Rosół to prawdziwy klasyk kuchni polskiej. Aromatyczny bulion można przyrządzać na wywarze mięsnym, jak i warzywnym. Gotuje się go długo i powoli, aby wydobyć wszystkie smaki i zapachy. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że kluczem do idealnego bulionu są przyprawy. Niezbędne jest ziele angielskie, sól, pieprz oraz liście laurowe. I właśnie na te ostatnie warto zwrócić szczególną uwagę.
Liść laurowy dodany do bulionu podbija smak i aromat, ale trzeba pamiętać, że powinien znajdować się w rosole zaledwie kilka minut. W innym wypadku zrujnuje cały wywar.
Kiedy dodać liść laurowy do rosołu? Pod żadnym pozorem nie dorzucaj go do garnka na początku gotowania. Ta przyprawa bardzo szybko uwalnia swój bukiet, ale zbyt długie przebywanie w wysokiej temperaturze sprawi, że zupa nabierze gorzkawego posmaku. Liście laurowe należy dodać 10 minut przed rozlaniem wywaru na talerze.
Liście laurowe są źródłem magnezu, fosforu, potasu i żelaza, a także witaminy A i C. Działają zbawiennie na układ trawienny, pobudzają wydzielanie soków i łagodzą wzdęcia, a dodatkowo obniżają poziom cukru we krwi. Wspierają też odporność oraz wykazują działanie uspokajające. Powinny się ich jednak wystrzegać osoby ze skłonnościami do alergii, kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi. Najlepsza polska zupa to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.