Zupa fasolowa to w przekonaniu wielu z nas typowe danie z babcinej kuchni i jeden z klasyków klasycznej kuchni polskiej. Owszem, jest to najprawdziwsza prawda, ale inne części świata także gotują zupę z fasolą. Najlepiej wychodzi to Grekom. Ich zupa fasolowa nie ma sobie równych, a bogactwo smaku i aromatu przeniesie cię wprost na jedną ze słonecznych wysp. Jak ją zrobić? Możesz użyć dowolnego bulionu, nawet rybnego.
ev70kr /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa fasolowa w Grecji nosi cudowną i łatwą do zapamiętania nazwę fasolada i jest tam tak popularna, jak w Polsce pomidorowa, czy rosół. Można zamówić ją w każdej restauracji i tawernie, a co ciekawe, fasoladę możesz ugotować na dowolnym bulionie. Jeśli stawiasz na wersję bezmiesną - użyj bulionu warzywnego. Jeśli zaś wolisz wywar mięsny, użyj wieprzowiny lub baraniny, jeśli masz do niej dostęp. Świetnie sprawdzi się także wywar rybny, chociaż z nim może być więcej zachodu. Nie ważne jednak, jaki wywar wybierzesz do fasolady, i tak smak cię oczaruje. W pierwszej chwili fasolada może przypominać rzadką fasolkę po bretońsku, ale aromat przypraw i cytrusów sprawią, że fasolady nie da się pomylić z żadną inną zupą. Jak się za nią zabrać? Oto przepis na prawdziwą grecką ucztę.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na serowo-piwną zupę krem. Nie przejdziesz obojętnie
Zupa fasolowa w greckim stylu. Już sam zapach potrafi zawrócić w głowie
Składniki:
ok. 350 g białej fasoli,
500 g przecieru pomidorowego,
1 czerwona papryka,
3 marchewki,
natka pietruszki,
ok. 2 l dowolnego bulionu lub rosołu
2 ząbki czosnku,
2 cebule,
skórka otarta z połowy pomarańczy,
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy,
sól, pieprz, listki laurowe, łyżeczka oregano,
kilka oliwek (opcjonalnie)
oliwa z oliwek.
Fasolada - sposób wykonania:
Dzień wcześniej namocz fasolę. Następnego dnia, kiedy spęcznieje, ugotuj ją do miękkości w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Kiedy fasola się gotuje, przygotuj resztę składników, cebulę posiekaj w piórka, paprykę w paski, marchewkę w krążki. Czosnek drobno posiekaj albo zmiel w prasce.
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim kilka łyżek oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj marchewkę, paprykę oraz czosnek. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Następnie zalej całość bulionem.
Doda przecier pomidorowy, miękką fasolę, oliwki pokrojone na kawałki, jeśli oraz skórkę i sok z pomarańczy. Dodaj także przyprawy i gotuj całość na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawaj z kromką pieczywa lub ziołową grzanką.