dania obiadowe
-
Najlepsza zupa z kaszą to wcale nie krupnik. Weź kilka grzybów i to mięso. Tak gotowały babcie
Krupnik zajmuje silną pozycję wśród najczęściej gotowanych polskich zup i wiele osób traktuje go nieco po macoszemu. Przez to wielu z nas ma niemały uraz do tego dania i na samą myśl o zupie z kaszą ciarki przechodzą po plecach. Mam nadzieję, ze...
-
Lepsze od schabowych i mielonych razem wziętych. Weź filet, dodatki i ostry nóż
Kotlety, kotleciki... Czy to schabowe, drobiowe, mielone, czy warzywne - zawsze miło nadziać je na widelec. Na polskich stołach królują jednak dwa rodzaje kotletów - schabowy i mielony. Czas zrobić miejsce dla trzeciego króla, a my z chęcią...
-
Leczo i zapiekanka w jednym. To kolorowe danie znasz z bajki, a podkręcisz je sosem
To danie najpierw uwodzi kolorami i formą, później niesamowitym smakiem i aromatem. Ratatuj, a w zasadzie ratatouille, pochodzi z Nicei i wystąpiło w animowanym filmie o kucharzu i gadającym szczurku, który pokochały miliony. Jak zrobić tę kolorow...
-
Duszę cukinię z cebulą, czosnkiem i pietruszką. Najlepsza jest z makaronem
Cukinia najlepiej smakuje latem, mimo że jest dostępna w marketach przez cały rok. Z cukinii można zrobić wiele pysznych cudów w tym pyszny, gęsty, pachnący pietruszką sos do makaronu. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, to, uwaga, już masz.
-
Nikt nie prosił, każdy potrzebował. Naleśniki z tym farszem zawładną światem
Zapiekane naleśniki z mięsem lub szpinakiem? To już było. Czas na nowy, odważny duet: wędzoną makrelę i twaróg. Choć brzmi nietypowo, efekt zachwyci nawet tych, którzy kręcą nosem na ryby. Ten przepis może stać się hitem twoich domowych obiadów.
-
Gotuję ją częściej niż pomidorową. W tej zupie najlepsze są kuleczki i ser
W większości polskich domów zazwyczaj na obiad jest jakaś zupa. Jest kilka takich, które gotujemy na zmianę - pomidorowa, krupnik, kalafiorowa, rosół i tak w kółko. Wszystkie są pyszne, fakt, ale ile można? Zamiast męczyć się nad talerzem zupy,...
-
Zupa z fasolki szparagowej i pomidorów. Tak pyszna, że latem robię ją co dwa dni
Fasolka szparagowa to prawdziwe błogosławieństwo letnich dni i czekamy cały rok na to, aż nastanie sezon. Latem zajadamy się nią na potęgę i chociaż najczęściej podajemy ją z masełkiem i bułką tartą, aż grzech nie spróbować innych smakowitości z...
-
Na obiad zrobię te zadziwiające kotlety. Możesz mi nie wierzyć, ale są lepsze od mielonych
Uwaga, może być kontrowersyjnie, bowiem nasz dzisiejszy przepis może podzielić nas bardziej niż kwestia placków ziemniaczanych z cukrem, carbonary ze śmietaną czy ostatnich wyborów prezydenckich. Jednak jeśli lubisz wątróbkę, te kotlety pokochasz ...
-
Soczyste tak, że aż kapie. Sznycelki drobiowe wykąp w tym cieście. Są lepsze niż schabowe
Lwia część Polaków uważa, że kotlet schabowy to jedyny pełnoprawny król naszych stołów. Może i coś w tym jest, ale każde panowanie kiedyś się kończy i przychodzi nowe. Do tej pory kotleciki drobiowe były uważane za "oszukaną" wersję schabowych, al...
-
Surówka biskupia jest najlepsza do obiadu. Mizeria i colesław przy niej to miernoty
Czy istnieje surówka idealna do schabowego, mielonego, pieczonego kurczaka i duszonej karkówki? Jeśli myślisz, że mizeria i colesław, to masz trochę racji, ale inna surówka smakiem bije je na głowę. Przepis jest bardzo stary, a swoją zabawną nazwę...
-
Włosi nie powstydzą się takiej wersji. Mieszasz i gotowe. Danie idealne na upały
Co można dodać do sałatki z makaronem? To pytanie zadaje sobie wielu z nas, zwłaszcza latem, gdy szukamy szybkich i lekkich posiłków. Kolorowa, pełna składników i smaku potrawa może wyglądać niepozornie, ale potrafi zaskoczyć. Jednak zamiast wrzuc...
-
Ma delikatne mięso i dużo potrzebnych kwasów. Najlepsza ryba na lekki obiad
Ta zdrowa, morska ryba często ląduje na talerzach Polaków. Najczęściej jednak kupujemy ją w smażalniach, gdzie podawana jest w grubej panierce. Można jednak zrobić ją w znacznie zdrowszej i wcale nie mniej smacznej wersji. Potrzebne będą świeże...
-
Kluchy ze ścierki babcia robiła całe lato. Dzisiejsze dzieci nie kojarzą, a są najlepsze na świecie
Każdy z nas z pewnością ma takie danie, które szczególnie kojarzy mu się z beztroskim czasem dzieciństwa i babciną kuchnią. Ja mam kilka takich dań, a wśród nich są najpyszniejsze kluchy na świecie i babcia latem robiła je na okrągło. Były pyszne,...
-
Włoskie leczo bije na głowę inne przepisy. Palce lizać to mało powiedziane
Węgrzy mają leczo, my też mamy "leczo" po naszemu z cukinią, ale Włosi mają coś naprawdę wyjątkowego. Jeśli kuchnia włoska kojarzy ci się tylko z pizzą, makaronami, lazanią i tiramisu, czas zrobić miejsce na coś, co kradnie serca i samym zapachem...
-
Zupa paprykowa z makaronem. Smakuje jak z wakacyjnego kurortu
Polskie zupy są pyszne, koniec i kropka. Ale nawet największym smakoszom po jakimś czasie bokiem wychodzą pomidorówki, krupniki i jarzynówki. Jeśli zaliczasz się do tego grona i szukasz przepisu na obiad, który wprowadzi nutę nieznanego do twojej...
-
Zupa idealna na gorące dni. Chłodnik litewski się nie umywa. Dodaj chrupiący składnik
Gdy upał nie daje wytchnienia, a apetyt maleje, warto sięgnąć po coś lekkiego i chłodzącego. Zupa na gorące dni nie musi być nudna, wystarczy połączyć kilka składników, by przenieść się smakiem do słonecznej Bułgarii. To idealna propozycja na letn...
-
Rozkoszna zupa z taniego warzywa. Z tymi dodatkami jest najlepsza na świecie
Pomidorowa? Krupnik? A może jarzynowa? Wszystkie te zupy są pyszne, ale żadna z nich mimo wszystko nie zachwyca. A nasz dzisiejszy przepis na zupę marchewkową może zachwycić, mimo że kojarzy się z jedzeniem ze słoiczków dla niemowląt. Tutaj całą...
-
Minęło 10 lat, zanim babcia zdradziła mi, co dodaje do pomidorowej. Jej zupa była najlepsza
Jest takie powiedzenie "Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili". I rzeczywiście coś w tym jest, bo chyba nie znam osoby, które by kręciły na nią nosem. Ba! Pomidorowa pojawia się nawet w dziecięcych menu w restauracjach. Ja też...
-
Najlepsze ziemniaki do obiadu. Tak pyszne, że zapomnisz o frytkach i puree
Czy może istnieć dobry, polski obiad bez ziemniaczków? Teoretycznie tak, ale ziemniaki to zawsze gwarancja smaku i szczęścia na talerzu. Najczęściej gotujemy je, ugniatamy na puree lub smażymy frytki i kładziemy obok kotleta lub kurczaka. Dziś to...
-
Farsz do pierogów teściowej wprawia w osłupienie. Dodaje garść, a smak jest niepowtarzalny
Do pierogów można włożyć praktycznie wszystko, ale i tak najpopularniejsze nadzienia to biały ser, owoce, farsz do ruskich, mięso oraz kapusta i grzyby. Moja teściowa też używa grzybów, ale do farszu dodaje garść jeszcze jednego, dość zaskakująceg...
-
Gdy tylko pojawiał się na targu, babcia gotowała tę zupę. Przebija rosół i pomidorową
Jak wykorzystać bób? Gdy trwa na niego sezon, warto sięgnąć po mniej oczywiste przepisy. Zielone i sycące ziarna świetnie sprawdzają się nie tylko jako przekąska. Można z nich wyczarować coś naprawdę pysznego i ciekawego, zwłaszcza jeśli lubisz zupy.
-
Fasolka szparagowa a la carbonara. Wyszła tak pyszna, że będę robić całe lato
Fasolka szparagowa to jedno z błogosławieństw letnich miesięcy i kiedy tylko zaczyna pojawiać się na bazarkach i w marketach, dopada nas fasolkowe szaleństwo. Z fasolki można zrobić prawdziwe cuda i nie warto ograniczać się do klasycznej wersji z...
-
Makaron z łososiem w obłędnie kremowym sosie. Kwadrans i masz obiad jak z restauracji
Czas cię goni, leń dociska do kanapy, a może po prostu nie chce ci się ślęczeć nad garnkami, kiedy lato wzywa zza okna? Mamy świetny przepis na obiad, który zajmie ci mniej więcej kwadrans. Kup łososia, kilka drobiazgów i wyjmij z szafki ulubiony...
-
Dla jednych zmora, dla mnie przysmak. Cynaderki będą miękkie i pyszne, ale ważna jest ta czynność
Dla jednych nie do przełknięcia, dla innych przysmak i miłe wspomnienie z czasów PRL-u. I chociaż wiele osób ma uraz do tego dania, odpowiednio przyrządzone cynaderki są po prostu wyborne. Chętnie podzielę się łatwym przepisem na pyszne cynaderki ...
-
Znalazłam w zeszycie mamy i musiałam spróbować. Kluseczki i kasza krakowska to niebo w gębie
Proste dania z kaszy nie muszą być nudne lub przewidywalne. Wystarczy szczypta wyobraźni, by zamienić ją w coś naprawdę wyjątkowego. Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze można z niej wyczarować, sprawdź te dwa przepisy. Jeden na delikatne kluseczki,...
-
Nie ma osoby, która nie sięgnie po dokładkę. Naleśniki z tym farszem to doskonałość w każdym kęsie
Nie wiem, czy na świecie znajdzie się chociaż jedna osoba, która na pytanie, czy lubi naleśniki, odpowie, że nie. To najlepsze i najbardziej pocieszające jedzonko i uwielbiamy je i na słodko, i w wersjach wytrawnych. Dziś skupimy się na jednym z...
-
Latem robię co tydzień. Nie zgadniesz, co gra pierwsze skrzypce. Znika szybciej niż rosół
Dobre zupy domowe to nie tylko rosół czy pomidorowa. Czasem wystarczy jedno niedoceniane warzywo, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. A latem, kiedy cięższe potrawy odchodzą na bok, warto sięgnąć po coś lekkiego, smacznego i pełnego witamin.
-
Żadna kapusta. Po wizycie w Grecji gołąbki zawijam tylko tak. Rodzina jadła nawet na zimno
Z jakich liści można robić gołąbki? To pytanie może zaskoczyć niejednego miłośnika kuchni domowej. Bo choć większość z nas zna kapustę jako klasyczną bazę do zawijania farszu, Grecy mają zupełnie inny sposób.
-
Ze szpinaku robię przepyszną zupę. Jest kremowa i wyrazista przez dwa składniki i czosnek
Szpinak to warzywo niemałej kontrowersji, bowiem wiele osób ma do niego uraz. Prawdopodobnie zrodził się dawno temu, kiedy szpinak podawano w formie zielonej, mdłej i niedoprawionej paciajki w szkolnych stołówkach. Na szczęście te czasy już za nam...
-
Czesi dodają coś, o czym Polacy nie pomyślą. Placki ziemniaczane pachną na cały dom
Bramboraki to mniej znana wersja ukochanego dania Polaków. Choć wyglądają znajomo, ich smak potrafi zaskoczyć nawet największego fana klasycznych placków ziemniaczanych. Sekret tkwi w dodatkach i sposobie smażenia, który sprawia, że to coś więcej...
-
Delikatne mięso w aksamitnym sosie z mascarpone. Ten indyk zgarnia wszystkie nagrody
Indyk wciąż przegrywa z kurczakiem, który jest mięsem najczęściej wybieranym przez Polaków. Wielka szkoda, bo indyk jest bardzo zdrowy, a odpowiednio przyrządzony jest prawdziwym przysmakiem. Dziś mam dla ciebie przepis na indyka w boskim, kremowy...
-
Zrywam w ogrodzie i zalewam bulionem. Ta zupa jest tak pyszna, że latem jem ją na okrągło
Lato daje nam ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o gotowanie. W tym czasie królują lekkie potrawy pełne warzyw i dość szybkie w wykonaniu. Dziś z chęcią zdradzę wam przepis na moją ulubioną zupę, którą latem robię co kilka dni. To łatwizna, musi...
-
Pierogi ruskie wiały nudą, więc dodałam dwa składniki. Nie wiem, czy da się jeszcze pyszniej
Pierogi ruskie są zdecydowanie jednymi z ulubionych pierogów Polaków i chociaż niektórych nazwa może zmylić, przepis jest całkowicie polski. Klasyczna wersja farszu to po prostu ziemniaki i twaróg w konkretnych proporcjach, niektórzy dodają jeszcz...
-
Metoda czwórki jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Kopytka zawsze wychodzą miękkie
Kopytka to nasz polski ukochany comfort food. Kojarzy nam się z dzieciństwem i letnimi dniami spędzanymi u babci. Nic więc dziwnego, że wielu z nas chce później odtworzyć ten smak w domu. Jak zrobić kopytka, by nie wyszły twarde jak kamień? Pomoże...
-
Kupiłam szynkę i zamknąłem w rękawie. Przed pieczeniem zrobiłam jedno. Nie wyszła sucha
Szynka pieczona w rękawie to jedno z dań, które łączą tradycję z prostotą przygotowania. Wystarczy kilka dobrze dobranych przypraw, trochę cierpliwości i jeden prosty trik, który decyduje o efekcie końcowym. Zrobisz raz i będziesz powtarzać...
-
Nazwa odstrasza, ale smakuje lepiej niż niejedna zupa. Zajadano się nią na Opolszczyźnie
Potrawy regionalne Polski to nie tylko kluski śląskie czy pyry z gzikiem. W wielu domach wciąż gotuje się zapomniane dania, które przez pokolenia były źródłem ciepła, ciekawego smaku i prostoty. Jednym z nich jest pewna zupa, której nazwa może...
-
Jak zupa, to tylko z tym mięsem. Dymny smak robi całą robotę, a jedna miska syci na długo
Jaką zupę można zrobić na wędzonce? Jednym z najlepszych wyborów jest grochówka. Charakteryzuje się zapachem, który czuć w całym domu, a do tego nie znam drugiego tak sycącego pierwszego dania. Zna ją chyba każdy, ale by zrobić potrawę poprawnie,...
-
Wystarczyło wrzucić dodatki i zapiec. Każdy pokochał schabowego w górskim wydaniu
Kotlet góralski to wyjątkowa wariacja klasycznego schabowego, wzbogacona o różne składniki. Gdy spróbowałam go po raz pierwszy, wiedziałam, że do zwykłej wersji już nie wrócę. Dzięki dodatkom i sposobie przyrządzania jest idealny dla miłośników...
-
Na Boże Ciało zrobię wołowinę po burgundzku. Nie ma słów, by opisać smak i delikatność mięsa
Boże Ciało to dla wierzących ważna uroczystość kościelna, ale także początek długiego weekendu, który sprzyja rodzinnym spotkaniom przy stole. Zawsze tego dnia robię pyszny obiad, a w tym roku postawię na klasykę kuchni francuskiej. To najlepsze...
-
Prawie nikt tak nie smaży pieczarek, a wtedy smakują najlepiej. Masło się nie przyda
Chcesz wydobyć z pieczarek maksimum smaku, ale nie wiesz, jak to zrobić? Podpowiadamy: przestań smażyć je na maśle. Są inne, dużo lepsze dodatki, które podkręcą ich smak. Zakładamy się, że nie przeszło ci to przez myśl.