Obecnie w sklepach znajdziesz naprawdę wiele rodzajów kabanosów wykonanych z różnych mięs, z czego prym wiodą wieprzowe oraz drobiowe. Można trafić również na indyka i jagnięcinę, nie wspominając o licznych dodatkach pod postacią chilli, sera, czosnku, suszonych pomidorów czy nawet sosu barbecue. Które z nich będą najlepsze pod względem składu?
Sklepowe kabanosy wzięła pod lupę Katarzyna Bosacka. Specjalistka wskazała 3 cechy, którymi powinny charakteryzować się dobrej jakości wyroby. Pierwszą rzeczą jest ilość mięsa w składzie. - Dobre kabanosy są zrobione na przykład ze 1800 g mięsa wieprzowego na 100 g - wyjaśniła Bosacka. Dodatkowo powinny być suche, co równocześnie oznacza, że nie mają szkodliwych dodatków, gdyż suszenie to tradycyjna metoda konserwowania.
Jeśli chcesz mieć pewność, że zakupione kabanosy są dobrej jakości, to poza powyższym, wykonaj jeszcze prosty test. Po prostu mocno je naciśnij bądź zegnij i sprawdź, czy ładnie strzelają i łamią się w palcach. Jak przekonuje Bosacka, będzie to dodatkowe potwierdzenie, że wędlina jest sucha i, co za tym idzie, dobra.
Bosacka pokazała też sklepową paczkę z kabanosami i wskazała, co jest w nich nie tak. Jeszcze przed otwarciem zaznaczyła, że od początku nic się nie zgadza, gdyż miała w rękach wyrób "klasyczny", ale przy tym drobiowo-wieprzowy. Wyjaśniła, że samo słowo kabanosy pochodzi od "kaban", co oznacza po prostu wieprza. - Klasyczne to są te wieprzowe - powiedziała. Dodatkowo w składzie wyrobu znalazły się konserwanty, a on sam był mokry i nie chciał się łamać. - Oszukane - podsumowała. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.