Znalazłam w zeszycie mamy i od razu zrobiłam zdjęcie. Takiego bogracza jeszcze nie znacie

Co jest potrzebne do bogracza? Mama niedawno otworzyła swój zeszyt i zdradziła mi, jak od lat przygotowuje tę zupę. Zdziwiłam się, że to takie proste. Myślałam, że potrzeba więcej zachodu, niż to warte. Byłam w błędzie i teraz sama robię bogracz w domu.

Istnieje pewna węgierska zupa, której spolszczona wersja od lat gości w naszym domu. Mama podawała ją na wielu rodzinnych imprezach, a jakiś czas temu podzieliła się ze mną przepisem. Okazuje się, że przygotowanie nie jest trudne, choć potrzebujesz wielu składników. To właśnie dzięki nim wyjdzie zachwycająco sycąca i aromatyczna. Jak zrobić bogracz?

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Co jest potrzebne do bogracza? Lista jest długa, a składniki zdrowe

Do zrobienia bogracza nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników, bo wystarczy to, co znajdziesz w zwykłym sklepie. Co przygotować?

Składniki:

  • 1 pierś z indyka lub kurczaka;
  • 4 czerwone papryki pokrojone w drobną kostkę;
  • 1 kg marchwi pokrojonej w drobną kostkę;
  • zacierka;
  • pół kg pieczarek pokrojonych w kostkę;
  • 5 cebul pokrojonych w kostkę;
  • 4 kiszone ogórki pokrojone w kostkę;
  • 2 ząbki czosnku;
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz czarny; pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, majeranek;
  • margaryna lub masło.

Jak zrobić bogracz? Podsmaż i zagotuj, a wyjdzie pierwszorzędna zupa

Jeśli byłeś już na zakupach i masz wszystkie składniki, możesz z powodzeniem rozpocząć gotowanie zupy. Całość powinna ci zająć kilka godzin, jednak większość czasu poświęcisz na smażenie warzyw i gotowanie zupy.

Jak zrobić bogracz?
Jak zrobić bogracz? Jak zrobić bogracz? Fot. iko636 / iStock

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, kurczaka lub indyka, liść laurowy i ziele angielskie gotuj w dużej ilości wody, aż mięso będzie miękkie.
  2. Paprykę, pieczarki i cebulę usmaż razem na patelni, na maśle lub margarynie. Dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką słodką, ostrą oraz wędzoną.
  3. Wyjmij mięso z garnka i włóż do środka warzywa z patelni.
  4. Pokrój mięso na kawałki i wrzuć znów do garnka.
  5. Dołóż ogórki, a gdy się wszystko podgotuje, dopraw majerankiem i innymi przyprawami w razie potrzeby.
  6. Dodaj zacierkę w ilości według uznania. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: