Zaskoczyła cię niespodziewana wizyta gości? Aby poczęstować ich słodkim rarytasem, wcale nie musisz biec do cukierni po gotowy wypiek. Rozwiązaniem jest ciasto leniwej synowej. Zrobisz je bez pieczenia i z efektem "wow".
4
Sasa69M / Getty Images/iStockphoto
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Dla wielu osób robienie ciasta oznacza długie godziny w kuchni, często wieloetapowej pracy. Czasami jednak czasu jest jak na lekarstwo, o czym szczególnie wiedzą spóźnialscy i zapominalscy. Aby przygotować wyśmienity deser, godny najlepszych cukierni, nie potrzebujesz mnóstwa składników czy nakładu pracy. Świetnym rozwiązaniem będzie ciasto "leniwej synowej", które z pewnością podbije kubki smakowe niejednej teściowej i reszty rodziny.
REKLAMA
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Co można szybko i łatwo upiec? Pyszny deser "leniwej synowej" zrobisz bez wysiłku
Nazwa ciasta "leniwa synowa" nawiązuje do prostoty i szybkości jego wykonania. Całość zajmuje maksymalnie kilkanaście minut. Co więcej, nie musisz nawet uruchamiać piekarnika. Jest to tzw. przekładaniec, do którego wykonania potrzebujesz:
1 duże opakowanie herbatników,
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g),
250 ml śmietany kremówki 30 proc.,
250 g serka mascarpone,
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (roztopionej), prażonych migdałów lub orzechów laskowych.
Jak zrobić szybkie ciasto do kawy? Zachwyci bogactwem smaku, mimo minimalnego nakładu pracy
Po zebraniu wszystkich składników niezbędnych do wykonania ciasta upewnij się, że śmietanka jest odpowiednio schłodzona. Tylko w takiej wersji będziesz w stanie ubić ją na sztywno. Przygotuj również blaszkę o wymiarach 26 × 26 cm lub 24 × 24 cm.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub mikrofali, a śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Do ubitej śmietany dodaj serek mascarpone i mleko skondensowane. Wymieszaj całość delikatnie. Następnie dodaj roztopioną czekoladę i ponownie wymieszaj.
Herbatniki układaj na dnie formy, a następnie nakładaj na nie warstwę kremu. Posyp wierzch posiekanymi migdałami lub orzechami laskowymi. Powtarzaj układanie herbatników i kremu, aż do wyczerpania składników. Co więcej, możesz dodać dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe na jednej z warstw herbatników, co wprowadzi lekko kwaskowaty akcent i równoważy słodycz ciasta.
Wstaw deser do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, by stężał.