dania obiadowe
-
Mielę mięso z rosołu i ziemniaki z wczorajszego obiadu. Takich pyz nie powstydziłaby się żadna babcia
Masz ochotę na polską kuchnię? Zastosuj sprytny trik i wykorzystaj składniki z obiadu z wczoraj. Pyszne domowe pyzy zrobisz z mięsa z rosołu i ziemniaków, które po niedzieli zalegają w garnku. Będzie smakowicie, a to wszystko w duchu zero waste.
-
Babcia Stasia na święta zawsze gotuje wyjątkowy rosół. Dorzuca do niego ten suszony składnik
Przygotowanie rosołu może być dla niektórych nie lada wyzwaniem. Pomimo że jego smak znamy od dzieciństwa, wykonanie może niejedną osobę przytłoczyć. Przychodzimy jednak na ratunek i podpowiadamy, jak wykonać wywar. Ten jest wyjątkowy, bo skrywa w...
-
To nie karp, ani dorsz. Obtocz w panierce tę rybę, a nie pożałujesz. Zazwyczaj jesz ją ze śmietaną
W grudniu ryby są produktem bardzo pożądanym. Robi się je na wiele różnych sposobów, a później podaje wraz z warzywami i sosami. Na stole można również wyróżnić wiele odmian ryb, jednak ta jedna jest wykorzystywana najczęściej. Zazwyczaj można jej...
-
Przepis dostałam od koleżanki, a teraz to gości na stole przy każdej okazji. Takiego bigosu żal nie spróbować
Takiego przepisu nie znają nawet najstarsze babcie. Bigos w takim wydaniu skradnie serce każdego, kto przepada za tym daniem. Nie wygląda on jak z naszej tradycyjnej receptury, lecz dalej jest smaczny i pożywny. Znajdziesz w nim składniki, o który...
-
W takiej odsłonie nie poznasz tradycyjnej pomidorowej. Babcia złapie się za głowę, gdy ją zobaczy
Zupa pomidorowa to bardzo klasyczne i tradycyjne danie. Robi się je zazwyczaj z niedzielnego rosołu i zawsze wychodzi wyśmienita. Zazwyczaj do jej wykonania używamy jednego sprawdzonego przepisu, lecz dziś się to zmieni. W takiej odsłonie pomidoro...
-
Pieczone kotlety mielone bez grama tłuszczu. Dodaj te śniadaniowe produkty, a wyjdą soczyste i pyszne
Klasyczne mielone są suche, piją tłuszcz z patelni jak szalone i daleko im do ideału? Postaw na alternatywę z piekarnika, jednak to nie koniec niespodzianek, które sprawią, że mięso dosłownie rozpłynie się w ustach. Warto zwrócić uwagę także na...
-
Porzucisz rosół dla tej zupy. Rozgrzewa i smakuje obłędnie, a ten ser to wisienka na torcie
Zupa cebulowa to klasyk kuchni francuskiej, ale przecież świetnie pasuje do gustu wielu Polaków i wydaje mi się, że ten przepis trafi do serca wielu z nas. Przepis jest banalny, ale my jednak trochę go urozmaiciliśmy. Jeden z serów podkręca smak, ...
-
Idealnie danie na zimowy obiad - łazanki prosto z Białorusi. Pamiętaj o tym dodatku, który podkręci smak
Jesteście fanami tradycyjnych potraw z innych krajów? Jeśli tak, spróbujcie łazanek, które będą absolutnie obłędnym pomysłem na zimowy, grudniowy obiad. Ten przepis sprawi, że będziecie mogli przygotować je w domu - przyda się jeden dodatek, który...
-
Zamiast kolejnej porcji pomidorowej zrób tę zupę. U mnie w domu króluje od lat, a to za sprawą tego składnika
Rosół w prawie każdym domu przerabiany jest na różne zupy i sosy. W moim nie jest inaczej, lecz robimy z niego nie tylko pomidorową i ogórkową, lecz także ten przysmak. By ta zupa nabrała smaku, warto do niej wrzucić jeszcze jeden składnik. Nie...
-
Spaghetti na grudniowy szybki obiad. Coś specjalnego dla zapracowanych
Spaghetti poleca się na szybki grudniowy obiad dla zapracowanych. Sprawdź trzy proste przepisy na dania z makaronem. Pożywne, szybkie i tanie - czego chcieć więcej? Koniecznie wypróbuj nasze propozycje w czasie przedświątecznych przygotowań.
-
Sałatka śledziowa Gessler to dopiero coś. Potrzebujesz kilku składników
-
10 minut i 3 składniki. Tyle potrzebujesz, by zrobić najlepsze placki
-
Antyporadnik dla jesieniarzy i jesieniar, czyli jesiennych malkontentów. Jak nie dać się jesiennej chandrze?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Rosół babci Stasi nie ma sobie równych. Znajdziesz w nim suszony składnik
-
Ten wypiek przebija piernika. Jego aromat rozchodzi się po całym domu
- Surówka z kiszonej kapusty Strzelczyka wyjdzie bombowo z tymi dodatkami
- Zamiast wyrzucać, użyj jej do porządków. Odstraszy szkodniki i doda smaku
- Domowe pyzy z okrasą z boczku. Ten przepis jest niewiarygodnie prosty
- Jeśli byłeś dzieckiem w czasach PRL, na pewno pamiętasz te smaki
- Najlepszy obiad na szybko? Oczywiście zapiekanka proboszcza w beszamelu
-
Szwagier zrobił je na obiad, a po jednym kęsie prawie spadłam z krzesła. Tak miękkie, że nie trzeba noża
Przepis na tradycyjne kotlety zna każdy. Nie jest on żadną tajemnicą i już wiele razy jedliśmy je w takiej wersji. Jednak nawet i takim smacznym klasykom trzeba dodać trochę smaku. Ta receptura jest do tego najlepsza, a to za sprawą marynaty. Dzię...
-
Do tych gołąbków nie musisz parzyć kapusty. Smakują obłędnie, a zyskujesz połowę czasu
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które cieszy się ogromną popularnością, zarówno w Polsce, jak i za jej granicami. Kapuściana potrawa z farszem jest wyjątkowo smaczna i pożywna, jednak jej przygotowania są dość czasochłonne. Jak przyspieszyć...
-
Gulasz w takiej wersji jest nam nieznany. Soczyste mięso i kiszona kapusta to najlepsza kombinacja
Gulasze są popularnym daniem obiadowym, który w wielu domach robi się bardzo często. Głównym składnikiem jest mięso, które powinno wyjść miękkie i soczyste. Pomimo że znamy wiele receptur, ta może być dla niektórych nowością. To za sprawą kombinac...
-
To najlepsza zupa na zimowe mrozy. Weź wędzonkę, fasolę oraz niespodziewany dodatek
Kiedy za oknem mróz, i ciało i duszę rozgrzewają gorące, treściwe zupy. Dziś mamy dla was przepis na zimowy klasyk - esencjonalną, aromatyczną zupę fasolową. Jednak zrobimy ją nieco inaczej. Spokojnie, będzie fasola, będzie wędzonka, ale będzie co...
-
Ekspresowa zapiekanka makaronowa z sosem Tysiąca Wysp. Prosty i pyszny obiad na dwa dni
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to świetny pomysł na prosty, smaczny i pożywny obiad, który wystarczy na dwa dni. Za wyjątkowo aromatyczny smak odpowiada popularny sos Tysiąca Wysp, oparty na majonezie i intensywnych dodatkach. Poniżej...
-
Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia, którą możesz zaserwować na śniadanie, obiad i kolację
Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia oznacza rodzinną ucztę. Zamiast gotowego produktu warto sięgnąć po tradycyjny przepis z musztardą. Tak przygotowaną pieczeń zaserwujesz na śniadanie, obiad oraz kolację. Szczegóły poniżej.
-
Dodaj ten posiekany składnik do mięsa mielonego. Dzięki niemu kotlety zyskają nowy aromat i smak
Klasyczne kotlety mielone mają jeden niepowtarzalny przepis, którego wszyscy się trzymają. Mało kto postanawia coś do niego dodać, jednak my się odważyliśmy. To co dodajemy do ich podstawowej wersji jest smaczne i wyróżniające się smakiem. Tego...
-
Zawsze sięgam po ten przepis, gdy nie mam pomysłu na obiad. Sprawdza się za każdym razem
Jeśli jesteś fanem szybkich, prostych i jednogarnkowych potraw to ten przepis z pewnością ci się spodoba. Danie to wyróżnia się na tle innych swoją prostotą, a przede wszystkim smakiem. Po jednym kęsie zauważysz, że można znaleźć tu wiele...
-
Zupa na rosole, którą zrobisz w kilka chwil. Potrzebujesz trzech warzyw i dwóch dodatków
Och, jakże wspaniałą potrawą jest rosół. Smakuje bosko, stawia na nogi w chorobie i można go wykorzystać do mnóstwa innych, równie pysznych dań. Na rosole bardzo często robimy pomidorową, ogórkową, ale to nie jedyne zupy, które świetnie wychodzą....
-
Aromatyczna pieczeń rzymska Magdy Gessler i siostry Anieli - dobra na uroczysty obiad i kanapki po świętach
Pieczeń rzymska to danie, które jest doskonałe zarówno na co dzień, jak i przy większych okazjach. Pieczeń z dodatkami zrobi furorę na świątecznym stole. Jak ją zrobić? Przedstawiamy proste przepisy kulinarnych ekspertek.
-
Stryjek robił gołąbki tylko w ten sposób. Nie uznawał innych metod, bo ta była najlepsza
Gołąbki są tak popularne, że ich serwowanie znane jest również poza granicami Polski. Jednak nic nie zastąpi smaku tych robionych w domu. Mój stryjek zawsze wykonywał je jedną metodą i nie uznawał żadnej innej.
-
Przeczytaj i zrób, bo czegoś takiego nie możesz ominąć. Od razu przygotuj drugą porcję
Zrobienie go niezależnie od okazji zawsze daje tylko jeden efekt - każdy go chwali i zachwyca się smakiem. Może być świetną przekąską, a także dodatkiem do klasycznych zup. Co takiego sprawia, że ludzie go kochają? Połączenie kruchego ciasta z...
-
Zamiast nadziewać krokiety kapustą czy mięsem postaw na coś ekstra. Śniadaniowy rarytas zrobi furorę
Zastanawiasz się z jakim farszem przygotować krokiety? Zamiast w mięsną, grzybową lub kapuścianą klasykę znacznie lepiej sięgnąć po śniadaniowy rarytas. Taki duet może budzić kontrowersję, ale zapewniamy, że wypada mistrzowsko! Nie obejdzie się te...
-
Wczoraj je zrobiłam, a dziś nie ma po nich śladu. Te kotlety znikają szybciej od mielonych
Kotlety to bardzo popularny i czasem wręcz obowiązkowy element obiadów. Gorące purée ziemniaczane i mizeria, przy której nie leży żaden dodatkowy kąsek nie może mieć miejsca. By po raz kolejny nie robić mielonych, proponujemy wykonać kotlety z teg...
-
Przepis na pyzy z nietypowym nadzieniem. Wychodzą miękkie i puszyste, czyli takie jak u babci
Pyzy to jeden z tradycyjnych przysmaków kuchni polskiej. Ich nazwa w niektórych regionach kraju odnosi się do ziemniaczanych knedli, w innych z kolei oznacza puszyste i lekkie bułeczki drożdżowe. W tym kontekście nazywane są również pampuchami. Ic...
-
Gdy jej spróbujesz, już nie wrócisz do pomidorowej i kapuśniaku. Jest najlepsza tylko z tym mięsem
Mało która zupa może być określana mianem lepszej od rosołu, czy pomidorowej. Jednak podając ta, słyszałam właśnie takie komentarze. Połączenie warzyw, przypraw i tego mięsa, niektórych zachwyca na tyle, że robią ją dwa razy w tygodniu. Ja się im...
-
Soczysta gęś pieczona z chrupiącą skórką na święta. Co zrobić, aby nie wyszła sucha i twarda?
Gęś pieczona na święta to soczysta propozycja na uroczysty obiad. Można ją przygotować w całości lub tylko wybrany fragment. Jakie owoce pasują do ptactwa? Sprawdź przepisy na gęś pieczoną w trzech aromatycznych odsłonach. Którą wersję odtworzysz ...
-
Zapiekanka gyros z patelni, czyli ekspresowy obiad jednogarnkowy na kilka porcji. Prosto i smacznie
Zapiekanka gyros z patelni to doskonały pomysł na szybki, prosty i wyjątkowo smaczny obiad na ciepło. Połączenie soczystego mięsa, kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw to prawdziwa uczta dla podniebienia. Taki posiłek nie tylko dostarczy...
-
Tego smaku nie da się podrobić. Ta swojska zupa smakuje lepiej z tym mięsem. Babcia zawsze tak ją robiła
O polskich zupach można mówić godzinami. Ich smak trudno zamienić na coś innego, a swoją sławę zyskały nawet poza granicami kraju. Nic dziwnego, ponieważ taki aromat i charakterystyczne posmaki nie występują w każdym daniu. Potrawa, o której pisze...
-
Była znienawidzoną zupą, dziś wiele osób do niej wraca. Niewiarygodne, co jest głównym składnikiem
Niektóre dania, pomimo że kiedyś były bardzo znane i lubiane dziś nie cieszą się sławą. Mało kto decyduje się na zrobienie ich na obiad, lecz my nie damy im umrzeć. Ta potrawa może w niektórych przywołać wspomnienia z dzieciństwa, bo właśnie tak...
-
Tej zupie musisz "dać popalić". Rozgrzewa lepiej niż rosół, a jest łatwa do zrobienia
Zupa curry to coś, co każdy powinien wprowadzić do meny, jeśli lubi dobrze zjeść i porządnie się rozgrzać po dniu ciężkiej pracy. Przepis jest banalny, ale musisz zapamiętać jedną rzecz - jeśli nie dasz jej "popalić", to nie będzie dość smaczna.
-
To nie szarlotka, a ma w sobie jabłka. W takiej odsłonie prawie nikt jej nie zna
Szarlotkę zna chyba każdy, tak samo jak makaron, który zazwyczaj podaje się z mięsem mielonym i sosem. To są całkowicie dwa różne przysmaki, które można połączyć w coś bardzo smacznego. Możesz przecierać oczy, ale to naprawdę zasmakuje dużej ilośc...
-
Lekki obiad? Podpowiadamy co przygotować, aby było szybko i smacznie
Lekki obiad to doskonałe rozwiązanie nie tylko na gorące dni, ale także wtedy kiedy nie chcemy nadmiernie się objadać. Spędzanie długich godzin w kuchni przy gotowaniu raczej nikomu nie sprawia przyjemności, dlatego też najlepszą alternatywą będzi...
-
Najbardziej wiejska zupa - tak jadało się zimą w okolicach Radomia. Nie można pozwolić, by ten przepis przepadł
Zalewajkę każdy pewnie zna i lubi. Ale zalewajka, którą jadało się dawno, dawno temu na wsiach pod Radomiem, jest nieco inna. Moja babcia nauczyła się tego przepisu od swojej teściowej, a owa teściowa - od swojej. Przepis jest prosty, tani i...
-
Rybę przygotuj w taki sposób, a każdy poprosi o dokładkę. Kremowe wykończenie nadaje lekkości
Ryby można podawać na wiele różnych sposobów. Wiele osób panieruje je w bułce, a później wysmaża. My jednak od tego odchodzimy i wolimy połączyć ją z innymi produktami. Dzięki tej mieszance będzie ona delikatna i aksamitna.
-
Fasolka po bretońsku to danie obiadowe na kilka dni. Rozgrzeje do czerwoności przy minusowych temperaturach
Fasolka po bretońsku to proste danie, które można przygotować na kilka sposobów. Brzmi ciekawie? Zapoznaj się z przepisami, zrób je i rozsmakuj się w tym daniu, a zima nie będzie Ci już straszna.
-
Weźmiesz łyk tej zupy, a wyrzucisz termofor i zakręcisz grzejniki. Rozgrzewa jak kaflowy piec, a składniki są tanie
Jaka zupa rozgrzewa najlepiej? Pewnie wszyscy pomyślą, że rosół. A tu nie, inna zupa sprawdza się znacznie, znacznie lepiej. Chodzi o kultową czosnkówkę, którą inaczej robią na Podhalu, inaczej w Czechach, ale zawsze jest pyszna. Dziś zdradzimy...
-
Soczyste mięsa pieczone na święta - krucha szynka i kaczka w bożonarodzeniowym wydaniu
Mięsa pieczone na święta to podstawa bożonarodzeniowego menu. Jakie mięsa warto serwować? Mamy dla Was dwa obłędne przepisy, które odmienią całkowicie Wasze święta. Szynka z miodową glazurą i pieczona kaczka z jabłkami to iście królewski obiad.
-
Zupa ogórkowa wyjdzie dużo lepsza z naszą poradą. Chodzi o mięso, ale kurczaka zostaw w lodówce
Któż z nas, moi drodzy nie kocha zupy ogórkowej? Jeśli znajdzie się taka osoba, to najpewniej dlatego, że nie jadła naprawdę dobrze zrobionej ogórkowej. Na szczęście jesteśmy my i z chęcią podpowiemy, jak zrobić przenajpyszniejszą zupę ogórkową....
-
Święta to czas, w którym wszystko powinno być idealne, dlatego przedstawiamy perfekcyjny przepis na pieczony schab
Schab pieczony na święta Bożego Narodzenia to konkretny pomysł na rodzinny obiad, co więcej przechowany w zimnie będzie równie dobrze smakował na kanapkach. Jak przygotować schab pieczony na święta? Podpowiadamy.