Kotlety mielone to absolutny klasyk obiadowy i chyba próżno szukać osoby, która zwyczajnie ich nie lubi. Przepis na kotlety mielone może przyjąć wiele rzeczy, zwykle jest to cebulka, czasami czosnek, zdarzają się też pieczarki lub cukinia. Jednak żadne dodatek do kotletów mielonych nie podkręca ich smaku jak ten, o którym dziś napiszę. Mielone są tak pyszne, że już nigdy nie zrobisz ich bez ogórków.
Fot. Redakcja
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były lepsze nawet niż te babcine? Mamy na to patent i jedną wskazówkę. Oczywiście ważne jest mięso, powinno być delikatnie przerośnięte, więc najlepiej na mielone wybierać łopatkę lub karkówkę wieprzową. Do tego zasada dotycząca jajek: na pół kilograma mięsa, dodaje się jedno jajko. No i inne dodatki: bułka moczona w mleku, podsmażona cebulka i jeśli chcemy zrobić naprawdę wyśmienite kotlety mielone, warto dodać do nich kilka kiszonych ogórków startych na tarce. Efekt będzie taki, że każdy będzie chciał wiedzieć, jaki jest sekret twoich idealnie soczystych i pysznych kotletów.
REKLAMA
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Najlepsze kotlety mielone. Z tym dodatkiem to istna petarda
Składniki:
1 kg mięsa mielonego z karkówki lub łopatki wieprzowej,
2 jajka,
1 bułka namoczona w mleku lub bulionie,
1 średnia cebula,
3-4 większe ogórki kiszone (ok. 250 g),
2 małe ząbki czosnku,
łyżka posiekanego koperku,
sól, pieprz, odrobina słodkiej i ostrej papryki, suszony lubczyk do smaku,
bułka tarta,
tłuszcz do smażenia.
Kotlety mielone z ogórkami - sposób wykonania:
Zacznij od cebuli. Posiekaj ją w dość drobną kostkę i podsmaż na złoto na odrobinie tłuszczu. Może to być masło, sprawdzi się też smalec. Podsmażoną cebulę odłóż, by nieco przestygła.
Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek posiekaj bardzo drobno lub zmiel w prasce. Przygotuj miskę i włóż do niej mieloną wieprzowinę.
Do mięsa dodaj bułkę porządnie odciśniętą z mleka, wbij jajka i dodaj ogórki, cebulę i przyprawy. Całość energicznie wymieszaj, aż mięso zacznie kleić się do rąk.
Jeśli chcesz dodatkowo spulchnić masę, dodaj odrobinę mocno gazowanej wody. Kiedy już wyrobisz masę na kotlety, zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki i formuj je w odpowiedni kształt.
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na porządnie nagrzanym tłuszczu. Pamiętaj jednak, żeby moc palnika nie była zbyt wysoka, wówczas kotlety mogą z wierzchu się spalić, a w środku pozostaną surowe.
Usmażone kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Klasycznie z ziemniaczanym puree i buraczkami na ciepło lub z kaszą gryczaną i surówką z kapusty.