news
-
Babka na Wielkanoc nigdy nie była tak wilgotna i delikatna. Wszystko dzięki pewnemu napojowi
Babka wielkanocna powinna być delikatna, wilgotna i puszysta jednocześnie i po prostu pyszna. Niestety, drożdżowa babka nie spełnia tych kryteriów, dlatego mamy dla was zupełnie inny i dużo łatwiejszy przepis na babkę na Wielkanoc. Założę się, że...
-
O tym wielkanocnym dodatku do jajek pisali Mikołaj Rej i Jan Brzechwa. Nie ma nic lepszego na święta
Oto doskonały świąteczny dodatek do mięsa, wędlin oraz warzyw. Idealnie komponuje się też z pieczywem, jajkami oraz z tradycyjną białą kiełbasą. Jak go przygotować? Sprawdź koniecznie, bo Wielkanoc musi być pyszna w tym roku.
-
W rodzinie Magdy Gessler tak robi się sałatkę jarzynową. Ważna zasada dotyczy warzyw - nie każdy ją stosuje
Sałatka jarzynowa to królowa naszych świątecznych stołów i nie znam osoby, która nie robi jej na Wielkanoc. Magda Gessler także stawia u siebie salaterkę z sałatką jarzynową i zdradziła swój rodzinny przepis. Oprócz konkretnych grzybków...
-
Najzdrowszy i łatwy domowy chleb. Jest tak pyszny, że jem go bez masła
Domowe pieczywo to jedna z największych kulinarnych miłości każdego z nas. Przepisów na domowych chleb jest mnóstwo, ale tylko jeden jest najzdrowszy, długo świeży i pyszny tak, że można go jeść bez krojenia na kromki. Jak zrobić chleb żytni na...
-
Wszyscy robią placki i chlebek, ale inna wersja bananów jest najlepsza. Przyda się sporo masła
Placki bananowe, chlebek bananowy, kopiec kreta, czy nawet najlepszy koktajl nijak się mają do tego przepisu. Banany w tej wersji są kochane w niemal całej Azji, ale w Polsce mało kto o nich słyszał, a jeszcze mniej osób miało okazję zajadać się t...
-
Kiedy zrobić zakwas na wielkanocny żur i barszcz biały? Już za chwilę trzeba ostro wziąć się do roboty
Zakwas na wielkanocny żur i barszczyk to baza, bez której te tradycyjne zupy tracą na znaczeniu. Marzą Ci się święta w dawnym klimacie? Sprawdź przepis na naturalną wkładkę do wielkanocnego żuru i ciesz się tradycyjnym smakiem na bazie produktów...
-
Szynka w galarecie - już dziś przetestuj przepis na wielkanocne roladki. W święta sobie podziękujesz
Szynka w galarecie to efektowna i smaczna przekąska, którą warto postawić na świątecznym stole. Wystarczy kilka podstawowych składników i około 30 minut wolnego czasu. Podajemy prosty przepis na wielkanocne must have.
-
Barszcz wielkanocny na tradycyjnym zakwasie z przepiórczym jajem według przepisu Ewy Wachowicz
Barszcz wielkanocny to tradycyjne pierwsze danie, którym witamy naszych gości. W smaku powinien być delikatny, ale z ostrą nutą. Kiedy należy przygotować zakwas i co sprawi, że wielkanocny barszcz wejdzie na wyższy poziom? Sprawdź z nami sekret...
-
Polski deser w końcu na szczycie. Inne mogą mu tylko pomachać. "I to mi się podoba"
Serwis Taste Atlas zajmuje się przygotowywaniem rankingów najlepszych (czasem też najgorszych) potraw na świecie. Listy powstają w różnych kategoriach. Najnowsza dotyczy deserów serowych. Możemy być z niej zadowoleni, bo na szczycie znalazł się...
-
Niedziele handlowe mają wrócić. Wiadomo, ile miałoby ich być. Politycy nie chcą zwlekać
Temat niedziel handlowych podzielił Polaków. Z jednej strony są pracownicy, dla których często jest to jedyny wolny dzień w tygodniu, z drugiej klientów i przedsiębiorców, którzy woleliby, by przywrócona została możliwość robienia zakupów w...
- Biszkopt jest jak chmurka i nie opada. Wykorzystuje trik babci
- Stary przepis na sałatkę z jajkami. W PRL-u każdy robił ją na Wielkanoc
- Mój głos w sprawie zwierząt - rozmowa z Dorotą Sumińską, weterynarką, dziennikarką radiową i autorką książek MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Wiemy, co Czesi dodają do placków ziemniaczanych. Są 100 razy lepsze
- Niby kurczaki, a jednak jajka. Te faszerowane cudeńka robią furorę
- Mrożone pieczarki wychodzą gumowe i bez smaku? To przez złą metodę
- Najlepszy żurek Wielkanocny? Zrobisz z przepisu Roberta Makłowicza
- Obiad, który robi się sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika
- Pieczywo nie jest naszym wrogiem? ?Wszystko możemy, jeżeli umiemy?
- Czy ryż jest zdrowy? Jednego rodzaju unikaj jak ognia
-
Chleb na 10-letnim zakwasie. Tak robi go polska restauracja z 2 gwiazdkami Michelin
Chleb na zakwasie to najlepsze pieczywo, jakie może być. Zakwas jest tu kluczowy, bo to od niego zależy, jakiej jakości będzie chleb. Polska restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin, Bottiglieria 1881, od 10 lat używa tego samego! Jej szef kuchni,...
-
Najprostszy mazurek kajmakowy na świecie. Zrobisz go bez żadnych komplikacji
Mazurek kajmakowy to ważny punkt w świątecznym menu. Prawdziwa uczta dla zmysłów. Jak przygotować to ozdobne ciasto i ile czasu zarezerwować na słodką produkcję? Sprawdź poniższy przepis na mazurek kajmakowy na Wielkanoc.
-
Marynata do karkówki Okrasy. Dzięki niej święta będą jeszcze smaczniejsze. Sprawdzi się też na majówkę
Marynata do karkówki to decydujący element, który sprawia, że mięso staje się jeszcze pyszniejsze. Karczek pieczony to danie, które serwuje się zwłaszcza przy wyjątkowych okazjach. Na przykład takich, jak Wielkanoc.
-
Najłatwiejsze na świecie ciasto na pierogi. Znajoma kucharka zwraca uwagę na wodę
Ciasto na pierogi to tak naprawdę najłatwiejszy przepis świata. Ale jak to bywa z tymi łatwymi przepisami, łatwo także coś zepsuć. Ja ciasto na pierogi robię od lat ze starego przepisu pani Zosi, przyjaciółki rodziny, która pracuje w barze mleczny...
-
Jeśli brakuje ci pomysłów, zrób szybką sałatkę z awokado i jajkiem na Wielkanoc. Nie będziesz żałować
Sałatka z awokado i jajkiem dobrze sprawdzi się podczas świąt wielkanocnych. Zapraszamy na przegląd najlepszych, szybkich i prostych przepisów na przepyszne sałatki wielkanocne z awokado. Zróbcie je w tym roku, a nie będziecie żałować.
-
Już za chwilę jedzenie będzie droższe. Tyle zapłacimy za jajka, masło i chleb
Już 1 kwietnia zacznie obowiązywać nowa-stara stawka VAT na żywność, czyli 5 procent. Oznacza to, że wzrosną ceny wielu produktów, które Polacy kupują na co dzień. Idąc na zakupy, trzeba będzie więc pamiętać, że więcej zapłacimy między innymi za...
-
Marynata do kurczaka stworzona z myślą o smacznych świętach wielkanocnych. Uwaga: ważne są proporcje
Marynata do kurczaka sprawia, że danie nabiera zupełnie nowego wyraźniejszego smaku. Kurczak to ten rodzaj mięsa, który sprawdzi się zarówno podczas codziennych obiadów, jak i tych odświętnych. Jak zrobić najlepszego kurczaka na Wielkanoc?...
-
Ludzie zobaczyli ten przepis na jajecznicę i nie mogą uwierzyć. "Wygląda okropnie, dzięki za radę"
Jajecznicę można robić na różne sposoby: na maśle, na oleju, z dodatkami lub bez. Generalna zasada mówi jednak, że powinno się ją smażyć. Internet nie raz już jednak udowodnił, że znajdziemy w nim wszystko. Nawet to, czego najmniej się spodziewamy...
-
Zamówił pizzę za 358 zł. Lokal długo nie czekał. "Korci nas trochę, żeby uruchomić organy"
Poznańska pizzeria pokazała gigantyczny rachunek, który wystawiła jednemu z klientów. Zamówienie, które zostało złożone online, niemal uginało się od składników. Żartowniś nie pojawił się jednak po odbiór "placka na wypasie". Lokal postanowił...
-
Kluseczki z miseczki, które każdy kochał w dzieciństwie. Najważniejsze są proporcje jajek i mąki
Kluski lane to idealny dodatek do rosołu lub innych zup. Świetnie smakują także na mleku, ale najlepsze są z masłem i odrobiną pieprzu. Przepis na kluseczki z miseczki pamięta każdy, ale zazwyczaj jedliśmy je na słodko. Jednak ten przepis na obiad...
-
Adam Małysz zdradził, co robi z panierką z kotletów. "To zboczenie zawodowe"
Adam Małysz to jeden z najpopularniejszych sportowców w historii Polski. Choć od lat nie jest już aktywnym skoczkiem, nadal dba o formę. Sportowiec opowiedział o jednym jedzeniowym nawyku, który pozostał mu z czasów, gdy zdobywał największe trofea...
-
Sałatka z selerem jest popisowym daniem mojej siostry. Zjemy ją w święta - już nie mogę się doczekać
Sałatka z selerem to typowa przystawka, którą serwuje się podczas świąt Wielkiej Nocy. Jest mega chrupiąca, apetyczna i zdrowa. Sałatkę można przygotować zarówno ze świeżego selera, jak i konserwowego.
-
Najłatwiejsze jajka faszerowane na Wielkanoc. Smakują bosko, ale przyda się papier
Jajka na Wielkanoc to już chyba oczywista sprawa. Podajemy je na najróżniejsze sposoby, pływają w najlepsze w żurku albo barszczu, miziają się z majonezem, ale wiemy, że najszybciej ze stołu znikają te faszerowane. Jak zrobić faszerowane jajka na...
-
Polacy szaleją na punkcie tego sernika. Ania Starmach pokazała, jak go zrobić. "Banalne"
Polacy kochają serniki. Na ciepło, na zimno, z twarogu z wiaderka, z serków śmietankowych, z owocami lub bez, z rodzynkami lub bez, z galaretką, na kruchym spodzie, na spodzie z ciasteczek... Moglibyśmy tak wymieniać bez końca. Od pewnego czasu...
-
Paprykarz możesz zrobić domu. Porzuć sklepowe puszki, ale wybierz dobrą rybę
To ukochane smarowidło do chleba, które wybierają Polacy zaraz za pasztetem. Jednak wcale nie musimy wkładać okrągłych puszek z marketu do koszyka, a wykonanie domowego paprykarzu to bajka. Jak go zrobić? Odpowiednia ryba to podstawa.
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Przez ten błąd będzie ohydny już na drugi dzień
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i nie ma się co dziwić. Ta potrawa gości podczas spotkań rodzinnych, imprez i podczas paskudnego choróbska. Rosół żywi, smakuje i bawi, ale niestety, przez podstawowy błąd może szybciej się zepsuć....
-
Widzisz w sklepie sztuczny miód? Pszczelarz wyjaśnia, co to jest. "To pszczoły nie widziało"
Każdy chce, by miód, który kupuje, był jak najwyższej jakości, cechował się cennymi właściwościami i walorami smakowymi. Tymczasem w sklepach można niekiedy natknąć się na produkt nazywany sztucznym miodem. Co to takiego jest i czy w ogóle z miode...
-
Ta zupa smakuje jak z restauracji. Nie jest trudna, ale nie zapomnij o piekarniku
Zupa paprykowa to przepis, który może wydawać się banalny. I tak, i nie. Przepis jest rzeczywiście banalny, ale smak zupełnie nie. Taka zupa smakuje jak z najlepszej restauracji, ale ważny jest piekarnik. Bez upieczenia głównego składnika zupa moż...
-
Szybkie racuszki bez wyrastania. Nie zgadniesz, co jest głównym składnikiem
Szybkie racuszki bez wyrastania to wymarzone śniadanie, lunch lub słodki podwieczorek w nagrodę po ciężkim dniu. Przepis na te racuszki jest prosty i moim zdaniem smakują dużo lepiej niż te, które są na drożdżach. Ich główny składnik uwielbiamy je...
-
Polecany farsz do jajek - na pewno cię nie zawiedzie. Sprawdzi się też jako pasta do kanapek
Farsz do jajek wielkanocnych musi mieć to coś. Szukasz czegoś wyjątkowego dla swoich gości na Wielkanoc? Przygotowaliśmy bardzo proste przepisy na smakowite nadzienie do jajek. Co ważne, taki farsz sprawdzi się także jako szybka pasta do...
-
Katarzyna Dowbor schudła 20 kg bez restrykcyjnej diety. Odstawiła jeden produkt
Katarzyna Dowbor to jedna z najbardziej rozpoznawalnych gwiazd w polskim show biznesie. W związku z tym, że często gości na ekranach telewizorów, łatwo jest wyłapać wszelkie zmiany w jej wyglądzie. Jakiś czas temu prezenterka schudła 20 kg....
-
Narzeczony ostatnio zrobił szybki makaron ze szpinakiem. Myślałam, że oszaleję z miłości
Szybki obiad z makaronem ma same zalety i mnóstwo smaku. Nie ma chyba przepisu, który nie wyszedłby nawet najmniej doświadczonemu, początkującemu kucharzowi. Mój ukochany nie należy do osób, które z kuchnią mają niewiele wspólnego, ale jego ostatn...
-
Ten koktajl uratował mnie już wiele razy jak źle się czułam. Młodsza siostra nie chce nawet powąchać
Sok pomidorowy kojarzy się nam z czymś niesmacznym, niekoniecznie apetycznym i przede wszystkim nie kojarzy się z czymś, co stawia na nogi. Nie w moim przypadku. Kiedyś jak byłam chora, miałam w lodówce tylko sok pomidorowy, sos tabasco i czosnek....
-
"W sklepach nie było mięsa, tośmy kupowali te puszki". Dziś płacimy za to krocie w restauracjach
Mięsa w PRL-u było jak na lekarstwo, ale nie można powiedzieć, że nie było go w ogóle. Jednak zamiast mięsa wołowego, wieprzowego czy dziś popularnego drobiu, niemal pod dostatkiem było czego innego, za co dziś płacimy miliony monet w restauracjac...
-
Ta świąteczna sałatka z jajkiem jest tak pyszna, że powinna zostać zakazana. Robi się ją 15 minut
Sałatka z jajkiem na Wielkanoc to dla wielu osób numer jeden. Co ważne, można ją dowolnie modyfikować, aby smakowała nam jak najlepiej. Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i pięknie wyglądające dania na wielkanocny stół? Mamy dla ciebie kilka...
-
Sałatka, która nie podchodzi wodą. Może stać nawet pięć dni, a smakuje lepiej niż jarzynowa
Sałatka, która się długo nie psuje, świetnie smakuje i nie podchodzi wodą? Nie, to nie jarzynowa. Kiedyś zrobiłam sałatkę z kalafiorem i moja rodzina prawie oszalała. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc lub do lunch boxa. Przepis jest prosty i nie ...
-
Placki ziemniaczane chrupiące i najpyszniejsze. Babcia dodawała do nich nietypowy składnik
Placki ziemniaczane to rzecz, którą kocha każdy, bez względu na wiek, pochodzenie i poglądy. Placki ziemniaczane potrafią łączyć ludzi, ale muszą być naprawdę pyszne. Jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane? Moja babcia dodawała składnik, o który...
-
Szybkie ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Smakuje tak, że może zawrócić w głowie
Szybkie ciasto czekoladowe to dowód na to, że szczęście istnieje i jest bardzo łatwe do "sprawienia". Nic tak nie smakuje po ciężkim dniu w pracy, jak domowe, pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe. Uwaga - nie pokazuj tego przepisu swoim dieciom - ...
-
To ciasto biło rekordy popularności. Zrób je na Wielkanoc i patrz, jak goście mrużą oczy z radości
Robiło się je w każdym domu. Kultowe ciasto, które we wczesnych latach dwutysięcznych święciło triumfy. Chodzi oczywiście o kopiec kreta. Przepis bił rekordy popularności na przełomie wieków i do dziś pozostaje jednym z ulubionych ciast Polaków....
-
Sos musztardowy do wędlin i jajek. Nie zapomnij o triku z jajkami, a będzie najlepszy
Ależ to cudowne, że istnieje musztarda. Nie tylko dlatego, że idealnie łączy się z kiełbasą lub karkówką z grilla, lecz także dlatego, że można z niej zrobić przepyszny sos do wielkanocnych frykasów. Jak zrobić sos musztardowy do jajek, pieczonej...