ryba
-
Kilka chwil i masz najbardziej soczystą i delikatną rybę. Weź dorsza, zioła i trochę masła
Jeśli chodzi o ryby, nie są one najczęstszym wyborem obiadowym Polaków. Najczęściej stawiamy je na stole w piątki, bo tak wbiły nam do głów nasz religijne babcie i dziadkowie, którzy w piątki rezygnowali z innego mięsa. I w sumie bardzo dobrze, bo...
-
Zapomnij o mintaju i śledziach. Ma nietypowy zapach, a smak? Cóż, po spróbowaniu nie wrócisz do innych
Jakie ryby jeść najlepiej? Oprócz tradycyjnych gatunków, takich jak dorsz czy mintaj, warto również sięgać po mniej znane odmiany, które mogą zaskoczyć walorami smakowymi i zdrowotnymi. Jedną z takich propozycji jest stynka - ryba, której bogactwo...
-
Mąż wrócił z halibutem, ja od razu złapałam za garnek. Zrobiłam takie smarowidło, że klękajcie narody
W moim domu za zakupy odpowiedzialny jest mąż i w zasadzie nigdy nie wiem, czym akurat mnie zaskoczy. To bardzo ekscytujące, bo jego wyobraźnia nie zna granic i często przynosi produkty, o których akurat ja bym nie pomyślała. Ostatnio przyniósł...
-
Smażysz pyszną rybkę, a panierka zostaje na patelni? To sprawka błahego błędu, przyda się papier
Staropolskie porzekadło brzmi: dobra rybka nie jest zła. Ale kucharz lub kucharka już na pewno będą źli, a nawet wściekli, kiedy podczas smażenia pysznej, soczystej rybki cała panierka odpadnie i zostanie na patelni. Dlaczego panierka odpada podcz...
-
Weź sandacza, włoszczyznę i ogórki kiszone. Wyjdzie szybki obiad w czasie postu. Lepszy niż ryba po grecku
Sandacz po rosyjsku to bardzo proste w przygotowaniu danie, które koniecznie trzeba wypróbować. Ryba serwowana jest z dużą ilością warzyw, które uzupełniają i podkręcają jej smak. Idealna propozycja na lekki obiad. Można serwować z ulubionymi...
-
W Wielkim Poście podaję tę rybę na okrągło. Żadna panierka, leję na patelnię składnik z butelki
Środa Popielcowa zaczyna ważny dla katolików okres w roku liturgicznym, czyli Wielki Post. To okres 40 dni poprzedzających Wielkanoc i w tym czasie wiele osób związanych z wiarą katolicką ogranicza jedzenie mięsa innego niż ryby. W moim domu ta...
-
Ryba leningradzka na Środę Popielcową. Inna niż wszystkie. Zaskocz bliskich
Ryba leningradzka to bardzo proste w przygotowaniu danie, które bazuje na łatwo dostępnych składnikach. Zrobienie potrawy nie zabiera dużo czasu, a finalna kompozycja smakowa jest bardzo ciekawa i na pewno warta wypróbowania. Najlepiej przekonać s...
-
Zamiast karkówki weź dorsza. Te kotlety zmiatają z planszy zwykłe mielone
Nie wiem, czy istnieje inny naród, który tak jak Polacy uwielbia kotlety. Najczęściej na naszych talerzach ląduje schabowy, nie rzadziej także kotlet mielony, ale kotleciki, o których dziś opowiemy, są z całą pewnością smaczniejsze, chociaż nie aż...
-
Wcale nie makrela. To z tej ryby robię domowy paprykarz. Wychodzi obłędny, bije na głowę sklepowy
Domowy paprykarz to szybki i prosty sposób na pyszne smarowidło do kanapek oraz smakowitą przekąskę, w sam raz na mały głód. Najczęściej robi się go z makreli, jednak nie zawsze jest to najlepszy wybór. Zamień ją na inną rybę, a wyjdzie palce lizać.
-
Babcia męża robi najlepszą rybę w sosie. Smażone filety odeszły w odstawkę
Dziś mamy prosty i bardzo sycący przepis na idealny piątkowy (i nie tylko) obiad. W tradycji wielu polskich rodzin, w piątki jada się rybę, ponieważ osoby związane z wiarą katolicką tego dnia akurat stroni od jedzenia innego mięsa, i bardzo dobrze...
-
Jak powinno się smażyć pieczarki? Sekret szefów kuchni. Wyjdą idealnie
-
Roladki, dla których porzucisz schabowe. Wystarczy nadziać i owinąć
-
Rosół ci skwaśniał? Błąd z cebulą zrujnuje twój ulubiony obiad
-
Zupa ziemniaczana z chrzanem. Tak pyszna, że zrobię ją na Wielkanoc
-
Słonecznikowiec królem wypieków. Wszyscy chwytają za łyżeczkę
- Nie smażyłam naleśników i oszczędziłam czas. Krokiety zrobiłam inaczej
- Błyskawiczny chleb na twarogu. Tak pyszny, że już nie zrobisz innego
- Kurczak ze słodkim dodatkiem. Wcale nie chodzi o ananasa
- Stabilny krem, idealny do biszkoptu. Główny składnik to cukierki
- Chcesz mieć miękkie mięso w gulaszu? Zwróć uwagę na krojenie
-
Na walentynki zrób taką pyszną rybkę. Egzotyczny smak podkręcisz limonką
Jeśli szukasz idealnego przepisu na walentynki, zainspiruj się przysmakiem z Ameryki Południowej i zrób rybę, która gotuje się na zimno. Nie oszukuję, ceviche to przepis, który pozwala zjeść rybę, która jest niby surowa, a jednak idealna. Do tego...
-
Ryba jak z londyńskich ulic. Łatwiej i smaczniej się już nie da
Jak zrobić smażoną rybę? To danie wydaje się banalne, ale wcale nie musi wychodzić banalne w smaku. Wystarczy wziąć mleko i kilka dodatków, by przygotować pyszny obiad, za którym szaleje pół świata. Jak zrobić fish and chips? Do ciasta dodaj złoty...
-
Niektórzy nazywają go "królem ryb". Badacze twierdzą, że jest najzdrowszy na świecie
Zdrowe ryby bez toksyn są najbardziej pożądane. Ich regularne spożywanie przynosi organizmowi szereg korzyści zdrowotnych, pod warunkiem że sięgamy po odpowiednie gatunki. Jeden z nich został okrzyknięty królem ryb. Zaskakuje zarówno smakiem, jak ...
-
Nie panieruj tylko zanurz w tym sosie. Tak delikatnej ryby nie zjesz w żadnej restauracji
Jak zrobić rybę, żeby każdy dosłownie wylizał talerze i prosił o dokładkę? Mamy na to sprawdzony przepis. Jak tylko wypróbujesz przepis na rybę w kremowym, jasnym sosie, na dobre zapomnisz o panierowanych i smażonych filetach. To zaledwie chwila...
-
Nim wrzucisz paluszki rybne na patelnię, zrób jedno. Wyjdą idealnie chrupiące, a ty zapomnisz o brei
Jak usmażyć paluszki rybne, by nie zmieniły się w mdłą papkę? Wiele osób popełnia błąd, który sprawia, że rozpadają się już na patelni, a po nałożeniu na talerz wyglądają tak nieapetycznie, że nawet głodomorom przechodzi na nie ochota. Czego...
-
Jak odgrzać usmażonego karpia? Odłóż patelnię na bok. Inaczej będzie suchy jak wiór
Jak odgrzać karpia, żeby nie był suchy jak wiór? Ryba powinna być mięsista i soczysta, ale niewłaściwy sposób podgrzania szybko może ją zepsuć. Podgrzewasz wigilijnego karpia na patelni? To niezły pomysł, ale jest lepszy.
-
Tak zrobisz idealny sos do ryby. Na Wigilii gościom opadnie szczęka. Tak pyszny, że można jeść łyżkami
Boże Narodzenie nie może obejść się bez potraw rybnych. Nie wszyscy jednak za nimi przepadają, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości, przygotuj sos kaparowy do ryby. To połączenie posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom oraz przekona nawet zagorzały...
-
Nie smaż ryby na tym oleju. To najgorszy wybór. Po podgrzaniu robi się bardzo szkodliwy
Ryba to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Niewiele osób jednak wie, na czym ją smażyć, ale wyszła smaczna i jednocześnie zdrowa. Okazuje się, że są oleje, których lepiej się wystrzegać.
-
Nie każdy lubi, ja robię po mistrzowsku. Do karpia w galarecie dodaję nietypowy składnik
Karp dla wielu osób nie jest ulubioną potrawą wigilijną, a karp w galarecie uchodzi już w wielu domach za danie dla smakoszy. Ja karpia w galarecie robię od lat i każdy czeka na to danie z niecierpliwością. Kluczem jest wywar - gotuję go naprawdę...
-
Ryba sucha jak wiór? Nie tym razem. Jeśli unikniesz popularnych błędów, będzie perfekcyjnie wysmażona
Smażenie ryb wcale nie jest tak proste, jak się wydaje. Wystarczy chwila nieuwagi, a delikatne mięso staje się suche jak wiór i traci delikatność. Jak smażyć rybę, żeby była chrupiąca, a zarazem rozpływała się w ustach? Sprawdź nasze wskazówki,...
-
Na świątecznym stole króluje od lat, ale nie jest dla wszystkich. Tę rybę lepiej zamienić na inną
Choć ryby od lat królują na polskich stołach wigilijnych, nie każdy może je bezpiecznie spożywać. O jednej z nich jest szczególnie głośno w tej kwestii, a wiele osób zastanawia się, kto nie powinien jeść karpia. Odpowiedź na to pytanie jest prosta...
-
Najdziwniejszy trik na oczyszczanie ryby. Wystarczy warzywo. "Nie sądziłem, że to zadziała"
Jak łatwo oczyścić rybę z łusek? To niewdzięczne zadanie bywa wyjątkowo kłopotliwe, a przy okazji sprawia, że dookoła robi się ogromny bałagan. Chyba że wypróbujesz niecodziennej metody, którą polecił szef kuchni.
-
Przestań szaleć za karpiem i postaw na inne świąteczne rarytasy. Są teraz w promocji, nawet 30 proc.
Wigilia bez ryby nie ma racji bytu. Klasykę w postaci karpia można jednak zamienić na inne smaczne kąski. Lista wyśmienitych gatunków jest długa, podobnie jak liczba ciekawych przepisów, które zaskoczą domowników i gości. Jaka ryba na święta zamia...
-
Gdy pojawi się na stole, nie spojrzysz na pierogi. Zniknie z talerza, zanim powiesz smacznego
Wigilijne stoły zawsze pełne są tradycyjnych potraw, a jednym z najważniejszych dań jest karp. Jednak mój dziadek, który przez lata gotował dla całej rodziny, zaskoczył wszystkich, gdy pewnego roku zrezygnował z tej ryby na rzecz innej pysznej...
-
Polacy kupują rzadko, a wychodzi z niej najlepsza pasta. Makrela niech się schowa
Wszyscy kochamy kanapki i jak znudzą nam się oklepane kromki z wędliną i serem, chętnie sięgamy po kremowe smarowidła i pasty. Najpopularniejszymi są oczywiście pasta jajeczna i pasta z makreli. Ja jednak od dawna nie robię już ani jednej, ani...
-
Wcale nie po grecku. Rybę robię tylko w ten sposób. Jest idealna na święta i sylwestra
Jaka ryba jest najlepsza na święta? Choć na wigilijnym stole niewątpliwie króluje karp, wiele osób podaje dodatkowo przysmak po grecku lub śledzie. W tym roku zaskocz najbliższych inną, wyjątkowo smaczną wersją po japońsku. Na pewno poproszą o...
-
Zaskakujący przepis na łososia. W święta zrobi furorę, ale ważny jest czas
Jeśli już powoli myślisz o tym, co podać gościom podczas spotkań przy świątecznym stole, proponujemy coś, co z pewnością ich zaskoczy. Dziś mamy dla ciebie przepis na łososia, który jest kulinarnym hitem w Skandynawii i jest tak prosty, że robi si...
-
Zaczęłam już robić ryby na święta. Wkładam w słoiki i otwieram w Wigilię. Ze schabowymi robię to samo
W moim domu ryba w panierce ze słoika to prawdziwy klasyk. Przygotowujemy ją od zawsze na różne rodzinne okazje, bo zawsze robi furorę przy stole. Idealnie doprawiona, delikatna, a przy tym trwała - każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Jak zrobić...
-
Delikatny pstrąg w boskiej marynacie. W święta wygra z karpiem i śledziem
Pstrąg to zdecydowanie jedna z najpyszniejszych polskich ryb i można go przyrządzić na wiele sposobów. Dziś mamy dla was przepis na pstrąga po baskijsku - ryba wychodzi delikatna i soczysta i jednocześnie wyrazista. To dzięki pysznej marynacie....
-
Po co kupować, skoro można zrobić lepsze w domu? Te paluszki rybne są nieziemskie, a to przez panierkę
Paluszki rybne kojarzą się nam z pysznym, chociaż wysokoprzetworzonym posiłkiem, który wystarczy jedynie podgrzać na gorącej patelni. Jednak paluszki rybne mogą być znacznie zdrowsze i dużo smaczniejsze od popularnej mrożonki. Jak je zrobić w domu...
-
Ile wcześniej można zrobić śledzie na święta? Zależy, w jakiej wersji chcemy przygotować
Mnóstwo osób, planując świąteczne przygotowania, zastanawia się, ile wcześniej można zrobić śledzie na święta. Wiele zależy od tego, w jakiej wersji chcemy przygotować tę przystawkę.
-
Ryba z tą surówką smakuje lepiej niż w smażalni. Zrobisz ją w 10 minut. Idealnie podkreśli smak dania
Czasami najprostsze rozwiązania sprawdzają się najlepiej. Jaka surówka do ryby? Oto przepis, który idealnie podkreśli smak dania. Zrobisz ją w 10 minut, a ryba będzie smakowała lepiej, niż w nadmorskiej smażalni.
-
Burger z rybą zalicza wielki powrót, ale nie do "maka". Smakuje jeszcze lepiej i rozpływa się w ustach
W słynnej sieci restauracji pod złotymi łukami nie ma już ulubionej przez wielu kanapki. Od 2020 roku jest niedostępna i nie wiadomo, czy kiedykolwiek wróci do menu. Na szczęście wystarczy ci tylko kilka składników, by zyskać wersję domową. Jak...
-
Nie wygląda, ale smakuje wybitnie. To moja ulubiona sałatka z makaronem i tuńczykiem
Co dodać do sałatki z makaronem i tuńczykiem? Warto łączyć różne smaki, dzięki czemu być może odkryjesz swój ulubiony. To danie już nie raz i nie dwa zachwyciło moją rodzinę. Co najlepsze, zrobisz je w około pół godziny.
-
Ta wersja nie ma konkurencji. Zrobisz ją w trzy kwadranse, a po podaniu każdy wyliże talerz
Chyba każdy z nas chciałby, by na nasze gotowanie każdy reagował entuzjastycznie. Podziękowania, prośba o dokładkę, a także proszenie o przepis - to chcielibyśmy uzyskać. Dzięki temu obiadowi może się to stać. Zrób przy najbliższej okazji i się...
-
Smażę i zalewam zalewą. To najlepsza przekąska na Wszystkich Świętych
Pierwszy listopada to ważne święto, które pozwala bliskim spotkać się w większym gronie, by w zadumie wspomnieć tych, którzy odeszli. Jednak po całodziennym cmentarnym maratonie trzeba zjeść coś pysznego i nabrać sił. Od lat na kolację we Wszystki...
-
Szukasz pomysłu na piątkowy obiad? Ta ryba rozpływa się w ustach! Polej ją tym sosem i się zaskocz
W wielu domach, szczególnie w piątek podawana jest ryba. Zazwyczaj sięgamy po najbardziej nam znane przepisy i to właśnie je wykonujemy. Jednak teraz możemy cieszyć się bogactwem smaków sezonowych warzyw i aż żal tego nie wykorzystać. Zrób więc te...
-
Soczysta i delikatna. Pieczona ryba będzie smakować jak z restauracji, a to za sprawą sosu
Ryby nie są najczęstszym wyborem obiadowym Polaków, na szczęście ta tendencja się zmienia na plus. Ryby powinny gościć na naszych stołach nie tylko od święta, ponieważ są pełne wartości odżywczych i oczywiście smaku. Dziś mamy dla was świetny...
-
Nie kupuję już serów i wędlin na kanapki. Teraz robię tylko tę pastę, gotową w 3 minuty
Śniadania dla wielu z nas to codzienny rytuał, który jest bardzo ważny i który wprowadza nas w dobry nastrój dnia. Wiele osób przykłada do niego duże znaczenie i chce o poranku zjeść coś niebanalnego, ale przy tym niewymagającego i...
-
Zapisz ten przepis, bo przyda się w najbliższym czasie. Mielonych z tego mięsa nigdy nie jadłeś
Kotlety mielone są bardzo popularne. Robimy je na codzienne obiady i za każdym razem zachwycamy się ich smakiem. Jednak takich kotletów z pewnością nie robiłeś. Wykorzystuje się do nich mięso, które w takiej formie nie jest za często serwowane. Są...