news
-
Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
Biszkopt to zmora wielu adeptów sztuki cukierniczej i nie sposób zliczyć osób, którym opadnięty lub zakalcowaty biszkopt śnił się po nocach. Niech te koszmary się skończą, dziś mamy przepis na biszkopt, który uda się zawsze i nie opadnie, choćby...
-
Ciasto naleśnikowiec to bilet do krainy słodkiej rozpusty. Żaden przekładaniec nie jest tak dobry
Ciasto naleśnikowiec to mnóstwo warstw i jeszcze więcej smaku. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, chociaż od razu uprzedzamy - to nie jest ciasto gotowe w kwadrans. Jest jednak tak pyszne, że już sam zapach wynagrodzi ci każdą minutę spędzoną w...
-
Nigdy tak nie rób, bo jajecznica wyjdzie sucha jak wiór. Dzięki jednemu dodatkowi będzie kremowa
Smażenie jajecznicy to w gruncie rzeczy prosta sprawa. Zdarzają się jednak drobne błędy, przez które jej konsystencja jest daleka od oczekiwanej. Jednym z częstszych pytań, które zadajemy sobie, robiąc ją, jest to, dlaczego jajecznica wychodzi...
-
Piekę, ścieram i wkładam do słoików. Te buraczki to mistrzostwo wśród przetworów na zimę
Buraczki na zimę to jedna z najważniejszych rzeczy do zrobienia jesienią, żeby nasza spiżarnia była kompletna. Dzięki temu zawsze będziemy mieć pod ręką słoiczek pysznego obiadowego dodatku. Przepis na buraczki do słoików, które zrobiłam ostatnio,...
-
Nie ma ani rurek, ani blaszek, tylko... kolce. Jest jadalny, ale mało znany
Grzyb sarna to potoczna nazwa sarniaka dachówkowatego. Nazywany jest też krowią gębą, wołowym językiem, łoszakiem lub łosuniem. Rośnie pod świerkami, najłatwiej spotkać go w górach. To mało znany grzyb jadalny, choć trzeba pamiętać, że do jedzenia...
-
Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
Przepisów na sałatki ryżowe jest całe mnóstwo, ale jedna moim zdaniem jest dużo lepsza od pozostałych. Świetnie pasuje na piątkową kolację lub poczęstunek podczas spotkań w większym gronie i różnych świąt. Robi się ją tyle, co gotuje się i studzi...
-
Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
Są takie przepisy, do których chętnie wracamy i ciężko zastąpić ich smak czymś innym. Tak jest w przypadku ciasta drożdżowego, które wielu z nas kojarzy się z przyjemnymi chwilami dzieciństwa i wizytami u babci. Dziś właśnie mamy dla was przepis n...
-
Prawdopodobnie każdy go widział, nikt nie wie, czym jest. Grzyb, który wygląda jak płomień
Wygląda jak mały płomyczek w środku lasu. Kształtem kompletnie nie przypomina klasycznego grzyba. Tymczasem jest przedstawicielem właśnie tego królestwa. Nie nadaje się do jedzenia, ale warto wiedzieć, czym jest i jak się nazywa, bo rośnie w Polsc...
-
Nigdy nie rób tego z grzybami przed suszeniem i mrożeniem. Jest ryzyko, że spleśnieją
Wielu pasjonatów grzybobrania zgodzi się, że późniejsze oczyszczanie zbiorów potrafi być uciążliwe i czasochłonne. Niestety jest jednak konieczne. Resztki piasku i igliwia trzeba usunąć z grzybów, niezależnie od tego, co zamierzamy z nimi później...
-
Naturalny kosmetyk i lekarstwo w jednym. Mam sprawdzony przepis na napój bogów
Nie od dziś wiadomo, że naturalne środki na urodę i wzmocnienie odporności są najlepsze i niech za przykład posłuży nasz dzisiejszy przepis. Jesień trwa, więc pora wykopać i cieszyć się burakami w wielu postaciach. Nie wolno zapomnieć o przetworac...
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- 96% jest przeciążonych pracą, co trzeci ma objawy depresji. Czego nie wiemy o zdrowiu psychicznym polskich przedsiębiorców?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Wilgotne ciasto czekoladowe? To nie zasługa oleju
- Jeśli masz te dwa składniki, to zrobisz ten przysmak. Prosty i szybki
- O niebo lepsze niż kotlety z kani. Od lat wybieram "gwiaździstą" siostrę
- Odwrócona szarlotka to prawdziwa nowość. Smakuje jeszcze lepiej
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Treściwa sałatka sprawdzi się na obiad. Teściowa będzie prosić o przepis
-
Jesienne placuszki z kiszonej kapusty. Lepsze niż z bieszczadzkiej chałupy
Wszyscy tylko ziemniaczane i ziemniaczane. A prawda jest taka, że placki z kiszonej kapusty są o niebo lepsze i powie wam to każdy bieszczadzki zakapior lub miłośnik prostej, acz pysznej podkarpackiej strawy. Fuczki, bo o nich mowa, są pyszne,...
-
Najlepszy przepis na zupę ogórkową. Pomiń jeden krok, a wyjdzie sto razy smaczniejsza
Zupa ogórkowa to klasyk nad klasykami. Przepisów jest prawdopodobnie tyle, ilu Polaków. Niektórzy robią ją na mięsie, ale zupa ogórkowa bez mięsa smakuje równie dobrze, naprawdę niczego jej nie brakuje. Wystarczy odpowiednio obejść się z ogórkami,...
-
Kolorowa sałatka na Wszystkich Świętych. Podstawą jest fikuśny makaron
Na Wszystkich Świętych zjeżdża się do mnie rodzina z całej Polski i tradycją od wielu lat są tego dnia flaki oraz gołąbki. Jednak na kolację trzeba także podać coś pysznego, więc od lat robię kolorową sałatkę. Jest pyszna i lekka, a jej smak...
-
Ciocia Bogusia robi najlepszą kalafiorową. Dodaje żółty składnik, mało kto o tym pomyśli
Zupa kalafiorowa to jedna z tych potraw, których nie da się nie lubić. Jest łatwa do zrobienia i stosunkowo szybka, nadaje się idealnie na obiad dla zabieganych, uwielbiają ją także dzieci, więc to zbawienie dla rodzin niejadków. Moja ciocia od la...
-
Taki kapuśniak robią gaździny z Podhala. Jedna rzecz jest niedozwolona
Jesień to czas pysznych i rozgrzewających zup, i nie ma się co kłócić, która z nich jest najlepsza, bo kiedy pojedziesz w góry, wszyscy będą jednego zdania. Mocny, rozgrzewający kapuśniak to najlepsza zupa na chłodne dni, ale bardzo łatwo odebrać...
-
Spojrzałam w górę i wyjęłam telefon. Ten dziwny grzyb rośnie na drzewie, ale na talerz go nie kładź
Królewstwo grzybów jest fascynujące. Niektóre gatunki przybierają zaskakujące kształty i kolory. Jest też całkiem sporo takich, które zamiast rosnąć u stóp drzew, wolą bytować znacznie wyżej. Ostatnio natknęłam się na jeden z nich podczas spaceru ...
-
Jesienią zrób najlepszą kiszonkę. Sezon na chrupiące warzywo właśnie trwa
Sezon na kiszonki kojarzy nam się raczej z latem, jednak prawda jest taka, że różne smakołyki możemy kisić przez cały rok. Dziś mamy przepis na przepyszną i bardzo zdrową kiszonkę, która najlepsza wyjdzie właśnie jesienią. Mało kto ją robi, a jest...
-
Najlepsza czerwona zupa to nie pomidorowa. Weź to warzywo i włącz piekarnik, zadzieje się magia
Jeśli znudziły ci się oklepane i przewidywalne pomidorówki albo krupniki i szukasz na obiad czegoś naprawdę super, mamy idealny przepis. Zupa paprykowa to kulinarna podróż do gorących smaków południowych, sprawdzi się zwłaszcza w dni, kiedy za okn...
-
Jesienią zawsze ją robię, a potem mi smutno, gdy się kończy. Mogłabym jeść co weekend
Szarlotka to, obok tarty cytrynowej, sernika cztery sery i ciasta z kajmakiem, zdecydowanie mój top deserów. Jestem wierna jednemu gatunkowi jabłek, dzięki czemu nadzienie zawsze wychodzi przyjemnie kwaśne i idealnie komponuje się ze słodyczą...
-
Te śledzie to mistrzostwo smaku. Nie czekam do świąt i robię całą jesień. Ważne są grzyby
Śledzie kojarzą się głównie ze świętami, zwłaszcza z Bożym Narodzeniem, ale kiedy poznasz przepis na śledzie gajowego, nie wytrzymasz i będziesz je robić na okrągło. To idealna zakąska i świetna przystawka na każda okazję, a najważniejszy dodatek...
-
Zupa cebulowa z polskim akcentem. Będzie intensywna i rozgrzewająca, a jeden dodatek jest wyjątkowo ważny
Zupa cebulowa była kiedyś potrawą dla biedniejszych warstw społecznych we Francji, teraz słynie na całym świecie przez swój niezwykły smak i aromat. Nikt jednak nie powiedział, że tradycyjnego przepisu nie można nieco nagiąć i wzbogacić recepturę ...
-
Przepis na jesienne gofry. Będą mięciutkie i pachnące, ale ten dodatek do ciasta cię zaskoczy
Wszyscy uwielbiamy gofry, ale dzisiejszy przepis naprawdę wystrzeli was z kapci. Mamy jesień, więc korzystajmy z jej darów i nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Chociaż gofry kojarzą nam się raczej z wakacjami i upalnymi dniami, te są tak...
-
Grzy turek, niemka, kołpak. Jest jadalny i smaczny, ale ma jeden minus
Wiele grzybów ma to do siebie, że oprócz nazwy oficjalnej, mają też dużo nazw potocznych. Być może więc nie wszyscy wiedzą, że za określeniem grzyb turek, grzyb niemka, kołpak, bydlarka czy leśna pieczarka kryje się jeden i ten sam grzyb - płachet...
-
Zaapelowali do grzybiarzy. Chodzi o to, co robią w lesie. "Zwierzęta biegają jak oszalałe"
Leśnicy z Nadleśnictwa Solec Kujawski zwrócili się na Facebooku z prośbą do grzybiarzy. Zaapelowali o zmianę hałaśliwego zachowania, które ma wpływ m.in. na mieszkającą w lesie zwierzynę. To jednak nie jest jedyna bolączka. Komentujący zwrócili...
-
Kiedyś był uważany za jadalny. Po latach okazało się, że jest trujący. Lepiej zostaw go w lesie
Krowiak podwinięty, znany też jako olszówka, olchówka i krowia gęba, kiedyś był uznawany za jadalny i ceniony za smak. Okazało się jednak, że jest silnie trujący. Jego spożywanie może nawet doprowadzić do śmierci. Jak wygląda grzyb olszówka?...
-
Ten przepis na ciasto marchewkowe mam od pani z cukierni. Mięciutkie i słodkie jak mała wiewióreczka
Jeśli myślisz, że najlepsze ciasto na jesień to placek ze śliwkami lub szarlotka, to pora szybko wyprowadzić cię z błędu. Dziś mamy dla ciebie coś absolutnie magicznego i słodszego od marzenia. To ciasto marchewkowe jest obłędne, a przepis nam od...
-
Kiedy solić wodę na makaron? "Znajomy Włoch zaniemówił, gdy usłyszał, co robię"
Gotowanie makaronu z pozoru wydaje się jedną z najbanalniejszych czynności w kuchni. Prostsze jest chyba tylko zagotowanie wody na herbatę. Tymczasem okazuje się, że podczas przygotowywania makaronu można popełnić szereg błędów. Jeden z nich dotyc...
-
Zupa z koziej brody to nie byle co. Spróbujesz raz i nigdy nie sięgniesz po wołowe flaki
Co jak co, ale sezon grzybowy w tym roku jest naprawdę zadowalający. Oprócz borowików i kań, w lasach możemy znaleźć także inne smaczne grzyby, a jeden z nich jest naprawdę wyjątkowy. Co zrobić z koziej brody, czyli siedzunia sosnowego? Takich...
-
Na Śląsku z ziemniaków i kapusty robią przepyszne cudo. Spróbujesz i oszalejesz
Kuchnia śląska z całą pewnością należy do wyjątkowych, a wszystkie potrawy są szczególne. Króluje to prostota i smak, dania są sycące i treściwe. Najsłynniejszym daniem bezsprzecznie jest rolada z kluskami i modrą kapustą, ale dziś powiemy o czymś...
-
Żadna zupa tak nie wzmacnia odporności. Czosnek jest ważny, ale nie zapomnij o tej przyprawie
Zupa czosnkowa jest bardzo popularna na dole mapy naszego kraju, ale kiedy robi się chłodniej i sezon przeziębieniowy się zaczyna, każdy bez wyjątku powinien sięgnąć po miseczkę tej zupy. Przepis na zupę czosnkową nikomu nie powinien sprawić...
-
Tak robią placki ziemniaczane na Podhalu. Będą delikatne i pełne smaku, ale pamiętaj o mleku
Kuchnia podhalańska cechuje się prostotą i niesamowitą dbałością o smaki potraw. Królują tam kapusta, mięso oraz oczywiście ziemniaki. Z ziemniaków na Podhalu robi się najlepsze w całej Polsce placki ziemniaczane. Ziemniaków nie trzeba trzeć, a sw...
-
Wracają z lasu z koszami wypełnionymi po brzegi. "Dwie godziny i każdy ma po kilka kilo borowików"
W tym roku lasy obrodziły w grzyby. Miłośnicy grzybobrania często wracają do domu z koszykami, które ledwo są w stanie udźwignąć. "Zebrałam ok. 10 kg. Najwięcej było maślaków, prawdziwków i podgrzybków. Aaa i rydze!" - opowiada nam Magda, która na...
-
Na Wszystkich Świętych biorę kalafior i kilka dodatków. Ta sałatka to mistrzostwo
Ulubionymi sałatkami Polaków są jarzynowa, gyros i ziemniaczana. Moim zdaniem jednak sałatka z kalafiorem bije wszystkie inne na głowę nie tylko smakiem, lecz także z innych powodów. Musisz poznać ten przepis. Sałatkę z kalafiorem robię z wielu...
-
Grzybiarzom zaświecą się oczy. Znalazł 52 borowiki w jednym miejscu. "Wow, szacun"
Tegoroczny sezon grzybowy daje grzybiarzom sporo powodów do radości. Od kilkunastu dni praktycznie w całej Polsce można mówić o wysypie. Ludzie wracają z lasu przede wszystkim z kaniami, maślakami i prawdziwkami. Te ostatnie występują naprawdę...
-
Grzyb wyjęty z filmu grozy. Ma dwie twarze, a nie każdy wie, że jest pyszny
Świat grzybów nie przestanie nas zadziwiać. Akurat sezon na grzyby trwa i dzięki temu możemy natknąć się na wiele niezwykłych gatunków. Jeden z nich jest wyjątkowy. Rośnie w lasach i na trawnikach pośród bloków w mieście. Co w nim wyjątkowego?...
-
Zbawienie na przeziębienie. Naturalny środek zrobisz z kilku składników
Jesień w pełni. Wiemy doskonale, że jesień to nie tylko kolorowe liście i wyprawy na grzyby, to także sezon przeziębień, kichania i prychania, jakkolwiek to nazwać. Mamy na to świetny i naturalny sposób. Jeden łyk rozgrzeje cię lepiej niż drogi...
-
Tę zupę będziesz robić całą jesień. Dodaj aromatyczny ser, teściowa poprosi o przepis
Co najbardziej lubimy jeść jesienią? Pyszne i rozgrzewając zupy, rzecz jasna. Najlepszą zupą na jesień jest oczywiście pyszna i kremowa dyniowa. Bez sera nie będzie aż tak pyszna. Zobacz, jaki ser najbardziej pasuje do dyni.
-
Przepis na pankejki iście jesienne. Będą puszyste i słodkie, ta przyprawa to konieczność
Pankejki to coś więcej niż po prostu placki. To coś między racuchami a naleśnikami. Z tego przepisu wyjdą słodkie, delikatne i puszyste. Jeśli jednak chcesz im nadać jesiennego twistu, nie zapomnij o tej korzennej przyprawie. Jesienią dodajemy ją ...
-
Jest słodki, ma mało kalorii i chroni przed chorobami serca. Następnym razem włóż do koszyka
Najczęściej w sklepach sięgamy m.in. po jabłka, gruszki i banany, a więc to, co jest nam dobrze znane. Choć owoce egzotyczne nie są nam obce, to jednak wciąż nie do wszystkich potrafimy się przekonać. Niektórzy nieufnie patrzą na melony. Zupełnie...
-
Babciny sposób na kaszel. Syrop z cebuli stawał nam w gardle, z tym dodatkiem jest nawet smaczny
Nie od dziś wiadomo, że babcine sposoby zawsze są skuteczne. Nie zawsze jednak są najsmaczniejsze i tak właśnie było z syropem z cebuli. Syrop z cebuli jest naprawdę skuteczny i świetnie łagodzi pierwsze objawy przeziębienia, ale dzięki jednemu...