-
Haps
-
Jak przygotować
- Blok czekoladowy z przepisu Wachowicz to złoto. Dwa dodatki świetnie tu pasują
Blok czekoladowy z przepisu Wachowicz to złoto. Te dodatki świetnie tu pasują
Każdy, kto wychowywał się w czasach PRL-u, z pewnością miał okazję zajadać się pysznym blokiem czekoladowym. To słodkość niemal kultowa, ale młodzież może nie kojarzyć, więc specjalnie dla nich mamy przepis na blok czekoladowy Ewy Wachowicz. Będzie niezwykły, bo oprócz ciastek są jeszcze te dodatki.
Blok czekoladowy to pyszne ciasto zrobione głównie z mleka w proszku, kakao oraz pokruszonych ciasteczek albo herbatników. Jednak Ewa Wachowicz robi blok czekoladowy inaczej, nieco bardziej na bogato. Do masy kakaowej dodaje jeszcze żurawinę, suszone morele i jabłka. Taki blok to prawdziwa rozkosz i podróż sentymentalna do przeszłości.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Blok czekoladowy Ewy Wachowisz - przepis
Składniki:
- 360 g gorzkiej czekolady,
- 1 szklanka mleka skondensowanego,
- kilka herbatników (5-7),
- garść orzechów,
- kilka plasterków suszonego jabłka,
- suszona żurawina (1 szklanka lub mniej),
- kilka suszonych moreli.
Blok czekoladowy z owocami - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i zagotuj w nim wodę. Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki i włóż do blaszanej miski.
- Miskę z czekoladą umieść nad garnkiem i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie zacznij mieszać i stopniowo dolewaj mleko skondensowane. Dokładnie całość wymieszaj, by nie było grudek.
- Orzechy drobno posiekaj, herbatniki pokrusz. Pamiętaj, że kawałki ciasteczek mogą mieć różną wielkość. Pokrój także suszone morele i kawałki suszonych jabłek.
- Wszystkie składniki dodaj do miski z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszaj dokładnie i przelej do formy wyłożonej folią spożywczą.
- Blok czekoladowy przenieś na kilka godzin w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, by masa odpowiednio stężała.
Przepis pochodzi ze strony: ewawachowicz.pl