Zupa z dyni to obiad, który najlepiej smakuje jesienią. Rozgrzewa jak żadna inna, gdyż zazwyczaj doprawiana jest imbirem, kurkumą i cynamonem. Przepis Karola Okrasy zawiera jednak jeszcze jeden, dość nietypowy składnik. Jaki? Sprawdź.
Zobacz wideo
Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Zupa z dyni Karola Okrasy z magicznym składnikiem. Tego się nie spodziewasz
Przepis Karola Okrasy na zupę z dyni to wyjątkowa receptura. Jest nie tylko pyszna i kremowa, ale też potrafi rozgrzać do czerwoności. Magiczny składnik, który dodaje kucharz, potrafi z kolei idealnie podkreślić jej słodycz. Mowa tu o wędzonym twarogu, dzięki któremu zupa smakuje całkowicie inaczej, a mimo to jest przepyszna. Jakich składników jeszcze potrzebujemy?
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody.
- 1 dynia,
- 1 cebula,
- pół selera,
- 2 ziemniaki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 200 g twarogu wędzonego,
- 1 łyżka masła,
- łyżeczka startego imbiru (lub więcej),
- 2-3 liście laurowe,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- pół łyżeczki ziaren kolendry,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- szczypta pieprzu cayenne (lub więcej, jeśli chcemy, by zupa była pikantna),
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Zupa dyniowa Karola Okrasy. Sposób przygotowania krok po kroku
- Cebulę oraz czosnek siekamy. Selera i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Imbir ścieramy na tarce bądź kroimy w plasterki i rozcieramy w moździerzu wraz z kolendrą i kminem rzymskim.
- W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na niej cebulę, a następnie dodajemy selera i ziemniaki.
- Dynię dokładnie myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy ją do garnka wraz z przyprawami.
- Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy bulion.
- Zupę gotujemy jeszcze przez 20 minut, a następnie blendujemy.
- Zupę podajemy gorącą i posypujemy pokruszonym twarogiem wędzonym. Smacznego!