triki kuchenne
-
Szybkie ciasto czekoladowe. Nie potrzebujesz nawet piekarnika, ale przyda się kubeczek
Jak zrobić pyszne, delikatne i słodziutkie ciasto czekoladowe? Najlepiej tak szybko, jak tylko się da. A można zrobić to w mniej niż kwadrans i to bez użycia piekarnika. Wystarczy, że masz kilka podstawowych składników i ulubiony kubek, a resztę...
-
Jak obrać mango na 3 sposoby? Proste triki, dzięki którym obieranie mango pójdzie jak z płatka!
Jak obrać mango? Owoc ten coraz częściej gości w naszych kuchniach nie tylko jako smaczna przekąska, ale również jako składnik dań obiadowych o egzotycznym charakterze. Obieranie mango na początku może się wydawać nieco problematyczne, dlatego war...
-
Pani Władzia pokazała, jak wyczyścić przypalony garnek. "Wszystko odchodzi, nie ma co drapać"
Przypalone garnki to największa zmora w kuchni. Od czasu do czasu taka wpadka zdarza się każdemu. Wizja szorowania dna aż do bólu nadgarstka nie jest niczym przyjemnym, więc chętnie szukamy szybszych i prostszych sposobów na usunięcie spalenizny....
-
Gdy zobaczyłam ten trik na kurczaka, od razu chciałam go wypróbować. Wystarczy przykrywka
Uważasz, że kotlety, to najnudniejsze danie, jakie istnieje i że nie ma sposób, by je urozmaicić? Nic podobnego! Wystarczy, że weźmiesz nóż i zwykłą pokrywkę od garnka, by nadać kotletom idealnie okrągły kształt. Do tego jeszcze pyszna panierka i...
-
Magda Gessler zawsze wrzuca kilka do rosołu. Podkręcą smak i pomogą na trawienie
Każdy robi rosół na swój sposób. Choć baza zazwyczaj jest bardzo podobna, to jednak poszczególne przepisy mogą różnić się dodatkami. A lista tych, które można wrzucić do rosołu, jest baaardzo szeroka. To nie tylko podstawowe przyprawy, jak pieprz,...
-
Używam tej mieszanki do mycia płyty indukcyjnej. Wciąż lśni jak nowa
Płytę indukcyjną z pozoru myje się prosto ze względu na płaską i gładką powierzchnię. Trzeba jednak pamiętać, że źle dobrane środki czyszczące mogą ją porysować i uszkodzić. Jak najlepiej myć płytę indukcyjną? Można użyć delikatnych detergentów lu...
-
Przepis na krupnik opanowałam do perfekcji. Stawiam na konkretne mięsa i dwa nietypowe dodatki
Krupnik to zdecydowanie jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i chociaż nie każdy ma z nią dobre wspomnienia, trzeba przyznać, że jest sycąca i dodaje energii. Jednak mój przepis na krupnik ma niewiele wspólnego z gęstą breją, którą...
-
Jak wyczyścić przypalony garnek? Mąż pokazał mi trik. Łatwiejsze niż myślisz
Chyba każdemu z nas zdarzyło się troszkę przypalić garnek po bigosie, zupie, gulaszu lub po czymkolwiek. Pamiętacie pewnie to żmudne tarcie druciakiem, który ranił dłonie i paznokcie. Jest inny i to dużo bardziej skuteczny sposób na wyczyszczenie...
-
Babcie tak przedłużały świeżość pieczywa. Wystarczy kawałek owocu w chlebaku
Każdy chciałby codziennie wyjmować z chlebaka świeżutki chleb. Niestety z biegiem czasu pieczywo czerstwieje, a przyjemność z jedzenia zdecydowanie spada. Jest jednak sposób na to, by przedłużyć jego świeżość. Wystarczy kawałek, dosłownie ćwiartka...
-
Ten trik sprawi, że zakwas na barszcz będzie gotowy kilka dni wcześniej. Mało kto ma o tym pojęcie
Święta już za pasem, a tobie się zapomniało nastawić zakwas na barszcz? Nic nie szkodzi, mamy świetny sposób na to, żeby dojrzał nawet trzy dni wcześniej. Mało kto o tym wie, mi ten patent sprzedała babcia. Działa niezawodnie od lat.
-
Air fryer to nowy Thermomix? "Nie zapłaciła czynszu, bo chciała go mieć"
-
Oponki jak za dawnych lat. Mięciutkie i puszyste, ale uważaj na twaróg
-
Najlepsze pączusie bez smażenia. Tylko 40 kcal w jednej sztuce! [PRZEPIS]
-
Sałatka z tortellini idealna na kolację i do pracy. To tylko pięć składników i przyprawy
-
Placki z jabłkami zupełnie jak od babci. Będą mięciutkie i puszyste i to bez mleka
- Jak smakują walentynki w Polsce? Pyszne.pl ujawnia statystykiMATERIAŁ PROMOCYJNY PR
- Przepis na romantyczną kolację w walentynki, czyli afrodyzjaki i nie tylko...MATERIAŁ PROMOCYJNY PR
- Zrób raz, a zapomnisz o majonezie. Znikną z talerza w kilka sekund
- Szybka zupa o pięknym kolorze i wybornym smaku. Do kremu z brokułów dodaj ten składnik
- Zrobił kremówkę jako deser Watykanu. "Deser jest polski"
-
Po co płacić 10 zł za kostkę, skoro możesz zrobić je w domu. Wystarczą śmietana i mikser
Ceny masła lecą w górę bez opamiętania. Eksperci przewidują, że na początku 2025 roku normą może być płacenie 10 zł za kostkę. Niektórzy zastanawiają się więc, czy nie zacząć robić masła w domu. Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Trzeba mieć...
-
Tak ekspresowo usuniesz łuski z karpia. Zajmie ci to mniej niż 5 minut
Gdy kupujesz sprawioną, filetowaną rybę, problem usuwania łusek masz już z głowy. Niektórzy jednak wolą karpia w całości, którego przygotują sami od początku do końca. Jego oczyszczenie bywa jednak kłopotliwe i czasochłonne. Na szczęście jest szyb...
-
Nie musisz parzyć kapusty na gołąbki godzinami. Trik działa błyskawicznie. "Sprzedała" mi go ciocia
Przepis na gołąbki z ryżem - klasyka kuchni, która nigdy nie zawodzi. Sekret idealnego smaku tkwi w szczegółach, a jednym z nich jest miękka kapusta. Dzięki prostym trikom przygotowanie tego dania stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze niż...
-
Wymieszaj z wodą i wstaw do piekarnika. Przypalone resztki znikną jak ręką odjął
Czyszczenie piekarnika bywa prawdziwą zmorą. Zwłaszcza gdy zaniedbamy sprzęt i nie przecieramy go po każdym użyciu. Zaschnięte i przypalone resztki jedzenia stają się wtedy trudne do usunięcia, a szorowanie zdaje się nie mieć końca. Są jednak...
-
Dodałam dwie łyżki tego produktu do pomidorowej. Wyszła tak pyszna, że już nie zrobię inaczej
Zupę pomidorową można zrobić na wiele sposobów i możemy się kłócić o to, czy lepsza jest na rosole, czy na żeberkach, zabielana śmietaną, czy nie. Jednak mój pomysł na pomidorową na pewno was zadziwi, a możliwe że nawet zszokuje. Ostatnio dodałam ...
-
Dodaj do masy na kluski śląskie jeszcze jeden składnik. Będą dobrze się lepić i wyjdą delikatne
Klasyczny przepis na kluski śląskie zakłada, że potrzebne są jedynie ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jeśli będziemy trzymać się odpowiednich proporcji i tzw. zasady czwórki, wszystko powinno się udać. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by ten...
-
Myślisz, że bez mąki nie zrobisz sosu? Nic bardziej mylnego. Spróbuj moich sposobów, a będzie pyszny
Czym zastąpić mąkę w sosie? Jeśli chcesz, aby był idealnie kremowy, a jednocześnie lekki i pozbawiony grudek, są na to proste sposoby. Sięgnij po składniki, które w naturalny sposób zagęszczą sos, poprawią jego konsystencję i podkreślą smak. Dzięk...
-
Robię najlepszy smalec. Przepis ma ponad 50 lat, ale dodaję do niego coś specjalnego
Jak zrobić smalec, żeby smakował lepiej niż ten z regionalnych festynów lub świątecznych jarmarków? Ja wiem doskonale, bo przepis na najlepszy smalec jest w mojej rodzinie od dziesięcioleci. Robię go regularnie, a jest tak pyszny, że (wstyd się...
-
Najlepszy przepis na zupę ogórkową. Ten trik znam od kucharki, chodzi o ziemniaki
Zupa ogórkowa - przepis, który z pewnością każdy doskonale zna z rodzinnych obiadów, szkolnych stołówek lub barów mlecznych. To obiadowy klasyk, który idealnie wpasował się w polskie gusta - w końcu uwielbiamy kwaśne potrawy. Od lat gotowałam zupę...
-
Moja babcia nie smaży jajecznicy na maśle. Rozpuszcza na patelni inny składnik. Jest ultrakremowa
Jajecznica to niekwestionowana królowa polskich śniadań i nic tak nie stawia na nogi i nie dodaje energii jak porcja pysznych, smażonych jajek. Często zastanawiamy się, jak zrobić najlepszą jajecznicę. Okazuje się, że kluczem wcale nie są dodatki,...
-
Wzięłam kurczaka i jedną butelkę. Mięso było tak soczyste, że już nigdy nie zrobię inaczej
Najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków jest oczywiście kurczak. To mięso łatwo dostępne, dość tanie i daje naprawdę mnóstwo możliwości. Najpopularniejszym sposobem na kurczaka jest upieczenie go w piekarniku. Jak zatem zrobić najlepszego...
-
Żadne zawijasy. Strzelczyk pokazał sprytny sposób na gołąbki. Zrobisz i się nie narobisz
Jak zrobić gołąbki? Ich przygotowywanie to często żmudny i czasochłonny proces. Z tego powodu powstają kolejne metody na to, by go usprawnić. Nic nie przebije jednak pomysłu Tomasza Strzelczyka. Skrócicie sobie tym pracę nawet o kilkadziesiąt minut.
-
Dolej do garnka z ziemniakami. Dzięki temu się nie rozpadną i zachowają kolor
Gotowanie ziemniaków to niby taka prosta sprawa, ale każdemu czasem przytrafi się jakaś wpadka. Rozpadają się, zaczynają ciemnieć, a przez to wyglądają znacznie mniej apetycznie. Na szczęście jest prosty sposób, by tego uniknąć. Wystarczy do garnk...
-
Jeden błąd i placki ziemniaczane pójdą na zmarnowanie. Podpowiadamy, jak go uniknąć
Placki ziemniaczane to pyszne, szybkie i proste danie. To sprawia, że często trafia na nasze stoły. Choć ich przygotowanie to nie żadna fizyka kwantowa, zdarzają się błędy, przez które potrawa do niczego się nie nadaje. Dlaczego placki są surowe w...
-
W końcu nauczyłam się ugotować idealny ryż. Nie skleja się i nie muszę czyścić przypalonego garnka
Jak ugotować ryż? Choć wydaje się to proste, to wiele osób boryka się z problemami takimi jak m.in. sklejone lub niedogotowane ziarenka. Prawidłowe przygotowanie może znacząco wpłynąć na smak i konsystencję potrawy. Zobaczcie, o czym warto pamiętać.
-
Ten błąd popełnia wiele osób. Potem dziwią się, że ziemniaki nie chcą się ugotować. Zły moment i klapa
Gotujesz zupę i gotujesz, i gotujesz, a ziemniaki wciąż są twarde? To raczej nie jest wina felernych warzyw. Powodem może być dość powszechny błąd, który popełniamy, albo gdy nie przeczytamy dokładnie przepisu, albo gdy dopiero uczymy się gotować....
-
Jak smażyć rybę, żeby pozbyć się jej mocnego zapachu? Zrób jej kąpiel niczym w spa
Ryby są smacznym i zdrowym składnikiem diety, ale niestety w Polsce wciąż jemy je za rzadko. Jednym z powodów jest ich zapach, który wiele osób zniechęca do przyrządzania ryb. Można go jednak w pewnym stopniu zniwelować bardzo prostymi trikami.
-
Nigdy tak nie rób, bo jajecznica wyjdzie sucha jak wiór. Dzięki jednemu dodatkowi będzie kremowa
Smażenie jajecznicy to w gruncie rzeczy prosta sprawa. Zdarzają się jednak drobne błędy, przez które jej konsystencja jest daleka od oczekiwanej. Jednym z częstszych pytań, które zadajemy sobie, robiąc ją, jest to, dlaczego jajecznica wychodzi...
-
Kiedy solić wodę na makaron? "Znajomy Włoch zaniemówił, gdy usłyszał, co robię"
Gotowanie makaronu z pozoru wydaje się jedną z najbanalniejszych czynności w kuchni. Prostsze jest chyba tylko zagotowanie wody na herbatę. Tymczasem okazuje się, że podczas przygotowywania makaronu można popełnić szereg błędów. Jeden z nich dotyc...
-
Sos beszamelowy ma grudki? Być może popełniasz któryś z tych błędów
Sos beszamelowy to składnik wielu popularnych dań, można by tu wymienić chociażby lasagne. Jego zrobienie to żadna fizyka kwantowa, choć nie da się ukryć, że trzeba go dobrze przypilnować i pamiętać o kilku zasadach. Błędy w przygotowaniu mogą np....
-
Mozolna dłubanina w orzechach to już przeszłość. Skórki pozbędziesz się w kilka minut
Orzechy włoskie lądują w wielu ciastach, deserach i sałatkach. Żeby jednak cieszyć się pełnią ich smaku, a nie nieprzyjemną goryczką, trzeba obrać je ze skórki. Bywa to żmudne, mozolne i skutecznie zniechęca do sięgania po te orzechy. Istnieje...
-
Ciasto na krokiety robię jak babcia. Wiem, że będzie gładkie i nie popęka
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby były cienkie, delikatne i elastyczne? To żadna magia, a bardzo prosta rzecz. Opanowałam ten przepis do perfekcji, a nauczyła mnie go babcia. Nie wolno żałować jednego składnika.
-
Dodajesz śmietanę do zupy i po chwili robią się brzydkie grudki? Pewnie popełniasz ten błąd
Zupa już prawie gotowa, pozostaje jeszcze zabielenie. Dodajesz więc do garnka śmietanę i klops! Po powierzchni zaczynają pływać nieładne grudki, a zupa już nie wygląda apetycznie. To znak, że śmietana się zwarzyła. Co zrobić, by tego uniknąć? Jak...
-
Smażysz mięso w taki sposób? Nie dziw się, że wypływa z niego woda. Lepiej trzymaj się tych zasad
Woda, która wypływa z mięsa podczas smażenia, sprawia, że od razu zmniejsza nam się ochota na jedzenie. Nie wygląda zbyt apetycznie, a na dodatek niektórzy mogą pomyśleć, że produkt jest dodatkowo "nastrzykany" przez producenta. Czy rzeczywiście t...
-
Włóż herbatę do lodówki. Technolog żywności: Efekty maksymalnie po jednym dniu
Nieprzyjemny zapach z lodówki oraz zbierająca się w niej wilgoć to problemy, które prawdopodobnie spotkały kiedyś każdego z nas. Można im jednak zaradzić w dość prosty sposób, stosując domowy trik. Poleca go dr inż. technologii żywności Karolina...
-
Jak gotować warzywa, żeby nie traciły koloru? Już nie będą blade jak ściana
Porównanie z tytułu to oczywiście lekkie przejaskrawienie, niemniej jednak warzywa wyglądają dużo bardziej apetycznie, gdy mają intensywny kolor. Kiedy ich barwa zmienia się na brunatną lub szarozieloną, od razu mija nam ochota na jedzenie. Za...
-
Kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Być może błąd popełniasz już w sklepie
Kotlety mielone to niezwykle popularne danie obiadowe, ale mimo to niektórym przytrafiają się błędy podczas przygotowań. Jeśli ktoś dopiero uczy się sztuki ich robienia lub po prostu powinie mu się noga, kotlety mogą nie wyjść tak jak powinny....
-
Tłuszcz z patelni już nie będzie pryskał. Ten trik zdradziła mi koleżanka. "Masz pod nosem"
Tłuszcz, który pryska z patelni na wszystkie strony, to prawdziwa zmora. Nie dość, że czeka nas wtedy więcej sprzątania, bo olej potrafi wylądować nawet w najbardziej niedostępnych zakamarkach, to jeszcze istnieje ryzyko poparzenia. Co zrobić, żeb...
-
Ciasto na naleśniki przywiera do patelni? Pewnie popełniasz te błędy. Przydadzą się sól i słonina
Usmażenie naleśników nie jest skomplikowane, choć czasem każdemu zdarzy się jakiś błąd. Często sporo kłopotów nastręcza obrócenie ich na drugą stronę. Nie zawsze udaje się też pierwszy naleśnik. Wiele osób ma jednak problem z przyklejaniem się...
-
Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Ten trik stosują najlepsi cukiernicy
Jak zrobić biszkopt, który zawsze się udaje, pięknie rośnie i nie opada? Nie musisz szeptać tajemnych zaklęć nad blaszką z ciastem, wystarczy, że zastosujesz pewien trik. Najlepsi cukiernicy i doświadczone panie domu zawsze dodają do biszkoptu...