ogórki kiszone
-
Nigdy, ale to nigdy nie wylewaj wody po kiszonych ogórkach. Ma właściwości zdrowotne. I nie tylko
Większość z nas wylewa wodę po kiszonych ogórkach. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, jak duży błąd popełniamy. Nie należy tego robić pod żadnym pozorem. Ma świetne właściwości, które można wykorzystać.
-
Ta sałatka jako pierwsza znika z wielkanocnego stołu. Chyba nikt nie wie, że robię ją w 10 minut
W moim domu wielkanocny stół aż ugina się od sałatek. A że są to święta jajeczne, nie może zabraknąć propozycji z tym składnikiem w roli głównej. Ta sałatka jest pyszna i zawsze jako pierwsza znika z wielkanocnego stołu.
-
Gdy podaję tę surówkę do obiadu, miska jest pusta w mgnieniu oka. W roli głównej ogórki z owocami
Surówka do obiadu to element obowiązkowy, który podbije smak całego dania i dostarczy solidnej porcji witamin. Zamiast jednak serwować nudne warzywa pozbawione smaku postaw na duet ogórków kiszonych z tym kwaśnym owocem. Takie połączenie znika z...
-
Czy obieranie ogórków do zupy ma sens? Wiejska metoda nie pozostawia w tej kwestii złudzeń
Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, jak się jednak okazuje, nawet najmniejszy błąd może mieć wpływ na jej smak. Pojawia się zatem pytanie, czy do zupy powinno obierać się kiszone? Ten drobny szczegół może mieć wpływ na smak i zaważyć o tym c...
-
Jeśli mam problem z trawieniem, gotuję tę zupę. Babcia zawsze tak robiła i dolegliwości przechodziły
Problemy trawienne spotykają każdego z nas. Warto więc szukać domowych rozwiązań, które przyniosą ulgę. Moja babcia zawsze powtarzała, że ta zupa świetnie sobie z nimi radzi i gotowała ją, gdy tylko usłyszała, że ktoś skarży się na ból brzucha.
-
Przepis na placki ziemniaczane wzbogaciłam typowo polskim dodatkiem. Lepszych nie jadłam
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były pyszne, chrupiące i najlepsze na obiad? Przepis jest banalny, ale ja dodaję do nich coś ekstra. Nie istnieje lepszy trik na placuszki - wystarczy najbardziej polski dodatek - kroisz go do sałatek i wrzucas...
-
Koniec z mizerią i mdłą marchewką. Ta sałatka z ogórków kiszonych wzbogaci każdy domowy obiad
Zamiast po raz kolejny serwować obiad z kupną surówką lub nudnymi klasykami, postaw na kultową sałatkę z kiszonych ogórków. Ta niezawodna receptura babci nigdy się nie nudzi i zawsze doskonale smakuje. Wystarczy kilka tanich składników, by zyskać...
-
Czy można jeść ogórki kiszone z białym nalotem? To bardzo ważny sygnał - musisz to wiedzieć
Ogórki kiszone zajmują specjalne miejsce w sercu każdego Polaka i jestem w stanie założyć się o cokolwiek, że w każdym domu znajdzie się chociaż jeden słoik pysznej i zdrowej kiszonki. Jednak czasami wygląd ogórków kiszonych może budzić pewne...
-
Zupa ogórkowa z przepisu kucharki baru mlecznego. "Jak nie podsmażysz na maśle, to zapomnij o smaku"
Idealna zupa ogórkowa to nic trudnego, wystarczy trzymać się sprawdzanego przepisu i zadbać o dobre, swojskie produkty. Kucharka baru mlecznego zdradza, co jest sekretem doskonałego smaku i wyważonej kwasowości. "Jak nie podsmażysz na maśle, to...
-
Sałatka z ogórków kiszonych to prostota w najlepszym wydaniu. Ale to jeszcze bardziej podkręci jej smak
Sałatka z ogórków kiszonych to coś, co dość rzadko pojawia się na polskich stołach. A to bardzo duży błąd, ponieważ smakuje naprawdę pysznie. Jednak dodatek tego warzywa jeszcze bardziej podkręca jej smak i po prostu nie sposób jej się oprzeć.
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Biszkopt bez proszku do pieczenia puszysty i lekki? Wykorzystaj trik
- Czytanie dzieciom wspiera ich rozwój - rozmowa z Michałem Rusinkiem, autorem książek dla dzieci i ambasadorem akcji "Przerwa na wspólne czytanie i ilustrowanie" i z Martą Bąkowską, psycholog dziecięcąMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Idealna pieczeń na Wielkanoc. Dodaj marynatę, a mięso będzie soczyste
- Obiad, który zrobi się sam. Wystarczy włożyć go do piekarnika i gotowe
- Mrożone pieczarki wychodzą gumowe i bez smaku? To przez złą metodę
- Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę
- Gdzie najlepiej kupować pieczywo? Ekspert odradza konkretne miejsce
- Jaki ryż jest najzdrowszy? Jednego rodzaju stanowczo unikaj
- Babka na Wielkanoc nigdy nie była tak delikatna. To dzięki temu napojowi
-
Zamiast robić z nich zupę, zrób ten smakołyk. Pasuje do mięs, pieczywa, lub można go jeść łyżkami
Kiszone ogórki schowane w naszych piwnicach już z pewnością czekają na wykorzystanie. Większość osób zrobi z nich aromatyczną zupę, lub poda jako dodatek do obiadu. My jednak proponujemy coś innego, co deklasuje wszystkie inne propozycje. Wykonani...
-
Z tą kolorową surówką jesienna słota nie będzie straszna. Ten kwaśny składnik połącz ze słodkim owocem. Będziesz w szoku
Surówka z kiszonych ogórków to świetna opcja do tradycyjnego obiadu. Smak kiszonek komponuje się doskonale z ziemniakami, schabowym lub mięsnym sosem, choć pasuje również do dań wegańskich i wegetariańskich. Wystarczą cztery składniki i odrobina...
-
Żadna mizeria czy colesław. Ta surówka z ogórków kiszonych doskonale urozmaica dania obiadowe
Jeśli przejadła ci się mizeria, a na myśl o colesławie wyraźnie się krzywisz - koniecznie wypróbuj naszą surówkę z ogórków kiszonych i cebuli. Jest banalnie prosta, a na dodatek smaczna i zdrowa. Przygotujesz ją dosłownie w chwilę. Co najlepsze,...
-
Ogóreczki na zimę najlepiej przechowywać w chłodnej i ciemnej spiżarni [przepisy]
Ogóreczki na zimę to pyszny sposób na przechowywania sezonowych ogórków przez chłodne miesiące. Zbliża się koniec sezonu letnich warzyw, ale nie musisz żegnać się na dobre z pysznymi, chrupiącymi ogórkami.
-
Prosty przepis na lekką i pożywną zupę ogórkową. Wyjdzie pyszna jak na niedzielnym obiedzie u mamy
Zupa ogórkowa od pokoleń króluje na polskich stołach. Sezon na ogórki czy nie - ogórkowa na obiad co jakiś czas musi być. Jeśli w wolnych chwilach parasz się kiszeniem ogórków, to twój szczęśliwy dzień. Z domowych zapasów na zimę przygotujesz bowi...
-
Ta sałatka z ogórkowych kiszonych jest po prostu miodzio. Wszystko za sprawą jednego słodkiego dodatku
Choć to, co najprostsze, jest najsmaczniejsze, to warto czasem eksperymentować. Doskonałym tego przykładem jest ta sałatka z ogórków kiszonych, która zawdzięcza smak wyjątkowemu dodatkowi. O jakim składniku mowa i jak ją przygotować? Odpowiadamy.
-
Wylewasz wodę z ogórków kiszonych? Więcej tego nie rób. Możesz ją wykorzystać na sto różnych sposobów
Wiele osób po zjedzeniu wszystkich ogórków kiszonych ze słoika po prostu wylewa wodę. Jest to jednak duży błąd, ponieważ jest ona bardzo zdrowa, a ponadto można wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Co z nią zrobić, by wykorzystać w pełni tę...
-
Kisisz ogórki na zimę? To świetnie, ale możesz zrobić to lepiej. Na wierzch połóż plasterek tego owocu
Kiszone ogórki to niekwestionowani królowie polskiej kuchni. Trudno bowiem wyobrazić sobie bez nich wiele posiłków. Pasują idealnie na kanapkę, do sałatki i jako chrupiący dodatek do obiadu. Na całe szczęście te popularne wśród Polaków przetwory...
-
Przepis na ogórki kiszone. Babcie naszych babć dodawały ten składnik. Ogórki smakowały wtedy obłędnie
Spiżarnia bez regału ze słoikami kiszonych ogórków to nie spiżarnia. Lato to z kolei idealny czas na przygotowywanie pysznych przetworów, które umilą nam posiłki w sezonie jesienno-zimowym. Szczególnie warto wtedy kisić ogórki. Jak to zrobić, żeby...
-
Jak zrobić dobre ogórki kiszone na zimę? Oto trzy sprawdzone przepisy na pyszne przetwory
Ogórki kiszone to nie tylko zdrowa alternatywa dla sklepowych wersji, ale także satysfakcjonujący proces przygotowania własnych przetworów. Czasami najlepszym sposobem na zachowanie smaku letnich ogórków przez całą zimę jest ich kiszenie....
-
Włóż kilka do słoika z ogórkami, a nie pożałujesz. Wyjdą lepsze niż zwykle
Do słoika z ogórkami kiszonymi wszyscy wkładamy mniej więcej te same składniki. Zazwyczaj lądują tam chrzan, czosnek i koper. Warto jednak sięgnąć po jeszcze jeden dodatek. Chodzi o liście dębu. Dzięki nim ogórki kiszone smakują sto razy lepiej....
-
Sałatka z kiszonych ogórków to idealny dodatek do letniego obiadu. Wystarczy połączyć kilka składników
Czasami najprostsze duety są tymi najsmaczniejszymi i najchętniej zjadanymi, dlatego, zamiast kombinować z dodatkami do obiadu postaw na prostotę! Sałatka z kiszonych ogórków jest bardzo łatwa, zdrowa oraz obłędnie smakowita. Wystarczy połączyć...
-
Koniec z mętnymi ogórkami, buzującymi w słoju. Z tym sposobem przetwory wyjdą smaczne i bez skazy
Po raz kolejny partia ogórków kiszonych nie wyszła? Jeśli przetwory znowu są mętne, nabuzowane, a na powierzchni widać nawet minimalne oznaki pleśni, pora na zmianę przepisu i poprawę kilku mankamentów. Przygotuj kiszonki według kilku kroków babci...
-
Pasuje do mięs i kanapek. Takiego smakołyka z ogórków kiszonych jeszcze nie robiłeś. To pyszna nowość
Ogórki kiszone każdy zna, uwielbia i wykonuje latem. Ich przygotowanie nie jest niczym skomplikowanym, a gdy są już gotowe, można je podawać z różnymi produktami. Jednak w takiej odsłonie kojarzy je niewiele osób. Czym się wyróżniają? Konsystencją...
-
Jak zrobić tarte ogórki na zupę? Będą kwaśne i przepyszne, ale uważaj na sól - liczy się jakość i ilość
Wśród przetworów z ogórków nie może zabraknąć przecieru na zupę. Oczywiście nikt nam nie broni ścierać kiszonych ogórków, ale po co, kiedy możemy zrobić domowy przecier i tym samym ulepszyć każdą ogórkową? Jak zatem zrobić tarte ogórki do słoików ...
-
Zachowaj te proporcje, a ogórki kiszone już nigdy nie będą sflaczałe. Będą chrupać i mieć piękny kolor
Ogórki kiszone to doskonały przysmak na każdą porę roku. Ważne jest jednak, by zachować odpowiednie proporcje, by mogły smakować obłędnie. Wystarczy jeden mały błąd, a ogórki, zamiast chrupać będą sflaczała i zgniłe.
-
Przygotuj ogórki kiszone w ten sposób, a będą idealnie twarde i chrupiące. Sekret tkwi w tym składniku
Domowa spiżarnia wraz z końcem lata powoli zapełnia się smakowitymi przetworami. Jednym z prawdziwych rarytasów są oczywiście ogórki. Jak je zatem ukisić, by były przyjemnie chrupkie, twarde i pełne aromatu? Sekret tkwi w prostym dodatku, który...
-
Nie masz tych ogórków w spiżarni? To wielki błąd! Zalewa wyróżnia się na tle innych, a smak trudno określić słowami
Z pewnością ogórki kiszone, konserwowe i małosolne znajdują się w domowych piwnicach i spiżarniach. Ale założymy się, że tylko w klasycznych wersjach. Jednak tych przetworów na pewno nie masz w swojej kolekcji. Zalewa zapiera dech w piersiach.
-
Kisisz ogórki w plastikowych butelkach? Skończ z tym jak najszybciej, zanim sobie zaszkodzisz
Kiszone ogórki to zdrowy i lubiany dodatek do wielu dań. Smakuje wybornie na kanapce, w sałatkach, a także jako chrupiąca i kwaśna przekąska do niedzielnego obiadu. Wiele osób decyduje się przygotowywać kiszonki samodzielnie, jednak zdarza się, że...
-
Kiedy najlepiej kisić ogórki na zimę? Wybór odpowiedniego czasu wpływa na smak, chrupkość i trwałość ogórków
Kiedy najlepiej kisić ogórki na zimę? Gdy temperatura spada, a tragany obfitują w warzywa, wiele osób zastanawia się, kiedy jest najlepszy moment na przygotowanie pysznych, kiszonych ogórków na zimę. W tym przewodniku wyjaśniamy, kiedy należy zrob...
-
Ogórki papieskie z niecodziennym składnikiem. Dodaje się go do sernika, a warzywom podbija smak
Co roku ogórki bardzo chętnie zamykane są w słoikach i zalewane aromatyczną zalewą. Każdy z nas ma w posiadaniu przepis, którego trzyma się za każdym razem. Jednak po poznaniu tego przepisu nie będzie problemu z jego zastąpieniem. Warzywa z tej...
-
Ten składnik zalewy na ogórki kiszone budzi najwięcej emocji. Tymczasem prawda leży po środku
Ogórki kiszone większość osób robi według przepisu, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. W kwestii przetworów ufamy bowiem babciom, mamom czy innym członkom rodziny, którzy robią je od lat i od lat wychodzą im tak samo smaczne. Jeden...
-
Tego dodatku w ogórkach kiszonych się nie spodziewasz. Będą chrupiące i rzucą cię na kolana
Ogórki kiszone można robić na wiele sposobów. Prawdopodobnie każde gospodarstwo domowe w Polsce, w którym robi się takie przetwory, korzysta z innego przepisu. Pora jednak wyjść ze strefy komfortu i spróbować czegoś zupełnie nowego. Do słoika z...
-
Ogórki konserwowe mojej mamy. Przygotowuje je dla całej rodziny, bo nikt nie robi ich lepiej
Lato to idealny czas kiedy możemy przygotować się na jesień oraz zimę. Wyciąga się wtedy słoiki i chowa się w nich to, co w tym okresie najlepsze. Moja mama również tak zrobiła, a to, co z tego wyszło to prawdziwe niebo w gębie. Te ogórki znikają...
-
Ogórki kiszone na zimę. Jak kisić ogórki na zimę, żeby były twarde?
Ogórki kiszone na zimę cieszą się dużą popularnością. Przygotowanie kiszonych warzyw jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Sprawdź, jak zrobić pyszne i zdrowe ogórki kiszone na zimę.
-
Ogórki kiszone - najprostszy przepis. Zrób przed kiszeniem jedną rzecz, a nie będą puste
W którym polskim domu latem nie kisi się ogórków? Jestem w stanie założyć się, że bardzo trudno będzie znaleźć taki dom, ponieważ ogórki kiszone to wyjątkowa miłość Polaków. Dziś powiemy wam, jak zrobić najlepsze, chrupiące ogórki kiszone, które n...
-
Ogórki kiszone to już przeżytek. Do słoika włóż to sezonowe warzywo i zrób kiszonki jak zawsze. Efekt powali cię na kolana
Lekarze przypominają, że kiszonki są niezwykle zdrowe, a każdy z nas powinien spożywać ich zdecydowanie więcej w codziennej diecie. Niestety większość osób je wyłącznie ogórki kiszone i to od czasu do czasu, lub kapuśniak ugotowany na kiszonej...
-
Jak przyrządzić ogórki kiszone? Dodaj do słoika te składniki, a będą miały idealnie wyrazisty smak
Ogórki kiszone to produkt o szerokim zastosowaniu. Można je jeść same, podawać do drugiego dania albo wykorzystywać w różnego rodzaju sałatkach. Ich intensywny, kwaskowaty smak komponuje się doskonale z wieloma potrawami. Co do nich dodać, aby...
-
Idealna zalewa do sałatki szwedzkiej? Kluczem do sukcesu są proporcje cukru i wody. Tej zasady nauczyła mnie babcia
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez warzywnego dodatku. Nie zawsze jednak mamy możliwość przygotowania świeżej surówki lub sałatki. W takich chwilach warto dać szanse domowym przetworom. Smakowitym przysmakiem będzie sałatka szwedzka. Jak ...
-
Wyśmienity przepis na ogórki kiszone jak u babci. Do słoików dodaj jeszcze to warzywo, a smak będzie nie z tej planety
Ogórki kiszone to gwiazdy każdego posiłku. Potrafią wynieść smak potrawy na wyższy poziom, a do tego są szalenie zdrowe. Te popularne w Polsce przetwory można jeszcze dodatkowo podrasować. Wystarczy dodać kilka cukinii, by stworzyć kulinarne dzieł...