czosnek
-
Karmelowe, kremowe, pachnące ziołami. Wystarczy zawinąć główkę i wrzucić do piekarnika
Przepis na bataty z pieczonym czosnkiem i szałwią to sposób na aromatyczny dodatek do obiadu. Ich naturalna słodycz, połączona z masłem i ziołami, sprawia, że danie nabiera wyjątkowego smaku. To zdrowa potrawa, która zachwyci każdego miłośnika...
-
Czeska zupa, która rozgrzewa lepiej niż rosół. Polacy pokochają ją jesienią i zimą
Czeska zupa czosnkowa, znana jako cesnecka, to kulinarna wizytówka naszych południowych sąsiadów. Łączy prostotę, intensywny smak i tradycję, która przetrwała pokolenia. To danie, które urzeka zapachem i domowym charakterem, zachwycając każdego...
-
Po tym kremie nie wrócisz do rosołu. Pokochasz go od pierwszej łyżki
Chłodne jesienne dni to najlepszy czas na eksperymentowanie z rozgrzewającymi i aromatycznymi zupami. Fani wyrazistych smaków z pewnością powinni spróbować nie tylko zupy cebulowej, ale również kremu z czosnku.
-
Weź czosnek i fasolę. Zrobisz taką pastę do chleba, że zapomnisz o wędlinie i serze
Ludzie dzielą się na dwa typy: na miłośników kanapek "na sucho" z wędliną, serem i tym podobnymi, i "na mokro", czyli z pastami i smarowidłami różnej maści. Ja zaliczam się do drugiej grupy i przepisów na pasty kanapkowe przetestowałam setki. Żadn...
-
Rosół przerabiam na jeszcze lepszą zupę. Rozgrzewa jak nic innego, idealna na jesienne chłody
Lato już powoli pakuje manatki. Dni jeszcze są w miarę ciepłe, ale noce już nie rozpieszczają. Kolejki do przychodni są coraz dłuższe, a w zakładach pracownicy przynoszą pierwsze L4. Sezon infekcji przyszedł więc wcześniej, niż jesień i to oznacza...
-
Niedzielny rosół nie idzie na zmarnowanie. Zmieniam go w inną zupę. Zapomnij o pomidorówce
Co można zrobić na bazie rosołu? Nie tylko klasyczną pomidorową, która zazwyczaj gości na stołach w poniedziałki. Bulion wykorzystuję do zupełnie innego dania, które znika z garnka w przeciągu kilku chwil. To prosty sposób, by stworzyć rozgrzewają...
-
Ogórki mnie nie kuszą, buraki tym bardziej. Teraz opróżniam te słoiki jako pierwsze
Na straganach pojawiają się kolorowe, dorodne warzywa, więc to idealny moment, by zamknąć w słoikach smak lata. Jak przetworzyć paprykę na zimę? Wystarczy kilka składników, piekarnik i chwila cierpliwości, by stworzyć dodatek, który wzbogaci każdy...
-
Odstawiłam purée na rzecz ziemniaków z piekarnika. Porządnie nacieram sekretną mieszanką
Proste dania z ziemniaków to zawsze pewniak, gdy brakuje pomysłu na obiad lub kolację. Można je przygotować szybko, z niewielu składników, a efekt zawsze każdemu smakuje. Wystarczy odrobina przypraw i znajomy aromat czosnku, by ich zapach rozchodz...
-
Ten przepis zmienia czosnek w kiszoną perełkę. Zrób raz, a zawsze będziesz mieć słoik w zapasie
Naturalny, tani i pełen mocy. Kiszony czosnek to prosty sposób na wsparcie odporności. Już po dwóch tygodniach można cieszyć się jego właściwościami. A najlepsze jest to, że zrobisz go samodzielnie, bez specjalnych umiejętności.
-
Chlebek ziołowy do rwania robię co weekend. Chwila i po okruszkach nie ma śladu
Ten przepis jest ze mną od lat i nigdy nie zawodzi. Czy to impreza, grill, spotkanie ze znajomymi, czy nawet zwykła rodzinna posiadówka, ten chlebek znika w okamgnieniu, a nad stołem widać tylko wyciągnięte po niego ręce. Jak go zrobić? Zadbaj o...
-
Czosnek zmienił kolor w kiszonce i wygląda podejrzanie. Sprawdź, czy trzeba go wyrzucić
Zamiast klasycznej bieli, nagle pojawia się zieleń lub niebieskawy odcień. Czemu czosnek zmienia kolor? Choć wygląda to nietypowo i może budzić wątpliwości, zjawisko wcale nie musi oznaczać, że coś poszło nie tak. Wyjaśniamy, skąd bierze się ta...
-
Chleb, który znika szybciej niż kiełbasa z grilla. Pachnie tak, że sąsiedzi zaglądają przez płot
Chleb czosnkowy na grilla to dodatek, który może uszczęśliwić każdego gościa. Pachnący, miękki w środku i chrupiący z wierzchu. Pasuje do karkówki, kiełbasy, warzyw, ale smakuje świetnie nawet solo. A najlepsze jest to, że bez problemu zrobisz go ...
-
Teraz jest go najwięcej. Pyszny i poprawia krążenie. Możesz zbierać tylko w 3 miejscach
Czosnek niedźwiedzi jest rośliną jadalną, która nie tylko świetnie smakuje, lecz także ma wiele właściwości zdrowotnych. Szczególnie licznie rośnie w lasach na południu Polski. Nie oznacza to jednak, że można tak po prostu wejść do lasu i zrywać g...
-
Wiele osób wyrzuca go do kosza. Czy kiełkujący czosnek jest zdrowy? Wyjaśnijmy to raz a dobrze
W każdej kuchennej szafce, lodówce lub półce chociaż raz znaleźliśmy zagubioną główkę tego warzywa. Już dawno zdążyła ozdobić się zielonymi pędami, a my nie wiemy, co z nią zrobić. Rodzi się wtedy pytanie, czy można jeść czosnek, który kiełkuje?...
-
Wiele osób omija go w sklepie szerokim łukiem. Prawidłowo? Niektórzy będą zaskoczeni
Czy czosnek w granulkach jest zdrowy? Wiele osób omija go w sklepie szerokim łukiem i zamiast tego kieruje się na dział warzyw. A szkoda, gdyż wbrew pozorom jest równie zdrowy. Wykorzystasz go do wielu potraw.
-
Wspiera serce i kości, ale podczas gotowania dodajemy go w złym momencie. Sporo tracimy
Czy czosnek po podgrzaniu traci właściwości? To pytanie często nurtuje osoby, które doceniają prozdrowotny potencjał tej rośliny, a dodatkowo lubią jej smak w potrawach. Warto wiedzieć, że dobroczynny wpływ może zmieniać się w zależności od tego,...
-
Kiedyś koszmar z dzieciństwa, dziś przysmak. Zupę mleczną zrób na opak, dodaj dwa składniki
Z pewnością każdy z nas ma takie danie z dzieciństwa, które już na samą myśl staje nam w gardle i budzi najgorsze wspomnienia. Wymienić można choćby wątróbkę, szpinakową breję i zupę mleczną. Zupa mleczna wielu do dziś śni się po nocach jako coś...
-
Kiedy sadzić czosnek wiosenny? Lepiej się pospieszyć. Jak przegapisz termin, nic nie wyrośnie
Wiele osób decyduje się na samodzielną uprawę warzyw i owoców, żeby cieszyć się zbiorami wolnymi od sztucznych nawozów i pestycydów. A zbliżająca się wiosna to doskonały czas, by powoli zabierać się do pracy. Ogrodnicy zaczynają się zastanawiać,...
-
Do obiadu robię tylko takie ziemniaki. Żadne masło. Z tymi dodatkami przebijają nawet schabowego
Jak zrobić smaczne ziemniaki do obiadu? Zapomnij o klasycznych gotowanych z koperkiem czy tradycyjnym purée. Ten przepis jest równie łatwy, a przy tym smakuje jak ambrozja. Wystarczą dwa dodatki. Już zawsze będziesz tak przyrządzać ziemniaki.
-
Obieram i wciskam w słoiki. Czosnek w tej wersji jest pyszny, delikatny i pachnie mniej intensywne
Co zrobić z dużą ilością czosnku? Choć pasuje do wielu dań, a jego zdrowotne właściwości są nieocenione, niekiedy trudno włączyć go do diety. Dlatego, zamiast kombinować, postaw na sprawdzony myk i przygotuj pyszną przekąskę o delikatniejszym smak...
-
Placuszki naleśnikowe z czosnkiem i serem. W 20 minut masz kopę pyszności
Jeśli znudziły ci się już zwykłe naleśniki i masz ochotę na wyśmienitą przekąskę na słono, mamy coś, co dosłownie ukradnie ci serce i za nic nie odda. Te placuszki są puszyste, mięciutkie i gotowe w kilka chwil. Nie zapomnij o czosnku i serze, a d...
-
Jak zrobić i z czym podać masło czosnkowe? Kilka przepisów na smakowite masło czosnkowe
Jak zrobić najlepsze masło czosnkowe? Jest to przysmak, który znamy i stosujemy już od dawna. Pasuje do wielu dań, a jego intensywny aromat sprawia, że świetnie podkreśla smak innych składników. Jak można wykorzystać masło czosnkowe w kuchni?...
-
Tak zrobisz czarny czosnek w domu. W Azji go uwielbiają. Jest skarbnicą składników odżywczych
Ta przekąska określana jest jako superfood. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i smakuje doskonale. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Niestety, sprawa wcale nie jest taka prosta, jakby się mogło wydawać.
-
Czosnek - quiz wiedzy ogólnej. Tylko kulinarny ekspert zgarnie 12/12
Często go jesz, ale co o nim wiesz? Pytamy o czosnek, ale jeśli liczysz na łatwy quiz, to możesz się zdziwić. Musisz wykazać się solidną wiedzą, by pobić średni wynik 8/12. Komplet punktów rezerwujemy mistrzom kuchni. Powodzenia!
-
Żadne jajka. To najlepsze smarowidło do kanapek i nie tylko. Zrób na sylwestra, goście będą zachwyceni
Pasta z oliwek czarnych, czyli popularna tapenada, to doskonały pomysł na pyszną przekąskę sylwestrową i nie tylko. Zrobisz ją w mig i zaledwie z kilku składników, do tego zawsze wychodzi obłędna w smaku.
-
Przepis na oklepaną pastę jajeczną wyrzuciłam do kosza. Teraz robię coś, co znika w kilka minut
Kiedy znudziły mi się wędliny i sery, postanowiłam postawić na najsmaczniejsze pasty do chleba. Inspiracją stała się jedna receptura z kuchni cioci, która zawsze miała w lodówce słoik aromatycznego smarowidła czosnkowego. Teraz ten prosty przepis...
-
Weekend bez niego nie istnieje. Ziołowy chlebek robię na dwie blaszki. Znikają nawet okruszki
Są takie przepisy, które mimo tego, że przygotowujemy regularnie, nie nudzą się nawet odrobinę. W moim przypadku jest to przepis, który robię co weekend od wielu lat. Chlebek ziołowy to gratka dla miłośników pieczywa i wspólnego podjadania podczas...
-
Przygotowanie to tylko 5 minut, a zapach unosi się przez cały dzień. Takiego chleba nie ma w piekarni
Jeśli tak jak ja jesteś wielkim fanem pieczywa, to musisz na chwilę się zatrzymać. Ten przepis z całą pewnością ci się spodoba i będziesz go robił każdego dnia. Przygotowanie to kilka minut, które możesz poświęcić każdego ranka. Po wypieczeniu...
-
Sałatka z brokułem idealna na kolację. To tylko kilka składników, ale najlepszy jest sos
Sałatka z brokułami to idealny wybór na kolację i każdą imprezę (na randkę może średnio, ale o tym za chwilę). Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a smakuje tak, że aż ma się ochotę tańczyć i śpiewać. Aromatyczny sos idealnie łączy...
-
Dodałam tylko jeden składnik, a bułeczki wyszły lepsze niż z piekarni. Najlepsze są prosto z pieca
Pieczywo odgrywa w naszym życiu dużą rolę i wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić życia bez niego. Sama jestem jego smakoszem i śniadania bez świeżej bułki lub miękkiego chleba mi nie wystarczają. Ostatnio samodzielnie zrobiłam bułeczki i okazały...
-
Najlepszy do kurczaka i grillowanych warzyw. Jak zrobić sos czosnkowy? Nie ma łatwiejszego przepisu
Wszyscy Polacy uwielbiają sos czosnkowy i najchętniej dodają go do pizzy, hot dogów i generalnie do wszystkiego, do czego się da. Przepis na sos czosnkowy jest banalny, ale pewnie się zdziwisz, kiedy ci powiem, że nie potrzebny będzie ci ani nóż,...
-
Przysmak kuchni bułgarskiej to moja nowa ulubiona przekąska. Pizza może przy niej się schować
Bramy do kuchni bałkańskiej otwiera przysmak serwowany najczęściej tuż przed głównym posiłkiem. Ten tradycyjny bułgarski chlebek jest wyśmienitą odpowiedzią na włoską pizzę. Jeśli nigdy go nie próbowaliście, w prosty sposób możecie wyczarować go w...
-
To sprzymierzeniec twojego serca. Jedz, by obniżyć cholesterol i ustabilizować cukier
O czosnku mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wspiera odporność. Nie każdy jednak wie, że jest też przyjacielem naszego serca. Naukowcy potwierdzili, że regularne jedzenie czosnku pomaga utrzyma...
-
Żadne drogie gadżety! Przekrój i przejedź po patelni. Jajko zawsze zostanie na miejscu
Gadżety kuchenne potrafią nam naprawdę pomóc i usprawnić gotowanie. Jednak w wielu przypadkach kosztują naprawdę sporo, a w dodatku efekt wcale nie musi być satysfakcjonujący. Okazuje się, że wiele z nich można zastąpić. Ba! Nawet nie trzeba wydaw...
-
Póki świeży łap go z półki w sklepie i zrób ten fantastyczny makaron. Idealny dla leniuchów w kuchni
Nie lubisz gotować i chcesz w kuchni spędzić minimalną ilość czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy kilka składników, a przyrządzisz szybki makaron, który zdobędzie serca twoich domowników. Jest tak dobry, że uznają gotowanie za twoją nową pasję.
-
Biorę butelkę wody i po chwili mam obraną główkę czosnku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego triku
Czosnek to nieodłączny element wielu potraw. Nadaje im wyrazistego aromatu i wydobywa nowe nuty smakowe. Problem nierzadko stanowi jednak obranie go z łupiny. Jak zrobić to w prosty i szybki sposób? Wyjaśniamy.
-
Sos czosnkowy - przepis w wersji "jakby luksusowej". Zrezygnuj z siekania, a będzie najlepszy
Sos czosnkowy to zdecydowanie jeden z ulubionych sosów Polaków. Jest idealny do hot dogów, pizzy, kanapek i grillowanych warzyw i mięs. Przepis na sos czosnkowy nikomu nie sprawi problemu, ale pewnie się zdziwisz, że wcale nie trzeba siekać białyc...
-
Siny lub niebieski czosnek w ogórkach kiszonych? Zanim zjesz, lepiej przeczytaj
Bez wątpienia czosnek to jeden z głównych składników ogórków kiszonych. Co jednak gdy z czasem ten składnik zmienił swój kolor? Czy możemy go bez problemu zjeść? Dementujemy mity na ten temat raz na zawsze.
-
Przechowujesz czosnek w tym miejscu? Szybko je zmień. Inaczej straci smak i wartości
Posiadasz spory zapas czosnku i nie wiesz, gdzie go przechowywać? Uważaj na jedno miejsce. Pod żadnym pozorem czosnek nie powinien się tam znaleźć. Może wypłynąć negatywnie na jego smak, a także trwałość i wartości odżywcze.
-
Najlepsza przyprawa rośnie w Polsce. Sprawdzi się nie tylko w kuchni
Czosnek niedźwiedzi to roślina, która ma wiele zastosowań. Jest nie tylko cenioną przyprawą, ale także rośliną, która powinna gościć w naszych apteczkach czy kosmetyczkach. Jak go pozyskiwać, by nie złamać prawa? I do czego powinno się go dodawać?...