triki kuchenne
-
Zbrylony cukier szarga ci nerwy? Zapomnij o zakłopotaniu przy gościach. Rozwiązanie masz w kuchni
Na pewno każdy z nas miał taką sytuację, gdy po wyciągnięciu cukiernicy z szafki, okazało się, że cukier się zbrylił. Dosyć z zakłopotaniem w takich chwilach. Te domowe sposoby są banalnie proste, a zapobiegają zbryleniu się cukru w stu procentach.
-
Suchy biszkopt odejdzie w zapomnienie, gdy wcielisz w życie te zasady. Od teraz twoje ciasta będą puszyste i ultra wilgotne
Jaki powinien być idealny biszkopt? Takie ciasto powinno być przede wszystkim puszyste. Co więcej, musi być także wilgotne. W końcu kto chciałby jeść suchy tort lub inny deser stający w gardle? Kluczem do sukcesu jest jego odpowiednie nasączenie....
-
Jakie ziemniaki najlepsze do klusek? O tym wie każda mama i babcia. "Przypatrz się im już w warzywniaku"
Kto nie kocha klusek? Choć pewnie znajdą się tacy, którzy w menu wolą inne pozycję, to jednak domowe polskie kluchy nie mają sobie równych. W czym tkwi sekret ich wybornego smaku? To nie tylko sos lub okrasa, ale przede wszystkim samo ciasto. Aby...
-
Idealne kartacze, to te domowej roboty. Jak złapać proporcje? Moja ciocia twierdzi, że wystarczy odjąć zero
Kartacze są nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni podlaskiej, choć równie ważne są również w kuchni litewskiej i ukraińskiej. Ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale nie ma się czego obawiać. Jeśli zapamiętasz te proporcje, kartacze...
-
Dodajesz ten składnik do sałatki jarzynowej? To duży błąd. Magda Gessler potrzebowałaby chusteczki
Sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Nie może jej zabraknąć na stole przede wszystkim w święta. Warto jednak wiedzieć, że dodając do niej ten składnik, popełniamy duży błąd. Przez taki dodatek zabijamy smak innych warzyw, a na dodatek sałatka...
-
Nie mocz śledzi w mleku i dodaj sekretny składnik mojej koleżanki z redakcji. Będą wręcz wyśmienite
Wiele osób uważa, że trudno jest zrobić dobre śledzie. Popełniany błąd dotyczy przede wszystkim moczenia ryby w mleku. Moja redakcyjna koleżanka ma na nie lepszy sposób. Podpowiada, jak to zrobić oraz by dodać jej sekretny składnik. Wówczas śledzi...
-
Zalewa do śledzi z cebulką na święta. Wychodzą przepyszne, ale mam przez to mały galimatias
Czy można wyobrazić sobie jakiekolwiek święta bez śledzi? Można, ale po co... Dziś mamy dla was przepis na najlepszą zalewę do śledzi z cebulką. Prosto, łatwo i przyjemnie. Tak myślałam - narzeczony spróbował i stwierdził, że są tak pyszne, że...
-
Do tych placków nie trzeba wiele, a smakują jak z najlepszej śniadaniowni. Wszystko przez ten składnik
Zamiast po raz kolejny szykować babcine racuszki z jabłkami, postaw na obłędnie puszyste, rumiane i delikatne niczym chmurka placuszki. Idealny efekt osiągniesz przez dodanie do ciasta tajemniczego składnika, który niegdyś często gościł w kuchni.
-
Mrożony płyn do naczyń uratuje w opałach. Metoda dobra na problem, który często gości w domu
Płyn do naczyń może okazać się znacznie przydatniejszy, niż mogłoby się wydawać. Poza domowymi porządkami produkt ma też ukrytą funkcję - aby ja poznać, wystarczy przelać płyn do woreczka i go zamrozić. Ta sprytna metoda działa cuda i pomoże w...
-
Moje kotlety mielone nigdy nie są suche, ale mają mnóstwo mięsnego smaku. Pomagają dwa rosołowe składniki
Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów, ale prawda jest taka, że zawsze robione "na jedno kopyto", mogą się nieco znudzić i spowszednieć. Nie z moim przepisem. Kotlety mielone mogą być delikatne, soczyste i pełne niesamowitego smaku, a...
-
Od lat każdy pyta o przepis. Idealne na Andrzejki, a także święta
-
Tego świątecznego makowca na tle innych wypieków wyróżnia dosłownie wszystko
-
Czy Mikołaj zna się na biżuterii? Podpowiadamy, jakie hity znajdzie w świątecznych kolekcjachMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
W święta nie możesz patrzeć na karpia, bo czuć muł? Przed smażeniem zrób jedną rzecz
-
Soczysty schab pieczony na święta Bożego Narodzenia nie ma sobie równych. Jak go zrobić?
- Ta sałatka zachwyci gości na imprezie i w święta. Dodaj do niej ten składnik
- Oto prosty przepis na kutię stworzony z myślą o smacznej Wigilii. Najważniejsze są dobre proporcje
- Frytki belgijskie różnią się od tych tradycyjnych. Sprawdź, dlaczego smakosze frytek tak je uwielbiają
- Nie ma lepszej Andrzejkowej przekąski. W tym wydaniu znikają w kilka chwil
- Farsz na pierogi wigilijne robię trochę inaczej. Szwagierka się obraziła, bo są lepsze niż jej
-
Wystarczy łyżka, by rosół smakował jak z pięciogwiazdkowej restauracji. To sekret wielkich kucharzy
Rosół to tradycyjna polska zupa, która w każdym domu smakuje inaczej. Okazuje się jednak, że jej sekret nie tkwi wyłącznie w dobrej jakości mięsie czy sporej ilości warzyw. Kluczem do sukcesu jest łyżka jednego składnika.
-
Zamiast wyrzucać kolejny słój po kawie, zrób z niego estetyczny użytek. Babcina metoda da piękny efekt
Po tym jak sieć opanowały nagrania z perfekcyjnych kuchni, gdzie każda szuflada ma idealnie symetrycznie poukładane słoiki. Niestety, estetyczne drobiazgi do organizacji kosztują krocie. Jak się jednak okazuje, wystarczy pomysłowo wykorzystać pusz...
-
Jak długo gotować grzyby suszone? Niepozorna rzecz wpływa na smak, kilka minut dłużej i wyjdzie papka
Czasami niepozorne czynności w kuchni mogą okazać się sporym wyzwaniem. Zamiast zatem po raz kolejny liczyć na szczęście, lepiej wiedzieć, jak długo powinno się gotować suszone grzyby. Kilka minut może zrobić sporą różnicę w smaku, a także...
-
Przypalona patelnia? Zamiast wyrzucać, wyczyść tak, jak szkolne kucharki
Podczas gotowania nietrudno o małe wpadki. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie przypalił mleka lub nie przesolił ziemniaków. Zdarza się jednak, że niektóre błędy mogą kosztować nas nowy sprzęt. Wiele osób wyrzuca bowiem przypalone...
-
Jak zrobić pyzy? Moja babcia stawiała na zasadę 1:3 i miała do nich specjalną ściereczkę
Jak zrobić pyzy? Te pyszne, mięciutkie ziemniaczane kluseczki są naprawdę łatwe w wykonaniu i najlepiej wiedzą o tym nasze babcie, które sztukę ich robienia opanowały do perfekcji. Moja babcia miała na nie specjalną metodę. Wychodziły mięciutki i...
-
Elastyczne i mięciutkie naleśniki na krokiety. Nie uwierzysz jakie warzywo jest głównym składnikiem ciasta
Jeszcze nie tak dawno były wakacje, a teraz Polacy przygotowują się już do świąt Bożego Narodzenia. Większość z nas planuje porządki w domach i testuje przepisy, którymi następnie zachwycać będą się goście przy wigilijnym stole. Jak przygotować...
-
Smażysz mięso mielone? Na 99 procent popełniasz ten błąd. Możesz go uniknąć, jeśli dodasz odrobinę tego proszku
Smażenie mięsa mielonego to dla wielu osób codzienność. Jest ono bazą do kotletów, spaghetti bolognese, czy różnego rodzaju zapiekanek. Nie da się wówczas nie zauważyć, że w trakcie obróbki termicznej z mięsa wydzielają się duże ilości wody. To z...
-
Kupujesz mozzarellę? Przestań przepłacać. Zrób ją w domu i to z trzech składników. Będziesz się zajadać
Mozzarella to jeden z ulubionych serów Polaków. Używamy jej do wszystkiego. Do makaronów, zup, zapiekanek, kanapek i wielu innych dań. W sklepie trzeba jednak za taką kulkę około trzech złotych, więc jeśli bardzo lubimy ten ser, może być to w ciąg...
-
Nietypowe naleśniki. Będą elastyczne i dużo smaczniejsze, dzięki składnikowi uwielbianemu przez dziadków
Kto z nas nie kocha naleśników? To jedna z najbardziej uniwersalnych potraw i możemy robić je na milion sposobów. Dziś pokażemy wam jeden z tych nietypowych przepisów na naleśniki. Będzie tam mleko, owszem, ale nie takie zwykłe.
-
Przepis na przepyszny domowy smalec. Moja babcia zawsze dodawała nietypowy dodatek i zdejmowała firanki
Dziś mamy dla was stary i sprawdzony przepis na domowy smalec, który robiła moja babcia. Raczej nie smażyła na nim kotletów, ale kanapki z tym smarowidłem były najpyszniejsze i świetnie pasował jako okrasa do pierogów lub ziemniaczanych pyz albo...
-
Rosół znów wyszedł zbyt mętny? Wszystko przez ten błąd! Uratuje cię trik znanych kucharzy
Jaki powinien być rosół? Przede wszystkim wyrazisty w smaku, odpowiednio tłusty i... klarowny. Niestety nie każdy wie, co zrobić, by wywar był przejrzysty i o pięknym, złotym zabarwieniu. Jak się okazuje, wystarczy dolać odrobinę czegoś, co każdy ...
-
Dziś jest święto niesłychane, róbmy placki ziemniaczane! Będą złote i chrupiące dzięki trikowi z cebulką
13 listopada to święto placków ziemniaczanych i z tej okazji mamy dla was klasyczny i chyba najprostszy przepis na placki ziemniaczane. Będą złote i chrupiące dzięki łatwemu trikowi. Przyda się cebulką, ale nie śpiesz się za bardzo.
-
Nigdy więcej nie zabielaj zupy pieczarkowej śmietaną. Ten popularny składnik pasuje o wiele lepiej i podkręca smak grzybów
Zupa pieczarkowa to doskonałe danie na jesień. Z odrobiną pieprzu będzie rozgrzewająca, a jednocześnie nadal delikatna w smaku. Wiele gospodyń zabiela ją jednak śmietaną i choć nie jest to błąd, to zupa pieczarkowa smakuje o wiele lepiej z innym...
-
Przysmak każdego stryja i stryjenki. Dziś mało kto ją robi, a jest pyszna. Dodaj ten składnik
Kaszanka z patelni to danie, które dzieli Polaków niemal tak jak wybory... Niestety, młodzi ludzie niechętnie sięgają po kaszankę w sklepie, a to błąd. Nie tylko jest smaczna, ale także bogata w wiele witamin, w tym cenne żelazo. Dziś podpowiemy...
-
Naleśniki na krokiety rwą się, zanim zwiniesz je do końca? Mamy na to sposób. Tajemnica tkwi w proporcjach
Największym problemem podczas zwijania krokietów, są zdecydowanie rwące się naleśniki. Nie da się wówczas dobrze zawinąć farszu, a całość nie prezentuje się zbyt apetycznie. Czy można temu zaradzić? Tak, ale trzeba zachować idealne proporcje...
-
Najlepsi kucharze stosują ten trik. Kotlety mielone już nie będą pić tłuszczu
Kotlety mielone to obiadowy klasyk nad klasykami. Napisano już o nich wiele, więc można by uznać, że ich robienie mamy opanowane do perfekcji. Zdarza się jednak, że kotlety bardzo ociekają tłuszczem, a to nie wszystkim się podoba. Co zrobić, by te...
-
Robisz kotlety mielone, ale nie masz bułki tartej? Może to i lepiej. Wsyp to do masy, a będą obłędne
Kotlety mielone to jedne z najlepszych kotletów, które goszczą na stołach Polaków. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio wyrobiona masa. Okazuje się jednak, że warto zapomnieć o bułce tartej, a dodać do masy na kotlety ten składnik.
-
Jak smażyć pieczarki, żeby nie ściemniały? Wystarczy kilka kropel i po kłopocie
Pieczarki to prawdopodobnie najpopularniejsze grzyby. Są dostępne w sklepach przez cały rok, więc nic dziwnego, że to właśnie po nie sięgamy najczęściej. Zwykle obrabiamy je, smażąc na patelni. Często dochodzi wtedy do sytuacji, że pieczarki brzyd...
-
Za słony rosół to nie koniec świata. Wystarczą trzy rzeczy, a złocista zupa znów będzie najlepsza
Złocisty rosół to niemal korona naszych stołów, nie tylko w niedziele, ale także z okazji najróżniejszych świąt i wtedy, kiedy chcemy się porządnie rozgrzać. Jednak niestety - rosół lubi sól i czasami aż za bardzo. Jak uratować za słony rosół?...
-
Dodaj dwie łyżki tego płynu do gotujących się ziemniaków. Będą smaczniejsze i nie wchłoną wody
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Robimy z nich placki, kluski, frytki, ale dziś na tapet bierzemy obiadową klasykę - gotowane ziemniaczki do obiadu. Co zrobić, żeby były smaczniejsze, nie rozpadły się w gotowaniu i nie wchłonę...
-
Zostały ci schabowe z obiadu? Zrobisz z nich przekąskę, o której mało kto słyszał. Przygotuj słoik
Kocham schabowe miłością czystą i niezmienną i niestety często bywa tak, że po prostu smażę ich więcej, niż moja rodzina jest w stanie zjeść. Wówczas biorę słoik i robię z nim fantastyczną przekąskę na imprezę. Moja mama kiedy zobaczyła, co ja...
-
Zamroź pieczywo w ten sposób. Unikniesz porannego rozczarowania, a chleb i bułki będą jak z piekarni
Marzysz o świeżym, miękkim i smacznym pieczywie o poranku, ale nie zawsze masz chęć biec do piekarni? Z tą sprawdzoną metodą mrożenia, chleb czy bułki zawsze będą smakować idealnie. Kluczem do sukcesu jest jednak zasada - bez niej ani rusz.
-
Tradycyjny bigos w słoikach na zimę. Jak go wekować, by nie stracił zdrowotnych i smakowych właściwości?
Bigos to tradycyjna potrawa nie tylko kuchni polskiej, ale również kuchni litewskiej i białoruskiej. Choć przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty i mięsa, to można dodać do niego również grzyby, śliwki, a nawet powidła. Smak końcowy zależy o...
-
Co na karaluchy w domu? Rozłóż to w szafkach, a szybko pozbędziesz się niechcianych lokatorów
Nadprogramowi lokatorzy to duży problem. Wiele osób chce więc pozbyć się szkodników ze swojego domu. Mówi się, że karaluchy są jednymi z najtrudniejszych do przegonienia. Ale ten sposób rzeczywiście działa. Co na karaluchy w domu? Odpowiadamy.
-
Już nigdy nie wyrzucisz resztek dżemu ze słoika. "Moja mama zawsze tak robiła"
Komu nigdy nie zdarzyło się wyrzucić słoik z resztkami dżemu, niech pierwszy rzuci łyżką. Rzadko kiedy wygrzebujemy do końca wszystko, co osiadło na ściankach. Jest jednak pewien prosty sposób na to, by tych resztek nie zmarnować. Wystarczy dodać...
-
Bitki wołowe wychodzą twarde jak serca twoich byłych? Zaradzimy - wystarczy zmienić jedną rzecz
Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach bitki wołowe, to obiad wymarzony. Jednak niestety - cienkie kawałki wołowiny bywają kapryśne i czasami wychodzą twarde, gumowate i zwyczajnie trudne do pogryzienia. Mamy na to sprawdzoną radę. A naw...
-
Brzmi jak najgłupszy trik świata, ale rzeczywiście działa. Po prostu włóż jajka do piekarnika
Wspaniałych trików na szybkie gotowanie jajek nie brakuje w internecie. Ten, choć brzmi jak najgłupszy trik świata, rzeczywiście działa. Co zrobić, by ugotować jajka w piekarniku? Odpowiadamy.
-
Masz dość żmudnego krojenia grzybów nożem? Wypróbuj ten trik. Odmienił już życie wielu osobom
Wielu z nas nie znosi tracenia czasu na żmudne czynności, które, chcąc nie chcąc, należy wykonać. Do jednych z tych czynności należy krojenie grzybów przed suszeniem czy mrożeniem. Jest jednak sposób na to, by zrobić to o wiele, wiele szybciej.
-
Zupa serowa najlepiej smakuje jesienią. Zrób trik z cebulą, a popłaczesz się ze szczęścia
Zupa serowa to najlepszy dowód na to, że gotowanie to świetna zabawa z fantastycznymi skutkami. Przepis na zupę serową jest bardzo łatwy i jeśli masz pod ręką trochę rosołu, zrobisz ją w kilkanaście minut. Do zupy potrzebna jest cebulka - zrób z n...
-
Jak doczyścić przypaloną i brudną patelnię? Z tym trikiem będzie lśnić nowością, wszystko tanio i eko
Na ratunek przypalonej i brudnej patelni! Wykorzystaj tanie i ekologiczne składniki, a pozbędziesz się nawet najgorszych zanieczyszczeń. Obejdzie się też bez monotonnego szorowania - wszystko ładnie schodzi, a wszystko dzięki patentowi z domową...