jajka
-
Szakszuka - przepis na szybkie i ciepłe śniadanie o aromacie świeżej bazylii. Smakuje wakacjami
Szakszuka wywodzi się z Tunezji, a nazwa tego dania oznacza nic innego jak po prostu wielki bałagan. Z powodzeniem możemy zatem łączyć różne składniki, zmieniać jej smak i tworzyć wersję idealną dla siebie. To ciepłe i aromatyczne danie kochają...
-
Przepis na śniadanie, które doda energii na długie godziny. Szakszukę zrobisz w 10 minut
Śniadanie powinno być smaczne, sycące i szybkie. Taka właśnie jest szakszuka, czyli śniadaniowy klasyk pochodzący z północnych regionów Afryki. Przepis jest banalny - to po prostu smażone pomidory i inne warzywa z jajkami. Jeśli znudziły ci się...
-
Czy do mielonych trzeba dodawać jajko? Z innym składnikiem wyjdą lepsze
Kotlety mielone to obiadowa klasyka. Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę, przyprawy, nieraz cebulkę oraz jajko. Tylko czy jajko jest rzeczywiście konieczne? Wcale nie. Podpowiemy, czym je zastąpić, aby mielone były jeszcze lepsze.
-
Czym zastąpić jajka? Niektóre najlepsze zamienniki możesz mieć w kuchni. Rozwiązania nie tylko dla wegan
Coraz więcej osób zastanawia się, czym można zastąpić jajka w kuchni. Okazuje się, że wcale nie jest to trudne. Przedstawiamy najlepsze zamienniki jajek.
-
Jak zrobić pastę jajeczną? Prosty przepis na pyszne smarowidło na kanapki
Przepis na to, jak zrobić pastę jajeczną, jest banalnie prosty. Jego wykonanie zajmuje niewiele czasu. Potrzebujesz zupełnie podstawowych składników, które bez problemu znajdziesz w kuchni. Otrzymasz zdrową alternatywę dla sklepowego masła i...
-
Szakszuka - przepis. Afrykańska kuchnia na polskim stole. Sprawdź, jak wykonać tradycyjną szakszukę
Szakszuka: przepis. Szakszuka to danie, które przywędrowało do nas z dalekiej Afryki. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza: "mieszankę". Dowiedz się, jak zrobić domową szakszukę w klasycznej odsłonie. Przedstawiamy przepisy krok po kroku.
-
Masz problem z oddzieleniem żółtka od białka? Mamy pięć sprytnych sposobów jak to sprawnie zrobić
Oddzielanie żółtek od białek to jedna z podstawowych, kuchennych czynności. Jednak w praktyce wiele osób ma problemy z tą czynnością. Mamy pięć sprytnych sposobów na oddzielenie tych części jajka. Sprawdźcie sami.
-
Omlet - przepis na pyszne i szybkie śniadanie z jajek. Prosty trik prawi, że będzie puszysty
Omlet - przepis na pyszne i pożywne śniadanie, które można ekspresowo przygotować z kilku prostych składników. Podajemy go zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Jednak bez względu na preferowany efekt końcowy warto znać trik, który zapewni...
-
Czy można odkładać zbite skorupki jajek z powrotem do opakowania? Lepiej tego nie rób, możesz sobie zaszkodzić
Zdarza wam się podczas gotowania odkładac skorupki po zbitych jajkach z powrotem do wytłaczanki? To spory błąd. Sprawdźcie, dlaczego może to być niebezpieczne dla zdrowia.
-
Ekspert kulinarny dodaje do jajecznicy nietypowy składnik. "Będzie bardziej kremowa"
Jak zrobić doskonale kremową jajecznicę? Amerykański szef kuchni dodaje do niej jeden składnik. Sprawdźcie, jaki, a być może zjecie najlepszą jajecznicę, jaką kiedykolwiek przyrządziliście.
-
Owsianka według Anny Lewandowskiej to idealne śniadanie na upały. Wystarczy pięć składników
-
Mizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników
-
Ciasta bez pieczenia na upały. Cztery idealne sposoby na ochłodę i osłodę dla każdego łasucha
-
Jak pozbyć się much z kuchni? Przyda się m.in. lubiane zioło i mikstura za cztery złote
-
Przepisy na obiad w upał, czyli świeżo, lekko i przyjemnie. Trzy błyskawiczne dania
- Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich i prostych sposobów
- Domowa czereśniówka - przepis na smak lata zamknięty w nalewce. Pomoże pokonać te dolegliwości
- Jakich zup nie gotować na "rosole z wczoraj"? To może popsuć ich charakterystyczny smak
- Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
- Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Gotowane jajka - jak je właściwie przechowywać? Upewnij się, że robisz to dobrze
Gotowane jajka, których nie zjemy, najczęściej trafiają do naszych lodówek. Wydawałoby się, że to właściwy sposób ich przechowywania. Niestety, nie do końca. Wyjaśniamy, co zrobić, by dłużej zachowały świeżość.
-
Jajecznica puszysta i kremowa. Wykorzystaj patent szefa restauracji z gwiazdką Michelin. Już nie zrobisz inaczej
Jajecznica wydaje się jednym z najprostszych i najszybszych posiłków do zrobienia. Rzeczywiście w jej przyrządzaniu nie ma nic skomplikowanego, co nie znaczy, że nie można zrobić jej lepiej lub nieco inaczej niż na co dzień. Daniel Patterson, były...
-
Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem. Banalny przepis w kilku krokach
Pasta z makreli na śniadanie lub kolację, na pysznym pieczywie pszennym lub na zakwasie - to połączenie zasmakuje naszym domownikom. Przedstawiamy bardzo prosty przepis krok po kroku na pyszną pastę z makreli z jakiem i ogórkiem.
-
Przepis na omlet biszkoptowy. Będzie puszysty jak chmurka, a potrzebujesz jedynie 5 składników
Przepis na omlet jest bardzo prosty - wystarczy roztrzepać jajka z dodatkiem mleka i mąki i usmażyć. Istnieje jednak pewien prosty sposób, by omlet wyszedł megapuszysty i delikatny. Omlet biszkoptowy zrobisz z zaledwie 5 składników, które każdy ma...
-
Omlet - przepis na śniadanie, które zapewni zastrzyk energii. Lubiane warzywo doda mu charakteru
Omlet cieszy kubki smakowe każdego, nie tylko wielbicieli jajek. Przepis na omlet jest naprawdę banalny, ale dodatek szpinaku zapewni porządną dawkę energii, która spokojnie wystarczy aż do następnego posiłku. Jak zatem zrobić pyszny omlet ze...
-
Jak ugotować jajka na twardo? Wypróbuj ten sposób, a skorupka sama z nich zejdzie
Jak ugotować jajka na twardo, by dały się łatwo obierać? Amerykańska tiktokerka znalazła sposób, dzięki któremu wyjdą idealne, a białko już nigdy się nie rozpadnie.
-
Idealna jajecznica? Możesz ją zrobić bez problemu, jeśli nie popełnisz tych błędów [LISTA]
Jajecznica to śniadaniowa klasyka, jednak zrobić idealną potrafi niewielu. Mamy jednak nadzieję, że nasze rady pomogą większej liczbie osób przyrządzić to danie jak najlepiej.
-
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Podajemy pięć sposobów, które rozwieją wszelkie wątpliwości
Nieświeże jajka mogą zepsuć smak każdej potrawy. Dlatego też ważna jest umiejętność określenia, czy nadają się one do spożycia. Jak to zrobić? Który sposób jest najlepszy? Poznajcie pięć wskazówek, dzięki którym unikniecie kuchennej wpadki.
-
Pomysł na śniadanie - zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Idealna opcja dla zabieganych
Pomysł na śniadanie często zaprząta nam rano głowę. W efekcie sięgamy po szybkie i proste dania, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak nieco poeksperymentować w kuchni i stworzyć ciekawą alternatywę dla tradycyjnych kanapek....
-
Panierowane jajka - chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Sprawdź, jak przygotować idealną przekąskę
Panierowane jajka - ten przepis warto wypróbować, jeśli znudziła nam się klasyczna jajecznica. Jajka w panierce są chrupiące i złociste z zewnątrz, a ich środek skrywa aksamitną konsystencję! Jak przyrządzić tę smaczną przekąskę?
-
Jajka po tatarsku to doskonała propozycja, która urozmaici przyjęcia. Sprawdź jak je przygotować
Jeśli szukasz ciekawej wersji na przygotowanie jajek, dodaj do nich sos tatarski. Ta prosta w przygotowaniu przystawka zachwyca smakiem i pięknie się prezentuje. Wystarczy kilka prostych składników, by je przygotować a efekt jest gwarantowany.
-
Kremowa jajecznica to wcale nie ta smażona na patelni. Zrób ją w garnuszku wrzącej wody
Jak zrobić cudownie kremową jajecznicę? Ta metoda może zaskoczyć. Nie ma sekretnych składników ani dodatków, wystarczy... odłożyć patelnię na bok.
-
Jak wyjąć gorące jajka z garnka? Wypróbuj patent z trzepaczką. Wygodniej niż łyżką
Wyjmowanie ugotowanych jajek z rondelka potrafi być uciążliwe. Nawet jeśli wcześniej wylaliście wodę do zlewu, to złapanie gołymi rękami gorącej skorupki nie jest najlepszym pomysłem. Można oczywiście pomóc sobie łyżką, ale umówmy się, że to nie...
-
Kotleciki jajeczne - co zrobić, gdy ugotujemy za dużo jajek na Wielkanoc? Podpowiadamy proste przepisy
Kotleciki jajeczne to danie, które przypadnie do gustu zarówno małym jak i dużym. Możemy serwować je jako potrawę obiadową lub ciepłą kolację. Świetnie sprawdzą się także jako przekąski podczas podróży.
-
Jak przechowywać jajka, aby były świeże? Pamiętaj o trzech rzeczach
Jak przechowywać jajka, aby były świeże? To odwieczne pytanie zadajemy sobie szczególnie teraz, w okresie Wielkanocy, bo jajka - jako symbol świąt - są dodawane i serwowane w każdej postaci. Do ciast, do sałatek, do żurku, jako przystawka i danie...
-
Malowanie jaj wielkanocnych. Jak stworzyć ekologiczne pisanki? Wypróbuj te sposoby
Wielkanocne malowanie jaj to świąteczna tradycja ciesząca się dużą popularnością, praktycznie we wszystkich regionach Polski. Jajka malowane farbami i woskiem, skrobanki, kraszanki - ile głów tyle pomysłów. Skąd się wziął ten obyczaj? Wyjaśniamy i...
-
Kody i symbole na skorupkach jajek. Co właściwie oznaczają? Czym kierować się przy wyborze?
Jajko to podstawowy dodatek prawie do wszystkich potraw. Serwujemy jako przystawkę, a nawet jako danie główne. Idealnie sprawdzają się jako omlet na śniadanie, czy jajecznica na kolację. Jednak czy wiesz, co oznaczają popularne kody i symbole...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wypróbuj te proste triki, by uchronić się przed bólem brzucha
Jajka są chętnie wykorzystywane w kuchni. To nie tylko podstawa wielu potraw, ale także dodatek do ciast i deserów. Nie zawsze jednak potrafimy ocenić, czy jajko jest świeże. To może skutkować w najlepszym wypadku nieudanym daniem, w najgorszym -...
-
Pasta z awokado i jajka - zaskakująca alternatywa na świąteczne kanapki. Przygotowanie trwa kwadrans
Pasta z awokado i jajka to zaskakująca alternatywa dla tradycyjnej wersji tej potrawy. Do przygotowania nie potrzebujesz masła, dzięki czemu będzie lżejsza i zdrowsza. Idealnie sprawdzi się na świąteczne kanapki, a także do sałatek, wrapów czy jak...
-
Nigdy nie wyrzucaj skorupek jajek. Można je wykorzystać na wiele cennych sposobów
Podczas świąt wielkanocnych w kuchni najczęstszy produktem będą jajka. Warto zachować skorupki jajek, ponieważ mają wiele cennych zastosowań, o których wie mało osób. Sprawdź, co można przygotować z tego niepozornego produktu i jakie właściwości...
-
Jajka sadzone na śmietanie Ewy Wachowicz. Tylko pięć kroków i wyjdą idealne
Masz ochotę na jajka na kolację? A może szukasz pomysłu na zastąpienie tych na twardo przyrządzanych na śniadanie wielkanocne? Jajka sadzone na śmietanie według Ewy Wachowicz to propozycja idealna.
-
Czym zastąpić jajko w wypiekach i deserach? Wybierz te produkty, aby mieć pewność, że ciasto się uda
Czym zastąpić jajko w kuchni? To pytanie zadają sobie w szczególności osoby, które ze względów zdrowotnych nie powinny włączać ich do swojej diety, a także weganie unikający spożywania produktów odzwierzęcych. Są jednak sposoby na to, aby stworzyć...
-
Uniknij błędów podczas gotowania jajka na miękko lub twardo. Sprawdź, co do tej pory robiliśmy źle
Jak ugotować jajko na twardo? Wydaje się, że wiemy, jak sprawić, by wyszło idealne - przecież (na pozór) nie ma w tym nic trudnego. Ale czy na pewno? Okazuje się, że większość źle gotuje jajka! Jakich błędów musimy unikać przy gotowaniu ich na...
-
Sos chrzanowy - przepis na dodatek, który podkreśli smak mięsnych potraw. Dwie wersje znanego klasyku
Sos chrzanowy to przepis na pyszny dodatek do jajek czy mięs. Robi się go szybko, a dodatkowo łatwo można dostosować smak pod swoje preferencje. Przedstawiamy dwie wersje sosu chrzanowego - z jajkiem i z mlekiem. Radzimy też, z czym najlepiej go...
-
Sałatka z jajkiem - poznaj błyskawiczne przepisy na jajeczne sałatki na Wielkanoc i nie tylko
Sałatka z jajkiem to danie, które jest serwowane nie tylko na święta wielkanocne, ale także na co dzień. To znakomita propozycja na lekki obiad lub kolację. Poznaj wyjątkowe przepisy na jajeczne sałatki.
-
Jak wybrać najlepsze jajka? Wszystko zależy od symboli na skorupce
Wielkanoc nie może się obyć bez jajek, jednak wybranie tych najwartościowszych i najsmaczniejszych nie jest wcale takie łatwe. Na szczęście na jajkach są pewne oznaczenia, które ułatwiają znalezienie najlepszych. Oto symbole, które znajdują się na...
-
Od czego zależy kolor żółtka w jajku? Wpływ ma określona grupa substancji
Gdybyśmy mieli wymienić produkt, który najbardziej kojarzy nam się z Wielkanocą, niewątpliwie byłyby to jajka. To właśnie na nich bazują ciasta i wiele sałatek, ale z powodzeniem można dodać je również do świątecznego żurku. Zapewne część z was...
-
Ekspresowy sposób na posiekanie wielu jajek w szybkim tempie. "Genialne!"
Jak szybko posiekać jajka na sałatkę lub pastę jajeczną? Na instagramowym profilu Budget Bytes opublikowano filmik pokazujący genialne rozwiązanie. Ten trik warto poznać przed Wielkanocą.
-
Uniwersalna pasta jajeczna. Posmaruj nią pieczywo lub wykorzystaj jako farsz do tartaletek
Pasta jajeczna to znakomity zamiennik dodatków na kanapki. Może pełnić także rolę farszu do jajek lub kruchych babeczek w wersji wytrawnej. Jak przygotować ten uniwersalny dodatek do potraw? To bardzo proste.
-
Majonez - przepis idealny na Wielkanoc. Dodaj jeden składnik, a będzie puszysty i aksamitny
Zobacz jak niezwykle szybko możesz zrobić domowy majonez, przepis, który wykonasz z kilku łatwo dostępnych składników. Receptura jest dziecinnie prosta i co najważniejsze ekspresowa do zrobienia. Powinna przydać się szczególnie teraz, tuż przed...