news
-
Przepis na zwykłe naleśniki wyrzuciłam do kosza. Zamiast mleka dodaję coś innego: są boskie
Przepis na naleśniki większość z nas zna i niestety część z nas traktuje go nieco po macoszemu. Mąkę łączy się z mlekiem, wodą jajkami i tłuszczem, najczęściej w proporcjach "na oko". To właśnie to sprawia, że naleśniki czasami wychodzą idealne, a...
-
To dyniowy hit każdej jesieniary. Zrób sernik, który smakuje jak z najlepszej kawiarni
Jak zrobić prosty sernik z dyni? Jeśli marzy ci się kawałek kremowego, jesiennego ciasta, nie trzeba wychodzić z domu ani szukać kawiarni z klimatem. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i ciepło piekarnika, by powstała słodka, dyniowa...
-
To najlepsza zupa na jesień. Rozgrzewa lepiej niż grzaniec. Nie obędzie się bez dokładki
Jesień to idealny czas na rozgrzewające zupy, a borowikowa to jedna z najlepszych opcji na chłodne dni. Intensywny smak oraz kremowa konsystencja sprawiają, że danie doskonale wpisuje się w sezonowe menu. Bez wątpienia doceni je każdy miłośnik...
-
Ruchanki na śniadanie lepsze niż kanapki. Puszyste i pyszniejsze od racuchów
Polską kuchnię kochamy za różnorodność i tę różnorodność najbardziej widać w poszczególnych regionach. I choćby kluski i rolada śląska, czy też pyry z gzikiem są mniej lub bardziej znane w całej Polsce, tak ruchanki są raczej kojarzone jedynie na...
-
Gęsina na św. Marcina. Jak doprawić rosół, żeby był najpyszniejszy? Dwa dodatki cię zaskoczą
Gęsina nie jest mięsem, które na naszych stołach gości często, a wielka szkoda, bo jest nie tylko pyszne, lecz także pełna wartości odżywczych. Najwięcej jemy jej w listopadzie, kulinarnie celebrując dzień świętego Marcina. Z gęsi można zrobić...
-
Główna zasada? Żadnych drożdży. Zrobisz raz i już nigdy nie zjesz kanapki z innym chlebem
Jeśli szukasz pieczywa, które łączy chrupiącą skórkę z miękkim, aromatycznym wnętrzem, chleb Vermont będzie strzałem w dziesiątkę. Ten wypiek na zakwasie inspirowany amerykańską tradycją zachwyca smakiem oraz prostotą przygotowania.
-
Wytrawni grzybiarze wiedzą, że sezon wciąż trwa. Tych okazów szukają w lesie w listopadzie
Jakie grzyby można zbierać w lesie w listopadzie? Choć temperatura spada, a mgły otulają ściółkę, grzybiarze wciąż nie odkładają koszyków. Na leśnych ścieżkach nadal można trafić na piękne okazy, jeśli się wie, czego szukać. Późna jesień może...
-
Na długi weekend zawsze robię ten sernik. Nie opada i jest puszysty, a to przez mleko
Sernik to absolutny król wśród ciast i sprawdza się na dosłownie każdą okazję, a bez okazji też się sprawdzi. Jednak przepisów na sernik jest od groma, niektóre wychodzą lepiej, inne nieco gorzej, ale nasz dzisiejszy sernik nie ma prawa nie wyjść....
-
Najpyszniejsze ciasto z bananami. Jak zrobić kopiec kreta? Zapomnij o sklepowych mieszankach
Czekoladowe ciasto, delikatny krem i słodziutkie banany. To połączenie naprawdę potrafi zawrócić w głowie i doskonale wiedzą o tym producenci gotowych mieszanek do ciasta, które można kupić w prawie każdym sklepie. Jednak kopiec kreta jest nie tyl...
-
Wbij na widelec i natrzyj patelnię. Nawet pierwszy naleśnik będzie idealny
Jeśli chodzi o dania najlepiej wprawiające nas w poczucie komfortu i zadowolenia, na szczycie listy znajdą się naleśniki. Kojarzą nam się z beztroską dziecięcych lat i rodzinnym domem. Przepis na naleśniki jest prosty, ale każdy, kto chociaż raz j...
-
Pierogi na święta robię już teraz. Do farszu dodaję wędzony dodatek, są najpyszniejsze
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami i pewnie w wielu domach już trwają rozmowy i negocjacje, co w tym roku na Boże Narodzenie przygotować. Zgodzimy się, że jednym z nieodłącznych elementów tych świąt są pierogi z kapustą i grzybami. Ja...
-
Najsłynniejsza zupa PRL. Jest przepyszna i dobra dla jelit
Krupnik. Zupa owiana legendami. Jedni wspominają go jako karę, zwykle w przedszkolu lub szkole, inni, jako porządny zastrzyk energii. Dziś podpowiemy wam, jak odczarować krupnik i sprawić, żeby smakował jak spod ręki szefa kuchni. Mięso, kasza i...
-
Szybki obiad nie musi być byle jaki. 15 minut - w tyle zrobisz najlepszy makaron
Kubuś miał Prosiaczka, Shrek miał Osła, Księciunio miał Tołdiego, a makaron ma szpinak. To oczywiście są najlepsi przyjaciele, a ostatnia para naprawdę wypada znakomicie. Makaron ze szpinakiem to także kompan wszystkich zabieganych i dziś...
-
Dzieci je kochają, pokochasz i ty. Domowe paluszki rybne to łatwizna pełna smaku
Kupowane na wagę w wielkich marketowych zamrażalnikach lub zapakowane w kolorowe opakowania, na których widnieje soczysta rybka obtoczona w złotej panierce. Nie ma co ukrywać, czasami kupując gotowe paluszki rybne, możemy się naciąć na sztuczną...
-
Klasyczne racuchy nie mają z nimi szans. Te placuszki są ta pyszne, że zaniemówisz
Listopad z jakichś dziwnych powodów jest uważany za miesiąc smutny i nieco depresyjny. Jeśli też tak myślisz, nasz dzisiejszy przepis to zmieni, albo chociaż się postara to zmienić. Lubisz od czasu do czasu zjeść coś słodkiego lub powrócić do smak...
-
Żeby zrobić pyszne ciacho, potrzebujesz 5 minut i kubeczka. Ten przepis cię oczaruje
Każdy z nas miewa takie dni, kiedy ochota na małe co nieco dopada niespodziewanie, do cukierni daleko, a w domu żadnych lodów, ciasteczek ani batoników. Żeby załagodzić ochotę na słodkie w takich momentach, najlepszym rozwiązaniem jest przygotowan...
-
Wątróbka już nigdy nie będzie gorzka i twarda. Przed smażeniem zrób jedną rzecz
Wątróbka to rzecz owiana legendami i różnymi kontrowersjami. Prawda jest jednak taka, że mnóstwo osób tak naprawdę ją lubi, ale niechętnie się do tego przyznaje. Jednak osoby, które nie lubią wątróbki, najpewniej miały pecha zjeść ją nieodpowiedni...
-
Co zrobić, żeby wołowina w gulaszu była miękka? Pół szklanki i jedna przyprawa działają cuda
Gulasz wołowy to danie, które sprawdzi się na każdą okazję i bez okazji też. Podajemy je podczas rodzinnych uroczystości, niedzielnych i codziennych obiadów i chętnie zamawiamy w restauracjach i karczmach. O ile w restauracjach mięso w gulaszu...
-
Do zupy cebulowej jedną rzecz. Zyskuje niesamowitej głębi i ma ładniejszy kolor
Wśród klasyków jesiennych dań obok zupy dyniowej i fasolki po bretońsku, na prowadzenie wybija się zupa cebulowa. Ma francuski rodowód, ale nikt nie powiedział, że nie możemy jej trochę udoskonalić i zrobić po swojemu. Ważny jest wywar, przyprawy ...
-
Banany zalegają ci na blacie? Zmiksuj je z kilkoma dodatkami i zrób mięciutkie babeczki
Banany zalegają ci na blacie, skórka ciemnieje, robią się miękkie i ogólnie wołają o pomstę do nieba? To fantastycznie! To właśnie z takich bananów robi się najlepsze smakołyki. Dziś zdradzimy przepis na jeden z nich. Nie będzie to chlebek bananow...
-
Były chlubą każdej gospodyni. Teraz robi się rzadko, a przecież są takie pyszne
Ten przepis kojarzy znaczna większość Polaków, ale w różnych regionach różnie się to danie nazywa. Parowańce, pampuchy, pyzy drożdżowe, kluski na parze. Dziś podpowiemy, jak zrobić te pyszne kluchy, żeby smakowały jak dawno temu u babci lub mamy. ...
-
Kiedyś robiło się po świniobiciu. Teraz młodzi się krzywią, a jest lepszy od polędwicy
Starszym nie trzeba przedstawiać, młodsi raczej odwracają wzrok, kiedy widzą na ladzie mięsnej. A to błąd, bo salceson dobrej jakości to prawdziwy przysmak i wcale nie jest tani. Kiedyś ten wyrób robiło się po świniobiciu, najczęściej z głowizny i...
-
Zupa szpinakowa z mięsem mielonym i dwiema niespodziankami. Otula jak ciepły kocyk
Jesień to czas na rozgrzewające, pożywne i treściwe zupy i takich przepisów jest tyle, że każdego dnia możemy próbować czegoś innego, a i tak nie spróbujemy wszystkich. Jednak nie warto błądzić we mgle w poszukiwaniu najlepszej jesiennej zupy - my...
-
Delikatne, sprężyste i z jesienną nutą. Od tych naleśników nie sposób się oderwać
Naleśniki kochamy wszyscy bez wyjątku i tylko możemy się sprzeczać o to, czy lepsze są naleśniki na słodko, czy na słono. Dziś jednak zdradzimy przepis na naleśniki, który pokocha każdy łasuch tego świata, a także jesieniary i jesieniarze. Będą...
-
Najlepszy grzyb do marynaty właśnie pojawił się w lasach, a każdy omija. Rośnie tam, gdzie maślaki
W myśleniu wielu osób listopad to miesiąc, który kończy sezon grzybobrania. Nic bardziej mylnego. Fakt, jadalne i smaczne okazy można znaleźć w lasach przez cały rok, ale to w listopadzie rosną grzyby, które same aż pchają się do słoików. Mało kto...
-
Babcia Janka pokazała, jak kisić kapustę. Radzi, czego unikać. "Pamiętam z domu jeszcze"
Nie od dziś wiadomo, że to, co domowe, jest najlepsze. Od dawna wiadomo także, że stare sposoby sprawdzone przez pokolenia nie zawodzą i nie zawsze "nowoczesne wynalazki" wygrywają z tradycją. Tak jest w przypadku kiszonej kapusty, którą pani Jank...
-
Sekret ze szkół gastronomicznych. Dzięki temu mielone nie będą ociekać tłuszczem
Kotlety mielone to klasyk polskich obiadów, ale nie każdy lubi, gdy ociekają tłuszczem. Istnieje prosty sposób, by temu zapobiec, a uczą go już na etapie szkół gastronomicznych. Dzięki niemu mielone są lżejsze i smaczniejsze, a przy tym nie tracą...
-
Zupa grzybowa tak aromatyczna, że będziesz wąchać godzinami. Cebula i liść laurowy to początek
Za co kochamy jesień? Za kolorowe liście, długie wieczory z herbatką i oczywiście za grzyby. Sezon grzybowy trwa w najlepsze i do woli możemy cieszyć się najróżniejszymi pysznościami z leśnych skarbów. Wśród nich jest także ona - królowa jesiennyc...
-
Zapomnij o mdłej kalafiorowej. Z tymi dodatkami smakuje jak dzieło, jeden cię zaskoczy
Wśród najczęściej gotowanych zup w polskich domach, na prowadzenie wysuwa się zupa kalafiorowa. Jest łatwa, szybka, dość smaczna, ale umówmy się - do arcydziała kulinarnego to jej daleko. Jednak nasz dzisiejszy przepis mocno ją do kulinarnego dzie...
-
Kiedy zaczynam prychać, robię penicylinę ubogich. Wlej do garnka, wsyp szklankę i zagotuj
Jesień to czas, kiedy infekcje przyklejają się do nas szybciej niż liście do butów. Jako wsparcie w leczeniu przeziębienia można wtedy wykorzystać stary, domowy sposób, który od lat działa bez zarzutu. Tylko kilka składników, kilkanaście minut i...
-
Kiedyś były potrawą wigilijną. W Zakopanem kosztują krocie, w domu zrobisz za grosze
Tak jak Polska długa i szeroka, tak wszędzie znajdziemy potrawy regionalne z ziemniaków. Na Śląsku są to oczywiście kluski z dziurką, na Podlasiu kartacze, a na Podhalu pyszne placuszki, które swoją nazwę "zawdzięczają" zaborom. Co to są moskole i...
-
Szybkie ciasto z jabłkami. Tak puszyste i delikatne, że można na nim spać
Jabłka to owoce, które cały rok królują w naszych kuchniach. Są na każdym blacie, w spiżarniach i dobrze, bo świetnie łagodzą mały głód i dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Dziś z tych wyjątkowych owoców zrobimy obłędny deser, który...
-
Racuchy już nie będą pić tłuszczu. Ugasisz ich pragnienie sprytnym patentem. Będą puszyste
Racuchy to jeden z polskich comfort foodów. W jesienny, zimny dzień idealnie poprawiają humor. Mają jednak pewien mankament - lubią nasiąkać tłuszczem. Ale wcale nie musi tak być. Wystarczy znać pewien trik z olejem. Dzięki niemu racuchy wyjdą...
-
To najlepszy ser do sernika. Na niego stawia Ania Starmach. Deser będzie jak z cukierni
Sernik to ciasto bardzo uniwersalne. Sprawdzi się nie tylko podczas uroczystości rodzinnych, lecz także jako zwykły deser na weekend. Jednak by wyszedł odpowiednio smaczny, warto wiedzieć, jaki ser wybrać. Ani Starmach stawia na konkretny rodzaj.
-
Pyzy z mięsem robię lepsze niż babcia. Ciasto jest sprężyste, ale ten farsz...
Pyzy z mięsem to danie, które nie ma wad. Można się nimi porządnie najeść, są naprawdę łatwe w przygotowaniu (musisz tylko zapamiętać proporcje). Świetnie smakują i pozwalają wykorzystać resztki z rosołu i innych zup. Jednak samo mięso z rosołu ni...
-
Prawie wszyscy zapomnieli o tej zupie. Tania, treściwa i pachnie ogniskiem
Kuchnia polska jest niezwykle bogata, różnorodna i ciągle ewoluuje. Chętnie przyjmujemy przepisy innych nacji, ale przez to niestety nasze rodzime kulinarne perełki popadają w zapomnienie. Nie możemy na to pozwolić, więc dziś szerokiemu gronu chcę...
-
Stary, ale jary przepis na racuchy. Zapamiętaj tę rzecz, a urosną pod sufit
Racuchy mają szczególne miejsca w sercach prawie każdego z nas. Kojarzą się z beztroskim dzieciństwem, domwm dziadków i nagrodą za dobre oceny przyniesione ze szkoły. Przepis na racuchy, który dziś chcę wam zdradzić jest w mojej rodzinie od...
-
Malinowe tiramisu bez pieczenia. Prostszego ciasta nie ma. Gotowe w 5 minut
Goście wpadają na niezapowiedzianą kawę? A może masz po prostu ochotę na coś słodkiego bez konieczności sterczenia w kuchni godzinami? Ten przepis sprawdzi się w każdej sytuacji, jeśli szukasz pomysłu na szybki deser.
-
Był hitem na weselach i komuniach w latach 90. Śląski deser dziś wraca do łask
Kuchnia śląska kojarzy nam się głównie z daniami obiadowymi, np. roladą, kluskami, wodzionką czy żurem. Wiele osób zapomina jednak o jej słodszej stronie. Na szczególną uwagę zasługuje chociażby szpajza.
-
Kubeczek codziennie, a szybko staniesz na nogi i wygładzisz cerę. Gotuj przez 6 godzin
Każdy z nas boryka się z pewnymi dolegliwościami. Czasem bolą nas stawy, cera z wiekiem nieuchronnie się marszczy, poziom cukru we krwi wariuje albo łapią nas częste infekcje. W pierwszej kolejności powinniśmy oczywiście udać się do lekarza, który...