czosnek

Więcej o:

czosnek

  • Czosnek ozdobny - wszystko, co musisz o nim wiedzieć

    Czosnek to nie tylko praktyczna, ale i piękna roślina. Bulwy są przyprawą bardzo często stosowaną w kuchni. Gospodynie domowe chętnie sięgają również po zielone listki czosnku niedźwiedziego. Jednak czosnek ozdobny to przede wszystkim piękny kwiat. Jak należy o niego dbać? Kiedy sadzić czosnek

  • Przechowywanie czosnku. Gdzie najdłużej zachowa świeżość?

    Czosnek - właściwości zdrowotne Czosnek to niezastąpiony dodatek w kuchni, szczególnie polskiej. Nadaje smaku potrawom, dodaje wyrazistości. Świetnie pasuje do mięs, sprawdzi się również w doprawieniu zup, ważne jednak, by go nie przypalić, bo nabierze gorzkiego smaku. Co więcej, czosnek jest znany

  • Kiedy i jak sadzić czosnek? Wszystko, co warto wiedzieć o jego uprawie

    Czosnek jest znany ludzkości o ponad pięciu tysięcy lat. W starożytności uprawiano go między innymi w Grecji, Rzymie, Egipcie, Palestynie oraz Chinach. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata i jest znany z wielu właściwości prozdrowotnych. Kiedy i jak sadzić czosnek? W zależności

  • Syrop z czosnku - idealny na niesprzyjającą wiosenną aurę

    Mikstura z czosnku - właściwości Mikstura z czosnku to doskonałe lekarstwo na wiele dolegliwości w naszym ciele. Należy zaznaczyć, że może być ona wykonana na wiele sposobów. Głównymi składnikami, które są zazwyczaj ze sobą łączone to między innymi: czosnek cebula miód imbir przyprawy rozgrzewające

  • Kurczak z 40 ząbkami czosnku. Po co aż tyle? Nie tylko dla smaku!

    Kurczak z 40 ząbkami czosnku to, co ciekawe, żaden wymysł dzisiejszych czasów, choć brzmi jak najnowszy trend z TikToka czy Instagrama. Okazuje się, że należy do grona klasycznych przepisów kuchni francuskiej, gdzie nazywa się go poulet aux 40 gousses d'ail. Sposobów na jego przygotowanie

  • Jak w kilka sekund obrać czosnek? Prosty trik, który pokochasz

    Czosnek to warzywo o dużych walorach smakowych, a także jest bardzo zdrowy. Dodawany do potraw podbija ich aromat, a jedzony na surowo wzmacnia odporność. Jednak jego obieranie może czasem zabrać nam dużo czasu, bo nie zawsze warzywo, a właściwie jego skórka chce współpracować. Pomimo tego znane