przechowywanie
-
Tak nie przechowuj chleba. Piekarz ostrzega. "Wyciąga wodę"
Wyjęcie z chlebaka twardego, czerstwego chleba to żadna przyjemność. Każdy produkt po pewnym czasie traci świeżość, ale są sposoby, by zachować ją nieco dłużej. Również w przypadku pieczywa. Jednym z nich podzielił się doświadczony piekarz. Wskaza...
-
Przechowywanie ziemniaków bez ich przemiany w... mutanta. Co zrobić? Jest kilka zasad
Jak powinno przechowywać się ziemniaki, aby zachowały świeżość i smak na dłużej? Odpowiednie warunki mają ogromne znaczenie dla trwałości tych popularnych warzyw. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, by móc cieszyć się ich idealnym stanem przez wie...
-
Chleb szybko pleśnieje? Ten błąd popełnia prawie każdy. Wykorzystaj patent babci, a będzie świeży
Zielony nalot na pieczywie to nie tylko defekt estetyczny - to sygnał, że coś poszło nie tak w przechowywaniu. Warto więc przyjrzeć się codziennym nawykom i wprowadzić zmiany, które zapewnią jego świeżość. Jak zapobiec pleśnieniu chleba? Mamy kilk...
-
Jak mrozić kotlety schabowe? To bułka z masłem. Z tym trikiem będą jak świeże nawet po 2 miesiącach
W wielu polskich domach niedzielny obiad nie może odbyć się bez schabowych. Często po posiłku pozostaje jednak spora porcja, która trafia do lodówki. Co można zrobić z kotletami, aby zachować ich świeżość i smak na dłużej? Podpowiadamy.
-
Piwnica pełna przetworów i nie wiesz, czy są dobre? Nie mogą stać bez końca. Lepiej pilnuj dat
Jak długo można przechowywać pasteryzowane słoiki? To pytanie nurtuje wielu miłośników domowych przetworów. Choć odpowiednia obróbka oraz właściwe warunki mogą znacznie wydłużyć ich trwałość, warto wiedzieć, jakich terminów się trzymać.
-
Zawsze wyrzucałam zjełczałe orzechy włoskie. Teraz wiem, gdzie je trzymać. Długo będą świeże
Jak prawidłowo przechowywać orzechy włoskie? Bakalie to wartościowy element codziennej diety. Nie tylko świetnie smakują, lecz także zawierają cenne składniki odżywcze. Niestety bez odpowiednich warunków szybko się psują i trafiają do śmietnika. J...
-
Mięso w zamrażarce ma termin ważności. Lepiej pilnuj dat. Po tym czasie może wylądować w koszu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wszystko zależy od rodzaju i sposobu przechowywania. Odpowiednie mrożenie pozwala zachować świeżość, aromat i wartości odżywcze na długo. Kupujesz większe ilości na zapas? Zadbaj o właściwe przygotowanie...
-
Przechowujesz tak wędliny? Za chwilę wylądują w koszu. A wystarczy, że po zakupie zrobisz jedną rzecz
Zdarza się, że kiełbasy i szynki szybko tracą świeżość, a ich smak już po 2-3 dniach pozostawia wiele do życzenia. Przyczyną mogą być niewłaściwe warunki, w jakich je trzymamy po przyniesieniu ze sklepu. W czym najlepiej przechowywać wędliny? W...
-
Przechowuj tak cebulę, a będzie świeża przez wiele tygodni. Nie zmięknie i nie zacznie się psuć
Cebula, obok ziemniaków, to prawdopodobnie najpowszechniej używane warzywo w polskiej kuchni. Doskonale podkręca smak i aromat potraw, więc trudno wyobrazić sobie bez niej gotowanie (choć oczywiście nie jest to niemożliwe). To również warzywo bard...
-
Łapię za żelazko i prasuję, ale nie ubrania. W ten prosty sposób przedłużam świeżość mięsa
Ile czasu można trzymać surowe mięso w lodówce? Złap za żelazko i kawałek folii aluminiowej, a zachowa świeżość na znacznie dłużej. Sposób jest banalnie prosty i kosztuje tyle, co nic. Dzięki niemu zaoszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnowanie...
-
Jak długo mogą stać ugotowane ziemniaki w lodówce? Po tym terminie uważaj. Noc w łazience murowana
Zdarza się, że mając niewiele czasu na przygotowanie obiadu, gotujemy większą ilość ziemniaków, wkładamy do pojemnika i buch do chłodziarki. Musimy jednak pamiętać, że takie warzywa mają określony termin spożycia i nie powinno się go przekraczać....
-
Jak przedłużyć świeżość koperku? Żadne mrożenie. 2 słoiki i będzie świeży nawet miesiąc
Koperek to pyszne i aromatyczne zioło, które dodajemy do wielu dań, a w szczególności do gotowanych ziemniaków. Jak go przechowywać by zachował świeżość na długo? Pudełko po lodach w zamrażalniku to niejedyne rozwiązanie. Wypróbuj banalny trik i...
-
Te triki na przechowywanie ziemniaków poznałam od dziadka. Dzięki nim pozostają jędrne aż do wiosny
Ziemniaki najlepiej smakują z początkiem lata, choć lubimy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Rarytasy te należą bowiem do jednych z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dobrze wiedzieć zatem, jak je przechowywać, żeby nie gniły, przebarwiały...
-
Sąsiadka zdradziła mi trik na przechowywanie ziemniaków. U niej nigdy nie kisną i są długo jędrne
Gdzie w domu trzymać ziemniaki, żeby na długo zachowały świeżość? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy widzimy świetną promocję na warzywa. Jeśli zrobimy to prawidłowo, nie grozi im zepsucie, kiełkowanie ani utrata wartości...
-
Zachowaj smak truskawek na długie miesiące. Babcie zdradziły co zrobić, żeby były jędrne i smaczne
Pierwsze polskie truskawki można już spotkać na targach w całym kraju. To jedne z najpopularniejszych owoców, więc warto zachować ich smak na długie miesiące po sezonie. Lepiej się jednak pospieszyć, ponieważ zaczną znikać już pod koniec lipca....
-
Już nigdy więcej nie schowasz koperku w pudełku po lodach. Ten sposób na mrożenie jest znacznie lepszy
Najsmaczniejszy koperek to ten wiosenny, świeżutki, zerwany przed samym spożyciem. Suszony nie dorównuje mu smakiem, dlatego kiedy mamy koperkowy sezon, warto zrobić większe zapasy i zamrozić sporą ilość na później. Czy wiesz, jak przechować koper...
-
Wrzuć orzechy do wody i dodaj kilka kropli. Sprytny trik uchroni cię przed bolesnymi konsekwencjami
Uwielbiasz orzechy i mogłabyś się nimi zajadać bez przerwy, ale chwilę po zjedzeniu dopada cię nieprzyjemne uczucie ciężkości? Zanim sięgniesz po nie następnym razem, zrób jedną rzecz. Problem więcej się nie pojawi.
-
Gdzie trzymać jajka? Wielu Polaków chowa je w złe miejsce. A potem bolą brzuchy
Gdzie trzymać jajka, by długo zachowały świeżość? Wbrew pozorom sprawa wcale nie jest taka oczywista, a wiele osób robi to źle. Gdzie więc je chować po zakupach, by długo były świeże i zdatne do spożycia?
-
Mrożenie świątecznych dań to nie grzech. Potraktuj tak wielkanocne resztki, a nic się nie zmarnuje
Góra jedzenie zalega po świętach w lodówce? Zamiast zajadać się na zapas czy wyrzucać smakołyki do kosza, postaw na babciną metodę, która działa cuda. Wystarczy zamrozić odpowiednio dania, by cieszyć się ich obłędnym smakiem o wiele dłużej.
-
Mrozisz tak mięso? Bakterie lubią to. Już po chwili będzie ich znacznie więcej
Jak prawidłowo mrozić mięso? Choć czynność wydaje się banalnie prosta, wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste. Wiele osób popełnia błąd, który może mieć nieprzyjemne konsekwencje. Na co uważać?
-
Tak przechowywane warzywa to trucizna. Stają się skupiskiem E.coli
Czy wiesz, jak najlepiej przechowywać sałatę i inne warzywa liściaste, by nam nie szkodziły? Okazuje się, że nie każdy robi to dobrze. Najnowsze badania sprawią, że szybko nadrobisz braki. Ich wyniki szokują.
-
Został ci żurek? Zrób to, zanim włożysz do lodówki. Będziecie się zajadać 3 dni i nic się nie zmarnuje
Jak przechowywać żurek po świętach, by długo zachował smak i się nie zepsuł? Samo włożenie gara zupy do lodówki może nie wystarczyć. O czym trzeba pamiętać? Prosty trik przedłuży jego świeżość. Ciesz się pysznym smakiem nawet kilka dni po świętach.
-
Ile można trzymać jajka na twardo w lodówce? Połowa Polaków nie wie
Jak długo można trzymać jajka w lodówce? Oczywiście mówimy o jajkach ugotowanych na twardo, takich, co zostały po Wielkanocy, imieninach lub innych uroczystościach. Nie zawsze wiemy, ile możemy przechowywać je ugotowane na twardo i gotowe do akcji...
-
Chowając wędlinę do lodówki, nie zapomnij o 1 rzeczy. Inaczej stanie się obślizgła i szybciej zepsuje
Twoja dopiero co kupiona wędlina staje się obślizgła? Czasem wina nie leży po stronie sprzedawcy, a nas samych. Jeżeli nie chcesz, aby szybko się psuła, musisz poznać kilka przydatnych zasad przechowywania produktów w lodówce.
-
Przechowujesz czosnek w tym miejscu? Szybko je zmień. Inaczej straci smak i wartości
Posiadasz spory zapas czosnku i nie wiesz, gdzie go przechowywać? Uważaj na jedno miejsce. Pod żadnym pozorem czosnek nie powinien się tam znaleźć. Może wypłynąć negatywnie na jego smak, a także trwałość i wartości odżywcze.
-
Pszczelarz wyjaśnia, gdzie trzymać miód. Prawdopodobnie robisz to źle. Szafka to kiepski pomysł
Miód uchodzi za produkt, który można przechowywać bardzo długo i się nie zepsuje. Zwykle trzymamy go gdzieś w szafkach kuchennych, szufladach lub na półkach. Tymczasem okazuje się, że niekoniecznie jest to dobre miejsce. Pszczelarz wyjaśnił, gdzie...
-
Pokazała, jak przechowuje ogórki, by były chrupiące. "Zrób im śpiwór. Przetrwają nawet dwa tygodnie"
Popularna autorka książek i przepisów kulinarnych, producentka telewizyjna oraz szefowa kuchni Kathleen Ashmore pokazała, jak przechowywać ogórki, by dłużej zachowały świeżość. Kobieta nie stosuje do tego żadnych skomplikowanych trików. Wystarczą...
-
Czy olej trzeba trzymać w lodówce? Niektóre wręcz powinny tam trafić. Wyjaśniamy, co z rzepakowym
Olej, podobnie jak każdy inny produkt żywnościowy, należy przechowywać w odpowiedni sposób. Znaczenie mają zarówno temperatura, jak i dostęp do światła i tlenu. Warto też wiedzieć, jak powinno wyglądać opakowanie, w którym olej jest sprzedawany....
-
Jak długo mogą stać ryby w occie? Dłużej, niż niejeden nastoletni związek. Jest jednak ważny warunek
Po świętach zazwyczaj zostaje nam sporo jedzenia i czasami zastanawiamy się, co z nim zrobić. Wyrzucić - grzech i marnotrawstwo. Nie zawsze i nie wszystko da się zamrozić. Ile w takim razie mogą stać ryby w occie? Odpowiedź jest jedna - to zależy.
-
Czy można zamrozić śledzie po świętach? Oczywiście, że tak, ale pod jednym warunkiem
Zostało ci po świętach trochę śledzi? Niby możesz je na siłę wepchnąć do ociężałego żołądka, ale jeśli jednak masz lekki przesyt, chcesz zostawić je sobie na później, kiedy najdzie cię ochota? Najlepszym sposobem wydaje się ich zamrożenie, prawda?...
-
Pierniki przechowuję tylko w jednym miejscu. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach
Pierniczki to korzenne ciasteczka, które od lat umilają czas przed świętami Bożego Narodzenia. Gdzie i jak przechowywać pierniki, aby były miękkie i pachnące? Tak przetrwają do świąt.
-
Trzymasz te warzywa w lodówce? Popełniasz błąd. Przez to szybciej wylądują w koszu
Prawidłowe przechowywanie żywności to klucz do tego, by była jak najdłużej zdatna do spożycia. Często jednak zupełnie nieświadomie popełniamy błędy, przez które produkty tracą swoje walory. Robią się nieapetyczne, bez smaku, zmieniają kolor i...
-
Mrożony płyn do naczyń uratuje w opałach. Metoda dobra na problem, który często gości w domu
Płyn do naczyń może okazać się znacznie przydatniejszy, niż mogłoby się wydawać. Poza domowymi porządkami produkt ma też ukrytą funkcję - aby ja poznać, wystarczy przelać płyn do woreczka i go zamrozić. Ta sprytna metoda działa cuda i pomoże w...
-
Nigdy więcej nie gotuj jajek w ten sposób. Szkoda twoich nerwów i zmarnowanych produktów. Wystarczy jedna zasada
Przechowujesz jajka w lodówce? To nie błąd, jednak musisz liczyć się z tym, że ich gotowanie wymagać będzie odpowiedniego przygotowania. Wszystko z powodu zbyt dużej różnicy temperatur podczas obróbki termicznej. Pamiętaj o tej zasadzie i nie...
-
Jak przechowywać jabłka, by pozostały soczyste? Poznaj kluczowe zasady [TOP 3]
Jabłka to owoce, które towarzyszą Polakom od wieków i choć z czasem ich smak i odmiany często różnią się od tych sprzed lat, to jednak nadal są bardzo cenione. Stosowane jako dodatek do deserów, mięs, kompotów, czy innych pyszności nie tracą na...
-
Jeden błąd, a suszone grzyby trafią do kosza. Jak je przechowywać? Z tego definitywnie zrezygnuj
Czas zbierania grzybów w pełni. Wiele osób przynosi do domu całe kosze dorodnych kurek, podgrzybków i rydzów. Z tych okazów można zrobić naprawdę wiele, lecz najprościej jest je wysuszyć. Gdy ten proces mamy już za sobą, warto zastanowić się, jak ...
-
Jak przechowywać marchew na zimę? Oto porady i wskazówki, z których warto skorzystać
Jak przechowywać marchew? Zachowanie świeżości i chrupkości marchewki może być kluczowe dla zachowania jej smaku i wartości odżywczych. Oto kilka prostych wskazówek dotyczących przechowywania marchewek, które pomogą cieszyć się nimi przez dłuższy...
-
W jaki sposób przechowujesz cebulę? Istnieje duża szansa, że robisz to źle. Przez to warzywa psują się szybciej
Cebula przydaje się przy wielu obiadowych przepisach. Można z niej przyrządzić znakomita okrasę do pierogów, dodać do jajecznicy lub wiosennej sałatki. To jak dużo cebuli potrzeba w tradycyjnej kuchni polskiej również nie jest tajemnicą. Jak jedna...
-
Kisisz ogórki w plastikowych butelkach? Skończ z tym jak najszybciej, zanim sobie zaszkodzisz
Kiszone ogórki to zdrowy i lubiany dodatek do wielu dań. Smakuje wybornie na kanapce, w sałatkach, a także jako chrupiąca i kwaśna przekąska do niedzielnego obiadu. Wiele osób decyduje się przygotowywać kiszonki samodzielnie, jednak zdarza się, że...
-
Zapomnij o miękkiej, pomarszczonej papryce. Z tym sprytnym trikiem pozostanie świeża znacznie dłużej
Nie ma nic gorszego niż wiotkie, pomarszczone warzywa, które dosłownie puściły korzenie w naszej lodówce. Jak się okazuje, papryka może być przechowywana długie tygodnie, jednak kluczem do sukcesu jest kilka drobnych szczegółów. Podstawą jest jedn...