triki kuchenne
-
Jak szybko usunąć głąb z sałaty lodowej? Nie będą ci potrzebne żadne gadżety, a tylko własna ręka
Przygotowywanie poszczególnych składników dań bywa uciążliwe. Wyrywanie, odcinanie, krojenie zajmują niekiedy sporo czasu, wydłużając przyrządzanie potraw. Na szczęście jest internet i media społecznościowe, na których od czasu do czasu pojawiają...
-
Jak idealnie odmierzyć mąkę? Blogerka kulinarna pokazuje prosty trik
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak najlepiej odmierzać mąkę do wypieków? Okazuje się, że jedna czynność może zaważyć o tym, czy wasze ciasto nie wyjdzie za suche. Sprawdźcie, o czym pamiętać.
-
Trik, który ułatwia krojenie pomidorków koktajlowych. Użyj talerzyka i zrób to ekspresowo
Pomidorki to pyszny dodatek do wielu dań, sałatek lub zdrowa przekąska. Jednak często ich przygotowanie okazuje się czasochłonne i niezbyt przyjemne. Mamy na to radę! Znamy genialny trik, który ułatwia krojenie pomidorków koktajlowych, a pomoże na...
-
Jak szybko pokroić pieczarki? Użyj gadżetu, który prawdopodobnie masz w kuchni
Jak najłatwiej pokroić pieczarki? Dzięki temu prostemu przyrządowi zrobisz to w kilka chwil. Większość z nas ma go w kuchennej szufladzie. Sprawdź, co należy zrobić.
-
Ekspresowy sposób na zmiękczenie masła. Zapomnij o długim czekaniu
Jak szybko zmiękczyć masło? Jest na to bardzo prosty sposób! Użytkownicy TikToka pokochali tę metodę. Sprawdźcie, co trzeba zrobić.
-
Zmienniki masła. Lista produktów, które pomogą, gdy tego produktu zabraknie w naszej kuchni
Masło to klasyczny dodatek do świeżego pieczywa. To także składnik wielu dań i wypieków, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie gotowania. Warto jednak znać zamienniki tego smarowidła, by móc je zastąpić lub nieco ograniczyć.
-
Lepiej nie trzymaj noży w drewnianym stojaku. Nie chodzi tylko o pocieranie powierzchni
Noże są niezbędnym narzędziem w kuchni. Krojenie, siekanie, szatkowanie. To wszystko byłoby bez nich niemożliwe, a co najmniej mocno utrudnione. Dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio je czyścić i przechowywać. Okazuje się, że trzymanie noży w...
-
Jak ugotować rosół idealny? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia woda
Rosół to tradycyjna polska zupa. Idealny smak bulionu zależy m.in. od dobrej jakości mięsa i warzyw. Warto jednak poznać sekretny trik, dzięki któremu rosół wyjdzie niezwykle aromatyczny i wyrazisty. Kluczem do sukcesu jest woda.
-
Wszyscy tak robimy, a później dziwimy się, że kurczak jest niesmaczny. Lista błędów, których trzeba unikać
Kurczak to wbrew pozorom dość wymagające mięso, ale istnieje kilka sposobów by był smaczny - soczysty i delikatny. Niestety nagminnie popełniamy kilka błędów, które pozbawiają kurczaka smaku delikatności. Dziś wyjaśnimy, czego nie należy robić, by...
-
Ruszt do grilla. Jak wyczyścić go przed majówką? Skorzystaj z produktów, które masz w swojej kuchni
Sezon na grillowanie zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak go rozpoczniemy, powinniśmy dokładnie wyszorować ruszt do grilla, żeby w pełni cieszyć się smakiem przygotowywanego na nim jedzenia. Jak wyczyścić grill przed majówką? Pomogą wam dwie...
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
-
Co zrobić, żeby roladki schabowe nie były suche? Poznaj niezawodne sposoby na soczyste mięso
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
- Przepis na szaszłyki z grilla z kurczakiem, cukinią i papryką. Dodaj te przyprawy, by podbić ich smak
- Najlepsze przepisy z truskawkami w roli głównej. Sprawdzą się nie tylko w ciastach
- Kuchenne fakty i mity. Spróbuj pobić 6/10. Najwięcej pomyłek przy 6. pytaniu
- Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
- Makaron z serem białym - przepis na szybkie i smaczne danie na słodko. Ten smak przypomina dzieciństwo
-
Jak odgrzewać piersi z kurczaka, żeby nie były suche jak wiór? Szefowa kuchni stosuje trik z ręcznikiem papierowym
Jak odgrzewać mięso z kurczaka, by nie było suche? Mamy dla was prosty trik do zastosowania w kuchence mikrofalowej, a także garść porad, jak zrobić to w piekarniku lub na kuchence.
-
Oto jak można szybko, sprawnie i czysto oddzielić żółtko od białka. Potrzebny będzie czosnek
Jak oddzielić żółtko od białka? Sposób z butelką znają już chyba wszyscy. A czy wiecie, jak zrobić to przy użyciu... czosnku? Wyjaśniamy jedną z najbardziej zaskakujących metod!
-
Nie wyrzucaj jedzenia do kosza. Zastosuj tę mało znaną zasadę, a zaoszczędzisz czas i pieniądze
Na święta przygotowujemy tony jedzenia i suto zastawiamy stoły. Oczywiście nie jesteśmy w stanie tego wszystkiego zjeść, ale nie chcemy, żeby czegokolwiek zabrakło. Problem pojawia się po świętach, kiedy nikt już nie zmieści kolejnej porcji sałatk...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wypróbuj te proste triki, by uchronić się przed bólem brzucha
Jajka są chętnie wykorzystywane w kuchni. To nie tylko podstawa wielu potraw, ale także dodatek do ciast i deserów. Nie zawsze jednak potrafimy ocenić, czy jajko jest świeże. To może skutkować w najlepszym wypadku nieudanym daniem, w najgorszym -...
-
Placki ziemniaczane będą chrupiące i cienkie, jeśli zastosujesz trik szefa kuchni. Chodzi m.in. o wodę
Placki ziemniaczane można jeść na dziesiątki różnych sposobów i każdy z nich jest pyszny, o ile placki wyjdą chrupiące i cienkie. Takie właśnie będą, jeśli zastosujesz się do wskazówki jednego z najsłynniejszych kucharzy, Gordona Ramsaya. Jego...
-
Jak nadziewać drożdżówki, by dżem nie wypłynął podczas pieczenia? Zrezygnuj ze szprycy na rzecz łatwiejszego rozwiązania
Najlepsze wspomnienie z dzieciństwa? Puszyste bułeczki drożdżowe z dżemem, takie pachnące i pulchniutkie... Zrobienie domowych drożdżówek nie jest skomplikowane, ale warto wiedzieć, jak je nadziewać, by smakowite nadzienie nie wyciekło przy...
-
Ekspresowy sposób na posiekanie wielu jajek w szybkim tempie. "Genialne!"
Jak szybko posiekać jajka na sałatkę lub pastę jajeczną? Na instagramowym profilu Budget Bytes opublikowano filmik pokazujący genialne rozwiązanie. Ten trik warto poznać przed Wielkanocą.
-
Jak szybko obrać granaty? Prosty sposób indyjskiej MasterChef, dzięki któremu zaoszczędzisz czas i nerwy
Granaty to owoce, które powinny na stałe zagościć w naszej diecie, za sprawą wielu wartości odżywczych i witamin. Jednak wiele osób zniechęca się do tego owocu przez trudności w obieraniu. Na szczęście od dziś nie będzie to już problemem - mamy dl...
-
Jak podgrzewać frytki, by były chrupiące? Koniecznie wypróbuj te sposoby
Zdarza się, że najedzeni zostawiamy porcję frytek na później. Niestety, gdy sięgamy po nie po jakimś czasie, nie smakują tak dobrze, jak zaraz po przyrządzeniu. Co zrobić, by znowu były chrupiące? Jak podgrzewać frytki? Koniecznie przetestuj ten...
-
Jak szybko obrać paprykę? Jak wygodnie ją pokroić? Sposoby, które ułatwią życie. Trik szefa kuchni
Nikt nie lubi męczyć się z obieraniem i krojeniem warzyw. Zwłaszcza że w przypadku niektórych może to być naprawdę czasochłonne. Tak jest między innymi z papryką, której skórka mocno przywiera do miąższu i czasem trudno sobie z nią poradzić. Na...
-
Pokazała ukrytą tackę w tosterze. Ludzie nie mogli uwierzyć. "Czekaj, co?"
Internet to studnia bez dna, jeśli chodzi o wszelkiej maści, bardzej lub mniej przydatne, triki, wskazówki czy lifehacki. Praktycznie każdego dnia można dowiedzieć się, że coś robiło się źle całe życie albo nie wiedziało się, że pewien mały...
-
Brukselka brzydko pachnie i wychodzi gorzka? Pomoże m.in. trik z... cukrem
Co zrobić, żeby brukselka nie miała gorzkiego posmaku? Okazuje się, że cukier ma w tym wypadku właściwości wręcz magiczne. Mamy też inne sposoby, a na dodatek podpowiadamy, co zrobić, żeby pozbyć się przykrego zapachu brukselki.
-
Jak przechowywać kaszę, ryż i makaron? Dzięki tym wskazówkom na długo zachowają odpowiednią świeżość
Produkty sypkie znajdziemy w każdej domowej spiżarce i kuchni. Aby zachowały swoją świeżość na długi czas, należy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Podpowiadamy, co zrobić, by były świeże i dobrze zorganizowane, a dodatkowo, by nie zalęgły...
-
Jak wyjąć ciasto z formy, żeby się nie rozpadło? Natłuszczenie to nie wszystko
Jak najłatwiej wyjąć ciasto z formy? Szkoda przecież, żeby nasz pyszny wypiek tuż po upieczeniu się rozpadł! Podpowiadamy, co zrobić, by jak najprościej wyjąć ciasto w jednym kawałku.
-
Co zrobić, żeby woda nie kipiała? Pomoże trik z drewnianą łyżką
Co zrobić, żeby woda nie kipiała podczas gotowania? Na szczęście łatwo temu zaradzić. Mamy dzisiaj dla was dwa przydatne triki, dzięki którym można zapobiec kipieniu. Sprawdźcie, co zrobić.
-
Dziesięć trików kuchennych z TikToka, które naprawdę działają. Spróbujcie sami
Oglądacie czasem filmiki z trikami, które mają ułatwić życie? A potem okazuje się, że połowa nie działa... Mamy dziś dla was dziesięć takich nagrań z TikToka, z których możecie śmiało skorzystać.
-
Produkty z długą datą przydatności to nie tylko ryż i makarony. Jak je przechowywać?
Produkty z długą datą przydatności do spożycia to obowiązkowe wyposażenie każdej domowej spiżarni. Jakie produkty warto kupić, by nie martwić się, że się szybko zepsują i jak je przechowywać, by wydłużyć czas ich ważności? To nie tylko kasze i...
-
Jak się pozbyć moli spożywczych? Wystarczy liść laurowy. Pomogą też inne przyprawy
Mole spożywcze to irytujące owady, które często pojawiają się w naszych kuchniach. Są uporczywym problemem, ponieważ nie tak łatwo się ich pozbyć. Pomocne mogą okazać się przyprawy, które prawdopodobnie większość z nas ma w domu, m.in. liście...
-
Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy? Odpowiedź tkwi w sposobie dodawania jajek
Domowy pasztet zawsze jest za suchy? Mamy dla was dwie wskazówki, dzięki którym już nigdy taki nie będzie - pierwsza z nich dotyczy sposobu dodawania jajek. Sprawdźcie, na co zwrócić uwagę przy przyrządzaniu pasztetu.
-
Jak szybko obrać paprykę ze skórki? Cztery niezawodne sposoby
Do niektórych potraw potrzebna jest papryka bez skórki. Jak obrać ją w prosty sposób? Prezentujemy cztery metody, dzięki którym skórka łatwo odejdzie od miąższu.
-
Tak aksamitnych naleśników jeszcze nie jadłeś. Przepis jest banalny, ale zamień mleko na maślankę
Kto nie lubi naleśników? Chyba nie znam takiej osoby, która nie rozpływa się nad ich smakiem. Przepis na naleśniki jest banalny, ale my wiemy co zrobić, by odczarować to proste i nieco zwyczajne danie. Jeśli zamiast mleka użyjesz maślanki, twoje...
-
Co zrobić, by ciasto na pierogi było idealne? Wystarczy pominąć jeden składnik. O co chodzi?
Pierogi to ukochane danie Polaków, ale ich przygotowanie bywa męczące, szczególnie gdy nasze ciasto nie chce współpracować. Ciasto na pierogi powinno być delikatne, elastyczne i łatwe do wałkowania. My wiemy, jak to osiągnąć. Przepis na ciasto na...
-
Instagramerka pokazała szybki sposób na zmiękczenie masła. "Najlepsza metoda, żeby go nie stopić"
Jak łatwo zmiękczyć masło? Instagramerka pokazała sposób, dzięki któremu osiągnie idealną temperaturę do dodania do ciasta oraz do smarowania pieczywa. Sprawdźcie prostą metodę na zmiękczenie masła.
-
Jak uratować przesolony sos? Te triki uratują cię z kulinarnej opresji
Przesolony sos może zdarzyć się każdemu i choć dla wielu gospodyń to prawdziwa katastrofa bardzo łatwo to naprawić. Co zrobić, gdy niechcący posolisz swoje danie dwa razy? Dzięki tym sprawdzonym sposobom uratujesz zbyt słony sos, nie zmieniając je...
-
Jak uratować przesolony rosół? Poznaj 3 niezawodne sposoby na kuchenną katastrofę
Nawet najlepszemu kucharzowi zdarzy się czasem dwa razy posolić rosół. I o ile inną zupę łatwo jest uratować, po prostu dolewając wody, esencjonalny rosół wtedy całkowicie straci swój smak. Co zatem zrobić z tą małą kulinarną katastrofą? Poznaj 3...
-
Jak zagęścić sos? To wcale nie jest trudne i można to zrobić aż na siedem sposobów
Jak zagęścić sos? Jeśli nawet tylko od czasu do czasu zaglądacie do kuchni, jest duża szansa, że choć raz się nad tym zastanawialiście. Każdemu się przecież może zdarzyć, że sos wyjdzie za rzadki? Przede wszystkim nie panikować! Jest aż siedem...
-
Jak szybko rozmrozić mięso? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów
Każdemu kiedyś zdarzyło się zagapić i zapomnieć rozmrozić mięso na obiad. To jednak jeszcze nie oznacza, że czeka was kulinarna katastrofa, a posiłek trzeba będzie zamawiać z restauracji. Są bowiem sposoby, żeby mięso było gotowe (w miarę) na czas...
-
Makowiec pęka, sernik opada, galareta nie tężeje - co poradzić na wigilijne dramaty?
Wigilijne dania przygotowujemy często w ostatniej chwili. Co zrobić, gdy zdarzy się wpadka i coś się nie uda? Mamy dla was kilka wskazówek, jak poradzić sobie z najpopularniejszymi problemami kulinarnymi.
-
Jak uratować zbyt słoną zupę? Mama pokazuje trik. Potrzebny składnik na pewno masz w kuchni
Przesolona zupa może zdarzyć się każdemu - nawet najbardziej wprawionemu kucharzowi. Na szczęście bardzo łatwo ją uratować. Wystarczy jeden składnik, który na pewno macie w kuchni lub w spiżarni.
-
Jajka pękają podczas gotowania? Ten błąd popełnia wiele osób. Czego unikać?
Jajka pękają podczas gotowania? Na szczęście łatwo temu zaradzić. Na początek sprawdźcie, czy nie popełniacie tego jednego błędu.