czosnek
-
Przechowujesz czosnek w tym miejscu? Szybko je zmień. Inaczej straci smak i wartości
Posiadasz spory zapas czosnku i nie wiesz, gdzie go przechowywać? Uważaj na jedno miejsce. Pod żadnym pozorem czosnek nie powinien się tam znaleźć. Może wypłynąć negatywnie na jego smak, a także trwałość i wartości odżywcze.
-
Najlepsza przyprawa rośnie w Polsce. Sprawdzi się nie tylko w kuchni
Czosnek niedźwiedzi to roślina, która ma wiele zastosowań. Jest nie tylko cenioną przyprawą, ale także rośliną, która powinna gościć w naszych apteczkach czy kosmetyczkach. Jak go pozyskiwać, by nie złamać prawa? I do czego powinno się go dodawać?...
-
Zupa na odporność i wampiry. Zjesz porcję i poczujesz się jak wiedźmin
Najlepsza zupa na zimę to wcale nie rosół ani gulaszowa. Jeśli szukasz pomysłu na obiad, a masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu, zrobisz najpyszniejszą zupę czosnkową na świecie. Daje prawdziwego "kopa" a z serem smakuje jak z najlepszej...
-
Genialny patent na obieranie czosnku. W zaledwie 10 sekund ząbki same odrywają się od łupinek
Czosnek jest nieodłącznym elementem wielu potraw kuchni polskiej i nie tylko. Nadaje charakterystycznego aromatu, a co najważniejsze - jest bardzo zdrowy. Problem może jednak stanowić obieranie go. Jak najprościej pozbawić ząbki łupin? Jest na to...
-
Czosnek w słoiku zrobił się siny? Sprawdź, czy musisz wyrzucić przetwory
Znasz to? Idziesz do spiżarni lub piwnicy po słoik ogórków konserwowych i widzisz, że czosnek zrobił się siny? Pewnie zastanawiasz się, czy spokojnie można jeść przetwory, w których znajduje się taki właśnie czosnek. Podpowiadamy, czy nie grozi ci...
-
Zupa czosnkowa, która rozgrzewa lepiej niż termofor. Bez tego dodatku nie będzie tak pyszna
Zupa czosnkowa to wymarzona potrawa na rozgrzanie i pokrzepienie się, kiedy za oknem szaro i buro. Przepis na zupę czosnkową jest banalny, a jej wykonanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Wystarczy, że masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu ...
-
Jak zrobić sos czosnkowy, żeby nie był "bezczelny"? Zrezygnuj z siekania, a zachowasz świeży oddech
Sos czosnkowy to życie. Jest nie tylko idealnym dodatkiem do zapiekanek, kanapek i hot-dogów ze stacji benzynowej, lecz także łączy składniki sałatek i różnych makaronów. Ma jednak jedną wadę - potrzafi bezczelnie "wgryźć" się w naszą jamę ustną i...
-
Tę zupę zjadłam kiedyś na Podhalu. Była aromatyczna, a ja natychmiast się rozgrzałam
Jaką zupą najszybciej się rozgrzejemy? Oczywiście na myśl przychodzi nam rosół, ale jest jeszcze lepsza zupa. Kiedy byłam w odwiedzinach u rodziny na Podhalu, uraczyli mnie zupą, o której teraz śnię. Zupa czosnkowa natychmiast stawia na nogi i...
-
Wystarczy łyżka, by rosół smakował jak z pięciogwiazdkowej restauracji. To sekret wielkich kucharzy
Rosół to tradycyjna polska zupa, która w każdym domu smakuje inaczej. Okazuje się jednak, że jej sekret nie tkwi wyłącznie w dobrej jakości mięsie czy sporej ilości warzyw. Kluczem do sukcesu jest łyżka jednego składnika.
-
Jak zrobić ser do naleśników? Ten przepis z pewnością cię zaskoczy - nie będzie na słodko
Naleśniki z serem to klasyka, ale nie zawsze wszystko przecież musi być tradycyjne i "zwyczajne". Dziś mamy dla was przepis na ser do naleśników, który nie będzie na słodko, ale na wytrawnie. Gwarantujemy, że ten smak cię w sobie rozkocha, a...
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Chcesz podkręcić atmosferę w swojej sypialni? Wypróbuj ten sposóbMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Sałatka lepsza od gyrosa. Można się kłócić, ale deklasuje wszystkie inne
- Wielkanocny majonez własnej roboty. Obłędnie podbija smak potraw
- Jajka na Wielkanoc w nowym wydaniu. Nikt nie spodziewa się tak ich podanych
- Na to patrz, gdy kupujesz białą kiełbasę. Katarzyna Bosacka radzi, którą wybrać. "Coś za coś"
- Ten przepis przebija wszykie inne. W roli głównej jajka-grzybki
- Chwila nieuwagi i po zupie. Kiedy dodawać liście laurowe do rosołu?
-
Nie każdy to robi, przez co mizeria wychodzi mdła. Moja babcia na szczęście doprawia ją tymi dodatkami
Mizeria wywołuje wiele kontrowersji wśród jej fanów. Jedni preferują ją na słono, inni zaś do surówki dodają także cukier. Choć w obu wersjach smakuje wyśmienicie, to warto doprawić ją jeszcze mocniej i cieszyć się wyrazistym smakiem ogórków w...
-
Bosacka pyta, czy miód, cebula i czosnek pomogą na przeziębienie. Lekarz wskazał tylko jeden produkt
Syrop z cebuli, syrop z czosnku, mleko z miodem - te wszystkie domowe specyfiki często są stosowane jako wsparcie w walce z przeziębieniem. Czy jednak faktycznie działają, czy to tylko tzw. mądrość ludowa? Katarzyna Bosacka postanowiła zapytać o t...
-
Jak marynowany czosnek, to tylko ten z przepisu siostry Anastazji. Jej tajny składnik to dwie łyżeczki tych przypraw
Siostra Anastazja słynie z doskonałych i sprawdzonych przepisów, a wiele gospodyń traktuje ją jak kulinarny autorytet. Przedstawiamy przepis na wyśmienity czosnek marynowany. Sekretem idealnego smaku jest dodatek, który siostra Anastazja dodaje od...
-
Co zrobić, gdy kiszone buraki nie wychodzą? Na pewno popełniasz ten błąd i nie masz o tym pojęcia
Kiszone buraki to istna bomba witaminowa i najlepszy z najlepszych dodatek do obiadu. Często jednak zdarza się tak, że nie smakują w taki sposób, jak sobie byśmy tego życzyli. Okazuje się, że problem tkwi nie w samych burakach, ale w dodatku do nich.
-
Spaghetti - przepis na obiad w 10 minut. Ważny jest czosnek, ser i zimna oliwa
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad, który dodatkowo nasyci i będzie fantastycznie smakował? Postaw na spaghetti - przepis który dziś ci zaprezentujemy to klasyka włoskiego smaku, a ważny jest czosnek, ser, oliwa i przyprawy. Jednak w związku z...
-
Takiego smakołyka z pewnością nie masz w spiżarni. By cieszyć się smakiem, zwróć uwagę na marynatę
Na półkach, które znajdują się w piwnicy lub w spiżarniach możemy znaleźć wiele smakołyków. Zaczynając od słodkich dżemów i soków, a kończąc na marynowanych grzybkach i ogórkach. By nieco wzbogacić swoje zbiory, warto do nich dodać kilka słoików z...
-
Prosty przepis na tzatziki. Ten pyszny sos zrobisz w moment i to z zaledwie czterech składników
Przepis na tzatziki to receptura na jeden z uniwersalnych sosów, który doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, warzywami, jak i kanapkami i grzankami. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmuje dużo czasu.
-
Czosnek przed randką? To żaden problem. Te domowe sposoby pomogą pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust
Czosnek, podobnie jak cebula, jest jednym z chętniej używanych warzyw. Pasuje do potraw z wielu kuchni świata, a jego silny aromat za każdym razem pogłębia smak każdego dania. Niestety, regularne spożywanie czosnku niesie za sobą pewne konsekwencj...
-
Najdziwniejsza zupa lata. Weź szklankę i trochę bulionu. Bób w tej wersji jest rozkoszą
Najlepsza zupa lata? Najpewniej wielu z was wymieni chłodnik, fasolkową lub koperkową. A słyszeliście o zupie z bobu? Jeśli nie, trzeba nadrobić zaległości i zrobić dziwną, ale przepyszną i łatwą zupę. Co jest ważne? Czosnek i kilka drobiazgów.
-
Czosnek pogromcą wampirów i... układu pokarmowego? Podczas obierania usuń tę niewielką część. Inaczej tego pożałujesz
Czosnek to kopalnia cennych witamin i minerałów, jednak nie każda jego część jest równie zdrowa dla ludzkiego organizmu. Jeśli ząbki czosnku zjadasz w całości, a tej części nie odkrawasz podczas obierania, mogą czekać cię niemałe i bolesne kłopoty.
-
Nie wiesz, kiedy wykopać czosnek? Trzymaj się tej zasady. Dzięki niej poznasz odpowiedni moment
Nie masz pojęcia, kiedy wykopać czosnek? Podpowiadamy, o czym warto wiedzieć i o czym pamiętać, aby zebrać go we właściwym momencie. Istnieje kilka bardzo prostych zasad, których należy się trzymać podczas jego uprawy.
-
Zupa z młodego czosnku. Przepis Magdy Gessler i nie tylko. Dzięki niej uda Ci się zaskoczyć gości
Zupa czosnkowa jest zdrowa i pyszna. Co więcej, z całą pewnością dzięki niej uda nam się zaskoczyć gości. Warto wiedzieć, że taka zupa jest prosta w wykonaniu. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na zupę czosnkową.
-
Mizeria bez śmietany i jogurtu? W tej wersji jest równie pyszna. Obok takiej nowości nie przejdziesz obojętnie
Mizeria bez śmietany lub innego nabiału to doskonała alternatywa dla tradycyjnej surówki. Choć ta, którą znamy z dzieciństwa jest wyśmienita, to ten wariant pozwoli wprowadzić urozmaicenie w codziennej diecie. Tak przygotowany dodatek do obiadu...
-
Jak pozbyć się mszyc z ogrodu? Zalej wodą te dwa składniki. Preparat zwalczy szkodniki na dobre
Mszyce potrafią wyrządzić wiele szkód w ogrodzie. Co zrobić, żeby się ich pozbyć i szybko o nich zapomnieć? Podpowiadamy, jak poradzić sobie z tymi niechcianymi gośćmi. Aby je unicestwić, można skorzystać z ekologicznego preparatu.
-
Znakomity sos czosnkowy do zrobienia w pięć minut. Aromat podkreśli ten produkt, lecz nie dodawaj go zbyt dużo
Nadaje się do domowej pizzy, pieczonych ziemniaków i słonych przekąsek na wieczór filmowy. Sos czosnkowy można przygotować w kilka minut, a jego smak dodatkowo wzbogaci każdą potrawę. Jednak zamiast standardowej wersji, warto dodać tajemnego...
-
Przepis na ten specjał odnalazłam w zeszycie mamy. Gdy go zjadłam od razu zaczęłam robić drugą porcję
Nie można zaprzeczyć, że najlepsze przepisy to te, które pochodzą ze starego zeszytu jakiegoś członka rodziny. Odtwarzanie ich jest dobrym ruchem, bo dzięki temu można poznać smaki, których już dziś nie ma za wiele. Takim przykładem jest ten...
-
Młoda kapusta. Przepis na wyśmienite danie w kilku prostych krokach. Jeden składnik podkręci jej smak
Młoda kapusta - przepis na danie, które powstaje w kilku bardzo prostych krokach. Będzie miała idealny smak, jeśli doda się do niej jedną specjalną przyprawę. Podajemy recepturę, która zachwyci podniebienie niejednego smakosza.
-
Co sadzić przy pomidorach? Gospodynie wiedziały, że dobre sąsiedztwo to podstawa
Samodzielna uprawa roślin to nie tylko przyjemność, ale często także wyzwanie. Pojawienie się szkodników, susza, choroby, to tylko kilka zagrożeń. Dlatego jeżeli planujesz cieszyć się z domowych plonów, koniecznie sprawdź, co sadzić przy pomidorac...
-
Jak odróżnić czosnek niedźwiedzi od konwalii? Poznaj różnicę i zrób pyszne kiszonki
Czosnek niedźwiedzi słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także wielu właściwości zdrowotnych. Właśnie wczesną wiosną przypada czas zbiorów tej rośliny. Należy jednak zachować szczególną ostrożność, ponieważ jest łudząco podobny do liści...
-
Prosty trik na przechowywanie czosnku. Skorzystaj z produktu, który z pewnością jest w twojej kuchni
Przedstawiamy bardzo prosty sposób na przechowywanie czosnku. Zaskakująco łatwa metoda sprawi, że pozostanie aromatyczny na dłużej i nie nabierze wilgoci. Produkt, który będzie niezbędny zwykle znajduje się w każdej kuchni.
-
Przepis na banalne masło do dań z grilla. Sprawi, że potrawy będą wyśmienite i znikną w mig
Podajemy przepis na masło czosnkowe, które sprawdzi się podczas grillowania. Potrawy z jego dodatkiem będą miały nieziemski smak i zjecie je z jeszcze większym apetytem. Do jego przygotowania będzie potrzebny czosnek niedźwiedzi.
-
Często go jesz, ale co o nim wiesz? Oto quiz o czosnku!
Jesteś wielbicielem czosnku? Przekonajmy się!
-
Jadłeś czosnek? Te trzy triki sprawią, że nie będziesz odstraszał innych oddechem
Czosnek ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, dlatego wiele osób stosuje go jako naturalne lekarstwo w walce z przeziębieniem. Niestety jego spożycie może wiązać się z nieprzyjemnym zapachem - jak go usunąć? Mamy na to kilka sposobów.
-
Czy można jeść kiełkujący czosnek? Wielu popełnia poważny błąd, a my radzimy: poznaj Stachu po zapachu
Znasz ten ból? Wyjeżdżasz na kilka dni i zostawiasz czosnek w spiżarni. Wracasz i twoim oczom ukazują się zielone łodyżki kiełkujące z ząbków. Co teraz? Odkroić je i zjeść, czy wyrzucić czosnek do kosza? Okazuje się, że jedna z tych czynności jest...
-
Uwaga - HIT. Poznaliśmy sposób, jak obrać czosnek w 25 sekund bez bałaganu i irytacji. Przyda się jeden sprzęt
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez czosnku. Już nawet niewielki jego dodatek sprawi, że danie będzie smaczniejsze i bardziej wyraziste. Niestety, jego obieranie nie należy do najprzyjemniejszych czynności - łupiny przyklejają się do...
-
Zupa czosnkowa to nie tylko postrach wampirów. Zażegna przeziębienie i obłędnie smakuje
Przepis na zupę czosnkową to poezja, która rozgrzewa wszystkie zmysły. Przepis jest banalnie prosty, jednak to dbałość o najmniejsze szczegóły gwarantuje obłędny efekt. Kluczem do sukcesu jest domowy bulion, odpowiednia mieszanka przypraw i ciekaw...
-
Przechowujesz czosnek w tych miejscach? Nieświadomie popełniasz błąd. Parapet to zły pomysł, ale jest jeszcze gorszy
Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez czosnku. To aromatyczne warzywo pieszczotliwie nazywane postrachem wampirów jest podstawą kuchni wielu narodowości i każdej potrawie doda smaku i charakteru (no, może poza budyniem). Niestety, niektórzy z nas...
-
Kiedy sadzić cebulę i czosnek wiosenny? Nie przegap idealnego momentu. To już niedługo
Kiedy sadzić cebulę i czosnek wiosenny? Zastanawiają się ci, którym zależy na własnych plonach. Wiosna zbliża się wielkimi krokami, więc zdecydowanie warto zaplanować sadzenie warzyw. Podpowiadamy, kiedy sadzić cebulę i czosnek wiosenny, by móc...
-
Kupujesz czosnek w sklepie? Już nie musisz - możesz wyhodować go na parapecie. Wystarczy butelka i ostry nóż
Trudno wyobrazić sobie bardziej uniwersalne warzywo niż czosnek. Jest nie tylko nieodłącznym składnikiem wielu dań, ale ma także szereg właściwości zdrowotnych i poprawia odporność. Mamy świetną wiadomość - już nie musisz kupować czosnku w sklepie...
-
Wyrzucasz łupiny czosnku? To ogromny błąd. Możesz wykorzystać je według domowych, babcinych sposobów
Coraz większa świadomość w kwestii ekologii oraz rosnące w popularność ruchy zero waste na stałe zmieniły nasze zachowania w kuchni. Podczas gotowania warto starać się wykorzystać każdą część, nawet obierki czy łodygi! Jeśli używacie czosnku do...