polska kuchnia
-
Koniec z suchym i słabym jakościowo mięsem. Kotlety mielone według Magdy Gessler są obłędnie soczyste
Tradycyjny, polski obiad zawsze jest mile widziany na stole. Ważne jednak by kultowe danie smakowało jak u babci. Magda Gessler zdradziła sposób na perfekcyjne i soczyste kotlety mielone, którym nikt się nie oprze. Sekretem smaku jest prostota, al...
-
Nie uwierzysz, co Amerykanie dodali do polskich pierogów. Twierdzą, że dzięki temu smakują lepiej
W każdej kulturze występują pierogi, jednak nasze polskie są popularne na całym świecie. Najbardziej lubiane, czyli ruskie z farszem twarogowo-ziemniaczanym, pokochali nawet Amerykanie. Wprowadzili jednak do przepisu istotną zmianę.
-
Kolumbijka spróbowała polskiego jedzenia. "Ale wybrał, same bełty" twierdzą internauci
Kolumbijka mieszkająca w Polsce postanowiła spróbować lubianych przysmaków dostępnych w każdym markecie. Tradycyjne przekąski, czy też dania wybierał jej partner Polak. Dziewczyna miała z nimi styczność po raz pierwszy, jednak prawdopodobnie równi...
-
Obcokrajowiec przetestował polskie rarytasy. Jeden produkt pokochał od pierwszego kęsa
Guy Hobeika to fanatyk dobrego smaku i potraw z najrozmaitszych zakątków świata. Jego wielki test potraw, który przeprowadza w samochodzie, oglądają tysiące fanów. Kulinarny krytyk wziął pod lupę polskie smaki. Na liście nie zabrakło gołąbków,...
-
Zjadł we wrocławskim barze mlecznym "Miś". Zaskoczeniem była nie tylko jakość dań, ale i ceny
Influencer działający w mediach społecznościowych pod pseudonimem Książulo, postanowił odwiedzić wrocławski bar mleczny, by na własnej skórze przekonać się, jakie zastanie tam standardy. Wnioski są wyjątkowo pozytywne, jak się okazuje w "Misiu"...
-
Przypominamy staropolski przysmak. Ten przepis zna każda babcia. To niecodzienny dodatek do obiadu
Z mijającym czasem smaki dzieciństwa coraz bardziej zacierają się w naszej pamięci. To byłaby wielka szkoda, gdybyśmy o nich całkowicie zapomnieli. Aby to się nie wydarzyło, przypominamy recepturę na dodatek do obiadu, który kiedyś przygotowywany...
-
Gołąbki - przepis na obiadową klasykę w ekspresowej wersji. Sekretem jest sos na domowym bulionie
Jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej są oczywiście gołąbki. Klasyk gości na naszych stołach na co dzień i od święta, jednak kluczem do sukcesu jest kilka ważnych elementów. Mowa tu o soczystym farszu mięsno-ryżowym zawiniętym w miękkie liście...
-
Zjadł obiad na stacjach benzynowych. Podsumował: To nie fuzja doskonałych smaków
Stacje benzynowe kojarzą się wszystkim z jedzeniem, które nie do końca jest dobrej jakości, a smak pozostawia wiele do życzenia. YouTuber postanowił sprawdzić jak jest naprawdę. Szybko podsumował całość.
-
Karkówka z piekarnika. Przepis na prosty obiad, po którym nie będzie dużo sprzątania
Karkówka z piekarnika to rozwiązanie, które przede wszystkim pozwoli na przyrządzenie obiadu bez konieczności brudzenia wielu naczyń. Mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. Przepis idealnie sprawdzi się w połączeniu z lekką surówką. Taki zest...
-
Polska w czołówce najlepiej ocenianych kuchni. Obcokrajowcy docenili m.in. rodzime pierogi
Mało kto miewa wątpliwości, że dania kuchni polskiej są nie tylko sycące, ale i wyjątkowo smaczne. Potwierdził to właśnie prestiżowy ranking "Taste Atlas", który umieścił aż siedem polskich potraw w ścisłej czołówce zestawienia.
-
Oprysk z drożdży na ogórki. Tani sposób na piękne i zdrowe rośliny
-
Nasze babcie stosowały tę tanią metodę od dawna. Ogórki rosną po tym jak dzikie
-
Idą po Koronę Wodospadów! Zespół z Polski chce zdobyć dziesięć najwyższych wodospadów na świecieMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ten przepis moja rodzina wyrywa sobie z rąk. Ciasto lekkie, aksamitne i obłędnie owocowe
-
Jak zrobić lody truskawkowe? Będą przepyszne i bajecznie kremowe
- Zapomnij o suchym, nudnym mięsie! Kotlety wieprzowe z cebulką są idealnie soczyste
- Te mięsne zawijańce są lepsze od niejednego kotleta. Zastąp nimi schabowe
- Jak spróbujesz tych ogórków, małosolne pójdą w odstawkę. Gotowe w 15 minut
- Zapomnij o tradycyjnym przepisie. Ania Starmach robi małosolne w ten sposób
- Nietypowy apel na ulicach Rzymu. "Żadnego cappuccino po 12". To częsty błąd
-
Przepis na krupnik z kaszą jęczmienną. Pieprzny i rozgrzewający specjał babuni. Idealny na śnieżną aurę
Przepis na krupnik z kaszą jęczmienną to jedno z dawnych, tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Najczęściej serwowany przez nasze babcie. Delikatny, a zarazem pikantny. Wyjątkowo rozgrzewający, świetnie sprawdzi się jako obiad w zimową porę.
-
Klasyczny kotlet schabowy według przepisu Ani Starmach. Mała ilość przypraw to klucz idealnego smaku
Kotlet schabowy to nieustannie flagowe danie kuchni polskiej. Choć z czasem coraz częściej sięgamy po drobiową wersję, to jednak warto czasem przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Ania Starmach podała prosty i klasyczny przepis, który bez problemu...
-
20 zł za rosół, 50 zł za schabowego. W Zakopanem hula wiatr i drożyzna. Ceny zwalają z nóg
Ceny rosną w zastraszającym tempie. Można odczuć to nie tylko, wtedy gdy wychodzi się na zakupy, a także w momencie, kiedy odwiedza się restauracje i miejsca turystyczne. Turyści, którzy odwiedzili niedawno Zakopane bardzo to odczuli. Ceny, jakie...
-
Przepis na perfekcyjny kotlet schabowy Jakuba Kuronia. Sekret tkwi w szczególe
Kotlet schabowy to tradycyjne polskie danie, które często gości na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się go jednak nieco inaczej. Jakub Kuroń zdradza swój perfekcyjny przepis oraz podpowiada, co wpływa na smak mięsa i jak najlepiej go...
-
Chłopski garnek - przepis na danie jednogarnkowe. Wykorzystaj wszystko, co znajdziesz w lodówce
Szukasz łatwego i szybkiego przepisu? A może chcesz wykorzystać zalegające w lodówce produkty? Przepis na chłopski garnek będzie idealnym pomysłem. To danie nie wymaga wielu umiejętności a zasmakuje każdemu - syci, rozgrzewa i świetnie smakuje.
-
Ogon bobra, zupa ze smalcem i woda śledziowa, czyli najdziwniejsze dania kuchni polskiej. Znacie je?
Niektóre dania kuchni polskiej: bigos, śledzie czy golonka, to potrawy, których nie są szczególnie lubiane przez turystów odwiedzających nasz kraj. Są też jednak mało znane, regionalne dania, które nie mają raczej zbyt wielu miłośników nawet w...
-
Jak zrobić pierogi z truskawkami? Poznaj przepis na kultowe, letnie danie
Pierogi z truskawkami, to klasyka wśród polskich dań. Prawie każdy zna, ale nie każdy wie, jak je zrobić. Ciasto na pierogi z truskawkami zagniata się bardzo szybko i wymaga minimalnej ilości składników. Z naszą pomocą odtworzysz ten przepis w mni...
-
Znany aktor polskiego pochodzenia chwali polskie pierogi. Martha Stewart zrobiła je na wizji
O tym, że polskie pierogi są znane na niemal całym świecie, nie trzeba przekonywać. Jednak teraz, dzięki amerykańskiemu aktorowi o polskich korzeniach, ich sława przeżywa renesans.
-
Dlaczego warto go jeść i jak zrobić domowy chrzan? Podpowiadamy
Chrzan jest bardzo ważnym składnikiem w polskiej kuchni. Jest doskonały do kiełbas, pieczonych mięs czy jajek, ale także do innych dodatków. Święta Wielkanocne bez niego nie istnieją! Jakie właściwości odżywcze ma chrzan? Sprawdź, jak zrobić chrza...
-
Kopytka z serem, a może kluski leniwe? Podpowiadamy, jak odtworzyć smaki dzieciństwa
Kopytka z serem to jedno z naszych ulubionych dań z dzieciństwa. Pyszne ziemniaczane kluseczki polane roztopionym masłem lub odsmażone do dziś wsuwamy, aż nam się uszy trzęsą. Ty też? Sprawdź, jak zrobić kopytka z serem i do dzieła!
-
Pierogi z serem na słodko lub słono. Podpowiadamy, jak je zrobić [2 PRZEPISY]
Pierogi z serem na słodko lub słono to danie, które wszyscy doskonale znamy z domowej kuchni. Gorące, wyjęte prosto z wody lub odsmażone na masełku są prawdziwym przysmakiem! Jak zrobić pierogi z serem? Podpowiadamy!
-
Polska kuchnia doceniona przez Amerykanów. Stworzyli program kulinarny o naszym jedzeniu
Coraz więcej obcokrajowców obiera sobie Polskę za kolejną destynację turystyczną. To, czym możemy się pochwalić to przede wszystkim zapierające w piersiach okoliczności przyrody, a także kuchnia. Nic więc dziwnego, że i za oceanem zainteresowano s...
-
Dziennikarka Lonely Planet zachwycona polską kuchnią. "To więcej niż pierogi i gołąbki"
Polska kuchnia stała się głównym tematem artykułu dziennikarki Anny Hurning. Autorka zachwala tradycyjne potrawy i pisze o regionalnych przysmakach, z których powinniśmy być dumni. W końcu nasza kuchnia nie ogranicza się tylko do pierogów, gołąbkó...
-
Amerykanie będą poznawać polską kuchnię. Rusza pierwszy taki program w historii ich telewizji
"Flavor of Poland" to program, którego celem jest zabranie amerykańskiego widza w ekscytującą podróż po polskiej kuchni i przy okazji poznanie naszego kraju. To pierwszy tego typu program w historii publicznej telewizji w Stanach Zjednoczonych.