Katarzyna Bosacka zdradza, jak rozpoznać dobre kabanosy. Nie chodzi tylko o skład. "Oszukane"

Jakie kabanosy są dobre? Katarzyna Bosacka wskazała, jak powinny wyglądać oraz jaki mieć skład. Ponadto zwróciła uwagę na jeszcze jedną kwestię. By mieć pewność, że zostały ładnie ususzone, weź je w dłoń i złam. Wszystko będzie jasne.

Obecnie w sklepach znajdziesz naprawdę wiele rodzajów kabanosów wykonanych z różnych mięs, z czego prym wiodą wieprzowe oraz drobiowe. Można trafić również na indyka i jagnięcinę, nie wspominając o licznych dodatkach pod postacią chilli, sera, czosnku, suszonych pomidorów czy nawet sosu barbecue. Które z nich będą najlepsze pod względem składu? 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Z czego prawdziwe kabanosy? Zwróć uwagę na te trzy rzeczy

Sklepowe kabanosy wzięła pod lupę Katarzyna Bosacka. Specjalistka wskazała 3 cechy, którymi powinny charakteryzować się dobrej jakości wyroby. Pierwszą rzeczą jest ilość mięsa w składzie. - Dobre kabanosy są zrobione na przykład ze 1800 g mięsa wieprzowego na 100 g - wyjaśniła Bosacka. Dodatkowo powinny być suche, co równocześnie oznacza, że nie mają szkodliwych dodatków, gdyż suszenie to tradycyjna metoda konserwowania. 

 

Jakie kabanosy są dobre? Zrób test łamania

Jeśli chcesz mieć pewność, że zakupione kabanosy są dobrej jakości, to poza powyższym, wykonaj jeszcze prosty test. Po prostu mocno je naciśnij bądź zegnij i sprawdź, czy ładnie strzelają i łamią się w palcach. Jak przekonuje Bosacka, będzie to dodatkowe potwierdzenie, że wędlina jest sucha i, co za tym idzie, dobra. 

Jakie są zdrowe kabanosy? Na takie uważaj

Bosacka pokazała też sklepową paczkę z kabanosami i wskazała, co jest w nich nie tak. Jeszcze przed otwarciem zaznaczyła, że od początku nic się nie zgadza, gdyż miała w rękach wyrób "klasyczny", ale przy tym drobiowo-wieprzowy. Wyjaśniła, że samo słowo kabanosy pochodzi od "kaban", co oznacza po prostu wieprza. - Klasyczne to są te wieprzowe - powiedziała. Dodatkowo w składzie wyrobu znalazły się konserwanty, a on sam był mokry i nie chciał się łamać. - Oszukane - podsumowała. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: