ogórki kiszone
-
Ścieram i dodaję do mięsa. Mielone wychodzą tak pyszne i soczyste, że klękajcie narody
Kotlety mielone to absolutny klasyk obiadowy i chyba próżno szukać osoby, która zwyczajnie ich nie lubi. Przepis na kotlety mielone może przyjąć wiele rzeczy, zwykle jest to cebulka, czasami czosnek, zdarzają się też pieczarki lub cukinia. Jednak...
-
Moja babcia nie podawała ogórkowej z ziemniakami. Jej wersja robiła furorę w całej rodzinie
Zupa ogórkowa zajmuje miejsce w ścisłej czołówce, jeśli chodzi o ulubione zupy Polaków. Przepis z pewnością każdy mniej więcej zna, ale wersja mojej babci zasługuje na szczególne uznanie. Babcia nie dodawała ziemniaków, a z ogórkami robiła pewien...
-
Otwierasz słoik z ogórkami, a on syczy? Wiele osób boi się tego dźwięku. Wyjaśniamy, czy słusznie
Ogórki kiszone to idealna zakąska do wielu potraw. Najlepiej smakują oczywiście te własnej roboty. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale później można napotkać pewien problem, a mianowicie syczenie. Wyjaśniamy, czy można jeść gazowane ogórki...
-
Najlepsza surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał musztardę i dwa smaczne składniki
Najlepsza surówka z ogórków kiszonych, jaką ostatnio jadłam, powstała zupełnie przypadkowo. Mój mąż robił obiad i postanowił puścić wodze fantazji i wyszło mu coś absolutnie przepysznego. Oprócz kiszonych ogórków i cebuli dołożył musztardę i coś, ...
-
Mama robiła ją kilka razy w tygodniu. Teraz odkryłam, jak wpływa na zdrowie. Jelita ci podziękują
Szybka zupa na obiad? To doskonały wybór, gdy zależy nam na ciepłym posiłku bez spędzania kilku godzin w kuchni. Warto postawić na klasyki, które rozgrzeją, zaspokajają głód i przynoszą ulgę, zwłaszcza w chłodne dni. Jedna z nich wyróżnia się na t...
-
Wcale nie ogórkowa. Z kiszonych robię ten krem. Wychodzi palce lizać. Każdy chce przepis
Jak zrobić zupę krem z ogórków kiszonych? Przepis jest banalnie prosty, a samo danie wychodzi obłędne w smaku. Potrzebujesz zaledwie kilku składników oraz chwili w kuchni. Zapomnij o tradycyjnej ogórkowej. Nietypowe danie zaskoczy każdego.
-
Ulubiona surówka mojego męża. To tylko trzy składniki, a pasuje do każdego obiadu
Typowy, sztandarowy polski niedzielny obiad to rosół, wiadomo, oraz drugie danie - pyszne mięsko, ziemniaczki i oczywiście surówka. W niedzielę długo głowiłam się, jaką surówkę zrobić do duszonej karkówki, bo mizeria się przejadła, buraczki wyszły...
-
Słoiki z ogórkami kiszonymi syczą? To oznacza tylko jedno. Tak sprawdzisz, czy nadają się do jedzenia
Polacy je uwielbiają. Ogórki kiszone to jedne z najczęściej przygotowywanych przetworów na zimę. Czasem jednak pojawia się na nich biały nalot, a słoiki wydają z siebie dziwne dźwięki. Czy takie kiszonki można zjeść?
-
Poszłam do piwnicy i znalazłam ogórki sprzed lat. Czy wciąż są dobre? 2 zmiany i wszystko jasne
Koniec lata i jesień to moment, w którym wiele osób uzupełnia zapasy w spiżarkach i robi przetwory na zimę. Często wiąże się to z porządkami na półkach i znajdywaniem np. ogórków sprzed roku. Jak długo mogą stać ogórki kiszone w słoikach? Czy mają...
-
Pyszny dodatek do kanapek prosto z PRL-u. Polacy jedli "awanturkę" na okrągło. Moja mama wciąż to robi
Jeśli przejadły wam się zwykłe kanapki z wędliną i serem, polecamy wyczarować pyszną pastę. Pomysłów jest wiele - jajeczne, warzywne, a nawet rybne. Dobrym przykładem tej ostatniej jest popularna PRL-u awanturka. Jak ją zrobić? Zajrzyjcie do nasze...
-
Mama nie robi małosolnych i sałatek z ogórków. Do zalewy wsypuje tę przyprawę, a słoiki znikają od razu
Każdy się ze mną zgodzi, że teraz jest ostatni moment na zrobienie aromatycznych przetworów na zimę. Warzywa są soczyste i pełne smaku, a my mamy ochotę zamknąć je w słoikach. Jeśli nie masz pomysłu, co jeszcze możesz zrobić z ogórkami, to my mamy...
-
Przepis na ogórki tarte do słoików. Będą kwaśne, jak lubisz, ale uważaj na sól
Ośmielę się powiedzieć, że wszyscy kochamy zupę ogórkową. Robimy ją często, a jak wiadomo, gwarancją smaku są pyszne, kwaśne, domowe ogórki kiszone. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić ogórki tarte na zupę ogórkową. Ten przepis jest tak prosty, że nie...
-
Niby ogórkowa, ale nie do końca. Dodałam tylko te 3 składniki i okazała się szaleńczo pyszna
Zupę ogórkową albo się uwielbia, albo nienawidzi. Jeśli zaliczasz się do grona, które lubi jej smak, to poniższy przepis również ci się spodoba. Dodaję do niego tylko trzy dodatkowe składniki, a całość nabiera nowego smaku. Możesz nie wierzyć, ale...
-
Kiedy najlepiej kisić ogórki na zimę? Uważaj, bo przegapisz ostatni moment
Polacy uwielbiają kiszonki i w zależności od sezonu na dane warzywa, nasze kuchnie i spiżarnie niemal toną w najróżniejszych słoikach. Zdecydowanie naszą ulubioną kiszonką są ogórki i trudno nam sobie wyobrazić codzienne gotowanie bez nich. Jednak...
-
Twarde i jędrne. Takie będą twoje ogórki, jeśli będziesz pamiętać o ważnym kroku. To klucz do sukcesu
Sezon na ogórki zaczyna się w lipcu i trwa aż do jesieni. To czas, kiedy warto przygotować zapasy słoików na zimę. W końcu nie ma nic lepszego niż soczyste kiszone do obiadu. Trzeba jednak wiedzieć, jak porządnie się za to zabrać. Jak długo moczyć...
-
Zrobiłam 15 słoików tych ogórków i został tylko jeden. Wszyscy je jedli, bo dodałam ten składnik
Robiąc ogórki nie musisz ograniczać się do standardowych przepisów, które robiły nasze babcie. Teraz gdy masz większe możliwości, warto nieco poeksperymentować. Dodaj do nich kilka składników, a nabiorą dodatkowego smaku i będą jeszcze lepsze....
-
Pomidory na kanapkach to przeszłość. Teraz układa się na nich to warzywo ze słoika
Robiąc kanapki, oprócz wędliny i sera chcemy jeszcze na nich ułożyć jakieś warzywo. Pomimo że mamy wiele wyborów, zazwyczaj i tak sięgamy po pomidora. Jednak okazuje się, że można do nich dodać coś innego. Jest to przysmak ze słoików.
-
Ogórki - quiz wiedzy ogólnej. W kółko je jesz, ale co o nich wiesz?
Ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki konserwowe... Moglibyśmy wymieniać wszystkie oblicza ogórka godzinami. Przed tobą smakowity, letni quiz wiedzy ogólnej. Co wiesz o ogórkach? Wynik 10/13 pobiją wyłącznie eksperci! Dasz radę?
-
Zalewa na ogórki kiszone to tylko dwa składniki. Jednak większość w kółko robi jeden błąd
Lato w pełni, a zatem czas na przetwory z ogórków także w pełni. Oczywiście najlepszą przekąską z ogórków są kiszone - niech rękę podniesie ten, kto uważa, że nie są pyszne. Oczywiście całym kluczem ich smaku jest zalewa. Jak zrobić zalewę do...
-
Kiszone ogórki. Jak zalewać, żeby były chrupiące? Woda to nie wszystko
Jak zrobić ogórki kiszone, żeby smakowały jak u babci, były chrupiące, jędrne i pełne smaku? Ogórki i solanka są ważne, ale to nie wszystko. Ważna jest letnia solanka. Oczywiście ważne są takie dodatki jak chrzan, koper, czosnek, ale liczy się coś...
-
Co dodać do ogórków kiszonych, żeby były twarde? Wystarczy ten składnik, a będą chrupać
Sezon na ogórki wystartował, a co za tym idzie, wiele osób zastanawia się, co dodać do kiszonych, by były twarde i chrupiące. Okazuje się, że wystarczy jeden składnik, a konkretnie liść, by przekąska była apetyczna.
-
Nawet moja babcia nie chce już robić klasycznych ogórków. Powtarza, że te są milion razy lepsze
Przyrządzanie przetworów to wyjątkowy czas w roku. Każdy, kto ma swoją spiżarnię na pewno już się za to zabrał. W słoikach lądują nie tylko owoce, ale również ogórki. Te z poniższego przepisu będą hitem tegorocznej jesieni i zimy. Jeden dodatek...
-
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? Wykonaj trzy rzeczy po kolei, a problem zniknie
Znasz ten ból? Otwierasz słoik pełen pysznych ogórków kiszonych z zeszłego sezonu, wyjmujesz jednego z nich, kroisz, a on trysnął ci sokiem prosto w oko i na dodatek okazał się pusty? Takie coś potrafi popsuć humor. Dlaczego ogórki kiszone są pust...
-
Klasyczny przepis na ogórki kiszone. Będą lepsze niż babcine dzięki nietypowemu dodatkowi
Jak zrobić ogórki kiszone, żeby smakowały jak u babci, były chrupiące, jędrne i pełne smaku? Ogórki i solanka to nie wszystko. Oczywiście ważne są takie dodatki jak chrzan, koper, czosnek, ale liczy się coś jeszcze. Niewiele osób pamięta o tym...
-
Zupa ogórkowa mojej babci z Podhala to ponadczasowy klasyk. Sekretem jest hojna porcja tego składnika
Słoneczne, ciepłe dni nakłaniają nas do lekkiej, orzeźwiającej diety. Jednak w porze obiadowej nie może zabraknąć zupy. Najlepszym wyborem na ucztę będzie ogórkowa z przepisu mojej babci. W podhalańskim domu nieopodal Zakopanego zawsze serwuje się...
-
Jaką wodą zalewać ogórki do kiszenia? Klasyczna kranówka nie zawsze się sprawdzi
Jaką wodą zalewać ogórki do kiszenia? Prawdopodobnie ile domów, tyle sposobów, ale my dziś podpowiemy, jak uniknąć płaczu po otwarciu zepsutego słoika. Lejesz zwykłą kranówkę? Możesz mieć później problem - nie zawsze taka woda się nadaje. Taka ze...
-
Kisisz ogórki w ten sposób? Lepiej przestań, narażasz swoje zdrowie na przykre konsekwencje
Sezon na ogórki powoli się rozkręca, a już niedługo ruszy pełną parą. Warto w tym czasie przypomnieć, które metody kiszenia są dobre, a które mogą potencjalnie nam zaszkodzić. Chodzi zwłaszcza o jeden coraz popularniejszy sposób.
-
Dzięki temu rodzina stoczy walkę o każdy słoik. Te ogórki nie mają żadnej konkurencji
Powoli zastanawiamy się, jakie specjały możemy zamknąć w słoikach, by następnie zapełnić nimi spiżarnie oraz piwnice. Przygotowujemy się w ten sposób na okres zimowy i wykorzystujemy najsmaczniejsze smakołyki, które daje nam wiosna i lato. Jeśli...
-
To mój sekretny patent na najlepszy farsz do pierogów. Rarytas ze słoika całkowicie odmieni smak mięsa
Pierogi to nasze dobro narodowe i danie, któremu nikt się nie oprze. Jeśli jednak masz problem z suchym farszem, sięgnij po mój sprawdzony patent, który kosztuje grosze, a daje znakomity efekt i obłędny smak. Do mięsa wystarczy zetrzeć produkt ze...
-
Ogórki kiszone znowu spleśniały w słoiku? Stosuję banalny trik babci, zawsze wychodzą chrupiące i nie syczą
Ogórki kiszone to rarytas, który znajdziemy niemal w każdej spiżarni czy lodówce. Ukochany przysmak Polaków lubi jednak czasami płakać figle. Ogórki czasami potrafią spleśnieć w słoiku. Od lat stosuję patent mojej babci, który niweluje ten problem...
-
Chrupiące i lekko pikantne ogórki kiszone będą hitem tego sezonu. Wystarczy dodać do nich ten składnik
Ogórki kiszone to smakołyk, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Zaprawione samodzielnie warzywa nie tylko smakują obłędnie, ale i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Aby dodać do nich nieco pikanterii, polecamy umieścić w słoiku jeden...
-
Zamiast szukać przepisu na kiszone, najpierw wybierz odmianę ogórka. To klucz do idealnych przetworów
Szukasz sposobu na najlepsze ogórki kiszone? Przepis babci zdradza, jakiej odmiany najlepiej użyć. Jest idealna do przetworów i nigdy nie wyjdą puste w środku. Cała moja rodzina korzysta z tej receptury.
-
Kochasz ogórki? Nic dziwnego! Ale tych rzeczy pewnie o nich nie wiedziałeś
Ogórki to niemalże warzywo narodowe Polaków, a przynajmniej zaraz obok cebuli. Kochamy je kiszone, małosolne, konserwowe czy jedzone na surowo. Jeśli też należysz do grona miłośników ogórkach, to witaj w klubie. Ale jest zapewne kilka rzeczy,...
-
Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Niech cię ręka boska broni. Trzeba ją ponownie wykorzystać
Ogórki kiszone to jeden z ulubionych dodatków Polaków do kanapek, sosów czy zup. Jędrne, chrupiące i idealnie kwaśne ogórki potrafią podkręcić smak dania jak nic innego. Najczęściej jednak wylewamy wodę po kiszonych ogórkach, a to duży błąd.
-
Siny lub niebieski czosnek w ogórkach kiszonych? Zanim zjesz, lepiej przeczytaj
Bez wątpienia czosnek to jeden z głównych składników ogórków kiszonych. Co jednak gdy z czasem ten składnik zmienił swój kolor? Czy możemy go bez problemu zjeść? Dementujemy mity na ten temat raz na zawsze.
-
Nigdy, ale to nigdy nie wylewaj wody po kiszonych ogórkach. Ma właściwości zdrowotne. I nie tylko
Większość z nas wylewa wodę po kiszonych ogórkach. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, jak duży błąd popełniamy. Nie należy tego robić pod żadnym pozorem. Ma świetne właściwości, które można wykorzystać.
-
Ta sałatka jako pierwsza znika z wielkanocnego stołu. Chyba nikt nie wie, że robię ją w 10 minut
W moim domu wielkanocny stół aż ugina się od sałatek. A że są to święta jajeczne, nie może zabraknąć propozycji z tym składnikiem w roli głównej. Ta sałatka jest pyszna i zawsze jako pierwsza znika z wielkanocnego stołu.
-
Gdy podaję tę surówkę do obiadu, miska jest pusta w mgnieniu oka. W roli głównej ogórki z owocami
Surówka do obiadu to element obowiązkowy, który podbije smak całego dania i dostarczy solidnej porcji witamin. Zamiast jednak serwować nudne warzywa pozbawione smaku postaw na duet ogórków kiszonych z tym kwaśnym owocem. Takie połączenie znika z...
-
Czy obieranie ogórków do zupy ma sens? Wiejska metoda nie pozostawia w tej kwestii złudzeń
Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, jak się jednak okazuje, nawet najmniejszy błąd może mieć wpływ na jej smak. Pojawia się zatem pytanie, czy do zupy powinno obierać się kiszone? Ten drobny szczegół może mieć wpływ na smak i zaważyć o tym c...
-
Jeśli mam problem z trawieniem, gotuję tę zupę. Babcia zawsze tak robiła i dolegliwości przechodziły
Problemy trawienne spotykają każdego z nas. Warto więc szukać domowych rozwiązań, które przyniosą ulgę. Moja babcia zawsze powtarzała, że ta zupa świetnie sobie z nimi radzi i gotowała ją, gdy tylko usłyszała, że ktoś skarży się na ból brzucha.