smażenie
-
Młoda kapusta. Przepis na wyśmienite danie w kilku prostych krokach. Jeden składnik podkręci jej smak
Młoda kapusta - przepis na danie, które powstaje w kilku bardzo prostych krokach. Będzie miała idealny smak, jeśli doda się do niej jedną specjalną przyprawę. Podajemy recepturę, która zachwyci podniebienie niejednego smakosza.
-
Chrupiące ziemniaki w kilka minut i to bez użycia piekarnika. Klasyczne przygotowanie pójdzie w zapomnienie
Ziemniaki to ulubione warzywo wielu Polaków. Można z niego zrobić wszystko, jednak i tak najlepsze jest w klasycznych wersjach. Dobrze również smakuje z chrupiącą skórką, ale okazuje się, że mało kto potrafi uzyskać taki efekt bez użycia piekarnik...
-
Smażenie frytek kończy się pryskającym olejem? Wypróbuj metodę Nigelli Lawson. "Brzmi jak szaleństwo, ale działa"
Frytki to popularna i lubiana przekąska, której czasami trudno się oprzeć. Ziemniaczane smakołyki najlepiej smakują, jeśli przygotujemy je własnoręcznie w domu. Pryskający olej podczas smażenia to jednak dla wielu osób przeszkoda i prawdziwe...
-
Kotlet po góralsku. Dodaj dwa składniki i zapiecz całość. Smakuje i wygląda obłędnie
Kotlet po góralsku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Bogaty smak zapewni dodatek dwóch składników - oscypka i pieczarek. To one sprawiają, że kotlet nabiera nowego charakteru i jest tak chętnie jedzony przez każdego głodomora.
-
Co zrobić, aby placki ziemniaczane były idealne? Mało kto wie o tych dwóch kluczowych czynnościach
Jak smażyć placki ziemniaczane, aby były idealne chrupkie i jednocześnie nie nasiąkały tłuszczem? O tych dwóch czynnościach wie niewiele osób, a są kluczowe w przygotowaniu pysznych placków ziemniaczanych.
-
Na jakim oleju najlepiej smażyć kotlety? Będą nie tylko złociste i chrupiące, ale i piekielnie pyszne
Kotlety bardzo często pojawiają się na polskich stołach. Uwielbiają je chyba wszyscy. Jednak nie zawsze są one dobrze dosmażone, odpowiednio rumiane, czy po prostu tak smaczne, jak byśmy sobie tego życzyli. Ogromne znaczenie ma to, w jaki sposób j...
-
Sposób na idealnego schabowego. Trzymaj się tych zasad, a kotlety będą smakować jak z luksusowej restauracji
Niewątpliwie warto próbować kulinarnych nowości jednak tradycyjne dania uratują każdy rodzinny obiad. Smaki, które znamy z dzieciństwa zawsze będą zajmować specjalne miejsce w naszych sercach. Warto jednak tych wspomnień nie zepsuć i stanąć na...
-
Spirytus do pączków. Okazuje się, że wcale nie musisz go używać. Alternatywą jest ten pyszny napój
Smażenie pączków nie jest trudną czynnością. Jednak wielu z nas zastanawia się jak uzyskać puszyste i delikatne przekąski na tłusty czwartek. Najczęstszą metodą jest dodanie nieco spirytusu do przyrządzanego ciasta. Można go jednak zastąpić czymś...
-
W czym smażyć pączki? Zwróć uwagę na temperaturę tłuszczu. Kuchenne triki na tłusty czwartek 2023
Przygotowywanie przekąsek na tłusty czwartek trwa w najlepsze. Jedni lubią przyrządzić nieco faworków, jeszcze inni stawiają na oponki, a zwolennicy klasyki zastanawiają się, w czym smażyć pączki. Do przygotowania rarytasów najlepiej sprawdzi się...
-
Ile smażyć pączki, żeby nie były surowe w środku? Poznaj triki, dzięki którym wyjdą idealne
Najlepsze pączki to te, które mają delikatną, spieczoną skórkę i puszysty środek. Jednak mimo szczerych chęci, czasem coś pójdzie nie tak. Zastanawiamy się wówczas ile smażyć pączki, aby nie były surowe w środku i co zrobić, by nie były tłuste....
-
Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Unikaj tego popularnego błędu
-
Oprysk na mszyce zrobisz za mniej niż dwa złote. Wymieszaj ten składnik z wodą
-
10 wskazówek przy diecie dla osób cierpiących na Zespół Jelita Drażliwego (IBS). Sprawdź, czego powinieneś unikać przy tym schorzeniuMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Nie uwierzysz, gdy to zobaczysz. Podobne do gołąbków, lecz coś je wyróżnia
-
Dżem truskawkowy z tym jest najpyszniejszy. Uważaj, bo sezon się kończy
- Ciocia Basia dodaje łyżkę tego składnika do mielonych. Smakują każdemu
- Ta obłędna sałatka z ziemniaków na grila to kulinarne dzieło sztuki
- Sernik na zimno z galaretką. Niezwykle szybkie ciasto z serków homogenizowanych
- Mizerię Strzelczyka zrobisz w 3 minuty. To, co dodaje zaskakuje każdego
- Jak ugotować gotować fasolkę szparagową? Prosty przepis na obiad pełen białka
-
Jak smażyć pączki? Kluczowa jest temperatura tłuszczu! Uzyskasz jasną obwolutę jak z cukierni
Tłusty czwartek coraz bliżej. W tym roku to święto przepełnione pysznościami obchodzimy 16 lutego. Wielu z nas zastanawia się jak smażyć pączki, aby były lekkie i puszyste. Okazuje się, że kluczowa jest odpowiednia temperatura tłuszczu.
-
Na czym smażyć pączki? Na to powinno się zwracać szczególną uwagę. Tak robią cukiernicy
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto wiedzieć, na czym smażyć pączki. Podpowiemy również, o jakich innych sprawach należy pamiętać podczas ich przyrządzania. W ten sposób pączki wyjdą fantastycznie.
-
Przepis na racuchy. Już nigdy nie będą jak kapcie. Trzymaj się receptury, a będą złociste i puszyste
Przepis na racuchy - jest ich wiele. A te pyszne, złociste, chrupkie na zewnątrz i puszyste w środku słodkości, znane są każdemu z nas. Okazuje się jednak, że odtworzenie przepisu z rodzinnego domu wcale nie jest takie proste. Jak usmażyć racuchy,...
-
Na czym smażyć pączki? Sprawdzamy opinie amatorów domowych pączków
Na czym smażyć pączki, aby ciasto nie przeszło nielubianymi aromatami? Wbrew pozorom odpowiedź wcale nie jest tak oczywista. Można wprawdzie polegać na babcinych metodach i przyrządzić pączki na smalcu, ale coraz mniej osób się na to decyduje.
-
Podczas smażenia wątróbki olej strzela na wszystkie strony? Powodem jest błąd, który często popełniamy
Jeśli w czasie smażenia wątróbki tłuszcz rozpryskuje się we wszystkich możliwych kierunkach, może to oznaczać, że popełniacie błąd, którego można uniknąć. Chodzi o niewłaściwy sposób przewracania wątróbki.
-
Jak długo smażyć pączki? Zdradzamy sekret idealnych pączków. Technika smażenia jest najważniejsza
Jak długo smażyć pączki, aby nie były surowe w środku lub przypalone? Przy wyrobie domowych łakoci nie wystarczy mieć doskonały przepis. Należy jeszcze zapoznać się dokładnie z techniką ich przygotowania. Oto kilka podstawowych kwestii.
-
Jak smażyć jajko sadzone? Mamy sprytny trik, dzięki któremu zawsze wyjdzie idealne
Chcesz zjeść na śniadanie jajko sadzone? Warto poznać bardzo prosty sposób, aby danie wyszło idealnie. Oprócz soli, pieprzu i innych dodatków, z którymi zwykle jest serwowane, można zastosować pewną sprytną metodę. W przygotowaniu jajka sadzonego...
-
Na czym smażyć faworki? Kluczową kwestią jest wysoka temperatura dymienia. Babcie miały na to sprawdzony patent
Na czym można smażyć faworki? Bezsprzecznie to one są jednymi z dwóch rodzajów najpopularniejszych łakoci jedzonych w tłusty czwartek. Od rodzaju tłuszczu zależy ich smak i kaloryczność.
-
Smażysz cebulę na patelni? Koniecznie dodaj ten składnik. Wyjdzie o niebo lepsza
Cebulę dodaje się do wielu różnych potraw - dzięki niej stają się smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Jeśli smażysz cebulę, można wsypać do niej dodatkowo odrobinę cukru. Dzięki niemu będzie miała zdecydowanie lepszy smak.
-
Olej wlewamy na zimną czy gorącą patelnię? Niewiedza może kosztować nas nie tylko smak potrawy
Smażenie, choć uważane za niekoniecznie najzdrowszy sposób obróbki żywności, jest jedną z najczęściej stosowanych jej metod. I tu właśnie rodzi się pytanie: olej wlewać na zimną patelnię czy na rozgrzaną? Jeśli chcesz zaoszczędzić na energii i...
-
Jak usmażyć dorsza? Ten trik sprawi, że będzie idealnie chrupiący i świetnie wchłonie przyprawy
Jak usmażyć dorsza? Okazuje się, że smażenie ryb dla wielu osób jest niezwykle problematyczne. Nie jest to jednak nadzwyczajnie trudna czynność - wystarczy tylko zastosować się do kilku zasad. Jak zatem usmażyć dorsza, by smakował obłędnie, a na...
-
Banalnie proste naleśniki - przepis na ciasto idealne. Dodaj jeden składnik, a zaskoczą smakiem
Budyniowe naleśniki - przepis, który zachwyci wszystkich miłośników słodkich placków. Nietypowy dodatek sprawi, że będą nie tylko niezwykle miękkie i delikatne, ale również zaskoczą smakiem.
-
Jak smażyć rybę? Sprawdzamy, dlaczego ta prosta czynność nie zawsze się udaje
Jak smażyć rybę? Chociaż czynność jest prosta, to często kończy się choćby rozpadnięciem się płatów rybnych. Problemem bywa także zbyt mocne przesuszenie mięsa, które przestaje być soczyste.
-
Jak usmażyć wigilijnego karpia? W te święta będzie idealny. Oto najlepszy sposób na chrupiącą skórkę
Jak prawidłowo smażyć karpia na Wigilię? Aby był doskonale chrupiący, warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Podajemy wskazówki, które z pewnością będziecie mogli wykorzystać podczas świątecznych przygotowań.
-
Jak usmażyć rybę? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać i jakich błędów lepiej nie popełniać
Nadchodzą święta i wiele osób będzie przygotowywało wigilijnego karpia. Jak usmażyć rybę? Nie jest to proste zadanie, dlatego radzimy, jak zrobić to poprawnie. Aby ryba pozostała chrupka z zewnątrz i soczysta w środku, warto trzymać się kilku...
-
Jak smażyć kotlety mielone? Tych błędów lepiej nie popełniać - mogą zniszczyć ich smak i konsystencję
Kotlety mielone to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni polskiej. W jaki sposób je smażyć, aby zachowały odpowiednią soczystość? Radzimy, jakich błędów należy unikać, aby przygotować doskonałe danie obiadowe.
-
Warzywa na patelnię - z czym podawać? Przedstawiamy trzy pomysły na kolorowy obiad w kwadrans
Warzywa na patelnię to świetne rozwiązanie, kiedy nie mamy wiele czasu na przygotowanie obiadu. Kolorowe i pełne witamin - z czym podawać takie danie? Przedstawiamy trzy pomysły na jego przygotowanie. Zrobisz je w zaledwie dziesięć minut.
-
Zagotuj to na patelni a pozbędziesz się zapachu smażonej ryby. Ten sposób działa już po kilku minutach
Przygotowywanie smacznej ryby pozostawia po sobie niemałe szkody w postaci zapachu, który unosi się w całym domu. Istnieje jednak sposób na to, aby szybko i skutecznie się go pozbyć. Wystarczy ta mieszanka i kilka minut gotowania.
-
Co zrobić, by olej nie pryskał? Kilka prostych metod, dzięki którym unikniesz poparzenia
Rozpryskiwanie się oleju podczas smażenia to bardzo powszechny przypadek w kuchni. Jak zapobiec zatłuszczeniu kuchenki, ścian, podłogi czy blatów? Oto kilka sposobów, dzięki którym tego unikniesz.
-
Metody smażenia. Ten sposób wybierają restauracje, ale nie zawsze sprawdza się w domowym zaciszu
Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki termicznej żywności. W gastronomii stosuje się różne techniki, które mają wpływ zarówno wartości odżywcze, jak i na smak, czy wygląd potraw. Jak smażyć, by uniknąć przykrej wpadki w kuchni?
-
Jak usmażyć kanię? Najlepiej smakuje w chrupiącej panierce. Tu przyda się zimne mleko
Jak usmażyć kanię? To pytanie pada często w okresie grzybobrania. Jej najsmaczniejsza wersja to ta w chrupiącej panierce. Zapach roznosi się po całym domu, a smaku nie da się tak szybko zapomnieć. Jednak są pewne zasady, które warto przestrzegać,...
-
Chrupiące i miękkie placki ziemniaczane z minimum tłuszczu? To możliwe - te triki ci w tym pomogą
Chrupiące i miękkie placki ziemniaczane z minimalną zawartością tłuszczu to marzenie miłośników dania. Ale jest to możliwe - wypróbuj te triki, a placki zawsze wyjdą ci idealnie.
-
Leniwe bez gotowania z chrupiącą skórką. Nowe wydanie klasycznego dania
Kluski leniwe to klasyk polskich stołów. Najczęściej serwowane z cebulką lub śmietaną, a wcześniej ugotowane w osolonej wodzie. Jednak można przygotować je nieco inaczej, co sprawi, że ich skórka będzie chrupiąca i złocista.
-
Mięso wychodzi twarde jak podeszwa? Magda Gessler radzi, co zrobić, żeby było soczyste. "Nie ruszać!"
Usmażenie mięsa tak, aby nie było twarde i wysuszone na wiór, nie zawsze jest taką prostą sprawą. Z pomocą przychodzi Magda Gessler, która przy okazji przyrządzania gjuweczu, wyjaśniła, jak smażyć mięso, aby było soczyste i miało dużo smaku.
-
Filet z łososia - zobacz, jak przyrządzić jedną z najzdrowszych i najpopularniejszych ryb
Filet z łososia można w kilka chwil przygotować na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy banalny przepis na łososia oraz zasady smażenia, dzięki którym ryba będzie soczysta i pyszna.
-
Smażenie wątróbki - jak przyrządzić, żeby była pyszna i nie pryskała? Te zasady musisz znać
Smażenie wątróbki wydaje się proste, ale mało kto wie, jak zrobić to we właściwy sposób. Na szczęście mamy na to radę. Przygotowaliśmy kilka porad na usmażenie wątróbki. Koniecznie je wypróbujcie.
-
Czy oleju do smażenia można użyć więcej niż raz? Jest kilka zasad, ale lepiej i tak uważać
Olej to podstawowy produkt w kuchni, bez niego trudno wyobrazić sobie gotowanie. Większość z nas prawdopodobnie po jednym użyciu pozbywa się go. Okazuje się, że w niektórych przypadkach można go użyć ponownie. Musi być jednak spełnionych kilka...
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
Co zrobić z nadmiarem oleju po smażeniu? Na pewno nie należy wylewać go do odpływu! Zamiast tego podpowiadamy inne praktyczne rozwiązanie. Zobaczcie, co należy zrobić.
-
Przez całe życie źle smażyłeś kiełbaski. Są trzy zasady, których trzeba pilnować, a będą chrupiące i nietłuste
Kochasz smażone kiełbaski? Znany szef kuchni zdradza bardzo ważne zasady, dzięki którym kiełbaski będą idealnie chrupiące i mało tłuste. Jeśli się do nich zastosujesz, czeka cię posiłek godny samej królowej brytyjskiej.
-
Przepis na naleśniki o nietypowym kształcie i to bez foremek. Wystarczy przedmiot, który masz w kuchni
Użytkowniczka TikToka pokazała na swoim kanale nietypowy przepis na naleśniki, który w krótkim czasie zdobył setki polubień. Wystarczy, że masz pod ręką butelkę po sosie, a smażenie już nigdy nie będzie takie samo.