przepisy kulinarne
-
Przepis na leniwe niczym z baru mlecznego. Znajoma mojej babci tam pracowała i zdradziła jej przepis
Kluski czy pierogi leniwe to jedno z najlepszych dań, jakie istnieje. Znajoma mojej babci, która kiedyś pracowała w barze mlecznym, zdradziła jej recepturę na te obłędne kluseczki. Teraz podaję ją dalej.
-
Jakie mięso podać na Wielkanoc? Goście będą zachwyceni tym, że nie jest to kolejny schab czy szynka
Jakie mięso podać na Wielkanoc? Na pewno twoi goście będą zaskoczeni, że w tym roku na stole nie pojawi się pieczony schab czy pieczona szynka. Owszem są to świetnie propozycje na wielkanocny obiad, ale już dobrze znane i po prostu nudne.
-
Nie masz piekarnika, a masz chęć na domowe ciasto? Głowa do góry. Zrobisz je na patelni
Przygotowanie domowego ciasta nie wymaga posiadania piekarnika. Wystarczy dobra patelnia, do której nic nie przywiera i w mgnieniu oka można zajadać się pysznym deserem. Jak zrobić ciasto z patelni? Odpowiadamy.
-
Dzieci i młodzież mają torsje, a starsi zajadają się w najlepsze. Ten obiad z PRL-u to teraz rzadkość
Gulasz z żołądków to danie PRL-u. Dawniej zajadano się nim w najlepsze - do dziś robią to starsze osoby. Dzieci i młodzież na jego widok mają jednak torsje z obrzydzenia. Dlatego też bardzo rzadko gości na naszych stołach. Ale jak podać go, by nie...
-
Ekspresowe i wyborne danie jednogarnkowe. To układam na warzywach i zapiekam pod serową pierzynką
Szukasz inspiracji na ekspresowy obiad, ale nie chcesz marnować czasu na długie i mozolne przygotowania? Postaw na obłędną rybę zapiekaną z warzywami pod serową pierzynką. Smakuje i wygląda rewelacyjnie, a co najważniejsze zrobisz ją w mniej niż...
-
Takiej babki pozazdrości ci nawet teściowa. Weź to warzywo i dodaj... wykwintne dodatki. Będzie petarda
Przepis na babkę ziemniaczaną znajduje się w mojej rodzinie od lat. Co roku przydaje mi się podczas przyrządzania wielkanocnej uczty. Babciny rarytas wychodzi doskonale w połączeniu z mięsnymi dodatkami.
-
Ta świąteczna sałatka z jajkiem jest tak pyszna, że powinna zostać zakazana. Robi się ją 15 minut
Sałatka z jajkiem na Wielkanoc to dla wielu osób numer jeden. Co ważne, można ją dowolnie modyfikować, aby smakowała nam jak najlepiej. Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i pięknie wyglądające dania na wielkanocny stół? Mamy dla ciebie kilka...
-
Naleśniki bez mąki. Da się? Da się. Zamień ją na ten składnik, a będą puszyste jak nigdy dotąd
Kto nie kocha naleśników? Można podawać je na różne sposoby - na słodko lub wytrawnie. Jednak farsz to tylko dodatek, a żeby naleśniki były pyszne, trzeba zadbać o to już na etapie przygotowania ciasta. A gdyby tak przygotować ciasto bez grama...
-
Niby leniwe, a jednak dodają energii. Pracownik baru mlecznego zdradził swój przepis
Kluski leniwe to dla wielu smak dzieciństwa. Podawane z masłem, bułką tartą czy śmietaną - do wyboru, do koloru. Jak je zrobić, by smakowały tak jak u babci lub w barze mlecznym? Podpowiadamy.
-
Bez tego deseru nie ma mowy o Wielkanocy. Babcia Luba co roku przygotowuje ten wielki biały kopiec
Wielkanoc tuż tuż, a pomysłów na słodycze na święta coraz więcej. Sprawdzonym deserem, który co roku schodzi jako pierwszy, jest pascha. Nie może więc go zabraknąć i tej Wielkanocy.
- Gdzie najlepiej kupować pieczywo? Ekspert odradza konkretne miejsce
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Pieczeń z karkówki w soczystym wydaniu. Zawsze podaję ją na Wielkanoc
- Obiad, który robi się sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika
- Secret Burger od MAX Premium Burgers dostępny w aplikacjach Glovo i Uber Eats w dwóch lokalizacjach w Warszawie
- Racuchy - przepis, którym zajadali się nasi dziadkowie. Nie ma tam drożdży ani jogurtu, jest coś lepszego
- Pierogi w kanapce. ?Nie wiem, czy jestem zachwycona, czy przerażona?
- Ten sernik skradnie serce każdego. Wystarczy wszystko zmiksować i gotowe
- Jak zrobić jajka w sosie musztardowo-chrzanowym? To prostsze niż myślisz, a zadowoli każdego
-
Więcej nie ugotujesz parówek. Będą chrupiące i z ciągnącym serem. "W domu robimy tak od 20 lat"
Wbrew pozorom parówki bardzo często goszczą w domach Polaków. Większość je je po ugotowaniu, a niektórzy wolą je w wersji na zimno. Jednak to w tej wersji smakują niepowtarzalnie i koniecznie trzeba tego spróbować.
-
Łosoś z patelni może być pyszny i chrupiący. Ale to odpowiedni tłuszcz ma największy wpływ na jego smak
Smażony łosoś potrafi smakować naprawdę wybornie. Sekret tkwi jednak nie tylko w metodzie smażenia, ale i tłuszczu, na którym będziemy go smażyć. Użyj tego składnika, a ryba będzie delikatniejsza.
-
Syrop z tego warzywa trzeba pić codziennie. Szybko wzmocnisz organizm i wypiękniejesz
Buraki to warzywa, które powinniśmy jeść codziennie. Mają doskonały wpływ na nasz organizm, ale i urodę. Trudne jednak może być ich przemycanie do każdego posiłku. Warto więc postawić na syrop z buraków.
-
Takiej feerii barw nikt nie jest w stanie się oprzeć. To pyszne i orzeźwiające ciasto na zły humor
Ciasto nie może wyłącznie dobrze smakować. Musi też kusić swoim wyglądem. A to kolorowe ciasto z galaretek zdecydowanie zachęca do tego, by po nie sięgnąć. Świetnie smakuje szczególnie wiosną, kiedy wreszcie zaczynają pojawiać się kolory.
-
Wbij jajka do awokado. Ale nie pomiń innych kroków, to zjesz śniadanie jak z instagrama
Wielu z nas lubi potrawy, które nie tylko dobrze smakują, ale i pięknie wyglądają. Jedną z nich jest jajko zapiekane w awokado. Okazuje się, że takie iście instagramowe śniadanie można zrobić w bardzo łatwy sposób.
-
Jak zrobić białą kiełbasę w domu? Moja babcia zdradza mistrzowski trik na soczysty i czosnkowy wyrób
Jak zrobić białą kiełbasę w domu? Ta wiedza z pewnością się przyda, bo Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Moja babcia od lat robi kiełbasę sama, a ja jestem jej najwierniejszym pomocnikiem. Oto co robi moja babcia, by wszyscy zajadali się...
-
Zostaw pasztet na później. Wymieszaj tuńczyka z cebulą i innymi składnikami. Lepszej pasty nie jadłam
Pasty na kanapki to coś, co doskonale urozmaica nasze śniadanie. W tej kwestii eksperymentuję na potęgę. Przerobiłam już setki różnych przepisów, które sama modyfikowałam. Muszę jednak przyznać, że najlepszą z najlepszych jest ta z tuńczyka.
-
Twaróg na obiad? Gdy znudzą cię naleśniki i pierogi można z niego zrobić sos. Jest zaskakująco kremowy
Myślę, że mało kto wpadłby na pomysł, by przygotować sos do mięsa przy użyciu twarogu. Wypróbowałam jednak tę propozycję i jestem miło zaskoczona. Nie dość, że przygotowuje się go szybko, to świetnie smakuje.
-
Rodzina Karola Okrasy zawsze je pyszny krupnik. Twoja też może, bo kucharz zdradza tajniki smaku
Krupnik od Karola Okrasy to inny wymiar smaku. Wielu osobom kojarzy się z kleistą, rozgotowaną breją, ale uwierzcie mi, że w obecnych czasach już tak nie wygląda. A tym bardziej, kiedy za jej przygotowanie zabiera się znany kucharz. Warto więc...
-
Ekspresowe ciasto z jabłkami to popisowy deser mojej mamy. Zawsze zbiera pochwały i prośby o przepis
Ciasta z jabłkami to coś, co Polacy po prostu kochają. Niezależnie od pory roku smakują obłędnie. Moja mama jest mistrzynią w pieczeniu takiego ciasta. Robi je ekspresowo i zawsze jest pyszne.
-
Przestańcie kłócić się o to, jak robić carbonarę. Wypróbujcie w końcu ten przepis. Obłęd smakowy
Carbonara to najbardziej kontrowersyjne danie, z jakim się spotkałam. Wszyscy kłócą się o to, jak zrobić ją dobrze. Używanie niektórych składników uznają za profanację. Jak więc zrobić smaczną carbonarę?
-
Gdy mam niespodziewanych gości, biegnę robić to ciasto bez pieczenia. Jest gotowe w 10 minut
Nie daję się zaskoczyć niespodziewanym gościom. Gdy tylko dostanę telefon o wizycie z godziny na godzinę, biegnę do kuchni, by zrobić to obłędne ciasto bez pieczenia z mascarpone. Rodzina i przyjaciele nie potrafią się mu oprzeć.
-
To zapomniane przez wielu ciasto gości zawsze na moim stole wielkanocnym i bożonarodzeniowym
Tradycyjne, nieco zapomniane ciasta zawsze przenoszą nas do czasów dzieciństwa. Charakterystyczny smak i wygląd sprawiają, że nie tylko możemy cieszyć się z ich walorów, ale i wyruszyć w sentymentalną podróż. Poczujmy się jak u mamy.
-
Kiedy nie mam czasu na gotowanie, robię tę zapiekankę. Czyszczę lodówkę z warzyw i nic nie marnuję
Przepis na zapiekankę jest moim ulubionym. Świetnie sprawdza się, gdy nie mam czasu na długie przygotowanie obiadu, a w międzyczasie przydałoby załatwić się jeszcze kilka spraw. Za każdym razem dowolnie modyfikuję ten przepi - w zależności od tego...
-
Jak usłyszałam o pieczonym rosole, nie chciałam uwierzyć. Okazało się, że Ewa Wachowicz robi najlepszy
Pieczony rosół to danie, o którym nigdy wcześniej nie słyszałam. I wiele innych osób też nie. Okazało się, że ekspertką w robieniu tego dania jest Ewa Wachowicz. To prostsze, niż nam się wydaje.
-
Ta sałatka jako pierwsza znika z wielkanocnego stołu. Chyba nikt nie wie, że robię ją w 10 minut
W moim domu wielkanocny stół aż ugina się od sałatek. A że są to święta jajeczne, nie może zabraknąć propozycji z tym składnikiem w roli głównej. Ta sałatka jest pyszna i zawsze jako pierwsza znika z wielkanocnego stołu.
-
Kotlety z tego warzywa napełniam mięsnym farszem. Nadzienie rozpływa się w ustach, a otoczka chrupie
To przepis dla tych, którym znudziły się tradycyjne mielone czy schabowe. Warto czasem w kuchni poeksperymentować i połączyć znane już smaki, by powstało coś fajnego, innego, ale przede wszystkim naprawdę dobrego.
-
Zupa rybna z przepisu babci. Trochę jak z nadmorskiej restauracji, ale bez paragonu grozy
Zupa rybna to danie, które moja babcia przygotowuje specjalnie dla mnie. Nigdy nie potrafię się jej oprzeć i proszę o dokładkę. Najlepsze jest to, że smakuje jak z najlepszej nadmorskiej restauracji, ale przygotowanie jej nie wiąże się z paragonem...
-
Gdy robię pierogi, zawsze zostaje sporo ciasta, a farszu już nie ma. Przygotowuję z niego coś pysznego
Pierogi to danie, którym Polacy zajadają się w najlepsze. Nic dziwnego, ponieważ jest obłędnie pyszne. Często zdarza się jednak, że podczas lepienia pierogów braknie farszu, a zostaje ciasto. Mam sposób na to, co zrobić, by nie marnować tego ciast...
-
Chłopski garnek wyczyści twoją lodówkę. Robię go, gdy warzywom pozostało "niewiele dni życia"
Chłopski garnek to nie tylko przepis w duchu zero waste. To też obłędnie pyszne danie, którym można się naprawdę porządnie najeść. Jak zrobić ten jednogarnkowy pyszny obiad? Oto przepis.
-
Spaghetti po neopolitańsku robię w kwadrans. Aby makaron był oblepiony sosem, dodaję jeden składnik
Spaghetti bardzo często gości w moim domu. Nie ukrywam, że przygotowuję je głównie dlatego, że robi się je w 15 minut, więc to doskonała "metoda na głoda". No i obłędnie smakuje, więc wilk jest syty i owca cała.
-
Gdy usłyszałam, że moja przyjaciółka robi ciasto z colą, zbaraniałam. Spróbowałam i... przepadłam
Domowe ciasta czekoladowe to moje ulubione. Nigdy jednak nie jadłam ciasta z colą. Okazało się jednak, że zawsze musi być ten pierwszy raz. Gdy moja przyjaciółka poczęstowała mnie tym ciastem, byłam w szoku, jak doskonale smakuje. Poprosiłam więc ...
-
Mieszam cztery składniki i mam domowy majonez. Zawsze pamiętam, by wybrać ten konkretny ocet
Majonez to jeden z moich ulubionych dodatków. Postanowiłam jednak zacząć robić go w domu. To nie tylko oszczędność, ale też życie w duchu idei "wiem, co jem". Jestem zaskoczona, że może być tak smaczny. Już nigdy nie kupię majonezu w sklepie.
-
Mój ukochany dziadek podawał je wyłącznie z mlekiem. Ja poszłam o krok dalej i zastąpiłam nimi makaron
Lane kluski to smak mojego dzieciństwa. Dziadek serwował je wszystkim wnukom z mlekiem - na słodko lub na słono. Ja zawsze wybierałam drugą opcję. Nic więc dziwnego, że gdy dorosłam, postanowiłam wykorzystać ten przepis. Dziś lanymi kluskami dziad...
-
Niby omlet z popularnym warzywem, a jednak hiszpański rarytas. Nie chcę niczego innego na śniadanie
Pełnowartościowe, ale i pyszne śniadanie, to obowiązkowy posiłek na rozpoczęcie dnia. Warto więc postawić na hiszpański omlet z ziemniaków, czyli tortilla de patatas. W Polsce niewielu o nim słyszało, jednak jest naprawdę pyszny.
-
Przepis Strzelczyka na zrazy zaskoczy nawet babcię. Stawia na zupełnie inne mięso
Zrazy uchodzą za trudne do wykonania danie. I owszem, są dość wymagające, jednak efekt końcowy jest tego warty. Zwykle przygotowuje się je z wołowiny lub wieprzowiny, jednak Tomasz Strzelczyk stawia na coś nietypowego.
-
Jarzynowa już nie jest królową świąt. W Wielkanoc rządzi ta ekspresowa sałatka siostry Anastazji
Nie oszukujmy się, sałatki jarzynowej nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Warto jednak obok niej postawić na sałatkę z rzodkiewek siostry Anastazji. Obie są pyszne i znikną w mgnieniu oka.
-
Jak zrobić kluski lane bez grama mąki? Metoda włoskich mam stawia na jeden, obłędny produkt
Smak lanych klusek albo się kocha, albo nienawidzi. Klasykę rodem z dzieciństwa można jedna nieco urozmaicić i nadać im obłędny, włoski klimat. Wystarczy zrezygnować z mąki i zastąpić ją innym, aromatycznym produktem. Takie zestawienie idealnie...
-
Pulpety w sosie pieczarkowym to coś, czemu nie potrafię się oprzeć. Dzięki temu dodatkowi zjadam kilka
Pulpety w sosie pieczarkowym to bardzo proste do przygotowania danie, które znika z talerza w mgnieniu oka. Zawsze, gdy przygotowuję je w swoim domu, zjadam co najmniej kilka. Nie można im się oprzeć przez dodatek, który sprawia, że sos jest kremowy.
-
Ziemniaki z piekarnika nie muszą być rozlazłe. Grunt, to dobra metoda. I oto ona
Ziemniaki z piekarnika mogą być naprawdę smaczne. Zapomnijcie o miękkich, wręcz rozlazłych domowych frytkach. Z tym przepisem już zawsze będą pyszne i chrupiące.