Mama wzięła przepis od koleżanki i przepadłyśmy. Ta zupa z maślaków jest najlepsza. Syci i rozgrzewa

Zupa grzybowa z maślaków będzie smakować jak marzenie, jeśli dodasz te dodatki. Bliscy spróbują i padną z zachwytu. To prosta zupa, której przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych członków rodziny.

Jesień stoi pod znakiem grzybobrania, jednego z ulubionych zajęć wielu Polaków. Nie dość, że odetchniesz świeżym powietrzem i poczujesz więź z naturą, to jeszcze, mając szczęście, zbierzesz imponujące okazy, które później wykorzystasz w kuchni. Możesz na przykład przygotować zupę, ale nie byle jaką. Ta z maślaków zachwyci smakiem, aromatem i zasmakuje każdemu.

Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych

Co dodać do zupy grzybowej, żeby była dobra? Połączenie maślaków z tymi produktami to majstersztyk

Zupa z maślaków zachwyca aromatem, smakiem i delikatnością. Gdy przygotujesz raz, może się okazać, że później będzie musiała na dobre zagościć w twoim domu. Co będzie potrzebne?

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa Fot. intek1/iStock

Składniki:

  • około 3 litry mięsnego wywaru;
  • pół kilograma świeżych maślaków;
  • 2 marchewki średniej wielkości;
  • 5 średnich ziemniaków;
  • pietruszka;
  • cebula;
  • pęczek natki pietruszki;
  • 100 ml śmietany - sprawdzi się 18 procent;
  • 2 łyżki mąki;
  • sól, pieprz, papryka wędzona, pieprz ziołowy;
  • masło.

Jak ugotować zupę z grzybów maślaków? Wszyscy będą prosić o przepis

Przygotowanie zupy z maślaków jest bardzo łatwe i nie powinno zająć ci wiele czasu. Wystarczy kilka prostych kroków, by cieszyć się rozgrzewającym wywarem po długim dniu.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i maślaki przemyj, a następnie pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Wystarczy kilka minut.
  2. Do garnka z wywarem dodaj grzyby i cebulę z patelni, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę startą na dużych oczkach.
  3. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  4. Rozrób mąkę w niewielkiej ilości wody i dodaj do garnka. Dokładnie zamieszaj.
  5. Następnie zmieszaj śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy i również dodaj do naczynia.
  6. Dopraw do smaku przyprawami, a po zdjęciu z ognia udekoruj zupę pietruszką.

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: