news
-
Ciasto czekoladowe w wersji wow. Tak pyszne i łatwe, że będziesz robić je na okrągło
Myślisz o idealnym cieście do popołudniowej kawki? A może powoli szukasz inspiracji na Wielkanocne słodkości? Sernik i szarlotka mogły się już przejeść, więc mamy coś lepszego. To ciasto czekoladowe kocha cały świat, a jest tak proste, że aż...
-
Jak doprawić rybę, żeby była pyszna? Cytryna i sól to nie wszystko
Masz pod ręką filet i nie wiesz, co pysznego z niego przygotować? Możesz usmażyć w panierce, możesz upiec z masełkiem lub ugotować na parze. Jednak zanim przystąpisz do wybranej obróbki, zadbaj o przyprawy. Sól i pieprz są okej, ale to nie wszystko.
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
Nasze babcie miały swoje sposoby na dobre życie, czyste pranie i smaczne kotlety. Teraz ich język może nie każdemu nasuwać na myśl to, co chciały powiedzieć, ale warto wierzyć w intencję. "Nie mlej mięsa, pyry utup" to było złote powiedzenie babci...
-
W Niedzielę Palmową od lat podaję PRL-owski przysmak. Sama zjadam trzy miseczki
"Kiedyś to było, teraz to nie ma", powie niejeden malkontent na wspomnienie pysznych przekąsek, które królowały na stołach kilkadziesiąt lat temu. Kto jednak broni obecnie zajadać się najpyszniejszą galaretą, oczywiście z octem lub sokiem z cytryn...
-
Łatwa, szybka i przepyszna pieczarkowa z serem. Na piątek nie ma lepszej zupy
Pyszna, kremowa, łatwa i szybka zupa? Proszę bardzo. Mamy przepis na wyśmienitą zupę pieczarkową. Wiem, zupa pieczarkowa może nie brzmi jak danie godne najlepszej restauracji, ale gwarantuję - jest tak pyszna, że nie sposób się oderwać od talerza.
-
Kotlety mielone z indyka sto razy lepsze od wieprzowych. Postaw na konkretne mięso i dwa dodatki
Kotlety mielone to absolutna klasyka polskich obiadów i nie ma co się kłócić - bez względu na to, jak je zrobimy, zawsze są smaczne. Ale przecież mogą być najsmaczniejsze na świecie i dziś właśnie mamy taki przepis na kotlety. Robisz mielone z...
-
Zupa serowa z mięsem mielonym i szpinakiem. Takiego powera nie dodaje nawet Red Bull
Jeśli dopadło cię wiosenne przesilenie, energia cię opuściła i masz ochotę zakopać się pod kocem i przekoczować tam do maja, porzuć ten głupi plan i zrób najlepszą, energetyzującą i sycącą zupę. Smakuje wyśmienicie, jest gęsta, aromatyczna i dodaj...
-
Mięciutkie, kleiste i aromatyczne. Na Wielkanocny obiad podam staropolski przysmak
Wielkanoc to jedna z tych okazji, kiedy swoich bliskich pragniemy uraczyć wyjątkowym, świątecznym obiadem. Chociaż z Wielkanocą kojarzą nam się raczej żurek, biała kiełbasa i soczyste pieczenie, warto na chwilę rozstać się z domową tradycją i...
-
Pieczeń z mięsa mielonego. W Wielkanoc zrobi furorę, bo postawię na dwa gatunki
Dziś zabieramy się za klasykę świąt, rodzinnych spotkań i uroczystych obiadów, a dokładniej za pyszną, aromatyczną pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem na twardo w środku. Jak zrobić to danie, żeby było pyszne, soczyste, delikatne i zrobiło prawdzi...
-
Da się zrobić chleb bez mąki? A jakże, wychodzi mięciutki, pyszny i długo nie obsycha
Trudno nam wyobrazić sobie życie bez chleba. Niestety, są osoby z pewnymi schorzeniami, którym tradycyjny chleb szkodzi, lub po prostu nie po drodze im z mąką. Dziś mamy przepis na boski, mięciutki chleb bez mąki, za to z mnóstwem smaku. To zaledw...
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Awokado, które nie ciemnieje? Trik, który zmieni twoje życie kulinarne
-
AI wskazała polski klasyk. Światowe rankingi potwierdzają odpowiedź
-
Przebija jajeczną i jest o wiele łatwiejsza. Pasta, która się nie nudzi
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
- Do którego kosza wrzucać opakowania po jajkach? Wiele osób robi błąd
- Koniec z nieudanymi naleśnikami. Znamy błędy, których lepiej unikać
- Czas na kulinarne dyktando! Wiesz, jak zapisać nazwy tych potraw?
- Czas na kulinarne dyktando! Wiesz, jak zapisać nazwy tych potraw?
- Klonn - restauracja, która łączy naturę z kulinarną sztukąMATERIAŁ PROMOCYJNY PR
-
Mąż zrobił pierwszą w tym roku młodą kapustę. Wyszła lepsza niż babcina przez dwa dodatki
W marketach i osiedlowych warzywniakach właśnie pojawiła się młoda kapusta, a to oznacza tylko jedno: zaczyna się najpyszniejszy okres w roku. Nic tak nie smakuje wiosną jak pyszna młoda kapusta duszona z koperkiem i doskonale wie o tym mój mąż,...
-
Kurczak w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Kwadrans i masz obiad jak z restauracji
Szukasz pomysłu na szybki obiad, lub po prostu czas cię goni, albo leń się uczepił i nie masz ochoty na długie gotowanie i skomplikowane przepisy? Mamy dla ciebie wymarzony obiad. Weź kurczaka, suszone pomidory, szpinak i kilka drobiazgów. W...
-
Zupa ziemniaczana z chrzanem i niespodzianką. Tak pyszna, że chyba zrobię ją na Wielkanoc zamiast żurku
Ziemniaki to warzywo niekończącego się potencjału i doskonale wiemy, że nasza rodzina kuchnia bez ziemniaków byłaby smutna i nijaka. Jedną z lepszych rzeczy z ziemniaków, są oczywiście zupy ziemniaczane. Przepisów jest sporo, ale dziś mamy dla was...
-
Bez udziwnień i sekretnych dodatków. To najlepsza i najłatwiejsza pasta z makreli - kremowa, aż miło
Uwielbiasz kanapki, ale już brakuje ci pomysłów, by je jakoś urozmaicić i nie jeść w kółko bułki z serem i ketchupem? Czas powrócić do smaków sprzed lat i postawić na pyszną, kremową i aromatyczną pastę. Weź jajka i przepyszną wędzoną rybę. Czasy...
-
Sałatka z tuńczykiem to mój faworyt. Jarzynowa i gyros niech się wstydzą
Tuńczyka w puszcze można dostać w niemal każdym osiedlowym sklepie i właśnie on będzie podstawą najlepszej, pysznej i łatwej sałatki. Wystarczy, że ugotujesz ryż, posiekasz kilka składników i wymieszasz z tuńczykiem. Jak szukasz przepisów na święt...
-
Zupa cebulowa jak z wersalu. Pachnie pięknie, smakuje cudownie, a to przez wywar
Dziś bierzemy na tapet coś pysznego, łatwego i godnego restauracji z gwiazdką Michelin. Zupa cebulowa powstała we Francji jako danie dla ludzi z niższych warstw społecznych, ponieważ cebula była (i nadal jest) tanim warzywem, ale o dużym potencjal...
-
Jak babcia gotowała gołąbki, dodawała to do ryżu. Pyszniej się chyba nie da
Gołąbki, gołąbunie, gołąbeczki i wszelkie cudowne zdrobnienia. Ta potrawa łączy wszystkich Polaków i nie znajdę chyba nikogo, kto nie lubi gołąbków. Jeśli chcesz sprawdzony przepis na gołąbki, mamy go specjalnie dla ciebie. Moja babcia gotowała ry...
-
Flaki dla koneserów. Będą pyszne i kleiste, ale zadbaj o wywar
Są takie potrawy w kuchni polskiej, które albo się kocha, albo wręcz przeciwnie. Jedną z nich są flaczki. Myślę jednak, że osoby, które nie lubią flaczków, nie jadły ich naprawdę dobrze przyrządzonych. Jak zatem zrobić idealne flaczki? Mam na to...
-
Tak pysznych i delikatnych placuszków nie robi nawet babcia. Mleko nie jest najważniejsze
Jeśli lubisz śniadania lub podwieczorki na słodko, mamy dla ciebie przepis, który z miejsca pokochasz. Chociaż przepisów na racuszki i placuszki śniadaniowe jest cała masa, to moim zdaniem właśnie te delikatne i puszyste racuchy na maślance rządzą...
-
Wygląda oszałamiająco, smakuje jeszcze lepiej. Sałatkę z grzybkami zrobię na Wielkanoc zamiast jarzynowej
Polacy uwielbiają sałatki i żadne święta, imprezki lub codzienne kolacje nie mogą obyć się bez choć jednej salaterki. Oczywiście wciąż jedną z najpopularniejszych sałatek w naszych domach jest jarzynowa, po piętach depcze jej gyros, ale dziś mamy...
-
W PRL-u bywało słodko. Ten przepis musi powrócić na nasze stoły, podstawą jest mleko, ale nie zwykłe
Jeśli ktoś miło wspomina czasy PRL-u, to najpewniej nie chodzi mu o stanie w kolejkach i puste sklepowe półki, a o smakołyki, które nie miały sobie równych. Wśród nich był oczywiście kultowy blok czekoladowy, który na bazarkach był sprzedawany na...
-
Nie drożdżowa i nie piaskowa. Na Wielkanoc robię pyszniejszą babkę - bosko pachnie cytrusami
Zbliżają się święta najpyszniejszych mazurków, serników i babek. Wielkanoc bez babki to jak niedziela bez rosołu - niby można, niby się da, ale ciężko zapełnić pewną pustkę. Dziś mamy dla was przepis na przepyszną babkę idealną na Wielkanoc i do...
-
Robię najlepsze ciasto no krokiety, nie żałuję masła i jednego dodatku. Są elastyczne i nie pękają
Ciasto na krokiety to w naszych głowach zwykle po prostu naleśniki. No cóż, możesz robić krokiety po prostu na naleśnikach, możesz zrobić je także z perfekcyjnych, delikatnych i cieniutkich naleśników, tak elastycznych, jak dobre rajstopy. Babcia...
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Jeśli zapomnisz o jednej rzeczy, zepsuje się już na drugi dzień
Rosół to nasza świętość narodowa i złota, aromatyczna zupa pojawia się na naszych stołach w niedziele, święta i najróżniejsze uroczystości lub wtedy, kiedy tylko najdzie nas ochota. Niestety, bywa tak, że gdy gotujemy rosół na dwa lub kilka dni, t...
-
Gdzie wyrzucić filtr do wody? Masz kilka możliwości, ale tylko jeden kontener jest dobry
Coraz więcej osób korzysta z butelek i dzbanków filtrujących wodę, które są sposobem na ograniczenie plastiku w środowisku. Filtry trzeba jednak regularnie wymieniać, by dobrze spełniały swoją funkcję. Przez to, że mają specyficzną budowę, nie każ...
-
Zamiast soli dodaj do ziemniaków te przyprawy. Więcej z niej nie skorzystasz
Utarło się, by podczas gotowania dodawać do nich sól, która ma podkręcić ich smak. Zazwyczaj wsypuje się ją, gdy woda w garnku zaczyna się gotować. Jest jednak dużo lepszy i smaczniejszy sposób na doprawienie ziemniaków. Ma również korzystniejszy...
-
Przełomowe odkrycie? Tą metodą ugotujesz idealne jajka. Ale zajmie ci to... 32 minuty
Gotowanie jajek to żadna fizyka kwantowa, choć niewiele potrzeba, by przegapić idealny moment i mieć jajka na twardo zamiast na miękko lub na półmiękko zamiast na twardo. Z pozoru może się to wydawać błahym problemem, ale okazuje się, że nad metod...
-
Teść postawił ją na imieninach. Sałatka z korniszonami, papryką i fasolą zrobiła furorę
Żadna polska impreza i święta nie mogą obejść się bez sałatek. Najróżniejsze sałatki robimy na okrągło i chociaż w naszych domach (do niedawna w domu moich teściów też) króluje jarzynowa, to pora otworzyć się na inne przepisy. Ostatnio na imienina...
-
Krakowska kanapka bije na głowę burgery i kebaby. Jak zrobić słynną maczankę? Użyj odpowiedniego mięsa
Kuchnia polska jest bardzo bogata i przez wieki oswajała się z najróżniejszymi wpływami. Każdy region może poszczycić się czymś wyjątkowym, a kuchnia małopolska jest szczególnie interesująca i zróżnicowana. Nie każdy wie, że Małopolska może...
-
Kilka chwil i masz najbardziej soczystą i delikatną rybę. Weź dorsza, zioła i trochę masła
Jeśli chodzi o ryby, nie są one najczęstszym wyborem obiadowym Polaków. Najczęściej stawiamy je na stole w piątki, bo tak wbiły nam do głów nasz religijne babcie i dziadkowie, którzy w piątki rezygnowali z innego mięsa. I w sumie bardzo dobrze, bo...
-
Zupę fasolową zrób inaczej niż zawsze. Grecka wersja sprawi, że poczujesz się jak na wakacjach
Zupa fasolowa to w przekonaniu wielu z nas typowe danie z babcinej kuchni i jeden z klasyków klasycznej kuchni polskiej. Owszem, jest to najprawdziwsza prawda, ale inne części świata także gotują zupę z fasolą. Najlepiej wychodzi to Grekom. Ich zu...
-
Zapomnij o koncentracie. Najlepszą pomidorówkę zrobisz bez niego, ale pamiętaj o czosnku i serze
Zupa pomidorowa to jeden z niewielu przepisów, który lubią dosłownie wszyscy. I możemy się kłócić, która jest lepsza - z makaronem, czy z ryżem - ale dzisiejszy przepis zasmakuje członkom obu obozów. Ta zupa pomidorowa to perfekcja w każdym calu....
-
Przepis na omlet godny najlepszej restauracji. Nie musisz bać się, że się porwie lub rozpadnie
Omlet to jedna z najpopularniejszych opcji na śniadanie z jajkami i chociaż nie robi się go tak szybko jak jajecznicy, to jest zdecydowanie bardziej sycący i pożywny. Dziś zdradzimy ci przepis na omlet godny najlepszych hoteli i drogich restauracj...
-
Popularna czekolada pojawiła się w sklepach w Polsce. W sieci szał. "Moja ulubiona z Ameryki"
Czekolada Tony's Chocolonely może być dobrze znana osobom, które podróżują za granicę. Jest bardzo popularna m.in. w Holandii, Niemczech, Stanach Zjednoczonych czy Anglii. Niedawno trafiła też do sieci Rossmann w Polsce. Nie umknęło to uwadze...
-
Ten przepis znano już w starożytności. Jak zrobić chlebki pita z patelni? Wybierz odpowiednią mąkę
Pita to mączny placek, bardzo popularny w kuchniach Bliskiego Wschodu i północnych krajów Afryki. Przepis na chlebki pita był znany już w starożytności i obecnie wcale nie stracił na popularności. Na pewno nie raz i nie dwa zdarzyło ci się zamawia...
-
To ciasto jest tak łatwe, że uda się każdemu. Zapisz przepis, przyda się przed Wielkanocą
Jeśli szukasz przepisu na łatwe ciasto, które będzie idealne na Wielkanoc, każdą rodzinną imprezkę lub po prostu do ploteczek przy kawce, mamy niezawodną rzecz. To ciasto jest łatwe, wychodzi perfekcyjne za każdym razem i, co ważne, długo nie...
-
Wedel podzielił się przepisem na czekoladę. Sprawdziłam, czy smakuje jak ta ze sklepu
Kto z nas chociaż raz w życiu nie zanurzył zębów w czekoladzie wedlowskiej? Można ją kupić w każdym sklepie w różnych wersjach smakowych, ja jednak postanowiłam zrobić ją sama i przetestowałam przepis na czekoladę, którym Wedel podzielił się na...
-
Śniadaniowa sałatka z jajkiem i rzodkiewką. Pyszna i tak chrupiąca, że słychać ją na podwórku
Wiosna nieśmiało do nas zagląda i w końcu mamy cieplejsze dni, a w ogrodach pierwsze wiosenne kwiaty. Niech do naszych kuchni też zajdzie wiosna i najlepiej poczujesz ją, zajadając się tą pyszną sałatką. Wiosną jem ją non stop, a to tylko jajka i...
-
Za ten obiad we włoskim stylu rodzina cię ozłoci. Weź kwadratowy makaron i zrób dwa sosy
Kuchnia włoska słynie na całym świecie ze swojego wyjątkowego smaku i prostoty. Chociaż lasagne wygląda na rzecz trudną do zrobienia, jest zupełnie odwrotnie. To wymarzony obiad lub kolacja nie tylko dla miłośników włoskich smaków, lecz wszystkich...
-
Robię najlepszy krupnik w rodzinie. Używam pęczaku, najzdrowszego mięsa i dwóch dodatków
Krupnik to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie można przejść obok niego obojętnie. Jeśli są wśród was sceptycy tej zupy z kaszą, mam nadzieję, że mój przepis na krupnik sprawi, że odkryjecie jego smak ...