przepisy kulinarne
-
Pyszny omlet - przepis w wersji ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Któż z nas nie lubi jaj? Są podstawą wielu dań, a większość prawdopodobnie nie wyobraża sobie bez nich śniadania. Omlet, którego podstawą są smażone jajka, świetnie się do tego nadaje. Można przygotowywać go z dowolnymi dodatkami. Przepis na omlet...
-
Klasyczny krupnik - przepis. Dodaj kurkumę, a zupa będzie jeszcze pożywniejsza i zyska piękny wygląd
Wariantów przepisu na krupnik jest prawdopodobnie tyle, ile gospodyni domowych. Ta tradycyjna polska zupa jest gotowana na wywarze jarzynowym lub mięsnym i zasypana kaszą jęczmienną. Można ją spożywać z dodatkiem ziemniaków lub ryżem. Warto równie...
-
Beza - przepis na spektakularny deser. Potrzebne są tylko trzy składniki, a kluczowe jest ubijanie
Beza to przepis na lekki, letni deser, który świetnie smakuje podany z różnego rodzaju kremami i owocami. Z pozoru prosty a potrafi się nie udać nawet doświadczonym kucharzom. Do przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, jednak kluczowe jes...
-
Ciasta na Komunię. Pomysły na hitowe ciasta i desery komunijne
Maj i czerwiec to okres komunijny. Pierwsza Komunia Święta to okazja do rodzinnych spotkań. Na stole musi pojawić się tort komunijny, ale też liczne ciasta, które skuszą małych i dużych gości. Wybierzmy te ciasta, które gwarantują sukces. Ciasta...
-
Przepis na wyraziste mielone Magdy Gessler. Trik z cebulką zdecydowanie podkręci smak
Magda Gessler ma świetny przepis na fenomenalne i wyraziste kotlety mielone. Kluczowe są odpowiednio dobrane składniki i dobrej jakości mięso. Najpopularniejsza polska restauratorka korzysta też z jednego dodatku, który wzbogaci smak i gwarantuje,...
-
Obłędna kaszanka z grilla z cebulką - prosty i pyszny przepis. Potrzebujesz tylko czterech składników
Długi weekend czerwcowy czy wakacje to czas, gdy chętnie umawiamy się na wspólne posiłki na świeżym powietrzu. Nic nie smakuje tak dobrze jak kaszanka z grilla z cebulką. Jak ją przygotować, by była obłędna?
-
Gofry bez jajek. Przepis na pyszne gofry wegańskie - dla alergików i nie tylko
Gofry bez jajek to świetna opcja dla tych, którzy w swojej diecie unikają jajek, ale nie chcą rezygnować z tych słodkich przyjemności. Gofry to idealny pomysł na śniadanie lub na pyszną kolację. Co zrobić jeśli nasze pociechy lub my sami nie możem...
-
Przepis na ciasto na maślance. Przepyszny i miękki deser, który rozpływa się w ustach
Nie lubisz spędzać całego dnia w kuchni i szukasz przepisu na ciasto, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny? Koniecznie wypróbuj przepis na ekspresowe ciasto na maślance. Jest łatwe w przygotowaniu i smakuje obłędnie!
-
Czy pieczarki można mrozić? Podpowiadamy
Pieczarki goszczą dość często w polskiej kuchni. Nie wyobrażamy sobie bez nich zapiekanek, sosów, zup czy pizzy. Ponieważ pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok, to niewiele osób zastanawia się nad tym, czy pieczarki można mrozić. Tymczas...
-
Szparagi w sosie holenderskim - duet wyśmienity
Szparagi stanowią pyszny i wartościowy dodatek do wielu potraw. Mają mnóstwo cennych witamin, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Szczególnie, że sezon na nie właśnie trwa. Przedstawiamy przepis na szparagi w sosie holenderskim. Przepis...
-
Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler. Lubiana restauratorka dodaje składnik, o którym rzadko się już pamięta
-
Kiedy należy solić rosół? Zły moment skutecznie pozbawi go smaku. "Ma puszczać oczka aż do sumy"
-
Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
-
Genialna fasolka po bretońsku. Przepis wygrzebany z szuflady babci
- Wędliny w lodówce - jak je odpowiednio przechowywać? Te wskazówki pozwolą przedłużyć ich świeżość
- Czy można jeść pomidory z kiełkami w środku? Ekspertka rozwiewa wszelkie wątpliwości
- Brownie z fasoli - ciasto bez mąki, które zawsze wyjdzie idealne. Zdrowsza wersja tradycyjnego deseru
- Zupa truskawkowa z makaronem to słodki smak wakacji. Zobacz, jak ją szybko i łatwo przygotować
- Dżem wiśniowy, czyli smak lata w słoiku. Zobacz, jak zrobić smaczny przetwór
-
Prosty i szybki przepis z młodych ziemniaków. Wykorzystaj je, by stworzyć pyszną zapiekankę
Zapiekanka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Przepis z młodych ziemniaków uwzględnia zaledwie kilka podstawowych składników. Należy jednak pamiętać o tym, aby zachować odpowiednie proporcje. Zapiekanka może być świetnym...
-
Dorada: przepis na rybę z piekarnika. Proste składniki zapewnią śródziemnomorski smak
Przepisy na doradę są nadal popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego. Będąc w którymś z nich, warto spróbować tego specjału w lokalnych restauracjach. Mrożone dorady są jednak dostępne również w Polsce - można kupić je w wybranych sieciach...
-
Szparagi białe - przepis na początek przygody z dodatkiem do sałatek, pizzy lub omletów
Szparagi białe, podobnie jak zielone, mają dość prosty przepis na przygotowanie. Można je gotować w wodzie lub na parze, podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Smażone również zachowują swój oryginalny kolor. Ugotowane szparagi możesz podawać ...
-
Leczo: przepis na tradycyjne węgierskie danie. Cukinia gra tu pierwsze skrzypce
Jednym z najpopularniejszych węgierskich dań w Polsce jest leczo. Przepis w wersji podstawowej składa się z pomidorów, papryki, cebuli i boczku, przy czym ten ostatni składnik bywa pomijany na rzecz kiełbasy. Polacy chętnie również włączają cukini...
-
Krokiety w duchu zero waste. Smaczny i szybki obiad niemal bez wydawania pieniędzy
Ogólnoświatowy trend zero jest coraz bardziej popularny również w kuchni. Przygotowanie potraw tym duchu odbywa się przy maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników, co pozwala na zaoszczędzenie pieniędzy i ograniczenie odpadów. Warto gotować ...
-
Racuchy na kefirze. Wypróbuj przepis na placki, które znasz od dziecka!
Racuchy na kefirze z jabłkami to prosty i szybki przepis na śniadanie lub kolację. Chrupiące, puszyste i lekkie placuszki doskonale smakują z kawałkami kwaśnego jabłka. Do tego wystarczy odrobina cukru pudru lub ulubionej konfitury, aby przygotowa...
-
Zupa brokułowa: przepis na delikatną wersję. Możesz zmiksować ją na krem
Zupa brokułowa, której przepis zrealizujesz łącznie w ciągu dwóch godzin, zaczyna się od ugotowania rosołu drobiowego. Można do tego celu wykorzystać mięso z kurczaka (lub indyka). Zmiksowana na krem będzie świetnie smakować podawana z grzankami.
-
Bogracz po polsku. Wypróbuj przepis na zupę gulaszową rodem z Węgier
Nazwa proponowanego dania bogracz (węg. Bogracs) wzięła się od kociołka służącego do przygotowywania potraw na ognisku. Czy więc oznacza to, że zupa ta nadaje się tylko do przygotowania w warunkach obozu harcerskiego? Niekoniecznie, zdecydowanie...
-
Magda Gessler podpowiada, jak podkręcić smak botwinki. Ten jeden składnik robi różnicę
Zupę z botwinki warto włączyć do wiosennej diety. To sezonowe warzywo na targach i w sklepach pojawia się w okolicach maja, a zatem potrawy na niej bazujące są zdrowe, aromatyczne, orzeźwiające i sycące. Proponowany przez Magdę Gessler składnik...
-
Sos koperkowy do pulpetów - przepis na niskokaloryczny dodatek, który podkreśli smak mięsa
Sos koperkowy do pulpetów - przepis na ten dodatek do obiadu jest łatwy do zrealizowania oraz do... zmodyfikowania. Najlepiej podawać go na gorąco, gdyż wtedy zachowuje wszystkie swoje walory smakowe.
-
Ciasto na pierogi: dodaj łyżkę masła, a wyjdą idealne. Ten sekret znały nasze babcie!
Tak przygotowane ciasto na pierogi nigdy nie przyklei się do stolnicy i łatwo się rozwałkuje. Ponadto jest elastyczne oraz miękkie. Natomiast kiedy zostanie ugotowane, niezależnie od tego, jakiego nadzienia użyjemy, zagwarantuje pierogi idealne. C...
-
Chleb na zakwasie - przepis na pyszne pieczywo, które przygotujesz we własnej kuchni
Chleb na zakwasie - przepis na smaczne i wartościowe pieczywo, które ma szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego chleb na zakwasie pomaga w utrzymaniu i odbudowaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Warto...
-
Krem sułtański: przepis na deser z minionej epoki. Przygotuj, jeśli masz ochotę na kulinarną podróż w czasie
Krem sułtański - przepis na ten słynny deser z czasów PRL-u warto wypróbować także dziś. Ubita słodka śmietanka kremówka w dwóch odsłonach, jasnej i ciemnej - kakaowej, była uwielbiana nie tylko przez najmłodszych.
-
Bananowiec - przepis na ciasto, które zachwyca kremową konsystencją. Biszkoptowy spód dodaje lekkości
Bananowiec, czyli delikatne ciasto z dodatkiem bananów, zachwyca puszystą biszkoptową konsystencją oraz wybornym smakiem. Ten wypiek możesz przygotowywać niezależnie od pory roku. Nadaje się bowiem i na letni deser i jako dodatek do gorącej kawy...
-
Klon, który właśnie kwitnie, genialnie sprawdza się w kuchni. Lasy Państwowe podały przepis. "Zaintrygowaliście"
Kulinarne zastosowanie klonu kojarzy się przede wszystkim z popularnym w USA syropem klonowym, którym polewa się np. naleśniki. Okazuje się jednak, że drzewo można wykorzystać w kuchni na wiele innych sposobów. Opowiedzieli o tym przedstawiciele...
-
Kulki ziemniaczane. Przepis, który wykorzystasz, zwłaszcza gdy przejadły ci się kopytka
Mąka, jaja i ziemniaki to, wbrew pozorom, składniki, z których da się przygotować wiele zróżnicowanych pod względem smaku dań. Proponowane przez nas kulki ziemniaczane bez problemu możesz na następny dzień podpiec w naczyniu żaroodpornym...
-
Baklawa - przepis na słodki deser kuchni tureckiej. Sprawdź jak przygotować ten tradycyjny rarytas
Każdy miłośnik orientalnych smaków i słodkich deserów powinien znać wyjątkowy przepis na baklawę! To popularny i tradycyjny rarytas kuchni tureckiej i arabskiej. Charakterystyczny smak zawdzięczamy specjalnie przygotowywanemu ciastu w połączeniu z...
-
Przepis na kluski śląskie zna każdy. Ale jak zapobiegać poszarpanej powierzchni? Mamy prosty sposób
Chyba nie ma w Polsce osoby, która by nie znała przepisu na kluski śląskie, czyli tradycyjne polskie kluski z dziurką. W wielu domach podaje się je z roladkami ze schabu w sosie i modrą kapustą. Równie smaczne są z sosami (np. pieczarkowym czy...
-
Jajka faszerowane z awokado - przepis nie tylko na Wielkanoc. Kultowe danie w oryginalnej odsłonie
Awokado to coraz bardziej popularny i uniwersalny składnik w kuchni, nie tylko wśród wegetarian i wegan. Jaja faszerowane z awokado farsz przykuwają uwagę oryginalnym wyglądem budzącym skojarzenia z wiosenną trawą, nie mniej oryginalnie smakują....
-
Pankejki - przepis podstawowy na klasyczne placki. Przy minimum tłuszczu wyjdą puszyste
Pankejki to klasyka amerykańskich śniadań. Choć słowo "pancakes" dosłownie tłumaczy się jako "naleśniki", prawda jest taka, że konsystencją bardziej przypominają nasze racuchy, a od tradycyjnych naleśników różnią się grubością. W ich przygotowaniu...
-
Jak zrobić zakwas na żurek? Przygotujesz go w 5 minut. To łatwe, ale zacznij dziś, by zdążyć na święta
Żurek na Wielkanoc można przygotować na zakwasie ze sklepu, ale równie dobrze można zrobić go samodzielnie domu. Jak zrobić zakwas na żurek? Wystarczy kilka kroków, które wykonasz dosłownie w 5 minut. Potem, można powiedzieć, zakwas robi się już...
-
Omlet serowo-warzywny. Wypróbuj ten przepis, a wyjdzie delikatny, puszysty i sycący
Omlet to danie, które robi się szybko i łatwo, a wariantów przepisu nie niego jest bez liku. Jest sycące i dodaje energii. Nasza propozycja, czyli prosty serowo-warzywny omlet powstaje na bazie trzech jaj. Można jednak pomnożyć wszystkie składniki...
-
Nie masz pomysłu na wykorzystanie papryki? Zrób leczo. Przepis na węgierskie danie jednogarnkowe
Leczo (węg. lecsó) to rodzaj gulaszu, którego podstawą są pomidory i warzywa, takie jak papryka. Na Węgrzech jest tylko dodatkiem do dań mięsnych, samo w sobie - wegetariańskim gulaszem. W Polsce natomiast leczo traktuje się jako danie główne i...
-
Nudzą ci się tradycyjne kotlety mielone? Poeksperymentuj. To jeszcze możesz zrobić z mięsa mielonego
Mięso mielone może być mieszanką różnych gatunków, najlepiej jednak decydować się na łopatkę, szynkę wieprzową lub wołowinę i poprosić o zmielenie na miejscu. Wtedy mamy pewność co do składu, który najlepiej, jeśli wynosi 99 proc. mięsa i 1 proc....
-
Zupa kalafiorowa. Przepis na klasykę polskiej kuchni. Będzie smakować, jak ta u mamy
Zupa kalafiorowa to popularne danie kuchni polskiej, a przepis na tę potrawę należy do klasyki obiadowego menu. Mimo zmieniających się trendów kulinarnych, to danie wciąż często gości na naszych stołach. Delikatny smak i aromat sprawiają, że zupa...
-
Przepis na babeczki wielkanocne. Dodatek czekoladowego kremu sprawi, że będą lepsze niż z cukierni
Przepis na babeczki wielkanocne, które z pewnością zasmakują miłośnikom czekolady. Wypieki nie tylko są wilgotne, ale kryją w sobie także słodkie nadzienie. Wypróbuj ten przepis, aby umilić bliskim świąteczny poranek.
-
Przepis z TikToka na domowego burgera. Spróbuj, a już nigdy nie sięgniesz po kanapkę z fast foodu
TikTok pełen jest nie tylko zabawnych filmików. Użytkownicy chętnie publikują na nim również kulinarne treści. Są to zarówno porady i triki przydatne w kuchni, jak i przepisy. My znaleźliśmy tam przepis na domowy burger, który szczególnie nas urzekł.
-
Uniwersalna pasta jajeczna. Posmaruj nią pieczywo lub wykorzystaj jako farsz do tartaletek
Pasta jajeczna to znakomity zamiennik dodatków na kanapki. Może pełnić także rolę farszu do jajek lub kruchych babeczek w wersji wytrawnej. Jak przygotować ten uniwersalny dodatek do potraw? To bardzo proste.
-
Przepis na szybki obiad z niczego, czyli danie dla zabieganych, które jest sycące i pyszne
Okazuje się, że z kilku produktów można stworzyć danie, które zachwyci smakiem, a przy tym będzie pełnowartościowe pod względem składników odżywczych. Szybki obiad z niczego, to umiejętność godna największych szefów kuchni. Wyczarowanie posiłku pr...
-
Przepis na łososia z piekarnika - mniam! To danie wykonasz w kilkanaście minut
Pieczony łosoś z warzywami to proste do przygotowania danie, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Tę rybę warto włączyć do diety, bo zawiera sporo składników odżywczych. Łosoś jest bogaty m.in. w astaksantynę, przeciwutleniacz, któr...