triki kuchenne
-
Tak robią mistrzowie cukiernictwa. Dodajesz pianę do ciasta? Zrób to w odpowiednim momencie, inaczej wyjdzie zakalec
W gotowaniu i pieczeniu ciast zawsze liczy się czas i kolejność dodawania składników, by uzyskać jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt. Zdradzaliśmy wam już wiele cukierniczych trików, ale ten, o którym opowiemy, musi poznać każdy, kto lubi piec...
-
Jak odgrzewać tradycyjne schabowe, żeby pozostały soczyste i apetyczne? Zapomnij o patelni i mikrofali
Kotlety schabowe to nasz narodowy skarb kulinarny, który gości na stołach zarówno w porze obiadowej, jak i podczas rozmaitych uroczystości czy świąt. Często zdarza się także, że przygotowujemy ich nadwyżkę. Jak zatem odgrzać kotlety, by zachować i...
-
Czy koniecznie trzeba zdejmować szumowiny z rosołu? Ta czynność ma tak naprawdę jedną funkcję
Podczas gotowania rosołu w pewnym momencie na powierzchni pojawia się nieestetyczna piana, potocznie zwana szumem. Zazwyczaj usuwamy ją za pomocą specjalnej łyżki, ale czy to jest konieczne? Okazuje się, że w niektórych przypadkach należy zostawić...
-
Czy da się ugotować jajko na twardo bez wody? Oczywiście, że tak, ale uważaj na czas
Jajka na twardo są podstawową imprezową przekąską, bez znaczenia, czy podajemy je w majonezie, czy faszerujemy pieczarkami. Dziś zdradzimy wam prosty trik na ugotowanie sporej ilości jajek na twardo bez wody. Przyda się urządzenie, które jest w...
-
Używasz tego produktu tylko do czyszczenia czajnika? To błąd! Dolej go do ziemniaków, a będą najpyszniejsze
Trudno wyobrazić sobie bardziej przydatny produkt niż ocet. Zapewne znajduje się w każdym domu, a najczęściej używamy go do czyszczenia czajnika, polerowania okien i mycia lodówki. Nie każdy jednak wie, że już niewielki dodatek tego składnika...
-
Jakie mięso na gulasz? Bez względu, czy wybierasz wołowy, czy wieprzowy, zwróć uwagę na dwie kluczowe kwestie
Gulasz to danie o wielu twarzach, które pozwala kucharzowi na szereg możliwości. Jednak bez znaczenia, czy mamy w planach tradycyjny gulasz węgierski, czy na przykład gulasz wieprzowy z grzybami, warto wiedzieć, co wybrać przy ladzie sklepu...
-
Zastosowanie tej metody przedłuży świeżość pączków. Dzięki niej będą miękkie jak prosto z piekarnika
Kupowanie większej ilości pączków to również ryzyko, że na drugi dzień nie będą już takie świeże. Jest jednak na to sposób, który sprawi, że przysmak będzie miękki jak obłoczek. Wystarczy, że wykonasz tę czynność.
-
Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Odpowiedni moment wyczujesz, obserwując mięso
Zupa ogórkowa jest zdecydowanie jedną z częściej gotowanych zup w polskich domach i nie ma w tym nic dziwnego - ogórkowa odpowiednio zrobiona jest po prostu pyszna. Tylko co zrobić, żeby wyszła idealna, esencjonalna, kwaśna i aromatyczna? Okazuje...
-
Placki z gotowanych ziemniaków wychodzą nijakie? Dorzuć kilka dodatków, a zamienisz je w rarytas. Przyda się m.in. ser
Placki z gotowanych ziemniaków to pomysł na obiad zero waste lub smaczną przekąskę np. do serialu. Same ugotowane, ubite i usmażone ziemniaki nie sprawią, że nasze kubki smakowe zapłoną w ekstazie. Wystarczy jednak już kilka niepozornych dodatków,...
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były delikatniejsze? Jeden dodatek i babciny trik to gwarancja sukcesu
Placki ziemniaczane to chyba jeden z najlepszych comfort foodów świata i jeśli istnieje chociaż jedna osoba, która nie lubi placków ziemniaczanych - chętnie ją poznam. Tak czy siak - idealne placki ziemniaczane są delikatne, lekko chrupiące, ale n...
-
Poznaj przepis na doskonałe i miękkie oponki serowe
-
W którym momencie dodać do pomidorowej koncentrat? Ten element zaważy o smaku
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Jak zrobić najlepsze faworki? Magda Gessler zzielenieje z zazdrości
- Kiedy siać pomidory? To już niedługo
- Rogaliki na słodko czy wytrawnie? Wybierz swoją wersję przekąski na karnawał
- Podgrzej schabowe w ten sposób, a będą soczyste i nie stracą smaku
- Przepis na znakomite i mięciutkie knedle z morelami
- Przygotuj rosół w królewskim stylu. Wachowicz dodaje do niego jajka w koszulce
-
Jak sprawić, żeby ciasto drożdżowe na pączki było jeszcze bardziej puszyste? Trik z jajkiem zapewni wymarzony efekt
Wielkimi krokami zbliża się wyczekiwane święto wszystkich łasuchów, czyli tłusty czwartek. Z tej okazji w żadnym domu nie może zabraknąć pączków i prawdopodobnie wszyscy zgodzimy się, że te domowe nie mają sobie równych. Tylko jak zrobić ciasto...
-
Jak odświeżyć czerstwe pieczywo? Przetestowała kilka metod. Nie spodziewała się, że ta wygra
Każdemu pieczywo kiedyś sczerstwiało. Niektórzy jeszcze trochę je podsuszają i robią bułkę tartą, inni pozbywają się go całkowicie, a inni próbują je odświeżyć. Niestety nie zawsze skutecznie. Redaktorka serwisu kulinarnego The Kitchn przetestował...
-
Uwielbiasz natkę pietruszki? Możesz zawsze mieć ją w swojej kuchni i to bez wychodzenia do sklepu
Natka pietruszki daje wspaniały aromat, więc zdecydowanie warto mieć ją w swojej kuchni przez cały rok. Poza tym ma również wiele cennych właściwości, które przydadzą się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jak zatem zadbać o to, by mieć natkę...
-
Guacamole - przepis prosto z Meksyku. Zdrowe smarowidło nie wyjdzie smaczne bez aromatycznego zioła
Guacamole to zdrowa i smaczna paciajka z awokado i różnych dodatków. Przepis pochodzi z meksyku, gdzie guacamole jest tak popularne, jak w Polsce choćby ketchup lub musztarda. Jak zrobić zdrowe smarowidło, żeby nie było mdłe, a aromatyczne i...
-
Włóż kilka kostek do drzwi lodówki, a poczujesz efekt. Takie zastosowanie cukru to game changer
Cukier to słodki składnik, który znajdziemy niemal w każdej kuchni. Poza kulinarnym zastosowaniem w wielu recepturach warto poznać jego zupełnie inne przeznaczenie. Wystarczy włożyć kostki cukru do drzwi lodówki - efekt zaskoczy prostotą i...
-
Jak przedłużyć świeżość pączków? Tego sposobu używają nawet najlepsze gospodynie
Tłusty czwartek już za rogiem, a to oznacza, że zakupimy lub zrobimy dużą ilość pączków. Co, gdy nie uda nam się ich zjeść w całości? Bez odpowiedniego przechowywania i myków zawartych w przepisie mogą sczerstwieć i być niesmaczne. Tym sposobem bę...
-
Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Przyda się przedmiot, który na pewno masz obok siebie
Nie ma chyba nic bardziej irytującego w kuchni niż tępy nóż. Niestety, czasem nie mamy możliwości naostrzyć noży ostrzałką i na samą myśl o udręce przy krojeniu czy siekaniu, odechciewa nam się gotowania. Na szczęście znamy sposób na naostrzenie...
-
Jak zrobić bitą śmietanę do naleśników i ciasta? Trik z wiatraczkami maksymalnie skróci czas przygotowania
Bita śmietana to obowiązkowy dodatek do wielu deserów, ciast oraz naleśniki na słodko. Przepisu na bitą śmietanę nie ma - po prostu ubija się kremówkę tak długo, aż będzie sztywna. My jednak wiemy, jak zrobić to szybko, sprawnie i bez bólu rąk od...
-
Przepis na rurki z kremem bez foremek. Wyjdą pyszne i kształtne, dzięki trikowi z folią
Wątpię, czy istnieje na świecie osoba, która nie przepada z rurkami z kremem. Te pyszne, domowe łakocie z kruchego ciasta obficie wypełnione aksamitnym kremem idealnie sprawdzą się na tłusty czwartek. Jednak jeśli nie masz metalowych foremek do...
-
Ciasto na naleśniki - tradycyjny i banalnie prosty przepis. Idealny do słodkich i wytrawnych dodatków
Przepis na ciasto na naleśniki to przysłowiowa bułka z masłem, jednak receptura w każdym domu nieco się różni. Nie da się jednak ukryć, że kluczem do sukcesu jest prosty skład i zachowanie odpowiednich proporcji. Wówczas naleśniki wyjdą sprężyste,...
-
Metoda 3:1 to sposób gospodyń na kluski śląskie. Dzięki niej będą rozpływać się w ustach
Kluski najlepiej smakują, gdy są miękkie i elastyczne. Sekretem, który sprawia, że są właśnie takie, jest metoda 3:1. To dzięki niej to tradycyjne danie wprost rozpływa się w ustach.
-
Płuczesz makaron po ugotowaniu? Popełniasz duży błąd. Nawet nie wiesz, jak niszczysz swoje danie
Płuczesz makaron po ugotowaniu? Z pewnością. Jednak większość z nas nie wie, jak duży błąd popełniamy, postępując w ten sposób. Płucząc makaron, po prostu niszczymy swoje danie. Dlaczego nie powinniśmy tego robić? Wyjaśniamy.
-
Pierogi rozpadły się podczas gotowania? Wiemy, jak temu zapobiec. Potrzebujesz jednego składnika
Pierogi to danie, które przez jeden niedokładny ruch może zamienić się w kulinarną klęskę. Jak uniknąć rozklejania się ciasta i wypłynięcia farszu na powierzchnię? To banalnie proste.
-
Jak ubić jajka bez miksera? To nie takie trudne. Podajemy kilka prostych metod, które wam w tym pomogą
Ubijanie jajek to czynność, która znajduje się w wielu przepisach kulinarnych. Nie zawsze jednak mamy pod ręką mikser. Podpowiadamy, jak ubić jajka bez jego użycia. Istnieje na to kilka sposobów, które trwały nieco dłużej, ale będą równie skuteczne.
-
Olej wlewamy na zimną czy gorącą patelnię? Niewiedza może kosztować nas nie tylko smak potrawy
Smażenie, choć uważane za niekoniecznie najzdrowszy sposób obróbki żywności, jest jedną z najczęściej stosowanych jej metod. I tu właśnie rodzi się pytanie: olej wlewać na zimną patelnię czy na rozgrzaną? Jeśli chcesz zaoszczędzić na energii i...
-
Zapomnij o parzeniu kapusty do gołąbków. Ten patent jest znacznie szybszy i bardziej efektowny
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często gości w domowym menu. Fenomenalny smak wymaga jednak odrobiny poświęcenia i kilkuetapowego przygotowania. Aby znacznie usprawnić pracę, wystarczy zrezygnować z parzenia liści kapusty i...
-
Korzystasz w kuchni z obieraczki? Poznaj jej ukrytą funkcję, która ułatwia przygotowanie posiłków
W kuchni nie brakuje akcesoriów, które zalegają w szufladach, a ich funkcje pozostają tajemnicą. Obieraczka jest jednak jednym z najczęściej używanych przedmiotów. Jak się okazuję, nie każdy zna jej wszystkie zalety. Zdradzamy jak z niej korzystać...
-
Kiedy powinno się nadziewać pączki? Jeden błąd i katastrofa gotowa. Nawet cukier puder nie pomoże
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami i każdy łasuch niecierpliwie zrywa kartki z kalendarza w oczekiwaniu na swoje ulubione święto. Tego dnia w wielu domach unosi się zapach smażonych pączków po brzegi wypełnionych marmoladą. Tylko kiedy...
-
Kuchenny wyciskacz łez pokonany. Tiktoker pokazał, jak kroić cebulę bez płaczu. To zajmuje sekundy
Krojenie cebuli bardzo często wiąże się z płaczem, a za tym odruchem raczej nikt nie przepada. Jednak tiktoker udowodnił, że można to zrobić bez łez, a dodatkowo w kilka sekund. Jaki jest jego sekret? Nawet nie spodziewasz się, że masz potrzebne...
-
Kiedy dodawać przyprawy do rosołu? Jak się okazuje, ten krok może zaważyć o smaku domowej zupy
Rosół to bezkonkurencyjna klasyka wśród tradycyjnych dań. Aromatyczna, sycąca i dająca energii zupa wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowe są składniki, ale także dodawanie ich w odpowiedniej kolejności. Większość Polaków popełnia ten...
-
Jak usmażyć dorsza? Ten trik sprawi, że będzie idealnie chrupiący i świetnie wchłonie przyprawy
Jak usmażyć dorsza? Okazuje się, że smażenie ryb dla wielu osób jest niezwykle problematyczne. Nie jest to jednak nadzwyczajnie trudna czynność - wystarczy tylko zastosować się do kilku zasad. Jak zatem usmażyć dorsza, by smakował obłędnie, a na...
-
Lubisz flaki, lecz ich zapach cię odpycha? Tym sposobem pozbędziesz się go raz na zawsze
Flaki to polski przysmak, który ma swoją grupę miłośników. Jednak jednym z powodów dlaczego niektórzy nie chcą go nawet skosztować jest intensywny i nieprzyjemny zapach. Na szczęście w prosty sposób można się go pozbyć.
-
Bulion znów wyszedł mętny? Da się go jeszcze uratować. Zastosuj babciną metodę z białkiem
Przygotowanie bulionu może być niemałym wyzwaniem nie tylko dla początkujących kucharzy. Pierwszym problemem może okazać się mętny wywar, który nie wygląda apetycznie. Na szczęście domowymi sposobami da się go uratować. Na ratunek przychodzą...
-
Z tym domowym sposobem pozbędziesz się moli spożywczych raz na zawsze. Koszt? Zaledwie 3 zł
Mole to prawdziwe kuchenne utrapienie. Możemy je znaleźć w szafkach z żywnością, a czasem w niektórych opakowaniach z produktami. Pozbycie się ich jest często dużym wyzwaniem, jednak znamy sposób, by sobie z nimi poradzić. Jest tani, a wszystko ma...
-
Czym zabielić zupę? Śmietana to nie zawsze najlepszy wybór. Podpowiemy, jak podrasować pozornie zwykłe polewki
Jeśli lubisz pomidorówkę, jarzynową lub kalafiorową, na pewno czasem (jeśli nie zawsze) zabielasz je śmietaną. Oczywiście to nie jest błąd, ale wybór śmietany nie zawsze jest najlepszy. Czym zabielić zupę, żeby podkręcić jej smak? Zdradzimy kilka...
-
Babcia uczy, jak robić rogaliki. Ten trik uratuje cały wypiek. "Przynajmniej nadzienie nie wychodzi"
Rogaliki to szybka, słodka przekąska, którą można znaleźć w każdej cukierni i sklepie. Jednak tych robionych w domu nie da się podrobić. Jest z nimi tylko jeden problem. W trakcie pieczenia całe nadzienie wypływa. Ten babciny sposób sprawi, że już...
-
Jak zamrozić mięso, żeby zachowało smak i wygląd? Tę banalną czynność mogą zepsuć dwie rzeczy
Mrożenie mięsa to czynność prozaiczna, do której niewielu przykłada uwagę. Po prostu kawałek wkładamy do zamrażalnika i już. Niestety, to wcale nie jest takie proste, jak się wydaje, ponieważ bardzo łatwo o błąd. Jak zamrozić mięso, żeby nie...
-
Kruche ciasto - przepis. Trik cukierników zapewni sukces, a chodzi o zasadę 3:2:1
Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków. Na nim robi się szarlotkę i często stanowi spód serników i ciast k kremem. Niestety, dla wielu osób zrobienie ciasta kruchego wydaje się czymś trudnym i pracochłonnym. Dziś wasze myślenie się odmieni dzięk...
-
Dodajesz ten składnik do placków ziemniaczanych? Być może zupełnie niepotrzebnie, bez niego będą lepsze
Placki ziemniaczane to popularne polskie danie, które przyrządzane jest w każdym domu. Jednak pomimo dobrych składników zdarza się, że wychodzą niesmaczne. Przyczyna? Jeden składnik - mąka. Pozbądź się jej, a będą zdecydowanie lepsze.
-
Jak uratować zbyt gorzką potrawę? Z pomocą przyjdzie biały proszek i nie jest to cukier
Na pewno czasem zdarzyło ci się ugotować potrawę, która wyszła zbyt gorzka. Co w takim razie zrobić ze zbyt gorzkim bigosem lub gulaszem? Dodatek cukru nie jest najlepszym pomysłem. Z pomocą przyjdzie inny proszek, który ma setki zastosowań i...