przepisy kulinarne
-
Najłatwiejszy przepis na dżem, jaki znam. Wystarczą cztery składniki, a smak powala
Dobry dżem zaczyna się od dobrych owoców. Tym razem jednak nie będziemy sięgać po truskawki czy wiśnie. Wybierzemy owoc, który jest zdecydowanie niedoceniany i zupełnie nie potrafimy zrozumieć, dlaczego. Jak zrobić dżem z agrestu? To dziecinnie...
-
Sałatka z cukinii tak dobra, że zapomnisz o kiszonych. Wyjadłam teściowej ostatni słoik
Sałatka z cukinii do słoików detronizuje wszelkie kiszonki. Gdy spróbowałam jej po raz pierwszy u teściowej, od razu wiedziałam, że i ja będę musiała przygotować zapasy na zimę. Sałatkę robi się bardzo prosto, a jej smak jest nieoceniony. Zwłaszcz...
-
Ten schab z piekarnika wręcz rozpływa się w ustach. Rodzina będzie błagać o dokładkę
Pieczony schab to delikatne, soczyste i pyszne mięso, które smakuje przepysznie bez względu na porę roku. Jednak niewiele osób przygotowuje to danie z farszem, a to spory błąd, ponieważ dzięki niemu kubki smakowe mogą wręcz eksplodować. Rodzina i...
-
Grecka odsłona polskiej jajecznicy. Kilka dodatków i śniadanie smakuje jak na Santorini
Znudziły ci się zwyczajne jajka na śniadanie? Przychodzimy z pomysłem, który w mig podbije twoje kubki smakowe. Jajecznica po grecku, czyli pełna koloru i aromatu strapatsada sprawi, że znów poczujesz radość z porannego gotowania. To śniadanie ma ...
-
Ciotka Wiesia zawsze robi je hurtowo. Domowe suszone pomidory lepsze niż z targu w Toskanii
Jak zrobić suszone pomidory w słoikach? Spróbuj raz, a na dobre pożegnasz się z kupnymi przetworami. Te domowe są pełne słońca, aromatu i smaku, którego nie jest w stanie wydobyć żadna fabryka. W dodatku zrobisz je bez specjalnego sprzętu. Wystarc...
-
Ma więcej witaminy C niż cytryna. To najlepszy zamiennik ziemniaków do obiadu. Mamy przepis
Szukając pomysłów na obiad, często zastanawiamy się, co położyć obok kotleta zamiast ziemniaków. Kasza i ryż to niejedyne opcje - warto sięgać po mniej oczywiste, a równie smaczne rozwiązania. Jak zrobić dobre purée z kalafiora? Zrób na obiad, a...
-
Chrupiące kulki z wczorajszych ziemniaków. Hitowa przekąska jest lepsza niż frytki
Pomidorowa z rosołu z poprzedniego obiadu to klasyka, którą zna niemal każdy. Ale czy wiesz, co można zrobić z wczorajszych gotowanych ziemniaków? Wystarczy kilka prostych dodatków, by wyczarować chrupiącą przekąskę - idealną na seans pod kocem al...
-
Na Dzień Matki zrobię najlepsze ciasto. Płaczący sernik znika z prędkością światła
Są takie ciasta, które pasują na każdą okazję i bez okazji. Są też takie, które sprawdzają się przede wszystkim na ważniejsze okazje i jedną z nich jest zbliżający się Dzień Matki. Jakie ciasto zrobić na tę uroczystość? U mnie wybór jest tylko jed...
-
Marchewka na gęsto do obiadu. Weź 2 rzeczy i jedną przyprawę, a zniknie szybciej niż kotlet
Marchewka na gęsto to, obok mizerii, jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Zwykle po prostu gotujemy ją z odrobiną soli i cukru, ale umówmy się - to warzywo ma dużo większy potencjał. Jak zrobić marchewkę na gęsto? Przyda się włoski ser i...
-
Polacy kupują zagraniczne, a mają podobne pod nosem. "Kapary" zrobisz z owoców tego drzewa
Kapary to kulinarny przebój śródziemnomorskich kuchni. Kwaśno-słony akcent, który świetnie podkreśla smak pizzy, sałatek czy różnych sosów. Jednak jak się okazuje, wcale nie musimy sprowadzać ich z Grecji czy Hiszpanii, bo rodzime "kapary" rosną n...
-
Babka z... 96 żółtek. BBC pisze o polskim przepisie sprzed wieków. "Niczym chmurka"
Babka z 96 żółtek? Tak, to nie przesada, a prawdziwa kulinarna perełka z XIX wieku. Wymyślona przez Lucynę Ćwierczakiewiczową, przetrwała do dziś jako symbol luksusu, cierpliwości i perfekcji. Zobacz, co sprawia, że ten wypiek nie ma sobie równych.
-
Ta zielona pasta uratuje każde śniadanie. Bratowa zrobiła, a mi opadła szczęka z wrażenia
Pasta z awokado potrafi być genialna. albo zupełnie nijaka. Wystarczy odrobina złej proporcji i robi się z niej kulinarna porażka, która niczym wyrzut sumienia zalega na talerzu. Nie wiesz, jak zrobić dobre guacamole? Mam dla ciebie przepis, który...
-
Gdy mam ochotę na słodkie, odtwarzam przepis babci. Deser jest lekki, smaczny i dba o brzuch
Jak zrobić samemu zdrowy kisiel? Sklepowe wersje mają mnóstwo cukru i dodatków, których lepiej unikać. Domowa wersja to prosty sposób na pyszną przekąskę, która przynosi ulgę jelitom i zachwyca smakiem, bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów.
-
Brakło mi soli, więc doprawiłam pieczarkową inaczej. Teraz nie wyobrażam sobie zupy bez tego
Jak ugotować dobrą zupę pieczarkową? Kluczowe są nie tylko dodatki, lecz także przyprawy, którymi ją doprawiamy. O tym, który polecamy tym razem, mało kto pomyśli, nie kojarzy się bowiem z "polską kuchnią". Nic bardziej mylnego.
-
Ukulałam, rzuciłam na patelnię i zdrowy obiad z mięsa mielonego gotowy. Magda Gessler byłaby dumna
Po świątecznym ucztowaniu szukasz lżejszej alternatywy? Nie ma się co dziwić, bo pieczenie, kiełbasy i sałatki z majonezem potrafią obciążyć żołądek. Idealnym rozwiązaniem będzie zdrowy obiad z mięsa mielonego, czyli pulpeciki w koperkowym sosie....
-
Zmieszaj kilka składników, zagnieć i upiecz. Bułeczki mleczne wyjdą lepsze niż z piekarni
Masz ochotę na coś pysznego? Bułeczki mleczne przygotujesz z kilku prostych składników, a ich smak zachwyci dorosłych i dzieci. Mięciutkie, pachnące, idealne na każdą porę dnia. Zapomnij o sklepowych wyrobach i postaw na domowe pieczenie. Będzie n...
-
Wirtualny kucharz kontra polskie smaki. AI podała trzy najdziwniejsze dania. Zgadniesz które?
Tradycyjna książka kucharska to nie tylko schabowy i sernik. Znajdują się w niej również dania, które potrafią wywołać lekkie uniesienie brwi - szczególnie u obcokrajowców. Zapytana o najdziwniejsze potrawy, sztuczna inteligencja również miała swo...
-
Dość chrzanu i majonezu. Wielkanocne jajka robię tylko z tym kremowym sosem. To hit z PRL-u
Za kilka dni znów zasiądziemy przy wielkanocnym stole, a na nim, wiadomo - jajka. Jeśli jednak te z majonezem i chrzanem już dawno przestały cię zachwycać, pora spróbować czegoś nowego. Jak zrobić sos musztardowy do jajek? To naprawdę łatwe, a efe...
-
AI wskazała najlepszą polską zupę. Król niedzielnych obiadów tym razem spadł z tronu
Która zupa z Polski jest na pierwszym miejscu? Zapytałam o to sztuczną inteligencję przy okazji gotowania jarzynowej na poniedziałkowy obiad, a jej odpowiedź lekko mnie zaskoczyła. Byłam wręcz pewna, że wygra rosół, jednak stało się zupełnie inaczej.
-
Kurczak ze słodkim dodatkiem. Wcale nie chodzi o ananasa. Mąż ma przepis od kolegi ze Szwecji
Z czego można zrobić zapiekankę na obiad? Kurczak, banany i orzeszki ziemne... Choć brzmi nietypowo, efekt jest niepowtarzalny. Flying Jacob to szwedzka potrawa z lat 70., której kremowa konsystencja i unikalne połączenie smaków zaskoczą nawet...
-
Znika szybciej niż wielkanocna baba. Teściowa zdradziła mi przepis. Od razu robię dwie blachy
Jeśli mazurki i serniki nie robią już wrażenia na rodzinie, czas na coś innego. Słodycz przełamana owocową nutą to połączenie, które zawsze się sprawdza, zwłaszcza na świątecznym stole. Jak zrobić krem budyniowy do ciasta fale Dunaju? Ten deser...
-
My podajemy składniki, ty zgadujesz potrawę. Ten quiz to bułka z masłem!
Podejmij kulinarne wyzwanie i rozwiąż nasz quiz! Zadanie jest proste: my podajemy składniki, a ty zgadujesz potrawę. Bułka z masłem, prawda? Komplet jest w zasięgu ręki, wystarczy tylko odpowiedzieć na 11 pytań. Powodzenia!
-
Kiedy podałam to danie, nawet teściowa poprosiła o przepis. Sycące i aromatyczne. Przepis jest banalny
Co zrobić na obiad? Jeśli znudziły ci się popularne polskie zupy i szukasz oryginalnego przepisu, postaw na curry z soczewicą. Jest rozgrzewające, aromatyczne i smakuje doskonale. Co więcej, sposób przygotowania jest naprawdę prosty.
-
Gruzini robią tak kurczaka. I wiecie co? Lepszego nie jadłam. Satsivi bije polską potrawkę na głowę
Jeśli znudził cię tradycyjny kurczak z piekarnika i masz ochotę na coś zupełnie innego, spróbuj drobiu w orzechowym sosie, czyli satsivi. Przepis nie sprawi ci problemu, a efekt zachwyci głębią smaku. Aromatyczne przyprawy i kremowa konsystencja t...
-
Zrobiłam omlet w air fryerze. Tak pyszny, że patelnię chyba schowam w ciemnej otchłani
Od jakiegoś czasu w Polsce trwa wielki bum i moda na korzystanie z air fryera i chociaż wiele osób już wcześniej korzystało z małych, przenośnych piekarników, muszę przyznać, że to urządzenie na dobre zmieniło moje gotowanie. Robiłam już kurczaka,...
-
Zapomnij o majonezie i gotowanych warzywach. Sałatka tabbouleh zostawia jarzynową daleko w tyle
Jak zrobić sałatkę tabbouleh? To prostsze, niż myślisz. Bliskowschodnia klasyka kusi świeżością, aromatem cytryny i mięty oraz chrupiącymi warzywami. Idealna dla tych, którzy chcą poszerzyć kulinarne horyzonty i spróbować czegoś innego niż znana...
-
Quiz kulinarny na K tak dobry, że pocieknie ci ślinka. Zgarniesz 10/10?
W dzisiejszym quizie kulinarnym na K musicie się nieźle wysilić, żeby zgarnąć komplet punktów. Myślicie, że potraficie odpowiedzieć bezbłędnie na wszystkie pytania? Przekonajmy się, jak wam pójdzie! Powodzenia!
-
Każdy Ślązak ci to powie. Oberiba jest sto razy lepsza od jarzynowej. Ma charakter i świeży smak
To tradycyjna zupa, która w jednym regionie Polski ma szczególne miejsce na kartach ksiąg kucharskich. Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca - wprost idealna na obiad w chłodne, zimowe dni. Co to jest oberiba i jak się ją przygotowuje? Jeśli jeszcze...
-
Jak tylko piekę te eklery, zaraz mam pod drzwiami gości. Teściowa pierwsza znajduje pretekst, by wpaść
Francuskie eklery mają wyjątkowy urok. Są lekkie i dopracowane w każdym detalu. Właśnie dlatego cieszą się dużą popularnością. Chrupiąca skorupka, aksamitny krem i słodka polewa tworzą kompozycję, której trudno się oprzeć. Dodatkowo pięknie...
-
Teściowa zażartowała, by dodać to do kapusty. Posłuchałam i kiszona wyszła obłędna. Lepszej nie jadłam
Nie ma lepszego dodatku do ziemniaczków i kotleta niż surówka z kiszonej kapusty. To rarytas, którym wszyscy chętnie się zajadają. A co, gdyby zrobić ją w inny sposób? Surówka z kiszonej kapusty z majonezem szybko stanie się hitem na twoim stole....
-
Podchwytliwy quiz kulinarny. Prawda czy fałsz? Wykaż się doświadczeniem
Przygotowaliśmy dla ciebie najeżony pułapkami quiz kulinarny. Zasady są proste - my podajemy ci jakąś ciekawostkę o jedzeniu, a ty określasz, czy jest prawdziwa, czy fałszywa. Średnia 7/10 czeka, aż ktoś ją pobije - może ty? Powodzenia!
-
Nie wyrzucaj żółtek po bezie. Zrób z nich obiad. Rodzina pokocha te dania bardziej niż sam deser
Co zrobić z żółtek po bezie? W kuchni nic nie powinno się marnować, zwłaszcza gdy zostaje nam tak wartościowy składnik. Jeśli nie masz pomysłu, jak go kreatywnie wykorzystać, mam dla ciebie idealne propozycje. Pyszne i proste przepisy, dzięki któr...
-
Francuskie ciasto odchodzi w zapomnienie. Drożdżowe ślimaczki pachną i smakują jak najlepsza pizza
Masz ochotę na coś chrupiącego i obłędnie serowego? Ślimaczki drożdżowe a'la pizza to przekąska, która z talerzy znika w mgnieniu oka. Idealne na domówkę, wieczór filmowy czy niespodziewane wizyty znajomych. Przepis jest niezwykle prosty i poradzi...
-
Przysmak PRL-u w zdrowszej wersji. Choć jest mniej tłusty, nie poczujesz różnicy. A przepis? Łatwizna
Co zamiast masła do bloku czekoladowego? Znany i lubiany deser sprzed lat można przygotować w zdrowszej wersji. Smakuje jak dawniej, choć nie zawiera standardowych produktów. Co więcej, jego konsystencja pozostaje idealnie kremowa i rozpływa się w...
-
Daj spokój z polskimi pierogami. Chinkali są sto razy lepsze. Podaj na obiad, a nie zostanie ani jeden
Delikatne ciasto, soczysty farsz i sposób jedzenia, który wymaga lekkiej wprawy. Chinkali to kwintesencja gruzińskiej kuchni. Ich sekret tkwi w doprawionym nadzieniu i sprytnym lepieniu, które zamyka w środku aromatyczny bulion. Z jakiego mięsa ro...
-
To quiz kulinarny na P! Tylko mistrzowie kuchni zgarną tu okrągłe 10/10
Przed wami kolejne kuchcikowe wyzwanie! Tym razem to quiz kulinarny na literę P! Myślisz, że w kuchni nie masz sobie równych? Pozwól, że my to sprawdzimy. Zdobędziesz 10/10 punktów? To nie powinno być dla ciebie takie trudne!
-
Najtrudniejszy quiz o warzywach twojego życia. Śmieszne? To pobij 6/13
Nie żartujemy. Przed tobą najtrudniejszy quiz o warzywach w twoim życiu. Tylko prawdziwy jarzynowy ekspert poradzi sobie z naszymi piekielnymi pytaniami. Średnia 6/13 woła o pomstę do nieba! Zdobędziesz więcej punktów? Przekonajmy się!
-
Ten deser to spełnienie marzeń każdego łasucha. Mało pracy, a efekt jak z najlepszej cukierni
Ten szybki deser bez pieczenia wygląda jak małe dzieło sztuki, a jego smak zachwyca od pierwszej łyżeczki. Kremowy, warstwowy, z aksamitną czekoladą i owocowym wykończeniem to połączenie, które zawsze się sprawdza. Efektowny, ale banalnie prosty,...
-
Ogórki po azjatycku zostawiają mizerię w tyle. Choć to prosty przepis, ich smak robi prawdziwą furorę
Szukasz dodatku do obiadu, który nie jest nudny? Ogórki po azjatycku to prosta, ale wyrazista surówka, która świetnie pasuje do wielu potraw. Chrupiące kawałki warzyw w intensywnej marynacie łączą subtelną słodycz, pikantność i głęboki smak umami....
-
Quiz kulinarny dla prawdziwych Polaków. Mniej niż 9 punktów to wstyd
Czy w tym quizie kulinarnym o polskich potrawach poradzicie sobie śpiewająco? Nie da się ukryć, że na komplet punktów mogą liczyć tylko ci z was, którzy bardzo dobrze orientują się w naszej narodowej kuchni. Powodzenia!