blok czekoladowy
-
Kultowy przysmak PRL-u. Blok kryzysowy przywraca wspomnienia dzieciństwa
Kulinarny hit czasów PRL to smak dzieciństwa i sentymentalny powrót do przeszłości. Wiele osób z pewnością pamięta blok "kryzysowy" składający się z trzech podstawowych składników: margaryny, mleka w proszku i kakao. Popularny w tamtych czasach,...
-
Blok czekoladowy - przepis, który kochamy od dziesięcioleci. Ewa Wachowicz robi go inaczej
Blok czekoladowy to chyba jedno z najmilszych w najsmaczniejszych wspomnień z czasów PRL i na pewno wielu z nas wciąż w sklepach i na targach kupuje ciemne łakocie na wagę. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić blok czekoladowy w domu - Ewa Wachowicz ma...
-
Zapomniany, a przed laty walczono o nawet okruszek. Każdy przeciera oczy, gdy widzi ten deser na stole
Kto pamięta kultowe ciasta i desery, które królowały kilkanaście lat temu? Wtedy robiły wielką furorę, dziś okazują się zapomniane. By całkowicie pamięć o nich nie przepadła, przypominamy przepis. Ten deser znikał zawsze jako pierwszy i nikt go ni...
-
Blok czekoladowy - przepis rodem z PRL-u, czyli banalnie prosty sposób na zrobienie "czegoś z niczego"
Słodycze rodem z czasów PRL-u to dla wielu wspomnienie dzieciństwa, sentyment czy smak, który króluje na piedestale. Blok czekoladowy to idealny przykład na "coś z niczego", ponieważ skład jest banalnie prosty, a efekt to prawdziwe dzieło sztuki. ...
-
Blok czekoladowy - przepis na klasykę z dodatkiem bakalii. Efekt gwarantuje dodatek mleka w proszku
Blok czekoladowy to deser, który znamy z beztroskich czasów dzieciństwa. Wówczas niemal każda babcia skrywała w kredensie ten słodki przysmak. To także hit rodem z PRL-u, który towarzyszył rodzinnym przyjęciom i na święta, Kluczem do sukcesu było...
-
Przepis na ten deser babcie skrywały w swoich zeszytach. Chrupiący środek to prawdziwy smak dzieciństwa
Ten deser towarzyszył wielu podczas świąt i przy imprezach rodzinnych. Babcie robiły go zawsze, gdy nadarzyła się okazja. Ten przepis sprawi, że wrócisz do smaków dzieciństwa. Chrupiący środek jest nie do podrobienia.
-
Trzy kulinarne hity rodem z PRL-u. Tak radziły sobie nasze babcie, gdy sklepowe półki świeciły pustkami
Choć czasy PRL-u pod wieloma względami nie należały do najłatwiejszych, wiele osób wspomina je z przysłowiową łezką w oku. Sklepowe półki często świeciły pustkami, ale gospodynie domowe wspinały się na wyżyny kreatywności, aby przygotować sycący i...
-
Blok czekoladowy, który robiła na niedzielę moja babcia. Przepis na ekspresowy deser z dzieciństwa
Blok czekoladowy to masa kakaowa połączona z mlekiem w proszku i bakaliami. Jego smak wielu z nas przypomina lata dzieciństwa. U mnie robiła go babcia. Deser jest dość szybki i prosty w przygotowaniu, dlatego można go zrobić, gdy nie chce nam się...
-
Blok czekoladowy - przepis z zeszytu babci. Tym przysmakiem zajadali się wszyscy w PRL
Blok czekoladowy to przysmak, którym zajadali się wszyscy za czasów tzw. komuny. Nasze babcie chętnie robiły go samodzielnie lub stały w kolejkach do cukierni, by kupić ulubione łakocie na wagę. Dziś mamy dla ciebie przepis na blok czekoladowy,...
-
Blok czekoladowy - przepis na deser, który święcił triumfy w czasach PRL. Przypomnij sobie ten smak
Przepis na blok czekoladowy - słodki i szybki do przygotowania deser, znajdował się w przepiśniku niemal każdej pani domu. W czasach, gdy na sklepowych półkach próżno było szukać słodyczy, gospodynie z kilku dostępnych składników potrafiły stworzy...
-
Jak zrobić łazanki z kapustą? Z przepisu babci będą palce lizać
- Wlej łyżeczkę przed gotowanie jajek. Skorupki nie popękają
- Jak uczynić naukę języka angielskiego przyjemną i zabawną dla twojego dziecka? Przewodnik dla rodzicówMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Szybko zrobisz, jeszcze szybciej zniknie. Każdy zapyta o przepis
- Z rzadkiej masy w idealnie aksamitny i gęsty krem. Patent Anny Starmach
- Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Moja babcia zawsze robiła najlepszą
- Babcia zdradziła mi stary trik na opadający biszkopt. Nie uwierzysz
- Mielone znów się rozpadły? Powodem może być brak tego składnika
- Dietetyk wskazał najzdrowszy napój. Wybór może naprawdę zaskakiwać
- Co zrobić, aby ogórkowa była bardziej kwaśna? Liczy się jedna rzecz
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
Babcine desery jak mało co potrafią przywołać ciepłe wspomnienia z dzieciństwa. A gdyby je odtworzyć? Z kuchnią waszych babć nie zamierzamy konkurować, ale podrzucamy trochę inspiracji.
-
Babcine desery, jak za dawnych lat, które łatwo zrobisz samodzielnie - mamy przepisy!
Każdy z nas wspomina potrawy przygotowywane przez babcię. Myśląc o nich, czujemy zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, smak konfitur czy chrupkość faworków. Wracamy pamięcią do tamtych dni i przypominamy przepisy na przysmaki, które robiły...