fasola
-
Zapomniana "fazolowa" wraca do łask. Kilka łyżek i rozgrzejesz się na tyle, by wyłączyć grzejniki
Istnieją zapomniane potrawy, które niegdyś były codziennością mieszkańców Śląska. Tak właśnie było z fazolową polewką, którą jeszcze kilkadziesiąt lat temu jadano na obiad i na kolację. Co dodać do zupy fasolowej, żeby była dobra? Dzięki temu zysk...
-
Idealna zupa na pluchę i zawieruchę. Fasolowa wyjdzie najlepsza na tym mięsie
Są takie przepisy, które kojarzą nam się z konkretnym czasem w roku lub danymi wydarzeniami. I tak żurek kojarzy się z Wielkanocą, chłodnik z upałem, zaś zupa fasolowa z jesienią i idealnym obiadem, kiedy za oknem szaro, buro i zimno. Dziś mamy dl...
-
Nie ma lepszej zupy na jesień. Fasolowa wychodzi boska i aromatyczna, bo stawiam na to mięso
Kiedy za oknem robi się coraz chłodniej, a liście drzew zaczynają zachwycać kolorami, to znak, że zaczął się sezon na najlepsze zupy. Jesienią mamy ochotę na treściwe, aromatyczne i pożywne zupy i taka bez wątpienia jest fasolowa. Jak zrobić zupę...
-
Ten przepis na fasolkę po bretońsku zrobisz dwa razy szybciej. Podkręć ją pikantnym dodatkiem
Fasolka po bretońsku to aromatyczne i bardzo sycące danie, którego przygotowanie zajmuje jednak trochę czasu. Ten proces można jednak znacznie przyspieszyć. Wystarczy użyć kilku zamienników, by fasolka po bretońsku powstała dużo, dużo szybciej. Co...
-
Zupa fasolowa na bogato. Będzie pyszna, ale pamiętaj o tej przyprawie: kołdra nie będzie fruwać
Zupa fasolowa to jeden z klasyków babcinej kuchni i nasze babunie starały się, żeby fasolowa zawsze była gęsta, treściwa, bardzo aromatyczna i pełna wkładki. Zupa z dzisiejszego przepisu właśnie taka będzie, ale dodamy coś specjalnego. Ta przypraw...
-
Wsyp do garnka i poczekaj. Fasolka szparagowa nie straci koloru i nie będzie łykowata
Nie możesz doczekać się lata, by w końcu móc zajadać się młodą świeżą fasolką, ale po ugotowaniu okazuje się, że daleko jej do ideału? Problem łatwo rozwiążesz tym sposobem. Sprawdź, co zrobić, żeby fasolka nie była łykowata i jak ją ugotować.
-
Fasolkę po czarnolesku robi moja znajoma. Chrupiąca i lepsza niż z bułką tartą
Fasolka szparagowa to ulubiony letni przysmak wielu z nas, ale możemy ją podawać nie tylko z bułką tartą. Moja znajoma pracuje w stołówce przy muzeum Jana Kochanowskiego w Czarnolesie na Mazowszu. Zdradziła mi przepis na najlepszą fasolkę. Przyda...
-
Dzięki niej cofniesz się do lat dzieciństwa. Prababcia zawsze robiła mi ją, gdy czułam głód
Niektóre dania szczególnie zapadają nam w pamięci i zostają w naszych sercach na dłużej. W moim przypadku z sentymentem wracam do tej potrawy. Zawsze, gdy ją robię, przypominają mi się chwile u babci. To ona robiła ją najlepiej.
-
Aromatyczny smalec z fasoli to mój hit kanapkowy. Robię go w mniej niż 10 minut, a rodzina prosi o więcej
Smalec z fasoli to pyszne smarowidło do kanapek, które przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej, ale i każdemu miłośnikowi aromatycznych past. Co najlepsze, przygotowanie go zajmuje tylko kilka minut. Poniżej przedstawiamy niezwykl...
-
Jak gotować fasolkę szparagową? Wydaje ci się, że wiesz. Tak, wydaje się, bo na bank popełniasz te błędy
Jak gotować fasolkę szparagową? Wydawać by się mogło, że to banalnie prosta czynność i wszystko robisz, jak należy. Ale czy nie jest włóknista lub zbyt twarda? Jeśli tak, to na pewno popełniasz któryś z tych błędów.
- Została oszukana na jarmarku. Za kiełbasę i kapustę zapłaciła 70 zł
- Nowa królowa stołu. Sałatka, która zrobi furorę i zastąpi jarzynową
- Wymarzony prezent dla dziewczynki? Ta marka wciąż zachwyca najmłodszychMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Lista najgorszych mięs z możliwych. Polski specjał zajął drugie miejsce
- Czy kumaryna jest szkodliwa? Ogranicz, a wątroba ci podziękuje
- Co można zrobić z wędzonego łososia? Zdziwisz się, jak spróbujesz
- Jakie ciasto można zrobić na wigilię? Ciasto salceson zasmakuje każdemu
- Idealny pomysł na obiad? Zainspiruj się Holandią. Jak się robi kapsalon?
- Wymiata wolne rodniki. Jedz na śniadanie zamiast kanapek
-
Zupa o smaku greckich wakacji. Przypomina polski klasyk, ale ma lepszy aromat
Każdy kraj ma danie, które kojarzy się tylko i wyłącznie z nim. We Włoszech jest to pizza, w USA burgery, w Polsce pierogi. Grecy z kolei mają pyszną, aromatyczną zupę, która nieco przypomina znaną w Polsce potrawę, jednak fasolada - owa zupa, jes...
-
Szybka fasolka po bretońsku? Przepis zdradziła mi babcia. Zawsze dodaję to do pomidorów
Daniem, do którego wiele osób ma ogromny sentyment, jest bez wątpienia fasolka po bretońsku. Przepis podstawowy to kiełbasa, fasola i pomidory, warto jednak nie pomijać kilku dodatków, dzięki którym jest jeszcze smaczniejsza. Co dodać do fasolki p...
-
Ta zupa jest piekielnie dobra. Nawet w Meksyku usłyszałbyś: "Ay, ay, ay, amigo!"
Wyobraź sobie, że nagle przenosisz się do Meksyku. Jesteś na ciepłej karaibskiej plaży, z daleka dobiega muzyka grana przez Mariachi, a kelner w sombrero podaje mocną tequilę. Jeśli zapragnąłeś przenieść się tam w szybkim czasie, spróbuj odtworzyć...
-
Syci i pieści brzuszek. Zupę fasolową robię na szybkości, ale ważna jest wkładka
Zupa fasolowa to przepis na obiad, który chyba nigdy się nie znudzi. Przepis jest prosty, ale my go jeszcze uprościmy i sprawimy, że zupa będzie gotowa dużo szybciej. Starsze gospodynie złapią się za głowę, ale ten sposób na fasolową naprawdę...
-
Fasolka po bretońsku się przejadła? Wypróbuj wariant węgierski. Z tymi dodatkami nie da się jej oprzeć
Fasolka po węgiersku to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznych i rozgrzewających potraw. Z dodatkiem mięsa, warzyw i przypraw prezentuje się niezwykle apetycznie. Jest prosta i szybka w przygotowaniu - wprost idealna na obiad.
-
Sąsiadka zawsze zachwalała ten przepis na pastę z fasoli. Po pierwszej łyżce przepadłam
Nadeszła wiosna, a wraz z nią zmiany. To dobry czas, by zamienić tłuste smarowidła do chleba, takie jak smalec czy masło, na coś zupełnie innego. Pasta z fasoli jaś jest idealną propozycją i smakuje bosko.
-
Jest popularna wśród Polaków i wykupujemy ją ze sklepów. Nie wiemy, że jest niebezpieczna dla zdrowia
Polacy kochają nowinki kulinarne. Często jednak nie sprawdzają, czy są one w pełni bezpieczne dla zdrowia i w jaki sposób powinniśmy spożywać "nowe" produkty, by nie narobić sobie problemów. W ostatnim czasie popularność zyskuje fasola tonka. Trze...
-
Fasolka po bretońsku - przepis na rozgrzewający obiad z warzywami, mięsem i ziołami
Przepis na fasolkę po bretońsku jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet najmniej doświadczony miłośnik pichcenia. Aromatyczne danie z warzywami i mięsem doskonale sprawdzi się na pożywny, dwudniowy obiad.
-
Zupa fasolowa z mnóstwem wkładki. Oprócz boczku ważne są dwie rzeczy. Gęsta i sycąca
Zupa fasolowa najlepiej smakuje, kiedy za oknem hula wiatr, a zimowa chandra nie odpuszcza. Zupa fasolowa z tego przepisu jest treściwa i naprawdę przepyszna za sprawą esencjonalnego wywaru z trzech mięs. Robiła tak moja babcia, ja dodaję jeszcze...
-
Pasta kanapkowa z kilku składników? Jajka i ryby idą w odstawkę tu rządzi rarytas prosto z puszki
Zapomnij o nudnych kanapkach z serem, wędliną czy warzywami. Przepis na ekspresową pastę to prawdziwy majstersztyk, który pokochają weganie i nawet najwięksi fani mięsnych rarytasów. Wystarczy sięgnąć po specjał z puszki i zblendować go z kilkoma...
-
Bez tony czekolady i pustych kalorii, a smakuje wyśmienicie. To ciasto na bazie warzywa z puszki
Po świąteczno-noworocznej rozpuście pora na nieco lżejsze przepisy. To jednak nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji ze słodyczy i domowych wypieków. Obłędne brownie z fasoli i bananów sprawdzi się w tej roli doskonałe - niech skład cię nie...
-
Najlepsza zupa na zimowe obiady. Idealnie rozgrzewa, a na dodatek urzeka aromatem przypraw
Zupa fasolowa to doskonały pomysł na obiad w zimowe dni. Pyszne danie dostarcza nam wielu witamin, które wspierają układ odpornościowy. Fasolowa na wędzonce smakuje wyjątkowo aromatycznie, a apetyczny zapach sprawia, że trudno poprzestać na jednej...
-
Koci lament - zapomniana zupa wigilijna z Podkarpacia. Smakuje lepiej, niż się nazywa
Każdy region słynie ze swoich oryginalnych i niepowtarzalnych przepisów, a Podkarpacie w szczególności. O wigilijnej zupie ze śliwek i fasoli, słyszało niewiele osób pochodzących z innych stron Polski, a wielka szkoda, bo to naprawdę pyszna i bard...
-
Tę potrawę na święta jada się pod Radomiem. Proste składniki, a smak jak ta lala
Na wigilijnym stole muszą znaleźć się tradycyjne potrawy, ale co dom to obyczaj i tradycja. Wychowywałam się w niewielkiej miejscowości koło Radomia i zawsze w Wigilię jedliśmy potrawę, o której niewiele osób słyszało. Składniki są tanie, ale smak...
-
Ta zupa była narzędziem w walce z niedożywieniem. Nasycisz nią nawet niejadków w swoim domu
Zupa rumfordzka ma historię bogatszą niż niejeden zabytek. Swojego czasu używana była do walki z niedożywieniem. Wszystko dlatego, że jej przygotowanie było tanie, a składniki sycące. Co więcej, zupa ta jest wyjątkowo smaczna i sprawdzi się także ...
-
Niektórzy jej nienawidzą, a tej zupie dodaje smaku. To konkurencja dla fasolki po bretońsku
Kuchnia pochodząca z różnych zakątków świata nie raz już nas zaskoczyła. Tym razem również można doznać szoku. To za sprawą zupy, która jest mocną konkurencją fasolki po bretońsku. Jej smaku bez dwóch zdań broni ten składnik. To połączenie jest...
-
Pasztet z fasoli zastąpi świąteczną klasykę. Dodaj owocowy akcent i przyprawy, a wyjdzie mistrzowsko
Pasztet z fasoli to kremowa i smaczna alternatywa dla mięsnej klasyki, która zazwyczaj gości na świątecznym stole. Przepis łączy wiele przypraw, ziół i sosów, dzięki czemu otrzymamy perfekcyjną konsystencję oraz zdrowszy produkt. Wystarczy wszystk...
-
Użyj tego warzywa, a placki będą smaczniejsze od ziemniaczanych. Najlepiej smakują z domowym sosem
Placki warzywne można wykonać na wiele sposobów. Najpopularniejszą metodą jest zrobienie ich z ziemniaków, a także z cukinii. W tym przepisie pokażemy, że nie tylko te dwa warzywa świetnie sprawdzają się w takim wykonaniu. O tym składniku nawet ni...
-
Zupa meksykańska to przepis na rozgrzewające danie. W składzie solidna porcja warzyw i mięsa
Szukasz przepisu, który rozgrzeje i nasyci w pochmurne, jesienne dni? Zupa meksykańska to idealna propozycja na sezonową chandrę. Solidna porcja kolorowych warzyw, obłędnego mięsa i mieszanki nieco pikantnych przypraw to prawdziwy majstersztyk....
-
Ekspresowe danie jednogarnkowe w mniej niż 20 minut. Połącz składniki, a reszta zrobi się sama
Jednogarnkowe danie w mniej niż 20 minut to hit tej jesieni. Wystarczy połączyć sycące składniki, a reszta zrobi się dosłownie sama. W roli głównej biała fasola w anturażu soczystego i pełnego witamin szpinaku. Tu króluje prostota, jednak sekret...
-
Zupa fasolowa - przepis, który rozgrzewa i syci. Wybierz odpowiednie mięso, a będzie idealna
Zupa fasolowa to idealny pomysł na obiad, kiedy za oknem zaczyna się robić chłodniej. Jak ugotować najlepszą fasolówkę? Zacznij oczywiście od namoczenia fasoli i wybierz odpowiednie mięso. Na kurczaku raczej nie będzie tak pyszna.
-
Zupa fasolowa - przepis babci Hani. Robiła ją na kwaśno - nie zgadniecie, co dodawała
Zupa fasolowa to jedna z tych potraw, na które mamy ochotę, gdy na dworze zaczyna robić się chłodniej. Przepis na zupę fasolową pewnie większość z was zna, ale ta wersja z całą pewnością was zaskoczy. Babcia Hania robiła najlepszą fasolówkę świata...
-
Sycąca zupa fasolowa idealna na jesień i zimę. Nasze babcie i mamy robiły ją zawsze w ten sposób
Sekret idealnego obiadu? Jest pyszny i sycący. W końcu nikt nie lubi być głodny krótko po posiłku. Zupą fasolową można najeść się na wiele godzin. Przy okazji przepis ten jest dziecinnie prosty i zasmakuje każdemu, kto uwielbia strączki.
-
Fasolka szparagowa do słoika - jak ją zrobić? 7 przepisów na domowy przysmak
Fasolka szparagowa do słoika pozwoli ci cieszyć się pysznym smakiem sezonowych warzyw przez cały rok. Proste w przygotowaniu, pełne aromatu i witamin fasolki szparagowe są świetnym dodatkiem do wielu dań. Poniżej znajdziesz siedem przepisów na...
-
Fasolka szparagowa w tym wydaniu jest boska. Jak ją ukisić? Zwróć uwagę na jedną ważną rzecz
Do biegu... gotowi... start! I się zaczęło nasze polskie, narodowe kiszenie. Kisimy przede wszystkim ogórki, za chwilę będziemy też kisić pomidory, nieco później kapustę, ale nie każdy wkłada w słoiki fasolkę szparagową, a wielka szkoda, bo jest...
-
Znudziła ci się fasolka szparagowa z bułką? Wypróbuj ją w tej wersji. To będzie prawdziwa orientalna uczta
Nadeszło lato, czyli idealny czas na warzywa sezonowe. Ostatnio na straganach ponownie króluje fasolka szparagowa, za której smakiem nie sposób nie tęsknić w trakcie długich, zimowych miesięcy. Trudno jednak zmusić się do jedzenia jej po raz kolej...
-
Fasolka po bretońsku. Przepis w tej wersji jest jeszcze łatwiejszy niż zwykle. Smakuje nadal nieziemsko
Tradycyjne dania w wersji roślinnej? Nie ma nic prostszego. Łatwa do zweganizowania jest zdecydowanie fasolka po bretońsku. Przepis nie wymaga wielu zmian, a efekt końcowy będzie równie pyszny, co tradycyjna wersja słynnej potrawy. Choć składników...
-
Jak gotować fasolkę szparagową? Pozornie proste zadanie można łatwo zepsuć. Nie popełniaj więcej tego błędu
Ciężko wyobrazić sobie długie, letnie wieczory bez aromatycznej fasolki szparagowej w bułce tartej. To danie często serwowały nam babcie i mamy w dzieciństwie, a wiele osób do dziś czuje do tego prostego dania ogromny sentyment. Nie każdy jednak...
-
Koniecznie dodaj ten składnik do wody. Czas moczenia fasoli skróci się nawet do jednej godziny
Zapomniałeś namoczyć fasolę na noc? Istnieje jeden bardzo sprytny trik, który sprawi, że będzie gotowa w godzinę. Do wody wystarczy dodać odrobinę składnika, który zazwyczaj znajduje się w każdej kuchni. W ten sposób zaoszczędzisz czas.
-
Gospodynie złapią się za głowę, jak zobaczą tą fasolową. Dodasz ten składnik, a wywołasz domowy galimatias
Kuchnia świata jest bardzo ciekawa, a każdy, kto choć trochę się nią interesuje musi spróbować tego dania. Ten przepis znany jest i w Polsce, lecz grecka wersja trochę się różni. Dodaje się do niej pewien charakterystyczny składnik, który może...