jajka
-
To duża konkurencja dla sałatki jarzynowej. Składniki masz już pod ręką, a ich połączenie zwala z nóg
Sałatki wykonujemy na różne okazji, a nawet wtedy, kiedy nie mamy pomysłu na nic lepszego. Robi się je bardzo szybko, dodatkowo można do nich wrzucić wszystko, co ma się w lodówce. Ta propozycja jest idealna na kolację, a jeśli poniesie nas...
-
Pokłóciłam się z mamą o kotlety. Ile dodać jajek do mielonych? Proporcje są jasne
Jakiś czas temu robiłam kotlety mielone. Wiadomo, mięsko, cebulka, bułeczka, jajeczka. Nagle przychodzi moja mama: dziecko, ile ty tych jajek wbijasz, po co aż tyle, jedno wystarczy. No właśnie nie wystarczy. Zainspirowana rodzinną sprzeczką...
-
Jak zobaczyłam, co moja siostra robi z jajkami, stanęłam jak wryta. Trik z łyżką jest genialny
Niedawno moja mama miała urodziny i z tego powodu razem z siostrą postanowiłyśmy przygotować rodzinne przyjęcie. Podział obowiązków był następujący - ona robi sernik i jajka faszerowane, ja rosół i sałatkę. Kiedy zobaczyłam, co moja młodsza...
-
Zupa nic, czyli doskonała propozycja na słodkie śniadanie. Przypomnisz sobie smaki dzieciństwa i poprawisz humor od rana
Zupa nic to nic innego jak gęsta zupa mleczna. Puszysta masa z mleka i jajek jest obłędnie słodka, a do tego bardzo sycąca. Wszystkiego dopełnia mocny aromat wanilii, który czyni to danie idealną propozycją na jesienne i zimowe śniadanie. Ciepła i...
-
Babcia mówi, że są lżejsze i smaczniejsze niż klasyczne mielone. Główny składnik to nic oczywistego
Jeśli szukasz prostej i szybkiej w przygotowaniu alternatywy dla znanych kotletów, to mamy coś dla ciebie. Ta propozycja nie wydaje się ani trochę oczywista, lecz po spróbowaniu przepadniesz w jej smaku. Niewiele osób mogło słyszeń o tej recepturz...
-
O jajka w takiej wersji będzie prosić cała rodzina. Gotowe w kilka minut, ale nie zapomnij o tym składniku
Jajka to cieszący się popularnością element śniadań. Ten produkt można wykorzystać na wiele różnych sposobów, a najpopularniejsze to jajecznica, omlet czy też wersja ugotowana. Dziś pokazujemy, że można je połączyć z oryginalnym dodatkiem, a przy...
-
Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę, by wyszła obłędnie kremowa i najpyszniejsza na świecie? Ten produkt nie ma konkurencji
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań serwowane na śniadanie. Porządna dawka białka i tłuszczu od rana zapewnia energię i sytość na wiele godzin. Ciężko więc lepiej zacząć dzień. Niestety niektórzy przygotowują jajecznicę na zwykłym oleju....
-
Jak ugotować idealne jajka na twardo? Najsłynniejsza amerykańska kucharka nie zapomina o tym dodatku
Ugotowanie idealnych jajek na twardo w pierwszej chwili może wydawać ci się pestką. Ale jeśli dłużej się zastanowić, to pękające skorupki czy trudne do obrania jajka mogą być nie lada problemem. Słynna amerykańska kucharka dzieli się trikiem, dzię...
-
Wczoraj zjadłam je po raz pierwszy i przepadłam. To moje śniadanie na najbliższy miesiąc. Jajka są wyśmienite
Jajka można zrobić pod wieloma postaciami. To produkt, który może być głównym składnikiem potrawy, a także sprawdzi się jako dodatek. Przygotowując śniadania, to właśnie po niego sięgamy w pierwszej kolejności. Jeśli chcesz poznać jajka w nowym...
-
Popisowe śniadanie, które zrobi każdy amator. Weź sześć jajek i wyczaruj pastę kanapkową, którą wszyscy jedli w dzieciństwie
Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Zamiast wymyślać smarowidła z trudno dostępnych składników, lepiej postawić na tradycyjne i lubiane przez wszystkich smaki. Weź sześć jajek, trochę majonezu i wyczaruj pastę, która idealnie...
-
Nie ma lepszej sałatki od tej. Nawet jarzynowa wychodzi przy niej blado
-
To niebywałe, co Lewandowska dodaje do racuchów. Pychota!
-
Back to school, back to jesień, back to chandra i zmęczenie. Powrót stresu czas start!MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
To ciasto krąży po rodzinie. Zawsze wychodzi, a przygotowanie to 10 minut
-
Ile jajek do mielonych? Pokłóciłam się z mamą i miałam rację
- Lukier - przepis na idealną polewę. Wypróbuj patent cukierników
- Sok z tych owoców bije na głowę sok z malin i aronii. Ma piękny kolor
- Kiedy teściowa wpada, zawsze podaję to ciasto. Jest szybkie i długo wilgotne
- Kiedyś była najpopularniejszą dietą. Czy słusznie? Dietetyk punktuje
- Panierowane pomidory to hit na smaczną, pożywną i błyskawiczną kolację
-
Pasta jajeczna z grzybowym twistem. Poza cebulką dodaj świeżych kurek. Pamiętaj jednak, by najpierw zrobić to
Sezon na grzyby w pełni, dlatego warto wykorzystać ten czas mądrze. Podczas kolejnych zakupów kup kurki i przygotuj z nich znakomitą pastę kanapkową. Te złociste grzyby podkręcą smak jajek i majonezu. Domownicy będą się nią zajadać bez końca.
-
Odwieczna zagwozdka: dlaczego w sklepie nie trzyma się jajek w lodówce? Chodzi o jeden szczegół
Wiele osób, przemierzając alejki sklepowe, nie raz zastanawiało się, dlaczego pudełka z jajkami układane są na półkach lub paletach, a nie w lodówkach. Kwestia ta, jak się okazuje, zależy od jednej, istotnej kwestii. Czy zatem powinniśmy, na modłę...
-
Szakszuka - przepis na pyszne śniadanie z jajkami. Wykorzystaj sezonowe smakołyki, a zapomnisz o kanapkach
Jeśli znudziła ci się jajecznica i kanapki na śniadanie, ten przepis sprawi, że bardzo długo do nich nie wrócisz. Szakszuka to klasyka bliskowschodniej kuchni, ale w każdym polskim ogrodzie teraz pełno jest najważniejszych składników. No i...
-
Stań się niekwestionowanym mistrzem jajek w koszulkach. Wystarczy ci folia, olej i szczypta cierpliwości
Jajka w koszulkach to jedno z tych dań śniadaniowych, które przysparza więcej stresu niż daje radości. Można to jednak zmienić w prosty sposób. Istnieje bowiem metoda, dzięki której jajka w tym wydaniu będą zawsze udane i smakowite. Potrzebujesz...
-
To śniadanie podaje się w pięciogwiazdkowych hotelach. Jak zrobić omlet cesarski? Ważny jest sposób smażenia
Jeśli znudziły ci się kanapki i jajecznica, a masz ochotę na naprawdę wyjątkowe śniadanie (lub danie głóne - czemu nie), mamy dla ciebie hit śniadań hotelowych i klasykę prosto z najlepszych wiedeńskich restauracji. Jak zrobić omlet cesarski? To...
-
Jajka po mazursku to przepis na wręcz wykwintne śniadanie. Ale w wolny poranek warto zaszaleć
Jajka w każdej propozycji podania są świetne na śniadanie. Doskonale smakują zarówno w formie jajecznicy, jak i na twardo czy na miękko. Jajka po mazursku to jednak całkiem inny wymiar smaku. Jak je przygotować, by zaskoczyć domowników? Podpowiadamy.
-
Kotlety jajeczne - proste, smaczne, z przeróżnymi dodatkami. Lżejsze niż tradycyjne mielone
Kotlety jajeczne to przysmak znany z dzieciństwa. Ich ogromną zaletą jest to, że możemy modyfikować je w różnorodny sposób. Mix świeżych ziół, przyprawy czy kolorowe warzywa sprawią, że kotleciki nabiorą nietuzinkowego smaku.
-
Klasyczna jajecznica przechodzi do lamusa. Jajka połącz z makaronem i grzybami. To nigdy się nie znudzi
Zrobienie jajecznicy jest tak proste, że każdy sobie z nią poradzi. Jednak jedzona codziennie może się przejeść i stracić na wyjątkowości. Dlatego chcemy pokazać, że nie tylko przepis z jajkami w roli głównej jest dobry. Receptura z nietuzinkowymi...
-
Jesz je na obiad, ale o poranku smakują równie pysznie. Zapiecz je z jajkami i zrób śniadanie nie z tej ziemi
Można by powiedzieć, że niektóre składniki przypisane są do określonych posiłków. Jajka kojarzą się ze śniadaniem, a ziemniaki z obiadem. Jednak można czasem się zdziwić, jak lekka zmiana może wyjść nam na dobre. Dziś chcemy przedstawić przepis na...
-
Nie ma lepszej jajecznicy niż ta od Gordona Ramsaya. By nie była sucha, dodaje ten składnik
Największe gwiazdy gastronomii chętnie dzielą się swoimi przepisami na kultowe dania. Gordon Ramsay także nie trzyma swoich specjałów w tajemnicy. By każdy mógł przetestować jego jajecznicę, zdradził jej recepturę. Dodaje do niej coś, o czym nikt...
-
Smakowita jajecznica bez... jajek? Wystarczy jedno warzywo, a zjesz śniadanie niczym król i to w wersji wege
Jajecznica bez jajek? Choć brzmi niedorzecznie, to smakuje wybornie. Główny składnik wystarczy wymienić na to popularne i lubiane warzywo. Będzie delikatna i kremowa w smaku, a do tego zupełnie wegańska. Wprowadź nowość w swojej codziennej diecie ...
-
Jajecznica pójdzie w zapomnienie. Zamieszaj i wstaw do piekarnika, a każdy będzie prosić o przepis
Śniadanie dla to dla wielu osób obowiązkowy posiłek, którego nie można pominąć. Jedni stawiają więc na skomplikowane receptury, inni są zadowoleni z kanapek. My pokazujemy propozycję znanego kucharza. Nie zjecie już nic lepszego.
-
Jak zrobić kogel-mogel? Pyszny deser w trzech odsłonach: klasyczny, z awokado i orzechami
Jak zrobić kogel-mogel? To pyszny kremowy deser, który przygotujesz w zaledwie kilka minut. Rozpieść swoje podniebienie, zaskocz swoich bliskich. Przepis znajdziesz poniżej.
-
Kiedyś jedzono je na potęgę, dziś nikt nie kojarzy przepisu. To odsłona jajek, która jest jeszcze lepsza
Masz ochotę na błyskawiczny i tani obiad, który dodatkowo jest lekki, lecz sycący? Mamy przepis, który spełnia wszystkie te kryteria. Patrząc na recepturę, nawet się nie spodziewasz, że z tego może wyjść właśnie taki smakołyk. Ta zupa jest tak...
-
Od tego przysmaku trudno się oderwać. Wystarczy zamieszać, zapiec i dodatek do wielu dań gotowy
Pasztety zazwyczaj kupuje się w sklepach i mało kto decyduje się na ich samodzielne wykonanie. Jednak poznając ten przepis można zmienić zdanie i zacząć jego produkcję w domowym zaciszu. Takiego przysmaku zapewne nie da się znaleźć w sklepie, a je...
-
Wyrzuć klasyczny przepis, ten jest znacznie lepszy. Podlaska wersja nie ma sobie równych
O niektórych daniach słyszał każdy. Taką potrawą jest właśnie szakszuka, która swoim smakiem urzekła miliony. Połączenie jajek z pomidorowym sosem to oryginalny przepis na śniadanie. Jednak na Podlasiu je się ją nieco inaczej. Dzięki tej metodzie...
-
Ekspresowy przepis na pastę jajeczną. Dodaj do niej ten jeden składnik, a wyjdzie nieziemsko delikatna
Nasz przepis na pastę jajeczną jest banalnie prosty w przygotowaniu, ale używa się do niego niebanalnych składników. Takie połączenie pozwoli na przyrządzenie jedynego w swoim rodzaju dodatku do kanapek.
-
Bajecznie kremowa jajecznica z kurkami. Przepis Magdy Gessler to klasyka w najlepszej postaci
Zastanawiasz się, jak prezentuje się iście wakacyjne śniadanie? Jajecznica z kurkami nie ma konkurencji! Jest obłędnie kremowa, puszysta i po brzegi wypełniona darami lasu. Przepis Magdy Gessler to klasyka - warto jednak pamiętać o kilku...
-
Popularny supermarket wycofuje partię jaj. Mogą doprowadzić do zatrucia. Jeśli je masz, szybko oddaj do sklepu
Kaufland 5 lipca opublikował na oficjalnej stronie komunikat o wycofaniu ze sprzedaży partii jaj. Powodem jest stwierdzenie obecności pałeczek salmonelli. Spożycie produktu może skutkować silnym zatruciem. Sklep apeluje do klientów, by szybko...
-
Puszysty i aromatyczny omlet z kurkami. Korzystaj z tych grzybów, póki są dostępne na rynkach i straganach
Na bazarach pojawiły się już kurki. Grzybiarze zapewniają, że w ciągu kolejnych tygodni będzie ich coraz więcej. Warto więc wykorzystać je w kuchni i nacieszyć się ich smakiem. Omlet z kurkami to propozycja idealna na każdą okazję. Wystarczy kilka...
-
Przepis na klasyczną szakszukę. Orientalne śniadanie lubuje się w dodatkach i odpowiednich przyprawach
Pierwszy posiłek dnia to bardzo ważny moment, dlatego warto go celebrować i rozkoszować się wyjątkowym smakiem. Przepis na klasyczną szakszukę z orientalnym twistem to banalnie proste w przygotowaniu danie i jednocześnie uczta dla wszystkich...
-
Jajecznica z tą mieszanką jest bosko kremowa i aksamitna. Będziesz w szoku, że tak można
Uwaga, będzie kontrowersyjnie. Jeśli lubisz eksperymentować i próbować nowych sposobów na jajecznicę, to nasz przepis na śniadanie na pewno ci się spodoba. Jeśli jednak upierasz się, że to właśnie ty robisz najlepszą jajecznicę, cóż. Będziesz w...
-
Sałatka z rzodkiewką w wiosenno-letnich odsłonach. Przepis z jajkiem i nie tylko
Sałatka z rzodkiewką może być skomponowana w różnorodny sposób. Rzodkiewki są na tyle uniwersalnym warzywem, że możemy je łączyć z wieloma produktami. Poniżej kilka ekspresowych przepisów na sałatki z rzodkiewką.
-
Ekspertka zdradziła, jak traktowane są kury w hodowli klatkowej. Prawda wprawia w osłupienie
Jajka to niemal codzienny element naszego jadłospisu. Są zdrowe i smaczne, ale lepiej zwracać uwagę, z jakiej hodowli pochodzą. Ekspertka z fundacji Otwarte Klatki opowiedziała w mediach społecznościowych, jak traktowane są zwierzęta w chowie...
-
Wbiłeś za dużo jajek? Katarzyna Bosacka zdradza, czy jajecznicę można zamrozić
Zdarza się, że kiedy jesteś bardzo głodny, przyrządzasz większą porcję, niż jesteś w stanie zjeść. O ile są to kanapki, to problem masz z głowy, wkładasz do lodówki i zjadasz później. Gorzej kiedy nikt nie ma ochoty na to samo, a ty nie chcesz...
-
Ile gotować jajka na twardo? Pamiętaj, że wszystko zależy od dodatkowych czynników, a nawet... miejsca zamieszkania.
Jajka w tej wersji smakują obłędnie same w sobie, ale są również doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, czy past do smarowania pieczywa. Co więcej, nietrudno je przygotować. Wystarczy wiedzieć ile gotować jajka na twardo, by wyszły idealne. To...
-
Jak pozbyć się salmonelli z jajek? Skuteczność tego sprytnego sposobu potwierdza samo WHO
Kupując jajka w sklepie, nigdy nie można mieć pewności, czy aby na pewno pochodzą one z dobrego i sprawdzonego źródła. Niestety niekiedy na skorupkach mogą znajdować się bakterie salmonelli, którymi łatwo się zakazić, szczególnie jeśli jajka...
-
Przechowujesz jajka na specjalnie wytłaczanej półce? To błąd, który może kosztować cię zdrowie
Aby żywność była jak najdłużej świeża, należy przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Niektórzy, kupując jajka, decydują się przełożyć je do specjalnie wytłaczanych półek w lodówce. Te jednak najczęściej są na drzwiach. Z tego powodu lepiej...
-
Rosół z babcinego przepisu okazuje się bez szans przy tej wersji. Potrzebne będą dorodne jaja
Niedziela bez rosołu to dzień stracony. Musi się znaleźć na każdym prawdziwym polskim stole. Jednak tym razem lepiej go zrobić z tego przepisu. Jeden dodatek zmienia cały smak, a zwyczajny przepis na bulion pójdzie przez niego w zapomnienie. Żadna...
-
Jak pozbyć się ślimaków z ogrodu? "Gdy zobaczyłam, co robi ciocia, kazałam jej się położyć"
Kiedy zobaczyłam, co moja ciocia robi w ogrodzie, przeszedł mnie dreszcz. "Matko, pochorowała się..." Zapytałam, dlaczego rozsypuje pokruszone skorupki na kwiatowej rabacie. "Spokojnie kochanie, to na ślimaki". Faktycznie, następnego dnia już nie...