czosnek
-
Szefowie kuchni w Nowym Jorku banują czosnek. Londyńscy kucharze stają w jego obronie i dają cenne rady
W prestiżowych nowojorskich restauracjach zapanował kryzys, kiedy okazało się, że szefowie kuchni zrezygnowali z dodawania czosnku do większości dań. Powodem tego stanu rzeczy było uskarżanie się ze strony klientów na nieprzyjemny zapach z ust ora...
-
Jak zrobić sos czosnkowy jak z restauracji? To prostsze niż myślisz
Jak zrobić sos czosnkowy i na co zwrócić szczególną uwagę? Czosnkowy dressing to wspaniały dodatek wielu dań. Najlepszy jest oczywiście ten wykonany domową metodą. Poznaj przepis krok po kroku na czosnkowy sos.
-
Sos czosnkowy do pizzy - dwa proste przepisy na miarę prawdziwej pizzerii. Sekretem jest cały bukiet ziół
Sos czosnkowy do pizzy doczekał się już różnych odsłon. Możemy przygotować lekką wersję na bazie jogurtu i majonezu lub opcję wegańską bez tych dwóch składników. Jak przygotować sos zgodny z tym, który dostawca przynosi nam razem z zamówieniem?...
-
Sos czosnkowy - przepis tradycyjny i wege. Sekret to odpowiednie mieszanie składników
Sos czosnkowy to kluczowy dodatek do pizzy oraz dań z grilla. Jak przygotować naturalną alternatywę dla gotowego sosu? Sprawdź dwa przepisy na sos czosnkowy na jogurcie oraz sos czosnkowy bez majonezu.
-
Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie i wszystko, co chcielibyście wiedzieć
Czosnek niedźwiedzi to roślina, która ma wiele zastosowań. Jest nie tylko cenioną przyprawą, ale także rośliną, która powinna gościć w naszych apteczkach czy kosmetyczkach. Jak go pozyskiwać, by nie złamać prawa? I do czego powinno się go dodawać?...
-
Tak chrupiącego pieczywa czosnkowego jeszcze nie jedliście. Kucharz zdradza swój sekret
Jak zrobić idealne pieczywo czosnkowe? Kucharz Ced Thompson zna idealny sposób. Swój sekret zdradził na Tik Toku, a jego metodę pokochały tysiące użytkowników. Sprawdźcie, co należy zrobić.
-
Zupa czosnkowa - przepis na smaczne i zdrowe danie
Zupa czosnkowa to rozgrzewające danie, które jest charakterystyczne zwłaszcza dla kuchni czeskiej. Ceni się ją nie tylko za prostotę i doskonały smak, ale też za właściwości prozdrowotne.
-
Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Dodaj jedną łyżkę przyprawy, a smak cię zaskoczy
Czosnek to jedno z najbardziej charakterystycznych warzyw, a jednocześnie przypraw, w polskiej kuchni. Choć zazwyczaj traktujemy go jako dodatek - w tym daniu pełni główną rolę. Jeśli nie próbowaliście jeszcze przyrządzić zupy czosnkowej, to...
-
Co jeść zimą, żeby nie chorować? Naturalne antybiotyki i produkty o działaniu antybakteryjnym
Co jeść zimą, żeby nie chorować? To pytanie, które zadają sobie nie tylko mamy dzieci żłobkowych i przedszkolaków. W obecnej sytuacji coraz więcej osób zaczyna przykładać uwagę do tego, aby w diecie znajdowały się produkty naturalnie wspomagające...
-
To idealna zupa na jesień, ale potrzebujesz 60 ząbków czosnku. Hitowy przepis z internetu
Słyszeliście już o zupie z 60 ząbków czosnku? Popularny przepis z internetu to doskonała propozycja na jesień. Sprawdźcie, jak zrobić pyszną kremową zupę z czosnku.
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
-
Gołąbki - przepis na ukochany obiad Polaków. Zrezygnuj z ryżu i ciesz się nowym smakiem
- Makaron z serem białym - przepis na szybkie i smaczne danie na słodko. Ten smak przypomina dzieciństwo
- Najłatwiejszy sposób na parzenie liści kapusty. Zajmuje mniej niż pół godziny
- Zupa szczawiowa - przepis babci, który zawsze się udaje. Dodaj ten składnik, aby podkręcić smak dania
- Przekąski w plenerze - co zabrać na rodzinny piknik czy wypad z przyjaciółmi?
- Fakty i mity na temat nowalijek. Co warto wiedzieć o młodych warzywach?
-
Bagietka czosnkowa. Zrób ją w domu, będzie mniej kaloryczna niż ta ze sklepu
Bagietka czosnkowa to częsta przekąską serwowana w restauracjach jako tak zwane czekadełko przed głównym daniem. Bagietkę czosnkową zjemy też w większość pizzerii czy restauracji szybkiej obsługi. Jest chrupiąca, aromatyczna i po prostu pyszna....
-
Naszła cię ochota na chińskie jedzenie? Krewetki z czosnkiem i chili przygotujesz w mgnieniu oka
Chińskie jedzenie jest przez wielu z nas ulubioną alternatywą dla tradycyjnych polskich dań. Dziś przychodzimy do was z przepisem na błyskawiczny obiad w formie krewetek z chili i czosnkiem. Czego będziecie potrzebować?
-
Przepis na kiszony czosnek. Hit jesieni, który wspomaga odporność
Jesień za pasem, a to oznacza, że zaczynamy sezon przeziębieniowy. Szukacie naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności? Sprawdźcie, jak zrobić kiszony czosnek.
-
Polak by wyrzucił, w Azji to rarytas. Czarny czosnek genialny do makaronu i solo. Jak go zrobić?
Słyszeliście już o czarnym czosnku? W krajach azjatyckich uchodzi on za rarytas! Jest również pełen witamin i nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Gdzie kupić czarny czosnek? Czy da się go zrobić samodzielnie? Sprawdzamy.
-
Robisz pesto z czosnku niedźwiedziego? Jeden błąd i może skończyć się tragedią
Zarówno jego właściwości, jak i niezastąpiony smak sprawiają, że w naszych kuchniach coraz częściej pojawia się czosnek niedźwiedzi. Pesto jest jednym z popularniejszych przepisów z jego wykorzystaniem. Okazuje się jednak, że z tą recepturą trzeba...
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
Jedno trzeba przyznać, jasnozielony kiełek otoczony śnieżnobiałą czosnkową osłonką wygląda naprawdę apetycznie. Czy jednak kiełkujący czosnek nadaje się do jedzenia?
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
Czosnek niedźwiedzi zyskuje coraz większą popularność wśród domowych kucharzy. Spotkać go można na leśnych polanach, choć takich zbiorów nie polecamy, bo roślina jest pod częściową ochroną. Gdzie zatem szukać czosnku niedźwiedziego i do czego możn...
-
Lubicie "cinnamon rolls"? Musicie spróbować wersji wytrawnej z czosnkiem [PRZEPIS]
Słodkie cynamonowe bułeczki są pyszne, ale czasem trzeba sobie zrobić przerwę od wypieków na słodko. Dziś mamy dla was przepis na drożdżowe zawijasy na słono. W wersji z czosnkiem i ziołami na pewno wam posmakują.
-
Czosnkowy chleb jak z restauracji. Amerykański kucharz zdradza swój przepis
Chleb czosnkowy brzmi jak coś, co przygotuje nawet dziecko. Owszem - to niezbyt skomplikowana sprawa, ale dobrze zrobiony potrafi zawładnąć kubkami smakowymi. Swoim przepisem podzielił się Guy Fieri, amerykański kucharz i prezenter.
-
Jeśli czujesz jego zapach, lepiej go odłóż. Jak kupować czosnek? [PORADY]
Zapach czosnku nie należy do najprzyjemniejszych, ale może być dobrą wskazówką podczas zakupów. Sprawdźcie, jak wybrać dobry, świeży czosnek, który doskonale uzupełni smak dań.
-
Masło czosnkowe: jak zrobić i do czego je dodawać? Przepis na masło czosnkowe
Masło czosnkowe jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do wielu dań. Jak je zrobić? Prezentujemy sprawdzony, łatwy i szybki przepis na pyszne masło czosnkowe.
-
Główkę czosnku można przechowywać nawet przez pół roku. Jak poznać, że się zepsuł? Sprawdzamy
Trudno zliczyć, ile wspaniałych dań można przygotować z dodatkiem czosnku. Jest rewelacyjnym składnikiem sosów, marynat do mięsa, hummusu, pesto czy sałatek. A masło czosnkowe - kto go nie lubi! Główkę czosnku można znaleźć w każdej kuchni. Ale ja...
-
Przechowywanie czosnku. Gdzie najdłużej zachowa świeżość?
Przechowywanie czosnku powinno odbywać się w nieco inny sposób niż w przypadku pozostałych warzyw. Sprawdź, gdzie i jak przechowywać czosnek, by jak najdłużej zachował smak i wartości odżywcze.
-
Pojedynek dań: na ciepło - grillowane krewetki z czosnkiem i młotkowanym pieprzem vs. tatar z majonezem rydzowym
W czwartym, finałowym starciu, Adriana Marczewska i Tomasz Pazdyk stoczą pojedynek na dania na ciepło i na zimno. Kto wygra? Rozgrzewające krewetki z chilli, a może wspaniały i aromatyczny tatar siekany z olejem rydzowym? Do biegu, gotowi, start!
-
Czosnek jest idealny na przeziębienie. Jak go szybko obrać? Można "uderzeniowo"
Lubisz czosnek, ale nie cierpisz go obierać? Chciałbyś go stosować jako naturalny lek, ale szkoda ci czasu na obieranie? Poznaj trzy proste, sprawdzone i skuteczne patenty na szybkie zdjęcie skórki z czosnku.
-
Spaghetti aglio olio - przepis na proste włoskie danie dla każdego
Spaghetti aglio olio (właściwie spaghetti aglio e olio, czyli z włoskiego: czosnek i oliwa) to jedna z najprostszych kompozycji smakowych na świecie. To dowód na to, by osiągnąć ideał smaku, wcale nie potrzeba dużej liczby składników. Spaghetti...
-
Jak szybko obrać sporą liczbę ząbków czosnku? Jest bardzo łatwy sposób
Zupa czosnkowa, marynowany czosnek czy czosnkowe masło - do wszystkich tych kuchennych propozycji potrzeba sporej ilości czosnku. O ile jeden czy dwa ząbki nie sprawiają problemu, o tyle pojawia się on, gdy trzeba obrać kilka lub kilkanaście główe...
-
Dlaczego ząbki czosnku robią się czasem zielone lub niebieskie? Wyjaśniamy
Czasem zdarza się, że czosnek w trakcie obróbki zmienia swoją barwę na niebieską lub zieloną. Mimo że wygląda to dość osobliwie, budzi w nas bardziej obawy niż fascynację. Co powoduje to zjawisko? Sprawdzamy.
-
Ananas, imbir, sałata - rośliny, które odrosną z resztek
Nie wszystkie resztki jedzenia trzeba wyrzucać. Te z roślin da się często ponownie wykorzystać, nawet jeśli same w sobie nie nadają się do spożycia. I nie, nie chodzi o to, żeby zrobić bigos. Co i jak można wyhodować z resztek?
-
Jak kupić dobry czosnek? Wbrew pozorom nie powinien intensywnie pachnieć [WYJAŚNIAMY]
Kiedy kupujemy owoce i warzywa, bardzo często je wąchamy. Ich zapach to przecież wyznacznik tego, czy będą smaczne. W przypadku czosnku ta zasada się jednak nie sprawdzi.
-
Siekać, kroić czy wyciskać? Podpowiadamy, jak i czym rozdrabniać czosnek, by zachował właściwości
Czosnek jest warzywem, które albo się kocha, albo nienawidzi. Zwolennicy mnożą liczbę ząbków wskazaną w przepisie razy dwa lub więcej. Przeciwnicy wyczują go nawet w potrawach, w których jest go bardzo mało. Ale być może problem leży nie w samym...
-
Masło czosnkowe - do grilla i do grzanek
Masło czosnkowe to pyszny dodatek do potraw z grilla, grzanek, a nawet do świeżego chleba. To jedna z naszych ulubionych form podania czosnku, który zwykle służy jako przyprawa. Tu jego smak jest jednocześnie eksponowany, podkreślany, jak i...