dania obiadowe
-
To z nich zrobisz najlepsze kotlety. Schabowe i mielone mogą się schować. Palce lizać
Z czego można zrobić kotlety bez mięsa? W moim domu od jakiegoś czasu nie jada się tradycyjnych schabowych. Zamiast tego sięgam po łatwo dostępne składniki i przyrządzam grzybową ucztę. Kluczem jest dobra panierka.
-
Wsypałam pół łyżeczki do zupy fasolkowej i przepadłam. Smak jest obłędny, a to nie koniec
Fasolka szparagowa z bułką tartą jest absolutnym klasykiem, ale to niejedyna propozycja. Możesz z niej zrobić pyszny, tani, prosty, a przede wszystkim przepyszny obiad. Zupa fasolkowa to prawdopodobnie jedno z najlepszych dań, jakie możesz...
-
Trochę Azji, a trochę Polski. Wzięła ugotowane ziemniaki i wyczarowała obłędne połączenie
Uwielbiam eksperymentować w kuchni i urozmaicać tradycyjne przepisy. W końcu tradycja tradycją, ale wszystko może się w końcu znudzić. Dlatego kiedy natrafiłam przepis na kluski ziemniaczane w stylu azjatyckim, od razu musiałam zabrać się do pracy...
-
Te kotlety z cukinii są obłędne. Składniki pewnie masz w kuchni. "Moja żona oszalała, gdy spróbowała"
Nie ukrywam, że cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. W końcu jest nie tylko smaczne, tanie i wyjątkowo uniwersalne, lecz także niezwykle zdrowe. Dlatego kiedy natrafiłam na poniższy przepis, jeszcze tego samego dnia wykorzystałam go w mojej...
-
Kto by pomyślał, że seler może grać pierwsze skrzypce. Po spróbowaniu tych kotletów oszalałam
Kotlety warzywne to mój ulubiony dodatek do obiadu. W końcu to świetny sposób na przemycenie cennych i zdrowych jarzyn do codziennej diety. Dobrze przyprawione i chrupiące potrafią podbić serca nawet największych mięsożerców. Niedawno wykorzystała...
-
Już nie moczę go w mleku. Lepszego schabu nie jadłam, a wszystko to zasługa sekretnego składnika
W czym moczyć schab, żeby był miękki i kruchy? Większość odpowie, że w mleku, ale znalazłam lepszą opcję. Dzięki tej marynacie pełnej smaku i świeżych ziół mięso jest kruche, soczyste i delikatne. Pieczony schab nigdy nie wyszedł mi lepiej.
-
Do zupy porowej dodałam dwa nietypowe dodatki. Jeden was zszokuje, ale działa cuda ze smakiem
Zupa porowa to jedna z najłatwiejszych i najszybszych zup. Jednak to, że jest łatwa, wcale nie musi świadczyć o tym, że jest banalna w smaku, a na pewno nie z tym przepisem. Ostatnio gotowałam zupę porową i postanowiłam zaszaleć. Otworzyłam lodówk...
-
Jak zrobić najlepsze kluski leniwe? Użyj tego twarogu, a babcia z dumą poklepie cię po plecach
Kluski leniwe, czy też pierogi leniwe to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa. Doskonale pamiętamy ich delikatny smak ze szkolnej stołówki i babcinej kuchni. Te twarogowe kluseczki są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, ale żeby wyszły naprawdę...
-
Nie musisz iść na miasto, żeby zjeść pyszny fast food. Zrobisz go lepiej i zdrowiej w domu
Każdy z nas czasami ma ochotę zjeść coś pysznego, acz może nie do końca zdrowego. Fast foody mają to do siebie, że uzależniają - ich zjedzenie powoduje wystrzał hormonów szczęścia i aktywuje w mózgu ośrodek nagrody. Możemy zapewnić sobie tę...
-
Znamy ja z przedszkola, ale z tym przepisem będzie lepsza. Do zupy grysikowej dodaj dwie rzeczy
Każdy ma taką potrawę, którą pamięta z czasów szkolnych i przedszkolnych, ale nie najlepiej ją wspomina. Jedną z takich dań może być dla niektórych zupa grysikowa. Gęsta, nieco brejowata zupa bez przypraw mogła zniechęcać. Dzisiejszy przepis nie m...
- Nigdy nie wrzucaj do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar
- Tarte buraczki Babci Anieli. Ani kropli octu, a smak rewelacja
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- We wrześniu zawsze robię to ciasto. Z foremki znika w 5 minut
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- Bosacka pokazała przepis na "gofry jak z Monciaka". Są puszyste, złociste i chrupiące
- Karpatka, która zachwyciła Magdę Gessler. "Wygląda jak deser w cukierni"
- Chleb bez mąki i drożdży. Mogłabym go jeść non stop
- Dorzuć dwie sztuki do każdego słoika. Grzyby będą aromatyczne jak nigdy
-
Żadne tam warzywa. Najlepsze kotlety bez mięsa zrobisz z czegoś innego
-
Obtaczasz tym kotlety, a można z tego zrobić pożywny obiad. Kluski lwowskie są niepowtarzalne
Poszukujesz nowych smaków, które urozmaicą twoje codzienne gotowanie? Dobrze trafiłeś, bo te kluski całkowicie zmienią twoje podejście do gotowania. Okazuje się, że nie trzeba standardowego ciasta, by je zrobić. Wystarczy kilka, czasem...
-
Zupa fasolowa na bogato. Będzie pyszna, ale pamiętaj o tej przyprawie: kołdra nie będzie fruwać
Zupa fasolowa to jeden z klasyków babcinej kuchni i nasze babunie starały się, żeby fasolowa zawsze była gęsta, treściwa, bardzo aromatyczna i pełna wkładki. Zupa z dzisiejszego przepisu właśnie taka będzie, ale dodamy coś specjalnego. Ta przypraw...
-
Poznałam ten przepis i przestałam jeść pomidorową i ogórkową. Nie uwierzysz, z czego jest zrobiona
Zupy albo się kocha, albo nienawidzi. Na szczęście z wiekiem nasze smaki się zmieniają i może się okazać, że znienawidzone potrawy stają się naszymi ulubionymi. Jeśli nie jesteś za dużym fanem zup, to zmieni się to, gdy tylko spróbujesz tej potraw...
-
Weź wczorajsze ziemniaki, pieczarki i zielony dodatek. Te kotlety zasługują na Oscara wśród obiadów
Jak można nie kochać kotletów? No nie da się, po prostu się nie da. Zajadamy się schabowymi, mielonymi, drobiowymi i warzywnymi. Jednak istnieją jeszcze jedne kotlety, które moim zdaniem biją na głowę wszystko inne. Zostały ci ziemniaki z obiadu?...
-
Usmażyłam, zawinęłam i włożyłam do piekarnika. Takich faszerowanych placków w życiu nie widziałeś
Placki ziemniaczane są na tyle popularnym daniem, że można je znaleźć pod wieloma formami. Niektórzy uważają, że ich klasyczna metoda podania jest najlepsza, lecz pewnie mówią tak tylko dlatego, bo nie spróbowali poniższego przepisu. Z niego...
-
Mama-kucharka zdradziła mi przepis na najlepszą zupę koperkową. Klucz to pewien mięsny dodatek
Zupa koperkowa z klopsikami to flagowe danie mojego dzieciństwa. Mama przyrządzała ją zawsze, kiedy tylko miała pod ręką zapas bulionu warzywnego. Dodatek mięsa i jarzyn sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, lecz także treściwe. Jak zrobić...
-
Jeśli zupa to tylko z tych grzybów. Ten gatunek wybiera Makłowicz i najbardziej je zachwala
Z grzybów można zrobić naprawdę wiele. Można je włożyć do słoików i zamarynować, można zrobić z nich sosy, a można również wymieszać je z innymi składnikami i zrobić zupę. Robert Makłowicz pokazał, jak zrobić ją w taki sposób, aby była kremowa. Je...
-
Tym przepisem Wachowicz pokonała recepturę babci. Jest smaczniejszy od barszczu, a też jest z buraków
Buraki kojarzą nam się z jednym - z ciepłym barszczem, który podawany jest na święta. To jednak nie wszystko, co można zrobić z tego pełnego koloru warzywa. Ewa Wachowicz pokazała, że jest to wszechstronny składnik, który oprócz koloru, ma do...
-
To najsmaczniejszy farsz do krokietów. Użyłam tego mięsa i grzybów, a o kapuście dawno zapomniałam
Lubisz krokiety, ale klasyczna wersja już ci się przejadła? A może szukasz czegoś, dzięki czemu całej rodzinie opadnie szczęka? Jeśli tak to mam coś specjalnego. Sama byłam do tego sceptyczna, ale po spróbowaniu od razu się to zmieniło. Takich...
-
Przepis na zupę czosnkową to pilnie strzeżony sekret mojej babci. Wykradłam go i się nim dzielę
Całe lato czekałam na idealny moment na przygotowanie mojej ulubionej zupy czosnkowej. W końcu się przełamałam i postanowiłam już teraz delektować się tym aromatycznym przysmakiem. Jak zrobić zupę z czosnku? Bardzo łatwo.
-
Ugotowałam to z mieszanki warzyw i nadziałam bułki. Takiej wersji tego dania nie robi prawie nikt
W moim domu jest zasada, że jeśli mam za dużo składników, to robię tylko jedno danie, które łączy je wszystkie. Tym razem postanowiłam je nieco zmodyfikować i tak właśnie powstała ta potrawa. Jest oryginalna i jedyna w swoim rodzaju, a do tego moż...
-
Jeśli schab to tylko w takiej formie. Żadne kotlety, po prostu go nadziej, zawiń i podduś
Z mięsa schabowego można zrobić naprawdę wiele, a najpopularniejsze co się z niego tworzy tylko kotlety. Podaje się je zazwyczaj w każdą niedzielę i nigdy nikomu się nie nudzą. Jeśli jednak należysz do tej garstki osób, które mają już ich dość, le...
-
Ta zupa smakuje jak wakacje na Krecie. Zrób na obiad, a zapomnisz o pomidorowej
Polacy uwielbiają zupy i niemal codziennie na naszych stołach jakaś się pojawia. Jednak gusta Polaków wirują wokół pomidorowej, rosołu lub barszczu, a prawda jest taka, że istnieje mnóstwo równie dobrych, jeśli nie lepszych zup. Dziś podpowiemy, j...
-
Biegnij do lasu, by zebrać te grzyby. Zrobisz z nich obiad, którego pozazdrości każdy sąsiad
Sezon grzybowy w pełni. Smakosze tych darów lasu codziennie wyruszają na zbiory, by przynieść do domu najlepsze okazy. Jeśli ty również masz w domu ich kolekcję i nie wiesz, co z nich zrobić, to mamy na to rozwiązanie. Ta zupa sprawdzi się...
-
Te mielone trudno przestać jeść. Nadziej je tym farszem, włóż do piekarnika, a górę posyp tym
Kotlety mielone to obok schabowych najpopularniejsze kotlety, jakie postanawiamy podać do obiadu. Każdy przepis na te kotlety, z jakim się spotkałam, pokazuje jedną wersję, w której nie ma żadnych dodatków i ciekawych rozwiązań na urozmaicenie...
-
Prosty obiad, który rozpływa się w ustach. Te kluseczki zrobisz z głównego składnika ruskich
Coraz częściej poszukujemy przepisów, które będą nie tylko raczyć nas dobrym smakiem, ale również będą bardzo szybkie w przygotowaniu. Na szczęście znalazłam takie rozwiązanie, które przypadnie do gustu wielu osobom. Potrawa ta łączy w sobie...
-
Ta zupa podawana jest u mnie od prawie 50 lat. Wrzuć garść tego, a wszyscy poproszą o dokładkę
Wyobraź sobie aromatyczną zupę, po którą ustawiają się kolejki. Każdy chce jej dokładkę i wszyscy się nią zachwycają. Jeśli chcesz stworzyć takie danie, to poniższy przepis świetnie się w tym sprawdzi. Połączenie smaków jest niesamowite, a jeden...
-
Nie da się nie lubić tej kwaśnej zupy. Śpiesz się, bo główny składnik zaraz zniknie z łąk
Polacy uwielbiają kwaśne zupy i chociaż najpopularniejszymi są kapuśniak i żurek, to wszyscy uwielbiamy jeszcze jedną. Zupa szczawiowa to prawdziwy przysmak, robi się ja bardzo łatwo, ale niestety, sezon na szczaw za chwilę się skończy. Musisz...
-
Zrobię ją dziś i będą jeść do piątku. Ten obiad zrobisz w kilka chwil i smakuje jak włoska pizza
Jesteś osobą, która lubi jeść, ale nie za bardzo lubi stać w kuchni? To świetnie się składa, bo poniższy przepis zrobisz raz, a będzie twoim obiadem przez kilka dni. Jego smak może przypominać włoską pizzę, ale to nie to. Gdy jej spróbujesz, opadn...
-
To obiad, którego rodzina nigdy nie zapomni. Tym daniem przyciągniesz ich uwagę na długo
Ugoszczenie swoich bliskich nie zawsze jest proste, a pomysły na dania w naszej głowie w końcu mogą się skończyć. Na szczęście internet jest pełen przepisów, a jeden z nich dziś prezentujemy. Ten posiłek jest bardzo sycący, a jego zapach roznosi s...
-
Zupę z cukinii robię inaczej niż wszyscy. Dodaję biały składnik i jest pyszniejsza
Zupa z cukinii to jedna z najlepszych zup, jakie możemy zrobić późnym latem, kiedy sezon na to warzywo wciąż trwa w najlepsze. Ostatnio robiłam tę zupę i postanowiłam dodać do niej biały, wyrazisty składnik, który kojarzy się raczej z inną zupą.
-
Nie wiedziałam, co dziś podać na obiad, więc wygrzebałam ten przepis. Mięso rozpływa się w ustach
Czasem nie trzeba wiele, by cieszyć się niezapomnianym smakiem aromatycznych potraw. Wystarczy wrzucić składniki do garnka i wychodzi z tego coś naprawdę niesamowicie pysznego. Dziś obudziłam się z myślą, że nie mam pomysłu na obiad, ale później...
-
Siekam, dodaję warzywa i smażę. To kotlety lepsze od mielonych i schabowych
Te kotlety robi się w moim domu dużo częściej niż schabowe i mielone. Fakt, są nieco pracochłonne, ale smak wynagradza każda minutę poświęconą na ich przygotowanie. Kotlety siekane, bo o nich mowa, są bajeczne - pyszne i kolorowe. Dodatki robią...
-
To jedna z najszybszych zup. Jest aromatyczna i kremowa dzięki dodatkowi sera
Kiedy goni cię czas lub po prostu nie masz ochoty na długie gotowanie, ten przepis na zupę przyjdzie ci z pomocą. Jest pyszna, kremowa i aromatyczna, a będzie gotowa w kwadrans. Podstawą jest zielone warzywo i pyszny, pachnący ser.
-
Poszłam do lasu i zebrałam cały koszyk. Te grzyby idealnie nadają się do sosu. Dodaj do nich to mięso
Sezon grzybowy to prawdziwy rarytas dla tych, którzy uwielbiają grzybobrania. Spacery po lesie nie tylko wiele osób uspokajają, a także wprawiają je w dobry nastrój. Jeśli do tego wyjdą z niego z pełnym koszykiem tych grzybów, to każdy jest...
-
Niedzielny rosół podałam tak. Rodzina spadła z krzeseł, gdy zobaczyła, że zamiast makaronu wrzuciłam to
Podawanie w niedzielę rosołu to w wielu domach tradycja, która pielęgnowana jest od lat. Jest to również danie serwowane na różnego rodzaju uroczystościach i mało kto od tego odchodzi. Ja również bardzo lubię podawać tę potrawę na obiad, ale tym...
-
Francuski klasyk, który zachwyci każdego. Ta zupa zasługuje na uznanie. To przez jeden dodatek
Każdy kraj słynie z czegoś wyjątkowego. Włosi mają pizzę i pyszne makarony, Amerykanie wyśmienite steki, Polacy boski żurek i pierogi. Francuzi natomiast mają zupę, którą kocha cały świat. Dziś zdradzimy na nią przepis. Chodzi o wyśmienitą zupę...
-
Babcia ze Śląska zdradziła mi przepis na idealnie kremową zupę czosnkową. Jem ją na okrągło
Zupa czosnkowa pojawia się na moim stole o każdej porze roku, a nie tylko zimą. Aromatyczny i pożywny posiłek bierze górę nad klasycznym rosołem czy jarzynową. Przepis na nie zdradziła mi kiedyś babcia ze Śląska. Ta kobieta miała kulinaria w małym...
-
Niemieckie kluseczki, którym się nie oprzesz. Dodaj do nich te 2 składniki, a będziesz jeść je codziennie
Kuchnia niemiecka ma wiele do zaproponowania, a jej smakołyki często goszczą na naszych stołach. Następnym razem wykorzystaj ten przepis, by zaskoczyć najbliższych prostym, ale jakże pysznym daniem. Do całości dodaj te dwa składniki, a każdemu...
-
Nie marynuj i nie susz, tylko wrzuć do mięsa. Tak powstanie farsz, który zamkniesz w ziemniakach
Wiele składników, których używamy na co dzień, jest tak wszechstronna, że można je wrzucić do różnych potraw. Dziś chcemy wziąć pod lupę grzyby, które nie tylko są warte marynowania i suszenia, ale również dodania do dań obiadowych. Połącz je z...