Enchiladas to danie pochodzące z Meksyku. Przyrządza się je z tortilli, które faszeruje się nadzieniem (zazwyczaj mięsnym, ale można także przygotować je w wersji wegetariańskiej) i zapieka w sosie. Zwykle podaje się sos pomidorowy lub duszone z dodatkiem chilli oraz ryż.
W oryginalnym przepisie niezbędnym składnikiem jest chilli (sama nazwa tego dania pochodzi bowiem od hiszpańskiego słowa enchilar, czyli dodać chilli. Poniżej podajemy dwie wersje tej potrawy – enchiladas z mięsem mielonym doprawione ostrą papryczką oraz enchiladas z kurczakiem dla wielbicieli łagodniejszych smaków. Zachęcamy do skosztowania dania w obu odsłonach!
Składniki:
Cebulę pokrój w kostkę, papryczki chilli w plastry (usuń wszystkie lub większość nasionek ze środka), a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekane warzywa. Połowę zostaw na patelni, a drugą połowę przełóż do miseczki. Na patelnię wrzuć mięso i przesmaż z czosnkiem, cebulą i papryczką oraz solą i pieprzem. Resztę warzyw wrzuć do rondelka i dodaj pomidory (w sezonie można użyć świeżych pomidorów obranych ze skórki), wszystko zagrzej, wymieszaj i dopraw oregano, kminem rzymskim, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Na każdej tortilli rozsmaruj sos, potem nałóż porcję mięsa z cebulą i zawiń w rulon. Zwinięte tortille ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, na koniec zalej pozostałym sosem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut pod przykryciem. Potem zdejmij pokrywkę, dodaj starty żółty ser i piecz bez przykrycia. Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą.
Zobacz również nasz przepis wideo na genialne quesadillas z kurczakiem:
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw oregano, słodką papryką i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce. Cebulę i paprykę również pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż kurczaka, a potem dodaj cebulę, następnie paprykę i pomidory. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem przez 15 minut. Potem na każdą tortillę wyłóż nadzienie. Do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładaj tortille zwinięte w rulony. Zalej je pozostałym sosem i piecz przez 15 minut w 180 stopni Celsjusza. Potem posyp startym żółtym serem i piecz bez przykrywki przez 5 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą.