Cebula, poza wspomnianym wyżej smakiem, to także źródło wielu cennych składników odżywczych. Prawdopodobnie uprawiano ją już 5000 lat przed naszą erą i już wtedy znano dobrze jej walory, również lecznicze. Cebula, podobnie jak czosnek, ma silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu potrafi działać jak naturalny antybiotyk. Wszyscy zapewne znamy legendarny syrop z cebuli, który skutecznie rozprawia się z przeziębieniem. Działa wykrztuśnie i wspiera odporność organizmu.
W cebuli jest też mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, E, H, PP i K. Ma w sobie cynk, potas, magnez, fosfor, wapń i sód. Witamina C wzmacnia nasz układ odpornościowy, jest też antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który walczy z nadmiarem wolnych rodników powodującym starzenie się i rozwój chorób, w tym nowotworów. Trzeba jednak pamiętać, że ta witamina jest wrażliwa na wysoką temperaturę. Oznacza to, że podczas smażenia lub gotowania traci wiele cennych właściwości. Najzdrowsza jest cebula jedzona na surowa lub w postaci soku. W takiej formie nie powinny jej jednak jeść osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, ponieważ jest ciężkostrawna.
Ponadto cebula jest moczopędna, obniża ciśnienie krwi, a dzięki zawartości błonnika ułatwia wypróżnianie. By jednak móc czerpać z cebuli wszystkie te pozytywne właściwości, trzeba wiedzieć, jak ją przechowywać, by długo pozostawała świeża.
Cebula najlepiej się trzyma, gdy jest przechowywana nieobrana. Łupina stanowi bowiem naturalną barierę ochronną. Warzywo można włożyć do przewiewnych worków, np. jutowych lub bawełnianych, do wiklinowego koszyka, skrzynki lub do ekologicznej siatki. Nie powinna być trzymana w plastikowych, foliowych workach i torebkach, które nie zapewniają odpowiedniej wentylacji.
To warzywo najlepiej czuje się w miejscach ciemnych, suchych i chłodnych. Jak podaje serwis Technolog Żywności radzi, optymalna temperatura do przechowywania cebuli to 4-10 stopni Celsjusza. "Wtedy najlepiej zachowuje swoje właściwości" - czytamy. Temperatura nie może być za wysoka, bo cebula zacznie gnić. Idealnymi miejscami do jej przechowywania będą więc np. spiżarnia lub piwnica (o ile nie panuje tam wysoka wilgotność, bo wówczas cebula może zacząć mięknąć). Nie każdy ma jednak do dyspozycji takie pomieszczenia, dlatego cebulę można zamknąć też w kuchennej szafce. Ważne, by nie była zbyt blisko źródeł ciepła i nie została wystawiona na bezpośrednie działanie światła.
Obraną cebulę można włożyć do lodówki, gdzie powinna przetrwać dwa tygodnie, a pokrojona lub posiekana mniej więcej tydzień krócej. Warto jednak najpierw zamknąć ją w szczelnym pojemniku przeznaczonym do przechowywania żywności, żeby jej intensywny zapach nie przeniknął na inne produkty w lodówce.
Cebula nadaje się także do mrożenia. Pokrojone warzywo wytrzyma tam nawet do pół roku. W zamrażarce również powinna być schowana w odpowiednim pojemniku. Do lodówki i zamrażarki może też trafić cebula usmażona. W tej pierwszej może być jednak trzymana maksymalnie do pięciu dni. Zamrożona przetrwa dłużej - do trzech miesięcy.