Enchiladas - przepis na udany obiad w meksykańskim stylu
Enchiladas – co to jest?
Enchiladas to danie pochodzące z Meksyku. Przyrządza się je z tortilli, które faszeruje się nadzieniem (zazwyczaj mięsnym, ale można także przygotować je w wersji wegetariańskiej) i zapieka w sosie. Zwykle podaje się sos pomidorowy lub duszone z dodatkiem chilli oraz ryż.
Enchiladas – przepis oryginalny
W oryginalnym przepisie niezbędnym składnikiem jest chilli (sama nazwa tego dania pochodzi bowiem od hiszpańskiego słowa enchilar, czyli dodać chilli. Poniżej podajemy dwie wersje tej potrawy – enchiladas z mięsem mielonym doprawione ostrą papryczką oraz enchiladas z kurczakiem dla wielbicieli łagodniejszych smaków. Zachęcamy do skosztowania dania w obu odsłonach!
Enchiladas – przepis z mięsem mielonym i chilli
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego),
- 5-6 placków tortilli (oryginalnie kukurydzianej, ale może też być pszenna - zobacz: Jak zrobić tortillę?)
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę,
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 300 g sera żółtego w kawałku,
- 1 mała śmietana 12 proc. lub 18 proc.
- 2 suszone papryczki chilli,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
- olej rzepakowy do smażenia,
- szczypta soli i pieprzu do smaku,
- gałązki świeżej kolendry
Enchiladas z mięsem mielonym – przygotowanie
Cebulę pokrój w kostkę, papryczki chilli w plastry (usuń wszystkie lub większość nasionek ze środka), a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekane warzywa. Połowę zostaw na patelni, a drugą połowę przełóż do miseczki. Na patelnię wrzuć mięso i przesmaż z czosnkiem, cebulą i papryczką oraz solą i pieprzem. Resztę warzyw wrzuć do rondelka i dodaj pomidory (w sezonie można użyć świeżych pomidorów obranych ze skórki), wszystko zagrzej, wymieszaj i dopraw oregano, kminem rzymskim, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Na każdej tortilli rozsmaruj sos, potem nałóż porcję mięsa z cebulą i zawiń w rulon. Zwinięte tortille ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, na koniec zalej pozostałym sosem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut pod przykryciem. Potem zdejmij pokrywkę, dodaj starty żółty ser i piecz bez przykrycia. Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą.
Zobacz również nasz przepis wideo na genialne quesadillas z kurczakiem:
Enchiladas – przepis z kurczakiem
- 300 g piersi z kurczaka,
- 2 średnie cebule,
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę (w sezonie można użyć świeżych, sparzonych i obranych ze skórki),
- 3 ząbki czosnku,
- 5 tortilli kukurydzianych lub pszennych,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżeczka oregano,
- 3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 200 g sera żółtego w kawałku,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża kolendra
Enchiladas z kurczakiem – przygotowanie
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw oregano, słodką papryką i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce. Cebulę i paprykę również pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż kurczaka, a potem dodaj cebulę, następnie paprykę i pomidory. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem przez 15 minut. Potem na każdą tortillę wyłóż nadzienie. Do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładaj tortille zwinięte w rulony. Zalej je pozostałym sosem i piecz przez 15 minut w 180 stopni Celsjusza. Potem posyp startym żółtym serem i piecz bez przykrywki przez 5 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą.
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
"To takie płaskie ufo, uwielbiałam". Pamiętacie ciastka amerykany? Mamy przepis
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
- Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?