karol okrasa
-
Pierogi z przepisu Okrasy smakują bosko. Kucharz nadziewa je nietypowym warzywem
Karol Okrasa podzielił się kiedyś przepisem na domowe pierogi z bobem. Choć od tego momentu minęło już kilka lat, receptura dalej robi furorę w polskich domach. Danie znakomicie sprawdzi się jako pyszny i pożywny obiad na lato.
-
Okrasa zdradził rodzinną recepturę na pasztet wielkanocny. Sekret tkwi w jednym dodatku
Zastanawiasz się jakie dania na Wielkanoc podać swoim gościom? Wykorzystaj stary przepis na pasztet Karola Okrasy. Jest to jego rodzinna receptura, a oprócz mięsa znajdziemy w nim np. suszone owoce.
-
Rodzina Karola Okrasy zawsze je pyszny krupnik. Twoja też może, bo kucharz zdradza tajniki smaku
Krupnik od Karola Okrasy to inny wymiar smaku. Wielu osobom kojarzy się z kleistą, rozgotowaną breją, ale uwierzcie mi, że w obecnych czasach już tak nie wygląda. A tym bardziej, kiedy za jej przygotowanie zabiera się znany kucharz. Warto więc...
-
Pulpety z tego mięsa są wyjątkowo soczyste. Spróbujesz raz i już nigdy nie użyjesz mielonego
Pulpety to smaczne i do tego prosta propozycja obiadowa. Można je zaserwować zarówno z ryżem jak i ugotowanym makaronem. W wielu domach podaje się je z sosem pomidorowym, lecz ten przepis mówi o całkowicie innym dodatku. To autorski przepis...
-
Rosół Okrasy ma głęboki smak z dwóch powodów. Pierwszy to zasługa piekarnika, a drugi mięsa
Niedziela to przede wszystkim dzień, w którym na stół ląduje rosół. W wielu domach robiony jest co tydzień i jeszcze do tej pory się nie znudził. Jeśli jednak chcesz nadać mu dodatkowego smaku, skorzystaj z rad Karola Okrasy. Jego dwie metody, któ...
-
To ostatni dzwonek, by go zrobić. Dzięki niemu wigilijny barszcz będzie obłędny
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wiele osób zastanawia się, co takiego podać rodzinie, jednak niektóre potrawy są niezmienne. Jedną z nich jest czerwony barszcz z uszkami. By był smaczniejszy, warto dodać ten napój. Jednak...
-
Pierogi z karpiem Karola Okrasy. Kucharz nigdy nie zapomina o tych dwóch składnikach, podbijając smak
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, więc warto powoli rozglądać się za przepisami świątecznymi. Jednym z nich jest przepis Karola Okrasy na pierogi z karpiem. Nie są to jednak nudne pierogi z rybnym farszem. Kucharz dodaje dwa składniki,...
-
Idealny krupnik to przede wszystkim baza. Okrasa zdradza przepis i radzi, które mięso jest najlepsze
Przepis na krupnik lepszy od klasycznego rosołu i babcinej pomidorówki? Karol Okrasa ma mistrzowski patent, który gwarantuje obłędny smak. Jak się okazuje, wszystko zależy od bazy i mięsa, które wykorzystamy. Kucharz zdradza tajniki dzięki którym...
-
Zupa dyniowa Karola Okrasy. To najlepsze, co można zjeść jesienią. Tylko nie zapomnij o tym składniku
Zupa dyniowa to rewelacyjna propozycja na jesień. Jest sycąca, rozgrzewająca, a co najlepsze - niewyobrażalnie pyszna. Warto przygotować ją z przepisu Karola Okrasy, ponieważ lepszej nie gotuje nawet Magda Gessler.
-
Zakwas buraczany Karola Okrasy to złoto. Wszystko za sprawą jednego charakterystycznego składnika
Zakwas buraczany to nieodłączny element każdego barszczu. I choć do Wigilii jeszcze daleko, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować go już teraz. Karol Okrasa podzielił się przepisem, dzięki któremu barszcz smakuje bezbłędnie.
-
Babka wielkanocna na oranżadzie. Tak pyszna i wilgotna, że oszalejesz
-
Mięciutkie i pyszniejsze od racuchów. Te placuszki zrobisz w kwadrans
-
Ten biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Dodaj sekretny składnik
-
Farsz w pierogach srokatych to tylko dwa składniki. Mogą zaskakiwać
-
Istniała od 1937 roku. Zamyka się popularna cukiernia spod Warszawy
- Suchy jogurt. Brzmi dziwnie? Trend kulinarny podbija świat
- Aromatyczna zupa krem z papryki. Przyda się piekarnik i zielony owoc
- Ugotowane jajka w lodówce. Jak długo wytrzymają? Odpowiedź zaskoczy
- Kwadrans. Tyle potrzebujesz, żeby zrobić górę placuszków budyniowych
- Najlepsze śniadanie z jajkami. Szakszuka "na winie" syci aż do obiadu i pomaga schudnąć
-
Co dodaje do mizerii Karol Okrasa? Już niewielka ilość tego składnika sprawi, że wyjdzie wyśmienita
Mizeria to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Karol Okrasa przyrządza ją w specjalny sposób i dodaje do niej składnik, który idealnie podkreśla jej smak. Taka sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu.
-
Nie uwierzysz, co Okrasa dodaje do placków z cukinii. Dzięki niemu tradycyjny przepis nabrał nowego smaku
Placki z cukinii to popularny letni przysmak. Sezon na cukinię w pełni, więc każdy w taki sposób chce ją wykorzystać. Karol Okrasa zdradził, jak on robi to danie. Niektórzy złapią się za głowę, bo jego przepis jest inny niż wszystkie.
-
Włoch złapie się za głowę na widok tego makaronu. Okrasa dodał warzywo, w którym Polacy są zakochani
W makaronie zakochani są nie tylko Włosi. Zachwyca się nim cały świat, a wariantów smakowych z nim w roli głównej nie brakuje. Karol Okrasa również postanowił stworzyć własne danie, w którym głównym składnikiem jest makaron. Oprócz niego dodał...
-
Surówka z młodej kapusty. Karol Okrasa zdradza, jak przygotować wyjątkowo prosty dodatek do obiadu
Szybka surówka z młodej kapusty to dodatek do obiadu, który podbija kubki smakowe właśnie późną wiosną i wczesnym latem. Wbrew pozorom jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a Karol Okrasa wie, co zrobić, aby była smaczna. Prezentujemy najlepszy...
-
Okrasa pokazał aromatyczną zupę, o którą będą prosić nawet sąsiedzi. "Gorąca, gęsta, ostra, idealna"
Karol Okrasa znany jest z potraw, które odtwarzane są przez tysiące jego fanów. Jego przepisy wychodzą po mistrzowsku, a ich smakowi nie można się oprzeć. Tym razem kucharz ugotował zupę, która zwala z nóg samym zapachem. Ta mieszanka składników t...
-
Tak grillują najlepsi polscy kucharze. Topowe przepisy na sałatkę Gessler, rybę Okrasy i hit Starmach
Sezon na grillowanie rozpoczął się na dobre. Co za tym idzie, do gry wkracza kolorowe menu pełne apetycznych kąsków. Poza klasyczną kiełbasą czy ziemniakami warto odrobinę zaszaleć. Najlepsi polscy kucharze zdradzają swoje ulubione przepisy z...
-
Zalewa do ogórków małosolnych Karola Okrasy. Znany kucharz dodaje pewną przyprawę
Zalewa do ogórków małosolnych to klucz do udanej przekąski. Dlatego jeśli do tej pory nie znalazłeś ciekawego pomysłu, wypróbuj przepis Karola Okrasy. Wiedza i doświadczenie znanego kucharza sprawiają, że każda potrawa wychodzi idealnie. Tym razem...
-
Uwielbiany przez Polaków kucharz zrobił zupę, jakiej nie jedliście. To połączenie szokuje, ale jest kluczowe
Aromatyczne zupy z wyrazem to dania, które coraz częściej są pożądane na polskich stołach. Coraz więcej osób otwiera się również na zagraniczne potrawy, które przyciągają swoim zapachem i smakiem. Znany kucharz postanowił nieco bardziej poczarować...
-
Przejechał całą Polskę, aby znaleźć najlepszy przepis na babkę. Tłusty składnik musi się w niej znaleźć
Ile domów tyle przepisów i opinii na temat znanych potraw. Jednak w tym przypadku nie ma co dyskutować. Wszystkim znany kucharz podał przepis na babkę, która swoim smakiem urzeknie każdego. Przejechał całą Polskę, aby stworzyć danie idealne.
-
Tak pysznych kotletów mielonych jeszcze nie jadłaś. Karol Okrasa dodaje do nich ten składnik zamiast bułki tartej
Domowe, polskie obiady z reguły smakują obłędnie jednak mogą być jeszcze smaczniejsze. Karol Okrasa zaskoczył wszystkich tym dodatkiem do kotletów mielonych. Dzięki tej małej zmianie będą pulchne i puszyste, a do tego niesamowicie pyszne.
-
Tak naleśniki robi Okrasa. Zapomnij o dżemie i marmoladzie. Szklanka piwa i limonka to jest jego połączenie
Coraz częściej można zauważyć oryginalne spojrzenia na klasyczne potrawy. Tak samo wiele osób decyduje się na eksperymentowanie w kuchni, a dzięki temu powstają połączenia, o których nawet byś nie pomyślał. Karol Okrasa postanowił połączyć naleśni...
-
Pomimo że pochodzą z Polski, na stołach nie goszczą za często. Te kluchy z farszem zadowolą każdy brzuch
Ziemniaczane cepeliny są przysmakiem kuchni północno-wschodniej. Podbiły serca i żołądki wielu osób, lecz mało kto podejmuje się ich zrobienia. Aromatyczny farsz jest przepełniony mięsem, a chrupiąca okrasa, aż zachęca do spróbowania. Zrobienie ic...
-
Karol Okrasa ma przepis na idealne ciasto na pierogi. Będą obłędnie smaczne jeśli... zrezygnujesz z wody
Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Kluczem do sukcesu jest jednak idealne i rozpływające się w ustach ciasto, które perfekcyjnie będzie się komponować z każdym farszem. Karol Okrasa ma na to swój sprawdzony sposób - wystarczy zrezygnować z...
-
Grochówka lepsza niż od mamy. Zapomnij o zwykłym mięsie, bo na salony wchodzi obsmażana ryba
Zupa tak prosta i sycąca, że warto robić ją co tydzień. Każdy kojarzy ją z jednym tradycyjnym przepisem, lecz Okrasa łamie te zasady. Zamiast klasycznego mięsa dodaje do grochówki podsmażoną rybę. Jak smakuje? Dużo lepiej niż się spodziewasz.
-
Okrasa włożył składniki do kociołka i zrobił śląski przysmak. Na sam widok, aż ślinka cieknie
Karol Okrasa to kucharz, dla którego nie ma dań nie do zrobienia. Śląska potrawa również nie była dla niego wyzwaniem. Co ją wyróżnia? Swojskie połączenie składników wraz z przyprawami. Wszystko to podane w kociołku, robi efekt wow.
-
W tym bigosie nie znajdziesz ani grama kiełbasy, jest w nim coś znacznie lepszego. To postna propozycja Okrasy
Bigos to danie, które nie może się nie udać, jeśli trzyma się określonych zasad. Dodatkowo w wersji Karola Okrasy jest smaczny, a o dziwo nie ma w nim kiełbasy i klasycznego mięsa. Ten przepis przyda się każdemu, kto chciałby spróbować innej wersj...
-
Okrasa połączył miód z mięsem, burakami i kapustą. Co powstało? Kociołek myśliwski, za który podziękują najbliżsi
Pogoda za oknem przypomina nam, że jest jeszcze zima. W tak chłodne dni, jakie towarzyszą nam ostatnio, warto przygotować danie, które rozgrzeje od środka. Karol Okrasa proponuje kociołek myśliwski. Tradycyjnie robiony na ognisku, został przez nie...
-
Przepis na placki ziemniaczane Karola Okrasy. Znany kucharz dodaje pewien zaskakujący składnik
Przepis na placki ziemniaczane Karola Okrasy różni się od klasycznej wersji tego dania. Słynny kucharz znany jest z tego, że lubi przełamywać powtarzane receptury dodając niestandardowych przypraw lub składników. Tym razem stworzył pyszne placki....
-
Ta zapiekanka pachnie Grecją. Karol Okrasa pokazał, jakie ciasto najlepiej do niej pasuje. Mało kto je zna
Coraz częściej sięgamy po dania z kuchni całego świata. Nic dziwnego, nowe smaki mogą nie tylko zaskoczyć, lecz także pobudzić kulinarną wyobraźnię. Karol Okrasa pokazał, jak przyrządzić zapiekankę w stylu greckim. Czym się wyróżnia? Oprócz...
-
Szczypta tej przyprawy zmieni smak całej potrawy. Okrasa zachwala ją przy robieniu bogracza
Sycące i rozgrzewające potrawy muszą mieć w swoim składzie wyjątkowe przyprawy. Karol Okrasa pokazał co dodaje, aby bogracz był bardziej aromatyczny. To składnik popularnego ciasta.
-
Okrasa podrasował klasyczną zupę. To dzięki ziemniakom ugotowanym w tym płynie. To nie woda
Karol Okrasa przypomina stary przepis na kartoflankę. Kucharz postanowił ugotować ziemniaki w wyjątkowym płynie, którym nie jest zwykła woda. Dzięki niemu warzywa będą chrupiące i zdecydowanie smaczniejsze. Tego składnika nie ma w klasycznym...
-
Okrasa zdradza, jak uzyskać soczyste i chrupkie mięso. Potrzebujesz tylko jednego składnika
Uzyskanie soczystego, a zarazem chrupkiego mięsa to marzenie niejednego kucharza. Co zrobić, aby tego dokonać? Karol Okrasa dodaje ten jeden konkretny składnik, który robi różnicę.
-
Ta przekąska to połączenie najlepszych smaków. Karol Okrasa pokazał co zrobić, aby była królową imprezy
Sylwester zbliża się wielkimi krokami, a czas na przygotowanie przekąsek znacząco się kurczy. Chęć zaprezentowania się z najlepszej strony sprawia, że szuka się oryginalnych przekąsek, które zaskoczą podniebienie. Karol Okrasa pokazał jak osiągnąć...
-
Nie wiesz, co zrobić z wigilijnym śledziem? Karol Okrasa proponuje przepis inspirowany przedwojenną kuchnią
Umiejętność wykorzystania już gotowych składników i zrobienie z nich nowego dania jest bardzo pomocna. Jest tak szczególnie wtedy, gdy produktów jest za dużo i nie wiadomo co z nich zrobić. Karol Okrasa pokazuje jak on wykorzystuje śledzie. Taki...
-
Karol Okrasa wykorzystuje myk z piekarnikiem podczas gotowania rosołu. Dzięki temu aromat jest nie do opisania
Tradycyjny rosół kocha każdy. Jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Przepis jest prosty, a smak niezapomniany. Karol Okrasa dla wydobycia głębszego aromatu wykorzystuje piekarnik. Co z nim robi? Zobacz przepis.
-
Tej zupy Okrasy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dla niektórych jest lepsza od tradycyjnego barszczu
Rybne propozycje opanowały święta. Ten okres bez tego składnika nie ma prawa bytu. Karol Okrasa zaproponował wyjątkową zupę rybną, do której wykorzystał różne jej części. Dla niektórych to danie może zastąpić czerwony barszcz.
-
Wigilijne pierogi Okrasy podawane są z owocami. To danie musi pojawić się na świątecznym stole
Takich pierogów jeszcze świat nie widział. Karol Okrasa robi je w rewelacyjnym stylu. Nie tylko, dlatego że są buraczane, lecz ich dodatkiem są słodkie owoce. Jak kucharz połączył te dwa smaki? Przeczytaj i sprawdź.
-
Ten przepis Karola Okrasy przekona cię do smaku karpia. Wszystko dzięki aromatycznej pierzynce
Ten oryginalny przepis na świątecznego karpia przekona na sobie nawet tych, którzy za rybami nie przepadają. Karol Okrasa podaje go z dużą ilością cytryny, a także pod aromatyczną pierzynką. Sprawdź, jak przygotować taki przysmak.
-
Mielone Okrasy. Kucharz korzysta z dwóch specjalnych składników, dzięki którym wychodzą idealne
Karol Okrasa wie, co dodać do mielonych, aby były idealnie soczyste. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na kotlety z dodatkiem prażonej cebuli i kaszy jęczmiennej. Kucharz podaje je z przepysznym purée ziemniaczano-selerowym.
-
Bigos gotowy w 25 minut? To nie są czary! Prosty przepis Karola Okrasy przyda się nie tylko na Boże Narodzenie
Bigos to tradycyjna potrawa, która zazwyczaj kojarzy się długim, nawet kilkudniowym gotowaniem. Jest jednak sposób, aby przyrządzić esencjonalny szybki bigos. Przepis Karola Okrasy sprawdzi się zwłaszcza w trakcie przygotowań do świąt Bożego...