potrawy regionalne
-
Na weselach w Lublinie nie jedzą flaków ani strogonowa. Wolą sycące danie z ogórkiem kiszonym
Lubisz dania jednogarnkowe, a gulasz mógłbyś jeść co tydzień? Jeśli tak, z pewnością posmakuje ci potrawa pochodząca z Lubelszczyzny. Jest bardzo pożywna, a w smaku przypomina leczo. Oto oryginalny przepis na forszmak.
-
Ukraińskie jednogarnkowe danie lepsze niż polski gulasz. Przykryte "pierzynką", a pod spodem rarytas
Kuchnia ukraińska jest pełna dań, które dobrze znamy, np. pierogi albo barszcz. Ma też oryginalne potrawy, które wyróżniają się zarówno formą podania, jak i rewelacyjnym smakiem. Najlepszym przykładem są ukraińskie żarkoje.
-
Nie zawierają mąki, a farsz to nie tylko ziemniaki. Białoruskie placki mogą przebić polskie
Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest proste, ale pożywne, a do tego można je jeść z różnymi dodatkami. Co powiesz na małe urozmaicenie? Zainspiruj się kuchnią białoruską i zrób draniki z mięsem.
-
Uwielbiasz regionalne potrawy? Sprawdzimy, co wiesz o polskiej kuchni
Jaka potrawa regionalna jest twoją ulubioną? A czy w ogóle znasz wszystkie potrawy regionalne, których możesz spróbować w Polsce? A może wiele regionów naszego kraju skrywa jeszcze smaki, które nie zostały przez Ciebie odkryte?
-
Siuśpaj, fizoły i koci lament. Jakie potrawy wigilijne królują w różnych regionach? O niektórych nie słyszeliście
Każdy region słynie ze swoich wyjątkowych potraw, które nie są znane w sąsiednich województwach, a nawet w sąsiednich powiatach. Nie inaczej jest w przypadku potraw wigilijnych, które są szczególnie interesujące. Gdzie jada się brzad, co to jest...
-
Łupcie wigilijne. Babka Gienka przychodziła z nimi przed pasterką i dzieliła. Smakowały i latały
Łupcie! I hyc, panna dostawała w plecy w drodze na pasterkę. Co to są łupcie, jak smakują i dlaczego nie wyobrażają sobie bez tego Wigilii mieszkańcy wschodniego Mazowsza i Lubelszczyzny? Babcia Gienia dawno temu mi wszystko opowiedziała. A mojej...
-
To bardzo prosta i tania potrawa regionalna. Wszyscy goście zjedzą ją ze smakiem i sięgną po dokładkę
Przepis na psiochy to bardzo prosty pomysł na tradycyjne danie z Lubelszczyzny. Na produkty, z których się je przyrządza nie wyda się fortuny. Aby zjeść takie danie ze smakiem, wystarczy przygotować ziemniaki i mąkę.