Zupa z dyni Karola Okrasy to rozkosz dla podniebienia. Ten składnik doskonale podkreśla jej słodycz

Zupa z dyni to pyszna, rozgrzewająca i typowa jesienna zupa. Potrafi doskonale nasycić, ale też jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Przepis Karola Okrasy sprawia jednak, że jej smak jest jeszcze bardziej wyrazisty. Składnik, który dodaje znany kucharz, doskonale podkreśla to, co w niej najlepsze.

Zupa z dyni to obiad, który najlepiej smakuje jesienią. Rozgrzewa jak żadna inna, gdyż zazwyczaj doprawiana jest  imbirem, kurkumą i cynamonem. Przepis Karola Okrasy zawiera jednak jeszcze jeden, dość nietypowy składnik. Jaki? Sprawdź.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Zupa z dyni Karola Okrasy z magicznym składnikiem. Tego się nie spodziewasz

Przepis Karola Okrasy na zupę z dyni to wyjątkowa receptura. Jest nie tylko pyszna i kremowa, ale też potrafi rozgrzać do czerwoności. Magiczny składnik, który dodaje kucharz, potrafi z kolei idealnie podkreślić jej słodycz. Mowa tu o wędzonym twarogu, dzięki któremu zupa smakuje całkowicie inaczej, a mimo to jest przepyszna. Jakich składników jeszcze potrzebujemy?

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody.
  • 1 dynia,
  • 1 cebula,
  • pół selera,
  • 2 ziemniaki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 200 g twarogu wędzonego,
  • 1 łyżka masła,
  • łyżeczka startego imbiru (lub więcej),
  • 2-3 liście laurowe,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki ziaren kolendry,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • szczypta pieprzu cayenne (lub więcej, jeśli chcemy, by zupa była pikantna),
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Zupa dyniowa Karola Okrasy. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Cebulę oraz czosnek siekamy. Selera i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Imbir ścieramy na tarce bądź kroimy w plasterki i rozcieramy w moździerzu wraz z kolendrą i kminem rzymskim.
  2. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na niej cebulę, a następnie dodajemy selera i ziemniaki.
  3. Dynię dokładnie myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy ją do garnka wraz z przyprawami.
  4. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy bulion.
  5. Zupę gotujemy jeszcze przez 20 minut, a następnie blendujemy.
  6. Zupę podajemy gorącą i posypujemy pokruszonym twarogiem wędzonym. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.