idealna nie tylko na Wielkanoc. Spróbujesz i nie pożałujesz
Pieczeń rzymska z jajkiem to pyszny dodatek na kanapki, ale nie tylko. Przyrządzenie domowego klopsa nasyci całą rodzinę, a wygląd potrawy ozdobi wielkanocny stół. Jak przyrządzić to kultowe danie? Przepis jest prosty, a jego wykonanie zajmuje...
-
Zrób je na śniadanie i wielkanocny stół. Jajek w tym stylu będzie zazdrościć ci cała rodzina. To uczta dla podniebienia
To oczywiste, że jajka królują w czasie Świąt Wielkanocnych. Zrobienie ich nie tylko w wersji z majonezem będzie czymś nowym i wyszukanym. Podawane na ciepło staną się kulinarną tradycją. Żaden członek rodziny się im nie oprze.
-
Jajka faszerowane na Wielkanoc - tania przystawka, która może wyglądać i smakować jak z luksusowej restauracji
Jajka faszerowane na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja na każdym świątecznym stole. Jajka nadziewane warzywami, ziołami, szynką czy tuńczykiem! Pychota! Sprawdź, z czego można wykonać farsz, aby jajka były znakomite. Przygotowanie jajek jest banaln...
-
Jajka faszerowane szynką na Wielkanoc. Mała przystawka, która może stać się popisowym daniem
Jajka faszerowane szynką to przepyszna przystawka na święta Wielkanocne. Jajka można podawać nie tylko podczas śniadania. Świetnie sprawdzą się na mały głód podczas świąt. Jajka faszerowane najlepiej smakują, kiedy zrobimy je nieco wcześniej, aby...
-
Jajka faszerowane w skorupkach - wielkanocny hit, na który warto czekać cały rok
Jajka faszerowane w skorupkach to z całą pewnością wielkanocny hit! Wiele osób czeka cały rok, aby skosztować tego przysmaku. Smażone, zapiekane, z ziołami, z szynką, grzybami - opcji jest całe mnóstwo. Sprawdź przepisy i zrób je na Wielkanoc.
-
Przygotuj faszerowane jajka na Wielkanoc według tego przepisu. Dobra alternatywa dla tradycyjnych
Jajka z majonezem i szczypiorkiem już ci się znudziły? Nic w tym dziwnego. Choć tradycyjne dania są ważne, warto je od czasu do czasu delikatnie urozmaicić. Ten przepis na faszerowane jajka na Wielkanoc jest przede wszystkim prosty, jednak...
-
Przepis na domowy majonez. Zamiast przepłacać za ten ze słoika, zrób go z kilku bazowych składników
Domowy majonez to prawdziwy hit. Jego wyrazisty smak sprawia, że klepowe słoiki nie mogą z nim konkurować. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy tylko kilka bazowych produktów takich jak jajka, olej i musztarda. Sekretem jest jednak...
-
Kulajda - czeska zupa grzybowa o niezwykłym smaku. Podstawą jest kwaśny dodatek i ubrane jajeczko
Kulajda to zupa, która zajadają się Czesi, ale jest tak pyszna i aromatyczna, że powinna być szerzej znana także w kraju nad Wisłą. Podstawą są oczywiście grzyby - jesienią świeże, zimą suszone lub połączone pół na pół z pieczarkami. To jednak nie...
-
Łatwiejsze niż jajecznica, smaczniejsze niż sałatka. Takiego śniadania nie odmówisz. Włóż do piekarnika i gotowe
O poranku mało kto ma dużo czasu, a często również chęci, aby przygotować oryginalne, pyszne i pożywne śniadanie. My proponujemy coś, co zrobi się praktycznie samo. Połącz kilka składników, włóż do piekarnika i gotowe. Zarówno kuchnia, jak i dłoni...
-
Nic dziwnego, że majonez tak podrożał. Ceny jajek są rekordowo wysokie, a na tym może się nie skończyć
Wzrost cen jajek przed zbliżającą się Wielkanocą to spory problem dla wielu Polaków. Trudno wyobrazić sobie te święta bez jajek i majonez, którego są podstawowym składnikiem. Łódzka "Gazeta Wyborcza" donosi, że ceny jajek już są rekordowo wysokie,...
-
Trafiło ci się kiedyś takie jajko? Wyjaśniamy, dlaczego tak wygląda. Popularne przekonanie to mit
Czasem, choć niezbyt często, zdarza się, że w jednym jajku znajdują się dwa żółtka. Niektórym może się wydawać, że to kwestia negatywnych zmian, które zachodzą w organizmach kur pod wpływem faszerowania antybiotykami. Takie przekonanie to jednak...
-
Obieranie jajek jeszcze nie było takie proste. Wypróbuj ten genialny patent, a nie będziesz narzekać
Obieranie jajek to często mozolna i nużąca czynność, jak się jednak okazuje, można się z tym ekspresowo uporać. Banalny patent pozwoli przyśpieszyć usunięcie skorupki. Wypróbuj tę prostą instrukcję i zapomnij o "jajecznym" problemie.
-
Szef kuchni zdradził przepis na najlepszą jajecznicę. Będzie leciutka i delikatna dzięki trikowi z białkami
Jurek Sobieniak to utalentowany szef kuchni, restaurator oraz prowadzący program "M jak mięso" na kanale Canal + kuchnia. W jednym z odcinków pokazał jak zrobić najlepszą jajecznicę świata. Zapomnij o energicznym mieszaniu jajek, przyda się odrobi...
-
Co zamiast jajka do mielonych? Te składniki sprawią, że mięso zachowa konsystencję
Kotlety mielone to klasyka gatunku i jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Do mięsa dodajemy także jajko, które ma na celu spoić wszystkie składniki. Czym je jednak zastąpić? Lista alternatyw jest długa - wiele z nich nie tylko spełnią swoją...
-
Śniadanie na słodko, czyli jajecznica w zupełnie innym wydaniu. Niezbędny jest pewien owoc. Odważysz się?
Jajecznica z bananami to dość nietypowe połączenie. Przywykliśmy bowiem do tego, że zwykle jada się ją na słono. Jest to jednak idealne rozwiązanie dla kogoś, kto nie umie zdecydować się, czy woli śniadanie słodkie czy wytrawne. Przed podaniem war...
-
Pasta jajeczna. Prosty pomysł na lekkie i pożywne śniadanie. Te przyprawy podkręcą jej smak
Jak dobrze rozpocząć dzień? Najlepiej smacznym śniadaniem. Podajemy przepis na pastę jajeczną, która sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Aby miała wyrazisty smak dobrze jest połączyć ją z odpowiednimi przyprawami.
-
Naleśniki bez jajek. Przepis na lekkie i sprężyste ciasto - smak jest o niebo lepszy od standardowego
Ciasto na naleśniki to banalna receptura którą zna niemal każdy. Warto jednak przetestować wersję bez jajek, która jak się okazuje, jest o wiele smaczniejsza. Ciasto wychodzi sprężyste, jędrne i ładnie przypieka się na patelni. Mała zmiana da...
-
Kwaśne jaja - postna zupa, której nikt nie zna. Wyjątkowy smak zawdzięcza taniemu dodatkowi i przyprawom
Kwaśne jaja to postna zupa, o której dziś mało kto pamięta, a w przeszłości zajadali się nią wielkopolscy chłopi. To po prostu surowe jajka wybite do wywaru o intensywnym smaku, gotowane aż do całkowitego ścięcia. Wyjątkowy smak tej zupy zasługuje...
-
Pasta jajeczna Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji to hit w menu. Jej sekret tkwi nie tylko w jajkach
Pasta jajeczna Magdy Gessler jest genialna w swej prostocie. Kluczowy jest jednak dobór składników. Chodzi nie tylko o wysokiej jakości jajka, lecz także o konkretne przyprawy, które nadają jej wyrazistego smaku.
-
Ile gotować jajka? Banalna instrukcja da idealny efekt - czasami kilka sekund różnicy wpływa na smak
Jajka to jeden z bazowych produktów śniadaniowych, ale i produkt często wykorzystywany do wielu potraw i wypieków. Niestety często zły sposób i czas gotowania sprawiają, że nie wychodzą takie, jak byśmy chcieli. Ile zatem gotować jajka? Wszystko...