jajka
-
Wiele osób nie zrobi takich galaretek na Wielkanoc. I dużo straci. Zobacz, jakie to proste
Galaretki w skorupkach po jajkach to wyśmienita przekąska, która nie tylko smakuje, ale także pięknie dekoruje wielkanocny stół. Jest to przepis dla cierpliwych i dokładnych, jednak na pewno warto go wypróbować. Goście będą zachwyceni Twoimi...
-
Przełomowe odkrycie? Tą metodą ugotujesz idealne jajka. Ale zajmie ci to... 32 minuty
Gotowanie jajek to żadna fizyka kwantowa, choć niewiele potrzeba, by przegapić idealny moment i mieć jajka na twardo zamiast na miękko lub na półmiękko zamiast na twardo. Z pozoru może się to wydawać błahym problemem, ale okazuje się, że nad metod...
-
Chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku. Dodaj płaską łyżeczkę do bezy. Wyjdzie biała jak śnieg
Jak zrobić bezę idealną? Wbrew pozorom to nie takie proste, bo wystarczy niewielki błąd, aby masa opadła, zrobiła się mokra i brązowa. Dlatego w trakcie przyrządzania koniecznie pamiętaj o kilku zasadach.
-
Nudny majonez zamieniłam na sos nie z tej ziemi. W Wielkanoc obleje nim jajka. Każdemu opadnie szczęka
Jak zrobić dobre jajka na Wielkanoc? Czasem wystarczy odpowiednio dobrany sos, aby zamieniły się w prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Zamiast klasycznej wersji z majonezem, w tym roku postaw na stole coś o bardziej wyrazistym smaku.
-
Przepis na omlet godny najlepszej restauracji. Nie musisz bać się, że się porwie lub rozpadnie
Omlet to jedna z najpopularniejszych opcji na śniadanie z jajkami i chociaż nie robi się go tak szybko jak jajecznicy, to jest zdecydowanie bardziej sycący i pożywny. Dziś zdradzimy ci przepis na omlet godny najlepszych hoteli i drogich restauracj...
-
Śniadaniowa sałatka z jajkiem i rzodkiewką. Pyszna i tak chrupiąca, że słychać ją na podwórku
Wiosna nieśmiało do nas zagląda i w końcu mamy cieplejsze dni, a w ogrodach pierwsze wiosenne kwiaty. Niech do naszych kuchni też zajdzie wiosna i najlepiej poczujesz ją, zajadając się tą pyszną sałatką. Wiosną jem ją non stop, a to tylko jajka i...
-
Zapomnij o nudnych śniadaniach i zrób jajka po florencku. Pamiętaj o zielonym składniku i occie
Szukasz ciekawego, pysznego i naprawdę wyjątkowego pomysłu na śniadanie? Mamy dla ciebie przepis, przez który na długo porzucisz nudne kanapki i powszednią jajecznicę. Te jajka są pyszne, żółtko bosko się rozpływa, a zielony składnik dodaje i smak...
-
Zbliża się Wielkanoc, czyli czas sałatek z jajkiem. Ta jest o niebo lepsza nawet od jarzynowej
Sałatka z jajkiem musi pojawić się na każdym wielkanocnym stole i chociaż do Wielkanocy jeszcze dużo czasu, warto powolutku zbierać pomysły na świąteczne menu. Mamy dziś przepis na sałatkę, który pamięta jeszcze czasy PRL-u. Jest łatwa, naprawdę...
-
Masz dość jajecznicy? Zrób jajka po benedyktyńsku. Po takim śniadaniu poczujesz się jakby luksusowo
Jajka to najprawdopodobniej, obok kanapek i owsianek, jeden z najczęstszych wyborów na śniadanie. Hitem w restauracjach i hotelach są te w wersji w koszulce z sosem holenderskim. Jak zrobić jajka po benedyktyńsku? Przepis, wbrew pozorom, jest...
-
Czym zastąpić jajka? Zamiast w panice biec do sąsiada po kilka sztuk, zajrzyj do kuchennej szafki
Większość z nas ma w domu jajka i regularnie je spożywa. Może się jednak zdarzyć, że zapomnimy kupić kolejną wytłaczankę, produkt się zepsuje albo potłucze. Co wtedy robić? Podpowiadamy, czym zastąpić jajko w naleśnikach oraz innych uwielbianych...
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
-
Koniec z wodnistymi, ciemnymi pieczarkami. Złote triki odmienią smażenie
-
Smaruję, faszeruję i owijam. Tak dobre, że nie starczyło nawet na 2 dni
-
Sałatka z szynką, ryżem i korniszonami. Majonez wymieszaj z tym sosem
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Nie możesz pominąć jednej czynności
- Działa na odporność, kości i mięśnie. Zjedz na surowo lub dodaj do zupy
- Koniec z płakaniem nad cebulą. Poznaj triki z chlebem i świeczką
- Kotlety mielone z indyka lepsze od wieprzowych. Postaw na dwa dodatki
- Olejomaty będą hitem? Pierwsze urządzenia już stanęły
- Dodaje powera i smakuje. Na obiad zrób zupę serową z mięsem mielonym
-
Nie robię już jajecznicy na śniadanie. Kolorowe muffinki jajeczne to moja nowa miłość
Co na śniadanie zamiast nudnych kanapek i oklepanej jajecznicy? Jeśli co rano towarzyszy ci podobny dylemat, mamy na to świetne, pyszne i kolorowe rozwiązanie. Minimum roboty, bo w zasadzie wszystko robi piekarnik. Ty musisz tylko roztrzepać jajka...
-
Świeże kotlety jajeczne na piątkowy obiad. 1 składnik poprawi konsystencję i sprawi, że kotlety będą sycące
Kotlety jajeczne to bardzo pyszne i pożywne danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest to świetna propozycja na bezmięsny obiad. Zajadają się nimi i starsi i młodsi, a ponadto mogą być przygotowane na wiele różnych sposobów. Ne...
-
Smakołyk PRL-u, który powinien wrócić na stoły. Główny składnik budzi obawy, ale eksperci uspokajają
Dla jednych smak dzieciństwa, dla innych kulinarna zagwozdka. Kultowy deser PRL-u wciąż ma wielu zwolenników, ale jego główny składnik, jajka, budzi wątpliwości. Czy kogel-mogel jest bezpieczny dla zdrowia? Naukowcy potwierdzają: warto go jeść.
-
Czy w Środę Popielcową można jeść jajka? Wyjaśniamy, których produktów unikać
Środa Popielcowa to ważny dzień dla katolików. Jest początkiem wielkiego postu, który trwa 40 (a dokładniej 46) dni i jest przygotowaniem do odpowiedniego przeżywania Wielkanocy. Osoby praktykujące w tym dniu powinny zrezygnować z określonych...
-
Mąż wrócił z halibutem, ja od razu złapałam za garnek. Zrobiłam takie smarowidło, że klękajcie narody
W moim domu za zakupy odpowiedzialny jest mąż i w zasadzie nigdy nie wiem, czym akurat mnie zaskoczy. To bardzo ekscytujące, bo jego wyobraźnia nie zna granic i często przynosi produkty, o których akurat ja bym nie pomyślała. Ostatnio przyniósł...
-
Jajka towarem luksusowym? Kiepskie wieści na nadchodzącą Wielkanoc. Ceny idą w górę
Co dalej z cenami jajek? Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, ale okazuje się, że dostępność tego, wydawałoby się podstawowego, produktu staje pod znakiem zapytania. Ceny są bowiem rekordowo wysokie.
-
Najlepszy do jajek, wędlin i ryb. Żeby sos tatarski był gęsty, robię myk z żółtkami
Trudno będzie znaleźć bardziej uniwersalny sos niż sos tatarski. To świetny towarzysz jajek i na twardo i w koszulce, wędlin i mięs na zimno, a także warzyw z grilla. Przepis na sos tatarski jest bardzo prosty i warto go poznać (lub sobie...
-
Zrobiłam omlet w air fryerze. Tak pyszny, że patelnię chyba schowam w ciemnej otchłani
Od jakiegoś czasu w Polsce trwa wielki bum i moda na korzystanie z air fryera i chociaż wiele osób już wcześniej korzystało z małych, przenośnych piekarników, muszę przyznać, że to urządzenie na dobre zmieniło moje gotowanie. Robiłam już kurczaka,...
-
Do pączków wbij jajka, a skorupki wykorzystaj w ten sposób. Wczesną wiosną sobie podziękujesz
Skorupki po jajkach najczęściej lądują w koszu, ale niewiele osób wie, że znajdują się w nich cenne substancje, które można wykorzystać do pielęgnacji roślin ogrodowych. W jaki sposób? Podpowiadamy.
-
Ten quiz wiedzy o jajkach bije rekordy popularności! Zgarniesz 6/6?
Dzisiaj przygotowaliśmy dla was mega szybki quiz wiedzy o jajkach. Czy bezbłędnie odpowiecie na wszystkie sześć pytań? Sprawdźmy, jak sobie poradzicie! Trzymamy kciuki za wasze wysokie wyniki. Powodzenia!
-
Spróbuj, a zapomnisz o barszczu i żurku. Kwaśne jaja podbiją każdy stół obłędnym smakiem i prostotą
Zupa kwaśne jaja to mało znane, ale wyjątkowo smaczne danie, które może przypaść do gustu miłośnikom kwaskowatych smaków. Jeśli lubisz żurek, barszcz biały czy ogórkową, to koniecznie spróbuj tego przepisu. Przygotowanie jest tak proste, że każdy...
-
Wszyscy źle soliliśmy jajecznicę? Wcale nie wyschnie i nie zrobi się twarda
Ktoś mógłby zapytać: co jest takiego trudnego w zrobieniu jajecznicy? Ot, podsmażenie jajek na patelni do momentu, aż osiągną pożądaną konsystencję. Z dodatkami lub bez, w zależności od tego, co kto lubi. Rzeczywiście, nie jest to fizyka kwantowa,...
-
Nie wyrzucaj żółtek po bezie. Zrób z nich obiad. Rodzina pokocha te dania bardziej niż sam deser
Co zrobić z żółtek po bezie? W kuchni nic nie powinno się marnować, zwłaszcza gdy zostaje nam tak wartościowy składnik. Jeśli nie masz pomysłu, jak go kreatywnie wykorzystać, mam dla ciebie idealne propozycje. Pyszne i proste przepisy, dzięki któr...
-
Zapomnij o majonezie, diabelskie jajka to hit. Nie warto robić miejsca na stole, bo znikną od razu
Jajka po diabelsku to danie, które świetnie sprawdza się na każdej imprezie. Pomimo groźnej nazwy, są wypełnione kremowym, charakterystycznym nadzieniem i z pewnością zadowolą podniebienia gości. Słyszysz o nich pierwszy raz? Zrób i przekonaj się,...
-
Jak sprawdzić świeżość jajek? Smak i zapach to nie wszystko. Mamy aż trzy proste sposoby
Wykorzystujemy je do wielu potraw i wypieków, jednak już jedno zepsute może zniszczyć całe danie. Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Możesz to zrobić łatwo i w dodatku bez rozbijania skorupki.
-
Zamiast jajek w majonezie, spróbuj tych w chrupiącej panierce. Nie obejrzysz się, a znikną z talerza
Co można zrobić z jajek na śniadanie? Choć po internecie krąży wiele propozycji, jedna szczególnie się wyróżnia. Danie jest naprawdę przepyszne, więc od razu warto zrobić podwójną porcję. Jedna zniknie w kilka chwil.
-
Omlet na słodkie śniadanie. Zrób go inaczej niż zwykle, a będzie smakował jak w drogim hotelu
Jak zrobić omlet na śniadanie? Masz dwa wyjścia - albo klasycznie na słono na przykład z szynką i szpinakiem, albo na słodko - z twarogiem i owocami. Jeśli wybierasz wersję na słodko, znowu masz dwa wyjścia - albo zrobić klasyczny, płaski placek...
-
Zjedz na kolację zamiast kanapek. Rano nie będziesz czuć głodu
Masz już dość kanapek na kolację? Mamy dla ciebie idealny zamiennik, który dostarczy ci białka i błonnika, które są niezwykle cenne dla organizmu, oraz na długo zaspokoi głód. Dzięki temu w środku nocy nie obudzi cię burczenie w brzuchu. Najlepsze...
-
Jem od lat, a nie wiedziałam, ile w tym zdrowia. Wspiera mózg i poprawia pamięć, a to nie wszystko
Czy jajecznica ze szczypiorkiem jest zdrowa? To pytanie nurtuje wielu miłośników tego śniadaniowego klasyka. Okazuje się, że takie połączenie ma więcej zalet, niż mogłoby się wydawać. Jednak niektórzy muszą uważać.
-
Śniadanie na bogato, czyli jajecznica po meksykańsku. Pół porcji syci aż do obiadu
Jeśli lubisz zacząć dzień od porządnego śniadania, ale masz już lekki przesyt kanapek, kiełbasek i nudnej jajecznicy, mamy dla ciebie przepis na prawdziwą jajecznicę na sterydach. Jajka po meksykańsku to najlepsze śniadanie białkowo-tłuszczowe,...
-
Zamiast kanapek na śniadanie jem takie jajka. Mam energię i nie czuję głodu do popołudnia
Co jeść zamiast kanapek na śniadanie? Jeśli już kończą ci się pomysły, postaw na jajka. Nie będzie to ani jajecznica, ani omlet, tylko coś dużo, dużo lepszego. Wystarczy, że zrobisz przegląd lodówki, weźmiesz puszkę pomidorów i oczywiście jajka....
-
Będzie puszysty i już się nie rozpadnie. Przepis na omlet ze sprytnym trikiem
Lubisz jajka na śniadanie? Pewnie tak, bo sycą i są pyszne, ale czas jajecznicy powoli się kończy. Jak zrobić omlet? Ale taki, który nie rozpada się na patelni, jest pełen smaku i dodatków? Nie ma łatwiejszego przepisu. Wystarczy trik z patelnią i...
-
Do pasty z awokado dodałam wyrazisty sos. Wyszła tak pyszna, że chleb był niepotrzebny
Wszyscy uwielbiamy pasty kanapkowe i chociaż wciąż najpopularniejszymi smarowidłami są pasta jajeczna, rybna lub najróżniejsze pasty twarogowe, czasami bierze nas ochota na coś nowego. Jakiś czas temu postanowiłam pokombinować i zrobiłam pastę z...
-
Ten przepis na zawsze odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są jak z kreskówki
Co zrobić na śniadanie zamiast kanapek? Mamy świetny przepis z jajkami w roli głównej, ale nie będzie to nudna jajecznica i przewidywalny omlet. Ten przepis na jajka masowo kradnie serca i jest banalnie prosty w wykonaniu. Chcesz zjeść śniadanie j...
-
Kotlety jajeczne robię najlepsze w rodzinie. Dodaję 2 tanie składniki i mam obiad jak marzenie
Kotlety jajeczne to miła odmiana od pysznych, acz nieco ciężkich kotletów mielonych i innych mięsnych obiadów. Kotlety z jajek są pyszne, lekkie i pełne smaku, a to zasługa dodatków. Moim zdaniem szczególnie dwa są obowiązkowe. Kiedy je robię,...
-
Niektórzy patrzą na nią z odrazą. Czy można jeść jajka z czerwoną plamką? Nie każdy wie, co oznacza
Czerwona plamka w jajku nie pojawia się często, ale kiedy już się trafi, może wzbudzić niepokój. Nie wszyscy wiedzą, czym jest i skąd się tam wzięła. Część osób błędnie zakłada, że jest to zarodek lub oznaka psucia się jajka. Tymczasem prawda jest...
-
Zamiast jajecznicy na śniadanie zjedz takie jajka. Dodadzą ci energii na cały dzień
Jajecznica jest pyszna, nikt nie przeczy, ale z jajek można zrobić jeszcze lepsze smakołyki. Nasza propozycja jest idealna dla osób, które chcą trochę ograniczyć pieczywo lub jedzą bezglutenowo. Główną rolę grają w niej jajka z dodatkiem szpinaku ...
-
Co na obiad z mięsa mielonego? Zapomnij o kotletach, ta pieczeń rzuci cię na kolana
Co zrobić z mięsa mielonego, kiedy kotlety nam się przejadły? Nie musisz kombinować ze skomplikowanymi przepisami, tylko wypróbuj recepturę, którą uwielbiają pokolenia. Na obiad zrób klops z jajkiem. Każdy poprosi o dokładkę, ale pamiętaj, by zadb...
-
Te jajka mają licencję na kradzież serc. Smakują bosko dzięki mięsnej kurteczce
Czy istnieje przepis na jajka, które można podać na śniadanie, obiad, kolację, lunch w pracy i przekąskę podczas spotkań w większym gronie? Oczywiście, że tak i dziś chętnie zdradzimy najlepszy przepis na jajka po szkocku. Są przepyszne i świetnie...
-
Jajko na twardo czy na miękko? Naukowcy mają odpowiedź. To w tej wersji są najzdrowsze
Jajka na miękko czy na twardo? To nie tylko kwestia przyzwyczajenia i osobistych preferencji, lecz także zdrowia. Mało kto wie, że jeden sposób przygotowywania ma więcej korzyści zdrowotnych od drugiego.