jajka
-
Treściwe i sycące jajka po meksykańsku. Tak pyszne, że nie wrócisz do jajecznicy
Jeśli chodzi o śniadaniowe wybory Polaków, to prym wiodą kanapki i jajka pod różnymi postaciami. Dziś jednak mamy taki przepis na jajka, który świetnie sprawdzi się i na śniadanie, i na sycący obiad jak z powiedzenia "jak chłopu za kosą". Czego ta...
-
Do pasty jajecznej wrzuciłam składnik ze słoika. Teraz na śniadanie jem tylko to
Pyszna pasta jajeczna do chleba to jeden z tych domowych klasyków, który nigdy się nie nudzi. Wystarczy kilka prostych składników i chwila pracy, by stworzyć smarowidło idealne na śniadanie, kolację lub jako dodatek do warzyw. A jedna drobna zmian...
-
Śmiesznie się nazywa, ale prawie nikt jej nie zna. Ta zupa jest tania i wyśmienita
Polska kuchnia jest bardzo ciekawa i zróżnicowana i co rusz znajdujemy jakiś przepis, o którym nigdy wcześniej nie słyszeliśmy. Kiedyś przypadkiem natknęłam się na przepis na postną zupę, której nazwa najpierw mnie rozbawiła, a potem zachęciła do...
-
Tak zrobisz jajka sadzone bez tłuszczu. Wcale nie potrzebujesz patelni. Jest alternatywa
Jak zrobić idealne sadzone? Niestety tradycyjna metoda sprawia, że jajka są przesiąknięte tłuszczem i zawierają mnóstwo kalorii. Możesz jednak tego uniknąć. Blogerka kulinarna podpowiedziała sprytny sposób na sadzone bez użycia patelni.
-
Smażę zamiast boczku i wbijam jajka. Takiej jajecznicy nauczyłam się na Kaszubach
Jeśli mówimy o śniadaniowych klasykach, to na prowadzenie wybijają się kanapki i jajecznica. Dziś pochylimy się nad tą drugą opcją. Mówi się, że jajecznica przyjmie wszystko. Dodajemy do niej boczek, kiełbasę, szynkę, warzywa, grzyby oraz ser i...
-
Jajka w "obudowie" są najlepsze na śniadanie i obiad. Postaw na stole, a znikną w kilka sekund
Dziś mamy przepis, który idealnie sprawdzi się na pożywne śniadanie, sycący obiad lub kolację oraz zaskakującą przekąskę. Jajka po szkocku przypominają trochę pieczeń rzymską w kieszonkowej wersji, a mój młodszy kuzyn mówi na nie "jajka w obudowie...
-
To najlepsze śniadanie z jajkami. Weź szpinak i wszystko, co ci zalega w lodówce
Dla tego śniadania porzucisz nudne kanapki i byle jakie owsianki. Nasz dzisiejszy przepis smakuje obłędnie, syci na wiele godzin i, co istotne, pomoże posprzątać lodówkę. Wystarczy, że masz jajka, pomidory, trochę szpinaku i większą patelnię....
-
Nie mleko i nie śmietana. Jajecznica wygląda i smakuje jak chmurka dzięki innemu dodatkowi
Jak zrobić dobrą jajecznicę? Każdy, kto chce zacząć dzień naprawdę smacznym śniadaniem, zadaje sobie to pytanie. Choć wydaje się banalna, potrafi zaskoczyć zarówno pozytywnie, jak i negatywnie. Sekret tkwi w szczegółach, a jeden z nich może cię...
-
Tak zrobisz śniadanie rodem z Instagrama. Pyszne, sycące i zdrowe. Będzie gotowe w 15 minut
Kultowy przepis sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej i nasyci cię na wiele godzin. Taką wersją awokado zachwycą się nawet sceptycy.
-
W Polsce nie jest popularny, ale w Japonii się nim zajadają. Jajeczny krem smakuje obłędnie
Do czego można użyć jajek? Zapomnij o jajecznicy. Chawanmushi dla wielu osób brzmi zagadkowo, ale takiej przekąski grzech nie wypróbować. Jajka w niebanalnej odsłonie smakują tak dobrze, że z pewnością zapragniesz powtórki. Jak je zrobić?
-
Zamiast jajecznicy na śniadanie zrób jajka sułtana. Są obłędne, przyda się jogurt i trik z masłem
Jajka zaraz obok kanapek są najczęstszym wyborem śniadaniowym Polaków, ale nawet najsmaczniejsza jajecznica może w końcu się znudzić. Jeśli lubisz jajka i przy okazji chcesz zacząć dzień czymś naprawdę pożywnym, sycącym i pysznym, mamy przepis,...
-
Dostałam przepis od przyjaciółki. Wrzuciłam do air fryera i po chwili miałam obłędne śniadanie
Co można zrobić w air fryerze na śniadanie? Więcej niż myślisz. Jednym z najmilszych zaskoczeń poranka może być puszysty, delikatnie słodki omlet z owocami. Bez patelni, tłuszczu i kombinowania. Po prostu wrzucasz składniki do koszyka i czekasz na...
-
Zanurzyłam jajka, zamknęłam słoik i czekałam. Efekt? Jakby wyszły z azjatyckiej restauracji
Jajka marynowane w sosie sojowym to prosty sposób na nadanie orientalnego charakteru dość klasycznemu składnikowi. Zdobywają coraz większą popularność wśród miłośników intensywnych, wyrazistych smaków. Choć ich przygotowanie jest niezwykle proste,...
-
Polacy kochają grecką kuchnię, a prawie nie robią tej jajecznicy. Bije naszą na dwie głowy
Jajecznica to niby taki banał, a jednak w różnych zakątkach świata robi się ją zupełnie inaczej. Przykładowo w Turcji jada się ją z pomidorami. Ciekawy przepis mają też Grecy. Strapatsada, czyli właśnie jajecznica po grecku, swój smak zawdzięcza...
-
Kiedy spróbowałam ich pierwszy raz, myślałam, że oszaleję. Inne jajka na śniadanie mogą nie istnieć
Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i jeżeli chcesz zacząć dzień z wysokiego C, postaw na coś pysznego, pożywnego i kolorowego. Jednym z najczęstszych wyborów śniadaniowych Polaków oprócz kanapek są jajka. Gwarantuję, że t...
-
Jajka jak chmurka? Też nie wierzyłam. Zrobiłam raz i przepadłam. Już nie jem jajecznicy
Kiedy klasyczna jajecznica już nie cieszy, a omlet wychodzi jak podeszwa, warto poszukać czegoś nowego. Co zrobić z jajek na śniadanie? Cloud eggs to strzał w dziesiątkę. Danie jest sycące i wygląda jak z eleganckiej restauracji.
-
Wlej łyżeczkę do jajecznicy. Będzie delikatna i kremowa. Więcej o tym nie zapomnisz
Jajecznica to bardzo proste danie śniadaniowe, ale jest wiele sposobów na to, by je podrasować. W końcu każdy chce, by jego jajecznica była, kremowa, puszysta i delikatna. Jednym ze sposobów, by to uzyskać, jest dodanie do niej odrobiny kwaśnego...
-
Świetne wieści dla posiadaczy karty "Moja Biedronka". Aż 50 proc. taniej. Co w Lidlu?
Jeśli w twoim domu jajka schodzą jak świeże bułeczki lub planujesz zabrać się za pyszne wypieki, koniecznie odwiedź popularne dyskonty, gdzie niedrogo uzupełnisz zapasy na długi czas. Jakie są rabaty w Biedronce? Kup jedno opakowanie, a na drugim...
-
Weź jajka, szpinak i zrób kremowy sos. Śniadanie godne drogiego hotelu
Jajka na śniadanie to już klasyka i to nie tylko w Polsce. Są dobrym wyborem, nie tylko dlatego, że zwyczajnie są smaczne, lecz przede wszystkim dlatego, że zawierają dużo cennego białka, przez co sycą i dodają energii. Jednak jeśli szukasz pomysł...
-
Jajka na kasie? Sprzedawca chętnie otworzy opakowanie. Nie chodzi o jakość. Powód jest inny
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego kasjerzy sprawdzają jajka przed ich zeskanowaniem? Może się wydawać, że chodzi o sprawdzenie jakości, ale prawdziwy powód kontroli jest zupełnie inny. Niektórzy nawet o tym nie pomyślą.
-
Zwykły omlet to już przeżytek. Na śniadanie jem inną wersję. Są puszyste i delikatne
W omlecie nie ma nic złego, ale zdarza się, że rano apetyt nieszczególnie nam dopisuje i nie dajemy rady zjeść go do końca. W takiej sytuacji poratować mogą miniomlety, które robi się w formie na muffiny. Są mniejsze, a równie smaczne i sycące, i...
-
Ścięte białko i płynne żółtko. Pomiń jedną czynność, a jajka sadzone będą zawsze idealne
Jajko sadzone to świetna opcja na pożywne śniadanie, a podane z kalafiorem i zsiadłym mlekiem jest świetnym obiadem na szybko lub wyśmienitym dodatkiem do żurku, barszczu i zupy chrzanowej. Niestety, nie zawsze jajko sadzone wychodzi jak z obrazka...
-
Jaja kurze biją na głowę. Są zdrowsze i bardziej odżywcze. Mało kto po nie sięga
Które jajko jest zdrowsze - kurze czy kacze? Choć niewątpliwie większą popularnością w kuchni polskiej cieszą się te pierwsze, to niekoniecznie zawsze najlepszy wybór. Czasami warto przyjrzeć się mniej znanym propozycjom. Znajdziesz w nich znaczni...
-
Jak udekorować jajka faszerowane? Ekspresowe przepisy na ciekawe dekoracje
Dekoracja stołu wielkanocnego to nie tylko gotowe ozdoby sklepowe, ale też ciekawie zaserwowane dania, hołdujące zasadzie ''jedzenia oczami''. Jeśli chcemy, aby nasz stół utrzymany był w takiej właśnie koncepcji, to z pewnością warto poznać sposob...
-
Zamiast do zupy dodaj do wody i włóż jajka. Sąsiedzi z zazdrością spojrzą na twój koszyczek
Pisanki są piękną i kolorową ozdobą Wielkanocy. Mogą być malowane na dziesiątki różnych sposobów i zdobione różnymi technikami. Jednym z najpopularniejszych są kraszanki, które są barwione naturalnie na jeden kolor. By je zrobić, nie trzeba mieć...
-
Zapomnij o rollsach z tortilli. Postaw na jajeczne "burgery". Idealne na Wielkanoc i grilla
Jaką przekąskę zrobić na imprezę? Te mini "burgery" będą murowanym hitem. Co ciekawe nie ma w nich ani grama pieczywa. Kanapeczki są bogate w białko i smakują doskonale.
-
Żółtko po ugotowaniu ma siną obwódkę? To nie wina producenta, tylko twoja. Jeden mały błąd
Wrzucasz jaja do garnka z wodą, gotujesz kilka minut, obierasz, a tam niespodzianka. Wokół żółtka widać ciemną otoczkę. Może mieć ona szary albo zielony kolor. Nie wygląda to apetycznie. Wyjaśniamy, dlaczego jajka sinieją i czy można je wtedy zjeść.
-
Ty robisz jajka faszerowane, a ja w święta stawiam na to. Wujek od razu bierze pięć sztuk
Szukasz pomysłu na oryginalne świąteczne danie? Mam idealną propozycję. Zamiast faszerowanych jajek zrób w tym roku wielkanocne galaretki. Wyglądają efektownie, a smakują jeszcze lepiej. Z pewnością zaskoczysz wszystkich przy stole.
-
Jajka faszerowane pewną rybą. Ona plus żółtko to pasta idealna. O stokroć lepsza od tuńczyka i łososia
W tym roku na Wielkanoc postaw na jajka faszerowane pewną rybą. To nietypowe połączenie smakowe, które z pewnością zawładnie niejednym podniebieniem. Przygotowanie jest banalnie proste.
-
Ten farsz do jajek zbiera wszystkie nagrody. Mało kto wpadnie na takie połączenie
Jajka faszerowane to rzecz, którą każdy bez wyjątku uwielbia i możemy tylko próbować kłócić się, który farsz jest najlepszy. Ja dotychczas myślałam, że najlepsze są jajka faszerowane pieczarkami, ale zmieniłam zdanie. Wymyśliłam przepis, który z...
-
W koszyczku nie może ich zabraknąć, ale tradycja mówi jasno. Czy jajka do święconki się obiera?
Tuż przed Wielkanocą w głowach wielu Polaków pojawia się jedno pytanie. Czy jajka do święconki się obiera? Wyjaśniamy, co powinno znaleźć się w koszyczku wielkanocnym i skąd wzięła się ta tradycja.
-
Przekąski na jeden kęs. Pasta z cebuli i jajek w ptysiu i inne. Goście będą brać od razu po 3 sztuki
Przystawki na Wielkanoc to doskonałe uzupełnienie świątecznego menu. Mogą mieć różną formę i warto zadbać o to, aby nie tylko dobrze smakowały, ale też pięknie wyglądały na stole. Proponujemy przygotować przekąski na jeden kęs, czyli niewielkie...
-
Wzięłam jajka, kilka dodatków i blender. Zrobiłam sos lepszy od majonezu
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, tak samo wielkimi krokami zbliża się majówka, a więc czas wspólnych spotkań przy grillu. Z tej okazji postanowiłam zrobić sos, który idealnie będzie pasował do świątecznych jajek i wędlin, a także do...
-
Masz dość kanapek? To dosłownie śniadanie mistrzów. Pół porcji nasyci aż do wieczora
Znudziły ci się już kanapki na śniadanie i masz także dość nudnej jajecznicy? Jeśli tak, mamy dla ciebie świetny przepis na mistrzowskie śniadanie, które nasyci cię na wiele, wiele godzin. Przydadzą się jajka, mięso mielone i kilka smaczności. Jaj...
-
Jajka faszerowane zielonym składnikiem. Nie jest to awokado, a smakuje równie dobrze
Jajka faszerowane zielonym składnikiem to zdrowa i smaczna przekąska, która często gości na świątecznym stole. Tajemny produkt skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim m.in. żelazo, witaminę C, witaminy z grupy B oraz...
-
Nie faszeruję, nie kombinuję, a zapiekam. Te jajka znikną, zanim powiesz "smacznego"
Jakie przekąski na święta wielkanocne? Jeśli chcesz w tym roku zaskoczyć gości, przygotuj jajka w cieście francuskim. Będą idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Już po chwili będziesz zbierać puste talerze.
-
Biorę jajka, rzodkiewkę i trzy dodatki. Takie śniadanie mogę jeść na okrągło
Wiosna buchnęła nam prosto w twarze i w końcu możemy cieszyć się do woli smakiem nowalijek. Jednymi z najpyszniejszych są oczywiście rzodkiewki i szczypiorek. Gdy dodamy do nich jajko i kilka drobiazgów, otrzymamy najlepszą śniadaniową sałatkę....
-
Wyskokowy napój zamiast do kieliszka wlej do garnka. Czarne pisanki to hit na Wielkanoc
Jeśli chcesz, aby Twój koszyk wielkanocny był oryginalny i nietuzinkowy, przygotuj czarne pisanki. Mienią się one niczym brokat, a przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy jeden składnik i trochę cierpliwości. Przekonaj się, że warto.
-
W Wielkim Tygodniu babcia gotowała tę zupę. Nazywała się śmiesznie, a podstawą były jajka
Moja rodzina od pokoleń była dość mocno związana z tradycją i najlepiej było to widać w kuchni. Babcia w tygodniu poprzedzającym Wielkanoc chociaż raz gotowała dziwnie nazywającą się, lecz pyszną zupę. Przepis miała dostać od swojej kuzynki, która...
-
Dość chrzanu i majonezu. Wielkanocne jajka robię tylko z tym kremowym sosem. To hit z PRL-u
Za kilka dni znów zasiądziemy przy wielkanocnym stole, a na nim, wiadomo - jajka. Jeśli jednak te z majonezem i chrzanem już dawno przestały cię zachwycać, pora spróbować czegoś nowego. Jak zrobić sos musztardowy do jajek? To naprawdę łatwe, a efe...