news
-
Wystarczą 2 łyżki, by deser smakował jak z kawiarni. Ten składnik latem jest najlepszy
"Najlepsze miody zbierane są latem" - twierdzą eksperci. Wszystko dlatego, że ten okres obfituje w nektary wielu drzew i krzewów: akacji, lipy, malin oraz dzikich łąk. Każdy taki miód smakuje inaczej, ale każdy fantastycznie nadaje się do...
-
Bitki wołowe wychodzą twarde jak podeszwa? Zapamiętaj te zasady, a zawsze będą mięciuteńkie
Bitki wołowe mogą być wymarzonym obiadem idealnym na niedzielę lub rodzinne uroczystości pod warunkiem, że są delikatne, mięciutkie i niemal rozpadające się pod językiem. Jednak doskonale wiemy, że wołowina to wyjątkowo kapryśne mięso i szczególni...
-
Lepsze od schabowych i mielonych razem wziętych. Weź filet, dodatki i ostry nóż
Kotlety, kotleciki... Czy to schabowe, drobiowe, mielone, czy warzywne - zawsze miło nadziać je na widelec. Na polskich stołach królują jednak dwa rodzaje kotletów - schabowy i mielony. Czas zrobić miejsce dla trzeciego króla, a my z chęcią...
-
Jak ciasto, to tylko z tymi mały jabłkami. Smakuje wakacjami u babci na wsi
Nasz dzisiejszy przepis sprawi, że w waszych oczach zakręci się łezka nostalgii. Chyba każdy z nas w dzieciństwie podczas wakacji na wsi ganiał po polach i sadach, zajadając się małymi, zielonymi jabłuszkami. I chociaż pyszne jabłka można kupić...
-
Najlepszy przepis na sałatkę z tuńczykiem. Oprócz ryżu ważne są czarne kuleczki
Sałatka z tuńczykiem z tego przepisu będzie prawdziwą ozdobą stołu podczas spotkań w większym gronie, świetnie sprawdzi się na kolację i skutecznie zaspokoi głód podczas przerwy w pracy. Przepis jest dopracowany niemal do perfekcji, a składniki...
-
Nie każdy wie, że można tak potraktować bób. Dzięki temu przetrwa znacznie dłużej
Bób zazwyczaj gotujemy i zjadamy niemalże na raz jako przekąskę, np. podczas oglądania filmu. Jeśli jednak kupimy większe ilości, może nam się nie udać ich przejeść. W takiej sytuacji pomocne mogłoby okazać się mrożenie, ale czy bób można mrozić?...
-
Na weekend zrobię najlepsze ciasto cytrynowe. Krem mogę wyjadać łyżeczką
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto na weekend, ale masz już lekki przesyt drożdżowców, szarlotek i ucierańców, mamy coś w sam raz dla ciebie. Ciasto cytrynowe jest pyszne, delikatne i słodkie, ale nie mulące. Nie zrobisz go jednak w pięć minut...
-
Cukinia faszerowana jak z najlepszej restauracji. Tak dobra, że nie zostanie ani kawałek
Sezon na cukinię trwa w najlepsze, więc warto przetestować przepis, który podkręci jej smak do maksimum. Wystarczy kilka dobrze dobranych dodatków, by zachwycić nie tylko rodzinę, lecz także sąsiadów z całego piętra. Danie zniknie z talerzy w kilk...
-
Zapomnieliśmy o tym warzywie, a jest lepsze niż ogórki. Gdy odkręcam słoik, znikają jeden za drugim
Latem wręcz na wyścigi robimy najróżniejsze przetwory i nasze kuchnie niemal toną w słoikach i słoiczkach wypełnionych zapasami na zimę. Jeśli chodzi o warzywa, najczęściej przerabiamy ogórki - robimy kiszone, korniszony i najróżniejsze pikle i ta...
-
Wprowadzili do menu "pasta a'la Iga". "Boję się, by starczyło truskawek"
Podczas tegorocznego Wimbledonu Iga Świątek zaskoczyła wyznaniem, że lubi makaron z truskawkami. Prawdopodobnie nie spodziewała się, jaką zrobi furorę. Bo choć dla Polaków to nic nadzwyczajnego, za granicą makaron z truskawkami jest właściwie...
-
Śmiesznie się nazywa, ale prawie nikt jej nie zna. Ta zupa jest tania i wyśmienita
Polska kuchnia jest bardzo ciekawa i zróżnicowana i co rusz znajdujemy jakiś przepis, o którym nigdy wcześniej nie słyszeliśmy. Kiedyś przypadkiem natknęłam się na przepis na postną zupę, której nazwa najpierw mnie rozbawiła, a potem zachęciła do...
-
To ciasto czekoladowe robi się niemal samo. Prosty trik sprawi, że wyjdzie idealne za każdym razem
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzić pół dnia w kuchni? Ten prosty przepis na ciasto czekoladowe rozwiąże problem. Wystarczy kilka składników, pięć minut miksowania, a potem już tylko pieczenie, by powstał deser, który znika z blac...
-
Biorę jagody i topię w cieście. Te placuszki powinny nosić koronę
Lato w pełni i chociaż od kilku dni pogoda nie rozpieszcza, to my sami siebie już jak najbardziej możemy. A jak to zrobić lepiej niż pysznymi, puszystymi plackami z jagodami? To błyskawiczna droga do szczęścia, bowiem wykonanie tych pyszności zajm...
-
Jedz te owoce, by przedłużyć życie. Właśnie trwa na nie sezon
Owoce to nieodłączny składnik zdrowej diety. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ich podstawową zaletą jest słodki lub słodko-kwaśny smak, to prawdziwe walory ukryte są głębiej. Dietetycy przyjrzeli się jagodom i wysnuli wniosek, że to...
-
Kroję w słupki i posypuję serem. Takie frytki mogę jeść bez ketchupu
Czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie lubi frytek? Powątpiewam... Jednak musisz wiedzieć, że frytki można zrobić nie tylko z ziemniaków. Można zrobić je z marchewki, selera, pietruszki oraz z cukinii. Tak, frytki z cukinii istnieją i, co...
-
Trik z monetą w zamrażarce. Po powrocie z wakacji może uratować twoje zdrowie
Pakujesz walizki, wyjeżdżasz na weekend albo wakacje i zostawiasz dom bez opieki? Jest jeden prosty trik, który warto zrobić przed wyjściem. Dzięki niemu po powrocie sprawdzisz, czy podczas twojej nieobecności nie było przerwy w dostawie prądu. To...
-
Leczo i zapiekanka w jednym. To kolorowe danie znasz z bajki, a podkręcisz je sosem
To danie najpierw uwodzi kolorami i formą, później niesamowitym smakiem i aromatem. Ratatuj, a w zasadzie ratatouille, pochodzi z Nicei i wystąpiło w animowanym filmie o kucharzu i gadającym szczurku, który pokochały miliony. Jak zrobić tę kolorow...
-
Teściowa dała mi przepis na ogórki w zalewie curry. Sto razy lepsze od korniszonów
Sezon na przetwory z ogórków trwa w najlepsze. Na wyścigi robimy kiszone, korniszony i najróżniejsze pikle. Ogórkowy szał nie ominął także mnie i moja kuchnia zaczyna tonąć w słoikach. Najwięcej zrobiłam ogórków w zalewie curry z przepisu teściowe...
-
Duszę cukinię z cebulą, czosnkiem i pietruszką. Najlepsza jest z makaronem
Cukinia najlepiej smakuje latem, mimo że jest dostępna w marketach przez cały rok. Z cukinii można zrobić wiele pysznych cudów w tym pyszny, gęsty, pachnący pietruszką sos do makaronu. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, to, uwaga, już masz.
-
Nikt nie prosił, każdy potrzebował. Naleśniki z tym farszem zawładną światem
Zapiekane naleśniki z mięsem lub szpinakiem? To już było. Czas na nowy, odważny duet: wędzoną makrelę i twaróg. Choć brzmi nietypowo, efekt zachwyci nawet tych, którzy kręcą nosem na ryby. Ten przepis może stać się hitem twoich domowych obiadów.
-
Gotuję ją częściej niż pomidorową. W tej zupie najlepsze są kuleczki i ser
W większości polskich domów zazwyczaj na obiad jest jakaś zupa. Jest kilka takich, które gotujemy na zmianę - pomidorowa, krupnik, kalafiorowa, rosół i tak w kółko. Wszystkie są pyszne, fakt, ale ile można? Zamiast męczyć się nad talerzem zupy,...
-
Latem mogłabym jeść tylko takie pierogi. Zrobisz je z 4 składników
W czerwcu, lipcu i sierpniu robię co mogę, by moja dieta w jak największym stopniu składała się z sezonowych produktów. Objadam się czereśniami, piekę ciasta z rabarbarem, jem dużo ogórków i pachnących pomidorów. Rzadko jednak przypominam sobie o...
-
Spróbowałam bardzo kwaśnych ogórków z Dealz. Nie przypominają korniszonów babci
Wszyscy Polacy uwielbiają ogórki i akurat sezon na to warzywo w pełni. Zajadamy się nimi w sałatkach, kisimy i robimy najróżniejsze przetwory. Okazuje się jednak, że nie tylko my lubujemy się w ogórkowych piklach. W sklepach z zagraniczną żywności...
-
Makaron z truskawkami Igi Świątek szokuje świat. Co na to Polacy? "Wyjadałam innym dzieciom"
Wimbledon to truskawki i szampan. Iga Świątek poszła jednak o krok (a może nawet wiele kroków) dalej i zszokowała tenisowy świat truskawkami i makaronem. Zagraniczne dziennikarki próbowały go z cierpieniem na twarzy, włoska ambasada w USA...
-
Zupa z fasolki szparagowej i pomidorów. Tak pyszna, że latem robię ją co dwa dni
Fasolka szparagowa to prawdziwe błogosławieństwo letnich dni i czekamy cały rok na to, aż nastanie sezon. Latem zajadamy się nią na potęgę i chociaż najczęściej podajemy ją z masełkiem i bułką tartą, aż grzech nie spróbować innych smakowitości z...
-
Dlaczego miód wykipiał ze słoika? Pszczelarz mówi wprost. "Niestety ludzie tak je trzymają"
Miód uchodzi za produkt niemal niezniszczalny. Powszechnie sądzi się, że nigdy się nie psuje, choć nie jest to do końca prawdą. Gdy tak się stanie, może się zdarzyć, że miód po prostu wykipi ze słoika. Dlaczego tak się dzieje i czy można go jeszcz...
-
Do zalewy dodaję dwie przyprawy. Moja papryka konserwowa robi furorę na każdym grillu
Lato w pełni i, co za tym idzie, sezon na przetwory też w pełni. Jeśli robienie przetworów to jedno z twoich ulubionych letnich zajęć, pewnie nie ograniczasz się tylko do ogórków. Są pyszne, wiadomo, ale papryka konserwowa także jest pyszna, a z...
-
Na obiad zrobię te zadziwiające kotlety. Możesz mi nie wierzyć, ale są lepsze od mielonych
Uwaga, może być kontrowersyjnie, bowiem nasz dzisiejszy przepis może podzielić nas bardziej niż kwestia placków ziemniaczanych z cukrem, carbonary ze śmietaną czy ostatnich wyborów prezydenckich. Jednak jeśli lubisz wątróbkę, te kotlety pokochasz ...
-
Idealna zupa na deszczowe dni. Ten prosty śląski przepis nie zawodzi. Ważny jest odpowiedni tłuszcz
Ślązacy mają się czym pochwalić - ich kuchnia jest niesamowita i wątpię, że wśród ogromnej bazy śląskich dań znajdzie się coś niesmacznego. Śląska kuchnia jest także dość zróżnicowana. Z jednej strony znajdziemy wykwintne, doprawione i aż tryskają...
-
Smażę zamiast boczku i wbijam jajka. Takiej jajecznicy nauczyłam się na Kaszubach
Jeśli mówimy o śniadaniowych klasykach, to na prowadzenie wybijają się kanapki i jajecznica. Dziś pochylimy się nad tą drugą opcją. Mówi się, że jajecznica przyjmie wszystko. Dodajemy do niej boczek, kiełbasę, szynkę, warzywa, grzyby oraz ser i...
-
Szybkie ciasto na maślance z borówkami. Tak pyszne, że jedna blacha to za mało
Bez zagniatania, bez czekania, bez brudzenia rąk, za to z efektem takim, że cukiernicy będą pytać o przepis. To ciasto zasługuje na koronę wśród domowych wypieków, a dodatek najpyszniejszych letnich owoców to kropka nad i. Wyjmij z lodówki...
-
Soczyste tak, że aż kapie. Sznycelki drobiowe wykąp w tym cieście. Są lepsze niż schabowe
Lwia część Polaków uważa, że kotlet schabowy to jedyny pełnoprawny król naszych stołów. Może i coś w tym jest, ale każde panowanie kiedyś się kończy i przychodzi nowe. Do tej pory kotleciki drobiowe były uważane za "oszukaną" wersję schabowych, al...
-
W upały nawadnia lepiej niż woda. Domowy napój zrobisz w dwie minuty
Regularnie nawadnianie się, zwłaszcza w czasie upałów, jest niezwykle ważne. Gdy przyjmujemy za mało płynów, nasz organizm znacznie gorzej funkcjonuje. Nie wszyscy jednak przepadają za smakiem wody. Jak sobie z tym poradzić? Zrobić domowy izotonik...
-
Babcia zrywała na drabinie i dodawała do ogórków kiszonych. Tego smaku nie da się opisać
Kiszenie ogórków powinno być naszym letnim sportem narodowym. Już od dziesięcioleci, jeśli nie stuleci, właśnie w ten sposób przerabiamy ogórki na zimę i jesteśmy w tym mistrzami. W mojej rodzinie mistrzynią ogórków kiszonych była świętej pamięci...
-
Nawadniają, są lekkie i mają mało kalorii. Bosacka radzi, by jeść w upały
Latem mało kto ma ochotę na ciężkie, rozgrzewające potrawy (chyba że cały dzień leje i aura przypomina raczej jasień). Szukamy wtedy sposobów, by się schłodzić i dobrze nawodnić. Z pomocą przychodzi flagowe polskie warzywo i owoc prosto z tropików...
-
Najłatwiejszy przepis na dżem, jaki znam. Wystarczą cztery składniki, a smak powala
Dobry dżem zaczyna się od dobrych owoców. Tym razem jednak nie będziemy sięgać po truskawki czy wiśnie. Wybierzemy owoc, który jest zdecydowanie niedoceniany i zupełnie nie potrafimy zrozumieć, dlaczego. Jak zrobić dżem z agrestu? To dziecinnie...
-
Zrywam z krzaczka i wpycham do słoików. Ta kiszonka przebija smakiem nawet najlepsze ogórki
Gdyby tak się uprzeć, ukisić można niemal wszystko. W naszych kręgach najczęściej kisi się ogórki, nie rzadziej kapustę, zdarzają się także kiszona cukinia, kalafior i rzodkiewka. Jednak wciąż mało osób wychodzi poza kiszonkowy schemat i na tym...
-
Najlepsze naleśniki robię z tej mąki. Niedoceniana, a w smaku pierwsza klasa
Naleśniki wszyscy znamy, wszyscy uwielbiamy i z pewnością większość z nas dość często je robi. Zazwyczaj jednak przepis jest traktowany po macoszemu i nie wprowadza żadnego elementu zaskoczenia. Jeśli czujesz, że popadasz w naleśnikowy marazm,...
-
Dlaczego ogórki są gorzkie? Ekspertka wskazuje winowajców i zdradza, jak tego uniknąć
Ogórki wspaniale orzeźwiają, świetnie pasują do kanapek i sałatek. O ile nie są gorzkie. A to, niestety, czasem się zdarza. Nie każdy jednak wie, dlaczego. Szczegółowo wyjaśnia to ekspertka z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Winne są pewne...
-
To danie robi furorę każdej zimy. A przygotujesz je teraz w zaledwie godzinę
Gdy za oknem chłód, a w kuchni pachnie gorące leczo, od razu robi się przytulniej. Lato to zatem idealny moment, by wykorzystać sezonowe warzywa wtedy, kiedy smakują najlepiej, i zamknąć je w słoikach z myślą o otwarciu późną zimą. Ten przepis na...