ogórki kiszone
-
Przepis na krupnik Magdy Gessler. Dodaj odrobinę tego płynu, a efekt cię zaskoczy
Tradycyjna polska kuchnia bogata jest w aromatyczne buliony i zupy. Krupnik to klasyk, który często gości na naszych stołach, jednak nie zawsze bliski jest ideałowi. Magda Gessler zdradza przepis na perfekcyjną zupę z nietypowym dodatkiem, który...
-
Sadzenie i uprawa ogórków gruntowych. Jak często powinniśmy je podlewać?
Uprawa ogórków gruntowych jest bardzo popularna w przydomowych ogródkach warzywnych. To delikatne i orzeźwiające warzywo jest lubiane i stanowi idealny dodatek do wielu dań. Właśnie dlatego warto poznać podstawowe zasady uprawy i wygospodarować...
-
Zupa ogórkowa - przepis na klasykę domowej kuchni. Nie obejdzie się bez podsmażenia warzyw na maśle
Ogórkowa to bez wątpienia królowa polskich zup - rozgrzewa, jest pełna aromatów, smaków, poprawia humor i syci. Ponadczasowy klasyk smakuje wybornie, jednak kluczem do sukcesu jest babciny trik. Mowa tu o podsmażeniu warzyw na maśle - banalna meto...
-
Ogórkowa inna niż wszystkie. Smakuje obłędnie, dzięki temu dodatkowi, a podsmażenie ogórków to game changer
Zupy królują w Polsce - to jedne z dań obiadowych, które jadamy najczęściej. Niektórzy jednak mają dość klasycznych przepisów i decydują się na małe modyfikacje. Jedna z czytelniczek Haps.pl, przysłała do nas przepis na nietypową zupę ogórkową.
-
Ogórki kiszone na zimę - przepis na chrupiącą przekąskę. To już ostatni dzwonek na ich przygotowanie!
Ogórki kiszone na zimę to idealna forma przekąski, która nie tylko jest wyjątkowo smaczna, ale także wzmacnia naszą odporność. Choć sezon na te warzywa dobiega końca, to nadal możemy zrobić domowe przetwory. Zdradzamy prosty przepis.
-
Jak zrobić chrupiące i pyszne kiszone ogórki? Sprawdzony przepis, dzięki któremu nie będą puste w środku
Przepis na kiszone ogórki to klasyka wśród polskich przetworów. Są pyszne i bardzo zdrowe, a do tego nietrudno je zrobić. Najlepiej według tradycyjnej receptury. Zobaczcie sami.
-
Jak zrobić ogórki kiszone? Zalewa to klucz do sukcesu. Proste triki na smaczne przetwory
Jak zrobić ogórki kiszone? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które planują zasilić spiżarnię w te przepyszne przetwory. Okazuje się, że to wcale nie takie proste, a kluczem do sukcesu jest idealna zalewa i sposób układania ogórków w słoiku.
-
Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować Wyjaśniamy, jak postępować z domowymi przetworami
Gdy przyrządzamy przetwory, nie raz trafiamy na informację w przepisie, że po wypełnieniu słoików i ich zamknięciu należy poddać je pasteryzacji. Jednak ta zasada nie dotyczy każdego typu weków. Odpowiadamy zatem, czy ogórki kiszone trzeba...
-
Ogórki kiszone z miodem - nietypowe połączenie smakowe. Szybko zapomnisz o tradycyjnych przetworach
Czy ogórki kiszone z miodem to dobre połączenie? Może wydawać się dziwne, ale wiele przepisów udowadnia, że nawet najbardziej osobliwe smaki mogą ze sobą idealnie współgrać. Tak jest i w tym przypadku.
-
Nie wylewaj wody po ogórkach. Wykorzystasz ją jako dodatek do zup i drinków
Ogórki kiszone znajdziemy w spiżarniach wielu polskich domów. Sezon na ich robienie trwa, a mało kto wie, jak wykorzystać wodę, która zostaje po ich zjedzeniu. Sposobów jest wiele, ale nie każdy jest oczywisty.
-
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Zajmie ci to 10 minut
-
Ciastka owsiane - przepis trzy razy "P", pyszne, proste i piorunujące. Zrobisz je w 20 minut, a znikną jeszcze szybciej
-
Pierś i butelka, czyli jak sprawnie karmić mlekiem mamyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Sałatka na Wielkanoc Ewy Wachowicz. Banalna sałatka warstwowa w 10 minut
-
Wiosenne porządki za pasem. Czym czyścić brudny ruszt od kuchenki?
- Pieczony rosół będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny od tego, który znasz
- Wielkanocna babka gotowana. Zapomnij o tradycyjnym pieczeniu i przygotuj obłędne ciasto
- Gyros w sprężystym cieście naleśnikowym. Trzy banalne kroki i gotowe
- Nowe wydanie kurczaka. Zapiekany z ziemniakami nada świeżości przy obiedzie
- Pozbądź się szkodników naturalnym sposobem nim wiosna zacznie się na dobre
-
Ogórki kwaszone a kiszone - jaka jest różnica? Sprawdź, zanim sięgniesz po nie w sklepie
Ogórki kwaszone a kiszone, jaka jest różnica pomiędzy nimi? Jak się okazuje zasadnicza. Jedne z nich są wyjątkowo zdrowe, drugie nieco mniej. Analizujemy obydwa rodzaje. Sprawdź, dlaczego są inne, zanim sięgniesz po nie w sklepie.
-
Dodaj ten składnik do zupy ogórkowej. Efekt? Aromatyczny bulion o wyrazistym smaku jak u babci
Babcine przepisy nie mają sobie równych i należą do tych najsmaczniejszych. Wystarczą starte ogórki kiszone i jeden prosty składnik, czyli sok z ogórków, by bulion wyszedł aromatyczny, smaczny i sycący.
-
Ogórki kanapkowe, czyli szybki przepis na danie, które wzmocni naszą odporność
Ogórki kanapkowe to doskonały wybór, kiedy szukamy alternatywy dla nudnych i mało sycących śniadań. Przygotowanie ich to dosłownie chwila, która co ważne - zaowocuje jesienią i zimą. Jedzenie tego typu potraw, które zawierają kiszonki, wzmocni nas...
-
Kamienna, morska czy himalajska - jaka sól do kiszenia ogórków jest najlepsza?
Sól jest ważnym składnikiem kiszonek, ponieważ dzięki niej zachodzą wszystkie pożądane procesy. Wiele osób zastanawia się nad tym, jaka sól do kiszenia ogórków jest najlepsza. W sklepach znajdziemy kilka jej rodzajów. Który wybrać?
-
Ogórki kiszone. Dlaczego są mętne i gazują? Skąd bierze się biały osad? Kiedy nie należy ich jeść? Wyjaśniamy
Kiszone ogórki to dla wielu z nas nie tylko tradycyjny przysmak, lecz także źródło zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki mają zbawienny wpływ na układ trawienia. Żywe kultury bakterii wzmacniają naszą florę jelitową i wpływają pozytywnie na...
-
Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Pamiętaj o tych zasadach, a uchronisz je przed szybkim zepsuciem
Ogórki to najbardziej popularne przetwory, które robimy latem. Całkowicie wykorzystujemy te warzywa i zamykamy je w słoikach, które latami stoją w spiżarniach. Jednak nie każdy wie, jak długo tak naprawdę można je przechowywać. My wiemy i...
-
Zjadłeś ogórki kiszone? Nie wylewaj zalewy. Połącz ją z tym obiadowym składnikiem, a danie nabierze smaku
Ogórki kiszone to jeden z ulubionych przetworów Polaków. Jemy je jako dodatek do obiadów, zakąska na imprezach czy przekąska w ciągu dnia. Jednak nie wszyscy wiedzą, że wiele zastosowań może mieć także zalewa. Dlaczego nie powinniśmy jej wylewać i...
-
Ogórki na zupę zrób już dziś, by zimą zjeść najlepszą ogórkową. Proporcje są ci dobrze znane - tak robisz kiszone
Ogórki na zupę to must have wśród przetworów na zimę w moim domu. Ten przepis jest świetny z trzech powodów - prostota wykonania, łatwo dostępne składniki i ten smak... Zupa z tymi ogórkami jest najlepsza na świecie i mam nadzieję, że macie ochotę...
-
Idealne ogórki kiszone? Poznajcie przepis z Gospodarstwa Rolnego Sznajder. Zajada się nimi sam Robert Makłowicz
Idealny przepis na ogórki kiszone to prosty przepis. Z takiego założenia wychodzą właściciele Gospodarstwa Rolnego Sznajder, którzy od pokoleń zajmują się wytwarzaniem domowych kiszonek. Ich przetwory słynne są w całej Polsce, a zajada się nimi sa...
-
Ogórki kiszone siostry Anastazji: sprawdzony przepis oparty na tradycji. Ważne są proporcje soli i wody oraz temperatura solanki
W okresie robienia przetworów na zimę można sięgnąć po przepis na ogórki kiszone siostry Anastazji. Krystyna Pustelnik, znana jako siostra Anastazja, to polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, której popularność przyniosły książki...
-
Ogórki kiszone z sekretnym składnikiem. Nasze babcie rwały liście z drzew dla wyjątkowego smaku
Domowe przetwory nie mają sobie równych - babcine przepisy i metody również. Dlatego warto dodać do ogórków kiszonych jeden niepozorny składnik, który nie nada smaku ani aromatu. Dodając do kiszonki liście niektórych roślin, sprawimy, że będą...
-
Ogórki z przyprawą gyros: zamknij lato do słoików na zimę. Przepis na doskonały dodatek do obiadów
Ogórki z przyprawą gyros to ciekawy i stosunkowo nowy pomysł na przetwory z ogórków. Słodko-kwaśna, aromatyczna i chrupiąca sałatka na pewno zyska uznanie domowników czy gości. Warto przygotować kilka słoików na zimę. Sprawdzamy, jak przyrządzić...
-
Jak wkładać ogórki do słoika? Ten niepozorny krok ma kolosalne znaczenie dla smaku
Ogórki kiszone to piedestał wśród domowych przetworów. O ich smaku decydują odpowiednio dobrane składniki, aromatyczna zalewa, ale także sama metoda kiszenia. Jak wkładać ogórki do słoika? Ten niepozorny moment przygotowań przetworów może okazać s...
-
Ogórki kiszone. Ile soli na litr wody? Te proporcje sprawdziły już babcie naszych babć
Przepis na ogórki kiszone jest znany od pokoleń i kiedy tylko zaczyna się sezon, w wielu polskich kuchniach aż robi się zielono od słoików z chrupiącym smakołykami. Tylko ile powinniśmy dodać soli na litr wody, by proces fermentacji przebiegł...
-
Ogórki kiszone według przepisu Ewy Wachowicz. Sprawdź, jaki jest sekret udanych przetworów
Sezon letni to idealna pora na przygotowywanie domowych przetworów, wśród których bezsprzecznie królują ogórki. Jeśli jednak nie mamy własnego, sprawdzonego sposobu na ich przygotowanie, warto skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz. Efekt jest...
-
Czym różnią się między sobą ogórki? Czy kiszone i kwaszone to jedno i to samo? Wyjaśniamy
Sezon na ogórki w pełni i w wielu domach aż zielono jest od słoików pełnych apetycznych przetworów. Niedawno na instagramowym profilu Make Life Harder zostały przeprowadzone wybory, które podzieliły internautów - co lepsze: ogórki kiszone czy...
-
Ogórki po koreańsku: nieco egzotyki na talerzu. Wyczaruj przepyszne danie w kwadrans
Ogórki po koreańsku to nieco egzotyczna alternatywa dla dobrze nam znanych polskich smaków: ogórków kiszonych, małosolnych, konserwowych czy swojskiej mizerii. Chrupiąca sałatka o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku jest łatwa do przygotowania i...
-
Ogórki po watykańsku: jak przygotować przetwory z ogórków, które zaciekawią swoim smakiem?
Ogórki po watykańsku to oryginalne przetwory, które mogą konkurować z tak popularnymi w naszych domach ogórkami kiszonymi, konserwowymi lub małosolnymi. Wyróżniają się smakiem, który zawdzięczają jednemu, ważnemu dodatkowi: rodzynkom. Sprawdzamy,...
-
Ogórki curry - poznaj przepis na najlepsze ogórkowe przetwory. Receptura babci krok po kroku
Ogórki curry to jedne z najbardziej popularnych rodzajów ogórków, jakie wykonuje się na zimę. Nie od dziś wiadomo, że ogórki w słoikach to topowe przysmaki, które od lat pojawiają się w naszych spiżarniach. Jak zrobić pyszne ogórki curry?...
-
Jak zalewać ogórki kiszone? Ciepłą czy zimną wodą? Odpowiedź zaskakuje
Gdy tylko rozpoczyna się sezon na ogórki, zaczynamy także prace nad zapełnieniem naszych spiżarni przysmakami i przetworami. Jednym z najpopularniejszych słoików, które robimy są, ogórki kiszone. Dyskusja nad tym czy zalewać je zimną, czy gorącą...
-
Koniec miękkich i zepsutych ogórków. Najczęściej popełniane błędy przy kiszeniu
Ogórki kiszone chodzą ci po głowie cały dzień. W końcu chwytasz za upragniony słoik, rozpoczynasz walkę z jego odkręceniem i sięgasz po jednego z nich, by... po ugryzieniu czekał cię zawód. Jest miękki i pusty w środku. Co zrobić, by uniknąć takic...
-
Jak uniknąć pustych ogórków w środku, czyli wskazówki przydatne podczas kiszenia. Wiele zależy od gatunku
Sezon na kiszenie ogórków w pełni. Jednak pomimo tego, że staramy się zrobić wszystko, aby nasze przetwory były idealne, to okazuje się, że otwierając zimą słoik, napotykamy puste ogórki. Dlaczego tak się dzieje? Poznaj odpowiedź na to pytanie.
-
Ogórki kiszone - przepis babci, który zawsze się udaje. W czym tkwi sekret tych domowych przetworów?
Jednym z najpopularniejszych przetworów, który jednocześnie uchodzi za najsmaczniejszy, są oczywiście kiszonki, które nie tylko pysznie smakują, ale są też bardzo zdrowe. Ogórki kiszone - przepis babci gwarantuje smaczny i aromatyczny efekt....
-
Ogórki krokodylki - przepis, który rozpali niejedno podniebienie! Sprawdź, jak wykonać ogniste ogórki
Ogórki krokodylki charakteryzują się bardzo wyrazistym, pikantnym smakiem. Jeżeli lubicie konkretne przetwory, to z całą pewnością musicie spróbować poniższego przepisu. Ostro i smacznie, czyli jak przystało na tradycyjne "krokodylki".
-
Ogórki z chilli i czosnkiem na zimę - poznaj przepis na pikantne ogórki. Rozgrzeją każdego
Ogórki z chilli i czosnkiem na zimę to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu i nie tylko. Przekonaj się, jak w łatwy sposób możesz przygotować ten przysmak. Przedstawiamy banalnie prosty przepis.
-
Jak kisić ogórki na zimę? Ile użyć soli i co zrobić, aby były chrupiące? Znamy sprawdzony przepis
Jak kisić ogórki na zimę, aby były chrupiące i jędrne? Ile soli należy użyć na litr wody oraz jakich dodać przypraw? Te wszystkie informacje są bardzo ważne jeśli chcemy przygotować idealne przetwory. Znamy tradycyjny przepis babi, który zawsze si...
-
Najlepsze przepisy na ogórki siostry Anastazji. Trzy smaczne wersje idealne dla miłośników tradycyjnych smaków
Szukasz przepisu na najlepsze ogórki kiszone, chrupiące korniszony a może ogórki w curry? Dziś mamy dla ciebie przepisy na najlepsze przetwory z ogórków według znanej i lubianej siostry Anastazji. Wypróbuj i przekonaj się, że ogórki z tradycyjnych...
-
Ogórki kiszone Magdy Gessler. Co dodać, by wydobyć z nich to, co najlepsze?
Sezon na zapełnianie swojej spiżarni ogórkami i przetworami rozpoczęty. Od lat gospodynie i gospodarze właśnie w tym okresie dbają o to, aby zimą rozkoszować się smakiem zrobionych latem wekami. W każdym polskim domu przepisy na przepyszne ogórki ...
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Wyjdą chrupiące i aromatyczne, jeśli zastosujesz te domowe metody
Domowe przetwory nie mają sobie równych. Najczęściej i najchętniej przygotowujemy ogórki, jednak niewiele osób pamięta jak je układać do kiszenia. Ten niepozorny podpunkt w przepisie odgrywa ważną rolę i wpływa na aromatyczny smak oraz efekt końcowy.
-
Ogórki kiszone - zalewa siostry Anastazji to gwarancja boskiego smaku. Tak jędrnych i chrupiących nie jedliście
Jak zrobić najlepsze, jedne i chrupiące ogórki kiszone? Koniecznie poznaj przepis siostry Anastazji. Kluczem ich smaku i tekstury jest zalewa o ściśle określonych proporcjach. Tak pysznych ogórków kiszonych na pewno dawno nie jedliście.