• Link został skopiowany

Zajadają się nimi w Bieszczadach i mówią, że są lepsze od ziemniaczanych. Robi się je jak naleśniki

Gdy myślimy o tradycyjnych polskich potrawach, w głowie od razu pojawiają nam się pierogi, gołąbki oraz kotlet schabowy. Mało kto pamięta już o fuczkach, a szkoda. Są banalne w przygotowaniu, a ich smak pamięta się na długo.
Bieszczadzkie fuczki
iStock/elenabonda

Niektóre polskie potrawy są naprawdę interesujące i nietypowe. W naszej kuchni bez wątpienia jest sporo mięsa, ale również kiszonek. Wyrazisty, kwaśny smak to cecha charakterystyczna wielu regionalnych dań. Najlepszym przykładem są fuczki, czyli placki z mąki owsianej i kiszonej kapusty. Wywodzą się z kuchni łemkowskiej i są szczególnie popularne na Podkarpaciu.

Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki

Zrób fuczki bieszczadzkie. Przepis nie jest wymagający

Fuczki to tradycyjna potrawa Łemków, czyli grupy etnicznej, która zamieszkiwała w Bieszczadach. Jadali skromnie, więc podstawą ich dań często były własnoręcznie wyhodowane produkty, właśnie takie jak owies i kapusta. Placki są zrobione z naleśnikowego ciasta, a do farszu można wykorzystać zarówno surową kapustę, jak i ugotowaną. Oto potrzebne składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • Kwaśna śmietana 18 proc.,
  • 2 jajka,
  • Szklanka mąki owsianej lub pszennej,
  • Szklanka mleka,
  • Przyprawy: sól, pieprz, cząber, kminek mielony, majeranek,
  • Świeży koperek.

PORADA! Przed dodaniem kapusty do ciasta należy solidnie ją odsączyć. Jeśli jest bardzo słona, przepłucz ją pod bieżącą wodą.

Fuczki
FuczkiFot. Dawid Chalimoniuk / Agencja Wyborcza.pl

Z czym podawać fuczki? W towarzystwie tych sosów będą smakować najlepiej

Fuczki to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Smaży się je w ten sam sposób, czyli na oleju albo maśle klarowanym. Można podawać je ze śmietaną, sosem czosnkowym albo grzybowym, zsiadłym mlekiem, jako dodatek do mięsa lub ryby. Oto krótka instrukcja:

  1. Do miski wsyp mąkę, wlej mleko i dodaj jajka.
  2. Wszystko dokładnie zmiksuj, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
  3. Kapustę posiekaj i dorzuć do przygotowanej mieszanki.
  4. Dopraw całość: pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki cząbru, szczypta kminku, pół łyżeczki majeranku.
  5. Wymieszaj i za pomocą dużej łyżki nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię.
  6. Gdy placki będą miały złotobrązowy kolor, przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób odsączysz nadmiar tłuszczu.
  7. Posyp fuczki koperkiem.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: