• Link został skopiowany

Zapomnij o koncentracie. Najlepszą pomidorówkę zrobisz bez niego, ale pamiętaj o czosnku i serze

Zupa pomidorowa to jeden z niewielu przepisów, który lubią dosłownie wszyscy. I możemy się kłócić, która jest lepsza - z makaronem, czy z ryżem - ale dzisiejszy przepis zasmakuje członkom obu obozów. Ta zupa pomidorowa to perfekcja w każdym calu. Jest aromatyczna, esencjonalna i tak pyszna, że przestaniesz mieszać rosół z koncentratem i nazywać to zupą pomidorową. Poszukaj patelni - będzie przydatna.
Zupa krem z pomidorów
Taras Grebinets /Shutterstock

Zupę pomidorową można zrobić na wiele różnych sposobów i chociaż najczęściej idziemy na łatwiznę i do ugotowanego wcześniej rosołu dodajemy koncentrat pomidorowy, to nasz dzisiejszy przepis sprawi, że na dobre porzucisz tę opcję. Zupa krem z pomidorów, bo dziś ją bierzemy na tapet, jest aromatyczna, pełna smaku, lekko słodka, ale też przyjemnie kwaśna, pięknie pachnie czosnkiem i oregano, a dodatek sera feta to wisienka na torcie. Jak ją zrobić? Sekretem są pomidory. Fakt, zimą i wczesną wiosną trudno dostać pełne smaku pomidory, dlatego poszukaj dobrze w sprawdzonych warzywniakach. Jak już dostaniesz mięsiste pomidory (najlepiej malinowe lub bawole serca, one są bardzo smaczne nawet poza sezonem), sparz je i podsmaż na maśle z czosnkiem i ziołami. Już sam ich zapach sprawi, że zaburczy w brzuchu.

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę gulaszową

Najlepsza zupa pomidorowa. Weź patelnię i trochę masła

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów (najlepiej malinowych),
  • 700 ml bulionu warzywnego lub wywaru mięsnego (polecam wieprzowy lub mieszany),
  • 1 niewielka cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka suszonego oregano, 
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • oliwa i masło,
  • sól, pieprz, opcjonalnie sok z cytryny, 
  • 100 g sera feta.

Zupa krem z pomidorów z fetą - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 2-3 łyżki oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
  2. Pomidory sparz, usuń skórkę oraz gniazda nasienne. Miąższ pokrój i dodaj do podsmażonej cebuli, na tym etapie dodaj także solidną łyżkę masła. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz suszone oregano i bazylię. Podsmażaj przez kilka minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  3. Zalej całość bulionem i dodaj pokruszony ser feta. Kiedy ser się rozpuści, dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem. Rozlej do talerzy i udekoruj posiekaną bazylią.

Jak podawać zupę krem z pomidorów? Opcji masz kilka, możesz podawać z grzankami lub włoskimi paluszkami chlebowymi. Sprawdzą się także chipsy z boczku albo z dojrzewającej wędliny, np. szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto crudo.

Więcej o: