polska kuchnia
-
Wiejskie i skromne danie wraca na salony. To najprostsza zupa świata
Jak polska długa i szeroka, tyle tu wspaniałych dań, jednak jedno znacznie wyróżnia się na tle pozostałych. Mowa tu o zalewajce, która jest nazywana przez wielu najprostszą zupą na świecie. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, jednak i tu warto...
-
Lubisz polskie jedzenie? Te dania powinieneś znać, nawet jeśli ich nie jadałeś!
To quiz dla miłośników polskiej kuchni!
-
Wystarczy bukiet kolorowych warzyw i solidna wkładka mięsna. Tak powstaje najlepsza na świecie zupa
Przepis na krupnik lepszy od klasycznego rosołu i babcinej pomidorówki? Ta znakomita zupa to przede wszystkim połączenie doskonałej bazy na mięsnej wkładce z kolorowymi warzywami i zdrową kaszą. Nie trzeba wiele by uzyskać smak doskonały - warto...
-
Koreańscy rodzice spróbowali polskich potraw. Padło zaskakujące porównanie. "Jak spaghetti w kapuście"
Crazy Korean Cooking to kanał na Youtubie i profil w mediach społecznościowych, którego autorka między innymi namawia rodziców do próbowania potraw różnych kuchni świata. Kiedyś przyniosła im do domu polską kiełbasę, która sprawiła Koreańczykom...
-
Ten quiz ułożyła Magda Gessler! Myślisz, że wiesz wszystko o polskiej kuchni? Sprawdź się!
Uda ci się zdobyć komplet punktów?
-
Może i twój karp jest smaczny, ale na pewno nie robisz go tak dobrze, jak siostra Anastazja. Wszystko dzięki metodzie dwójki
Choć ryba ta ma równie wielu miłośników, co przeciwników, to trudno wyobrazić sobie bez niej Wigilię. Smażony karp to ulubieniec przede wszystkim starszego pokolenia, które z sentymentem zajada się tym chrupiącym przysmakiem. Jak zrobić go tak, by...
-
Przepis na rozpływającą się w ustach kapustę zasmażaną. Dodaj mięsną wkładkę, a będzie jak u babci
Nic nie podkreśli tradycyjnego, polskiego obiad tak jak solidna porcja zasmażanej kapusty. Swojski klasyk warto jednak odpowiednio przygotować - nie obejdzie się bez mięsnej wkładki i kilku przypraw. Tę recepturę stosują najlepsze kucharki i...
-
Do surówki dodałam składnik, który zwykle dodaje się do ciast. Moja mama była w szoku, jakie to smaczne
Dietetycy twierdzą, że do każdego posiłku powinniśmy spożywać porcję warzyw i owoców. Jak jednak przemycić takie ilości zieleniny do codziennej diety? Jednym z dobrych pomysłów jest przygotowanie zdrowej i smakowitej surówki. Ta z marchewką to hit...
-
Kontrowersyjny dodatek do zupy pomidorowej. Fani się nie zgodzą, ale faktycznie podkręca smak całego dania
Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup wśród Polaków. Najczęściej przygotowywana z niedzielnego rosołu i ciesząca podniebienia na początku tygodnia. Jak sprawić, by zupa była jeszcze bardziej intensywna w smaku. Pomoże ci ten kontrowersyjny...
-
Nie masz pomysłu na obiad? Pójdź w klasykę i przygotuj pierogi ruskie. Przepis jest banalnie prosty, a efekt powala na kolana
Chyba każdy w Polsce kocha pierogi. Jemy je ze wszystkimi owocami sezonowymi, z mięsem, czy z kapustą i grzybami. Na ich punkcie obsesję mają sami Amerykanie, którzy niekiedy nadziewają tradycyjne polskie danie ulubionymi słodyczami. Nie ma jednak...
- Kilka zasad wystarczy, aby cebula rosła bujna i zdrowa. Poznaj je
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Pamiętacie serial "Przyjaciele"? Ta Polka użyczyła swojego głosu Monice GellerMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Czym można zagęścić sos bez mąki? Przyda ci się jedna rzecz
- Kiedy dodajesz liście laurowe do rosołu? Minuta nieuwagi i po zupie
- Za taką sałatkę jarzynową wszyscy będą cię jutro całować po rękach
- Grecka Wielkanoc? Nic prostszego. Poznaj przepis na taramosalatę
- Szybkie ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Przypomina tiramisu, ale ma dodatkowy składnik
- Na śniadanie jest jak znalazł. To dodaje jajkom wyglądu i charakteru
- Jajka faszerowane na Wielkanoc robię inaczej. Nie stawiam na pieczarki, a na pyszną rzecz z puszki
-
Żadne zapiekanki i hot-dogi. Ten przysmak to oryginalny polski "street food". Zrobisz go raz, a będzie królował na stole co tydzień
Maczanka krakowska to tradycyjna kanapka z Małopolski, która swojego czasu robiła furorę wśród mieszkańców Krakowa i nie tylko. Nasza rodzima wersja "szarpanej wieprzowiny" charakteryzuje się intensywnym aromatem, a wszystko za sprawą przypraw....
-
Zrobił "polską" pizzę. Gdy zblendował pierogi, ludzie nie wytrzymali. "Polacy ci nie wybaczą"
Borderless pizza (po polsku pizza bez granic) to profil na Instagramie, który prowadzi pewien Duńczyk. Jaki znalazł sposób na to, by zaistnieć w mediach społecznościowych? Postanowił robić pizze, które inspirowane są kuchniami świata. Gdy nadeszła...
-
Przepis na kopytka, czyli domowej roboty ziemniaczane poduszeczki. Z tymi dodatkami wyjdą wyśmienicie
Szukasz przepisu na szybki, smaczny oraz jednocześnie tani obiad? Zamiast kombinować z nieznanymi smakami, wróć do korzeni i przygotuj babcine kopytka. Ziemniaczane poduszeczki smakują wybornie w wielu odsłonach, a do tego są gotowe w mgnieniu oka...
-
Takich mielonych nie zjesz nawet w niedzielę u babci. Jakub Kuroń zdradza swój "odchudzony" patent
Jakub Kuroń ma znakomity przepis na kotlety mielone w wersji znacznie bardziej fit. Skład jest niezmiennie tradycyjny i mistrzowski, jednak cały sekret tkwi w samym przygotowaniu. Zapomnij więc o kąpieli mięsa w głębokim tłuszczu - metoda z...
-
Ten składnik sprawi, że knedle będą miękkie i wyraziste. To zapomniany produkt, o którym warto przypomnieć
Knedle z owocowym nadzieniem to letni przysmak, po który sięga wiele osób, gdy tylko zrobi się cieplej. Wersja bez ziemniaków nie dla każdego może być oczywista, ale zastąpienie tego składnika innym tylko nadaje wyjątkowości tej potrawie. Wachowic...
-
Japończyk pierwszy raz je flaki i robi to źle. Mina mówi wszystko. "Nie smakują tak, jak wyglądają"
Polska kuchnia przez ludzi na całym uważana jest za dość osobliwą i nie brakuje osób dziwiących się, że zajadamy się bigosem, kaszanką i ogórkami kiszonymi. Pewien Japończyk postanowił spróbować naszych flaków, które uznał za "egzotyczne". Jak mu...
-
Koniec z suchym i słabym jakościowo mięsem. Kotlety mielone według Magdy Gessler są obłędnie soczyste
Tradycyjny, polski obiad zawsze jest mile widziany na stole. Ważne jednak by kultowe danie smakowało jak u babci. Magda Gessler zdradziła sposób na perfekcyjne i soczyste kotlety mielone, którym nikt się nie oprze. Sekretem smaku jest prostota, al...
-
Nie uwierzysz, co Amerykanie dodali do polskich pierogów. Twierdzą, że dzięki temu smakują lepiej
W każdej kulturze występują pierogi, jednak nasze polskie są popularne na całym świecie. Najbardziej lubiane, czyli ruskie z farszem twarogowo-ziemniaczanym, pokochali nawet Amerykanie. Wprowadzili jednak do przepisu istotną zmianę.
-
Kolumbijka spróbowała polskiego jedzenia. "Ale wybrał, same bełty" twierdzą internauci
Kolumbijka mieszkająca w Polsce postanowiła spróbować lubianych przysmaków dostępnych w każdym markecie. Tradycyjne przekąski, czy też dania wybierał jej partner Polak. Dziewczyna miała z nimi styczność po raz pierwszy, jednak prawdopodobnie równi...
-
Obcokrajowiec przetestował polskie rarytasy. Jeden produkt pokochał od pierwszego kęsa
Guy Hobeika to fanatyk dobrego smaku i potraw z najrozmaitszych zakątków świata. Jego wielki test potraw, który przeprowadza w samochodzie, oglądają tysiące fanów. Kulinarny krytyk wziął pod lupę polskie smaki. Na liście nie zabrakło gołąbków,...
-
Zjadł we wrocławskim barze mlecznym "Miś". Zaskoczeniem była nie tylko jakość dań, ale i ceny
Influencer działający w mediach społecznościowych pod pseudonimem Książulo, postanowił odwiedzić wrocławski bar mleczny, by na własnej skórze przekonać się, jakie zastanie tam standardy. Wnioski są wyjątkowo pozytywne, jak się okazuje w "Misiu"...
-
Przypominamy staropolski przysmak. Ten przepis zna każda babcia. To niecodzienny dodatek do obiadu
Z mijającym czasem smaki dzieciństwa coraz bardziej zacierają się w naszej pamięci. To byłaby wielka szkoda, gdybyśmy o nich całkowicie zapomnieli. Aby to się nie wydarzyło, przypominamy recepturę na dodatek do obiadu, który kiedyś przygotowywany...
-
Gołąbki - przepis na obiadową klasykę w ekspresowej wersji. Sekretem jest sos na domowym bulionie
Jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej są oczywiście gołąbki. Klasyk gości na naszych stołach na co dzień i od święta, jednak kluczem do sukcesu jest kilka ważnych elementów. Mowa tu o soczystym farszu mięsno-ryżowym zawiniętym w miękkie liście...
-
Zjadł obiad na stacjach benzynowych. Podsumował: To nie fuzja doskonałych smaków
Stacje benzynowe kojarzą się wszystkim z jedzeniem, które nie do końca jest dobrej jakości, a smak pozostawia wiele do życzenia. YouTuber postanowił sprawdzić jak jest naprawdę. Szybko podsumował całość.
-
Karkówka z piekarnika. Przepis na prosty obiad, po którym nie będzie dużo sprzątania
Karkówka z piekarnika to rozwiązanie, które przede wszystkim pozwoli na przyrządzenie obiadu bez konieczności brudzenia wielu naczyń. Mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. Przepis idealnie sprawdzi się w połączeniu z lekką surówką. Taki zest...
-
Polska w czołówce najlepiej ocenianych kuchni. Obcokrajowcy docenili m.in. rodzime pierogi
Mało kto miewa wątpliwości, że dania kuchni polskiej są nie tylko sycące, ale i wyjątkowo smaczne. Potwierdził to właśnie prestiżowy ranking "Taste Atlas", który umieścił aż siedem polskich potraw w ścisłej czołówce zestawienia.
-
Przepis na krupnik z kaszą jęczmienną. Pieprzny i rozgrzewający specjał babuni. Idealny na śnieżną aurę
Przepis na krupnik z kaszą jęczmienną to jedno z dawnych, tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Najczęściej serwowany przez nasze babcie. Delikatny, a zarazem pikantny. Wyjątkowo rozgrzewający, świetnie sprawdzi się jako obiad w zimową porę.
-
Klasyczny kotlet schabowy według przepisu Ani Starmach. Mała ilość przypraw to klucz idealnego smaku
Kotlet schabowy to nieustannie flagowe danie kuchni polskiej. Choć z czasem coraz częściej sięgamy po drobiową wersję, to jednak warto czasem przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Ania Starmach podała prosty i klasyczny przepis, który bez problemu...
-
20 zł za rosół, 50 zł za schabowego. W Zakopanem hula wiatr i drożyzna. Ceny zwalają z nóg
Ceny rosną w zastraszającym tempie. Można odczuć to nie tylko, wtedy gdy wychodzi się na zakupy, a także w momencie, kiedy odwiedza się restauracje i miejsca turystyczne. Turyści, którzy odwiedzili niedawno Zakopane bardzo to odczuli. Ceny, jakie...
-
Przepis na perfekcyjny kotlet schabowy Jakuba Kuronia. Sekret tkwi w szczególe
Kotlet schabowy to tradycyjne polskie danie, które często gości na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się go jednak nieco inaczej. Jakub Kuroń zdradza swój perfekcyjny przepis oraz podpowiada, co wpływa na smak mięsa i jak najlepiej go...
-
Chłopski garnek - przepis na danie jednogarnkowe. Wykorzystaj wszystko, co znajdziesz w lodówce
Szukasz łatwego i szybkiego przepisu? A może chcesz wykorzystać zalegające w lodówce produkty? Przepis na chłopski garnek będzie idealnym pomysłem. To danie nie wymaga wielu umiejętności a zasmakuje każdemu - syci, rozgrzewa i świetnie smakuje.
-
Ogon bobra, zupa ze smalcem i woda śledziowa, czyli najdziwniejsze dania kuchni polskiej. Znacie je?
Niektóre dania kuchni polskiej: bigos, śledzie czy golonka, to potrawy, których nie są szczególnie lubiane przez turystów odwiedzających nasz kraj. Są też jednak mało znane, regionalne dania, które nie mają raczej zbyt wielu miłośników nawet w...
-
Jak zrobić pierogi z truskawkami? Poznaj przepis na kultowe, letnie danie
Pierogi z truskawkami, to klasyka wśród polskich dań. Prawie każdy zna, ale nie każdy wie, jak je zrobić. Ciasto na pierogi z truskawkami zagniata się bardzo szybko i wymaga minimalnej ilości składników. Z naszą pomocą odtworzysz ten przepis w mni...
-
Znany aktor polskiego pochodzenia chwali polskie pierogi. Martha Stewart zrobiła je na wizji
O tym, że polskie pierogi są znane na niemal całym świecie, nie trzeba przekonywać. Jednak teraz, dzięki amerykańskiemu aktorowi o polskich korzeniach, ich sława przeżywa renesans.
-
Dlaczego warto go jeść i jak zrobić domowy chrzan? Podpowiadamy
Chrzan jest bardzo ważnym składnikiem w polskiej kuchni. Jest doskonały do kiełbas, pieczonych mięs czy jajek, ale także do innych dodatków. Święta Wielkanocne bez niego nie istnieją! Jakie właściwości odżywcze ma chrzan? Sprawdź, jak zrobić chrza...
-
Kopytka z serem, a może kluski leniwe? Podpowiadamy, jak odtworzyć smaki dzieciństwa
Kopytka z serem to jedno z naszych ulubionych dań z dzieciństwa. Pyszne ziemniaczane kluseczki polane roztopionym masłem lub odsmażone do dziś wsuwamy, aż nam się uszy trzęsą. Ty też? Sprawdź, jak zrobić kopytka z serem i do dzieła!
-
Pierogi z serem na słodko lub słono. Podpowiadamy, jak je zrobić [2 PRZEPISY]
Pierogi z serem na słodko lub słono to danie, które wszyscy doskonale znamy z domowej kuchni. Gorące, wyjęte prosto z wody lub odsmażone na masełku są prawdziwym przysmakiem! Jak zrobić pierogi z serem? Podpowiadamy!
-
Polska kuchnia doceniona przez Amerykanów. Stworzyli program kulinarny o naszym jedzeniu
Coraz więcej obcokrajowców obiera sobie Polskę za kolejną destynację turystyczną. To, czym możemy się pochwalić to przede wszystkim zapierające w piersiach okoliczności przyrody, a także kuchnia. Nic więc dziwnego, że i za oceanem zainteresowano s...
-
Dziennikarka Lonely Planet zachwycona polską kuchnią. "To więcej niż pierogi i gołąbki"
Polska kuchnia stała się głównym tematem artykułu dziennikarki Anny Hurning. Autorka zachwala tradycyjne potrawy i pisze o regionalnych przysmakach, z których powinniśmy być dumni. W końcu nasza kuchnia nie ogranicza się tylko do pierogów, gołąbkó...
-
Amerykanie będą poznawać polską kuchnię. Rusza pierwszy taki program w historii ich telewizji
"Flavor of Poland" to program, którego celem jest zabranie amerykańskiego widza w ekscytującą podróż po polskiej kuchni i przy okazji poznanie naszego kraju. To pierwszy tego typu program w historii publicznej telewizji w Stanach Zjednoczonych.