Łapię za żelazko i prasuję, ale nie ubrania. W ten prosty sposób przedłużam świeżość mięsa

Ile czasu można trzymać surowe mięso w lodówce? Złap za żelazko i kawałek folii aluminiowej, a zachowa świeżość na znacznie dłużej. Sposób jest banalnie prosty i kosztuje tyle, co nic. Dzięki niemu zaoszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnowanie żywności.

Mięso mielone gości w niemal każdej polskiej kuchni. Robi się z niego uwielbiane w naszym kraju kotlety mielone i pulpety czy dodaje do sycących zup, sosów i farszu. Zdarza się jednak, że po zakupie dużej paczki okazuje się, że w danym momencie wykorzystamy tylko część. Co zrobić z resztą, ale bez mrożenia, aby na dłużej pozostała świeża i zdatna do spożycia? Wystarczy prosty trik.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Jak zabezpieczyć mięso przed zepsuciem? Złap za żelazko

Oczywiście jednym z najlepszych, a przy tym najprostszych sposobów na przedłużenie świeżości mięsa (i innych produktów) jest ich zamrożenie. Jednak bywają sytuacje, kiedy wiemy, że będzie nam potrzebne już za 2-3 dni, a do tego braknie czasu oraz możliwości na to, by odpowiednio wcześnie wyjąć je z zamrażalnika. Wtedy warto skorzystać z innego sposobu. Jak przechowywać mięso mielone, by na dłużej zachowało świeżość bez konieczności mrożenia? To naprawdę proste. Wszystko, czego potrzebujesz, to:

  • woreczek,
  • kawałek folii aluminiowej,
  • żelazko.

PORADA! Przy wyborze woreczka warto zdecydować się na strunowy, choć nie jest to warunek konieczny. Ważne natomiast, by nadawał się do żywności i dało się z niego "wyciągnąć" całe powietrze.

Ile czasu można trzymać surowe mięso w lodówce?
Ile czasu można trzymać surowe mięso w lodówce? Ile czasu można trzymać surowe mięso w lodówce? Fot. pexels.com / Luis Kuthe

Ile czasu można trzymać surowe mięso w lodówce? Zastosuj prosty patent

Jeśli chcesz, aby mięso na dłużej zachowało świeżość, najpierw przełóż je do woreczka. Następnie dokładnie usuń z wnętrza powietrze. W tym celu mocno i dokładnie wyciśnij foliówkę, by wewnątrz nic nie zostało. To najważniejszy etap, dlatego nie omijaj go. Dzięki temu sprawisz, że rozwój bakterii tlenowych będzie znacznie wolniejszy, a jedzenie dłużej będzie nadawało się do spożycia.

Gdy skończysz, zamknij woreczek, przyłóż do końca folię aluminiową i zaprasuj ją żelazkiem ustawionym na średnią temperaturę. Dzięki temu brzegi foli stopią się i zyskasz szczelne zamknięcie, niczym w oryginalnym, sklepowym opakowaniu. W ten prosty sposób sprawisz, że wcześniej otwarte mięso zachowa świeżość jeszcze przez kilka dni, tak więc spokojnie zdążysz je zużyć. Oczywiście możesz też schować je po prostu do zamrażalnika. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.

OSTRZEŻENIE! Oczywiście pamiętaj, że nawet porządnie zapakowane mięso może się zepsuć, jeśli za długo je przechowasz. Dlatego jeśli po otwarciu zaniepokoi cię zapach bądź wygląd, nie przyrządzaj go. Lepiej nie ryzykować.

Więcej o: