Zupę pomidorową można zrobić na wiele różnych sposobów i chociaż najczęściej idziemy na łatwiznę i do ugotowanego wcześniej rosołu dodajemy koncentrat pomidorowy, to nasz dzisiejszy przepis sprawi, że na dobre porzucisz tę opcję. Zupa krem z pomidorów, bo dziś ją bierzemy na tapet, jest aromatyczna, pełna smaku, lekko słodka, ale też przyjemnie kwaśna, pięknie pachnie czosnkiem i oregano, a dodatek sera feta to wisienka na torcie. Jak ją zrobić? Sekretem są pomidory. Fakt, zimą i wczesną wiosną trudno dostać pełne smaku pomidory, dlatego poszukaj dobrze w sprawdzonych warzywniakach. Jak już dostaniesz mięsiste pomidory (najlepiej malinowe lub bawole serca, one są bardzo smaczne nawet poza sezonem), sparz je i podsmaż na maśle z czosnkiem i ziołami. Już sam ich zapach sprawi, że zaburczy w brzuchu.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę gulaszową
Najlepsza zupa pomidorowa. Weź patelnię i trochę masła
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów (najlepiej malinowych),
- 700 ml bulionu warzywnego lub wywaru mięsnego (polecam wieprzowy lub mieszany),
- 1 niewielka cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- oliwa i masło,
- sól, pieprz, opcjonalnie sok z cytryny,
- 100 g sera feta.
Zupa krem z pomidorów z fetą - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 2-3 łyżki oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
- Pomidory sparz, usuń skórkę oraz gniazda nasienne. Miąższ pokrój i dodaj do podsmażonej cebuli, na tym etapie dodaj także solidną łyżkę masła. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz suszone oregano i bazylię. Podsmażaj przez kilka minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
- Zalej całość bulionem i dodaj pokruszony ser feta. Kiedy ser się rozpuści, dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem. Rozlej do talerzy i udekoruj posiekaną bazylią.
Jak podawać zupę krem z pomidorów? Opcji masz kilka, możesz podawać z grzankami lub włoskimi paluszkami chlebowymi. Sprawdzą się także chipsy z boczku albo z dojrzewającej wędliny, np. szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto crudo.