czosnek
-
Teraz jest go najwięcej. Pyszny i poprawia krążenie. Możesz zbierać tylko w 3 miejscach
Czosnek niedźwiedzi jest rośliną jadalną, która nie tylko świetnie smakuje, lecz także ma wiele właściwości zdrowotnych. Szczególnie licznie rośnie w lasach na południu Polski. Nie oznacza to jednak, że można tak po prostu wejść do lasu i zrywać g...
-
Wiele osób wyrzuca go do kosza. Czy kiełkujący czosnek jest zdrowy? Wyjaśnijmy to raz a dobrze
W każdej kuchennej szafce, lodówce lub półce chociaż raz znaleźliśmy zagubioną główkę tego warzywa. Już dawno zdążyła ozdobić się zielonymi pędami, a my nie wiemy, co z nią zrobić. Rodzi się wtedy pytanie, czy można jeść czosnek, który kiełkuje?...
-
Wiele osób omija go w sklepie szerokim łukiem. Prawidłowo? Niektórzy będą zaskoczeni
Czy czosnek w granulkach jest zdrowy? Wiele osób omija go w sklepie szerokim łukiem i zamiast tego kieruje się na dział warzyw. A szkoda, gdyż wbrew pozorom jest równie zdrowy. Wykorzystasz go do wielu potraw.
-
Wspiera serce i kości, ale podczas gotowania dodajemy go w złym momencie. Sporo tracimy
Czy czosnek po podgrzaniu traci właściwości? To pytanie często nurtuje osoby, które doceniają prozdrowotny potencjał tej rośliny, a dodatkowo lubią jej smak w potrawach. Warto wiedzieć, że dobroczynny wpływ może zmieniać się w zależności od tego,...
-
Kiedyś koszmar z dzieciństwa, dziś przysmak. Zupę mleczną zrób na opak, dodaj dwa składniki
Z pewnością każdy z nas ma takie danie z dzieciństwa, które już na samą myśl staje nam w gardle i budzi najgorsze wspomnienia. Wymienić można choćby wątróbkę, szpinakową breję i zupę mleczną. Zupa mleczna wielu do dziś śni się po nocach jako coś...
-
Kiedy sadzić czosnek wiosenny? Lepiej się pospieszyć. Jak przegapisz termin, nic nie wyrośnie
Wiele osób decyduje się na samodzielną uprawę warzyw i owoców, żeby cieszyć się zbiorami wolnymi od sztucznych nawozów i pestycydów. A zbliżająca się wiosna to doskonały czas, by powoli zabierać się do pracy. Ogrodnicy zaczynają się zastanawiać,...
-
Do obiadu robię tylko takie ziemniaki. Żadne masło. Z tymi dodatkami przebijają nawet schabowego
Jak zrobić smaczne ziemniaki do obiadu? Zapomnij o klasycznych gotowanych z koperkiem czy tradycyjnym purée. Ten przepis jest równie łatwy, a przy tym smakuje jak ambrozja. Wystarczą dwa dodatki. Już zawsze będziesz tak przyrządzać ziemniaki.
-
Obieram i wciskam w słoiki. Czosnek w tej wersji jest pyszny, delikatny i pachnie mniej intensywne
Co zrobić z dużą ilością czosnku? Choć pasuje do wielu dań, a jego zdrowotne właściwości są nieocenione, niekiedy trudno włączyć go do diety. Dlatego, zamiast kombinować, postaw na sprawdzony myk i przygotuj pyszną przekąskę o delikatniejszym smak...
-
Placuszki naleśnikowe z czosnkiem i serem. W 20 minut masz kopę pyszności
Jeśli znudziły ci się już zwykłe naleśniki i masz ochotę na wyśmienitą przekąskę na słono, mamy coś, co dosłownie ukradnie ci serce i za nic nie odda. Te placuszki są puszyste, mięciutkie i gotowe w kilka chwil. Nie zapomnij o czosnku i serze, a d...
-
Jak zrobić i z czym podać masło czosnkowe? Kilka przepisów na smakowite masło czosnkowe
Jak zrobić najlepsze masło czosnkowe? Jest to przysmak, który znamy i stosujemy już od dawna. Pasuje do wielu dań, a jego intensywny aromat sprawia, że świetnie podkreśla smak innych składników. Jak można wykorzystać masło czosnkowe w kuchni?...
-
Tak zrobisz czarny czosnek w domu. W Azji go uwielbiają. Jest skarbnicą składników odżywczych
Ta przekąska określana jest jako superfood. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i smakuje doskonale. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Niestety, sprawa wcale nie jest taka prosta, jakby się mogło wydawać.
-
Czosnek - quiz wiedzy ogólnej. Tylko kulinarny ekspert zgarnie 12/12
Często go jesz, ale co o nim wiesz? Pytamy o czosnek, ale jeśli liczysz na łatwy quiz, to możesz się zdziwić. Musisz wykazać się solidną wiedzą, by pobić średni wynik 8/12. Komplet punktów rezerwujemy mistrzom kuchni. Powodzenia!
-
Żadne jajka. To najlepsze smarowidło do kanapek i nie tylko. Zrób na sylwestra, goście będą zachwyceni
Pasta z oliwek czarnych, czyli popularna tapenada, to doskonały pomysł na pyszną przekąskę sylwestrową i nie tylko. Zrobisz ją w mig i zaledwie z kilku składników, do tego zawsze wychodzi obłędna w smaku.
-
Przepis na oklepaną pastę jajeczną wyrzuciłam do kosza. Teraz robię coś, co znika w kilka minut
Kiedy znudziły mi się wędliny i sery, postanowiłam postawić na najsmaczniejsze pasty do chleba. Inspiracją stała się jedna receptura z kuchni cioci, która zawsze miała w lodówce słoik aromatycznego smarowidła czosnkowego. Teraz ten prosty przepis...
-
Weekend bez niego nie istnieje. Ziołowy chlebek robię na dwie blaszki. Znikają nawet okruszki
Są takie przepisy, które mimo tego, że przygotowujemy regularnie, nie nudzą się nawet odrobinę. W moim przypadku jest to przepis, który robię co weekend od wielu lat. Chlebek ziołowy to gratka dla miłośników pieczywa i wspólnego podjadania podczas...
-
Przygotowanie to tylko 5 minut, a zapach unosi się przez cały dzień. Takiego chleba nie ma w piekarni
Jeśli tak jak ja jesteś wielkim fanem pieczywa, to musisz na chwilę się zatrzymać. Ten przepis z całą pewnością ci się spodoba i będziesz go robił każdego dnia. Przygotowanie to kilka minut, które możesz poświęcić każdego ranka. Po wypieczeniu...
-
Sałatka z brokułem idealna na kolację. To tylko kilka składników, ale najlepszy jest sos
Sałatka z brokułami to idealny wybór na kolację i każdą imprezę (na randkę może średnio, ale o tym za chwilę). Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a smakuje tak, że aż ma się ochotę tańczyć i śpiewać. Aromatyczny sos idealnie łączy...
-
Dodałam tylko jeden składnik, a bułeczki wyszły lepsze niż z piekarni. Najlepsze są prosto z pieca
Pieczywo odgrywa w naszym życiu dużą rolę i wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić życia bez niego. Sama jestem jego smakoszem i śniadania bez świeżej bułki lub miękkiego chleba mi nie wystarczają. Ostatnio samodzielnie zrobiłam bułeczki i okazały...
-
Najlepszy do kurczaka i grillowanych warzyw. Jak zrobić sos czosnkowy? Nie ma łatwiejszego przepisu
Wszyscy Polacy uwielbiają sos czosnkowy i najchętniej dodają go do pizzy, hot dogów i generalnie do wszystkiego, do czego się da. Przepis na sos czosnkowy jest banalny, ale pewnie się zdziwisz, kiedy ci powiem, że nie potrzebny będzie ci ani nóż,...
-
Przysmak kuchni bułgarskiej to moja nowa ulubiona przekąska. Pizza może przy niej się schować
Bramy do kuchni bałkańskiej otwiera przysmak serwowany najczęściej tuż przed głównym posiłkiem. Ten tradycyjny bułgarski chlebek jest wyśmienitą odpowiedzią na włoską pizzę. Jeśli nigdy go nie próbowaliście, w prosty sposób możecie wyczarować go w...
-
To sprzymierzeniec twojego serca. Jedz, by obniżyć cholesterol i ustabilizować cukier
O czosnku mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wspiera odporność. Nie każdy jednak wie, że jest też przyjacielem naszego serca. Naukowcy potwierdzili, że regularne jedzenie czosnku pomaga utrzyma...
-
Żadne drogie gadżety! Przekrój i przejedź po patelni. Jajko zawsze zostanie na miejscu
Gadżety kuchenne potrafią nam naprawdę pomóc i usprawnić gotowanie. Jednak w wielu przypadkach kosztują naprawdę sporo, a w dodatku efekt wcale nie musi być satysfakcjonujący. Okazuje się, że wiele z nich można zastąpić. Ba! Nawet nie trzeba wydaw...
-
Póki świeży łap go z półki w sklepie i zrób ten fantastyczny makaron. Idealny dla leniuchów w kuchni
Nie lubisz gotować i chcesz w kuchni spędzić minimalną ilość czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy kilka składników, a przyrządzisz szybki makaron, który zdobędzie serca twoich domowników. Jest tak dobry, że uznają gotowanie za twoją nową pasję.
-
Biorę butelkę wody i po chwili mam obraną główkę czosnku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego triku
Czosnek to nieodłączny element wielu potraw. Nadaje im wyrazistego aromatu i wydobywa nowe nuty smakowe. Problem nierzadko stanowi jednak obranie go z łupiny. Jak zrobić to w prosty i szybki sposób? Wyjaśniamy.
-
Sos czosnkowy - przepis w wersji "jakby luksusowej". Zrezygnuj z siekania, a będzie najlepszy
Sos czosnkowy to zdecydowanie jeden z ulubionych sosów Polaków. Jest idealny do hot dogów, pizzy, kanapek i grillowanych warzyw i mięs. Przepis na sos czosnkowy nikomu nie sprawi problemu, ale pewnie się zdziwisz, że wcale nie trzeba siekać białyc...
-
Siny lub niebieski czosnek w ogórkach kiszonych? Zanim zjesz, lepiej przeczytaj
Bez wątpienia czosnek to jeden z głównych składników ogórków kiszonych. Co jednak gdy z czasem ten składnik zmienił swój kolor? Czy możemy go bez problemu zjeść? Dementujemy mity na ten temat raz na zawsze.
-
Przechowujesz czosnek w tym miejscu? Szybko je zmień. Inaczej straci smak i wartości
Posiadasz spory zapas czosnku i nie wiesz, gdzie go przechowywać? Uważaj na jedno miejsce. Pod żadnym pozorem czosnek nie powinien się tam znaleźć. Może wypłynąć negatywnie na jego smak, a także trwałość i wartości odżywcze.
-
Najlepsza przyprawa rośnie w Polsce. Sprawdzi się nie tylko w kuchni
Czosnek niedźwiedzi to roślina, która ma wiele zastosowań. Jest nie tylko cenioną przyprawą, ale także rośliną, która powinna gościć w naszych apteczkach czy kosmetyczkach. Jak go pozyskiwać, by nie złamać prawa? I do czego powinno się go dodawać?...
-
Zupa na odporność i wampiry. Zjesz porcję i poczujesz się jak wiedźmin
Najlepsza zupa na zimę to wcale nie rosół ani gulaszowa. Jeśli szukasz pomysłu na obiad, a masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu, zrobisz najpyszniejszą zupę czosnkową na świecie. Daje prawdziwego "kopa" a z serem smakuje jak z najlepszej...
-
Genialny patent na obieranie czosnku. W zaledwie 10 sekund ząbki same odrywają się od łupinek
Czosnek jest nieodłącznym elementem wielu potraw kuchni polskiej i nie tylko. Nadaje charakterystycznego aromatu, a co najważniejsze - jest bardzo zdrowy. Problem może jednak stanowić obieranie go. Jak najprościej pozbawić ząbki łupin? Jest na to...
-
Czosnek w słoiku zrobił się siny? Sprawdź, czy musisz wyrzucić przetwory
Znasz to? Idziesz do spiżarni lub piwnicy po słoik ogórków konserwowych i widzisz, że czosnek zrobił się siny? Pewnie zastanawiasz się, czy spokojnie można jeść przetwory, w których znajduje się taki właśnie czosnek. Podpowiadamy, czy nie grozi ci...
-
Zupa czosnkowa, która rozgrzewa lepiej niż termofor. Bez tego dodatku nie będzie tak pyszna
Zupa czosnkowa to wymarzona potrawa na rozgrzanie i pokrzepienie się, kiedy za oknem szaro i buro. Przepis na zupę czosnkową jest banalny, a jej wykonanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Wystarczy, że masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu ...
-
Jak zrobić sos czosnkowy, żeby nie był "bezczelny"? Zrezygnuj z siekania, a zachowasz świeży oddech
Sos czosnkowy to życie. Jest nie tylko idealnym dodatkiem do zapiekanek, kanapek i hot-dogów ze stacji benzynowej, lecz także łączy składniki sałatek i różnych makaronów. Ma jednak jedną wadę - potrzafi bezczelnie "wgryźć" się w naszą jamę ustną i...
-
Tę zupę zjadłam kiedyś na Podhalu. Była aromatyczna, a ja natychmiast się rozgrzałam
Jaką zupą najszybciej się rozgrzejemy? Oczywiście na myśl przychodzi nam rosół, ale jest jeszcze lepsza zupa. Kiedy byłam w odwiedzinach u rodziny na Podhalu, uraczyli mnie zupą, o której teraz śnię. Zupa czosnkowa natychmiast stawia na nogi i...
-
Wystarczy łyżka, by rosół smakował jak z pięciogwiazdkowej restauracji. To sekret wielkich kucharzy
Rosół to tradycyjna polska zupa, która w każdym domu smakuje inaczej. Okazuje się jednak, że jej sekret nie tkwi wyłącznie w dobrej jakości mięsie czy sporej ilości warzyw. Kluczem do sukcesu jest łyżka jednego składnika.
-
Jak zrobić ser do naleśników? Ten przepis z pewnością cię zaskoczy - nie będzie na słodko
Naleśniki z serem to klasyka, ale nie zawsze wszystko przecież musi być tradycyjne i "zwyczajne". Dziś mamy dla was przepis na ser do naleśników, który nie będzie na słodko, ale na wytrawnie. Gwarantujemy, że ten smak cię w sobie rozkocha, a...
-
Nie każdy to robi, przez co mizeria wychodzi mdła. Moja babcia na szczęście doprawia ją tymi dodatkami
Mizeria wywołuje wiele kontrowersji wśród jej fanów. Jedni preferują ją na słono, inni zaś do surówki dodają także cukier. Choć w obu wersjach smakuje wyśmienicie, to warto doprawić ją jeszcze mocniej i cieszyć się wyrazistym smakiem ogórków w...
-
Bosacka pyta, czy miód, cebula i czosnek pomogą na przeziębienie. Lekarz wskazał tylko jeden produkt
Syrop z cebuli, syrop z czosnku, mleko z miodem - te wszystkie domowe specyfiki często są stosowane jako wsparcie w walce z przeziębieniem. Czy jednak faktycznie działają, czy to tylko tzw. mądrość ludowa? Katarzyna Bosacka postanowiła zapytać o t...
-
Jak marynowany czosnek, to tylko ten z przepisu siostry Anastazji. Jej tajny składnik to dwie łyżeczki tych przypraw
Siostra Anastazja słynie z doskonałych i sprawdzonych przepisów, a wiele gospodyń traktuje ją jak kulinarny autorytet. Przedstawiamy przepis na wyśmienity czosnek marynowany. Sekretem idealnego smaku jest dodatek, który siostra Anastazja dodaje od...
-
Co zrobić, gdy kiszone buraki nie wychodzą? Na pewno popełniasz ten błąd i nie masz o tym pojęcia
Kiszone buraki to istna bomba witaminowa i najlepszy z najlepszych dodatek do obiadu. Często jednak zdarza się tak, że nie smakują w taki sposób, jak sobie byśmy tego życzyli. Okazuje się, że problem tkwi nie w samych burakach, ale w dodatku do nich.