przepisy kulinarne
-
Niegdyś zawsze stał na stole z okazji świąt. Dziś ten kapuściany rarytas jest nieco zapomniany
Jednym ze smaczniejszych dań, które niegdyś królowało na świątecznych stołach, był oczywiście obłędny bigos. Kapuściany specjał królował w latach 60., a bez nieco rodzinne spotkania, wigilia czy imieniny zwyczajnie by się nie odbyły. Poznaj przepi...
-
Z kilku składników zrobisz przekąskę, którą pokocha każdy. W 2 minuty znikną wszystkie kawałki
W ciągu dnia może nadejść taka chwila, gdy zechcemy przekąsić coś dobrego. Warto wtedy zabrać się za zrobienie prostej i smacznej przekąski. Ta, którą proponujemy wpisuje się w te kryteria. Można ją również podać na imprezach, a tak znika w mgnien...
-
Ewa Wachowicz zdradza przepis na makowiec. Ciasto w jej wykonaniu przybiera drugie oblicze
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez makowca. Nic dziwnego, ponieważ to ciasto, które jest miękkie, wilgotne, delikatne, a na dodatek pełne owocowego aromatu. Makowiec z przepisu Ewy Wachowicz jest jednak wyjątkowy - to makowiec z kratką, który...
-
To piernikowe ciasto pobije wszystkie wypieki teściowej. W święta to ciebie będą prosić o dokładkę
Krajanka piernikowa to najprostsze ciasto piernikowe, jakie można przygotować. Tradycyjny piernik musi długo leżakować, a tutaj nie ma tego problemu, więc to idealna propozycja dla spóźnialskich. Na szczęście smakuje świetnie, więc nikt nie posądz...
-
Tej zupie musisz "dać popalić". Rozgrzewa lepiej niż rosół, a jest łatwa do zrobienia
Zupa curry to coś, co każdy powinien wprowadzić do meny, jeśli lubi dobrze zjeść i porządnie się rozgrzać po dniu ciężkiej pracy. Przepis jest banalny, ale musisz zapamiętać jedną rzecz - jeśli nie dasz jej "popalić", to nie będzie dość smaczna.
-
Przepis na sernik bez sera. Przyznajemy, że brzmi absurdalnie. Ale smakiem przebija tradycyjny
Chyba nie ma osoby, której sernik nie kojarzyłby się z pyszną serową masą. Ten przepis zdecydowanie odbiega jednak od receptury na ten tradycyjny wypiek. Oto przepis na sernik bez sera.
-
Tak puszystych naleśników jeszcze nie jedliście. Tomasz Strzelczyk zdradza swój sposób. Jaki? Sprytny
Puszyste naleśniki o poranku to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Niestety wiele osób skarży się, że o takim śniadaniu może tylko pomarzyć, bo naleśniki zwyczajnie im nie wychodzą. Tomasz Strzelczyk ma jednak sprytny sposób na to, by naleśniki...
-
Rogaliki budyniowe to zapach nadchodzących świąt. Dodaj ten składnik, by szybko nie stały się czerstwe
Rogaliki budyniowe to w moim domu zapach nadchodzących świąt. Gdy za oknem pada śnieg, smakują najlepiej. Wiele osób ma jednak problem z tym, że szybko tracą świeżość. Ten składnik rozwiązuje jednak problemy z czerstwieniem.
-
Bez ryby w galarecie nie byłoby u nas świąt. Tata i jego brat co roku wyrywają sobie półmisek z rąk
Ryba w galarecie to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Uwielbiają ją szczególnie mój tata i jego brat, którzy każdego roku po prostu wyrywają sobie półmisek z rąk, nie mogąc doczekać się smaku, na który tyle...
-
Zapomnij o nudnym i tłustym maśle. Posmaruj kanapkę tym, a nie skończy się na jednej kromce
Jeśli znudziły ci się już tradycyjne kanapki z masłem i wędliną, to smarowidło to strzał w dziesiątkę. Przygotowuje się je bardzo szybko, a koszt jest dużo mniejszy niż w sklepie. Co więcej, ta pasta jest bardzo zdrowa, więc nie pozostaje nic inne...
-
Wykładowczyni zabijała karpia bez ogłuszenia. "Piłuje głowę nożem"
-
Uszka z grzybami z przepisu mojej cioci. Do farszu dodaj plaster tego składnika
-
Rewolucja, która nada smak twojemu życiu. Tak nowoczesne technologie pozwalają wydobyć jeszcze więcej z każdego ziarenkaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Chleb bez mąki i wyrabiania. Takiego nie ma w żadnym sklepie
-
Sałatka na święta i na sylwestra. To tylko makaron i cztery składniki
- Co zrobić, by barszcz czerwony zachował piękny kolor? Istnieje kilka zasad
- Zamiast do sałatki, dodaj ten składnik do pierniczków. Będziesz w szoku
- Sekret idealnego karpia na Wigilię? Siostra Anastazja podzieliła się trikiem
- Diabelski śledzik z przepisu Strzelczyka. Z tymi dodatkami wyjdzie obłędnie
- Gołąbki z tymi dodatkami w mig znikają z wigilijnego stołu. Rodzina je kocha
-
Tej słodkiej potrawy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ania Starmach dodaje zaskakujący składnik
Kutia to przepis typowo bożonarodzeniowy. Niektórzy czekają cały rok, aby w końcu posmakować tego słodkiego świątecznego dania. Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem na kutię. Musicie go wypróbować.
-
Tym placuszkom nie da się oprzeć. Wystarczy kilka składników, by wyczarować instagramowe śniadanie
Placki bananowe z różnorodnymi dodatkami to najlepsze słodkie śniadanie, jakie istnieje. Na szczęście, choć smakuje obłędnie, to w przygotowaniu jest banalnie proste. Wiele też zależy od użytych dodatków.
-
Kopytka mojego dziadka biją na głowę kopytka każdej babci. Są mięciutkie i obłędnie pyszne
Kopytka to smak mojego dzieciństwa. Nie było tygodnia, by dziadek nie robił obłędnie pysznych kopytek. Bardzo często towarzyszyły im skwarki z boczku czy słoniny, którym nie dało się oprzeć. Oto przepis mojego dziadka na kopytka.
-
Dodajesz ten składnik do sałatki jarzynowej? To duży błąd. Magda Gessler potrzebowałaby chusteczki
Sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Nie może jej zabraknąć na stole przede wszystkim w święta. Warto jednak wiedzieć, że dodając do niej ten składnik, popełniamy duży błąd. Przez taki dodatek zabijamy smak innych warzyw, a na dodatek sałatka...
-
Wsyp płatki owsiane do garnuszka i dodaj kilka składników. Te ciastka bez cukru można jeść garściami
Wielu osobom płatki owsiane kojarzą się z przykrym obowiązkiem jedzenia owsianki. Jednak przygotowane z nich ciastka to całkiem inna bajka. Zdecydowanie warto je przygotować - szczególnie jeśli jesteśmy na diecie i zależy nam na niskokalorycznych...
-
Nie mocz śledzi w mleku i dodaj sekretny składnik mojej koleżanki z redakcji. Będą wręcz wyśmienite
Wiele osób uważa, że trudno jest zrobić dobre śledzie. Popełniany błąd dotyczy przede wszystkim moczenia ryby w mleku. Moja redakcyjna koleżanka ma na nie lepszy sposób. Podpowiada, jak to zrobić oraz radzi, by dodać jej sekretny składnik. Wówczas...
-
Niespodziewani goście? A może nagły głód? Te roladki zrobisz w mniej niż 10 minut, a są pyszne
Roladki z tortilli to wspaniała propozycja na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się, gdy mamy ochotę coś zjeść, ale też gdy do naszego domu zawitają niespodziewani goście. Składniki można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co mamy w domu.
-
Pierniczków nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Toruńskie Katarzynki nie mają sobie równych
Katarzynki to najsłynniejsze toruńskie pierniki, które goszczą na stołach wszystkich Polaków i to nie tylko w okresie przedświątecznym. Przepis na nie jest bardzo prosty i przygotowuje się je w mniej niż godzinę. A smakują dużo lepiej niż ze sklepu.
-
Sos z mrożonych grzybów też może być perfekcyjny. Wiele osób zapomina jednak o jednej czynności
Sos grzybowy to najlepszy z sosów, jaki możemy podać na obiad. Jest aromatyczny i obłędnie pyszny. Zamrażarka pełna grzybów jest więc najlepszym, co może nas spotkać po sezonie. Podpowiadamy, jak zrobić sos z mrożonych grzybów, by były chrupiące.
-
Sąsiadka poradziła mi, aby dodać ten owoc do masy serowej. Nigdy więcej nie zrobię sernika inaczej
Sernik to ciasto, które króluje na stołach Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest obłędnie pyszne. Przygotowuje się je bardzo szybko - szczególnie jeśli zdecydujemy się na wersję bez pieczenia. Moja sąsiadka zdradziła mi jednak trik, dzięki któremu...
-
Idealny krupnik to przede wszystkim baza. Okrasa zdradza przepis i radzi, które mięso jest najlepsze
Przepis na krupnik lepszy od klasycznego rosołu i babcinej pomidorówki? Karol Okrasa ma mistrzowski patent, który gwarantuje obłędny smak. Jak się okazuje, wszystko zależy od bazy i mięsa, które wykorzystamy. Kucharz zdradza tajniki dzięki którym...
-
Masz ochotę na coś słodkiego na szybko? Przygotuj rozkoszne ciasteczka!
Kruche ciasteczka są banalne w wykonaniu. Można dodać do nich wiele różnych składników. Sprawdź proste przepisy, które zawsze wychodzą i delektuj się pysznymi słodkościami z rodziną.
-
To jedne z najzdrowszych grzybów, a sięga po nie tylko garstka Polaków. Można wyczarować z nich cuda
Polacy rzadko sięgają po te grzyby, czym popełniają naprawdę duży błąd. W końcu zaliczają się do jednych z najzdrowszych grzybów, więc warto dodać je do jadłospisu. O jakich grzybach mowa i jakie dania można z nich wyczarować? Odpowiadamy.
-
Śniadanie, które smakuje jak ciasteczka i robi się samo. Tylko nie ma się po nim wyrzutów sumienia
Miłośnicy słodkich śniadań muszą spróbować tego przepisu. Niektórzy twierdzą, że smakuje jak ciasteczka, a wyrzuty po takim posiłku nie są wskazane, ponieważ to śniadanie fit. Oto przepis na pieczoną owsiankę, czyli słodki deser, po którym nie...
-
Przepis mojej babci na zakwas z buraków chciałby mieć każdy. Sukces tkwi w kilku wskazówkach
Boże Narodzenie 2023 coraz bliżej, więc wiele osób myśli już o tym, co przygotować na świąteczny stół. W Wigilię nie może oczywiście zabraknąć barszczu, a najlepszy wychodzi na zakwasie. I to na tym z przepisu mojej babci. Oto przepis na idealny...
-
Ta sałatka zastąpi obiad w kryzysowych sytuacjach. Zrobisz ją w 15 minut, a wszyscy się najedzą do syta
Wielu z nas nie ma czasu na gotowanie. Jeśli więc nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni, szczególnie w kryzysowych sytuacjach, zapisz sobie ten przepis na później. To idealna propozycja, gdy burczy w brzuchu, a nie mamy wiele czasu. Ta sałatk...
-
Kapusta z grzybami to przepis babci nie tylko na Wigilię. Moja rodzina zajada się nią cały rok
Kapusta z grzybami to w mojej rodzinie totalny hit. Uwielbiamy ją, bo babcia zawsze świetnie ją przygotowuje. Robi to z własnego przepisu i za każdym razem wychodzi idealnie kwaśna i pieprzna. Oto sposób babci na kapustę z grzybami.
-
Kupujesz mozzarellę? Przestań przepłacać. Zrób ją w domu i to z trzech składników. Będziesz się zajadać
Mozzarella to jeden z ulubionych serów Polaków. Używamy jej do wszystkiego. Do makaronów, zup, zapiekanek, kanapek i wielu innych dań. W sklepie trzeba jednak za taką kulkę około trzech złotych, więc jeśli bardzo lubimy ten ser, może być to w ciąg...
-
Jak mrozić pierogi? Sposobów jest wiele, ale tylko dwa warto wziąć pod uwagę. Inne wróżą katastrofę
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Wiele osób zastanawia się więc, czy można zrobić pierogi z wyprzedzeniem i je zamrozić. Odpowiedź jest prosta - oczywiście, że tak. Należy jednak zrobić to w odpowiedni sposób, by zachowały swoją formę ...
-
Dodaj ten składnik do rogalików. Będą świeże przez cały tydzień, ale i tak znikną dużo szybciej
Pyszne, kruche rogaliki to coś, czemu wielu z nas nie może się oprzeć. Zazwyczaj jednak kupujemy je w sklepie, a przecież w prosty sposób można zrobić je samodzielnie. Oto sprawdzony przepis na pyszne rogaliki budyniowe.
-
Sernik Kinder Bueno jest o niebo lepszy od popularnego batona. A co najlepsze nie trzeba go piec
Sernik Kinder Bueno to świetne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Smakuje jak popularny baton, a nawet jeszcze lepiej. Nie wymaga dużego zaangażowania i specjalnych umiejętności, więc jego smakiem może cieszyć się każdy.
-
Natnij pierś z kurczaka, a później polej ją tym sosem. Będzie pyszna, aromatyczna i super soczysta
Pierś z kurczaka to mięso, które najczęściej pojawia się na naszych stołach. Nic dziwnego, ponieważ przygotowuje się je bardzo szybko i dobrze smakuje. Przygotowana w ten sposób jest po prostu przepyszna. Liczy się jednak technika i użyte składniki.
-
Tradycyjne schabowe nie mają z nim żadnych szans. Dodatki sprawiają, że ten kotlet to poezja smaku
Tradycyjne schabowe to kotlety, które znamy i kochamy. Często pojawiają się na naszym stole, ponieważ smakują naszej rodzinie. Okazuje się jednak, że mają poważną konkurencję. Kotlety belwederskie to poezja smaku i aromatu.
-
Wbijasz jajka do mięsa "na oko"? To błąd. Dzięki tej zasadzie kotlety mielone zawsze będą soczyste
Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań, które gości na polskich stołach. To nic dziwnego, ponieważ jeśli są wykonane dobrze, potrafią smakować po prostu obłędnie. Najbardziej lubimy doprawione, soczyste mięso. Co zrobić, by rzeczywiści...
-
Usta Adama czy usta teściowej? Nazwa tak czy siak jest całuśna. A ciasto szokujące i obłędnie pyszne
Z pewnością są osoby, które nigdy nie słyszały o cieście o tej dość całuśnej nazwie. Usta Adama, nazywane też ustami teściowej, to ciasto, które przygotowuje się w niezwykle prosty sposób, a smakiem potrafi zaskoczyć gości. Oto najlepszy przepis n...
-
Moi bliscy szaleją za tym ciastem bez pieczenia. Szwagierki ciągle dzwonią, by dać im przepis
Ciasto bez pieczenia to doskonała propozycja dla osób, które nie mają czasu na to, by spędzać długie godziny na pieczeniu ciast o wielu warstwach. Ten przepis jest mniej pracochłonny, a goście i tak zajadają się ciastem, bo jest po prostu...
-
Golonka Magdy Gessler nie ma sobie równych. Dodaj ten składnik do marynaty, bo jeśli nie, będzie klapa
Pieczona golonka to świetna propozycja na sycący obiad. Kluczem do sukcesu jest jednak w tym przypadku marynata. Nie zapomnij dodać do niej tego składnika, bo nie będzie smakować tak, jak powinna.
-
Propozycje na obiad niepodległościowy, które zrobią furorę. Zajadał się nimi marszałek Józef Piłsudski
Narodowe Święto Niepodległości obchodzimy 11 listopada. Warto uczcić je świątecznym obiadem. Warto tego dnia nieco zaszaleć i przygotować posiłki, które wybrałby marszałek Józef Piłsudski. Zaskoczenie gości będzie gwarantowane. Zorganizujesz w koń...
-
Szarlotka bez pieczenia, która smakiem przebija pieczoną. Przepis od babci zawsze robi furorę
Szarlotka to obłędnie pyszne ciasto. Jeśli chodzi o deser na jesień - na próżno szukać lepszego. Co ciekawe, istnieje wersja szarlotki bez pieczenia. Zdecydowanie dorównuje smakowi tej pieczonej, a niektórzy stwierdzą pewnie, że nawet lepsza. Jak ...
-
Taki obiad jesienią to prawdziwa gratka. Kruche mięsko, pyszny sos i kwaśny ogórek w ręce
Kto z nas po powrocie z pracy nie lubi usiąść przy stole i zjeść ciepłego obiadu? Jesteśmy pewni, że nie ma takiej osoby. Prezentujemy więc przepis na obiad - najlepszy z najlepszych na jesienną porę. Nie można jednak zapomnieć o kwaśnym ogórku w...