Co jest potrzebne do bogracza? Mama niedawno otworzyła swój zeszyt i zdradziła mi, jak od lat przygotowuje tę zupę. Zdziwiłam się, że to takie proste. Myślałam, że potrzeba więcej zachodu, niż to warte. Byłam w błędzie i teraz sama robię bogracz w domu.
3
Jak zrobić bogracz? Fot. Mike_Pellinni, Fot. Archiwum prywatne
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Istnieje pewna węgierska zupa, której spolszczona wersja od lat gości w naszym domu. Mama podawała ją na wielu rodzinnych imprezach, a jakiś czas temu podzieliła się ze mną przepisem. Okazuje się, że przygotowanie nie jest trudne, choć potrzebujesz wielu składników. To właśnie dzięki nim wyjdzie zachwycająco sycąca i aromatyczna. Jak zrobić bogracz?
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Co jest potrzebne do bogracza? Lista jest długa, a składniki zdrowe
Do zrobienia bogracza nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników, bo wystarczy to, co znajdziesz w zwykłym sklepie. Co przygotować?
Jak zrobić bogracz? Podsmaż i zagotuj, a wyjdzie pierwszorzędna zupa
Jeśli byłeś już na zakupach i masz wszystkie składniki, możesz z powodzeniem rozpocząć gotowanie zupy. Całość powinna ci zająć kilka godzin, jednak większość czasu poświęcisz na smażenie warzyw i gotowanie zupy.
Sposób przygotowania:
Marchewkę, kurczaka lub indyka, liść laurowy i ziele angielskie gotuj w dużej ilości wody, aż mięso będzie miękkie.
Paprykę, pieczarki i cebulę usmaż razem na patelni, na maśle lub margarynie. Dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką słodką, ostrą oraz wędzoną.
Wyjmij mięso z garnka i włóż do środka warzywa z patelni.
Pokrój mięso na kawałki i wrzuć znów do garnka.
Dołóż ogórki, a gdy się wszystko podgotuje, dopraw majerankiem i innymi przyprawami w razie potrzeby.
Dodaj zacierkę w ilości według uznania. Smacznego!
Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.