news
-
Obiad bez mięsa nie musi być nudny. Weź paprykę i kilka dodatków - ten zapach zwabi wszystkich sąsiadów
Jeśli szukasz pomysłu na obiad bez mięsa, który jednocześnie porządnie nasyci i będzie wspaniale smakował, postaw na sezonowe dobro, czyli paprykę. Wystarczy, że włożysz do niej kilka pysznych dodatków i zapieczesz, a zapach unoszący się w kuchni...
-
Masz dość zacieków na naczyniach po myciu w zmywarce? Przekrój ten owoc na pół i włóż go do środka
Wielu z nas nie wyobraża już sobie życia bez zmywarki. Urządzenia te potrafią nas jednak czasem zdenerwować. Pojawiające się na naczyniach zacieki nie są w końcu czymś pożądanym. Można jednak pozbyć się tego problemu w szybki i łatwy sposób.
-
Tę zapiekankę podaję minimum raz w tygodniu. Przygotowania to kilka chwil, a wystarczy na 2 dni
Zapiekanka to danie, które można wykonać w ekspresowym tempie. Ponadto zwykle robi się ją na tyle dużą, że pewnością wystarczy na kilka dni, więc mamy obiad z głowy. Ta potrawa gości więc w moim domu bardzo często i cieszy się dużą popularnością....
-
Jak zrobić gołąbki, żeby były smaczniejsze i nie szły w boczki? Zamień główny składnik i jedz bez wyrzutów
Jeśli ograniczasz w swojej diecie węglowodany lub nie czujesz się najlepiej po zjedzeniu ryżu, a masz ochotę na gołąbki, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Jak zrobić gołąbki, żeby były zdrowsze, smaczniejsze i nie szły w boczki? Zamiast ryżu użyj...
-
"Wlałam Anthony'emu Bourdainowi burbona do ust po wciąż ciepłej kości. Czułam się ogromnie skrępowana"
"Byłam sceptyczna, bardzo sceptyczna. Bałam się, że w programie, który uwielbiałam, zostanę pokazana jako hostessa - i te obawy okazały się uzasadnione. Martwiłam się też, że od tej pory będziemy musieli serwować gościom zjazd po kości już zawsze...
-
Małe, niepozorne, a w marynacie pierwsza klasa. Bagniaków szukaj obok konkretnych drzew
Nie wszystkie grzyby cieszą się uznaniem grzybiarzy i na pewno mało kto zapieje z zachwytu, spotykając na swojej drodze wysyp bagniaków. Okazuje się jednak, że te niewielkie, jasne grzyby zupełnie nie zasługują na pogardę ze strony grzybiarzy,...
-
Najlepszy dodatek do obiadu to nie ziemniaki czy ryż. Weź dwa sezonowe warzywa i zrób puree - bajka
Typowy polski obiad to niezmiennie: mięsko, surówka lub inne warzywa oraz ziemniaki, kasza lub ryż. Cóż opcji połączeń tych poszczególnych składowych obiadowego talerza jest wiele, ale dziś zdradzimy wam przepis, który bije na głowę wszystkie...
-
Tak pysznych i elastycznych naleśników jeszcze nie było. Będziesz w szoku, z czego są zrobione
Przepis na naleśniki jest raczej znany większości z nas i chyba trudno byłoby was czymś zaskoczyć. Jednak my postanowiliśmy pokazać wam przepis na naleśniki, jakich jeszcze nie było. Są delikatne, mięciutkie i superelastyczne. Co jest ważne?...
-
Dzięki temu składnikowi omlet będzie idealnie pyszny. Dodajesz ją do zup, ale tu pasuje jeszcze lepiej
Śniadaniowe omlety to jedne z najchętniej przygotowywanych propozycji. Wykonanie ich nie wymaga specjalnych umiejętności i poradzi sobie z nimi każdy. Do mieszanki jajek z przyprawami można tak naprawdę dodać wszystko, dlatego dziś wrzucimy...
-
Gdzie wyrzucić wytłaczanki po jajkach? Upewnij się, czy nie popełniasz błędu, segregując śmieci
Nie wiesz, gdzie wyrzucać wytłaczanki po jajkach? Upewnij się, czy nie popełniasz błędu, segregując śmieci. Z tego artykułu dowiesz się, do jakich kontenerów powinny trafiać opakowania tego rodzaju.
-
Dowiedz się, gdzie wyrzucić wytłaczanki po jajkach i pomóż dbać o środowisko
-
Sycący, ciepły posiłek? Pomysły na obiad z mięsa mielonego
-
Jak zrobić sok z winogron na zimę? Stara metoda zawsze się sprawdzi
-
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę. Będzie pyszna, ale zapamiętaj zasadę 1:3
-
Zapiekanka, od której trudno się oderwać. Smakiem przebija inne dania
- Obiad bez mięsa, który syci i smakuje? Przyda się papryka i kilka dodatków
- Szybki quiz o jajkach! To raczej powszechna wiedza, ale mało kto zdobędzie 6/6!
- Masz dość zacieków na naczyniach po myciu w zmywarce? Przekrój ten owoc na pół i włóż go do środka
- Przepis idealny dla kawoszy i łasuchów. Kawowe księżyce to cukierniczy hit
- Jak zrobić gołąbki, żeby nie szły w boczki? Zamień główny składnik
-
Ta zupa to punkt obowiązkowy tej jesieni. Kremowa, rozgrzewająca i szybka w przyrządzeniu
Jesienna aura już jest za oknem, a to oznacza, że warto wygrzebać przepisy, które rozgrzeją nas od środka. Takim przysmakiem jest nie tylko herbata, a także liczne zupy, które koniecznie trzeba przygotować. Dziś proponujemy zrobić to danie. Jego...
-
Janusz Piechociński poszedł na grzyby. Zbiory są, jakie są - rozczarowujące. "Kiepsko"
Polacy tej jesieni jak co roku tłumnie ruszyli na grzyby, jednak niektórzy z nich będą musieli obejść się smakiem. Do grona rozczarowanych dołączył Janusz Piechociński, który podzielił się relacją ze swoich zbiorów na portalu X (dawniej Twitter).
-
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę. Będzie pyszna i chrupiąca, ale zapamiętaj zasadę 1:3
Dziś podpowiemy, jak zrobić najpyszniejszą surówkę na zimę do słoików. Będzie bosko chrupać i idealnie podrasuje każdy posiłek. Oczywiście główną rolę gra tu czerwona kapusta, ale nie wolno zapominać o trzech dodatkach. Jednego z nich dotyczy ważn...
-
Ten grzyb tworzy czarcie kręgi. Mało znany, a nadaje się do pierogów. Musisz wiedzieć, które zbierać
Świat grzybów jest na tyle bogaty i rozległy, że można by go eksplorować bez końca. Oprócz powszechnie znanych gatunków (którym absolutnie niczego nie ujmujemy), w polskich lasach rośnie też sporo grzybów, które wyglądają jak przybysze z innej...
-
Jak zrobić sok z winogron na zimę? Nie potrzebna ci wyciskarka - zrób go metodą naszych babć
Co zrobić z winogron na zimę? Najlepiej przepyszny, zdrowy, domowy sok, który powinien znaleźć się w każdej spiżarni. Jak go przygotować? Nawet nie wyjmuj wyciskarki z szafki, jednak poszukaj gęstego sita - stara metoda, którą stosowały nasze babk...
-
Leniwe w tej wersji to po prostu bomba. Dodaj dynię i dwie przyprawy, a smak wystrzeli cię z kapci
Kluski leniwe to małozaskakujący, ale zawsze smaczny pomysł na obiad. Jednak dziś mamy dla ciebie leniwe w zupełnie nowej, jesiennej wersji. Połącz dynię z twarogiem i rozpłyń się nad ich niesamowitym, lekko słodkim smakiem, ale pamiętaj o dwóch...
-
Młodzież nie zna tego smaku, starsi uwielbiają. Jak zrobić gulasz z żołądków? Pod koniec gotowania dodaj ten płyn
Są takie potrawy, o których się zapomina, albo przez gust naszych bliskich gotuje się je rzadko. Tak jest w przypadku gulaszu z żołądków, który kiedyś gościł na stołach znacznie częściej. Jak zrobić to flagowe dania z PRL-u, żeby każdy oblizywał s...
-
Panierka na mięsie to już przeżytek, lepiej zrobić je w ten sposób. Ta metoda jest nie do podrobienia
Co zazwyczaj znajduje się na obiadowym talerzu? Ziemniaki, surówka i element obowiązkowy, czyli mięso. Jednak tym razem zamiast schabowego i mielonego warto ułożyć na nim ten kawałek kurczaka. Zrobienie go gwarantuje głosy zachwytu i zapewniamy, ż...
-
Przepis na kartacze prosto z Podlasia. Tomasz Strzelczyk zdradził sekret. Chodzi o metodę 10 procent
Kartacze to jedno z najsłynniejszych dań kuchni Podlasia. Mimo że nadziewane mięsnym farszem kluski ziemniaczane wywodzą się z kuchni regionalnej, to są tak dobre, że zachwyca się nimi cała Polska. Pewnie wiele osób chciałoby przygotować je we...
-
Ten przepis sprawi, że bigos pójdzie w odstawkę. Jak zrobić kapustę po szeklersku? Ważne są dwie rzeczy
Gdy chodzi o dania z kapustą, pierwsza rzecz, jaka przychodzi nam do głowy to oczywiście bigos. Jeśli lubisz ten smak, to na pewno pokochasz miłością dozgonną kapustę po szeklersku. To chyba najlepsza rzecz, jaką można przyrządzić z tego warzywa,...
-
Moda na tę wiejską zupę minęła, a szkoda. Jak zrobić kultową ogonówkę? Najważniejsza jest cierpliwość
W polskiej kuchni jest cała masa przepisów, które kiedyś były kultowe i z jakichś dziwnych powodów obecnie stały się zapomniane. Tak jest choćby z zupą ogonową, która na wsiach i w miastach "za komuny" była uważana za prawdziwy rarytas. Jak zrobić...
-
Te jajka aż proszą o to, by je zjeść. Raz spróbujesz i zapomnisz o innych śniadaniach
Jajka w lodówce muszą być. Przydają się do praktycznie do wszystkiego, ale najczęściej wykorzystujemy je na śniadanie. Dlatego podrzucamy wam przepis, który nas oczarował. Już od samego patrzenia robimy się głodni i czujemy, że jajka w takiej...
-
Nie wiesz, gdzie wyrzucić styropian? Sprawdź, jak prawidłowo utylizować tego rodzaju odpadki
Dowiedz się, gdzie wyrzucić styropian. Nie każdy wie, jak w prawidłowy sposób utylizować ten rodzaj materiału. Przekonaj się, gdzie należy wyrzucać zabrudzone tacki styropianowe, a także sprawdź, w jakim kontenerze umieścić czysty styropian po...
-
Rozgrzeje, zapełni brzuch, a rodzina będzie dopytywać o przepis. Tego dania nie powstydzi się żaden prawdziwy Włoch
Kuchnia włoska jest kochana przez wiele osób. Nie ma się co dziwić, wyróżnia się na tle innych, a do tego jest niesamowicie pyszna. Mało kto potrafi oprzeć się makaronowi, który otulony jest sosem i podany z aromatycznymi dodatkami. Przy tym...
-
Policja apeluje do grzybiarzy. Zanim pójdziesz do lasu, przeczytaj to
Wchodzimy w szczyt sezonu grzybowego, w związku z czym do lasów wybiera się coraz więcej osób. Grzybobranie może być przyjemnym sposobem na spędzenie wolnego czasu, ale zanim pójdziemy na łowy, upewnijmy się, że wszystko mamy pod kontrolą. W innym...
-
Prażone jabłka do słoików na zimę. Tak pyszne, że nie zdążysz ich dodać do szarlotki - domownicy zjedzą łyżeczką
Prażone jabłka do słoików to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia jesienią. Przepis jest bardzo prosty, ale ja dodaję coś jeszcze. Są słodziutkie i tak delikatne, że kiedy tylko otwieram słoik, domownicy ustawiają się z łyżeczkami...
-
Nie przepłacaj w kawiarniach i zrób ją w domu. To prawdziwy jesienny hit, za którym szaleje cały świat
Jesień zawitała już za naszymi oknami. Deszcz, chłodniejsze dni i wieczory to będzie nasza codzienność przez najbliższe tygodnie. Warto więc znaleźć sposób, by jakoś się w tych chwilach rozgrzać. Naszą propozycją jest ten napój, który w kawiarniac...
-
Nikt tak nie robi żeberek, jak Strzelczyk. Są aromatyczne i delikatne, przyda się piekarnik i kilka słoików
Tomasz Strzelczyk już nie raz i nie dwa udowadniał, że proste przepisy są najlepsze. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze żeberka. Będą idealne na ciepło i na zimno, a przyda się kilka słoików oraz konkretne przyprawy.
-
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Sprawdź, czy na pewno dobrze segregujesz swoje śmieci
Nie masz pewności, gdzie wyrzucić folię aluminiową? Sprawdź, do jakich śmieci powinna trafić popularna srebrzysta folia, która tak często gości w każdej kuchni. Pamiętaj o zasadach segregacji i pomóż dbać o swoją planetę.
-
Znajduje nagrobki z przepisami. Gotuje, a potrawy przynosi na cmentarz. "Można za nie umrzeć"
Internet nie przestaje zaskakiwać. Gdy myślisz, że już dalej nie da się dotrzeć, kolejna granica się przesuwa. Tak czułam się, gdy koleżanka z redakcji wysłała mi instagramowy profil Amerykanki, która wyszukuje nagrobki z przepisami kulinarnymi....
-
Leczo na zimę do słoików. Jeśli dodajesz kiełbasę, pamiętaj o ważnej rzeczy, inaczej się zepsuje
Leczo na zimę do słoików jesienią powinien zrobić każdy, kto lubi mieć pod ręką pyszne danie, a nie chce jednocześnie kupować w sklepie gotowców. Przepis na leczo do słoików jest banalnie prosty, ale jeden błąd może sprawić, że szybko się zepsuje....
-
Sałatka prostsza od jarzynowej. Jest bardziej sycąca od niejednego mięsa. Nie da się jej nie uwielbiać
Sałatki goszczą na naszych stołach od wielu lat. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele i każdy z nich zachwyca swoim smakiem. Ta sałatka również powala na kolana, a jej przyrządzenie to pikuś. Lista składników jest okrojona, więc wszystko na...
-
Mój chłopak poszedł na grzyby. Nie zabrał tego najsmaczniejszego. "Myślałem, że to śmieć"
W weekend mój ukochany wybrał się na grzyby. Wieczorem, kiedy na balkonie razem popijaliśmy herbatkę i cieszyliśmy się z początku jesieni, postanowił pokazać mi zdjęcia swoich zbiorów. Oprócz przepięknych borowików był także jeden okaz. "Czemu go...
-
Wyglądają jak spalone kwiaty i przerażająco się nazywają. Czy trąbki umarlaków można jeść? "Luksusowe grzyby"
Ileż to dziwów jest na tym świecie, a najwięcej oczywiście w lasach. Podczas grzybobrania lub zwykłego spaceru możemy spotkać na swojej drodze naprawdę osobliwe grzyby. Dziś co nieco opowiemy wam o jednym z nich. Wygląd jak kwiaty po pożarze lub...
-
Dynia już nigdy nie będzie nudna i mdła. Włóż do piekarnika i dodaj biały składnik - smak nie do opisania
Sezon na dynię w pełni i szkoda tego nie wykorzystać. Przepis na zupę dyniową już znacie, przepis na kompot z dyni także. Dziś jednak będzie prosto, szybko i smacznie. Jak zrobić pieczoną dynię? Cóż, kilka przypraw, biały dodatek i mamy ucztę, że ...
-
Gdzie wyrzucić karton po mleku? Czy trzeba go myć? Sprawdź, co zrobić z kłopotliwymi odpadami
Nie wiesz, gdzie wyrzucić karton po mleku? A może umieszczasz opróżnione opakowanie po mleku w niewłaściwym kontenerze? Sprawdź, gdzie powinno się wyrzucać tego rodzaju odpadki i pomóż dbać o środowisko.
-
Mięsny gulasz w nowym wydaniu. Ten dodatek sprawia, że danie jest bardziej pożywne i znika z talerzy ekspresowo
Gulasz wieprzowy zna chyba każdy. Nie wszyscy go oczywiście jedli, jednak ten jego rodzaj warto zrobić w pierwszej kolejności. Dlaczego? Jeden wyjątkowy dodatek mu charakteru i sprawia, że danie to jest jeszcze lepsze.
-
Ułóż ciasteczka na spodzie formy i wlej puszystą masę. Delicja w wersji XXL to słodki majstersztyk
Przepis na ekspresowe ciasto w wersji XXL jeszcze nigdy nie był tak banalnie prosty. Poza spodem przygotowanym z kultowych ciasteczek wystarczy połączyć kilka składników i gotowe. Wisienką na torcie będzie polewa ze sporej porcji czekolady. Efekt...
-
Moja mama robi ją przy każdej okazji, a blacha znika w 5 minut. To ciasto to prawdziwa królowa wypieków
Ile osób, tyle opinii na temat najsmaczniejszego wypieku. Jednak i tak wiele osób zgodzi się ze stwierdzeniem, że ten wypiek deklasuje wszystkie inne. Placki, które przełożone są budyniową masą, nie mają sobie równych. Zrobienie tego wypieku jest...
-
Niepozorna zupa, która bije na głowę znane klasyki. Zrobisz ją za grosze, a jej aromat czuć w całym domu
Przy niektórych potrawach nie da się przejść obojętnie. Właśnie tak jest z zupą, którą chcemy zaprezentować. Jest prosta, pożywna i uwielbiana przez wiele osób. Urzeka nie tylko swoim smakiem, a także tym, że jej przygotowanie nie jest wymagające....