przepisy kulinarne
-
Znika szybciej niż wielkanocna baba. Teściowa zdradziła mi przepis. Od razu robię dwie blachy
Jeśli mazurki i serniki nie robią już wrażenia na rodzinie, czas na coś innego. Słodycz przełamana owocową nutą to połączenie, które zawsze się sprawdza, zwłaszcza na świątecznym stole. Jak zrobić krem budyniowy do ciasta fale Dunaju? Ten deser...
-
My podajemy składniki, ty zgadujesz potrawę. Ten quiz to bułka z masłem!
Podejmij kulinarne wyzwanie i rozwiąż nasz quiz! Zadanie jest proste: my podajemy składniki, a ty zgadujesz potrawę. Bułka z masłem, prawda? Komplet jest w zasięgu ręki, wystarczy tylko odpowiedzieć na 11 pytań. Powodzenia!
-
Kiedy podałam to danie, nawet teściowa poprosiła o przepis. Sycące i aromatyczne. Przepis jest banalny
Co zrobić na obiad? Jeśli znudziły ci się popularne polskie zupy i szukasz oryginalnego przepisu, postaw na curry z soczewicą. Jest rozgrzewające, aromatyczne i smakuje doskonale. Co więcej, sposób przygotowania jest naprawdę prosty.
-
Gruzini robią tak kurczaka. I wiecie co? Lepszego nie jadłam. Satsivi bije polską potrawkę na głowę
Jeśli znudził cię tradycyjny kurczak z piekarnika i masz ochotę na coś zupełnie innego, spróbuj drobiu w orzechowym sosie, czyli satsivi. Przepis nie sprawi ci problemu, a efekt zachwyci głębią smaku. Aromatyczne przyprawy i kremowa konsystencja t...
-
Zrobiłam omlet w air fryerze. Tak pyszny, że patelnię chyba schowam w ciemnej otchłani
Od jakiegoś czasu w Polsce trwa wielki bum i moda na korzystanie z air fryera i chociaż wiele osób już wcześniej korzystało z małych, przenośnych piekarników, muszę przyznać, że to urządzenie na dobre zmieniło moje gotowanie. Robiłam już kurczaka,...
-
Zapomnij o majonezie i gotowanych warzywach. Sałatka tabbouleh zostawia jarzynową daleko w tyle
Jak zrobić sałatkę tabbouleh? To prostsze, niż myślisz. Bliskowschodnia klasyka kusi świeżością, aromatem cytryny i mięty oraz chrupiącymi warzywami. Idealna dla tych, którzy chcą poszerzyć kulinarne horyzonty i spróbować czegoś innego niż znana...
-
Quiz kulinarny na K tak dobry, że pocieknie ci ślinka. Zgarniesz 10/10?
W dzisiejszym quizie kulinarnym na K musicie się nieźle wysilić, żeby zgarnąć komplet punktów. Myślicie, że potraficie odpowiedzieć bezbłędnie na wszystkie pytania? Przekonajmy się, jak wam pójdzie! Powodzenia!
-
Każdy Ślązak ci to powie. Oberiba jest sto razy lepsza od jarzynowej. Ma charakter i świeży smak
To tradycyjna zupa, która w jednym regionie Polski ma szczególne miejsce na kartach ksiąg kucharskich. Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca - wprost idealna na obiad w chłodne, zimowe dni. Co to jest oberiba i jak się ją przygotowuje? Jeśli jeszcze...
-
Jak tylko piekę te eklery, zaraz mam pod drzwiami gości. Teściowa pierwsza znajduje pretekst, by wpaść
Francuskie eklery mają wyjątkowy urok. Są lekkie i dopracowane w każdym detalu. Właśnie dlatego cieszą się dużą popularnością. Chrupiąca skorupka, aksamitny krem i słodka polewa tworzą kompozycję, której trudno się oprzeć. Dodatkowo pięknie...
-
Teściowa zażartowała, by dodać to do kapusty. Posłuchałam i kiszona wyszła obłędna. Lepszej nie jadłam
Nie ma lepszego dodatku do ziemniaczków i kotleta niż surówka z kiszonej kapusty. To rarytas, którym wszyscy chętnie się zajadają. A co, gdyby zrobić ją w inny sposób? Surówka z kiszonej kapusty z majonezem szybko stanie się hitem na twoim stole....
-
Koniec z wodnistymi, ciemnymi pieczarkami. Złote triki odmienią smażenie
-
Gdzie wyrzucić filtr do wody? Możesz postąpić na kilka sposobów
-
Roladki, dla których porzucisz schabowe. Wystarczy nadziać i owinąć
-
Najlepsza babka na Wielkanoc. Drożdżowa i piaskowa pójdą w odstawkę
-
Zdrowszej przyprawy nie znajdziesz. Na żołądek działa jak balsam
- Słonecznikowiec królem wypieków. Wszyscy chwytają za łyżeczkę
- Zupa cebulowa jak z wersalu. Pachnie pięknie, smakuje cudownie, a to przez wywar
- Jak babcia gotowała gołąbki, dodawała to do ryżu. Pyszniej się chyba nie da
- Rozwiąż słodki quiz dla łasuchów. Zgadnij, skąd pochodzą te desery!
- Rozwiąż słodki quiz dla łasuchów. Zgadnij, skąd pochodzą te desery!
-
Podchwytliwy quiz kulinarny. Prawda czy fałsz? Wykaż się doświadczeniem
Przygotowaliśmy dla ciebie najeżony pułapkami quiz kulinarny. Zasady są proste - my podajemy ci jakąś ciekawostkę o jedzeniu, a ty określasz, czy jest prawdziwa, czy fałszywa. Średnia 7/10 czeka, aż ktoś ją pobije - może ty? Powodzenia!
-
Nie wyrzucaj żółtek po bezie. Zrób z nich obiad. Rodzina pokocha te dania bardziej niż sam deser
Co zrobić z żółtek po bezie? W kuchni nic nie powinno się marnować, zwłaszcza gdy zostaje nam tak wartościowy składnik. Jeśli nie masz pomysłu, jak go kreatywnie wykorzystać, mam dla ciebie idealne propozycje. Pyszne i proste przepisy, dzięki któr...
-
Francuskie ciasto odchodzi w zapomnienie. Drożdżowe ślimaczki pachną i smakują jak najlepsza pizza
Masz ochotę na coś chrupiącego i obłędnie serowego? Ślimaczki drożdżowe a'la pizza to przekąska, która z talerzy znika w mgnieniu oka. Idealne na domówkę, wieczór filmowy czy niespodziewane wizyty znajomych. Przepis jest niezwykle prosty i poradzi...
-
Przysmak PRL-u w zdrowszej wersji. Choć jest mniej tłusty, nie poczujesz różnicy. A przepis? Łatwizna
Co zamiast masła do bloku czekoladowego? Znany i lubiany deser sprzed lat można przygotować w zdrowszej wersji. Smakuje jak dawniej, choć nie zawiera standardowych produktów. Co więcej, jego konsystencja pozostaje idealnie kremowa i rozpływa się w...
-
Daj spokój z polskimi pierogami. Chinkali są sto razy lepsze. Podaj na obiad, a nie zostanie ani jeden
Delikatne ciasto, soczysty farsz i sposób jedzenia, który wymaga lekkiej wprawy. Chinkali to kwintesencja gruzińskiej kuchni. Ich sekret tkwi w doprawionym nadzieniu i sprytnym lepieniu, które zamyka w środku aromatyczny bulion. Z jakiego mięsa ro...
-
To quiz kulinarny na P! Tylko mistrzowie kuchni zgarną tu okrągłe 10/10
Przed wami kolejne kuchcikowe wyzwanie! Tym razem to quiz kulinarny na literę P! Myślisz, że w kuchni nie masz sobie równych? Pozwól, że my to sprawdzimy. Zdobędziesz 10/10 punktów? To nie powinno być dla ciebie takie trudne!
-
Najtrudniejszy quiz o warzywach twojego życia. Śmieszne? To pobij 6/13
Nie żartujemy. Przed tobą najtrudniejszy quiz o warzywach w twoim życiu. Tylko prawdziwy jarzynowy ekspert poradzi sobie z naszymi piekielnymi pytaniami. Średnia 6/13 woła o pomstę do nieba! Zdobędziesz więcej punktów? Przekonajmy się!
-
Ten deser to spełnienie marzeń każdego łasucha. Mało pracy, a efekt jak z najlepszej cukierni
Ten szybki deser bez pieczenia wygląda jak małe dzieło sztuki, a jego smak zachwyca od pierwszej łyżeczki. Kremowy, warstwowy, z aksamitną czekoladą i owocowym wykończeniem to połączenie, które zawsze się sprawdza. Efektowny, ale banalnie prosty,...
-
Ogórki po azjatycku zostawiają mizerię w tyle. Choć to prosty przepis, ich smak robi prawdziwą furorę
Szukasz dodatku do obiadu, który nie jest nudny? Ogórki po azjatycku to prosta, ale wyrazista surówka, która świetnie pasuje do wielu potraw. Chrupiące kawałki warzyw w intensywnej marynacie łączą subtelną słodycz, pikantność i głęboki smak umami....
-
Quiz kulinarny dla prawdziwych Polaków. Mniej niż 9 punktów to wstyd
Czy w tym quizie kulinarnym o polskich potrawach poradzicie sobie śpiewająco? Nie da się ukryć, że na komplet punktów mogą liczyć tylko ci z was, którzy bardzo dobrze orientują się w naszej narodowej kuchni. Powodzenia!
-
Gruziński przysmak stał się ulubioną zupą mojego męża. Pikantna, bardzo mięsna i syci na długo
Masz ochotę na odmianę w codziennej kuchni? Pikantna zupa gruzińska rozgrzeje i nasyci na długie godziny. To wyraziste danie, które zasmakuje nawet największym niejadkom. Udaj się w kulinarną podróż na magiczne Zakaukazie i zakochaj się w charczo....
-
Chrzanówka, która smakuje jak z babcinej kuchni. Tylko kilka kroków, a bliscy zaniemówią z wrażenia
Najlepsza zupa chrzanowa? Przepis na nią to kwintesencja tradycji i smaku, który rozgrzewa duszę. Idealna na chłodne dni, zachwyca kremową konsystencją i wyrazistą nutą chrzanu. To polskie danie zauroczy cię prostotą i bogactwem aromatów, a jego...
-
Na tłusty czwartek robię pączki angielskie. Są pyszne i wygrywają w przedbiegach z nadzianymi bułami
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie, nadchodzi czas na słodkie szaleństwo. Masz ochotę na zmianę tradycji i spróbowanie czegoś innego? Postaw na pączki angielskie. Ten prosty przepis zachwyci każdego łasucha, a smak opon...
-
Dziś świętujemy Dzień Pizzy. To idealna okazja, by zrobić ją w domu. Łap przepis na ekspresowe ciasto
Polacy kochają włoską kuchnię, ale jedno danie zajmuje szczególne miejsce w naszych serduszkach. Z okazji światowego święta drożdżowego placka z serem i dodatkami, mam dla ciebie szybki przepis na ciasto do pizzy, które nie wymaga długiego...
-
Zamiast do wody, wrzuć je do pieca. Meksykańskie pierogi kładą ruskie na łopatki
Pierogi z pieca to smaczna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych wersji. W meksykańskim wydaniu zyskują wyjątkowy charakter. Są niezwykle aromatyczne, sycące i pełne wyrazistych smaków. To doskonały pomysł na kulinarną odmianę, która zachwyci...
-
Tej wersji nie powstydziłaby się nawet Solejukowa z "Rancza". Na podobnych pierogach rozkręciła biznes
Jaki jest najlepszy farsz do pierogów? Solejukowa w "Ranczu" zachwycała kulinarnym talentem, a jej rarytasy zyskały miano kultowych. Teraz i ty możesz zainspirować się ich smakiem. Odkryj przepis, którym zachwycisz bliskich tak, jak Katarzyna...
-
Słodkie ptysie? Nie tym razem. Wytrawne bułeczki będą hitem karnawału. Zrób je z tymi farszami
Ptysie królują wśród deserów, jednak to w wersji wytrawnej staną się prawdziwym hitem karnawałowego przyjęcia. Puszyste bułeczki z zaskakującym farszem z pewnością zachwycą biesiadników. Czym można nadziać ptysie na słono? Możliwości jest dużo,...
-
Azjatycka uczta w domowym wydaniu. Kłótnia o ostatnią sajgonkę na talerzu gwarantowana
To kulinarna perełka prosto z Azji, która podbiła serca smakoszy na całym świecie. Chrupiąca skórka, aromatyczne nadzienie, które można dowolnie modyfikować. Danie zachwyca prostotą przygotowania i różnorodnością smaków. Jak zrobić sajgonki? Nie...
-
Ta różowa surówka pasuje do wszystkiego. Smakuje wybornie i śmiesznie się nazywa
Szukasz sprawdzonego przepisu na surówkę, która będzie pasowała i do schabowego, i do kurczaka i nawet do gulaszu? Zapomnij o mizerii i marchewce z jabłkiem. Surówka biskupia bije na głowę wszystkie inne, a to przez kwaśny dodatek - nie wolno o ni...
-
Aromatyczny pasztet kanapkowy na dłużej. Włóż go do słoików i zawekuj. Tak robi Ewa Wachowicz
Zastanawiasz się, z czego zrobić dobry pasztet? Domowy jest dużo lepszy niż kupny i wcale nie wymaga wyszukanych składników. Jeśli zostały ci warzywa i mięso z rosołu, ten przepis to idealny sposób na ich wykorzystanie. Chwyć za kilka dodatkowych...
-
Dobrze smakują osobno, ale w duecie? Niebo w gębie. Wystarczy kilka chwil, by zrobić pyszny deser
Szukasz szybkiego deseru, który zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych? Ten słodki duet to doskonały sposób na zaspokojenie ochoty na łakocie. Deser jest smaczny, prosty i można go zrobić w wielu wersjach. Jak się robi banany w czekoladzie? Pysz...
-
To kulinarny quiz wiedzy prawda/fałsz! Kto zgarnie tutaj okrągłe 12/12?
Mamy tutaj wielbicieli gotowania? W takim razie zakładamy, że większość z was zgarnie tutaj komplet punktów. To tylko dwanaście pytań prawda/fałsz - kto podejmie się tego kulinarno-wiedzowego wyzwania? My ze swojej strony będziemy trzymać kciuki!
-
Gołąbki warstwowe to leniwa wersja polskiego klasyka. A w smaku? Nie zauważysz żadnej różnicy
Jak zrobić gołąbki na szybko? Wypróbuj wersję warstwową. To pomysłowe rozwiązanie, które eliminuje konieczność zawijania liści. Zapieczone mielone mięso, siekana kapusta oraz aromatyczny sos pomidorowy tworzą ekspresową potrawę, idealną na każdą...
-
Domowy smalec wygrywa z kupnym smarowidłem w przedbiegach. Pyszny, aromatyczny i długo świeży
Zastanawiasz się, jak zrobić pyszny smalec do chleba, który spokojnie wytrzyma w lodówce przez długie tygodnie? To prostsze, niż myślisz. Wystarczy kilka składników i odrobina czasu, by stworzyć pełne smaku smarowidło. Łap za przepis i zmień każdą...
-
Ciasto na pizzę, czyli najłatwiejszy przepis świata. W pół godziny zrobisz pyszną kolację
Ciasto na pizzę to przysłowiowa bułka z masłem. Przepis na ciasto na pizzę może być jednak jeszcze łatwiejszy, a nasz przepis niech będzie tego dowodem. Jak je zrobić, żeby smakowało jak spod ręki włoskiego kuchmistrza? Tutaj nie ma sekretnych...
-
Grysikowe kluski w gorącym rosole pokochasz od pierwszej łyżki. Makaron przy nich to mizerny dodatek
Kluseczki w rosole to klasyk, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach, idealnie pasują do gorącego bulionu. Nie wiesz, jak się robi kluski grysikowe? Ten przepis pozwoli ci wrócić wspomnieniami do...
-
Biegnij po zupki chińskie i zrób obłędną sałatkę. Goście będą ustawiać się w kolejce po przepis
Prosty pomysł na oryginalne danie, które przygotujesz w kilka chwil. Ta wyjątkowa sałatka zachwyca połączeniem prostoty i oryginalności, sprawdzając się zarówno na co dzień, jak i podczas spotkań z bliskimi. Jeszcze nie wiesz, co podać na sylwestr...
-
Zaskocz gości w sylwestra i zrób... mózg w muszelkach. Ten przysmak królował na imprezowych stołach
Co podać na ciepło w sylwestra? Wypróbuj sprawdzone przepisy, które zachwycą prostotą i smakiem. Aromatyczne grzanki, wyjątkowe zapiekanki czy oryginalne przekąski to dania, które zawsze robią wrażenie. Zainspiruj się klasykami i przygotuj...
-
Odkąd spróbowałam tych śledzi, robię je na każdą imprezę. Tylu pochwał nie zgarnęłam za żadne danie
Śledzie w jasnym sosie śmietanowym to klasyczna potrawa o wyjątkowym smaku, łącząca słodkie i kwaśne nuty. Szybko się je przygotowuje i doskonale pasują na każdą okazję. Nie wiesz, jak zrobić idealne śledzie? Z tym przepisem wyjdą tak smakowite, ż...
-
Jajecznica idealna? Znany szef kuchni dodaje łyżkę tego składnika. Wychodzi jak z luksusowego hotelu
Co dodać do jajecznicy, żeby była pyszna? To pytanie zadaje sobie wielu fanów tego prostego, ale uwielbianego dania. Gordon Ramsay, mistrz kulinarnego świata, zdradził sekret, dzięki któremu jajecznica staje się bajecznie kremowa i puszysta. Pozna...