smażenie
-
Jak długo smażyć pączki, aby nie były surowe i pięknie pachniały? Technika smażenia jest najważniejsza
Jak długo smażyć pączki? Przygotowywanie pączków to tradycja tłustego czwartku, którą znamy i pielęgnujemy już od wieków. Sekretem idealnego smaku domowych pączków jest nie tylko ciasto i nadzienie, ale także sposób smażenia, który odgrywa ogromną...
-
Nim wrzucisz paluszki rybne na patelnię, zrób jedno. Wyjdą idealnie chrupiące, a ty zapomnisz o brei
Jak usmażyć paluszki rybne, by nie zmieniły się w mdłą papkę? Wiele osób popełnia błąd, który sprawia, że rozpadają się już na patelni, a po nałożeniu na talerz wyglądają tak nieapetycznie, że nawet głodomorom przechodzi na nie ochota. Czego...
-
Podczas smażenia tłuszcz strzela na wszystkie strony świata? Posyp patelnię, zanim wlejesz olej
Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał? To pytanie nurtuje każdego, kto uwielbia chrupiące kotlety, ale nie znosi bałaganu, jaki zostaje po smażeniu. Są jednak triki, które pomogą zapomnieć o strzelającym oleju. Wystarczy odpowiednio przygotować...
-
Używasz tej mąki do smażenia ryby? Nic dziwnego, że nie chrupie. Wybierz dobrze, a wyjdzie idealna
Ryba smażona w mące to prostota i smak, które nigdy nie zawodzą, szczególnie podczas świątecznych spotkań. Jednak sekretem sukcesu potrawy jest użycie odpowiedniego sypkiego produktu. To właśnie on odpowiada za chrupkość i zapewnia złoty kolor. Ni...
-
Nie smaż ryby na tym oleju. To najgorszy wybór. Po podgrzaniu robi się bardzo szkodliwy
Ryba to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Niewiele osób jednak wie, na czym ją smażyć, ale wyszła smaczna i jednocześnie zdrowa. Okazuje się, że są oleje, których lepiej się wystrzegać.
-
Ryba sucha jak wiór? Nie tym razem. Jeśli unikniesz popularnych błędów, będzie perfekcyjnie wysmażona
Smażenie ryb wcale nie jest tak proste, jak się wydaje. Wystarczy chwila nieuwagi, a delikatne mięso staje się suche jak wiór i traci delikatność. Jak smażyć rybę, żeby była chrupiąca, a zarazem rozpływała się w ustach? Sprawdź nasze wskazówki,...
-
To bardzo popularny olej, ale nie wlewaj go na patelnię. Po podgrzaniu staje się szkodliwy
Olej rzepakowy i słonecznikowy to dwa najpopularniejsze oleje wśród Polaków. Jeden z nich jednak nie nadaje się do smażenia. Wszystko przez to, że ma dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które szybko rozpadają się pod wpływem wysokiej...
-
Kotlety przywierają do patelni? Skorzystaj z najlepszych trików kucharzy i zapomnij o problemie
Nie wiesz, co zrobić, żeby kotlety nie przywierały do patelni? Wszyscy znamy ten problem. Przypalone resztki, patelnia, wyglądająca jak po bitwie i frustracja przy przygotowywaniu obiadu. Na szczęście istnieją proste triki, które sprawią, że...
-
Na Wigilię robię krokiety bez naleśników. Oszukane? Nikt się nie zorientował, a ja oszczędzam godzinę
Uwielbiamy je jeść, jednak wizja pracochłonnego robienia może naprawdę zniechęcić. Jak zrobić krokiety bez smażenia naleśników? Zastosuj sprytny patent. Tak zaoszczędzisz naprawdę sporo czasu, który jest szczególnie cenny podczas przygotowań do...
-
Co zrobić z olejem po smażeniu kotletów? Nawet nie myśl o sedesie. Tylko napytasz sobie biedy
Smażenie jest jedną z najpopularniejszych technik przyrządzania potraw. Wiele osób nie ma jednak pojęcia, jak pozbyć się tłuszczu z patelni, gdy już przygotujemy ulubione kotlety. Podpowiadamy, co zrobić z olejem po smażeniu.
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Zjadłam rosół, a mięso nie poszło do kosza. Zrobiłam ciasto i ugotowałam
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- Robię ciasto i biorę patelnię. Jest gotowe dwa razy szybciej
- Zamieniłam mleko i czuję się lżejsza. Najlepsza owsianka na śniadanie
- Uwaga, rozwiązanie tego quizu grozi zasłodzeniem. Kto się sprawdzi?
- Uwaga, rozwiązanie tego quizu grozi zasłodzeniem. Kto się sprawdzi?
- Wiesz, czym jest flambirowanie? Rozwiąż quiz kulinarny na literę F
- Wiesz, czym jest flambirowanie? Rozwiąż quiz kulinarny na literę F
- Domowa pasta pistacjowa bije gotowce na głowę. Jak ją zrobić?
-
Mięso wymieszaj z warzywami, serem i jajkami, a potem podsmaż. Nie uwierzysz, jakie to pyszne
Internet pełen jest kulinarnych inspiracji. Czasem można nawet zdziwić się, że nie wpadliśmy na jakieś oczywiste połączenie składników. Nie od dziś wiadomo bowiem, że tak naprawdę najlepsze są najprostsze przepisy. Jak ten, w którym wystarczy...
-
Smażysz mięso w taki sposób? Nie dziw się, że wypływa z niego woda. Lepiej trzymaj się tych zasad
Woda, która wypływa z mięsa podczas smażenia, sprawia, że od razu zmniejsza nam się ochota na jedzenie. Nie wygląda zbyt apetycznie, a na dodatek niektórzy mogą pomyśleć, że produkt jest dodatkowo "nastrzykany" przez producenta. Czy rzeczywiście t...
-
Żadne kopytka. Nie wyrzucam ziemniaków z wczoraj. Teraz robię z nich pączki
Ziemniaczane pączki znane były już w czasach PRL-u i były świetnym sposobem na oszczędzenie i niemarnowanie jedzenia. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by wykorzystać je również dziś i przyrządzić świetny dodatek do obiadu.
-
Tłuszcz z patelni już nie będzie pryskał. Ten trik zdradziła mi koleżanka. "Masz pod nosem"
Tłuszcz, który pryska z patelni na wszystkie strony, to prawdziwa zmora. Nie dość, że czeka nas wtedy więcej sprzątania, bo olej potrafi wylądować nawet w najbardziej niedostępnych zakamarkach, to jeszcze istnieje ryzyko poparzenia. Co zrobić, żeb...
-
Do trzech razy sztuka? Wielu Polaków nie wie, czy można smażyć na tym samym oleju
Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju? Wiele osób zadaje sobie to pytanie podczas przygotowania kotletów czy frytek. Chociaż powtórne wykorzystanie tłuszczu wydaje się bardzo ekonomiczne, może nieść ze sobą pewne ryzyko.
-
Na jakim tłuszczu smażyć mielone? Starsze panie nie wyobrażają sobie używać innego produktu
Kotlety mielone zajmują szczególne miejsce w sercu każdego Polaka. Soczyste i delikatne mielone kojarzą nam się z rodzinnym domem i babciną kuchnią, i pewnie wielu z nas uważa, że kotlety mielone babci były najlepsze. Jaki był ich sekret? Oczywiśc...
-
Robię najlepsze kotlety drobiowe. Dzięki tej mieszance są soczyste, a panierka chrupiąca
Na niedzielny obiad już rzadko robię schabowe - ostatnio w moim domu hitem są soczyste kotlety drobiowe. Nie robię ich jednak tak jak każdy. Zanim położę je na patelni, dokładnie zanurzam w gęstej mieszance. Musicie spróbować, bo to najlepsze...
-
Ten olej po wlaniu na patelnię, staje się trucizną. Badania mówią jasno. "Zbrodnia na naszym zdrowiu"
Wiele osób traktuje olej słonecznikowy jako olej uniwersalny, który można dodawać do sałatek i spożywać na zimno, ale również stosować do smażenia. Tymczasem okazuje się, że jest to błąd, który ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego?
-
Panierka odpada od ryby podczas smażenia? Ten błąd popełnia co drugi Polak
Są takie sytuacje podczas gotowania, które potrafią zdenerwować niemiłosiernie do tego stopnia, że mamy ochotę wziąć patelnię lub garnek i posłać je w diabły. Jedną z takich sytuacji jest odpadająca panierka podczas smażenia filetów z ryby. Zamias...
-
Kupiłam ją w Homla za kilka złotych i zrobiłam jajka. Podobne w Tefal i Media Expert
Dopiero po kilku latach uświadomiłam sobie, że ten przedmiot bardzo ułatwi mi przyrządzenie śniadań. Znalazłam go w Homla i to właśnie on sprawił, że przyrządzane przeze mnie jajka zaczęły wychodzić idealne. Znajdziesz go także w innych sklepach i...
-
Nie kombinuję i robię naleśniki sposobem Wachowicz. Wlewam pół na pół z mlekiem i ciasto się nie rwie
Jak zrobić idealne naleśniki, które będą delikatne jak chmurka i nie rozerwą się podczas obracania? Ewa Wachowicz na portalu kobieta.interia.pl podzieliła się sprawdzonym trikiem. Co dodać do masy oprócz mleka? Możesz się zdziwić.
-
Jest częstym wyborem Polaków. Nie smaż na tym oleju. To "zbrodnia na zdrowiu"
Który olej jest najlepszy do smażenia? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Jak się okazuje, smażenie wcale nie musi być niezdrowe, ale lepiej wiedzieć, których tłuszczów lepiej unikać.
-
Wysyp na blaszce i piecz przez 30 minut. Zapach po smażeniu natychmiast się ulotni
Unoszący się w całej kuchni, a niekiedy także w pozostałych pomieszczeniach, zapach po smażeniu bywa naprawdę nieprzyjemny. Jak się go pozbyć z pomocą sprawdzonych, domowych sposobów?
-
Placki ziemniaczane chłoną tłuszcz jak szalone? Znam sposób, który znacznie odchudzi ten rarytas
Placki ziemniaczane piją tłuszcz jak gąbka, przez co są mało smaczne i mają milion kalorii? Aby temu zapobiec, wystarczy zmienić klasyczny sposób przygotowania. Zapomnij więc o tradycyjnej patelni i zamień ją na nieco nietypowe rozwiązanie, które...
-
Tę sztuczkę zdradziła mi babcia. Wystarczy odrobinka. Ryba nie przywiera do patelni i nie pryska
Ryby w panierce i w cieście, ale też bez takich dodatków, to pomysł na zdrowy i pyszny obiad. Przygotowujemy je w różny sposób, najczęściej jednak na patelni. I tu często pojawia się problem. Jak smażyć rybę, aby nie przywarła do patelni i nie...
-
Biała piana w trakcie smażenia kurczaka. Co oznacza? Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę
Co oznacza biała piana w trakcie smażenia kurczaka? Wiele osób interpretuje ją błędnie. Czy faktycznie może być sygnałem, że zakupione przez nas mięso nie było pierwszej świeżości? Możesz się zaskoczyć.
-
Z jakich ziemniaków wyjdą najlepsze frytki? Będą chrupiące i złociste, ale zwróć uwagę na konkretną literę
Jak zrobić frytki, żeby były złociste, chrupiące z zewnątrz i niemal maślane w środku? Wydawać by się mogło, że wystarczy pokroić ziemniaki w słupki i usmażyć bądź upiec. Niby tak, ale frytkowy sukces zaczyna się już w sklepie. Z jakich ziemniaków...
-
Olej czy smalec? Tylko na tym tłuszczu smażę kotlety mielone. Inny może wywołać żołądkowe rewolucje
Chcesz, aby twoje mielone były zawsze soczyste i smakowały obłędnie? Okazuje się, że kluczem do osiągnięcia sukcesu może być dobranie odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Wiemy, co lepiej wybrać, a po co pod żadnym pozorem nie sięgać.
-
Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju? Zdania są podzielone, ale wszystko zależy od produktu
Chrupiące warzywa, złociste frytki, soczyste kotlety - wszystkie te potrawy łączy odróbka cieplna, a dokładniej smażenie na oleju. Zastanawiasz się jednak, czy można korzystać z tłuszczu więcej niż jeden raz? Zdradzamy metodę, która powinna być...
-
Jak panierka, to tylko z bułki tartej? Bzdura. Fileta obtaczam tylko w tym produkcie i wychodzi mega chrupiący
Chrupiące kotlety z kurczaka uzyskamy dzięki genialnej panierce. Nie chodzi jednak wcale o bułkę tartą czy pokruszone płatki kukurydziane, a o... wiórki kokosowe. Choć taki pomysł może się wydawać nietypowy, zapewniamy, że efekt finalny będzie...
-
Ich zapach można wyczuć na kilometr. To za sprawą tej przyprawy, która kojarzy się z zimą
Sposobów na przygotowanie pysznych racuchów jest wiele. Można je również podawać z wieloma dodatkami, które tylko dodają im smaku. By za bardzo nie kombinować, ale dalej lekko poeksperymentować, dodaj tę przyprawę. Gwarantujemy, że takie placuszki...
-
Smażone pieczarki w takim wydaniu to prawdziwy rarytas. Moje zawsze wychodzą kruche i aromatyczne
Smażone pieczarki to świetny pomysł na szybki i smaczny posiłek. Z odpowiednimi dodatkami tworzą niezwykłą kompozycję smakową, której trudno się oprzeć. Zrób je w ten sposób, a grzyby wyjdą soczyste i chrupkie, a nie wodniste i miałkie.
-
Zamiast lepić pierogi, sięgam po ten przepis babci. Pół wsi chciało, żeby zdradziła tę recepturę
Pierogi ruskie to tak znane i kochane przez nas danie, że niektórzy ich przepis znają na pamięć. By jednak nawet takiej kulowej potrawie nadać innego smaku, warto sięgnąć po tę recepturę. Farsz jak do pierogów zamyka się w wyjątkowym cieście i sma...
-
Zamień schabowe na kotlety w serowym sosie. Po jednym kęsie każdy będzie błagać o przepis
Kotlety to nieodłączny element klasycznego obiadu. Robi się je z różnego mięsa, a także podaje z oryginalnymi dodatkami. Dziś chcemy pokazać, że polane aromatycznym sosem mogą przebić smakiem tradycyjne schabowe. Ten przepis jest bardzo prosty.
-
Nie wrzucam kotletów od razu na patelnię. Wcześniej robię tę rzecz, a panierka się nie odkleja
Kotlety schabowe, drobiowe sznycle, boczniaki smażone, ryba, a nawet mortadela. Wszystkie te składniki wiąże jedna rzecz - najlepiej smakują w panierce. Jednak nie zawsze panierka chce trzymać się na swoim miejscu i bezczelnie odpada podczas...
-
Zawsze, gdy je robię, wszystkim cieknie ślinka. Idealne do obiadu, do burgerów i jako przekąska
Przygotowanie obiadu nie jest takie proste, szczególnie gdy chcemy wykonać coś nowego i oryginalnego. Wtedy na ratunek przychodzą przepisy na dania, które nie dla wszystkich są takie oczywiste. Takim przykładem są te kotlety, które nie są naszym...
-
Wrzuć do ciasta i wysmaż na złoto. Dzięki temu uzyskasz chrupiącą przekąskę i dodatek do obiadu
Chcąc przygotować coś do obiadu lub jakąś przekąskę zachodzimy w głowę, by wymyślić smakołyk nietuzinkowy i pełen smaku. Z czasem te pomysły mogą się zmniejszać, a wtedy poszukuje się w internecie inspiracji. Naszą propozycją jest wysmażone na zło...
-
Wyjmij ten produkt z zamrażarki i włóż do mięsa mielonego. Kotlety będą miękkie i soczyste
Przygotowując kotlety mielone chcemy, aby wyszły one jak najlepiej. Staramy się, by ich smak był dobry, a konsystencja nie była sucha i pozbawiona smaku. Aby mieć zawsze pewność, że będą one takie jak chcemy, warto włożyć ten produkt. Dla większoś...
-
Czy można smażyć na tym samym oleju więcej niż raz? Muszą być spełnione dwa warunki
Trudno wyobrazić sobie przygotowanie wielu potraw bez użycia oleju. To jeden z podstawowych produktów, który większość z nas wykorzystuje na co dzień. Wiele osób zastanawia, czy można smażyć jedzenie na tym samym oleju więcej niż raz? To zależy.
-
Biegnij do sklepu po ten składnik i zrób placki. Są nieporównywalnie lepsze od ziemniaczanych
Placki ziemniaczane to dla ciebie za mało i chcesz poczuć smak czegoś innego? Wystarczy, że wykorzystasz ten składnik i zrobisz najlepsze placki pod słońcem. Podawane z jogurtem lub sosem koperkowym staną się twoim ulubionym daniem.