dania obiadowe
-
Przygotuj niedzielny rosół w istnie królewskim stylu. Wachowicz dodaje do niego pieczarki i jajka w koszulce
Wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Przykładem dania, które łączy niezwykłe smaki i tworzy klasyczną potrawę w nowym stylu jest rosół królewski. Ewa Wachowicz łączy w nim różne mięsa, jajka w koszulkach oraz pieczarki. Zrób go w niedzielę, a gośc...
-
Piątkowy obiad bez mięsa. Przepis na włoską lasagne ze szpinakiem, czosnkiem i mieszanką serów
Piątkowy obiad bez mięsa wcale nie musi być nudny i przygotowany według tradycyjnych przepisów. Włoska lasagne w wersji wege sprawdzi się w tej roli wyśmieicie - pyszne płaty makaronu w połączeniu ze szpinakiem, czosnkiem i mieszanką oryginalnych...
-
Surówka z marchewki. Kolorowa bomba witaminowa. Ten składnik sprawi, że będzie miała wyjątkowy smak
Jak przyrządzić surówkę z marchewki? Najlepiej będzie połączyć ją z jabłkiem i posypać specjalnym składnikiem - ziarnami słonecznika. Dzięki nim nabierze wyraźnego smaku. Całość wystarczy skropić olejem lnianym i miodem. Do dzieła!
-
Obiad na niedzielę - szybkie zapiekanki w sam raz na ekspresowy obiad
Obiad na niedzielę nie musi składać się z typowego kotleta, ziemniaków i rosołu. Możemy zmodyfikować menu i cieszyć się innymi smakami oraz różnorodnością. Dania, które proponujemy są szybkie i smaczne.
-
Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
Zupa krem z pomidorów to banalnie prosty przepis na obiad, gdy nie mamy ochoty długo stać przy garach, a jednocześnie mamy ochotę na coś pysznego. Oprócz pomidorów i przypraw warto dodać aromatyczny ser. Ten dodatek wyjątkowo podkręci smak zupy i...
-
Obiad z dwóch dań - ciekawe pomysły na szybkie obiady z dwóch potraw. Idealne dla zabieganych
Obiad z dwóch dań to nie lada wyzwanie. Nie tylko ze względów logistycznych, ale i tych koncepcyjnych. Znalezienie pomysłu na obiad to prawdziwa zmora każdej osoby, na której barkach spoczywa przygotowywanie codziennych obiadów.
-
Wegański obiad - top 5 dań bezmięsnych dla miłośników roślinnej kuchni i nie tylko
Wegański obiad to dobra propozycja nie tylko dla miłośników wegańskiej kuchni, ale także ciekawa alternatywa dla fanów nieco bardziej mięsnego menu. W artykule przedstawimy kilka prostych i szybkich pomysłów na obiadowe dania roślinne.
-
Jak przyrządzić mielone, żeby były soczyste? Wypróbuj ten trik z bułką, to prawdziwy game changer
Co dodać do kotletów mielonych, aby po usmażeniu były miękkie i soczyste? Mięso dobrze jest połączyć z czerstwą bułką namoczoną w mleku. Dzięki niej kotlety będą miały właściwą konsystencję i delikatny smak.
-
Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką. Przepis Magdy Gessler na pyszny dodatek do kolacji
Pieczone ziemniaki to pyszna alternatywa dla gotowanej i dość nudnej wersji tego warzywa. Jednak nie zawsze udaje się uzyskać zamierzony efekt. Przepis Magdy Gessler sprawi, że ziemniaki będą aromatyczne, zyskają chrupiącą skórkę i miękki środek.
-
Rozgrzewające leczo - przepis na obiad jednogarnkowy. Dodaj konkretną kiełbasę, a bez dokładki się nie obejdzie
Jeśli mówimy i rozgrzewających daniach, idealnych na zimowe mrozy, leczo jest pierwszą potrawą, która przychodzi nam na myśl. Przepis jest banalny, ale nośnikiem całego smaku jest oczywiście kiełbasa. Jaką wybrać, żeby danie nabrało charakteru? Ma...
-
Poznaj przepis na doskonałe i miękkie oponki serowe
-
W którym momencie dodać do pomidorowej koncentrat? Ten element zaważy o smaku
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Jak zrobić najlepsze faworki? Magda Gessler zzielenieje z zazdrości
- Kiedy siać pomidory? To już niedługo
- Rogaliki na słodko czy wytrawnie? Wybierz swoją wersję przekąski na karnawał
- Odgrzewane kotlety też mogą być dobre. Podpowiadamy, jak podgrzać schabowe
- Przepis na wyśmienite i mięciutkie knedle z morelami
- Przygotuj rosół w królewskim stylu. Wachowicz dodaje do niego jajka w koszulce
-
Krupnik - przepis. Dawniej postrach stołówek szkolnych, dziś obłędna zupa, której nie da się oprzeć
Krupnik - przepis na zupę, której w dzieciństwie nie byliśmy w stanie przełknąć. Dzisiejsza receptura może to jednak zmienić. Okazuje się, że nie taki krupnik straszny, jak go robiły kucharki ze szkolnych stołówek. Wcale nie musi być gęsty i bez...
-
Prywatka u babci i dziadka. Pamiętasz te kultowe smakołyki i dania z czasów PRL-u? Łezka kręci się w oku
Nasze własne zmysły potrafią łączyć nas z przeszłością lepiej niż pamiątkowe zdjęcia czy kultywowane tradycje. Smak ulubionej potrawy z dzieciństwa potrafi wywołać falę nostalgii i odblokować w nas pęk zakurzonych wspomnień. Pamiętasz kultową...
-
Soczysty i delikatny kotlet po lwowsku. Niezbędnym składnikiem jest masło, ale nie tylko
Kotlet po lwowsku był prawdziwym przysmakiem w Galicji i do dziś jest serwowany w restauracjach i na przyjęciach. Na pierwszy rzut oka może przypominać kotleta de volaille, jednak odróżniają go dwie podstawowe rzeczy - rodzaj mięsa i dodatki. W...
-
Kotlety mielone z piekarnika - wystarczy połączyć mięso z warzywami, uformować kształt i zapiec
Zapomnij o smażeniu kotletów na głębokim tłuszczu, znamy zdrowszą i o wiele lżejszą alternatywę! Mowa tu o pieczonych mielonych prosto z piekarnika - wystarczy zmielić mięso, połączyć z warzywami i dodatkami, uformować kształt i zapiec w naczyniu...
-
Tradycyjne pyzy drożdżowe. Pomysł na pyszny obiad z kilku prostych składników. Wyjdą cudownie
Przedstawiamy prosty przepis na pyzy drożdżowe. Ta uniwersalna potrawa komponuje się świetnie z różnymi rodzajami mięs i surówek. Jej przygotowanie nie jest trudne, dlatego warto spróbować przygotować pyzy samodzielnie. Będą zdecydowanie...
-
Surówka z białej kapusty. Klasyka wśród surówek podawanych do obiadu
Surówka z białej kapusty podawana do obiadu lub konsumowana bez dodatków - jak ją przygotować by zachwyciła swoim smakiem? Poznaj sprawdzone receptury na surówki, które nigdy się nie znudzą!
-
Zapiekanka z ziemniaków. Dodaj do niej tych kilka przypraw, a będzie miała fenomenalny smak
Zapiekanka z ziemniaków to świetny pomysł na zimowy obiad. To pożywne danie może być naprawdę wyjątkowe, jeśli doda się do niego odpowiednie przyprawy. Na dodatek jej przygotowanie nie jest trudne i trwa około godziny.
-
Bardzo prosty przepis na de volaille Magdy Gessler. Delikatne danie, które rozpływa się w ustach
Przedstawiamy przepis na kotlet de volaille. Ta delikatna potrawa z drobiu sprawdzi się w różnych okolicznościach. Jak ją przyrządzić, żeby miała doskonały smak? Mięso należy połączyć z masłem i ziołami. Podajemy przepis z dodatkiem koperku.
-
Jakie mięso na gulasz? Bez względu, czy wybierasz wołowy, czy wieprzowy, zwróć uwagę na dwie kluczowe kwestie
Gulasz to danie o wielu twarzach, które pozwala kucharzowi na szereg możliwości. Jednak bez znaczenia, czy mamy w planach tradycyjny gulasz węgierski, czy na przykład gulasz wieprzowy z grzybami, warto wiedzieć, co wybrać przy ladzie sklepu...
-
Szare kluski - przepis na tani i szybki obiad. Żeby się nie rozpadały, zachowaj proporcje mąki do ziemniaków
Szare kluski kiedyś były typowym daniem biedoty, dzisiaj uwielbia je każdy i na samą myśl o ziemniaczanych kluchach kładzionych łyżką, cieknie nam ślinka. Jak zatem zrobić pyszne kluski szare, żeby były jędrne i nie rozpadały się podczas gotowania...
-
Golonka w kapuście kiszonej. Rozgrzewające danie w sam raz na zimowy obiad!
Golonka w kapuście kiszonej to klasyka w polskiej kuchni. Odpowiednio przyrządzona posiada walory nie tylko smakowe, ale i odżywcze. Danie to sprawdzi się idealnie w zimowym sezonie, kiedy potrzebujemy bardziej sytych posiłków.
-
Placki z gotowanych ziemniaków wychodzą nijakie? Dorzuć kilka dodatków, a zamienisz je w rarytas. Przyda się m.in. ser
Placki z gotowanych ziemniaków to pomysł na obiad zero waste lub smaczną przekąskę np. do serialu. Same ugotowane, ubite i usmażone ziemniaki nie sprawią, że nasze kubki smakowe zapłoną w ekstazie. Wystarczy jednak już kilka niepozornych dodatków,...
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były delikatniejsze? Jeden dodatek i babciny trik to gwarancja sukcesu
Placki ziemniaczane to chyba jeden z najlepszych comfort foodów świata i jeśli istnieje chociaż jedna osoba, która nie lubi placków ziemniaczanych - chętnie ją poznam. Tak czy siak - idealne placki ziemniaczane są delikatne, lekko chrupiące, ale n...
-
Koniec z nudnym schabowym. Ten kotlet jest jeszcze lepszy, a różni się małym szczegółem
Eksperymentowanie przy tradycyjnych daniach jest coraz popularniejsze. Dzięki temu klasyczne potrawy mogą zyskać drugie życie. Tak jest właśnie z tym kotletem schabowym. W tej wersji jest o niebo lepszy.
-
Placki ziemniaczane. Pyszne i chrupiące. Dodaj do nich ten jeden składnik, a będą miały wspaniały smak
Istnieje wiele przepisów na placki ziemniaczane. Aby wyszły chrupiące i miały wyrazisty smak, warto do nich dodać kapustę kiszoną. Dzięki niej będą o wiele smaczniejsze. Placki będą świetnie smakowały z dodatkiem twarożku z jogurtem i pietruszką.
-
Pączki wytrawne - kulinarny hit czy kit? Poznaj przepis na staropolski przysmak i przekonaj się sam
Pączki wytrawne nie są obecnie tak popularne, jak te w słodkim wydaniu. Do XVI wieku pączki były serwowane głównie z mięsem, potem wyparły je te ze słodkim nadzieniem. Obecnie najczęściej przygotowuje się je z marmoladą, dżemami lub słodkimi...
-
Racuchy - słodkie danie o delikatnym smaku. Z tym dodatkiem będą wyjątkowo lekkie i puszyste
Racuchy to fantastyczny pomysł na zimowy obiad. Można podawać je z różnymi dodatkami. Jak je przygotować, żeby miały idealny smak? Najlepiej połączyć ciasto z bananami. Dzięki temu racuchy wyjdą wyjątkowo puszyste.
-
Naleśniki bez jajek. Jak przygotować doskonałe ciasto? Oto tajemnica dobrego smaku
Naleśniki bez jajek to pomysł na tani i bardzo smaczny obiad. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i przygotować patelnię. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdą fantastycznie.
-
Sposób na ciemniejące ziemniaki. Wystarczy dodać do wody jeden z tych produktów
Ziemniaki to podstawa kuchni polskiej. Są często podawane jako dodatek do obiadu. Jeśli podczas gotowania robią się ciemne i mało apetyczne, warto spróbować skorzystać z jednego ze sposobów, które temu zapobiegną.
-
Najlepsza zupa na rosole. Niezawodny sposób na bulion z poprzedniego dnia. Dodaj kilka składników
Nowa zupa na rosole to sposób na wykorzystanie wczorajszego bulionu. Jej przygotowanie to nic trudnego, a smak jest świeży i aromatyczny. Warzywa, jakie należy do niej dodać to kalarepka, marchew, kalafior, ziemniaki i fasolka szparagowa.
-
Przepis na lasagne z mielonym mięsem. Buonissime! Sycące danie, które sprawdzi się o tej porze roku
Przedstawiamy przepis na lasagne z mielonym mięsem, czyli makaron przekładany sosem pomidorowym i beszamelowym. To danie jest wyjątkowo pożywne i świetnie sprawdzi się zimą. Dobrze przyprawione będzie miało niepowtarzalny smak i aromat.
-
Ryba w cieście - przepis na smaczny obiad. Proste, szybkie i pyszne danie. Zrobisz je w mig
Szukasz pomysłu na smaczny obiad, którego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu? Smażona ryba w cieście będzie idealnym rozwiązaniem. Jej wykonanie jest bardzo proste i można ją łączyć z różnymi dodatkami.
-
Podczas smażenia wątróbki olej strzela na wszystkie strony? Powodem jest błąd, który często popełniamy
Jeśli w czasie smażenia wątróbki tłuszcz rozpryskuje się we wszystkich możliwych kierunkach, może to oznaczać, że popełniacie błąd, którego można uniknąć. Chodzi o niewłaściwy sposób przewracania wątróbki.
-
Pierogi św. Jacka to danie z historią. Znane od pokoleń, a to za sprawą nietypowego ciasta
Z niektórymi przepisami, które znamy do dziś, związane są nietypowe i ciekawe historie. Tak właśnie jest z tymi pierogami. Oprócz legendy, która się za nimi ciągnie, można je wyróżnić za niecodzienne ciasto. Mało kto dodaje do niego ten składnik.
-
Jak zrobić pulpety, żeby były delikatne i nie rozpadały się na patelni? Wystrzegaj się jednego składnika
Pulpety są wspaniałe w każdym sosie lub zupie, ale trzeba wiedzieć, jak je zrobić, by były delikatne i soczyste, a jednocześnie nie rozpadały się podczas gotowania lub obsmażania. Moja babcia miała jedną, złotą zasadę - nigdy nie dodawała jajka do...
-
Strogonow - przepis na rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe. Kluczem są kolorowe dodatki i mięso
Wśród domowych obiadów warto wyróżnić dania jednogarnkowe, które sycą, rozgrzewają i poprawiają humor, gdy za oknem gości ponura aura. Kluczem do sukcesu są dobrej jakości składniki - szczególnie mięso i kolorowe dodatki. Z kolei mieszanka przypra...
-
Znamy przepis na słynne pierogi z Rancza. Całe Wilkowyje zajadały się nimi dzięki recepturze Solejukowej
Wielbiciele polskiego serialu Ranczo mogą właśnie skakać z radości. Uwielbiane przez mieszkańców miasteczka pierogi mogą zagościć i w waszych domach. Znamy przepis na słynne danie Solejukowej i się nim dzielimy.
-
Zupa czosnkowa - przepis, który przegoni przeziębienie na cztery wiatry. Uzupełnieniem smaku jest konkretny ser
Zupa czosnkowa to prostota w najlepszej formie. Przepis jest prosty i szybki, a zupa smakuje obłędnie. Jest aromatyczna i bardzo rozgrzewająca, dzięki czemu idealnie sprawdzi się zimą i w momencie, kiedy "coś nas bierze". Uzupełnieniem smaku zupy...
-
Kartacze - przepis na przepyszne kluchy z farszem. Sekretem ich smaku są proporcje ziemniaków
Kartacze to ziemniaczana klasyka. Nazywane także cepelinami, podłużne ziemniaczane kluchy robi się w konkretny sposób. Do ich wykonania potrzebne są dwa rodzaje ziemniaków - ugotowane i surowe. Dziś podpowiemy, jak zrobić najlepsze kartacze i...
-
Sycąca zupa ziemniaczana jak u babci. Kartoflanka to hit. Ten przepis sprawi, że będzie doskonała
Nostalgiczne powroty do czasów dzieciństwa to przyjemność, której momentami oddaje się każdy. Doskonałym dopełnieniem wspominek będzie rozkoszowanie się smakiem zupy, którą z pewnością jedliśmy w dzieciństwie. Kartoflanka na nowo podbija serca swo...