Niektóre polskie potrawy są naprawdę interesujące i nietypowe. W naszej kuchni bez wątpienia jest sporo mięsa, ale również kiszonek. Wyrazisty, kwaśny smak to cecha charakterystyczna wielu regionalnych dań. Najlepszym przykładem są fuczki, czyli placki z mąki owsianej i kiszonej kapusty. Wywodzą się z kuchni łemkowskiej i są szczególnie popularne na Podkarpaciu.
Fuczki to tradycyjna potrawa Łemków, czyli grupy etnicznej, która zamieszkiwała w Bieszczadach. Jadali skromnie, więc podstawą ich dań często były własnoręcznie wyhodowane produkty, właśnie takie jak owies i kapusta. Placki są zrobione z naleśnikowego ciasta, a do farszu można wykorzystać zarówno surową kapustę, jak i ugotowaną. Oto potrzebne składniki:
PORADA! Przed dodaniem kapusty do ciasta należy solidnie ją odsączyć. Jeśli jest bardzo słona, przepłucz ją pod bieżącą wodą.
Fuczki to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Smaży się je w ten sam sposób, czyli na oleju albo maśle klarowanym. Można podawać je ze śmietaną, sosem czosnkowym albo grzybowym, zsiadłym mlekiem, jako dodatek do mięsa lub ryby. Oto krótka instrukcja:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.