przechowywanie
-
Wrzuć orzechy do wody i dodaj kilka kropli. Sprytny trik uchroni cię przed bolesnymi konsekwencjami
Uwielbiasz orzechy i mogłabyś się nimi zajadać bez przerwy, ale chwilę po zjedzeniu dopada cię nieprzyjemne uczucie ciężkości? Zanim sięgniesz po nie następnym razem, zrób jedną rzecz. Problem więcej się nie pojawi.
-
Gdzie trzymać jajka? Wielu Polaków chowa je w złe miejsce. A potem bolą brzuchy
Gdzie trzymać jajka, by długo zachowały świeżość? Wbrew pozorom sprawa wcale nie jest taka oczywista, a wiele osób robi to źle. Gdzie więc je chować po zakupach, by długo były świeże i zdatne do spożycia?
-
Mrożenie świątecznych dań to nie grzech. Potraktuj tak wielkanocne resztki, a nic się nie zmarnuje
Góra jedzenie zalega po świętach w lodówce? Zamiast zajadać się na zapas czy wyrzucać smakołyki do kosza, postaw na babciną metodę, która działa cuda. Wystarczy zamrozić odpowiednio dania, by cieszyć się ich obłędnym smakiem o wiele dłużej.
-
Mrozisz tak mięso? Bakterie lubią to. Już po chwili będzie ich znacznie więcej
Jak prawidłowo mrozić mięso? Choć czynność wydaje się banalnie prosta, wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste. Wiele osób popełnia błąd, który może mieć nieprzyjemne konsekwencje. Na co uważać?
-
Tak przechowywane warzywa to trucizna. Stają się skupiskiem E.coli
Czy wiesz, jak najlepiej przechowywać sałatę i inne warzywa liściaste, by nam nie szkodziły? Okazuje się, że nie każdy robi to dobrze. Najnowsze badania sprawią, że szybko nadrobisz braki. Ich wyniki szokują.
-
Został ci żurek? Zrób to, zanim włożysz do lodówki. Będziecie się zajadać 3 dni i nic się nie zmarnuje
Jak przechowywać żurek po świętach, by długo zachował smak i się nie zepsuł? Samo włożenie gara zupy do lodówki może nie wystarczyć. O czym trzeba pamiętać? Prosty trik przedłuży jego świeżość. Ciesz się pysznym smakiem nawet kilka dni po świętach.
-
Ile można trzymać jajka na twardo w lodówce? Połowa Polaków nie wie
Jak długo można trzymać jajka w lodówce? Oczywiście mówimy o jajkach ugotowanych na twardo, takich, co zostały po Wielkanocy, imieninach lub innych uroczystościach. Nie zawsze wiemy, ile możemy przechowywać je ugotowane na twardo i gotowe do akcji...
-
Chowając wędlinę do lodówki, nie zapomnij o 1 rzeczy. Inaczej stanie się obślizgła i szybciej zepsuje
Twoja dopiero co kupiona wędlina staje się obślizgła? Czasem wina nie leży po stronie sprzedawcy, a nas samych. Jeżeli nie chcesz, aby szybko się psuła, musisz poznać kilka przydatnych zasad przechowywania produktów w lodówce.
-
Przechowujesz czosnek w tym miejscu? Szybko je zmień. Inaczej straci smak i wartości
Posiadasz spory zapas czosnku i nie wiesz, gdzie go przechowywać? Uważaj na jedno miejsce. Pod żadnym pozorem czosnek nie powinien się tam znaleźć. Może wypłynąć negatywnie na jego smak, a także trwałość i wartości odżywcze.
-
Pszczelarz wyjaśnia, gdzie trzymać miód. Prawdopodobnie robisz to źle. Szafka to kiepski pomysł
Miód uchodzi za produkt, który można przechowywać bardzo długo i się nie zepsuje. Zwykle trzymamy go gdzieś w szafkach kuchennych, szufladach lub na półkach. Tymczasem okazuje się, że niekoniecznie jest to dobre miejsce. Pszczelarz wyjaśnił, gdzie...
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- To najlepsze flaki. Jakie było zdziwienie, gdy okazało się, że są bez mięsa
- Jak szparagi to tylko w tym wydaniu. To proste połączenie nie ma równych
- Zupa pieczarkowa - przepis na tani obiad. Oszalałam na punkcie tego składnika, musisz to dodać
- Zrobienie go zajmie chwilę, a przebija schabowego. Dodaj te składniki
- Kruche ciasto w kulę i myk do lodówki? Never ever!
- Trudny quiz kulinarny na literę K. Zdobycie w nim kompletu graniczy z cudem!
- Tego dżemu prawie nikt nie zna, a jest lepszy niż truskawkowy. Idealny do gofrów
-
Pokazała, jak przechowuje ogórki, by były chrupiące. "Zrób im śpiwór. Przetrwają nawet dwa tygodnie"
Popularna autorka książek i przepisów kulinarnych, producentka telewizyjna oraz szefowa kuchni Kathleen Ashmore pokazała, jak przechowywać ogórki, by dłużej zachowały świeżość. Kobieta nie stosuje do tego żadnych skomplikowanych trików. Wystarczą...
-
Czy olej trzeba trzymać w lodówce? Niektóre wręcz powinny tam trafić. Wyjaśniamy, co z rzepakowym
Olej, podobnie jak każdy inny produkt żywnościowy, należy przechowywać w odpowiedni sposób. Znaczenie mają zarówno temperatura, jak i dostęp do światła i tlenu. Warto też wiedzieć, jak powinno wyglądać opakowanie, w którym olej jest sprzedawany....
-
Jak długo mogą stać ryby w occie? Dłużej, niż niejeden nastoletni związek. Jest jednak ważny warunek
Po świętach zazwyczaj zostaje nam sporo jedzenia i czasami zastanawiamy się, co z nim zrobić. Wyrzucić - grzech i marnotrawstwo. Nie zawsze i nie wszystko da się zamrozić. Ile w takim razie mogą stać ryby w occie? Odpowiedź jest jedna - to zależy.
-
Czy można zamrozić śledzie po świętach? Oczywiście, że tak, ale pod jednym warunkiem
Zostało ci po świętach trochę śledzi? Niby możesz je na siłę wepchnąć do ociężałego żołądka, ale jeśli jednak masz lekki przesyt, chcesz zostawić je sobie na później, kiedy najdzie cię ochota? Najlepszym sposobem wydaje się ich zamrożenie, prawda?...
-
Pierniki przechowuję tylko w jednym miejscu. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach
Pierniczki to korzenne ciasteczka, które od lat umilają czas przed świętami Bożego Narodzenia. Gdzie i jak przechowywać pierniki, aby były miękkie i pachnące? Tak przetrwają do świąt.
-
Trzymasz te warzywa w lodówce? Popełniasz błąd. Przez to szybciej wylądują w koszu
Prawidłowe przechowywanie żywności to klucz do tego, by była jak najdłużej zdatna do spożycia. Często jednak zupełnie nieświadomie popełniamy błędy, przez które produkty tracą swoje walory. Robią się nieapetyczne, bez smaku, zmieniają kolor i...
-
Mrożony płyn do naczyń uratuje w opałach. Metoda dobra na problem, który często gości w domu
Płyn do naczyń może okazać się znacznie przydatniejszy, niż mogłoby się wydawać. Poza domowymi porządkami produkt ma też ukrytą funkcję - aby ja poznać, wystarczy przelać płyn do woreczka i go zamrozić. Ta sprytna metoda działa cuda i pomoże w...
-
Nigdy więcej nie gotuj jajek w ten sposób. Szkoda twoich nerwów i zmarnowanych produktów. Wystarczy jedna zasada
Przechowujesz jajka w lodówce? To nie błąd, jednak musisz liczyć się z tym, że ich gotowanie wymagać będzie odpowiedniego przygotowania. Wszystko z powodu zbyt dużej różnicy temperatur podczas obróbki termicznej. Pamiętaj o tej zasadzie i nie...
-
Jak przechowywać jabłka, by pozostały soczyste? Poznaj kluczowe zasady [TOP 3]
Jabłka to owoce, które towarzyszą Polakom od wieków i choć z czasem ich smak i odmiany często różnią się od tych sprzed lat, to jednak nadal są bardzo cenione. Stosowane jako dodatek do deserów, mięs, kompotów, czy innych pyszności nie tracą na...
-
Jeden błąd, a suszone grzyby trafią do kosza. Jak je przechowywać? Z tego definitywnie zrezygnuj
Czas zbierania grzybów w pełni. Wiele osób przynosi do domu całe kosze dorodnych kurek, podgrzybków i rydzów. Z tych okazów można zrobić naprawdę wiele, lecz najprościej jest je wysuszyć. Gdy ten proces mamy już za sobą, warto zastanowić się, jak ...
-
Jak przechowywać marchew na zimę? Oto porady i wskazówki, z których warto skorzystać
Jak przechowywać marchew? Zachowanie świeżości i chrupkości marchewki może być kluczowe dla zachowania jej smaku i wartości odżywczych. Oto kilka prostych wskazówek dotyczących przechowywania marchewek, które pomogą cieszyć się nimi przez dłuższy...
-
W jaki sposób przechowujesz cebulę? Istnieje duża szansa, że robisz to źle. Przez to warzywa psują się szybciej
Cebula przydaje się przy wielu obiadowych przepisach. Można z niej przyrządzić znakomita okrasę do pierogów, dodać do jajecznicy lub wiosennej sałatki. To jak dużo cebuli potrzeba w tradycyjnej kuchni polskiej również nie jest tajemnicą. Jak jedna...
-
Kisisz ogórki w plastikowych butelkach? Skończ z tym jak najszybciej, zanim sobie zaszkodzisz
Kiszone ogórki to zdrowy i lubiany dodatek do wielu dań. Smakuje wybornie na kanapce, w sałatkach, a także jako chrupiąca i kwaśna przekąska do niedzielnego obiadu. Wiele osób decyduje się przygotowywać kiszonki samodzielnie, jednak zdarza się, że...
-
Zapomnij o miękkiej, pomarszczonej papryce. Z tym sprytnym trikiem pozostanie świeża znacznie dłużej
Nie ma nic gorszego niż wiotkie, pomarszczone warzywa, które dosłownie puściły korzenie w naszej lodówce. Jak się okazuje, papryka może być przechowywana długie tygodnie, jednak kluczem do sukcesu jest kilka drobnych szczegółów. Podstawą jest jedn...
-
Szron w lodówce? Jeśli się pojawia, nie czekaj! Działaj od razu według tego sposobu
Sposób na szron w lodówce jest jedne, ale na pewno skuteczny. Oczywiście nie wliczamy do tego specjalnych systemów, które swoim działaniem mają kontrolować temperaturę i stopień wilgotności w chłodziarce, czyli mówiąc zwyczajnie: zapobiegać...
-
Jak przechowywać wędlinę w lodówce? Jedyna, słuszna metoda, która zapewni świeżość i smak
To, że wędliny powinny być przechowywane w lodówce, nie stanowi dla nikogo zaskoczenia. Większość z na nie wyjmuje jej jednak ze sklepowego opakowania i nie jest świadoma, że popełnia przy tym ogromny błąd. Wyjaśniamy, jak prawidłowo przechowywać...
-
Czy fasolkę szparagową można mrozić? Pamiętaj o tym, aby na dłużej cieszyć się smakiem lata
Czy fasolkę szparagową można mrozić? Fasolka szparagowa to popularne warzywo o delikatnym smaku i chrupiącej konsystencji, powszechnie dostępne w sezonie letnim. Jednak co robić, gdy mamy jej nadmiar i chcielibyśmy zachować jej świeżość na dłużej?...
-
Czy szparagi można mrozić na zimę? Jak je przechowywać, by zachowały swój smak?
Sezon na szparagi powoli dobiega końca, ale w sklepach i na bazarkach wciąż można dostać białe i zielone odmiany tych wykwintnych warzyw. Kiedy kupisz zbyt dużą ilość lub za wszelką cenę chcesz zatrzymać smaki lata, zastanawiasz się, czy szparagi...
-
Trzymasz chleb w pojemniku? Dowiedz się, gdzie go schować, kiedy pojawią się pierwsze upały!
Choć w tym roku czerwiec w Polsce jest dosyć chłodny, to jednak Wielka Brytania w ostatnim czasie zmaga się z wysokimi temperaturami. Niecodzienne zjawisko na Wyspach rodzi nowe wyzwania. Ekspertka zdradza, jak poprawnie przechowywać chleb, gdy na...
-
Wbiłeś za dużo jajek? Katarzyna Bosacka zdradza, czy jajecznicę można zamrozić
Zdarza się, że kiedy jesteś bardzo głodny, przyrządzasz większą porcję, niż jesteś w stanie zjeść. O ile są to kanapki, to problem masz z głowy, wkładasz do lodówki i zjadasz później. Gorzej kiedy nikt nie ma ochoty na to samo, a ty nie chcesz...
-
Jak przechowywać truskawki, aby nie gniły? Zastosuj proste zasady i ciesz się świeżymi owocami
Sezon na truskawki w pełni, a na dodatek owoce w tym roku są dość tanie, dlatego wiele osób decyduje się od razu wziąć dwie łubianki. Niestety przechowywanie żywności bywa trudne, zwłaszcza kiedy w grę wchodzą świeże produkty. Jak temu zaradzić?...
-
Jak rozpoznać czy szparagi są świeże? Zwróć uwagę nie tylko na wygląd. Ważny jest pewien dźwięk
Szparagi to nie tylko afrodyzjak, ale wyjątkowo smaczne warzywo. Sezon na ten przysmak właśnie trwa. W niemal każdym sklepie spożywczym można kupić pęczek białych lub zielonych odmian. Jak rozpoznać czy szparagi są świeże, aby uniknąć rozczarowani...
-
Jak przechowywać szparagi? Ten patent sprawi, że na długo zachowają świeżość i sprężystość
Szparagi to warzywa sezonowe, które szybko znikają ze sklepowych półek. Warto czasem kupić po kilka pęczków, aby móc się nimi dłużej nacieszyć. W takiej sytuacji pojawia się jednak pytanie: w jaki sposób najlepiej przechowywać te warzywa? Nie trze...
-
A ty gdzie przechowujesz miód? Wiele osób popełnia ten sam błąd. Sprawdź, czy jesteś wśród nich
Miód to nie tylko słodka i pyszna alternatywa dla białego cukru. Ma wiele właściwości prozdrowotnych i świetnie podkreśla smak wypieków, czy zwykłej herbaty. Kluczowe jest jednak jego właściwe przechowywanie. Tylko w ten sposób zachowa cenne...
-
Jak mieć świeże i chrupiące pieczywo zawsze pod ręką? Wystarczy zamrozić je według tej metody
W dobrych piekarniach chleb znika jeszcze przed południem, a nie każdy ma chęci lub czas, by stać w kolejce po pieczywo o świcie. Jednocześnie wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapek. Na całe szczęście chleb i bułki można mrozić, dzięk...
-
Przechowujesz jajka na specjalnie wytłaczanej półce? To błąd, który może kosztować cię zdrowie
Aby żywność była jak najdłużej świeża, należy przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Niektórzy, kupując jajka, decydują się przełożyć je do specjalnie wytłaczanych półek w lodówce. Te jednak najczęściej są na drzwiach. Z tego powodu lepiej...
-
Przechowuj jabłka tylko w ten sposób. Dzięki temu trikowi będą świeże i soczyste jeszcze wiele miesięcy
Jabłka to jedne z najbardziej uniwersalnych owoców, jakie znamy. Smakują doskonale same w sobie, jednak świetnie nadają się również do wypieków, przetworów, musów owocowych, a także wychodzi z nich niezwykle zdrowy ocet. Jak jednak przechowywać te...
-
Ekspertka odpowiedziała na pytanie: czy masło musi stać w lodówce? Takiego zdania mało kto się spodziewał
Ciepłe dni stają się już normalnością, a zostawianie produktów na kuchennym blacie czasem jest automatycznym odruchem. Czy postąpienie w ten sposób z masłem to dobry pomysł? Jak długo może stać, aby nic się z nim nie stało? Ekspertka bez wahania...
-
Czy można jeść ziemniaki, które wykiełkowały? Zdanie specjalistów nie pozostawia wątpliwości
Przechowywanie żywności to nie lada sztuka. Jednak w przypadku warzyw niektóre produkty szybko tracą jakość, więdną lub zaczynają się zmieniać. Wówczas pada pytanie, czy można zjeść kiełkujące ziemniaki. Specjaliści zwracają uwagę na pewną zależność.
-
Jak przechowywać owoce i warzywa, aby na dłużej pozostały świeże? Wykorzystaj tani trik
Zwiędnięte ogórki, sałata, czy jabłka oraz inne warzywa i owoce to zmora niemal każdego domu. Zwłaszcza jeśli jesteś zwolennikiem jednorazowych, dużych zakupów i lubisz mieć zapasy zdrowej żywności. Dlatego, aby produkty pozostały świeże na dłużej...