Na weselach w Lublinie nie jedzą flaków ani strogonowa. Wolą sycące danie z ogórkiem kiszonym

Lubisz dania jednogarnkowe, a gulasz mógłbyś jeść co tydzień? Jeśli tak, z pewnością posmakuje ci potrawa pochodząca z Lubelszczyzny. Jest bardzo pożywna, a w smaku przypomina leczo. Oto oryginalny przepis na forszmak.

W XV wieku Lublin był znany z jarmarków. Uchodził za wielokulturowe miasto, więc w kuchni było widać wpływ kultury żydowskiej, chłopskiej i szlacheckiej. Lubelszczyzna najbardziej znana jest z kaczki po zamojsku oraz cebularzy. Nie są to jednak jedyne przysmaki warte uwagi. W latach 80. i 90. dużą popularnością cieszył się forszmak lubelski, czyli gęsta zupa, która konsystencją przypomina gulasz albo leczo.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Przepis na forszmak lubelski. Możesz do niego dodać praktycznie każde mięso

Potrawa najbardziej przypadnie do gustu wielbicielom mięsa. Znajdziemy w niej różne jego rodzaje, w zależności od preferencji: wędlina, kiełbasa wędzona, karkówka, boczek. Do tego dodaje się warzywa, a po ugotowaniu podaje ze świeżym pieczywem. Forszmak lubelski ma kwaskowaty smak dzięki ogórkom kiszonym, a jednocześnie papryka nadaje mu słodkawą nutę. Jego największą zaletą jest fakt, że jest to danie jednogarnkowe - przyrządza się je szybko, łatwo i wystarcza na kilka dni. Oto lista składników:

  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 200 g wędzonej kiełbasy,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 żółta cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.

PORADA! Danie najlepiej smakuje z kwaśnym chlebem żytnim, który idealnie komponuje się z kwaskowatością forszmaku. Dobrym wyborem jest też chrupiący chleb pszenny, grzanki albo bagietka.

Przepis na forszmak lubelski
Przepis na forszmak lubelski pexels.com/Photo By: Kaboompics.com

Jak zrobić forszmak? Nie pobrudzisz naczyń. Wystarczy jeden garnek

Forszmak lubelski bardzo często porównywany jest do strogonowa i serwowany podczas imprez, np. wesel. Jego przygotowanie zajmie ci ok. godziny. Oto krótka instrukcja:

  1. Pokrój karkówkę oraz kiełbasę w kostkę. Przełóż do garnka i podsmaż na oleju.
  2. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Gdy cebula się zeszkli, wlej bulion.
  5. Dołóż dwa liście laurowe i pięć kulek ziela angielskiego.
  6. Wymieszaj wszystko, przykryj i duś 45 minut.
  7. Po upływie tego czasu dodaj przecier pomidorowy, ogórki kiszone i mąkę.
  8. Ponownie wymieszaj całość i duś jeszcze 15 minut.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: