kulinaria
-
Trzy sekretne składniki w marynacie. Dodaj je, a twoje kotlety schabowe wyjdą po mistrzowsku
Kotlety schabowe to klasyczne danie obiadowe. Trudno znaleźć smakosza polskiej kuchni, który nie przepadałby za cienko rozbitym, soczystym mięsem otulonym złocistą, chrupiącą panierką. Przepisy na idealne kotlety są przekazywane z pokolenia na...
-
Świeży rosół, który nie kwaśnieje? Tajemnica tkwi w tej niezawodnej metodzie. To trik każdej babci
Rosół to zupa, która najczęściej pojawia się na stole podczas niedzielnego obiadu. Stanowi też świetną bazę pod inne dania. Często gotuje się go więcej, aby starczył na kilka dni. Problemem jest jednak to, że rosół szybko traci na świeżości, jeśli...
-
Te zasady powinien znać każdy kucharz. Podejmujesz wyzwanie?
Tylko najlepsi kucharze zdobędą 13 punktów.
-
Nie masz pomysłu na obiad? W takim razie rozwiąż ten quiz
Ten quiz z pewnością rozbudzi twoje kulinarne zmysły!
-
Gwiazda Marvela zaskoczyła podczas oscarowej imprezy. Dziennikarka nie mogła uwierzyć w jej gust kulinarny
Każdy ma jakieś kulinarne upodobania, to oczywiste. Aktorka Tessa Thompson zaskoczyła jednak, gdy podczas oscarowej imprezy wyznała, że nigdy nie próbowała hamburgerów. Gwiazda dodała również, że dopiero niedawno po raz pierwszy zjadła jajko....
-
Słodkie czy słone? W tym quizie musisz wykazać się doskonałą znajomością smaków
Tu przyda się bogata wiedza kulinarna. Rozpoznasz te smaki?
-
Uważasz się za kulinarnego eksperta? Udowodnij to w tym quizie
Komplet punktów zdobędą tylko prawdziwi znawcy jedzenia!
-
Twierdzisz, że znasz się na gotowaniu? Ha! Ten quiz to zweryfikuje
Tylko najlepsi kucharze zdobędą tu wszystkie 11 punktów!
-
Jedna z najlepszych restauracji się zamyka. "Noma" woli stać się laboratorium i pracować nad kulinarnym Frankensteinem
Duńska restauracja Noma przyzwyczaiła swoich gości do zmian i innowacji, ale chyba nie aż takich, które mają zdarzyć się w 2024 roku. Prestiżowa restauracja odznaczona trzema gwiazdkami Michelin ma stać się laboratorium żywności, w którym twórcy...
-
W tym quizie liczy się logiczne myślenie. Odgadniesz potrawę po jednym słowie?
Dajemy Ci tylko jedną wskazówkę. Poradzisz sobie?
-
Babcie mówiły, że nie ma lepszego dania na lato. Bosacka robi je w pięć minut
-
Przepis na ten obiad dostałam od gospodyni. Jedna porcja to za mało
-
Dzień dziecka powinien być każdego dnia. Jak okazywać wsparcie dzieciom na co dzień, nie tylko od święta?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
To najlepsze bułeczki drożdżowe z owocami na świecie. Dziadek zdradził sekret
-
Aktorka schudła w mgnieniu oka. Wszystko dzięki eliminacji tego produktu
- Babciny przepis na dodatek do obiadu. Smak z dzieciństwa
- Zauważyłeś żółte liście na ogórkach? Kup produkt za dwa złote i po problemie
- Mizeria z cebulą i octem? Nie bój się tego połączenia smakuj, będzie palce lizać
- Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Unikaj tego popularnego błędu
- Wybitne smarowidło do pieczywa. Spróbujesz raz i będziesz robić ją codziennie
-
Te czynności wykonuje każdy kucharz. Wiesz, jak się nazywają?
Jeśli lubisz spędzać czas w kuchni, to czeka na Ciebie komplet punktów
-
Przepis na buraczki w occie, który przekazała moja prababcia. Zdobyła nim serce pradziadka
Buraczki w occie to ciekawa przystawka do dań obiadowych. Idealnie pasuje do mięs i ziemniaczków. Prababcia zawsze powtarzała, że buraki warto jeść, bo są bardzo zdrowe i smaczne.
-
Błędy, które popełniamy podczas przygotowywania ciasta na pierogi. Babcia nie byłaby zadowolona
Robienie pierogów wydaje się być mało skomplikowaną czynnością. Wystarczy tylko mąka, woda, sól i olej. Często jednak zdarza się tak, że ciasto jest albo zbyt twarde, albo za bardzo się lepi. Sprawdźcie, jakie błędy najczęściej popełniamy przy...
-
Kamienna, morska czy himalajska - jaka sól do kiszenia ogórków jest najlepsza?
Sól jest ważnym składnikiem kiszonek, ponieważ dzięki niej zachodzą wszystkie pożądane procesy. Wiele osób zastanawia się nad tym, jaka sól do kiszenia ogórków jest najlepsza. W sklepach znajdziemy kilka jej rodzajów. Który wybrać?
-
Pleśnieją ci suszone grzyby? Popełniasz ten konkretny błąd. Na szczęście można go łatwo uniknąć
Grzyby możemy suszyć w domu. Dzięki temu zyskamy ciekawy składnik do różnych dan. Musimy jednak zwrócić uwagę na jedną ważną kwestię. Inaczej suszone grzyby szybko spleśnieją.
-
Gruszki są zbyt twarde? Temu można zaradzić. Oto sposób, dzięki któremu szybko dojrzeją
Czasem zdarza się, że w sklepie kupimy niedojrzałe gruszki. Nie da się ich bez trudu pogryźć, a smak pozostawia wiele do życzenia. Jest jednak jeden niezawodny sposób na zbyt twarde gruszki. Dzięki niemu owoce szybciej dojrzeją i będziemy mogli je...
-
Czemu ogórki są gorzkie? Znamy powód i sposób, jak temu zaradzić
Czemu ogórki są gorzkie? To pytanie zadajemy sobie, gdy jemy kanapkę z tym warzywem i nie smakuje zbyt dobrze. Taki stan rzeczy nie jest wynikiem zniszczeń lub schorzeń. Przyczyna jest zupełnie inna - to duża ilość pewnego składnika chemicznego.
-
Czy można jeść pomidory z kiełkami w środku? Ekspertka rozwiewa wszelkie wątpliwości
Często, gdy kroimy pomidory możemy zobaczyć zielone wypustki w środku. Są to kiełki. Czy możemy je jeść? Dr Magda Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego we Wrocławiu, która podzieliła się informacjami na ten temat,...
-
Nieskomplikowany przepis na kopytka. Nie zapomnij o odpowiedniej proporcji mąki
Przepis na kopytka najlepiej wykorzystać, gdy mamy resztkę ziemniaków z obiadu i brakuje nam pomysłu, co z nimi zrobić. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi, przypominającym nieco kopyta. Kopytka bywają mylone czasem z pierogami...
-
Kotlety jajeczne: przepis na danie znane z czasów barów mlecznych i nie tylko
Prawdopodobnie każdy zna kotlety jajeczne. Przepis na nie jest nieskomplikowane i obejmuje podstawowe przyprawy oraz inne składniki, które każdy znajdzie w swojej kuchni. To świetna propozycja na szybki obiad- nie tylko dla zabieganych.
-
Najprostszy przepis na placki ziemniaczane. Zrobisz je, nawet jeśli nie umiesz gotować
Placki ziemniaczane - danie, które bez żadnych wątpliwości można powiedzieć, że zna każdy. Złociste, chrupiące, o charakterystycznym smaku, przepyszne i w wersji słodkiej i wytrawnej. Jak wygląda najprostszy przepis na placki ziemniaczane?
-
Naleśniki - przepis na pyszne i sycące danie. Farsz z kurczaka sprawdzi się o każdej porze dnia
Przepis na naleśniki z farszem drobiowo-warzywnym nie jest tak skomplikowany, jaki się wydaje na pierwszy rzut oka. Przygotowanie farszu jest czasochłonne, ale jego składniki są proste i ogólnodostępne. Natomiast usmażenie ciasta na naleśniki to j...
-
Gzik - przepis na danie kuchni wielkopolskiej. Doskonały dodatek do ziemniaków i nie tylko
Gzik to proste danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Najczęściej podaje się go z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Przepis na pyry z gzikiem można wykonać o każdej porze roku - nie ma znaczenia to, czy użyjemy ziemniaków młodych, cz...
-
Jak usunąć nieprzyjemny zapach ryby? Potrzebujesz tylko jednego składnika. Masz go w lodówce
Ryba to specyficzne danie - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Wiele osób rezygnuje z jej przygotowywania ze względu na specyficzny zapach. Nie należy on do najprzyjemniejszych. Co trzeba zrobić, by się go pozbyć? Pomoże w tym mała sztuczka.
-
Foccacia - przepis na wypiek prosto z Włoch. Oliwki i sól morska dopełnią smaku
Foccacia to przepis na potrawę kuchni włoskiej. Można go łatwo różnicować w zależności od tego, czy i jakie zioła uwzględni się na liście składników. Ciasto może być suche, doprawione solą, ziołami (zazwyczaj rozmarynem lub szałwią), polane oliwą....
-
Prażuchy - przepis na staropolskie danie ziemniaczane. W Polsce jest znane pod wieloma nazwami
Prażuchy ziemniaczane to nieco zapomniany przepis na danie obiadowe, które wywodzi się z kuchni najniższych warstw społecznych. Smakują doskonale okraszone skwarkami i cebulką. Nadaje się również jako wkładka do zupy. Jej smak powinien szczególnie...
-
Racuchy na kefirze. Wypróbuj przepis na placki, które znasz od dziecka!
Racuchy na kefirze z jabłkami to prosty i szybki przepis na śniadanie lub kolację. Chrupiące, puszyste i lekkie placuszki doskonale smakują z kawałkami kwaśnego jabłka. Do tego wystarczy odrobina cukru pudru lub ulubionej konfitury, aby przygotowa...
-
Pokrzywa parzy, ale ma również właściwości lecznicze. To jeden z najbardziej pożytecznych chwastów
Pokrzywa potrafi bardzo poparzyć. Wie o tym każdy, kto w przeszłości w nią wpadł. Okazuje się jednak, że ta roślina ma wiele właściwości prozdrowotnych, o których mało kto wie. Pokrzywa ceniona jest od wielu wieków i wykorzystuje się ją zarówno w...
-
Sałatka piwna Magdy Gessler. Przepis, którym zaskoczysz znajomych
Sałatka piwna, wbrew swojej nazwie, nie ma w swoim składzie piwa, jednak nadaje się jako dodatek do piwa lub do obiadu. Przepis według Magdy Gessler jest prosty do zrealizowania i z pewnością zostanie również wykorzystany przez miłośników grilla.
-
Ser na grilla. Zastanawiasz się, jaki wybrać? Te rodzaje najlepiej nadają się do wrzucenia na ruszt
Szukasz pomysłu na urozmaicenie grillowego menu? Wrzuć na ruszt ser. Ten produkt nie tylko świetnie zastąpi główne danie, lecz także sprawdzi się jako dodatek do innych potraw. Jaki ser wybrać? Podpowiadamy.
-
"Milionerzy". Kulinarne pytanie zaskoczyło uczestnika. Jakie kluski mają kształt rombów?
W "Milionerach" pojawiają się zagadnienia z różnych dziedzin. W 534. odcinku teleturnieju uczestnik musiał wykazać się wiedzą kulinarną, a samo pytanie dotyczyło... kształtu klusek. Mężczyzna poprosił o koło ratunkowe.
-
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Podajemy pięć sposobów, które rozwieją wszelkie wątpliwości
Nieświeże jajka mogą zepsuć smak każdej potrawy. Dlatego też ważna jest umiejętność określenia, czy nadają się one do spożycia. Jak to zrobić? Który sposób jest najlepszy? Poznajcie pięć wskazówek, dzięki którym unikniecie kuchennej wpadki.
-
Klon, który właśnie kwitnie, genialnie sprawdza się w kuchni. Lasy Państwowe podały przepis. "Zaintrygowaliście"
Kulinarne zastosowanie klonu kojarzy się przede wszystkim z popularnym w USA syropem klonowym, którym polewa się np. naleśniki. Okazuje się jednak, że drzewo można wykorzystać w kuchni na wiele innych sposobów. Opowiedzieli o tym przedstawiciele...
-
Dewolaje - przepis na drobiowe roladki z niespodzianką. Ten dodatek sprawia, że są bardzo aromatyczne
Dewolaj, przepis na aromatyczne roladki mięsne, które są obowiązkową pozycją każdego uroczystego obiadu. Dodaj do środka masło lub ser, a będą jeszcze lepsze!
-
Uniwersalny przepis na naleśniki na słodko i na słono. Dzięki wodzie gazowanej będą delikatniejsze
Chyba nie ma na całym świecie gospodyni domowej, która nie miałaby swego przepisu na naleśniki. Nie każda jednak zdaje sobie sprawę, że do ciasta warto dodać odrobinę wody gazowanej. Wychodzą wówczas bardziej delikatne, cienkie, a przy tym nie rwą...
-
Oto błędy, które popełniamy przy gotowaniu zupy pomidorowej. Mają one ogromny wpływ na smak dania
Zupa pomidorowa niewątpliwie należy do ulubionych dań wielu Polaków. Pojawia się na stołach w wielu domach. Wydaje się, że jest prosta w przygotowaniu, ale łatwo popełnić kilka błędów. Co najczęściej robimy źle?
-
Tempura: przepis na japoński hit kulinarny. Zwróć uwagę na ciasto, a wyjdzie jak w azjatyckim barze
Tempura to japoński hit kulinarny, który podbił kubki smakowe wielu Europejczyków i Amerykanów. Jego wielka zaleta to uniwersalność. Jest to taka potrawa, którą można sporządzić niemal ze wszystkiego. Jeśli obtoczymy w tempurze kawałki ryb czy...
-
Omlet serowo-warzywny. Wypróbuj ten przepis, a wyjdzie delikatny, puszysty i sycący
Omlet to danie, które robi się szybko i łatwo, a wariantów przepisu nie niego jest bez liku. Jest sycące i dodaje energii. Nasza propozycja, czyli prosty serowo-warzywny omlet powstaje na bazie trzech jaj. Można jednak pomnożyć wszystkie składniki...
-
Pierogi leniwe nie tylko dla leniwych. Wypróbuj, gdy nie masz głowy do gotowania
Pierogi leniwe chyba zna każdy. To klasyczne danie kuchni polskiej, a przepis na nie jest banalnie prosty, choć w wielu polskich domach można spotkać różne wersje. Wyraźnie twarogowy smak pierogów świetnie komponuje się z cukrem, jak i z roztopion...
-
Kluski śląskie - przepis, bez którego nie wyobrażamy sobie obiadu. Jak je gotować, by były gładkie?
Bez klusek śląskich wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnego obiadu, bez względu na to, czy pochodzimy ze Śląska, czy też nie. Charakterystyczne wgłębienie to nie tylko znak rozpoznawczy, który odróżnia je np. od kopytek, ale również służy temu...